Dodaj do ulubionych

Kto był w HERBACIARNI na Kuraku?

26.02.05, 00:44
Byłem tam dwa razy i ciągle mnie zatyka. To przecudowne miejsce.
Gorąco polecam!
Obserwuj wątek
    • ab84 jaki adres, opis lokalizacji, pliss /nt 26.02.05, 00:45

• maciekzgierzanin Re: jaki adres, opis lokalizacji, pliss /nt 26.02.05, 01:02
        Jadąc od Placu Kilińskiego w stronę Kuraka po lewej stronie przed samymi
        wieżowcami, trochę z boku, ale trafisz. W soboty czynne bodaj od 16:00. Jak
        wejdziesz to dech zapiera w klacie z piersiami - inny świat. Gorąco polecam!!!
        • zgierzak Re: jaki adres, opis lokalizacji, pliss /nt 26.02.05, 03:34
          tylko herbata?
          • 48xmax1 Re: jaki adres, opis lokalizacji, pliss /nt 26.02.05, 10:52
            No wlasnie moze troche szczegolow, kolorow, zapachow, - takie nowosci
            pobudzaja wyobraznie - czasem teskni sie odrobine za tym miastem.
            • mysia63 Herbaciarnia 26.02.05, 12:25
              To miejsce jest naprawdę wspaniałe :o) Pytałam kiedyś tej pani, która tam pracuje(nawet imię ma odpowiednie- Daniela) i powiedziała mi, że remontowali od maja...warto było :) Za pierwszym razem byłyśmy z przyjaciółką pod tak dużym wrażeniem, że nieświadomie mówiłyśmy szeptem :) I ten szeroki wybór, i ta pyszna szarlotka... ach... ;o) Apeluję więc do wszystkich: przychodźcie tam jak najczęściej, bo jeśli zamkną herbaciarnie tak samo jak kawiarnie na pl. Kilińskiego, to już zupełnie nie będzie gdzie pójść w tym mieście... Buziaki dla wszystkich zgierzan :o)
              • 48xmax1 Re: Herbaciarnia 26.02.05, 13:50
                A sa inne ciasta czy tylko szarlotka? No ale dobra szarlotka tez nie jest zla.
                • mysia63 Re: Herbaciarnia 26.02.05, 15:06
                  Jest jeszcze sernik, jakieś naleśniki... Dziś wieczorkiem się wybieram<can't wait ;o) >, więc przejrzę tę część karty i dam znać :)
                  • 48xmax1 Re: Herbaciarnia 26.02.05, 15:32
                    pewnie, ze niecierpliwie poczekam - nalesniki moja slabosc - np waniliowe na
                    sosie malinowym i z kulka lodow - waniliowych a do tego super herbata. Udanego
                    wieczoru w tej milej, herbacianej przystani zycze.
                    • mysia63 Re: Herbaciarnia 26.02.05, 22:01
                      Waniliowe w sosie malinowym są lody :o) A naleśniki są miętowe z konfiturą brzoskwiniową. I jeszcze jabłko zapiekane w cieście, czy cuś takiego... Tyle, że na razie chyba mnie nie stać na te pyszności... Szczytem fanaberii i rozrzutności jest szarlotka za 4,50zł<wciąż należę do biednej polskiej młodzieży uczącej się...>
                      • booloo Re: Herbaciarnia 26.02.05, 23:23
                        to tam gdzie kiedys był szklarz, a teraz fasada z cegły zrobiona tak?
                        • maciekzgierzanin Re: Herbaciarnia 26.02.05, 23:35
                          Nie wiem czy tam był szklarz, ale fasada jest ceglana.
                • zgierzak Re: Herbaciarnia 28.02.05, 05:51
                  W Szwecji podają do herbaty szarlotkę na ciepło z prawdziwą bitą śmietaną. Super
                  pomysł.
    • ab84 to jeszcze... jakie CENY??? /nt 26.02.05, 17:30
      • mysia63 Re: to jeszcze... jakie CENY??? /nt 26.02.05, 21:57
        Ceny... mogą przerazić... za pierwszym razem byłam niefajnie zaskoczona... najtańsza herbatka czy kawka kosztuje 6 zł, sernik i szarlotka chyba 4,50zł... Ale potem przekalkulowałam i okazało się, że to nie tak koszmarnie, bo dostajesz herbatkę w imbryku, a to daje jakieś 2-3 filiżanki. No ale w sumie czego się dziwić, to nie jest miejsce na szybką herbatę z torebki czy pierwszą-lepszą kawę, tam jest... ekskluziv ;o) Jeśli ktoś lubi takie klimaty<ja! ja!> to gorąco polecam :)
        • ab84 Re: to jeszcze... jakie CENY??? /nt 27.02.05, 02:04
          mysia63 napisała:

> Ceny... mogą przerazić... za pierwszym razem byłam niefajnie zaskoczona... najt
          > ańsza herbatka czy kawka kosztuje 6 zł, sernik i szarlotka chyba 4,50zł... Ale
          > potem przekalkulowałam i okazało się, że to nie tak koszmarnie, bo dostajesz he
          > rbatkę w imbryku, a to daje jakieś 2-3 filiżanki. No ale w sumie czego się dziw
          > ić, to nie jest miejsce na szybką herbatę z torebki czy pierwszą-lepszą kawę, t
          > am jest... ekskluziv ;o) Jeśli ktoś lubi takie klimaty<ja! ja!> to gorą
          > co polecam :)

hmm, czyli jesli ide z kims.... to kupujemy herbatke za 6 zl (na glowe to 3 zl)
          i mamy po filizance, tak??? a no to wcale nie tak zle :)
    • sh4rky Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 26.02.05, 18:24
      maciekzgierzanin widzę że się rozdzierasz między wortalem a gw ;)
      Też tam niedługo zajrzę celem uzupełnienia wpisu o restauracyjkach zgierskich na
      wortalu ;)
    • jestem.zajebista Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 27.02.05, 13:58
      idę dziś. Mam nadzieję że w niedzielę to magiczne miejsce będzie otwarte.
    • jestem.zajebista Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 27.02.05, 21:29
      no i tak jak zapowiadziałam odwiedziłam to zachwalane miejsce. Ceny mnie nie
      przygniotły bo zostałam juz wcześniej przez Was ostrzeżona (chociaż kromeczki
      chleba posmarowanej powidłami za 3,50 dumnie nazwanej tostem z konfiturą się
      nie spodziewałam). Babka co tam obsługuje ubrana jest tak, jakby była ciotką z
      innej epoki, która zaprosiła nas na podwieczorek i każdy kto tylko wejdzie
      czuje się jak u Izabeli Łęckiej w gościach.
      Oczywiście wrażenie jest niesamowite bo takiego wnętrza w naszym mieście nigdy
      nie było i chyba nie będzie. Tam jest jakby kilka pokoi i każdy troche inny.
      Najbardziej podoba mi się taki z sofą, maszyną do szycia i na wpół ubranym
      manekinem w niedoszytą suknię. Wszędzie pełno starych bibelotów, ręcznie
      robione serwety na szydełku, stary tranzystor, lampki, jakieś walizy i mnóstwo
      mnóstwo pierdółek. Nawet menu ma formę starodawnej księgi. Jednak to wszystko
      blaknie przy wrażeniu jakiego doznaje się w toalecie...
      Co do muzyki to lecą takie kawałki, że zdaje się, że w pokoju obok gra ktoś na
      fortepianie albo na czymś tam jeszcze.
      Polecam! Raz w życiu to chyba każdy, nawet najbardziej zagorzały koneser pubów
      powinien sobie coś takiego zwiedzić, mimo że na kroplę alkoholu w tym lokalu
      nie ma co liczyć.
      Pamiętajcie tylko, że żeby nie wiem jak Wam się nie chciało, konieczie musicie
      zajrzeć do kibelka!!!
      • border_zgierz Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 27.02.05, 21:51
        po tej rekomendacji...
        postaram sie zajżec.....

pozdrawiam
      • mysia63 Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 27.02.05, 22:00
        To fakt! Dopóki nie weszłam do toalety nie sądziłam, że szczena może mi upaść jeszcze niżej z zachwytu nad tym miejscem... Mnie bardziej podoba się ten pokoik na prawo od wejścia, ale tamtej z suknią też jest świetny... zachwyciły mnie też te gwiazdki na oknach, no i w ogóle wszystko! :o) A jaką herbatkę/kawkę piłaś?
        Co do kremu do rąk w toalecie- czy ktoś wie czym on pachnie??
        • jestem.zajebista Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 27.02.05, 22:20
          ja wzięłam kawę Vanilla Carem czy jakoś tak i jadłam maleńskiego tosta z
          konfiturą. Tej kawy to nie bieżcie tylko idźcie na jakąś herbatę (zdecydowanie
          większa) i nie załujcie sobie brązowego cukru. Co do tosta to był pyszny ale ja
          bym takich z 8 conajmiej mogła zjeść bez mrugnięcia okiem wiec polecam najeść
          się najpierw w domu żeby nie dostać slinotoku po pierwszym kęsie.
          Krem pachnie czymś ładnym.
          • booloo Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 27.02.05, 22:47
            no no... widze że ktoś mnie skusił:)
        • zgierzak Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 28.02.05, 05:54
          mam nadzieję że za free dla gości... Ta toaleta...
          • ab84 Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 28.02.05, 17:12
            zgierzak napisał:

> mam nadzieję że za free dla gości... Ta toaleta...

tjaaa, ale trzeba okazac przed wejsciem do niej rachunek na conajmniej 50 zl
            :D:D :P:P
            • zgierzak Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 28.02.05, 17:25
              W Wa-wie opłaca się małe piwko - np. 8zł i nie zapłacić za kibelek - 5zł - wtedy
              piwko wychodzi za 3zł (goście konsumujący lokalnie nie płacą za kibelek - dla
              chołoty 5zł).
              • booloo Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 28.02.05, 22:02
                tylko gorzej jak to piwko zadziała już po wyjściu z lokalu... wtedy akcja
                podlewania stolicznych drzewek;)
    • aguti frekwencja 08.03.05, 08:26
      jak frekwencja w Herbaciarni? wzrosła ostatnio?
      • mysia63 Re: frekwencja 08.03.05, 19:38
        Dziś był wręcz tłok, dwa pomieszczenia zarezerwowane z okazji Dnia Kobiet, a dla takich szaraczków jak ja stolik z boku, chociaż bałam się, że i tego nie zdobędę. No ale dziś to Okazja... Tak generalnie może nie jest tłoczno, ale raczej nie trafiłam na zupełnie pusty lokal. Coraz poważniej obawiam się, że pewnego dnia wejdę i nie bedzie dla mnie miejsca...
    • booloo Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 10.04.05, 11:32
      jak ruch w herbaciarni? ciągle tłok?
      • mysia63 Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 12.04.05, 17:58
        Nie byłam od 2.04<urodziny... :( >, zajęte były wtedy jakies 3-4 stoliki, czyli nie było pusto ale ciasno też jeszcze nie. Wybieram się w ten łikend, więc mogę zdać potem relację, gdyby ktoś sobie życzył :)
    • wiedzminin Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 11.04.05, 01:31
      ciekawe myślałem że takie wygineły
      jak będe w zgierzu postaram się zajżeć.

-----
      wiara czyni cuda
    • abm_c Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 16.09.05, 21:20
      Czekam na zaproszenie już od dłuższego czasu.
    • swienta Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 28.06.06, 22:59
      To miejsce mnie urzekło...
      • sh4rky Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 01.07.06, 15:53
        Jak każdego, kochaniutka, jak każdego...
        • xdagmarax Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 23.09.06, 15:38
          cudowne miejsce, ma swój specyficzny klimacik i podają przepyszną kawę :-)
          • olejowy.bogacz Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 24.09.06, 13:35
            no i dopsze ze klasa robotnicza to docenia i sie odnajduje
            • zgierzak Re: Kto był w HERBACIARNI na Kuraku? 22.02.07, 01:57
              taaa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka