kuubaa 10.10.04, 20:54 Ciekawy byłby katalog willi... współczesny "byznesmenów". Byłoby z czego pośmiać się. Szczególnie we wnętrzach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
el-042 Wille łódzkich fabrykantów 10.10.04, 21:19 Nie wiedziałem, że prof. Stefański wykłada oprócz na PŁ również na UŁ. Ma niezłą wiedzę o architekturze powszechnej, ale jeszcze większą chyba o architekturze Łodzi. Chciałbym dożyć czasów, gdy Łódź będzie wyglądała jak Koeln: czyste, ladne, oświetlone ulice, wyremontowane fachowo i z gustem zabytki oraz godne miasta nowe budynki, do tego wydolny system komunikacyjny oraz tanie i wysokiej jakosci media. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Wille łódzkich fabrykantów 11.10.04, 00:30 el-042 napisał: > Koeln -> Köln -> Kolonia == A może tak pioszmy po polsku, co? Bardzo mnie denerwują takie kwiatki, jak Koeln zamiast Kolonia, Aachen miast Akwizgran lub Ghent a nie po prostu Gandawa... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Wille łódzkich fabrykantów 11.10.04, 09:30 Oraz Berlin zamiast Branibórz ;P Co nie zmienia faktu, że generalnie Yarro ma rację, choć mnie to tylko tak troszkę gryzie w oczy / uszy, a nie denerwuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el-042 Re: Wille łódzkich fabrykantów IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 11.10.04, 11:47 Wolę Warszawa niż Warschau, Gdańsk niż Danzig, Poznań niż Posen, Wrocław niż Breslau, Szczecin niż Stettin, Katowice niż Kotwitz, Zgorzelec niż Goerlitz, Opole niż Oppeln, Elbląg niż Elbing, Malbork niż Marienburg, Olsztyn niż Olstein. Preferuję nazwy miast używane w krajach, w których miasta te się znajdują. Tak samo denerwuje mnie, jak, np. Niemcy używają powyższych niemieckich wersji polskich nazw. Dlatego wolę Łódź niż Lodz. To tak z przyzwyczajenia. Dla mnie Koeln brzmi wiarygodniej niż Kolonia. Kolonia nie budzi we mnie skojarzeń z Niemcami. Kojarzy mi się raczej z wakacjami nad morzem. To tyle. --------------------- Odpłyń Łodzią Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: Wille łódzkich fabrykantów 10.10.04, 22:08 czekamy z niecierpliwością na możliwość zapoznania się z katalogiem! gratuluję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foton słabe te zdjęcia...zakup cyfraka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:57 i przyłożenie palca na jego spuście to za mało. Kadr, światło... czujesz, umiesz, albo niestety nie. mam nadzieję, że zdjęcia, które powstały za wspomniany grant dorównują poziomem fotografowanym obiektom... Odpowiedz Link Zgłoś