Dodaj do ulubionych

Citaro przegub w Łodzi?

22.10.04, 16:11
dzisiaj moje zdziwienie wzbudził Citaro w wersji przegubowej jadący Śmigłego
Rydza, pomalowany na szaro, na wyświetlaczach logo mercedesa, w srodku ze 3
osoby a siedzenia chyba zafoliowane (nie przyjrzałem sie dokładnie bo byl po
drugiej stronie ulicy) ale co najdziwniejsze zatrzymał sie na chwilę na
przystanku (bez otwierania drzwi) i pojechał dalej
czyżby mpk szykowało się do zakupu nowych autobusów?
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Citaro przegub w Łodzi? 22.10.04, 16:35
      Pewnie jechał do nowego nabywcy (wcale nie musi być w Łodzi - równie dobrze mogłeś widzieć zwykły tranzyt przez nasze miasto). Nic mi nie wiadomo o jakichkolwiek zakupach taboru przez MPK. Nie okłamujmy sie - nie przy tych władzach...
      • pawel-strzalka Re: Citaro przegub w Łodzi? 22.10.04, 17:08
        no możliwe, tylko powiedz mi po co w takim razie zatrzymał sie na przystanku :/
    • el-042 Citaro 22.10.04, 17:06
      Dobrze by było. Ale czy ktoś wie, jaki jest ilostan nieprzegubowych Citaro w
      Łodzi? Ostatnio zauważyłem na Widzewie, że większość linii jest przez nie
      obsługiwana. Czyżby MPK kupiło jakieś autobusy, czy to zbieg okoliczności, że
      wciąż na przystanek podjeżdżają Citki?

------------------------
      Odpłyń Łodzią
      • geograf Re: Citaro 22.10.04, 18:43
        et voila: wg strony MPK po łódzkich drogach jeździ 26 sztuk tych autobusów.
        www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=32
        bardzo często linie odjeżdzające z Chojen są nimi obsługiwane.
        Ot przypadek,albo specyfika linii peryferyjnych;-)
      • teufel Re: Citaro 23.10.04, 09:34
        Czyżby MPK kupiło jakieś autobusy, czy to zbieg okoliczności, że
        > wciąż na przystanek podjeżdżają Citki?

Citki na przystanku autobusowym?? Niee. Na tramwajowym tak:P
    • Gość: Nataniel Re: Citaro przegub w Łodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 18:37
      Dziś widziałem w okolicach 13 tego Citaro w Ksawerowie. Praktycznie wszystkie
      miejsca siedzące były zajęte. Wzdążyłem jeszcze zauważyć że autobus był na
      niemieckich blachach
      • kmst120 Re: Citaro przegub w Łodzi? 22.10.04, 20:10
        Poszła plotka, że nowe wozy (daj boże żeby tylko na testy) przyszły na
        Kraśki...ciekawe
        • Gość: Dziki Re: Citaro przegub w Łodzi? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 22.10.04, 20:20
          A jednak...mam rację...przeczytajcie opis do tego
          zdjęcia:ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=35025
          • el-042 Odleć Ikarze... 22.10.04, 21:57
            To by było super, gdybyśmy mieli takie przeguby (Citaro). Krakowianie umarliby
            z zazdrosci. Juz nam zazdroszcza krotkich Citarkow. A w ogole to MPK co planuje
            skasowac, a co nowego kupic i ile?

---------------------------
            Odpłyń Łodzią
            • Gość: łażej Re: Odleć Ikarze... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.10.04, 09:48
              Od Citaro wolałbym jednak volvo mające niską podłogę przy wszystkich wejściach.
            • michal.ch Re: Odleć Ikarze... 23.10.04, 18:03
              > To by było super, gdybyśmy mieli takie przeguby (Citaro).

Citaro nie są wcale takie super. Jesteś zaślepiony magią gwiazdki Mercedesa, za którą trzeba dodatkowo słono płacić. Sam produkt nie oferuje niczego specjalnego, szczególnie przy obecnej cenie. Zdecydowanie korzystniej wypadają Volvo i Solarisy.

Krakowianie umarliby
              > z zazdrosci. Juz nam zazdroszcza krotkich Citarkow.

Co ty chrzanisz? Skąd te wnioski? Widziałem twoją dyskusję z Krakowiakami (m.in. twoje chamskie wjazdy na nich) i nigdzie nie widziałem tam zazdrości o Mercedesy. Masz bujną wyobraźnię.

> A w ogole to MPK co planuje
              >
              > skasowac, a co nowego kupic i ile?

Jeżeli kupi nowe przeguby (aż w to nie wierzę patrząc na poczynania władz), to pod palnik polecą zapewne najstarsze Ikarusy 280.
          • michal.ch Re: Citaro przegub w Łodzi? 23.10.04, 17:54
            Opis do zdjęcia:
            "Łódź, ul. Brzezińska. (64) Chwilę później z ul. Janosika wyjechało czerowne Citaro krótkie i srebrne przegubowe z baniakami z wodą na siedzeniach i mnóstwem jakiejś apratury w środku; oba na szwabskich blachach. Ale nie zdąrzyłem zrobić zdjęcia."

Dziki, jak dla mnie, to ten opis wcale nie potwierdza, że to jest przegub testowany przez MPK.
        • Gość: J.S. Re: Citaro przegub w Łodzi? IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 23.10.04, 10:52
          Czemu "daj boze zeby tylko na testy"? Jesli to Citaro a nie Connecto, to dobrze
          • geograf Re: Citaro przegub w Łodzi? 23.10.04, 15:16
            oj tak tak.
            Tym bardziej,że przegubowe Citaro (w lodnyńskich czerwonych barwach) prezentuje się naprawdę świetnie,a i jest wygodne,ciche,funkcjonalne...
            ciekawe jak wypada w porównaniu (cenowym) z Volvo...
            • Gość: J.S. Re: Citaro przegub w Łodzi? IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 23.10.04, 16:10
              W czerwonych barwach to na pewno nie bedziemy miec Citaro. Sadzac po
              niemieckich blachach oraz kolorach (czerwony, srebrny) to tylko testy.
    • Gość: Aleksej Re: Citaro przegub w Łodzi? IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.10.04, 12:06
      No, no, calkiem niezle, Citaro przeguby na Kilinskiego. Widac ze Connecto im
      sie nie spodobalo. Jesli zakupia te autobusy to byloby super, a w nastepnej
      kolejnosci dokupic Volvo 7000A aby pozbyc sie Ikarow z Limanki (i moze podczas
      zakupu tych Volvo zmusic producenta do wymiany szyb na jednoczesciowe we
      wszystkich starszych autobusach).

No i na koniec Solarki dla Nowych Sadow, a Jelcze i inne cuda moga isc do
      Pabianic jesli MPK chce przejac tamtejsze MZK.

Pozdrawiam,
      Aleksej

P.S.
      Czy te nowe Citaro maja drzwi otwierane na zewnatrz czy do wewnatrz? I czy
      bedzie jakis monitoring, lub automaty do sprzedazy bileto (oczywiscie tylko nie
      emtale)
      • krzyskup Re: Citaro przegub w Łodzi? 23.10.04, 17:22
        A co z Nowymi Sadami? Znowu dostaną szroty, tym razem odpadki po kasacji jelczy
        z Kilińskiego? Przecież już mają najgorszy tabor przegubowy w mieście :/

pzdr,
        krzyskup
        • michal.ch Re: Citaro przegub w Łodzi? 23.10.04, 17:57
          To teraz dostaną "gumowe gnioty" i będzie jeszcze gorzej... ;)

Aha, dziś na 86 było Volvo 7000. Byłem w cięzkim szoku widząc je na flagowej linii Nowych Sadów. Chyba jakaś rezerwa, bo nie sądzę, żeby znowu jakieś roszady robili w obsłudze.
          • Gość: Dziki Re: Citaro przegub w Łodzi? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 23.10.04, 21:09
            Tak w ogóle to dzisiaj nie widziałem żadnego dziwnego autobusu na zajezdni
            kilińskiego...no może poza Ikarusem 2724 i dwoma Jelczami M11 2912 (zepsutego)
            i 2916
            • Gość: Dziki Re: Citaro przegub w Łodzi? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 23.10.04, 21:13
              Jeszczzze jedno...też co do Mercedesów...kto mi powie co robi Mercedes O405GN
              1790 na 55...
              • michal.ch Re: Citaro przegub w Łodzi? 24.10.04, 15:19
                Gość portalu: Dziki napisał(a):

> Jeszczzze jedno...też co do Mercedesów...kto mi powie co robi Mercedes O405GN
                > 1790 na 55.

Jeździ? ;)
        • teufel Re: Citaro przegub w Łodzi? 23.10.04, 23:23
          Naucz sie czytać:) Pisano wyżej, że na NS dokupić Solarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka