Dodaj do ulubionych

Różne narodowości, zwyczaje, style życia...

15.05.02, 17:35
Forumowicze, tak jak na świecie mamy wiele różnych narodowości, tak i wiele
jest charakterystycznych dla nich zwyczajów i różne są ich style życia.

Tytuł wątku brzmi tak jak jeden z tematów, który może pojawić się na moim
egzaminie ustnym z angielskiego [uspokajam od razu! (tych co nie wiedzą o tym),
w większości szkół tematy na ustną maturę z języka obcego podawane są jeszcze w
czasie roku szkolnego - bynajmniej nie mam przecieków za łapówkę...]

Mimo, iż znam niemało charakterystycznych dla danego regionu świata zachowań,
chciałbym, żebyście może napisali, jakie "dziwności" znacie Wy (na przykład
jakieś specyficzne zachowania, które zwróciły Waszą uwagę w czasie pobytu w
danym kraju).

Przykład z Francji:
kiedy wchodzi się do kawiarni, gdzie siedzą już nasi znajomi (oraz znajomi
znajomych :)) nie powinno się siadać, dopóki nie przywita się z każdym poprzez
podanie ręki (z każdym w danej grupie znajomych oczywiście).
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 15.05.02, 17:39
      Przykład z krajów arabskich:
      Nie wolno pokazać podeszwy komuś, bo potraktuje to jak niewiarygodną obrazę.
      Nie wolno patrzeć na zakwefione kobiety. Nie wolno nikomu nic złego powiedzieć
      bo można zaliczyć pchnięcie nożem. Podczas ramadanu nie wolno go nie
      przestrzegać, no najwyżej tak aby nikt nie widział.

pozdrowy
      • p8 Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 15.05.02, 17:42
        I nigdy nie podawaj Arabowi lewej ręki. Możesz źle skończyć - poważnie.
        • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 10:08
          A wiesz dlaczego? Ja wiem :o)
          • unikorn Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 10:15
            Ja też wiem... :-))
            • p8 Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 12:48
              Gdybym nie wiedział to bym nie pisał:)
              • geograf Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 22:06
                No tak!

Lubi znęcac się nad niedoinformowanymi??:))

Powiedzice:) Prosimy (ja i reszta Forumowiczów:))
                • p8 Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 22:12
                  Hmm otóż przyjacielu lewa ręka służy do podcierania. I to napewno nie do
                  podcierania nosa:)
                  • geograf Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 22:14
                    hmmm...

FUJ!
                    dzięki:) juz wiem:)
                    • p8 Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 22:16
                      FUJ, nie FUJ ale taka niewiedz może Cię w pewnych sytuacjach kosztować zęby, a
                      nawet życie. Może to śmieszne, ale...
    • Gość: geograf Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.toya.net.pl 15.05.02, 17:51
      Gdy przyjeżdżasz do Anglika (nie rodziny, na przykład na obóz językowy) za pierwszym razem bierz co ci proponuja, nawet jak tego akurat w tym czasie nie chcesz. Jeżeli odmówisz, zrozumieja to jako rzecz nielubiana przez Ciebie i nigdy więcej nie zaproponuja Ci jej (przykład- na pierwsze śniadanie poprosiłem czekoladę, dopóki po kilku dniach nie wyprosiłem się o herbatę (z mlekiem- nawet smaczna), codziennie zastawałem na stole goraca czekoladę...do znudzenia:(..

:))
    • Gość: blenda Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 18:16
      Banalny przykład. W niemczech po np. przemówieniu, wystąpieniu nie klaszcze się
      na zank tego że sie podobało tylko puka w stół:).

pozdrówki
    • tulka Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 15.05.02, 18:23
      Na południu Hiszpanii w barach wszystkie papierki i tym podobne śmieci rzuca
      się po prostu na podłogę ;-)
      • geograf Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 15.05.02, 18:32
        A mi przypomniało sie coś innego....

W Grecji, obok WC (np. w hotelach) stoi kosz. Nie zgadniecie po co...
        Nie wrzuca się tam zużytego papieru toaletowego , tylko właśnie do kosza... (maja tam podobno bardzo waskie rury...)
        • .pepe. Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 15.05.02, 19:18
          to prawda. ciężko się do tego przyzwyczić :P
    • Gość: isatje Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.upc-d.chello.nl 16.05.02, 01:00
      W Holandii natomiast jezeli ma sie ochote kogos odwiedzic nalezy najpierw
      zadzwonic i sie umowic WCZESNIEJ. To samo rowniez dotyczy odwiedzin rodzicow
      czy najblizszej rodziny. Spontaniczne "wpadniecie" do kogos jest nie mile
      widziane.
      • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 10:14
        W Szwecji jest to samo. Juz sie tak do tego przyzwyczailam, ze sama tak robie i
        nawet oczekuje by tak sie stalo.

Po drugie. Gdy przychodzisz do domu Szweda, nie wazne jest jaka jest ladna
        pogoda i jaka to jest zabawa i jak piekne ubranie masz na sobie. MUSISZ ZDJAC
        BUTY!!! Niewazne, czy spedziles/las pol godziny w wybieraniu odpowiednich butow
        to twojego stroju. W mieszkaniach chodzi sie boso, lub w lapciach.

W Ugandzie nie wolno odmuwic, gdy cie kolega/kolazanka czyms poczestuje (np gdy
        czestuje cie cukierkami w pracy). Jest to uwazane za osobista obraze. Taka
        sama, jakby sie tej osoby nie przywitalo.
        • unikorn Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 10:19
          ninna napisał(a):

> W mieszkaniach chodzi sie boso, lub w lapciach.

Ale łapcie to przynosi się swoje...?
          Wg mnie "częstowanie" kogoś łapciami jest nie na miejscu - albo boso, albo w
          łapciach przyniesionych ze sobą!

Natomiast w krajach arabskich, będąc u kogoś w domu/mieszkaniu, nie powinno się
          żadnego przedmiotu zanadto zachwalać, gdyż gospodarz mógłby poczuć się
          zobowiązany do podarowania ci owej rzeczy.
          • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 10:47
            Co jeszcze.

Gdy zaczepisz Szweda, gdy jest gdzies w drodze (moze nawet byc w pracy), patrz
            sie na jego stopy. Szwed jest tak dobrze wychowany, ze nie przerwie ci i nie
            powie, ze gdzies mu sie spieszy (chyba, ze juz naprawde jestes tak straszna
            gadula, ze nie wytrzyma). Gdy sie Szwedowi gdzies spieszy, to stapa z nogi na
            nage, przydeptuje itp.

Zawsze, gdy dzwonisz do kogos, musisz sie przedstawic. Gdy ktos do ciebie
            dzwoni, nie wystarczy powiedzie "Halo", trzeba sie przedstawic. Jesli nie
            chcesz sie przedstawiac, podaj numer telefonu.

Szwedzi maja kuku na punkcie punktualnosci. Gdy jestes umowiony do lekarza,
            albo rozmowe z szefem, musisz pojawic sie conajmniej piec minut wczesniej, zeby
            okazac sie punktualnym. Jak przyjdziesz dokladnie na czas wygladasz na
            spoznionego.
          • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 10:54
            > Ale łapcie to przynosi się swoje...?
            > Wg mnie "częstowanie" kogoś łapciami jest nie na miejscu - albo boso, albo w
            > łapciach przyniesionych ze sobą!

Najczesciej, nikt kapciami nie czestuje. Wiekszosc ludzi nie przynosi swoich i po
            prostu chodza w skarpetach, albo na boso :o) W domkach, jesli podloga jest
            nieogrzewana, potrafi byc bardzo zimna. Wtedy zdaza sie, ze gospodarze maja
            lapcie do pozyczenia (ale nimi nie czestuja). Ale wtedy najczesciej przynosze
            swoje.

> Natomiast w krajach arabskich, będąc u kogoś w domu/mieszkaniu, nie powinno się
            > żadnego przedmiotu zanadto zachwalać, gdyż gospodarz mógłby poczuć się
            > zobowiązany do podarowania ci owej rzeczy.

He he, slyszalam opowiesc o tym, jak para Szwedow odwiedzila pare imigrantow. Jak
            to Europejczyk, widzac niemowlaka pary imigrantow, zachwycali sie niemowlakiem i
            zachwalali go w nieboglosy. Arabowie nie oddali im dziecka, ale czuli nie
            niewygodnie...

Aha, dodam jeszcze. W Chinak beka sie po objedzie, by okazac gospodarzowi, ze
            bylo dobre i ze sie jest najedzonym.

W Indiach, gdy przychodzisz do kogos na objad, wyglada to tak. Najpierw wszyscy
            siedza kilka godzin i rozmawiaja ze soba. Potem gospodyni podaje obiad i wszyscy
            jedza w milczeniu. Po objedzie wszyscy dziekuja, mowia dowidzenia i ida do domu.
            • zamek bekanie - korekta 16.05.02, 22:15
              Nie wiem dokładnie jak z Chinami, ale ten ekscentryczny
              obyczaj z pewnością obowiązuje w Kałmucji i Buriacji.
              Natomiast w Grecji do dobrego obyczaju należy
              targowanie się. Przepraktykowałem na sprzedawcy
              koszulek i taksówkarzu - z dobrym skutkiem :)
              Pozdrawiam
            • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 16.05.02, 22:21
              Aha!! Przypomnialam sobie. W ktoryms kraju buddyjskim (to chyba w Tajlandii,
              ale nie jestem pewna) nie wolno nigdy ALE TO NIGDY miec wyzej glowy niz
              statuetka Buddy znajdujaca sie w danym miejscu. Bardzo niewygodne, gdy sie jest
              dwometrowym Europejczykiem. Mieli jeszcze cos, ze skierowaniem stop, gdy sie
              siedzi (na podlodze).
            • Gość: callado Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.dialog.net.pl / *.lodz.dialog.net.pl 17.06.02, 21:11
              > Aha, dodam jeszcze. W Chinak beka sie po objedzie, by okazac gospodarzowi, ze
              > bylo dobre i ze sie jest najedzonym.

Cińczycy mlaszczą podczas jedzenia, na dowód tego, że im smakuje.
              • geograf Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 17.06.02, 21:12
                ja słyszałem, ze to Arabowie mlaszcza:)
                • callado Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 17.06.02, 21:20
                  geograf napisał(a):

> ja słyszałem, ze to Arabowie mlaszcza:)

Zapraszam do mnie, mozesz się przekonać :))
                  Pozdrawiam
                  • geograf Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 17.06.02, 21:24
                    tzn gdzie??:))
              • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 18.06.02, 09:55
                A Japonczycy siorbia baaardzo glosno swoje "nudles soup" :o)
                • callado Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 18.06.02, 22:54
                  Chinczycy tez, szczegolnie herbate.
        • Gość: Isatje Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.upc-d.chello.nl 16.05.02, 17:34
          A w Holandii wrecz przeciwnie...wszedzie sie wchodzi w butach. Zupelnie nikt
          nie oczekuje ze zdejmiesz buty. I nie wazne czy ktos ma dywan czy laminat czy
          cos innego na podlodze....wchodzi sie prosto z dworu do domu w butach.
    • unikorn The final version 16.05.02, 09:50
      Tak to będzie mniej więcej wyglądało, jeżeli wylosuje ten temacik na maturze:

There are lot of different nations in the world. Each of them has
      characteristic customs, which can be difficult to accept for visitors (for
      example tourists).

Let me give some examples:
      - In Netherlands, if you are going to visit somebody (even your family), you
      should call and arrange your meeting in advance. Spontaneous visit would be
      unwelcome.
      - In France you shouldn’t sit down in a cafe until you have shaken hands with
      everyone you know.
      - In Spanish bars and clubs it’s not inadvisable to throw wrappers on the
      ground.
      - In the Middle East you must never use the left hand for greeting, eating,
      drinking or smoking. Also in Pakistan you mustn’t wink – it’s very offensive.
      - In Thailand you should clasp your hands together and lower your head and your
      eyes when you greet someone.

In conclusion, I think that even if we find those manners strange, we should
      give a nod towards the local grammar of etiquette and conform to local customs,
      when we are visitors in other countries. It’s also good to remember the old
      proverb – “When in Rome, do as the Romans do”.

What do you think...?
      If somebody find some unforgivable mistakes, please let me know! :-)
    • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 17.05.02, 17:37
      Tutaj mozecie dopieeeeero sobie poczytac :o)

www.gazeta.pl/alfa/home.jspdzial=0511&forum=POLONIA&wid=1804040&aut=+Pola
      &aid=1804040
      • geograf Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 17.05.02, 17:41
        link nie działa....chyba kilki literek w adresie brakuje:(
        • ninna Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... 17.05.02, 17:46
          No to sprobuje jeszcze raz:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
          dzial=0511&forum=POLONIA&wid=1804040&aut=+Pola&aid=1804040
    • Gość: sekunda Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.pl / *.gazeta.pl 17.06.02, 18:30
      Mam pytanie
      Czy to prawda, że w Wielkiej Brytanii dziewczynę która, nosi glany lub martensy
      uważa się za lesbijkę?
      Proszę o szybką odpowiedź, gdyż za tydzień jadę do w.w. kraju i w razie czego
      musiałabym sobie chyba kupić jakies nowe buty.
      • Gość: Maruda Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.tvsat364.lodz.pl 17.06.02, 18:45
        Sekunda, WB to kraj tolerancyjny i nawet jesli jakas grupa pseudo Brytyjczykow uwaza ze jak masz glany to jestes lesbijka napewno nic ci nie zrobi. :))) Wogole mi sie to smieszne wydaje i watpie zeby tak bylo... :))
        • Gość: flip Re: Różne narodowości, zwyczaje, style życia... IP: *.p.lodz.pl 19.06.02, 02:00
          Dla tych co maja rece: w Brytanii witanie sie przez podanie reki moze byc
          traktowane jako zbytnia wylewnosc w "kontynentalnym" stylu. Lepiej wiec zalozyc
          odpowiedni usmiech i taz reka skinac (jak kto ma).
    • ninna Zwyczaje Szwedow 07.07.02, 21:26
      Poczytajcie sobie tutaj i podrapcie sie w glowe. Z czym ja zyje tu na
      codzien... Tekst jest po angielsku.

www.americaninsweden.com/ais/culture/customs.shtml
      • szokokasia Re: Zwyczaje Szwedow 07.07.02, 22:29
        A w Niemczech trzeba przygotować sie na to, iż odmawiajac przyjęcia czegoś( np
        poczęstunku) nie zostaniemy drugi raz namawiani. Niemieckie "nie" znaczy "nie"!
        • geograf Re: Zwyczaje Szwedow 07.07.02, 23:02
          podobnie jak w Anglii :)

Troche dziwny zwyczaj...ale jakby sie nad tymz astanowic...
          sam nie wiem:)
          • ninna Re: Zwyczaje Szwedow 08.07.02, 11:07
            Nja po szwedzku nie znaczy nie.

Nej znaczy nie
            Ja znaczy tak

Nja - to zaczyna sie mowic nie i konczy sie na tak. To znaczy wlasciwie "Nie
            jestem pewien, wytlumacz mi blizej, przekonaj mnie, moze sie zgodze".

Jesli ktos mowi nej - znaczy to nie i kropka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka