Dodaj do ulubionych

Cityrunnerem do Zgierza?

18.01.05, 09:44
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Łodzi ma być beneficjentem unijnej
dotacji na Łódzki Tramwaj Regionalny. Gmina Łódź stara się o prawie 115 mln
zł, drugie tyle mają wyłożyć Łódź i Zgierz, bo te miasta tramwaj ma połączyć.

W praktyce oznacza to, że MPK będzie realizować inwestycję: ogłaszać
przetargi na remont torowisk i zakup taboru, a później nadzorować wszystkie
prace. Władze Łodzi twierdzą, że takie rozwiązanie odciąży budżety obu gmin,
bo to MPK będzie zaciągać kredyty potrzebne na sfinansowanie kolejnych etapów
przedsięwzięcia. Spłaci je po rozliczeniu faktur z UE.

Obliczono, że trasę z Łodzi do Zgierza powinno obsługiwać 10 nowoczesnych
tramwajów. Rozważany jest pomysł, by nie kupować nowych wagonów, tylko
skierować na tę trasę cityrunnery. W ten sposób można by zmniejszyć koszty
inwestycji.

Przedsięwzięcie ma zostać sfinalizowane do 2006 r. Do 31 stycznia trzeba
złożyć wniosek o dofinansowanie. Prawdopodobnie w marcu będzie wiadomo, czy
Łódź dostanie pieniądze z UE.

(mp.) - Dziennik Łódzki
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/439487.html

Jestem za :> ;-)
Wreszcie Citki także na lini północ-południe ;-)
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Cityrunnerem do Zgierza? 18.01.05, 11:07
      > Obliczono, że trasę z Łodzi do Zgierza powinno obsługiwać 10 nowoczesnych
      > tramwajów. Rozważany jest pomysł, by nie kupować nowych wagonów, tylko
      > skierować na tę trasę cityrunnery. W ten sposób można by zmniejszyć koszty
      > inwestycji.

> Jestem za :> ;-)
      > Wreszcie Citki także na lini północ-południe ;-)

A ja nie. :P
      To oznaczałoby brak zakupu nowego taboru trmawajowego w najbliższych latach.
      Czyli nadal będziemy się tłuc w szczytowym "osiągnięciu technicznym"
      PRL-owskiego monopolisty z Chorzowa - 805Na. A niepoprawna politycznie trasa W-Z
      straci nowy tabor i w ten sposób rozwiąże się problem niedokończonej inwestycji
      - po co wymieniać dalej tory, kiedy już tam Cityrunnery nie jeżdżą...

Mam nadzieję, że to tylko pie..nie dziennikarzy, a nie fakty. Bo miało być
      zupełnie inaczej.
      • Gość: M.E. Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:24
        A kiedy wybory? Może tym razem tych oszołomów nie wybiorą i Citki na WZ
        ocaleją. Trzeba mieć nadzieję.
        • michal.ch Re: Cityrunnerem do Zgierza? 18.01.05, 11:29
          Nadzieję to ja jeszcze mam, że plan zostanie zrealizowany i jedenastka dostanie
          zupełnie nowy tabor, a nie zabrany z innej linii.
    • geograf Re: Cityrunnerem do Zgierza? 18.01.05, 17:45
      Rydecki nobi zadłużył MPK- stracił stołek.
      Teraz Kropiwnicki planuje jeszcze większe zadłużenie gminnej spółki-to już jest dobre.
      No i pomysł nie kupowania nowego taboru, dostosowanego do linii, tylko skierowanie do Zgierza Cityrunnerów.
      Jakiś koszmar.
      Hubar- tak bardzo chcesz ciasnych Citków na trasie znacznie bardziej obciążonej od trasy W-Z?
      Podobno narzekasz na tłok w 11-0tce od czasu wydłużenia do Zgierza.
      Ciekawe.
      Ciekawy pęd do błyskotek.
      heh
      • Gość: J.S. farmazony IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 18.01.05, 18:25
        Dziennik pieprzy glupoty raczej z tym taborem. Podobnie z:

"Przedsięwzięcie ma zostać sfinalizowane do 2006"

Ubaw po pachy, w 2006 to sie zaczna pierwsze prace. Do 2006 jak bedzie gotowy
        projekt i rozstrzygniete przetargi to bedzie powod do radosci
      • hubar Re: Cityrunnerem do Zgierza? 18.01.05, 20:16
        geograf napisał:
        > Hubar- tak bardzo chcesz ciasnych Citków na trasie znacznie bardziej obciążonej
        > od trasy W-Z?
        Chcę, aby na tej trasie jeździły nowoczesne tramwaje, po równych torach, ze
        zdecydowanie większą prędkością. Obecnie, dotarcie do centrum mieszkańcom
        północy lub południa, zajmuje prawie dwa razy więcej czasu, od mieszkańców w
        "zasięgu" Citków.

> Podobno narzekasz na tłok w 11-0tce od czasu wydłużenia do Zgierza.
        > Ciekawe.
        Ciekawe jest to, że mimo takiego zapotrzebowania, wlekące się po tych krzywych
        torach podziurawione jak sito rupiecie, jeżdżą z taką częstotliwością, że nie
        zabierają wszystkich chętnych.

> Ciekawy pęd do błyskotek.
        > heh
        A dla mnie ciekawe jest to, jakim cudem można czerpać przyjemność z jeżdżenia
        rupieciami, w których zarówno ogrzewanie jak i prędkość jazdy, pozostawiają
        bardzo doże do życzenia.
        • yarro Re: Cityrunnerem do Zgierza? 18.01.05, 20:53
          hubar napisał:

> geograf napisał:
          > > Hubar- tak bardzo chcesz ciasnych Citków na trasie znacznie bardziej obci
          > ążonej
          > > od trasy W-Z?
          > Chcę, aby na tej trasie jeździły nowoczesne tramwaje, po równych torach, ze
          > zdecydowanie większą prędkością. Obecnie, dotarcie do centrum mieszkańcom
          > północy lub południa, zajmuje prawie dwa razy więcej czasu, od mieszkańców w
          > "zasięgu" Citków.
          ==
          Ależ to wcale nie wynika z tego, że Citki jeżdzą tu a nie gdzie indziej.
          Wynika natomiast z parametrów trasy, ilości przystanków, odległości i paru
          innych rzeczy.

> > Podobno narzekasz na tłok w 11-0tce od czasu wydłużenia do Zgierza.
          > > Ciekawe.
          > Ciekawe jest to, że mimo takiego zapotrzebowania, wlekące się po tych krzywych
          > torach podziurawione jak sito rupiecie, jeżdżą z taką częstotliwością, że nie
          > zabierają wszystkich chętnych.
          ==
          Nie przesadzaj.

> > Ciekawy pęd do błyskotek.
          > > heh
          > A dla mnie ciekawe jest to, jakim cudem można czerpać przyjemność z jeżdżenia
          > rupieciami, w których zarówno ogrzewanie jak i prędkość jazdy, pozostawiają
          > bardzo doże do życzenia.
          ==
          Gdyby nie czerpali to by się tak nie tłoczyli w tych tramwajach ;] Inna sprawa
          że cześto nie majwyboru. A poważnie: czy ktoś czerpie przyjemność? Może nie jest
          komfortowo, ale trzeba myslec racjonalnie.

Nie należy się cieszyć z głupich pomysłów zabrania Citków z W-Z, bo to jak
          przeciąganie za krótkiej kołdry. Trzeba po prostu dokupić tabor.
          Dlaczego koniecznie pozbawiać go innych mieszkańców?

Poza tym - to i tak przecież wymysł dziennikarzy.
        • geograf Re: Cityrunnerem do Zgierza? 18.01.05, 21:42
          1. Po wydłużeniu 11-tki na osiedle 650-lecia pasażerów najpewniej PRZYBĘDZIE, więc chyba tym bardziej powinieneś chcieć większych tramwajów na tej trasie. Tym bardziej,że częstotliwość kursowania nie ulegnie zmianie...(chyba?)

2. Osiedla na północy i południu Łodzi są-jakby nie było-dalej od centrum (przyjmijmy za "centrum" Central) aniżeli osiedla na wschodzie i zachodzie Łodzi (Widzew i Retkinia). Nie sądzisz?

3. HuBar, nie narzekaj,tylko kup sobie auto (teraz jest dużo tanich...z Niemiec) i nie narzekaj. Takie to trudne?
          • hubar Re: Cityrunnerem do Zgierza? 19.01.05, 00:01
            Ad1 Chcę więcej, większych i lepszych tramwajów na tej trasie. Mogą zacząć od
            więcej.

Ad2 Ale ja nie mówię o dystansie z Widzewa czy Retkini do Centralu i z
            Radogoszcza do tego samego punktu. Ja mówię o porównywalnych odległościach.
            Nie gadaj jak z idiotą. Nie rób ze mnie diabła, ok?

Ad3 8-0 heheheheh odezwał się ten, który nie narzeka. Kupie sobie dobry, jak
            będzie mnie na to stać. Póki co, musze jeździć MPK i płacę za to, więc wymagam!!
    • Gość: Michał M. Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: 80.51.227.* 18.01.05, 21:46
      Mój pomysł jest taki, żeby przełożyć na trasę zgierską tory wzięte z trasy W-Z.
      To jeszcze bardziej obniży koszty inwestycji :/ Albo lepiej po prostu
      polakierować te, które już są. Będzie jeszcze taniej. A za zaoszczędzone
      pieniążki kupić limuzynkę dla rzecznika MPK.
      • Gość: m Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.01.05, 18:16
        Jestem za remontem torowiska do Zgierza ale zabieranie taboru trasie W-Z to
        duzy bład i mam nadzieje ze do tego nie dojdzie...

Retkinia to najwieksze łodzkie osiedle, o najwiekszym zageszczeniu ludnosci i
        zabieranie im szybkiego tramwaju do centrum a takze na Widzew jest głupota...
        nie po to tyle planowali ta trase aby teraz to rozpiepszyc...

moim zdaniem skoro do zgierza maja jezdzic Cityrunery to MPK powinna powiekszyc
        tabor, przeciez sa przeszkeni i potrafia skladac Citki wiec w czym problem ?

Na trasie Łodz - Zgierz powinny jezdzic co najmniej ze 4 takie tak aby
        przynajmniej w godzinach rannych dostarczyc mlodziez i pracujacych do Łodzi.

Z drugiej strony skoro Zgierz ma miec Citka to czemu Pabianice nie ?

Dac po 4 Citki do Zgierza i Pabianic i bedzie dobrze.

Tylko kto za to zaplaci :o
        • Gość: Ja Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.01.05, 21:19
          Retkinia to najwieksze łodzkie osiedle, o najwiekszym zageszczeniu ludnosci i
          zabieranie im szybkiego tramwaju do centrum a takze na Widzew jest głupota...

Tylko najpierw należałoby ten tramwaj zbudować, chłe, chłe. A że wycofanie
          citków z tej trasy i zaprzestanie remontów na niej to głupota – to każdy wie,
          tylko niektórzy udają, że gruszki z reguły rosną na wierzbie. Jak to
          szło: „miasto wyremontowało trasę WZ”? Tiaaa

A w PSie chętnie dowiedziałbym się skąd GW zdobyła takie informacje, bo
          informacje przekazane „dla ludu” zgadzały się z tym artykułem tylko w
          kwestii „będzie się coś robiło z tramwajem gdzieś z północy gdzieś na południe
          i będzie to trwało kilka lat”.
        • teufel Re: Cityrunnerem do Zgierza? 19.01.05, 22:06
          > Z drugiej strony skoro Zgierz ma miec Citka to czemu Pabianice nie ?

Może dlatego, że Pabianice nie chcą ŁTR-u??
          • geograf Re: Cityrunnerem do Zgierza? 19.01.05, 22:21
            nie chcą, czy ich nie stać?
            • michal.ch Re: Cityrunnerem do Zgierza? 20.01.05, 09:30
              Na jedno wychodzi. Jak ich nie stać na tramwaje nowe, to mieć ich nie będą -
              proste. Skończyły się czasy, kiedy państwo dawało nowe wagony wg rozdzielnika
              dla każdego miasta.
              • geograf Re: Cityrunnerem do Zgierza? 20.01.05, 13:02
                Nie.
                Jest spora różnica między
                "nie chcę", a
                "nie stać mnie".
    • Gość: J.S. Express bredzi dalej IP: 195.69.82.* 20.01.05, 10:13
      "Łódzcy radni przyjęli też uchwałę w sprawie zintegrowanego planu rozwoju
      transportu publicznego w aglomeracji łódzkiej. Zakłada on m. in. uruchomienie
      łódzkiego tramwaju regionalnego na odcinku Zgierz–Łódź–Pabiani ce.
      Przewidzianych jest 9 km torów i 50 przystanków. Skróci się czas przejazdu,
      gdyż prędkość tramwaju na tej trasie ma wynieść 20 km na godzinę (teraz 14 km).
      Zakupionych zostanie 16 nowoczesnych tramwajów. Inwestycja ta ma kosztować 344
      mln zł, z tego 50 proc. mamy uzyskać z funduszy Unii Europejskiej."

Pabianice - a to dobre
      9 km - i to tez dobre
      16 wagonow - raczej 10, dobrze, ze cos uchwalono
      • Gość: Wilczy Re: Express bredzi dalej IP: *.p.lodz.pl 20.01.05, 10:43
        16 wagonów, czyli nie Cityrunnery :)

No... chyba, że dołożą naszą super-modernizację, przecież nikt jej nie odróżni
        od Cityrunnera wg słow MPK i wtórujących im dziennikarzy :-p
      • xk Re: Express bredzi dalej 20.01.05, 12:01
        W informacji w serwisie UMŁ też piszą o 16 wagonach
      • geograf a na stronie UMŁu... 20.01.05, 13:10
        "Tramwaj dla regionu 2005-01-20
        Radni zaakceptowali prezydencki projekt dotyczący Łódzkiego Tramwaju Regionalnego i poparli Zintegrowany plan rozwoju transportu publicznego aglomeracji łódzkiej. Gdy zostaną wykonane wszystkie przewidziane w planie inwestycje, podróż ze Zgierza przez Łódź do Pabianic będzie trwała o połowę krócej. Zrealizowanie projektu jest uzależnione od dotacji z Unii Europejskiej. Jeszcze w styczniu Łódź złoży wniosek o dofinansowanie w wysokości 110 mln zł.

Cała inwestycja będzie kosztować 344 mln zł. Projekt zakłada modernizację 30 km torowiska i około 60 przystanków, zakup 16 nowych tramwajów, ujednolicenie oferty biletowej i montaż systemu sterowania ruchem. W pierwszym etapie, kosztem 220 mln zł, unowocześniany będzie odcinek Zgierz-Łódź. Koordynatorem inwestycji będzie Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne."

Expressowi pomyliły się liczby.
        Dobrze,że uchwalono,teraz czekamy na konkretne działania...
        • Gość: luki Re: a na stronie UMŁu... IP: *.toya.net.pl 20.01.05, 13:39
          > Dobrze,że uchwalono,teraz czekamy na konkretne działania...
          >
          Raczej akceptację przez UE, a dopiero potem działania...
        • Gość: J.S. Re: a na stronie UMŁu... IP: 195.69.82.* 20.01.05, 17:39
          To 16 wagonow, 344 mln euro i Pabianice to wersja oficjalna. Ot tak na wszelki
          wypadek, gdyby drugi mial byc realizowany drugi etap (Lodz-Pabianice). Na ta
          chwile jest jasne, ze nie wchodzi to w gre, bedzie tylko etap I Lodz-Zgierz,
          czyli 10 wagonow.
      • michal.ch Re: Express bredzi dalej 20.01.05, 13:42
        > 9 km - i to tez dobre

Bo im się tylko dziewiątka wbija na klawiaturze. Przecież wg nich Cityrunnery
        też jeżdża na linii 9. Może mają problemy z napisaniem innej cyfry?
    • Gość: Tom Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: *.lnet.pl 10.02.05, 21:19
      Świetny pomysł.Mamy już jedną szybką linię łączącą Widzew z Retkinią.Tu też
      światło zielone zapala się dla nadjeżdżającego tramwaju.Przynajmniej tak miało
      być.Teraz niech robią to samo do Zgierza.Przeniosą Cityrunery, będzie taniej.W
      następnej kolejności można połączyć tak Teofilów z Chojnami, przeniść
      Cityrunnery, żeby było taniej, itd,itd...Może któryś z kolei plan uda się
      zrealizować do końca.
      • Gość: Michał M. Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: 80.51.227.* 10.02.05, 22:22
        Wtedy zabraknie citków do obsługi linii 9, na której regularnie przecież są
        widywane.
        • Gość: luki Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: *.toya.net.pl 10.02.05, 23:00
          Lol. Przynajmniej wg jednego dekla z Dziennika Łódzkiego. :)
          • teufel Re: Cityrunnerem do Zgierza? 11.02.05, 13:24
            Chodzi o to, że ktoś z EI zrobił kawał koledze z DŁ i podrzucił przerobione zdjęcie Citka z: 10 Augustów na 9 Augustów i tak już zostało bo w koncu redaktor ma na zdjeciu, wiec tak MUSIAŁO być.

;-)
      • Gość: luki Re: Cityrunnerem do Zgierza? IP: *.toya.net.pl 10.02.05, 22:56
        Gość portalu: Tom napisał(a):

> Świetny pomysł.Mamy już jedną szybką linię łączącą Widzew z Retkinią.Tu też
        > światło zielone zapala się dla nadjeżdżającego tramwaju.Przynajmniej tak
        miało
        > być.

Miało być, a nie jest!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka