Dodaj do ulubionych

Sezon ogórkowy?

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.10.04, 12:04
11:30, ulica Aleksandrowska, okolice Żabieńca. Jedzie sobie w kierunku
Aleksandrowa śliczny, czerwony "ogórek", kultowy wręcz autobus. Moje
zdziwienie stało się jeszcze więskze, gdy na boku autobusu zobaczyłem
oznaczenie "MPK" i Herb naszego Miasta. Za tylną szybą autobusu stała
tabliczka z liczbą 57. Zupełnie jakby na ulice Łodzi wróciły stare
autobusy... poza tym, że 57 nie jeździ na Teofilów.

Czyżby w magazynach MPK znalazł się "ogórek"? Skąd sie nagle wziął? Kilka
tygodni temu była na forum mowa, że "fajnie by było mieć ogórka do
turystycznych linii, ale niestety nie ma takiego wozu w MPK".
Obserwuj wątek
    • Gość: J.S. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 01.10.04, 12:32
      ten?

jote.pai.net.pl/temp/cucumber.jpg
      • Gość: Michał M. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.10.04, 12:35
        Chyba ten, choć rejestracji nie widać ;-) Co to za jeden? Śliczny jest!
        • michal.ch Re: Sezon ogórkowy? 02.10.04, 16:37
          Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Chyba ten, choć rejestracji nie widać ;-)

Nie chyba. To dokładnie ten.

> Co to za jeden? Śliczny jest!

Prywatny historyczny. Ale jeszcze ludzisków nie wozi na żadnej linii turystycznej. W zasadzie to trwają jeszcze prace wykończeniowe, stąd też w wątku o "ogórze", który się na forum niedawno pojawił była mowa o braku takiego autobusu historycznego. No ale jak widać już po niespodziance. Za dużo osób go już widziało. ;)
      • Gość: M.E. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:48
        Ale ten na zdjęciu jest w wersji międzymiastowej z drzwiami na klamkę. Była
        kiedyś taka dostawa do MPK, ale potem te autobusy zniknęły.
        • Gość: STUDI Re: Sezon ogórkowy? IP: *.prokom.pl 01.10.04, 16:16
          Jezdzily w Pabianicach i to dosc dlugo. Na pierwszej linii autobusowej w
          Pabianicach - linii 1.
          • Gość: M.E. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 16:47
            Ja je pamiętam z jakiejś linii jadącej przez Doły. Tak mi utkwiły w pamięci.
            • Gość: STUDI Re: Sezon ogórkowy? IP: *.prokom.pl 01.10.04, 18:13
              Kwestia w jakim okresie. Ja czesto jezdizlem linia 60 (51 i 56) i nie kojarze
              tych autobusow w barwach MPK. (PKS owszem)...
              Linia 255 - to juz chyba ich nie bylo w MPK.

Moze autobusy prowadzace linie autobusowe w Glownie (tak, MPK tam obslugiwalo
              dwie linie)
              • pawel-strzalka Re: Sezon ogórkowy? 01.10.04, 18:16
                a ja sie urodziłem w czasach "poogórkowych" i nigdy nie widziałem żadnego "na
                żywo" :(
                • Gość: STUDI Re: Sezon ogórkowy? IP: *.prokom.pl 01.10.04, 18:22
                  Jak puszczono linie 56 pod moim domem (tj przez Lupkowa i Krysztalowa) to w
                  pierwszym dniu funkcjonowani tej nowej trasy jezdzil poczciwy ogorek.

A tym rejonir miasta juz od kilku lat skutecznie sie odzwyczajono od ogorkow....

A to juz bylo blisko roku 1984....
                  • Gość: M.E. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 18:40
                    Ja pamiętam "aferę" z międzymiastowymi ogórkami dla MPK i mniej więcej w tym
                    czasie widziałem je na Dołach, ale teraz czy to co widziałem należało do MPK,
                    czy PKS, to sobie głowy nie dam obciąć.
                    • Gość: mamadoo Re: Sezon ogórkowy? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 23:50
                      Ja tez dziś, koło godziny 11, na skrzyżowaniu ul. Wojska Polskiego i
                      Strykowskiej (przy cmentarzu Doły) widziałem „Jelcza – Ogórka” w malowaniu
                      historycznym łódzkiego MPK (czerwony i żółty oraz herb). Drzwi miał
                      nieautomatyczne, a na dodatek z tyłu miał tabliczkę linii 57. Tablica
                      rejestracyjna była starego typu (trzy białe litery, cztery białe cyfry na
                      czarnym tle ) i zaczynała się od liter PBJ.
                      Co ten autobus robił w Łodzi? Czyj on jest?
                      Gdyby tak mógł zastąpić nieestetyczny i ahistoryczny kropabus na
                      Piotrkowskiej.....
                      • yarro Re: Sezon ogórkowy? 02.10.04, 03:03
                        Gość portalu: mamadoo napisał(a):

> Tablica rejestracyjna była starego typu (trzy białe litery, cztery białe cyfry
                        > na czarnym tle ) i zaczynała się od liter PBJ.
                        ==
                        To widziałeś tego co na zdjęciu wyżej :P

> Co ten autobus robił w Łodzi? Czyj on jest?
                        ==
                        Właśnie? Czy to nim robili sobie tutaj niektóry wycieczkę swego czasu :P?

> Gdyby tak mógł zastąpić nieestetyczny i ahistoryczny kropabus na
                        > Piotrkowskiej.....
                        ==
                        Hm, odważne, dyskusyjne, ale wszystko lepsze od Trambusa :P

[po likwidacji trambusa siedzenia mógłby wziąć sobie Tomek do eNki, albo KMST do
                        swoich tramów :P]

Pozdrówki :)
            • Gość: barnaba Re: Sezon ogórkowy? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 02.10.04, 15:45
              Początek lat 80- linia "N".

pozdrawiam
    • sluzbowo Re: Sezon ogórkowy? 02.10.04, 00:39
      Wie ktoś - czy nie wie - co to za ogór u nas się pojawił?
    • Gość: szymek Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 02.10.04, 15:12
      A
      • Gość: Szymek Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 02.10.04, 15:22
        Ten ogórek nie należy ani do PKSu ani do MPK.Jest to ten ze zdjęcia
        zamieszczonego przez kolegę.Parę osób mogło się, w maju, przejechać nim podczas
        imprezy KMST.Nie mógłby być wyciągnięty przez MPK na światło dzienne ponieważ
        MPK nie posiada ogórka (oprócz masakralnie przerobionego jelcza na płóg).Co
        robił na ulicach w piątek? Jechał do nowego miejsca parkowania.Co do oznaczeń
        MPK to zgadza się, ma godło i numer boczny 705.
        Pozdrawiam Szymek.
        • yarro Re: Sezon ogórkowy? 02.10.04, 16:10
          Ale czyj on jest do diaska?

Czy to tajemnica państwowa? Przeca nie chcemy go kraść ;P

Pozdrówki!
          • Gość: luki Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 02.10.04, 16:13
            > Ale czyj on jest do diaska?
            >
            > Czy to tajemnica państwowa? Przeca nie chcemy go kraść ;P

To autobus Szymka. Była już o tym mowa na forum...

pzdr,
            luki
            • michal.ch Re: Sezon ogórkowy? 02.10.04, 16:49
              Widać nieuważnie czytają forum. Ale sensacja się zrobiła nagle. :)
              • Gość: Michał M. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.10.04, 18:47
                No fakt, niezbyt uważnie czytałem, jeśli przeoczyłem. Sorki, ja zrobiłem szum
                na forum.

Fajnie że jeżdżące "ogórki" istnieją i są pomalowane na barwy MPK. Dawno takim
                nie jechałem... hmmm.... a w PKS'ie miały jeszcze przyczepki... ale mama nigdy
                się nie godziła żebyśmy w niej jechali. Do dzisiaj nie wiem czemu :-(
                • Gość: michał_k Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 02.10.04, 20:00
                  wydaje mi się, że w MPK przyczepki także były
                  • Gość: M.E. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:06
                    Ja nie pamiętam przyczep do ogórków w Łodzi. Na jakich liniach mogły by być? To
                    mi się wydaje trochę dziwne, ale z kolei sam widziałem te przyczepy w Krakowie.
                    • Gość: luki Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 00:25
                      > Ja nie pamiętam przyczep do ogórków w Łodzi. Na jakich liniach mogły by być?

Wszystko OK. W MPK nie było przyczep. Co najwyżej w PKSie.

pzdr,
                      luki
                      • sluzbowo Re: Sezon ogórkowy? 03.10.04, 02:31
                        Były w MZK Koszalin. Miałem niewątpliwą przyjemność przejechania się takową,
                        wielokrotnie zresztą. Fajowo. Kto nie jechał - niech żałuje.
            • yarro Re: Sezon ogórkowy? 02.10.04, 19:29
              Dzięki :)
              • Gość: Szymek Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 11:43
                Może i w Łodzi pojawi się przyczepka do ogóreczka. Mam jedną na oku.Byłaby
                świetnym dodatkiem do jelczyka.Pieniądze za nią są prawie żadne ale obecny
                właściciel jest bardzo ciężki w rozmowach.
                Cieszę się że ogórek wywołał taką sensację.Jest to miłe że nie tylko ja, czuję
                coś to tego autobusu.
                Pozdrowionka Szymek.
                • Gość: luki Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 11:47
                  > Cieszę się że ogórek wywołał taką sensację.Jest to miłe że nie tylko ja,
                  czuję
                  > coś to tego autobusu.
                  > Pozdrowionka Szymek.

Jeszcze wiele Szymek zrobimy z tym autobusikiem. Na najbliższym spotkaniu KMST
                  (jeśli wpadniesz) omówimy strategię.

pzdr,
                  luki
                  • Gość: Szymek Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 15:50
                    • Gość: luki Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 20:39
                      Czy pusty post oznacza "bez komentarza"? :>
                      • Gość: Szymek Re: Sezon ogórkowy? IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 20:45
                        Nie Nie.Napisałem że robię wszystko aby mieć w środę wolne.Mam nadzieję że mi
                        się uda.Coś chyba pokręciłem bo ukazał się pusty post.Do zobaczenia w
                        klubie.Pozdrawiam Szymek.
                • Gość: Michał M. Re: Sezon ogórkowy? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.10.04, 22:59
                  Gość portalu: Szymek napisał(a):

> Cieszę się że ogórek wywołał taką sensację.Jest to miłe że nie tylko ja,
                  > czuję coś to tego autobusu.

W zasadzie to cała sprawa wyszła z mojej niewiedzy :) Ale fakt - autobus jest
                  śliczny. Choć "ogórki" mi się nie śnią, a eNka - owszem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka