Dodaj do ulubionych

Strefa Ekonomiczna

22.08.01, 19:27
Powiększona została Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna. Czy w ogóle wiesz co to jest, gdzie leży i
czy odczuwasz jakieś skutki jej istnienia? Napisz.
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: Strefa Ekonomiczna IP: 213.25.90.* 22.08.01, 19:30
      właśnie nosiłem się z rzuceniem wątku na ten temat. Z tego co wiem, to ŁSSE
      działa ani dobrze ani źle. Trzeba pamiętać, że w kilku strefach w Polsce nie
      ulokowało się żadne przedsiębiorstwo. Ale na pewno oczekiwania były znacznie
      większe.
    • Gość: M Re: Strefa Ekonomiczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 19:33
      Wiem gdzie leży , ale pracuję w zawodzie zupełnie nie związanym z działaniem
      strefy.Popieram jednak jej rozbudowę i prowadzone inwestycje.Szkoda tylko , że
      tych inw. jest wciąz za mało.
      pozdrawiam
    • hubar Re: Strefa Ekonomiczna 22.08.01, 20:23
      Wiem tylko gdzie jest część łódzka (w Łodzi) , ale to dlatego że kiedyś
      zwiedzałem wille Grohmana i ze zdziwieniem stwierdziłem że to tu. Działalność
      oceniam na 3 (trzy po trzy)

pozdrowy
    • jasam Re: Strefa Ekonomiczna 22.08.01, 22:37
      Zaczyna rozwijac sie we wlasciwym kierunku - na peryferiach. Wsadzanie
      produkcji do centrum jest pomyslem szatanskim. Grohman obraca sie w grobie jak
      wirnik w silniku samolotowym.
      A uzasadnienie o tworzeniu nowych miejsc - dlaczego za cenę niszczenia dóbr
      kultury ?
      I tak w rzeczywistości firmy nie wywiązują się z warunków jakie decydują o
      wysokości ulg podatkowych. Jak na razie nie słyszałem o weryfikacji zwolnien
      podatkowych wobec niesolidnego inwestora.
      Ocena za całość - ledwie 3
      • zonk19 Re: Strefa Ekonomiczna 23.08.01, 01:27
        Wiem ze prezesem LSSE jest Marek Pyka,uczestniczyl w otwarciu jakiegos odcinka
        ulicy?! :)
    • Gość: OLGIERD Re: Strefa Ekonomiczna IP: 157.25.200.* 23.08.01, 08:06
      Wiem gdzie jest i dlaczego jest
      wiem jakie są plusy takiej strefy i jakie minusy
      w lutym zaczynam pracę w części w ozorkowie
    • Gość: Tomi Re: Strefa Ekonomiczna IP: 212.191.129.* 24.08.01, 11:29
      Pochodze z Ozorkowa i informacje o powstaniu tu SSE przyjalem z nadzieja. Wiadomo, male miasto-
      male perspektywy. Jednak gdy rozpoczalem starania o zatrudnienie mina mi zrzedla. Jako czlowiek z
      wyzszym wyksztalceniem udalem sie do Rejonowego Urz. Pracy. Tam powiedziano mi, ze tutaj maja
      tylko oferty dla pracownikow fizycznych, a administracja i kierownictwo zatrudniana jest poza
      Ozorkowem, a dokladnie w Lodzi. Podpowiedziano mi, zebym zapytal jeszcze w Urz. Miasta Ozorkowa.
      Tam dowiedzialem sie, ze ludzie sa juz dawno zakontraktowani i szkola sie za granica. Zdziwilem sie, bo
      zamiast fabryki, o ktorej mowa byla wtedy dziura w ziemi i 4 koparki. Pomyslalem: spoznilem sie i
      jednoczesnie podjalem starania o przyjecie do pracy w kolejnych inwestycjach SSE. Po wielu wizytach
      w UM w koncu zyczliwa Pani powiedziala mi, ze bez znajomosci nie mam szans. Tych jednak nie mialem.
      Zadzwonilem do Burmistrza i zapytalem wprost, co moze zaproponowac mlodemu czlowiekowi z
      wyzszym wykszt. Ten jednak "nalal mi wody" o rozwoju regionu i kazal sie dowiadywac w pozniejszym
      terminie. Kolejne telefony to informacja ze "nieobecny" lub "zajety". Wiadomo - Burmistrz. W
      miedzyczasie spotykalem jednak osoby, ktore w jakis sposob znalazly zatrudnienie w planowanej
      fabryce, ale poprzez znajomosc z v-ce Burmistrzem. Dzwoniac po raz n-ty do UM odebrala Pani z
      pytaniem w jakiej sprawie? Gdy wyjasnilem powiedziala, ze juz nie ma miejsc (!!!).
      Teraz pracuje w W-wie. Jestem zadowolony z finansow i atmosfery (daleka od powszechnie panujacej o
      W-wie) i z perspektywy czasu smieje sie z tamtych doswiadczen. Poswiecilem mase czasu na
      znalezienie zatrudnia w SSE i wiem, ze zatrudniono tam ludzi spoza Ozorkowa, a Ci z miasta weszli tam
      przez protekcje. Rozumiem, ze w Ozorkowie moze nie byc wystarczajacej liczby specjalistow, ale jezeli
      znalazlo sie w fabryce oklein miejsce dla absolwenta filozofii itp. to ja mam 100% szanse.
      Nie spadlem z kosmosu i wiem, ze znajomosci to codziennosc wielu miast i miasteczek. Pamietamy nabor
      do lodzkiego mBanku. Zadnej informacji a przyjeli ponad 100 osob. No wlasnie. Dlatego mlodzi ludzie,
      macie szanse w regionie. Tylko plecy, plecy i jeszcze raz plecy.
      Pozdrawiam.

PS. Czy region, ktorym kieruja specjalisci od motyli, operatorzy suwnicy i kierowcy ma szanse wyjsc
      z zapasci...?
      • Gość: MarcinK Re: Strefa Ekonomiczna IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 24.08.01, 11:34
        Witam

No coz, jakby to powiedziec, ale ogloszenia o naborze do mBanku sam widzialem w GW na
        cala strone. A poza tym weszlo tam sporo osob wczesniej bracujacych w BRE 7 w Lodzi, ktore
        niejako zostalo inkorporowane do mBanku bedacego wydzialem BRE.

Pzdr, Marcin Kaniewski
        • Gość: Tomi Re: Strefa Ekonomiczna IP: 212.191.129.* 27.08.01, 11:11
          Chyba wyjasniasz rzeczy oczywiste. Wiadomo jednak, ze w mysl przyslowia "nie dla psa kielbasa" w
          gazecie widzielismy tylko te ogloszenia, ktore zostaly po przebraniu "koszyka na wage". Pozdr.

• Gość: Nitekp Re: Strefa Ekonomiczna IP: 195.116.163.* 24.08.01, 12:24
      ja odczuwam. Na dąbrowie powstało kilka fabryk. Kilka moich znajiomych w nich
      pracuje.
    • vishna Re: Strefa Ekonomiczna 27.08.01, 11:19
      SSE to dobry krok w dobrą stronę, ale...
      ...dlaczego na niższe prorozwojowe podatki, mające na celu zmniejszenie
      bezrobocia i poprawienie standardu życia nie może liczyć reszta kraju???
    • Gość: Aga Re: Strefa Ekonomiczna IP: 217.153.35.* 27.08.01, 14:10
      Moim zdaniem powołanie ŁSSE od początku było nieporozumieniem:
      - po pierwsze ze względu na lokalizację(zwłaszcza tą w centrum miasta),
      - po drugie na brak koncepcji kogo własciwie chce się tam przyciągnąc (była
      tylko lista życzeń, kogo się tam nie chce mieć). W efekcie znalazły się tam
      firmy, które wcześniej działaly już poza strefą i które oprócz paru nowyh
      miejsc pracy nie wniosły żadnej długofalowej wartości dodanej w postaci np.
      ściągnięcia tutaj kooperantów czy znaczących perspektyw rozwojowych firmy czy
      grupy (tak jak się to działo w strefie katowickiej). Zmarnowane szanse od
      początku do końca, czyli od dawna już utrwalany obraz władz miasta Łodzi - brak
      pomysłu i incjatywy na rozwój regionu i kompletny marazm i niemoc.
      • jasam Re: Strefa Ekonomiczna 27.08.01, 14:32
        podpisuję się
    • jasam Re: Strefa Ekonomiczna 31.08.01, 23:28
      Gratuluję cytatu prezesa Strefy
      "W zakresie bezrobocia mamy juz duże osiągnięcia"

pozdr.
    • Gość: Mirek Re: Strefa Ekonomiczna IP: *.makolab.pl 01.09.01, 09:16
      Oczywiście że odczuwam skutki - jak każdy w Polsce. Bo każdą złotówkę podatków
      nie zapłaconą w strefie ja zapłacę, to chyba oczywiste. Odczuwają też
      konkurencyjne firmy, które podatki muszą płacić na normalnych zasadach i
      wskutek tego mają zdecydowanie mniejsze możliwości rozwoju.
      Wszystkie strefy ekonomiczne to przejaw głęboko socjalistycznego myślenia,
      gospodarki planowo-etatystycznej. Ponieważ decyzje są uznaniowe, podejmowane
      przez polityków i dotyczą ogromnych pieniędzy, mogą być podłożem wielkiej
      korupcji. Ile jeszcze lat musi minąć, ile afer, żeby wreszcie zrozumiano -
      niskie ale powszechne podatki, żadnej uznaniowości, żadnych mechanizmów
      zakłócających konkurencję.
      Że to wszystko jest PRL-em do kwadratu, to przypomnę tylko jeszcze, że prezesem
      ŁSSE został z nadania którejś z prawicowych partyjek socjolog, poprzednio szef
      firmy pogrzebowej. No, do pilnowania konfitur fachowość nie jest potrzebna, w
      przeciwieństwie do dyspozycyjności.
    • jasam Re: Strefa Ekonomiczna 11.12.01, 22:53
      Z doniesień dyr. Pyki w "Ziemi Łódzkiej" (grudzień) wydawanej przez Urząd
      Marszałkowski
      ---------------------------
      ŁSEE obecnie zajmuje 283 ha
      Wydano 37 zezwoleń. Ich efektem są inwestycje rzędu 446 milionów zł i praca dla
      1150 osób.
      Deklaracje opiewają na blisko 600 mln zł i 4114 zatrudnionych

Łódzka podstrefa (4 regiony: Centrum, Nowy Józefów, Dąbrowa, Techniczna) -
      zainwestowano 78 mln zł i zatrudniono 385 osób. Docelowo ma tu pracować 1549
      osób. Nakłady dojdą do 197 mln zł.

W kompleksie Centrum - (kompleks Grohmana- przyp. wł) - strefa sfinansowała za
      7 mln zł. infrastrukturę
      -------------------
      pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka