antyle25 29.01.05, 18:44 ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarzy ? dzieki z gory za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel-strzalka Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz 29.01.05, 18:46 Andrespol mi się kojarzy z Mileną, bo tam mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz 31.01.05, 09:29 a jeszcze mi sie przypomniało, ze kiedyś w Andrespolu spadłem razem z rowerem z wielkiego krawężnika i do Justynowa musiałem dojechać z totalnie rozwaloną ręką i nogą :] Odpowiedz Link Zgłoś
uerbe Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarzy 02.02.05, 19:06 pawel-strzalka napisał: > kiedyś w Andrespolu spadłem razem z rowerem z > wielkiego krawężnika ... Nie widziałem w Andrespolu wielkich krawężników... ale ostatnio, gdy byłem tam nieco dłużej nie byłbym w stanie ich zobaczyć - rowerowałem do domu po całonocnym fetowaniu urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz 02.02.05, 21:25 w Andrespolu jest/był duzy krawężnik na tym największym skrzyzowaniu, pod sklepem spożywczym tudzież mięsnym w południowo-wschodnim narożniku :] Odpowiedz Link Zgłoś
zbiga341 Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz 03.02.05, 17:08 Andrespol to zakład przemysłowy z bogata przszłościa.Produkował kafle piecowe- juz zabytek w polu widzenia archeologów- szkliwo kaflarskie/glazurę/ i szklo piankowe zwłaszcza izolacja termiczna na statkach a produkt uboczny to "pumeksy" W początkch lat 50 laboratorium tego zakłady stanowiło częsć Instytutu Krzemianów a szafem tego "zaczynu" był/o ile mnie pamiec niemyli/ dr Dobrowolski z Uniwersytetu Łódzkiego ,który określał sie jako fizyko chemik.Było milo w tym zespole - pracowałem w czasie wakacji jako laborant.Ford Canada dowoził i odwozil pracownikow z Łodzi. Często po pracy graliśmy na placu- posesji na przeciw zakładu w siatkówke. Kilkanaście lat później znów pracowałem w "ceramice" i mimo iż po Instytucie Krzemianów nie było śladu zakład utrzymywał pierwotny asortyment produkcji posiadał sympatyczny zespół ludzi i był zakładem patronackim dla branży w kraju. Zakład miał swój bum inwestycyjny niezbyt trafny co potwierdza dzisiejszy stan posesji.Andrespol sporo korzystal w owym czasie ; budowa bloków ,ośrodek zdrowia, doposażenie prężnie działojacej Ochotniczej Straż Pożarnejito i itd.Może niektore efekty zbyt rożowo oceniam ale wynika to uwczesnego młodego wieku i entuzjazmu działania. ZBIGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 19:53 Andrespol kojarzy mi się bardzo sympatycznie: z hurtowniami, z zajazdem Hades i domem weselnym Adriatico, ze sklepami dobrze zaopatrzonymi, z apteką ratującą z kłopotów. Blisko jest Kraszew z najlepszym na świecie białym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.01.05, 21:17 ANDRESPOL - to wiocha o wielkomiejskiej nazwie. ŁÓDŹ - to miasto co ma nazwę jak wiocha. Takie mam skojarzenia. Jestem niewyspany :-o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marK Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 21:29 Ela /z domu/W., Jacek A. z/dawno temu/ PBW. Jeśli tam jesteście - pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.lnet.pl 30.01.05, 09:33 Kiedyś mieszkał i pracował tam znakomity kręgarz, postawił na nogi każdego z bolącym kręgosłupem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z(i)lustrowany Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 22:13 Kojarzy mi się dobrze, bo niedaleko jest Justynów,gdzie mam działkę. Jest to najpiękniejsze miejsce na Ziemi! Las, cisza, droga z błotem i dziurami i 2 pijałki na granicy. Andrespol to granica pomiędzy dwoma światami. Jak o nim myślę to widzę sklep z rowerami, SZUBERTA, rozwaloną drogę, żółte busiki do Janówki, drugi sklep z rowerami, cukiernię ZEBRA, dom weselny adriatico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 23:55 to chyba jakaś firma :D Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Janówka, Janówka 31.01.05, 01:41 Zdecydowanie bo kolonie w wieku zaawansowanym, urodziny, ciasto z lasu, Hektor atak, oszczęność na paliwie, a wreszcie któreś zeszłoroczne przedpołudnie w drodze do Koluszek ... Ale miało o Andrespolu ... no tak, ale to przecież po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
antyle25 Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz 31.01.05, 00:59 milo milo i pewnie komus kojarzy sie z miloscia :-)...prosze powiedzcie z czym jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz 31.01.05, 01:03 Mnie się Andrespol kojarzy z fajnymi terenami na jazdę rowerem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Suplement 31.01.05, 01:04 Aha, i z kocią kołyską na cztery suwy ;) Ale to dla wtajemniczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Skojarzenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 12:05 Kojarzy mi się z domem weselnym Adriatico, bo w nim będę miała wesele, z Hadesem (bo kiedy byłam młodsza jeździliśmy tam na rodzinne obiady), z pobliską miejscowością, bo tam mieszka mój pierwszy chłopak. No i przez Andrespol jeździliśmy rowerami na paskudny basen z lodowatą wodą na Wiśniowej Górze. Ale wtedy to był dla mnie wodny raj :D Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz 02.02.05, 13:29 Andrespol - miasto przy granicach Łodzi, niebawem stanie się dzielnicą miasta jeśli tylko dynamiczny rozwój znakomitego osiedla Janów bedzie postępował w tak wprost niesamowitym tempie jak dotychczas.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
uerbe Obawiam się... 02.02.05, 19:08 ...że "dynamiczny rozwój" Łódzi może nie wytrzymać telepania się koleinami na drodze do Andrespola (o przejazdach kolejowych nie wspominając). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yukie Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.toya.net.pl 03.02.05, 15:07 Andrespol kojarzy mi sie z wakacjami z dziecinstwa. Babcia mieszkala w Justynowie i byly to czasy, kiedy jezdzilam do niej pociagiem (teraz pks, lub prywatny autobus to norma). Spedzajac u babci 2 miesiace wakacji, do Andrespola jezdzilam (prawie) co rano rowerkiem po zakupy. I wygladal zupelnie inaczej niz teraz (Dzien Babci byl jakos niedawno:)). Tak, tak, to najmilsze wspomnienia z dziecinstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycasty.15 Re: ANDRESPOL - co o nim wiesz, jak Ci sie kojarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:58 Ech a widzisz. Ja tam jeżdżę na wakacje do cioci co roku (Justynów) i spędzam miesiąc leżąc na hamaku i leniuchując. Dobra dobra wydało się. Co z tego, że jestem młodzież.Też mam głos, bo demokracja jest! I jest taki plan dnia: -godz. 9 po zakupy -wycieczka rowerem -obiad -spanie hamakowanie -rower -kolacja -gwiazdy nocą -spanie Ech już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś