Dodaj do ulubionych

Kominy fabryczne

20.04.02, 19:33
Gdzie w Łodzi zachowały się stare ceglane kominy fabryczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: flip elektrownia scheiblerowska IP: *.p.lodz.pl 20.04.02, 19:49
      To jeden.
      • Gość: baja Re: kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 14:16
        drugi zachował się na terenie dawnej fabryki L.Plihala przy Krzemienieckiej2
        trzeci stoi na terenie fabryki Lurkensa na Kościuszki
        kto widział więcej?
        • Gość: geograf Re: kominy fabryczne IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 21.04.02, 14:30
          Kojarzy mi sie komin na terenie (??) spzitala im. Madurowicza na Karolewie.
          Dodatkowo na terenie "Ordomu", badź przyległej do niego przy Śmigłego-Rydza.
          "Biała Fabryka" Geyera, przy Piotrkowskiej
          • Gość: baja Re: kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 17:28
            Gość portalu: geograf napisał(a):

> Kojarzy mi sie komin na terenie (??) spzitala im. Madurowicza na Karolewie.
            a przypadkiem to nie ten sam komin co na Krzemienieckiej?

• geograf Re: kominy fabryczne 21.04.02, 18:28
              Patrzyłem na mapę w poszukiwaniu Krzemienieckiej (nagłe zacmienie) i nie znalazłem jej w tamtej okolicy więc wpisałem:)))
              Oczywiście, że to to samo:))
              pozdrawiam
              • Gość: baja Re: kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.02, 17:40
                ten wątek chodził a mną cały tydzień i o dziwo tam gdzie się znalazłam zawsze
                pojawiał się jakiś sterczący komin...
                i tak stojąc na przystanku przy dawnym zakładzie kąpielowym na Zachodniej można
                obejrzeć ceglane dziwo.
                z kładki dla pieszych na Piłsudzkiego patrząc na północ można zobaczyć jeszcze
                jeden, w okolicach Struga i Wólczańskiej kolejny.
                prawdziwa inwazja:)))
    • zamek Re: Kominy fabryczne 29.04.02, 03:13
      Trochę pomogę:
      www.mnc.pl/~zamek/kominy.htm
      Pozdrawiam.
      PS. Jeżeli ktoś z forumowiczów miałby zdjęcie pasujące
      do w/w galerii (ale koniecznie z opisem, gdzie jest
      komin i skąd go widać!), to bardzo proszę o kontakt! :)
      • kirka1 Re: Kominy fabryczne 29.04.02, 12:27
        Zamek kto robił te wszystkie zdjęcia?
        • zamek Re: Kominy fabryczne 29.04.02, 22:54
          No niestety ja... :(
    • Gość: Łodzian Re: Kominy fabryczne IP: 212.191.74.* 29.04.02, 13:15
      Na Jaracza (tam gdzie jest Rada Osiedla, blisko POW) jest podwórko z środka
      którego wyrasta piękny komin. Widać go z wydziału ekonomiczno-socjologicznego

Powodzenia w poszukiwaniach. Trochę jeszcze tego jest. Na Tuwima blisko
      Targowej.
    • geograf Re: Kominy fabryczne 29.04.02, 20:07
      Po dzisiejszych tramwajowych przejażdżakach zaobserwowałem 2 (słownie: DWA)
      kominy:
      1) przy przystanku tramwajowym Piotrkowska/Brzeźna, po stronie wschodniej, widok na niego z perspektywy "podwórka pomiędzy kamienicami.
      2) w podwórku przy Zielonej, po stronie północnej pomiędzy Wólczańska, a Gdańska, mniej więcej w połowie, przy Invets Banku

Trzeci kojarzę ... jest on na terenie starego browaru, przy Północnej- dobry widok na niego powinna miec Kropka. ze swojego okna (to kojarzę, ale nie dam sobie głowy uciac...)

pozdrawiam
      • Gość: baja Re: Kominy fabryczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 19:14
        wieloboczne ceglane cudo stoi samotnie przy ruinie budynku pofabrycznego na
        wysokości Włókniarzy/Drewnowskiej
    • geograf Re: Kominy fabryczne 04.05.02, 19:27
      Dopisuję jeszcze jeden:
      komin na terenie byłych (???) zakładów ALBA, przy ul. 3 Maja

pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka