Dodaj do ulubionych

Grzyb- co robić

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 23:58
Mam prośbę, znowu pojawił się w moim mieszkaniu grzyb, środki chemiczne
oferowane w sklepach skutkują na parę dni/ tygfodni i nzowu to samo. Moz.e
ktoś z bywalców forum zna skuteczny sposób na grzyba w mieszkaniu, bo już
jestem bezradny! Za pomoć dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • evonka Re: Grzyb- co robić 20.02.05, 00:03
      jeśli to grzyb jadalny to: zebrać, oczyscić, zamarynować lub zasuszyc. ;-)
      a serio: jedyny skuteczny środek to osuszenie mieszkania. sprawdź czy np. po
      murze od zewnątrz nie cieknie woda, np. z pękniętej rynny...
    • big_news Re: Grzyb- co robić 20.02.05, 00:05
      Jeden mój znajomy kiedyś poradził sobie w ten sposób, że wpuścił w zagrzybione
      ściany nieizolowane miedziane kable, podłączył je do jakiegoś niskonapięciowego
      prądu i tak te ściany suszył. Nie wiem ile to dokładnie trwało, ale zdaje się,
      że niezbyt długo i podobno ta metoda była skuteczna. Tzn później już się ten
      grzyb nie pojawił, ale ja za to gwarantować nie mogę, bo sam takich działań
      nigdy nie musiałem podejmować. W każdym razie powodzenia.
      • Gość: Lilka Re: Grzyb- co robić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 01:44
        Czy w mieszkaniu masz plastikowe okna? Jeżeli tak, znaczy, że są zbyt szczelne
        i w mieszkaniu nie ma grawitacji powietrza. Stojące, wilgotne powietrze jest
        świetną pożywką dla grzyba. Przy zawilgoconych ścianach trzeba często
        (wystarczy na krótko) wietrzyć pomieszczenia. Sprawdź też, czy jest sprawna
        wentylacja - zapal świeczkę i przystaw ją do kratki wentylacyjnej. Obserwuj
        płomień, czy pochyli się w kierunku kratki, czy będzie pionowy. Na podstawie
        tego można ocenić, czy jest ciąg. Nawet jak ściany są suche a nie ma
        dostatecznej wentylacji, to można się spodziewać nieproszonego gościa.
        • Gość: gabi777 Re: Grzyb- co robić IP: 80.51.47.* 20.02.05, 14:27
          a czy ma to znaczenie czy w mieszkaniu jest ciepło czy zimno? CZy jak częściej
          będę włączać ogrzewanie to zaszkodzi to grzybowi czy raczej zachęci do
          rozmnażania? Ma to jakiś wpływ?
        • Gość: gabi777 Re: Grzyb- co robić IP: 80.51.47.* 20.02.05, 14:29
          acha z tymi plastikowymi oknami to na pewno masz racje bo u mnie pojawił się
          jak wymieniłam okna
    • Gość: spray Re: Grzyb- co robić IP: *.rev.vline.pl 20.02.05, 17:23
      WIETRZYĆ! WIETRZYĆ! W mieszkaniu nie może być zbyt wilgotno i ciepło!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka