michal.ch 20.04.02, 19:33 Gdzie w Łodzi zachowały się stare ceglane kominy fabryczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baja Re: kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 14:16 drugi zachował się na terenie dawnej fabryki L.Plihala przy Krzemienieckiej2 trzeci stoi na terenie fabryki Lurkensa na Kościuszki kto widział więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: kominy fabryczne IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 21.04.02, 14:30 Kojarzy mi sie komin na terenie (??) spzitala im. Madurowicza na Karolewie. Dodatkowo na terenie "Ordomu", badź przyległej do niego przy Śmigłego-Rydza. "Biała Fabryka" Geyera, przy Piotrkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 17:28 Gość portalu: geograf napisał(a): > Kojarzy mi sie komin na terenie (??) spzitala im. Madurowicza na Karolewie. a przypadkiem to nie ten sam komin co na Krzemienieckiej? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: kominy fabryczne 21.04.02, 18:28 Patrzyłem na mapę w poszukiwaniu Krzemienieckiej (nagłe zacmienie) i nie znalazłem jej w tamtej okolicy więc wpisałem:))) Oczywiście, że to to samo:)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.02, 17:40 ten wątek chodził a mną cały tydzień i o dziwo tam gdzie się znalazłam zawsze pojawiał się jakiś sterczący komin... i tak stojąc na przystanku przy dawnym zakładzie kąpielowym na Zachodniej można obejrzeć ceglane dziwo. z kładki dla pieszych na Piłsudzkiego patrząc na północ można zobaczyć jeszcze jeden, w okolicach Struga i Wólczańskiej kolejny. prawdziwa inwazja:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Kominy fabryczne 29.04.02, 03:13 Trochę pomogę: www.mnc.pl/~zamek/kominy.htm Pozdrawiam. PS. Jeżeli ktoś z forumowiczów miałby zdjęcie pasujące do w/w galerii (ale koniecznie z opisem, gdzie jest komin i skąd go widać!), to bardzo proszę o kontakt! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kirka1 Re: Kominy fabryczne 29.04.02, 12:27 Zamek kto robił te wszystkie zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzian Re: Kominy fabryczne IP: 212.191.74.* 29.04.02, 13:15 Na Jaracza (tam gdzie jest Rada Osiedla, blisko POW) jest podwórko z środka którego wyrasta piękny komin. Widać go z wydziału ekonomiczno-socjologicznego Powodzenia w poszukiwaniach. Trochę jeszcze tego jest. Na Tuwima blisko Targowej. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kominy fabryczne 29.04.02, 20:07 Po dzisiejszych tramwajowych przejażdżakach zaobserwowałem 2 (słownie: DWA) kominy: 1) przy przystanku tramwajowym Piotrkowska/Brzeźna, po stronie wschodniej, widok na niego z perspektywy "podwórka pomiędzy kamienicami. 2) w podwórku przy Zielonej, po stronie północnej pomiędzy Wólczańska, a Gdańska, mniej więcej w połowie, przy Invets Banku Trzeci kojarzę ... jest on na terenie starego browaru, przy Północnej- dobry widok na niego powinna miec Kropka. ze swojego okna (to kojarzę, ale nie dam sobie głowy uciac...) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: Kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 19:14 wieloboczne ceglane cudo stoi samotnie przy ruinie budynku pofabrycznego na wysokości Włókniarzy/Drewnowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kominy fabryczne 04.05.02, 19:27 Dopisuję jeszcze jeden: komin na terenie byłych (???) zakładów ALBA, przy ul. 3 Maja pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś