redakcja 22.08.01, 19:27 Powiększona została Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna. Czy w ogóle wiesz co to jest, gdzie leży i czy odczuwasz jakieś skutki jej istnienia? Napisz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pepe Re: Strefa Ekonomiczna IP: 213.25.90.* 22.08.01, 19:30 właśnie nosiłem się z rzuceniem wątku na ten temat. Z tego co wiem, to ŁSSE działa ani dobrze ani źle. Trzeba pamiętać, że w kilku strefach w Polsce nie ulokowało się żadne przedsiębiorstwo. Ale na pewno oczekiwania były znacznie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Strefa Ekonomiczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 19:33 Wiem gdzie leży , ale pracuję w zawodzie zupełnie nie związanym z działaniem strefy.Popieram jednak jej rozbudowę i prowadzone inwestycje.Szkoda tylko , że tych inw. jest wciąz za mało. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Strefa Ekonomiczna 22.08.01, 20:23 Wiem tylko gdzie jest część łódzka (w Łodzi) , ale to dlatego że kiedyś zwiedzałem wille Grohmana i ze zdziwieniem stwierdziłem że to tu. Działalność oceniam na 3 (trzy po trzy) pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Strefa Ekonomiczna 22.08.01, 22:37 Zaczyna rozwijac sie we wlasciwym kierunku - na peryferiach. Wsadzanie produkcji do centrum jest pomyslem szatanskim. Grohman obraca sie w grobie jak wirnik w silniku samolotowym. A uzasadnienie o tworzeniu nowych miejsc - dlaczego za cenę niszczenia dóbr kultury ? I tak w rzeczywistości firmy nie wywiązują się z warunków jakie decydują o wysokości ulg podatkowych. Jak na razie nie słyszałem o weryfikacji zwolnien podatkowych wobec niesolidnego inwestora. Ocena za całość - ledwie 3 Odpowiedz Link Zgłoś
zonk19 Re: Strefa Ekonomiczna 23.08.01, 01:27 Wiem ze prezesem LSSE jest Marek Pyka,uczestniczyl w otwarciu jakiegos odcinka ulicy?! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLGIERD Re: Strefa Ekonomiczna IP: 157.25.200.* 23.08.01, 08:06 Wiem gdzie jest i dlaczego jest wiem jakie są plusy takiej strefy i jakie minusy w lutym zaczynam pracę w części w ozorkowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Strefa Ekonomiczna IP: 212.191.129.* 24.08.01, 11:29 Pochodze z Ozorkowa i informacje o powstaniu tu SSE przyjalem z nadzieja. Wiadomo, male miasto- male perspektywy. Jednak gdy rozpoczalem starania o zatrudnienie mina mi zrzedla. Jako czlowiek z wyzszym wyksztalceniem udalem sie do Rejonowego Urz. Pracy. Tam powiedziano mi, ze tutaj maja tylko oferty dla pracownikow fizycznych, a administracja i kierownictwo zatrudniana jest poza Ozorkowem, a dokladnie w Lodzi. Podpowiedziano mi, zebym zapytal jeszcze w Urz. Miasta Ozorkowa. Tam dowiedzialem sie, ze ludzie sa juz dawno zakontraktowani i szkola sie za granica. Zdziwilem sie, bo zamiast fabryki, o ktorej mowa byla wtedy dziura w ziemi i 4 koparki. Pomyslalem: spoznilem sie i jednoczesnie podjalem starania o przyjecie do pracy w kolejnych inwestycjach SSE. Po wielu wizytach w UM w koncu zyczliwa Pani powiedziala mi, ze bez znajomosci nie mam szans. Tych jednak nie mialem. Zadzwonilem do Burmistrza i zapytalem wprost, co moze zaproponowac mlodemu czlowiekowi z wyzszym wykszt. Ten jednak "nalal mi wody" o rozwoju regionu i kazal sie dowiadywac w pozniejszym terminie. Kolejne telefony to informacja ze "nieobecny" lub "zajety". Wiadomo - Burmistrz. W miedzyczasie spotykalem jednak osoby, ktore w jakis sposob znalazly zatrudnienie w planowanej fabryce, ale poprzez znajomosc z v-ce Burmistrzem. Dzwoniac po raz n-ty do UM odebrala Pani z pytaniem w jakiej sprawie? Gdy wyjasnilem powiedziala, ze juz nie ma miejsc (!!!). Teraz pracuje w W-wie. Jestem zadowolony z finansow i atmosfery (daleka od powszechnie panujacej o W-wie) i z perspektywy czasu smieje sie z tamtych doswiadczen. Poswiecilem mase czasu na znalezienie zatrudnia w SSE i wiem, ze zatrudniono tam ludzi spoza Ozorkowa, a Ci z miasta weszli tam przez protekcje. Rozumiem, ze w Ozorkowie moze nie byc wystarczajacej liczby specjalistow, ale jezeli znalazlo sie w fabryce oklein miejsce dla absolwenta filozofii itp. to ja mam 100% szanse. Nie spadlem z kosmosu i wiem, ze znajomosci to codziennosc wielu miast i miasteczek. Pamietamy nabor do lodzkiego mBanku. Zadnej informacji a przyjeli ponad 100 osob. No wlasnie. Dlatego mlodzi ludzie, macie szanse w regionie. Tylko plecy, plecy i jeszcze raz plecy. Pozdrawiam. PS. Czy region, ktorym kieruja specjalisci od motyli, operatorzy suwnicy i kierowcy ma szanse wyjsc z zapasci...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Strefa Ekonomiczna IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 24.08.01, 11:34 Witam No coz, jakby to powiedziec, ale ogloszenia o naborze do mBanku sam widzialem w GW na cala strone. A poza tym weszlo tam sporo osob wczesniej bracujacych w BRE 7 w Lodzi, ktore niejako zostalo inkorporowane do mBanku bedacego wydzialem BRE. Pzdr, Marcin Kaniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Strefa Ekonomiczna IP: 212.191.129.* 27.08.01, 11:11 Chyba wyjasniasz rzeczy oczywiste. Wiadomo jednak, ze w mysl przyslowia "nie dla psa kielbasa" w gazecie widzielismy tylko te ogloszenia, ktore zostaly po przebraniu "koszyka na wage". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nitekp Re: Strefa Ekonomiczna IP: 195.116.163.* 24.08.01, 12:24 ja odczuwam. Na dąbrowie powstało kilka fabryk. Kilka moich znajiomych w nich pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: Strefa Ekonomiczna 27.08.01, 11:19 SSE to dobry krok w dobrą stronę, ale... ...dlaczego na niższe prorozwojowe podatki, mające na celu zmniejszenie bezrobocia i poprawienie standardu życia nie może liczyć reszta kraju??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Strefa Ekonomiczna IP: 217.153.35.* 27.08.01, 14:10 Moim zdaniem powołanie ŁSSE od początku było nieporozumieniem: - po pierwsze ze względu na lokalizację(zwłaszcza tą w centrum miasta), - po drugie na brak koncepcji kogo własciwie chce się tam przyciągnąc (była tylko lista życzeń, kogo się tam nie chce mieć). W efekcie znalazły się tam firmy, które wcześniej działaly już poza strefą i które oprócz paru nowyh miejsc pracy nie wniosły żadnej długofalowej wartości dodanej w postaci np. ściągnięcia tutaj kooperantów czy znaczących perspektyw rozwojowych firmy czy grupy (tak jak się to działo w strefie katowickiej). Zmarnowane szanse od początku do końca, czyli od dawna już utrwalany obraz władz miasta Łodzi - brak pomysłu i incjatywy na rozwój regionu i kompletny marazm i niemoc. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Strefa Ekonomiczna 31.08.01, 23:28 Gratuluję cytatu prezesa Strefy "W zakresie bezrobocia mamy juz duże osiągnięcia" pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Strefa Ekonomiczna IP: *.makolab.pl 01.09.01, 09:16 Oczywiście że odczuwam skutki - jak każdy w Polsce. Bo każdą złotówkę podatków nie zapłaconą w strefie ja zapłacę, to chyba oczywiste. Odczuwają też konkurencyjne firmy, które podatki muszą płacić na normalnych zasadach i wskutek tego mają zdecydowanie mniejsze możliwości rozwoju. Wszystkie strefy ekonomiczne to przejaw głęboko socjalistycznego myślenia, gospodarki planowo-etatystycznej. Ponieważ decyzje są uznaniowe, podejmowane przez polityków i dotyczą ogromnych pieniędzy, mogą być podłożem wielkiej korupcji. Ile jeszcze lat musi minąć, ile afer, żeby wreszcie zrozumiano - niskie ale powszechne podatki, żadnej uznaniowości, żadnych mechanizmów zakłócających konkurencję. Że to wszystko jest PRL-em do kwadratu, to przypomnę tylko jeszcze, że prezesem ŁSSE został z nadania którejś z prawicowych partyjek socjolog, poprzednio szef firmy pogrzebowej. No, do pilnowania konfitur fachowość nie jest potrzebna, w przeciwieństwie do dyspozycyjności. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Strefa Ekonomiczna 11.12.01, 22:53 Z doniesień dyr. Pyki w "Ziemi Łódzkiej" (grudzień) wydawanej przez Urząd Marszałkowski --------------------------- ŁSEE obecnie zajmuje 283 ha Wydano 37 zezwoleń. Ich efektem są inwestycje rzędu 446 milionów zł i praca dla 1150 osób. Deklaracje opiewają na blisko 600 mln zł i 4114 zatrudnionych Łódzka podstrefa (4 regiony: Centrum, Nowy Józefów, Dąbrowa, Techniczna) - zainwestowano 78 mln zł i zatrudniono 385 osób. Docelowo ma tu pracować 1549 osób. Nakłady dojdą do 197 mln zł. W kompleksie Centrum - (kompleks Grohmana- przyp. wł) - strefa sfinansowała za 7 mln zł. infrastrukturę ------------------- pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś