Dodaj do ulubionych

Jednak bez Reymonta

IP: 212.160.172.* 20.09.04, 09:36
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/402902.html
„Sołą” do Krakowa

Poniedziałek, 20 września 2004r.

W nowym rozkładzie jazdy PKP zabraknie „Reymonta”, rannego pociągu do
Krakowa, najszybszego połączenia z tym miastem. – Nie oznacza to, że
łodzianie zostaną pozbawieni porannego dojazdu do Krakowa. W planie nowego
rozkładu kilka wagonów ma być doczepionych do „Soły” jadącej do Bielska-
Białej – mówi Elżbieta Zielińska, naczelnik działu marketingu Zakładu
Przewozów Regionalnych PKP w Łodzi.

Do Krakowa będą kursować trzy wagony drugiej klasy i jeden pierwszej. Wyjazd
z dworca Łódź Fabryczna o godz. 5.50. Pojedzie on dłuższą trasą
niż „Reymont”, bo przez Piotrków, a nie przez Tomaszów. Dlatego czas podróży
wydłuży się o 25 minut.

(mr) - Express Ilustrowany
Obserwuj wątek
    • teufel Re: Jednak bez Reymonta 20.09.04, 11:11
      Naprawdę "zajebiście":(
    • avatary Dzięki tej akcji zmaleć ma emigracja Łodzian 20.09.04, 13:00
      vivat PK P- dla mnie nomimacja do sukcesu wrzesień 2004 - w kategorii demografia
      Pewnie sprzedali Reymonta spółce Intercity i teraz wróci za 100 PLN w jedną
      stronę
    • geograf Re: Jednak bez Reymonta 20.09.04, 15:23
      niestety,można było się spodziewać:/
      smutno....smutno...
      ciekawe co na to nasze władze
    • Gość: flip Ciekawe co na to IP: *.p.lodz.pl 20.09.04, 16:48
      ...Wydzial Promocji UML. Pani Dyrektor, prosze sie obudzic!
      • geograf piszemy maile? 20.09.04, 16:54
        Może warto-podobnie jak w kwestii utraty dotacji- napisać jeden,czy dwa maile do odpowiednich urzędów?

biuro.promocji@uml.lodz.pl

chyba należałoby coś zrobić...
        • Gość: flip Re: piszemy maile? IP: *.p.lodz.pl 20.09.04, 16:55
          No pewnie. piszmy.
          • xk Re: piszemy maile? 20.09.04, 17:20
            więc jednak, chyba przyjdzie mi moją deklarację zrealizować!!!
    • geograf Redakcjo! 20.09.04, 17:17
      Liczymy na jakąkolwiek reakcję i porządny artykuł, a nie suchą informację.

Może, skoro akcja "Lotnisko dla Łodzi" raczej rzadko kiedy jest reaktywowana, warto rozpocząć akcję: "Kolej dla Łodzi" ??

Tylko czy oby taka akcja nie byłaby szybko...zapomniana?
      • yarro Jak to napisała swego czasu Ixtlilto? 20.09.04, 17:27
        Cytat dotyczy rzecz jasna Tramwaju Regionalnego, ale i tu pasuje...

"(...)
        Witam panów,
        Podesłałam link do wiadomego wątku, osobie odpowiedzialnej za
        komunikację w GW. Dostałam odpowiedź, ze lada dzień ukaże się tekst
        Moniki Gałązki właśnie w tej sprawie i że nie wszystko stracone,
        więc "głowa do góry".
        (...)"

Obiecanki cacanki, zarówno tam, jak i tu... Choćby dlatego, że nawet EI napisał
        DZIŚ, a GW śpi...

Szkoda słów.
        • Gość: J.S. Re: Jak to napisała swego czasu Ixtlilto? IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 20.09.04, 19:12
          > Obiecanki cacanki, zarówno tam, jak i tu... Choćby dlatego, że nawet EI
          napisał
          > DZIŚ, a GW śpi...

GW nie spi. GW nie chce o tym pisac. Po co mobilizowac lodzkich urzednikow,
          kiedy na listopad szykuje sie Warszawa z conajmniej jednym wnioskiem? Teoria
          spisku? Wrecz praktyka!
          • Gość: flip a dajciez juz spokoj z ta wyborcza IP: *.p.lodz.pl 20.09.04, 21:49
            To jest gazeta warszawska - ile jeszcze potrzeba, zebyscie to pojeli?
            • geograf Re: a dajciez juz spokoj z ta wyborcza 20.09.04, 22:33
              nie wiewsz,że nadzieja matką głupich,a każda matka dba o swoje dzieci?

ja nadal mam nadzieję, pomimo-chyba- świadomości,że złudną..
              a może po prostu chcę mieć nadzieję?
              cóż innego począć?
            • Gość: J.S. Re: a dajciez juz spokoj z ta wyborcza IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 20.09.04, 22:39
              Gość portalu: flip napisał(a):

> To jest gazeta warszawska - ile jeszcze potrzeba, zebyscie to pojeli?

No toc przeciem napisal!
    • Gość: Ja Re: Jednak bez Reymonta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 18:43
      Jakim cudem czas przejazdu wydłuży się tylko o 25 minut?!?! Przecież 20 minut
      pociąg zmarnuje na samo rozczepienie w Częstochowie. Czyżby PKP przestało się
      już silić na pokrętne tłumaczenia i po prostu kłamie?
      • Gość: MarcinK Re: Jednak bez Reymonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:54
        Sukiennice przez Częstochowę jadą do Krakowa 19 minut dłużej niż Reymont. Jeśli
        zasadnicza część składu pojedzie do Krakowa, a łącznik będzie przeczepiany w
        części Bielskiej to 25 minut jest możliwe.

MK
        • Gość: Ja Re: Jednak bez Reymonta IP: 81.168.185.* 22.09.04, 16:28
          To może to nie jest aż taka tragedia, jak by się zdawało?
          • geograf Re: Jednak bez Reymonta 22.09.04, 17:01
            Podano,że do Krakowa będą jechały z Łodzi w sumie 4 wagony.

Ile wagonów ma jeszcze istniejący "Reymont"???
            • xk Re: Jednak bez Reymonta 22.09.04, 17:24
              5
            • Gość: 1101Smith Re: Jednak bez Reymonta IP: *.toya.net.pl 23.09.04, 00:32
              Jesli dobrze pamietam to 4. Wczoraj nim jechalem. Frekwencja tak na 70-80% wiec
              niech mi nikt nie mowi, ze to sie nie oplaca. Krotki czas polaczenia i cicha
              jazda CMKą... Trase Krakow-Lodz moglby pokonywac jednak szybciej niz w
              rozkladzie, gdyby nie musial puszczac ekpresu w Idzikowicach i pospiecha z
              Warszawy (w Galkowku).
              • Gość: flip Re: Jednak bez Reymonta IP: *.p.lodz.pl 23.09.04, 02:06
                Od dawna ten Reymont byl sztucznie spowalniany przez petakow z wiadomej firmy.
                Dlugi postoje w Miechowie, Kozlowie, Debie, Tomaszowie - to byla normalka. Ta
                praktyka raczej nie byla przypadkowa - bo lodzki pociag na CMK byl czyms
                wyjatkowo parszywym dla wiadomego miasta.
                Ja nie jestem za nie zatrzymywaniem sie pociagu, ale za krotkim postojem, gdzie
                to jest mozliwe.
                • maxxman Re: Jednak bez Reymonta 28.09.04, 00:03
                  Prawdę mówiąc, wolałbym Reymonta nawet o te 10 zł droższego, ale żeby także
                  zasuwał po CMK te 160 km/h. Z tego co wiem, wagony Reymonta mają wózki na 160
                  km/h tak więc wystarczyłoby tylko skołować EP 09 i już...

maxxman
          • Gość: MarcinK Re: Jednak bez Reymonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 21:27
            A jak dojechac do Tomaszowa? A jak ludzie z Tomaszowa mają gdzieś doejchać?
            Województwo to nie tylko Łódź!

MK
            • Gość: Ja Re: Jednak bez Reymonta IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.09.04, 22:53
              Z drugiej strony - można powiedzieć, że województwo to także Piotrków i
              Radomsko...
              • Gość: MarcinK Re: Jednak bez Reymonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 00:12
                Ale oni mają obecnie pociągi do Krakowa i Łodzi i znacznie więcej niż Tomaszów.

MK
    • xk zmiany w PKP!!! 22.09.04, 15:32
      KOMUNIKAT Biura Informacji i Promocji PKP S.A.
      Prezes Zarządu PKP S.A., Dyrektor Generalny, Maciej Męclewski podał się z dniem
      dzisiejszym do dymisji.
      Przyczyną złożonej na ręce Rady Nadzorczej PKP S.A. rezygnacji są względy
      zdrowotne
      ###

względy zdrowotne?
      czyżby od kierowania tą chorą psychicznie firmą sam pan prezes zwariował???
      chyba niewykluczone!
    • Gość: Ja Re: Jednak bez Reymonta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 22:35
      Porównanie czasu przejazdów pociągu(-ów) w relacji Łódź Fabryczna - Kraków
      pokazuje, że trasa przez Tomaszów i CMKą wcale nie jest szybsza niż "wiedenką".
      W obu przypadkach jest to trochę poniżej 4 godzin. Natomiast godzina
      odjazdu "Soły" i czas jaki marnuje się na przepinanie pociągu - to są poważne
      wady obecnego rozwiązania. No i do tego dochodzi kwestia połączenia Tomaszowa
      ze światem.
      A tak w ogóle, to Reymont jest fatalnie skoordynowany z czymkolwiek:-(
      • Gość: flip Re: Jednak bez Reymonta IP: *.p.lodz.pl 27.09.04, 21:39
        Powtarzam: Reymont byl sztucznie wstrzymywany na roznych stacyjkach.
        • Gość: Ja Re: Jednak bez Reymonta IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.09.04, 21:45
          BTW.Jak to jest z opłatami dla PLK? PKP płaci od pociągu, od wagonu, liczby
          kół, które zużywają szyny, czy jak?Bo być może tu leży odpowiedź na pytanie"ile
          bałwany zaoszczędzą na likwidacji Reymonta?".
          • Gość: MarcinK Re: Jednak bez Reymonta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:31
            A to jest ciekawostka. Wg info z pl.misc.kolej przejazd pociągu CMK jest
            znacznie tańszy niż wiedenką.

Pozdrawiam, MK
            • Gość: Ja Re: Jednak bez Reymonta IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.09.04, 23:18
              Dlatego też podejrzewam, że odpowiednio tańsze jest również przedłużenie składu
              w miejsce puszczenia dwóch oddzielnych.
    • Gość: mr x I co na to GW IP: *.p.lodz.pl 28.09.04, 14:42
      Minely chyba 2 tygodnie i cisza....
      • Gość: mr x GW pisze ze nie jest ZLE!!!! IP: *.p.lodz.pl 05.10.04, 11:10
        Po prostu max. Likwiduje sie ze 100 polaczen (tak napisal DL) podczas gdy w
        takiej wlkp polaczen przybywa, pociag do trzeciego co do wielkosci miasta
        jedzie o 40 minut dluzej bo do kawalek do tomaszowa byl nieoplacalny a GW pisze
        ze nowy rozklad nie jest zly!!! K... to po prostu przegiecie...
    • geograf Re: Jednak bez Reymonta 04.10.04, 18:13
      Przed chwilą była o "Reymoncie" relacja w ŁWD.
      Pani Elżbieta Zielińska powiedziała,że plany likwidacji były spowodowane planami przejęcia pospiesznych przez PKP Intercity,z których nic nie wyszło "w związku z tym,po otrzymaniu tych informacji przystapiliśmy do prac nad poprawą rozkładu Reymonta".

Taka to poprawa,że pociąg wyjedzie z Łodzi nieco wczesniej,za to dojedzie godzinę później,bo przejedzie rpzez Piotrków, Częstochowę i Zawiercie.

Chcieli Łodzianie mieć pociąg? to będą mieli-tyle,że PKP go zlikwiduje,ale gdy będzie miało argument w postaci spadku frekwencji...

świetnie:/
      • Gość: mr x Co na to Urzad Antymonopolowy? IP: *.p.lodz.pl 05.10.04, 11:12
        Co sie ropbi by firme w tym przypadku IC podac do urzedu antymonopolowego
        ewentualnie kogo tym zainteresowac bo to niewatpliwie sprawa dla urzedu
        antymonopolowego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka