Dodaj do ulubionych

Polska rzecz- krytyka

24.05.02, 09:20
Przeczytajcie.
Co do niektórych nie zgadzam się, nad innymi trzeba się zastanowic, a niektóre to skandale...
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/175546.html
Obserwuj wątek
    • Gość: mch Re: Polska rzecz- krytyka IP: *.pai.net.pl 24.05.02, 10:55
      Ciekawe. Kilka z tych zarzutów jest bynajmniej dziwnych. Co to znaczy np.
      wysłużony tramwaj. Czy ci ludzie są ślepi? Co roku na ulice wyjeżdżają
      remontowane i modernizowane wagony. W tym roku wprowadzany jest na linię 10
      nowy tabor. Co oni z choinki spadli? Jak są tacy mądrzy to niech sypną kasą -
      kupimy sobie same nowe wagony! A co ma oznaczać zdewastowany? Jakby nie
      niszczyli, to by mieli ładniejsze pojazdy. Ludzie sami psują i jeszcze mają
      pretensje, że brzydkie, obskurne itd. Kolejna sprawa - ceny biletów. Nie są one
      ustalane przez MPK, a przez UMŁ. Spóźnienia mogę tolerować, kiedy widzę jakie
      są w Łodzi korki na ulicach. To tyle obrony. Z resztą zarzutów mogę się zgodzić.
      • Gość: Ja Re: Polska rzecz- krytyka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 19:00
        No cóż. Jeśli chodzi o "stary, wysłużony i zdewastowany tabor" to niech sobie
        mądrzy reporterzy porównają z innymi miastami. Najlepiej by było gdyby ktoś
        sypnął jakąś statystyką, żeby można było to ładnie udowodnić. Arogancja
        kierowców - rzeczywiście dość częsta. Spóźnienia - bywa różnie, ale zwykle nie
        jest źle.
        • geograf Re: Polska rzecz- krytyka 24.05.02, 23:03
          najlepiej gdybyśmy porównali łódzkie autobusy do warszawskich;)))

podobnie z tramwajami- MIEJSKIMI:))
    • Gość: Ł.S. Re: Polska rzecz- krytyka IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 24.05.02, 20:10
      geograf napisał(a):

> Przeczytajcie.

Przeczytałem i swój komentarz ograniczę do rzeczy, które się nie zgadzają.

Zacznijmy od tytułu: "Siedem grzechów MPK", po czym na drugim miejscu wymieniona
      jest "chciwość", gdzie wskazuje się na wysokie ceny biletów. Ja pytam: czy to MPK
      ustala ceny biletów, czy Rada Miejska? Odpowiedź: Rada Miejska. Sądzę, że dalszy
      komentarz nie jest tu potrzebny.

W grzechu "bylejakość" piszą: "Trzy czwarte jeżdżących po Łodzi tramwajów ma od
      10 do 20 lat, a tylko co dziesiąty mniej niż rok." Kto to liczył? Na 471 wagonów
      tramwajowych posiadanych przez MPK tylko 2 (Cityrunnery) mają mniej niż rok, a
      więc nie "co dziesiąty", a co "dwieście trzydziesty piąty".

Dalej piszą: "Każdego dnia po łódzkich ulicach krąży 320 autobusów i 199
      tramwajów." Powinno być: 317 autobusów i 197 tramwajów + oczywiście podmiejskie.

Ł.S.
      • Gość: flip Re: Polska rzecz- krytyka IP: *.p.lodz.pl 24.05.02, 23:09
        Z tymi cenami to jest taka prosta sprawa. Po prostu w Lodzi droga jest migawka
        a tanszy bilet jednorazowy - co wlasciwie jest zle. Natomiast w Krakowie jest
        na odwrot. W Polsce w ogole komunikacja publiczna zrobila sie stosunkowo droga,
        bez porownania z takimi Czechami a nawet Budapesztem.
        Co do wieku taboru: to nic nie znaczy. Vide Szwajcaria, Wieden.
      • Gość: Jote Re: Polska rzecz- krytyka IP: 212.191.37.* 29.05.02, 14:05
        Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> [...]
        > W grzechu "bylejakość" piszą: "Trzy czwarte jeżdżących po Łodzi tramwajów ma od
        >
        > 10 do 20 lat, a tylko co dziesiąty mniej niż rok." Kto to liczył? [...]

Hehehe, nie chodzi o to kto, tylko raczej jak. Obstawiam, ze pewnie kompetetni i
        obeznani z tematem szanowni dziennikarze piszacy ten artykul przeprowadzili
        badanie statystyczne polegajace na wsiadaniu do losowo wybranych wagonow i
        spisywaniu daty ze skrzyni nad drzwiami. Kolejna madrosc w rodzaju "Cityrunner
        zwalnia przed zakretami" ;>>>>

Pozdrawiam,
        Jan Szulew, KMST
        • Gość: Ja Re: Polska rzecz- krytyka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 17:58
          Gość portalu: Jote napisał(a):

> Gość portalu: Ł.S. napisał(a):
          >
          > > [...]
          > > W grzechu "bylejakość" piszą: "Trzy czwarte jeżdżących po Łodzi tramwajów
          > ma od
          > >
          > > 10 do 20 lat, a tylko co dziesiąty mniej niż rok." Kto to liczył? [...]
          >
          > Hehehe, nie chodzi o to kto, tylko raczej jak. Obstawiam, ze pewnie kompetetni
          > i
          > obeznani z tematem szanowni dziennikarze piszacy ten artykul przeprowadzili
          > badanie statystyczne polegajace na wsiadaniu do losowo wybranych wagonow i
          > spisywaniu daty ze skrzyni nad drzwiami. Kolejna madrosc w rodzaju "Cityrunner
          > zwalnia przed zakretami" ;>>>>
          Tak to by było w ich stylu, jednakże skąd by wzięli to "między 10 a 20 lat"?
          Może raczej stwierdzili, że np 2234 to rok 2002? Nie, niemożliwe. Kurcze blade
          naprawdę musieli się nagłowić, żeby to wykoncypować.
          > Pozdrawiam,
          Również

• dominic Siedem grzechów Expressu Ilustrowanego 29.05.02, 21:27
      Nie jest to pierwszy artykuł na łamach Expressu krytycznie odnoszący się do
      MPK - gazeta zjechała równo sens zakupu Cityrunner`a. Skąd się to bierze? -
      podejrzewam, że chodzi o jakieś niezdrowe układy między zarządem Ex a MPK. Może
      któryś z pracowników MPK kocił kogoś z Ex jak byli wtedy w liceum??? Jest to
      może zbyt bardzo science fiction ale głowę dam sobie uciąć, że było podobnie.

A tak na serio to jest to chore, że coraz częściej skupiamy się na wadach
      innych osób zamiast je zaakceptować. Prowadzi to /w naszej podświadomości!!!/
      do autodestrukcji, no bo przecież jak Ula jest pojebana, tamten śmierdzi a
      tamta to się puszczała w 8 klasie to gdzieś tam w zakamarkach psychiki pojawia
      się przekonanie, że "Za to ja jestem normalny, najlepszy, boski etc.". A takie
      myślenie może naprawdę baaaardzo wiele kosztować. Owszem, jest ten margines
      któremu nie powinno się wybaczać i nietolerować, ale jeżeli tak "łódzka" firma
      jak MPK stara się, aby mieszkańcy tego biednego miasta podróżowali w możliwie
      najlepszych warunkach, a gazeta na chama stara się znaleźć w tym wady, to jest
      dla mnie bardziej choroba niż fakt. Choroba komercyjna.
    • Gość: shookee Re: Polska rzecz- krytyka IP: *.gtsgroup.com 30.05.02, 10:30
      mysle ze artykulami z tej gazety nie nalezy sie przejmowac, od lat wyrabiala
      sobie odpowiednia renome. Ja zeby sie nie denerwowac po porstu jej nie czytam.
    • Gość: Jote Re: Polska rzecz- krytyka IP: 212.191.37.* 14.06.02, 14:20
      geograf napisał(a):

> Przeczytajcie.
      > [...] lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/175546.html

Nie wiem, czy ktos to widzial czy nie... MPK zamiescilo na swojej
      stronie "sprostowanie":

www.mpk.lodz.pl/data/aktual/aktual1.html

Pozdrawiam,
      Jan Szulew, KMST
      • geograf Re: Polska rzecz- krytyka 14.06.02, 16:16
        O'Rany!
        W wa-wie jeździ 247 sztuk tramwajów ponad trzydziestoletnich...ciekawe ciekawe...już wiem czemu warszawiacy wybieraja samochody...:/

Poza tym- czy komuś wiadomo o tym aby to sprostowanie zostało wydrukowane na łamach Expressu??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka