Dodaj do ulubionych

Przyciemnienianym szybom Slupsk powiedzial NIE

27.08.04, 10:17

info.onet.pl/971159,11,item.html
Kiedy pozostale miasta, w tym Lodz zaczna egzekwowac ten martwy do tej pory
przepis? A czy przy okazji nie mozna dobrac sie do skory wlascicielom
samochodow, ktorych ryk wydobywajacy sie z rury wydechowej znacznie przekraca
normy?
Obserwuj wątek
    • teufel Re: Przyciemnienianym szybom Slupsk powiedzial NI 27.08.04, 10:57
      OT i bardzo dobrze!!
      • Gość: Kierowca z 40 let Re: Przyciemnienianym szybom Slupsk powiedzial NI IP: *.dolsat.pl 02.09.04, 21:38
        Nie dziwi mnie ze w slupsku scigaja.Dlaczego a no dlatego ze tam jest
        wylegarnia szrych policyjnych kraweznikow(sam nim tam bylem i jestem emerytem.
        Ale z perspektywy czasu widze ze nic ie nie zmienilo nadal mlodych policjantow
        zamiast uczyc zyc w symbiozie i przyjazni zz ludzmi ,uczy sie ich jak ludziom
        dokopac. Mlody glodny policyjny wilczek jak mu karza to gryzie,bezmyslnie
        gryzie, mimo ze jeszcZe nie tak dawno am byl gryziony. Wracajac do
        przyciemnianych szyb i karania kierowcow w Slupsku. GLUPOTA i nic wiecej. A tak
        na marginesie ta informacja jest szkodliwa i krzywdzaca dla Slupska i jego
        mieszkancow. Informacja ta spowoduje to ze ielu kierowcow ominie to miasto
        szerokim lukiem a wiezione pieniadze zostawi w innej bardziej przyjaznej
        miejscowoci. Wladze Slupska powinne szybko zareagoqwac a "tworce" pomyslu
        karania "posunac na zasluzona emeryture.
    • Gość: S.N. A czarne tylne światła kiedy? IP: *.zdnet.com.pl 27.08.04, 11:44
      Lepiej by jeszcze przy okazji ganiali za czarne jak smoła tylne światła (robine
      sposobem "pan Krzyś ze szprajem").
      Takiemu prawie "stopów" nie widać, o pozycyjnych nie wspominając.

pozdrawiam
      S.N.
      • camelot Re: A czarne tylne światła kiedy? 27.08.04, 12:04
        Ktoś założył nowy wątek nie zwracając iż już taki istnieje poniżej.
        • al-ki Re: A czarne tylne światła kiedy? 27.08.04, 12:17

Uuups, zdarza sie....
          • camelot Re: A czarne tylne światła kiedy? 27.08.04, 12:19
            Wybaczam i przenoszę swój post z tamtego wątku na to forum.
            Brawo dla policjantów ze Słupska którzy wreszcie się wzięli za samochody z
            przyciemnianymi przednimi i bocznymi szybami. W Łodzi tez należałoby ten
            problem rozwiązać.
            • teufel Re: A czarne tylne światła kiedy? 27.08.04, 14:01
              Zaraz cała Polska będzie kontrolowana:]
    • kuubaa A co to komu przeszkadza? 27.08.04, 20:36
      Komu (oprócz właściciela) przeszkadzają przyciemnione szyby? O co w ogóle
      chodzi? Ktoś nie chce żeby mu gawiedź z przystanków do samochodu zaglądała,
      samochód jego własność i obszar prywatności. Tłumaczenie, że ma ograniczoną
      widoczość jest tylko pretekstem, widać to choćby z tego że nie ma o tym ani
      słowa w wypowiedziach policjantów. Zresztą słyszał ktoś o mandacie za jazdę z
      zaśnieżonymi szybami? Dziwię się że ludzie z taką łatwością oddają kolejne
      swoje wolności a nawet temu przyklaskują. Chyba komuna jest tu genetycznie
      zakodowana.
      • Gość: zb pojazd musi spełniać pewne normy IP: *.lodz.mm.pl 28.08.04, 08:41
        gdyby takich norm nie było, mój zamiast kół miałby gąsiennice -dają lepszą
        przyczepność i peryskopy -większa prywatność i dalej widać
        • kuubaa Re: pojazd musi spełniać pewne normy 28.08.04, 19:34
          Peryskopy nie są zabronione, możesz zakładać. Gąsiennic nie, bo niszczą
          nawierzchnię i nadmiernie hałasują. A w czym przeszkadzają Ci przyciemnione
          szyby u jakiegoś Kowalskiego? Jego auto, jego szyby, jego pieniądze.
          • Gość: al-ki Re: pojazd musi spełniać pewne normy IP: *.toya.net.pl 29.08.04, 09:53

To mi daje, ze nie moge zobaczyc geby tego pajaca, gdy wyprzedza na czerwonym
            swietle na skrzyzowaniu.
            To daje temu gosciowi, ze czuje sie bardziej bezkarny, bo ukrywa swoja
            tozsamosc. To daje, ze gdy jest wypadek z takim ibecylem, to strach podejsc do
            samochodu, bo ch.. wie kto w nim siedzi.
            Samochod to nie zabawka, nie na drodze. A tuningowcy o tym zapominaja. Bo
            przewaznie to szczyle, ktorzy mieli problemy z ukonczeniem podstawowki, albo
            teraz gimnazjum.
            Normalny czlowiek nie potrzebuje takich "udogodnien". Przepisy sa po to, by ich
            przestrzegac, jesli Ci nie odpowiadaja, znajdz sobie kraj, gdzie sa inne i tam
            sie wyprowadz.
            • kuubaa Re: pojazd musi spełniać pewne normy 29.08.04, 19:37
              > To mi daje, ze nie moge zobaczyc geby tego pajaca, gdy wyprzedza na czerwonym
              > swietle na skrzyzowaniu.
              A jaka różnica jak wygląda? Jakaś niezdrowa ciekawość. A gdyby miał twarz
              zasłoniętą np. kominiarką to byś zakazał kominiarek? A jaki konkretny przepis
              zakazuje wyprzedzania na czerwonym świetle na skrzyżowaniu? O ile wiem
              dozwolone jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu z ruchem kierowanym światłami.
              Pytam bez ironii, bo nie wiem, jako specjalista oświeć mnie.
              > To daje temu gosciowi, ze czuje sie bardziej bezkarny, bo ukrywa swoja
              > tozsamosc. To daje, ze gdy jest wypadek z takim ibecylem, to strach podejsc do
              > samochodu, bo ch.. wie kto w nim siedzi.
              A jaka różnica jak wygląda ten co w aucie siedzi? Jaki to ma wpływ na skutki? A
              gdyby zasłonił twarz gazetą, to byś zakazał gazet czy zasłaniania?
              > Samochod to nie zabawka, nie na drodze.
              Każdy ma zabawki jakie lubi. Po to pracuje żeby się bawić.
              > A tuningowcy o tym zapominaja. Bo
              > przewaznie to szczyle, ktorzy mieli problemy z ukonczeniem podstawowki, albo
              > teraz gimnazjum.
              Tak? A skąd to wiesz? Masz tam kolegów? A ja w ti-wi widziałem że to różni
              majętni bankowcy, prywatni przedsiębiorcy, prawnicy, inteligentne dzieci
              bogatych rodziców. Może chodzi o to, że przeciwników tuningu nie stać nawet na
              rasowane kołpaki do 126p? A poza tym chcesz karać za nieukończenie podstawówki
              zakazem tuningowania samochodu?
              > Normalny czlowiek nie potrzebuje takich "udogodnien".
              Nowa definicja normalności? A co n/t koloru skarpetek, długości włosów,
              upodobań muzycznych? Chodzi o to, że większość ludzi ma szyby nieprzyciemnione,
              więc mniejszość jest nienormalna?
              > Przepisy sa po to, by ich
              > przestrzegac, jesli Ci nie odpowiadaja, znajdz sobie kraj, gdzie sa inne i tam
              > sie wyprowadz.
              Przepisy można wymyślać najdziwniejsze, w Polsce (choć nie tylko) wymyślono ich
              bardzo dużo. Co to znaczy dla prawa i wolności obywatelskich nie muszę
              tłumaczyć. Dlatego przepisom niesłusznym należy sprzeciwiać się, a nie uciekać
              przed nimi do innych krajów. Przepis zakazujący przyciemniania szyb w
              samochodzie jest niedobry.
            • Gość: alkana Re: pojazd musi spełniać pewne normy IP: *.dolsat.pl 02.09.04, 21:26
              Al-ki, ales bufon i pajac twoje argumenty sa durne, tunning jest oki i nie
              zaluj komos ze wydaje dodatkowa kase na podrasowanie autka. Do niedawna
              sadzilem (a bylem przez ponad 20 lat "biala czapka" a od 1965r, jezdze non stop
              prawie kazdego dnia), ze przyciemniane swiatla stwarzaja zagrozenie. W
              poniedzialek 30 sierpnia 2004r. sam osobiscie zasiadlem za kierownica takiego
              tuningowanego pojazdu. I powiem ze mile zostalem zaskoczony. Jest absolutnie
              super. Na5tomiast na przejsciach wyprzedza z pewnoscia wiecej tych z "bialymi
              szybami"( statystyka), podobnie jak nie szata zdobi czlowieka. Twoja postawa
              przypomina mi faceta zktoym kiedy pracowalem- kiedyzanucilem co Niemena
              natychmiast oburzal ie i wyzywal niemena i mnie przy okazji za debilow, wyjcow
              i cholera wie co jeszcze. Fundnuj sobie tunningowane cacko a zobaczysz ze jest
              to ok. I ostatnie zdanie ,nie ma zadnej roznicy miedzy ciemnymi a jasnymi
              szybami.wnetrze pojazdu moze byc rozne bez wzgledu na barwe szyby? ,tak jak to
              jest przypadku ludzi o roznej karnacji skory. Czlowiek z ciemna karnacja skory
              nie jest lepszy ani gorszy od czlowieka z biala karnacja skory . POmysl.
              • barracuda7110 Re: pojazd musi spełniać pewne normy 02.09.04, 22:15
                Zauważ proszę różnicę między tuningiem a "tuningiem". Zdaje mi się, że w tym
                wątku omawiany jest drugi przypadek...
            • Gość: alkana Re: pojazd musi spełniać pewne normy IP: *.dolsat.pl 02.09.04, 21:30
              dodam, ze tuninng to wcale nie tanie hobby to po pierwsze a po drugie za takie
              zabawki nie zabieraja sie ludzie bez szkoly i doswiadczenia. Ty sygnalizujesz
              zes bez szkoly i jezdzisz zdezelowanym kupionym za grosze gruchocie.Tak
              trzymaj, ale daj innym prawo do samostanowienia.Lamanie prawa nie zaley od tego
              czy szyby sa przyciemniane czy nie ,ciemniacZku.
      • Gość: STUDI Re: A co to komu przeszkadza? IP: *.pl 28.08.04, 10:24
        A nie zauwazyles, kto przyciemnia szyby?
        Jezdza stwarzajac za grozenie dla innych. Jak sie sami chca zabic - OK, ale
        czemu innych do grobu za soba ciagna.
        Terror na drogach, chamstwo itd.

Do tego tuning - czyli debil za kolkiem najczescie golfa z rura zamieniona w
        syrene wyjaca z przekroczeniem wszelkich norm. Ponadto ogromne glosniki z basem
        podbitym do 80dB - przeciez ten pseudo kierowca ma ograniczone rozeznani co
        jest na drodze ....

Jakby nie bylo tych zjawisk to by nie bylo problemu tych szyb.
        Ale fakt jest wykroczenie, trzeba tepic idiotow poki nie jest za pozno.

Pewne tragiczne wydarzenia na zlocie tuningowcow jeszcze nie przemowily do
        wyobrazni?

Chcesz sie wyzywac prosze bardzo, rob to tak jak to jest w cywilizowanych
        krajach, zalozcie klub, zbudujcie zamkniety tor kupujcie samochody do scigania.
        OK.
        Ale nie robcie tego uprzykrzajac zycie wieksozosci spoleczenstwa.
        W sumie jest roznica robic to normalnie a ne jak burak ze wsi.

I jeszcze jedno mamy demokracje a to jest dyktatura wiekszosci nad mnijeszoscia.

Poniewaz robia t wiekszosci chamy bez wyobrazni i na dodatek glownie
        dysponujacy gotowka z lewych zrodel dochodow to trzeba wydac stanowcza walke.
        Masz wieksza rure, zabieramy dowod rejestracyjny odstawiamy autko na parking.
        Ponowa rejestracja po doprowadzeniu stanu samochodu do standardu fabrycznego.
        Ponown rejestracja drozsza dziesiecioktornie. Drugi raz - to samo i 100 ktornta
        przebikta za dopuszczeni do ruchu.

Bo chama ze wsi jedynie moze bat nauczyc zycia w srod ludzi.
        • Gość: al-ki Re: A co to komu przeszkadza? IP: *.toya.net.pl 28.08.04, 14:53

Podpisuje sie wszystkim czym moge pod tymi slowami.
        • kuubaa Spokojnie. 28.08.04, 19:32
          > A nie zauwazyles, kto przyciemnia szyby?
          ...i dalej potok żółci n/t tuningu, głośników basowych, rur, idiotów, gotówki z
          lewych źródeł, tragicznych wydarzaniach itd.
          Więc nie chodzi o przyciemnianie szyb (policjantom jak wynika z wypowiedzi
          komendandta też nie o nie chodzi) tylko o ogólną niechęć do ww zjawisk. Twoja
          sprawa. Ale czy ja w ogóle coś o tym pisałem? W tym zacietrzewieniu tracisz
          zdolność czytania. Wyluzuj.
          Ja tylko zastanawiałem się czy np. Aleksander K. lub Karol W. zwany JPII mogą
          chronić swoją prywatność przed wzrokiem gawiedzi na przystanku poprzez
          przyciemnienie szyb we własnym samochodzie.
          I nie smagaj tak tym batem, bo to się właśnie z chamem ze wsi kojarzy.
          • Gość: Michał M. Re: Spokojnie. IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 28.08.04, 22:39
            Czasem zastanawiam się czy Ty w ogóle wiesz co piszesz... nawet częściej niż
            czasem. Jeśli dla Ciebie przyciemniane szyby to tylko sprawa kierowcy, to chyba
            nie bardzo rozumiesz jakie są obowiązki prowadzącego pojazd mechaniczny. To on
            odpowiada za przejechanie kogoś kogo przez ciemne szyby nie zauważy. To samo
            tyczy się głośno grających głośników. Kierowca ma słyszeć co się dzieje na
            zewnątrz. A jak ma słyszeć gdy głośniki są głośniejsze niż rozregulowany silnik
            trabanta?
            • camelot Re: Spokojnie. 28.08.04, 23:34
              Gdyby producent zakładał że takie przyciemniane szyby są bezpieczne to by
              wypuszczał autka z jaśniejszymi i ciemniejszymi szybami. Ale wypuszcza tylko z
              jaśniejszymi. Mnie osobiście jakaś kretynka chciała potrącić na parkingu gdyz
              cofając nie zauważyła zza tych przyciemnianych szyb bo nic nie widziała.
              Samochód jest potencjalnie pojazdem niebezpiecznym i dlaczego dopuszczać do
              sytuacji aby to niebezpiezceństwo rosło wraz z zakładaniem folii na szyby.
              Jeśli nie chcesz aby gawiedź z przystanku naruszała moją prywatność w aucie to
              zamiast szyb z tyłu i z boku zainstaluj sobie blachy i pomaluj na kolor
              samochodu. Fajnie by wyglądał np. polonezik tylko z przednia szyba i szybami w
              pzrednich drzwiach. Popieram więc policję w walce z tym chyba polskim nawykiem.
              • dziadek72 Re: Spokojnie. 28.08.04, 23:43
                Nie wiem czy wiecie, że folie naklejane na szyby w celu przyciemnienia muszą
                mieć odpowiednie atesty i nie mogą być naklejane na szyby fabrycznie
                przyciemniane. Jeśli je mają, to guzik można takiemu kierowcy zrobić.
              • Gość: alkana Re: Spokojnie. IP: *.dolsat.pl 03.09.04, 22:48
                Bredzisz i mataczysz az smierdzi na odleglosc. Nie mam tuningowanego autka i
                oczywiscie jestem za tym aby bez wyjatku kazdemu za stworzenie zagrozenia
                bezpieczenstwa w r.d, udzielic pouczenia albo zastoowac surowsze kary, bardziej
                dolegliwe. Ale co do szyb to twoje argumenty absolutnie do mnie i mojego
                doswiadczenia nie przemawiaja(prawie kazdego dnia od 40 lat za kierownica),
                gdyby ciemne szyby stwarzaly ogromne zagrozenie w ruchu drogowym to oczywiscie
                nie jest to prawda. Wiec zakazywac i karac za przyciemniooneszyby jest zgory
                nieuczciwe. Dlaczego? Poniewaz takie podejscie jest nie logiczne i nie trzyma
                sie kupy. Gdyby przyciemnianie bylo zagrozeniem , to stego wniosek ,ze" W NOCY
                NIE WOLNO BYLOBY SIE PORUSZAC PO DROGACH".To ze cofajaca kobieta by cie
                potracila autem nie jest spowodowane tym ze szyby byly przyciemnione(nie
                ciemne), a spowodowane bylo to jej dekoncentracja albo malym doswiadczeniem Wie
                szyby nie maja tu nic do czynienia. Tuning jest potrzebny jest to mile hobby.
                I powtarzam jezeli ktos nie narusza bezpieczentwo w ruchu drogowym ,a narusza
                bezropzumne prawo ,nie popelnia wykroczenia (brak jednego ze skladnikow
                wykroczenia).W kodeksie drogowym nie znajdziesz prawnego zapisu zakazujacego
                przyciemniania szyb. O innych "rzekomych fanaberiach"m nie bede sie rozpisywal.
                .
            • kuubaa Re: Spokojnie. 28.08.04, 23:55
              Wolno np. jeździć nocą w ciemnych okularach, równie ciemnych jak najciemniejsze
              szyby. Wolno np. jeździć kompletnie głuchym, którym najsilniejsze basy nic nie
              zakłócą. Trabantami też wolno jeździć.
              Nie wolno, a przede wszystkim rozsądek nie pozwala, nie panować nad samochodem.
              Np. jak ktoś dobrze widzi przez ciemne szyby - niech jedzie! Jak źle widzi
              przez jasne, mimo że przepisy pozwalają, niech wsiada do tramwaju.
              Dla Was zagrożeniem są motocykliści i tzw. tuningowcy stąd takie uczulenie na
              warkot motoru i ciemne szyby. Ja wiem że największe zagrożenie stwarzają ludzie
              niesprawni psychofizycznie - stare niedowidzące dziadki, kobity w menopauzie.
              • psycholog_radzi Tak wyszlo, Kuubaa, tak wyszlo... 29.08.04, 03:27
                Jak ktos jest chodzacym kompleksem, to mu przyciemniane szyby beda przeszkadzac.
                Czemu? Przyciemniane szyby kojarza sie z "tuningowcem", a kazdy tuningowiec to
                "dres"! Z kolei kazdy dres to potencjalne zagrozenie zycia. Zwlaszcza, jak sie
                nosi dlugie wlosy i parciany plecak. Nienawisc do "dresow", "tuningowcow" i
                innych "szpanerow" mozna sobie zracjonalizowac, tlumaczac, ze to zagrozenie dla
                zycia, zdrowia i porzadku spolecznego. Tak naprawde chodzi im o cos zupelnie
                innego - boja sie ludzi wiekszych, silniejszych od siebie. Zazdroscza bogatszym,
                lub chociaz tym, co maja wiecej "lasek", a jak nie wiecej, to przynajmniej
                ladniejsze. Zazdrosc i strach to najlepsza pozywka dla nienawisci.

A wtedy o krok do egzekwowania chocby najbardziej debilnego przepisu. Czyz nie
                tak bylo z Zydami za czasow Hitlera? Zazdrosc... i strach....

Proponuje, by kazdy szpaner, tuningowiec, wlasciciel czarnego BMW, ubrany w
                dres, kazdy z bicepsem wiekszym niz 35cm - otoz ci wszyscy od dzis maja nosic
                sztuczne ośle uszy, wielkie okulary, sztuczna brode, drewniana noge oraz
                obowiązkowo - papuge na ramieniu. No i przerazliwie śmierdzieć.

Ku uciesze frustratom i zakompleksionym.
                • camelot Re: Tak wyszlo, Kuubaa, tak wyszlo... 29.08.04, 11:55
                  Ja proponuję takie mundurki jak kiedyś w Chinach.
                • Gość: STUDI Re: Tak wyszlo, Kuubaa, tak wyszlo... IP: *.prokom.pl 30.08.04, 14:32
                  Panie psycholog. wiesz co innego zazdrosc a co innego jak pospolity bandzior zabijj ludzi, kaleczy itd.

Ty usprawiedliwiasz bandziorow przyklejajc etkietke kompleksow i zazdrosci.
                  Poczekamy az przez takiego tuningowca zostaniesz kaleka, albo Twoje dziecko straci zycie.

Zycze Tobie abys mial pod oknem 100 takich stuningowanych autek i scigaczy co przez 24 na dobe na pelnych obrotach maja silniki.

• Gość: STUDI Re: Spokojnie. IP: *.prokom.pl 30.08.04, 14:26
                Tylk kto wiecej zabija ludzi, dzieci itd?
                Bo jakos nei niedowidzacy staruszkowie chodzacy pieszo.
                Mamy kolejnego co ma gdzies cala reszte.

Ale pamietaj w demokracji wielkszosc ma racje. I musisz sie dostosowac. Masz szczescie ze zyjesz w dzikim zacofanym kraju jak Polska. W USA juz bys siedzial za kratkami albo bys mial do splacenia spora sume pieniedzy.
                Ale unas wolnosc mamy panie, wielka wolnosc.
                • Gość: blq Bardzo madry przyklad podales, nie ma co! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:11
                  Czasem sie zastanawiam, czemu glupota nie boli....

USA podajesz jako przyklad ucywilizowania? Kraj, w ktorym kazdy moze
                  miec "klame"? Tam, to dopiero ludzi ginie przez glupote posiadaczy broni, a
                  takze - co chyba jest tematem niniejszego watku - przez glupote kierowcow.

W USA na drogach ginie 50,000 rocznie. u nas 7,000 czyli, nawet uwzgledniajac
                  roznice w populacji - mniej niz w USA.

Zebys ty widzial, czlowieczku, jak stuningowane autka jezdza po USA i jak tam
                  undergroundowe wyscigi sa popularne... oj, zmienil bys zdanie o tym kraju, a
                  takze o Polsce... i uwierz mi, tam nikt za przyciemniane szyby nie sciga.

wolnosc maja panie, wielka wolnosc.
          • Gość: STUDI Re: Spokojnie. IP: *.prokom.pl 30.08.04, 14:23
            A co chcesz ukryc?
            Kto tak zaglada do Twojego samochodu?

Zwaz KTO przyciemnia te szyby. Zastanow sie skad ew. bierze sie niechec.
            Tak jak to sie mowi ze jak jedzie Golf to mu wszystko wolno....

Motocykl tez mozna miec. Tez mozna jezdzic nim szybko, tylko czemu pewna grupa debili zabija na ulicahc ludzi?
            I co uwazasz ze bedzie przyzwolenie na motocykle? W koncu wiekszosc powie nie.

I jeszcze na koniec, najbardzie pyszczy ten przeciw zakazom co ma najwiecej na sumieniu.

• Gość: blq Re: Spokojnie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:12
              > I jeszcze na koniec, najbardzie pyszczy ten przeciw zakazom co ma najwiecej
              na sumieniu.

I to mowi pracownik Prokomu.... buhahahahahaha :)))
      • gray Re: A co to komu przeszkadza? 02.09.04, 00:55

oczywiście, że to tylko pretekst! tak naprawdę zakaz nadmiernego przyciemniania
        szyb ustanowiony jest tylko po to żeby ludzie z przystanku mogli zobaczyć
        bałagan na twojej tylnej kanapie!

puknij się gościu ale tak zdrowo.

a jeżeli chodzi o zaśnieżone/zaparowane szyby to jest takie pytanie w teście
        teoretycznym na prawo jazdy ale może nie miałeś z nim za dużo wspólnego.
    • kuubaa Posłuchaj STUDI: 30.08.04, 21:16
      Nie chcę dyskutować z Tobą z dwóch powodów:
      1. Nie ma o czym, bo powtarzasz "argumenty" innych, na które już
      odpowiedziałem. Widać że albo nie przeczytałeś wcześniejszej dyskusji albo nic
      z niej nie zrozumiałeś.
      2. Twoje pisanie jest nieczytelne i niezwykle bełkotliwe - błąd w prawie każdym
      wyrazie, nie używasz polskich liter itd. To świadczy wyłącznie o nieszanowaniu
      tych, do których piszesz. Więc chyba po prostu nie chcesz żeby Ciebie czytano?
      Czy jak z kimś rozmawiasz to też bełkoliwie i z błędami?
    • h8red No i gut 31.08.04, 09:00
      Ja również miałem bliskie spotkanie na parkingu z samochodem z przyciemnianymi
      szybami (ktoś tam wyżej o tym wspomniał). Jak się okazało Pan Kierowca mnie nie
      zauważył. A przechodziłem dokładnie za jego tylnią szybą. Poza tym często-gęsto
      irytują mnie takie samochody na skrzyżowaniach. Próbując skręcić potrzebuję
      czasami spojrzeć gdzieś w bok czy coś nie jedzie i niestety nie da się spojrzeć
      "przez" przyciemniane szyby. Kończy się najczęściej na tym, że czekam aż Mr.
      Darkman sobie pojedzie, a chyba nie o to chodzi???
      • mak_bis Re: No i gut 31.08.04, 10:57
        h8red napisał:

> Ja również miałem bliskie spotkanie na parkingu z samochodem z przyciemnianymi
        > szybami (ktoś tam wyżej o tym wspomniał). Jak się okazało Pan Kierowca mnie
        nie
        > zauważył. A przechodziłem dokładnie za jego tylnią szybą. Poza tym często-
        gęsto
        > irytują mnie takie samochody na skrzyżowaniach. Próbując skręcić potrzebuję
        > czasami spojrzeć gdzieś w bok czy coś nie jedzie i niestety nie da się
        spojrzeć
        > "przez" przyciemniane szyby. Kończy się najczęściej na tym, że czekam aż Mr.
        > Darkman sobie pojedzie, a chyba nie o to chodzi???
        >

Popieram, samochód z przyciemnianymi szybami bardzo utrudnia innym orientację
        na skrzyżowaniu. "Przez takie auto nie widać czy coś jedzie". Rozsądna, a nie
        mściwa, wydaje się też być argumentacja policji przeciwko szybom, przez które
        nic nie widać.
        Na drodze obowiązują ogólne reguły, a nie wolnośc Tomku w swoim domku, i
        dobrze! Ale prywatność kierowców jest jak najbardziej zachowana puki nikt obcy
        do samochodu się nie wdziera, torebek nie kradnie, kluczyków nie wyrywa...
        A zerkająca na auta z przystanku "gawiedź" robi to raczej bezwiednie, bez
        widocznego zainteresowania, tylko po to, aby zabić czymś czas oczekiwania na
        pojazd. Nic więc z ich strony raczej nei grozi. Kierowcy też zerkają na ludzi
        stojących na przystankach i tym fakt ten wydaje się być całkiem obojętny. Może
        więc niektórzy mają homofobię, czy cuś innego?
        • kuubaa Re: No i gut 31.08.04, 20:35
          > Popieram, samochód z przyciemnianymi szybami bardzo utrudnia innym orientację
          > na skrzyżowaniu. "Przez takie auto nie widać czy coś jedzie".
          A przez dostawczaka albo TIR-a widać? No więc co, zlikwidować ciężarówki? A jak
          ludzie zasłaniają widoczność stojąc przy krawężniku zakazać stania?
          > Rozsądna, a nie
          > mściwa, wydaje się też być argumentacja policji przeciwko szybom, przez które
          > nic nie widać.
          A ilu bandziorów z kałachami zmieści się w VW Transporterze, gdzie zamiast szyb
          są tylko blachy! Tak jest, zlikwidować dostawczaki i TIR-y, albo nakazać
          przeszklenie jak akwarium!
          > Na drodze obowiązują ogólne reguły, a nie wolnośc Tomku w swoim domku, i
          > dobrze!
          Chyba nie dobrze. A ogólna reguła _podstawowa_ jest taka, że jak nie widzisz
          (bo np. inne auto zasłania), to nie jedziesz.
          > Ale prywatność kierowców jest jak najbardziej zachowana puki nikt
          > obcy
          > do samochodu się nie wdziera, torebek nie kradnie, kluczyków nie wyrywa...
          No to masz bardzo liberalną definicję prywatności. A może mylisz ochronę
          prywatności z ochroną mienia i bezpieczeństwa?
          > A zerkająca na auta z przystanku "gawiedź" robi to raczej bezwiednie, bez
          > widocznego zainteresowania, tylko po to, aby zabić czymś czas oczekiwania na
          > pojazd. Nic więc z ich strony raczej nei grozi.
          Obojętne czy bezwiednie, co za różnica? Każdy powinien mieć prawo zasłonić się
          przed ciekawskim spojrzeniem innych, nawet jeśli niczym to nie zagraża. Tak
          kapeluszem na chodniku, w domu firankami jak i w samochodzie ciemnymi szybami.
          > stojących na przystankach i tym fakt ten wydaje się być całkiem obojętny.
          > Może
          > więc niektórzy mają homofobię, czy cuś innego?
          A nie wolno? Zamierzasz walczyć z tym przy pomocy prawa?
          • mak_bis Re: No i gut 01.09.04, 10:50
            kuubaa napisała:
            ...
            > > Może
            > > więc niektórzy mają homofobię, czy cuś innego?
            > A nie wolno? Zamierzasz walczyć z tym przy pomocy prawa?

Widzę, że Ty w przeciwieństwie do mnie, masz bardzo emocjonalny stosunek do
            sprawy.
            Pozdrawiam
            Mak.
            • kuubaa Mylisz się. 01.09.04, 21:28
              Nie odczuwam żadnych emocji w związku z przyciemnianiem szyb. Nie mam takich
              szyb, nie mam takiej potrzeby, szkoda byłoby mi kilkaset złotych na to wydać.
              Myślałem że nietrudno się zorientować, iż w ogóle nie o to chodzi.
              Rzecz w tworzeniu kolejnych, niepotrzebnych przepisów, zakazów, nakazów czy
              innych regulacji. Państwo (szkoda czasu na dywagacje z jakich powodów) wścibia
              nos w coraz więcej spraw. Dziś ciemne szyby, bo policjanci się boją a 99% ludzi
              którzy takich szyb nie mają, irytuje to i szukają naciąganych argumentów. Jutro
              np. mankiety u spodni bo denerwują psy i większość ludzi mankietów nie ma.
              Powody znajdą się. Podkreślam - nie potrzebuję ciemnych szyb ani nawet
              mankietów. Natomiast potrzebuję wolności, która dla mnie przejawia się
              możliwością posiadania ciemnych szyb czy mankietów.
              Ludzie są w większości tępi jak łeb karpia. Coś im się wydaje, cieszą się z
              pozorów, mają krótką pamięć. Czy dziś pamięta się uczucie, jakie towarzyszyło
              kilkanaście lat temu otrzymaniu paszportu na stałe? Nie trzeba go było zwracać,
              leżał w szufladzie i w każdej chwili potencjalnie można było jechać sobie
              choćby na koniec świata. Mało kto jeździł, bo było to drogie i niekoniecznie
              były takie potrzeby. Ale sama świadomość wolności, że jak tylko się będzie
              chciało, to choćby za godzinę, nie pytając nikogo o zgodę, choćby na koniec
              świata.
              Piszę to z rozpędu, bez nadziei. Bo zdecydowana większość "karpi" i tak tego
              nie zrozumie, skoro już na początku sedna z kontekstu nie wyłowiła.
            • zamek Maczku, 02.09.04, 00:23
              z czym Ty rozmawiasz? Szkoda sensu na psojady, doprawdy.
              Pozdrawiam serdecznie :)
              • mak_bis Re: Zameczku, 02.09.04, 10:21
                zamek napisał:

> z czym Ty rozmawiasz? Szkoda sensu na psojady, doprawdy.
                > Pozdrawiam serdecznie :)

Dzięki:-)
                Niestety, też mam takie smutne wnioski. Więcej senesu zachowam już dla siebie.

Pozdrawiam równie serdecznie
                M.
                • Gość: Echo Re: Zameczku, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 16:55
                  Nie wiadomo zbytnio osso hozi ale ne rozumem po co ludzie w ogole sie odzywaja
                  jak nie maja nic do powiedzenia. Takie poszczekiwanie kundelkow. I wzajemne
                  lizanie dup jak to miedzy kundelkami. Maczku, Zameczku - polizmy sie po
                  jajeczku :-) Zamek jest chory psychicznie, tak przynajmniej niedawno na Forum
                  informowal. Widac ze leczenie nie udalo sie. Ale wyglada ze to zarazliwe!
                  Chlopaki dajta se na luz.
    • hubar Drżyjcie tuningowcy: kontrola przyciemnianych szyb 03.09.04, 09:45
      Już niedługo właściciele samochodów z przyciemnionymi szybami (czołową i
      przednimi bocznymi) mogą stracić dowody rejestracyjne. Łódzka policja zamierza
      kupić specjalne urządzenia służące do badania przepuszczalności świetlnej szyb
      samochodowych.

– Czekamy na informacje dotyczące tego miernika od policjantów ze Słupska,
      którzy niedawno je otrzymali – mówi podinsp. Grzegorz Janiszewski, naczelnik
      Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi. – Miernik może
      znacznie ułatwić pracę i wyeliminować samochody ze zbyt mocno przyciemnionymi
      szybami.

Na razie łódzcy policjanci oceniają stopień przepuszczalności świetlnej
      szyb „na oko”. Jeśli podczas kontroli samochodu policjant podejrzewa, że szyby
      są zbyt mocno przyciemnione, zatrzymuje kierowcy dowód rejestracyjny.

(tj) - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/398298.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka