Dodaj do ulubionych

Łódź nie ma Dworca Głównego

27.08.01, 20:46
Może zmienić nazwę jednego z (Fabryczny, Kaliska) ? Niemal każde miasto ma a my
nie czemu?

pozdrowy
Obserwuj wątek
    • vladip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 27.08.01, 20:49
      to sa chyba jednak nazwy historyczne i nie ma potrzeby ich zmieniac
      po co ma byc tak jak wszedzie
      • jasam Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 28.08.01, 17:44
        jest w Łodzi pewna anegdota o zmianach nazw.
        W latach 50-tych przyszło rozporządzenie, aby we wszystkich miastach zmienić
        nazwę głownej ulicy na ul. Stalina.
        W Łodzi zmieniono nazwę ul. Głownej a nie Piotrkowskiej.

Uważam że zmian nazw dworców może nie należy rozpatrywać. Mamy dwa, które w
        różnych latach pełnią ważniejsze funkcje, jak tam PKP rozsyła swoje składy
        wagonów.
        Jest też przystanek Łódź-Olechów a obok rozdzielnia towarowa. Ważne miejsce dla
        łodzkiej koleji.
    • Gość: zamek Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.mnc.pl 27.08.01, 20:59
      Był taki pomysł - przyszedł z KC PZPR jeszcze w latach Gomułki. Tow. Tatarkówna-
      Majkowska postawiła się okoniem i jest tak jak jest. I bardzo dobrze.
      PS. Taki np. Wiedeń też nie ma.
    • Gość: kropka Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 21:24
      HuBar, przestań już dziś kombinować, bo Ci głupoty po głowie latają. Wsiadaj w
      samochód i do domu! Może spotkasz jakąś babę za kierownicą, to się wyładujesz!!!
      • Gość: Paweł Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.08.01, 21:29
        Myślę , ze nie ma potrzeby zmieniać nazw , bo jak ktoś napisał są to nazwy
        historyczne i charakterystyczne dla Łodzi.
        pozdr
        • Gość: geograf Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 28.08.01, 09:33
          mi odpowiadaja te nazwy dworcow. w koncu to kolejna rzecz ktora sie wyrozniamy
          sposrod innych miast!!:)))
          wawa ma glowny to po co nam glowny? my mamy FABRYCZNY!!!!
          • Gość: OLGIERD Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: 157.25.200.* 28.08.01, 09:45
            Bardziej martwiłbym się tym który dworzec pełni funkcję głównego niż który się
            tak powinien nazywać !
      • Gość: HuBar Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.lodz.supermedia.pl 28.08.01, 13:31
        Czemu ty tak mnie nie lubisz? Jesteś kiepską "kierownicą" (nie umiejącą
        prowadzić babą? Jaki jest powód tej niechęci do mojej osoby?

• Gość: geograf Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.toya.net.pl 28.08.01, 14:00
          hubar czy moglbys sprecyzowac kto cie tak drazni?
          a tak poza tym to uwazam ze funkcje dworca glownego pelni Dworzec Fabryczny
          ktos sadzi inaczej???
          • caffee Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 28.08.01, 14:13
            Ja. Według mnie tę rolę pełni Ł. Kaliska.
            Dużo częściej z niej korzystam.
            caffee
            • Gość: Graphite Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.toya.net.pl 28.08.01, 14:37
              ale nie wazne, z ktorego ty czesciej korzystasz, wazne, z ktorego wiecej ludzi
              korzysta...:)))
              • caffee Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 28.08.01, 14:40
                Gość portalu: Graphite napisał(a):

> ale nie wazne, z ktorego ty czesciej korzystasz,
                wazne, z ktorego wiecej ludzi
                > korzysta...:)))

Może i nie ważne, ale pytanie było o zdanie innych.
                Czytaj uważniej.
                A statystyk nie znam.
                pozdr.
          • zoonk Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 26.06.02, 13:15
            Nie ma i nie bedzie :)) Kolejny raz mozna rzec: "Lodz jest inna niz wszystkie
            miasta" Mnie to cieszy a jeszcze lepiej by bylo z calkiem nowym dworcem , to
            chyba jeden z glownych warunkow, ktory blokuje rozkwit naszego miasta . Wyglad
            obu naszych stacji odstrasza ,szczegolnie Fabryczna :( Kaliska sie sypie ..
            tragedia! Pozdrow. !
        • Gość: kropka Re: do hubara i geografa IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 18:10
          do hubara: lubię Cie, lubię! Ale nie mogę w każdym wątku deklarowac swoich
          uczuć, bo mnie inni przeklną. (A może jednak spróbować...?)

do Geografia: to ja tak drażnie hubara.
    • Gość: michał Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.g1.pl 28.08.01, 14:49
      No właśnie, nie chodzi chyba o nazwę a o funkcję. Nie mamy tak naprawdę
      porządnego dworca. Wyustarczy pojechać do Wrocławia, Gdanska czy Poznania by
      zobaczyć jak powinien taki dworzec wyglądać. Setki sklepików, knajpek. Wszystko
      czynne całą dobę. I oczywiście wszystkie pociągi w jednym miejscu. W latach 60
      był projekt budowy takiego dworca w okolicy ulicy Zachodniej. Fajnie by było
      gdyby ktoś odświerzył te plany.
      • Gość: Graphite Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.toya.net.pl 28.08.01, 15:02
        wszystko fajnie tylko zastanow sie najpierw jeden z drugim skad wziac fundusze
        na taka inwestycje a poza tym to najpierw trzeba zglosic sie do pkp i zapytac
        dlaczego zlikwidowano ponad 1/3 polaczen kolejowych z obu dworcow.Nie rozumiem
        was ludzie ciagle tylko widzicie zle rzeczy i narzekacie a moze by tak w koncu
        przestac marudzic i zastanowic sie nad tym co rzeczywiscie jest w tej Łodzi i
        co warto zobaczyc i co pomoc ratowac? Z reszta z tego co widze to caffe jest
        zarozumialym chamem i czlowiekiem ktory nie ma pojecia o tym co pisze.
        • jasam Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 28.08.01, 17:37
          Coś między wami iskrzy
          pozdr.
      • Gość: MarcinK Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 28.08.01, 16:01
        Sa plany budowy nowego dworca (i zamiany Fabrycznego na centrum konferencyjne) gdzies na
        tylach Geanta na Pilsudskiego. Po prostu linia do Fabrycznego ulegla by skroceniu.

Pozdrowy, MarcinK
        • hubar Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 22.06.02, 01:49
          Czy wiadomo już czy i kiedy to ewentualnie nastąpi? Szkoda że nigdy się to
          nieudało, prwdopodobnie też się w przyszłości nie uda, aby połączyć oba nasze
          dworce, a Główny zrobić jak stację metra.

pozdrowy
          • Gość: MarcinK Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 11:44
            Witam

Podejrzewam, ze budowa nowego dworca zostanie niejako wymuszona budowa portalu lodzkiego.
            A kiedy? Jesli wszystko pojdzie dobrze to moze za jakies 3-5 lat zaczna cos robic.

Pozdrawiam, MarcinK
            • hubar Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 22.06.02, 12:35
              Zaciekawiłes mnie! O jakim portalu tu piszesz? Jakoś nie słyszałem nic o takim
              czymś. Kto miałby na to dać pieniądze?
              • Gość: MarcinK Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 21:47
                Witam

Poszukaj na www.uml.lodz.pl pod haslem portal lodzki (tak mysle). Chodzi o projekt
                budowy centrum biznesu i konferencji w rejonie Dworca Fabrycznego. Ma sie toto laczyc
                z projektem duopolis Lodz-Warszawa wiec i srodki na to maja byc czesciowo publiczne,
                czesciowo prywatne, a pewnie w wiekszosci europejskie. Na razie to sfera dalekich planow,
                ale mowi sie o tym oficjalnie.

Pozdrawiam, MarcinK
                • hubar Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 26.06.02, 12:23
                  Niestety jakoś nic nie znalazłem, może jakieś inne źródła w ktorych można
                  poszukać?
                  • jasam Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 26.06.02, 13:52
                    Związane z tym tematem są dwa nasze wątki:
                    www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=63&wid=1414198&aid=1414198
                    www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=63&wid=1097471&aid=1097471

Wydaje mi się, że o portalu bezpośrednio tez była dyskusja.
                    A obecnie ?
                    Są chyba jakies poczynania, skoro słyszałem uwagi (z pretensjami) że UMŁ zleca
                    projekty przygotowawcze w ośrodkach poza Łodzią.
                    Moze coś Flipy więcej wiedzą ?
                    pozdr.
                    • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 26.06.02, 15:02
                      flipy nic nie widza - a chcialyby wiedziec.
                    • hubar Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 26.06.02, 16:59
                      Dzięki wielkie.
      • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 17:57
        Spory o nazwe sa rzeczywiscie kompletnie bez sensu. Na Wyspie Deszczowcow byla
        kiedys (ok. 1900) nowa kolej magistralna, ktora sie nazwala Great Central.
        Wszystkie dworce dostaly wiec przydomek "Central". Naprawde w ogole nie byly
        Central, bo sluzyly tylko jednej linii. Wiekszosc skasowano po 1960 r.

Taki los czeka tez zapewne wiekszosc lodzkich dworcow, zreszta wg standardow
        europejskich, ich juz i tak dawno nie ma. Rzplita nigdy nie wysilala sie
        zbytnio na publiczne inwestycje, wolac zawsze placic wysokie diety roznym
        VIPom. Co kraj to obyczaj.

Lodz dodatkowo cierpi od dyktatu Warszawy, mocarstwa opiekunczego w dziedzinie
        srodkowopolskiej kolei. Gdyby chciala, moglaby myslec o zalozeniu osobnych
        linii przewozowych - co chyba juz jest mozliwe. Tylko ze jej sie nie chce.
    • Gość: sloggi Łódź Fabryczna IP: *.system.net.pl 28.08.01, 15:36
      Za to macie niepowtarzalną Łódź Fabryczną. W Warszawie zburzono dworzec Główny,
      i nikt nie płacze.
      • maq123 Re: Łódź Fabryczna 28.08.01, 16:05
        Czy wyobrażacie sobie Łódź bez dworca Fabrycznego czy Kaliskiej? Ja nie!
        • Gość: geograf Re: Łódź Fabryczna IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 18:28
          ja sobie nie wyobrazam
          a poza tym slyszalem, ze jesliby miala szybka kolej laczyc wawa z Łodzią, to
          mieli przeniesc dworzec na Niciarniana....
          • Gość: flip Re: Łódź Fabryczna IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 18:38
            Przeniesienie Dworca Fabrycznego na pole to totalna glupota, ktora niestety
            krazy po skadinad cywilizowanych glowach. Sluchac had''ko.
      • Gość: kropka Re: Łódź Fabryczna IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 20:10
        Mieliśmy w Łodzi kilka zabytkowych dworców z całym ich programowym założeniem.
        Ł.-Kaliska była dworcem kolei Warszawsko-Wiedeńskiej i tak długo czekała na
        remont, aż się rozpadła. Postawiono nową, miała być "na wzór i podobieństwo"
        tamtej i nie ważne czy była, bo też się już rozpadła. Została Fabryczna i też
        się zaraz zawali, a wtedy problem się skończy. A szkoda, bo zabytków
        "kolejowych" w Polsce i nie tylko, jest naprawdę niewiele. W Łodzi były dwa.
        Były!
        • Gość: flip Re: Łódź Fabryczna IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 20:14
          W Lodzi nie bylo przeciez ani jednego dworca z prawdziwego zdarzenia - bo nie
          bylo przyzwoitego wezla. Fabryczny to taki, co to Francuzi mowia, "gare
          primitif". Jedynie Kaliski mial jakies aspiracje, ale na niezlym (ale malym
          budynku)i hektarach torow sie skonczylo. Co to za dworzec bez dachow nad
          peronami? Dworzec to nie tylko budynek, ale budynek i duuuza reszta.
          • Gość: mch Re: Łódź Fabryczna IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.06.02, 14:21
            Ach te flipy. Zawsze zafascynowane halami dworcowymi. To piękne, ale trudne do
            utrzymania, dlatego brak takich konstrukcji w Łodzi jest pewną zaletą dla
            naszego budżetu.
            • Gość: flip Re: Łódź Fabryczna IP: *.p.lodz.pl 22.06.02, 17:58
              Na dworcach najwazniejsze sa pociagi, ktorych w Lodzi prawie nie ma. Potem sa
              budynki i zadaszenia peronow - ktorych w Lodzi tyz prawie nie ma. Jak w Rosji -
              trudno sie dziwic. Lodz najbardziej rosyjskie miasto UE: jak to brzmi!!
        • Gość: mch Re: Łódź Fabryczna IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.06.02, 14:18
          Gość portalu: kropka napisał(a):

> Ł.-Kaliska była dworcem kolei Warszawsko-Wiedeńskiej (...)

A można wiedzieć kiedy? :)
          Coś się kropce potentegoliło.
          • Gość: flip Re: Łódź Fabryczna IP: *.p.lodz.pl 22.06.02, 17:56
            Wlasciwie to byla. Bo linia kaliska, chociaz szeroka, nalezala do DŻWW.
            • Gość: mch Re: Łódź Fabryczna IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.06.02, 17:59
              Ale nie była to ta "właściwa" linia Warszawsko-Wiedeńska.
              • Gość: FLIP Re: Łódź Fabryczna IP: *.p.lodz.pl 22.06.02, 19:09
                No pewnie, ze nie. Warschauery do tego nie dopuscily, kiedy jeszcze mozna bylo.
    • Gość: dominic Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.mnc.pl 28.08.01, 20:58
      podoba mi się, że w łodzi są dwa duże dworce. z jednego jedzie się do Warszawy,
      z drugiego nad morze, a gdyby był tylko jeden to byłby jednocześnie chaos i
      tłok.

widzę za to inny problem: dlaczego Łódź nie ma porządnych pociągów??? nie mamy
      ani jednego pociągu klasy InterCity bo PKP mówi, że łodzian nie stać na
      InterCity... żałosne, nie?

pozdro
      • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 28.08.01, 21:31
        Tobie sie podoba a innym mniej, jak w srodku nocy zmieniaja dworce. Slyszalem o
        niejednym takim. Od jakiegos czasu problem sie sam rozwiazuje, bo po prostu
        jest coraz mniej pociagow, a zaden powazny tu nie dociera.

Niech juz beda i dwa - ale JAKIES! To co jest teraz to nadal zenada. Miasto
        jest na tyle glupie, ze nie zdaje sobie sprawy z tego, co pokazuje ludziom
        (Kaliski, Fabryczny - niejedno da sie tu powiedziec, ale raczej szkoda czasu).
        Pociagi to juz jednak jest inna sprawa. A po czym te porzadne pociagi mialyby
        jezdzic? Po tych koszmarnych torach do Kutna na przyklad? Albo do Katowic przez
        Koluszki? Jak szybko? Zaden normalny czlowiek nie pojedzie pociagiem, jesli
        samochodem ma szybciej i tak samo ze stresami.

Warszawa nie chce modernizacji linii lodzkich, bo musialaby co zrobic z samym
        wezlem. A na nie ma ochoty to tym bardziej wiedzac, ze kolej to prawdziwa
        przyszlosc - i konkurencja powazniejsza od autostrad. W Europie biznes uzywa
        kolei i samolotow (a co tam, Panie, w samolotach??).

Przypominam, ze wlasnie jestesmy swiadkami odejscia od Lodzi porzadnych
        pociagow Warszawa-Wroclaw, a zapowiada sie to na dobre - skoro plany budowy
        nowej linii omijajacej Lodz (przez Belchatow) caly czas sa aktualne i
        przedstawiane w Brukseli.

I co na to milosnicy pieknej Lodzi, ktorych pelno na tej liscie? Czy to lokalni
        patrioci, czy parafianie?
    • Gość: gargamel Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 00:29
      bo żaden n ato nie zasługuje.
      wróciłem niedawno z długiej podroży koleją po ukrainie i rosji.
      i wiecie, jaki był najbrzydszy dworzec, jaki widziałem podczas tej podroży?
      fabryczny w łodzi!
      nigdzie nie śmierdzi tak jak u nas
      • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 01:54
        A ja znowu widzialem Newcastle (-upon-Tyne). A potem Paddington w Londynie. I
        jeszcze mnostwo innych. To sa naprawde dworce! Tam mozna godzinami przesiadywac
        dla samej przyjemnosci obserwacji hali i ruchu w niej... To sa dworce godne
        tego, zeby byly w nich pomniki - i, zareczam, sa!
        Ludzie - obudzcie sie! Tutaj nie ma zgola nic w tych rzeczach... To wszystko
        musicie dopiero zbudowac, jesli chcecie, zeby to miasto bylo w Europie
        naprawde. Sami - ale nie wiadomymi dietami radnych miejskich, niestety. I nie
        zalujcie przy tym jakiegos malego zabytku na Skladowej ulicy. Wystarczy go
        sfotografowac dla potomnosci.
        • Gość: geograf Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.toya.net.pl 29.08.01, 10:08
          jaki jest sens powrownywania naszych dworcow do dworcow Zachodniej Europy?
          przeciez oni mieli kase i wybudowali ladne dworce, a poza tym maja pieniadze na
          ich koserwacje,a u nasz nie am na podstawowe rzeczy. Ale co tam ja mowie ze u
          nas sa brzydkie dworce bo jak zobaczylem dworzec Waterloo w Londynie i Grand
          Central to dopiero wymieklem. to sa piekne dworce a nie jakies tam Łódzkie!!!
          w Polsce mamy takie dworce na jakie nas stac i tyle:)))
          • Gość: KAM Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: 195.205.37.* 29.08.01, 14:27
            Lodz stac na dworce. W Kaliskim płytki są zmieniane co roku. Oglądaliście
            Ajlawju?

Pozdrawiam,

Gdansk = northern city in Poland
          • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 14:28
            To sobie porownaj do wiekszych czeskich. Tez niezle.
            Jednak dlaczego by nie do hiszpanskich? Tam tyle samo jezdzono koleja, co u
            nas. A dworce jakby inne, co? Wniosek: nie o kase tu chodzi, ale o poczucie.
      • kropka. Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 29.08.01, 16:37
        Gość portalu: gargamel napisał(a):

> wróciłem niedawno z długiej podroży koleją po ukrainie i rosji.
        > i wiecie, jaki był najbrzydszy dworzec, jaki widziałem podczas tej podroży?
        > fabryczny w łodzi!
        > nigdzie nie śmierdzi tak jak u nas

Musiałeś sie strasznie przeziebic na tej Ukrainie. Znam ten kraj i bardzo, bardzo
        lubię. Ale śmierdzi tam jak diabli. Na dworcach przede wszystkim.
    • Gość: KAM Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: 195.205.37.* 29.08.01, 14:25
      W Berlinie tez nie ma dworca głównego. Nie przejmujcie się.
      • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 14:44
        przeciez bedzie za chwile!
        • Gość: geograf Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 29.08.01, 15:32
          o co chodzi???
          • hubar Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 29.08.01, 15:34
            Budują kilku poziomowy dworzec w Berlinie i będzie on właśnie Głównym
            • Gość: zamek Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 23:12
              ...ale będzie się nazywał Lehrter Bahnhof!
              Pozdrawiam.
        • Gość: KAM Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: 195.205.37.* 29.08.01, 15:36
          Gość portalu: flip napisał(a):

> przeciez bedzie za chwile!

Ma sie nazywać Hauptbahnhof? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Myślałem, że może
          Lehrter Bahnhof, czy cos takiego.

• Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 15:43
            Odpowiedz masz wyzej. Jak sie bedzie nazywal - nie wiadomo. Na razie Lehrter
            Bf. Byc moze dyskusje o nazwie beda takie, jak ta u nas ;)
            • Gość: KAM Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: 195.205.37.* 29.08.01, 15:48
              No właśnie. W Berlinie był Hbf, który przemianowano dwa lata temu na
              Ostbahnhof. A rolę dworca głównego pełni Zoologischer Garten.
              Czytaliście "Dzieci z dworca Zoo"?

Nie wszystko co największe musi się nazywać główne. Nawet Warszawa ma centralny
              a nie główny. Ja zawsze się śmieję i przerabiam nazwy. np. Bydgoszcz Gówna :))
              Po co Wam to?
              • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 15:51
                Przeciez to w ogole nie ma wiekszego znaczenia, jak sie nazywa. Wazne, zeby byl
                glowny naprawde. Szczegolnie w malych miastach, jak Lodz ;)
              • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 16:29
                Jeszcze maly aneks: Hbf. w Berlinie zostal wprowadzony na zyczenie wladz NRD,
                ktore mialy przeciez tylko polowe Stadtbahn. Nazwano tak Ostbf., ktory to z
                kolei mial tez nowa nazwe z l. 1950-tych. Wowczas poczciwy Schlesischer Bf.
                wydawal sie nie wystarczajaco "PC". "PC" i dzisiaj pokutuje - no coz Niemcy sie
                zamerykanizowali...
    • Gość: Maruda Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.06.02, 13:58
      Skro watek poszybowal do gory, to ja powiem Wam o dworcu w Bielsku. Z blado czerownej cegly, dluuugi jak trzeba, nowiutki, pachnacy, bez bezdomnych, ale i bez lawek :( Nowiutkie zaokraglone okna, zdobienia na scianach i suficie. Bomba! Jak tam wszedlem to oniemialem. Zeby u nas tak sie komus chcialo wyremontowac Fabryczna....
    • Gość: lechu Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.06.02, 15:17
      Wiele miast nie ma dworca GŁÓWNEGO!
      W Rzymie kiedys patrzyli na mnie jak na idiote na dworcu TERMINI jak pokazałem
      bilet wystawiony w Warszawie na odjazd pociągu z dworca ROMA CENTRALE!!!!
      • Gość: flip Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.p.lodz.pl 26.06.02, 16:58
        Ale Termini jest faktycznie glowny. Bardzo niewiele pociagow nie jedzie na
        Termini. Nie musi sie nazywac, zeby byl glowny.
        • geograf Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 26.06.02, 18:20
          a Łódź ma dwa takie główne dworce;) w końcu ilość pasażerów na Fabrycznym i Kaliskim jest prawie równa;))

więc od przybytku głowa nie boli;))
          • hubar Re: Łódź nie ma Dworca Głównego 08.01.03, 14:25
            geograf napisał(a):
            > a Łódź ma dwa takie główne dworce;) w końcu ilość pasażerów na Fabrycznym i
            Kaliskim jest prawie równa;)) więc od przybytku głowa nie boli;))
            --No niby masz rację, ale z drugiej strony co to za "przybytek"?
            Tak się właśnie zastanawiam. Nie lepiej jeden ale dobry- główny? Z którego
            wysiadający ludzie nie musieli oglądać rozsypujących się budynków, paskudnych
            fasad, śmieci na chodnikach i obdrapanych przejść podziemnych?
            • Gość: kropka. Re: Łódź nie ma Dworca Głównego IP: *.artlogistic.com.pl 08.01.03, 18:02
              Musiałby ten dworzec powstać gdzieś daleko poza Łodzią. I mieć połączenie
              kolejowe z Łodzią, bo w końcu ludzie do Łodzi jadą, nie?
              • multumesc Lodz miala Dworzec Glowny 08.01.03, 18:26
                W czasie wojny Niemcy zmienili nazwe dw. Kaliskiego na Hauptbahnhof. W tym
                czasie Piotrkowska nazywala sie Adolf-Hitler-Strasse a samo miasto
                Litzmannstadt.
                Pojawienie sie takiej nazwy w Lodzi kojarzyloby sie wielu ludziom
                jednoznacznie. To z Hauptbahnhof wywieziono mojego dziadka do Dachau, a moja
                mame na roboty do Niemiec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka