Dodaj do ulubionych

Długość pasa a typy samolotów

IP: 212.51.199.* 25.01.05, 12:13
Dortmund ma pas 2000 m przy szerokości 45 m, jest ciut niżej położony nad
poziomem morza.
Operują tam nastepujące maszyny:
www.flughafen-dortmund.de/index.php?id=35%20_top&L=0
Czy ktoś potrafi określic jakie maszyny będą mogły operowac z Lublinka?
2100 m przy szerokości 45 m.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zagłoba Re: Długość pasa a typy samolotów IP: *.toya.net.pl 25.01.05, 14:07
      Myślę, że te 100 metrów niewiele zmienia, więc możemy przyjąć że będą mogły
      operować te same typy samolotów co w Dortmundzie. W praktyce okaże się pewnie
      że najczęstszymi samolotami będą B737 i ewentualnie A320 (chociaż w Łodzi chyba
      niekoniecznie).
      • Gość: Albert Re: Długość pasa a typy samolotów IP: 212.51.199.* 25.01.05, 14:12
        Ale czy wszystkie z rodziny 737 będą mogły operowaćz Lublinka? Tam jest tylko 1
        podtyp. Liczę na wiedzę lotniczą M..M !
        • Gość: Sadowski H. Re: Długość pasa a typy samolotów IP: 217.153.156.* 25.01.05, 17:25
          Trudna jest odpowiedź na to pytanie. Dane tech. samolotów można sobie pooglądać
          na www.boeing.com ale ma się to nijak do minimów kompanijnych, które z reguły
          są duzo bardziej restrykcyjne.Pamietajcie przy tym że współczesne samoloty
          komunikacyjne potrafią się dość szybko zatrzymywać. Duży większy dystans jest
          niezbedny do startu zwłaszcza przy pełnym udźwigu i dużej temperaturze powietrza
          (np. latem).Nawiazujac do mojej wiedzy i doświadczenia jako sympatyka awiacjii
          moge Wam powiedzieć że wydaje mi że przy długości 2100 nie bedzie przewoźnika
          który zobaczy jakąkolwiek przeszkodę w długosci pasa (jeśli tylko bedą
          wypełnienia). Słowem długość ta zupełnie wystarczy do operowania 737 począwszy
          od 300 do 800 (900).CRJty tym bardziej.Nie pisząc już o Bae 146 który nawet
          przed ostatnią modernizacją pasa dawał spokojnie radę.Sądzę nawet że dużo
          większe samoloty mogłyby operować jednak możliwe to by było przy ograniczonym
          udźwigu (vide KRK i rejsy na 767 do US). Myślę jednak że mało komu opłaca się
          teraz latac pustymi samolotami.
    • ander_epll Re: Długość pasa a typy samolotów 25.01.05, 17:10
      Chyba jesteśmy w stanie przyjąć np. B737-800 który jest najcięższy i najdłuższy
      z rodziny 737. Takie modele ma Ryanair w swojej flocie (nie licząc wycofywanych
      sukcesywnie B737-200) więc wydaje mi się, że nie byłoby żadnych rozmów z Ryanem
      jakby miał być za krótki pas dla jego maszyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka