Dodaj do ulubionych

Powstanie hotel Qubus

IP: 217.153.156.* 09.03.05, 07:44
i tak nie wiem w którym o będzie rogu i która działka do wyboru są 3 bo w
parku raczej nie zbudują....może przybliżycie w którym rogu???
Obserwuj wątek
    • Gość: łodzianin Re: Hotel będzie zaraz za McDonaldem.... IP: *.pai.net.pl 09.03.05, 08:06
      tam gdzie jest stara fabryka. W żadnym parku nic nie wybudują. Oczywiście to są
      tylko i wyłącznie plany więc poczekajmy 1-2 lata a zobaczymy czy zostały
      zrealizowane czy nie.
      • pawel-strzalka czyli... 09.03.05, 08:20
        jak mniemam to będzie zupełnie nowy budynek władowany między mcDonaldem, ulicą
        a tą starą fabryką? a nie byłoby sensowniej zrobić hotel właśnie w tym walącym
        sie budynku?
        • Gość: łodzianin Re: czyli... IP: *.pai.net.pl 09.03.05, 09:04
          właśnie w tym walącym sie budynku bedzie ten hotel . tzn. wykorzystaja ten
          walący sie budynek .
          • el-042 Re: czyli... 09.03.05, 09:20
            To świetna wiadomość... To szansa, by zachować ostatnie resztki Łodzi
            fabrycznej...

--
            Odpłyń Łodzią
            www.el042.republika.pl
          • yarro Pomyłka 09.03.05, 09:35
            Niestety, inwestycja nie obejmie starego budynku fabryki. Działka kończy się na
            uliczce przy jej ogrodzeniu.
          • belyall Re: czyli... 09.03.05, 23:30
            Ten walący się budynek miał być rozebrany przez inwestora Plazy.
        • lamujera Re: czyli... 21.03.05, 01:33
          Dokładnie tak sobie myślałam.Tym bardziej, że kiedyś przejeżdżajac tamtędy
          widziałam na fabryce wielki napis "na sprzedaż".Szkoda, że o tym nie pomyślano,
          no chyba że były inne przyczyny.
          We Włocławku jest taki 5* hotel w wielkiej fabryce.
    • Gość: Arnold Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:32
      www.qubushotel.com/qOsieci.aspx?kid=10&lang=1
      • el-042 Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 09:18
        www.qubushotel.com/qOsieci.aspx?kid=237&lang=1
        Jeśli nowy hotel miałby wyglądać tak, jak ten zaprezentowany w powyższym linku
        na stronie sieci Qubus, to byłbym zadowolony, bo to nowoczesna i ciekawa
        architektura. Jednak martwi mnie, dlaczego akurat ta działka? Jakoś mi nie
        pasuje, żeby szczelnie obudowywać park i tworzyć w tamtym miejscu pierzeję,
        zasłaniającą dodatkowo fabrykę. W każdym razie ta pierzeja i tak będzie
        niekompletna, bo między tym hotelem a ul. Gdańską będzie wyłom w postaci
        istniejących tam stacji benzynowej oraz budy Mc Donald's. Mogliby pokazać
        chociaż projekt koncepcyjny... W każdym razie cieszę się, że ktoś chce coś w
        Łodzi budować. Czekam tylko na to, żeby wreszcie ktoś zaproponował więcej niż
        trzy gwiazdki...

--
        Odpłyń Łodzią
        www.el042.republika.pl
        • geograf Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 09:29
          czy przypadkiem na tej wizualizacji nie znajduje się hotel Qubus w Krakowie?
          łódzki- jeżeli dobrze pamiętam wizualizację w łódzkiej GW- ma być nowym budynkiem obok rozbieranej fabryki (o czym ma chociażby świadczyć półkolisty kształt:/)
        • Gość: KT Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:38
          niestety łódzki Cubus nie bedzie sie prezentowal tak ciekawie jak inne hotele
          sieci. W Lodzi wszystko musi byc paskudne, pokryte klinkierem i nawiazywac
          do "charakteru.....".

Kiedy wreszcie podejrzane "lobby klinkierowe" (a czas ten z tego co wiem
          nastapi juz niedlugo) przestanie sie panoszyc, moze doczekamy sie inwestycji,
          ktorymi bez wstydu bedziemy mogli sie pochwalic innym miastom...
          • Gość: Anka Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.toya.net.pl 09.03.05, 12:41
            > Kiedy wreszcie podejrzane "lobby klinkierowe" (a czas ten z tego co wiem
            > nastapi juz niedlugo)

tzn? co wiesz? ciekawe
          • yarro Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 13:28
            De gustibus... mocium panie.

Co ci przeszkadza w klinkierze? Może wolisz szkło z makaronem, vide krakowiaczek
            Loegler i jego Filharmonia?
          • bajkers Re: Powstanie hotel Qubus 02.12.05, 22:59
            Wciąż czekamy na taki budynek!!!!
            Którym będzie można pochwalić się przed innymi miastami...ten raczej do takich
            nie będzie należał!!!
            Na tle inwestycji Kraków czy Kielce prezentuje się skromnie...dlaczego to
            przecież centrum maista!!!
            • yarro Re: Powstanie hotel Qubus 05.12.05, 23:06
              A czy akurat TEN musi?
    • Gość: gość Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.emis / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:42
      Ibis ma chyba tylko 2 gwiazdki
    • yarro Wizualki 09.03.05, 09:43

tiny.pl/hgwh
      tiny.pl/hgwq
      • el-042 Re: Wizualki 09.03.05, 18:30
        Ten Krakowski Qubus będzie o wiele ciekawszy, nowocześniejszy i ładniejszy, ale
        to moje subiektywne odczucie. Łódzki projekt poprawny, wpisujący się w kontekst
        i tradycję, ale nie wnosi przy tym nic nadzwyczajnego. Chociaż by rozrzeźbili
        trochę fasadę, a nie robili tylko szklano-ceglany parawan, którego jedyną
        finezją jest to, że idzie po łuku. Więcej odwagi... To przecież XXI wiek.

--
        Odpłyń Łodzią
        www.el042.republika.pl
        • yarro Re: Wizualki 09.03.05, 20:41
          Myśle, że w tym miejscu w sąsiedztwie fabryki, parku, pałacyku i międzywojennego
          szpitala nie trzeba budować nowoczesnych fajerwerków - wystarczy poprawność i
          wpisanie w kmontekst. Ważne jest, że uporządkuje się tym samym odrobinę
          przestrzeń skrzyżowania.
          • el-042 Re: Wizualki 09.03.05, 23:12
            Moim zdaniem ta propozycja jest zbyt monotonna. Poza tym kojarzy mi sie ona z
            jakims szpitalem albo biurowcem. Brakuje w niej jakiegos akcentu. To kolejna
            nudna sciana...

--
            Odpłyń Łodzią
            www.el042.republika.pl
            • belyall Re: Wizualki 09.03.05, 23:29
              Całkowicie się zgadzam.
            • geograf Re: Wizualki 10.03.05, 15:02
              ja też się musze zgodzić.
              zwykła, płaska, pionowa ściana.
              bez wyrazu:/
        • bajkers Re: Wizualki 05.12.05, 17:36
          Dokładnie!!!
          Oczywiście jak budować to ambitnie!!!
          Jak na miasto w sercu Polski przystalo!!
    • alko4 Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 10:04
      Świetnie, w Katowicach Qubus ma około 30 kondygnacji a w Łodzi powstanie jakiś
      kadłubek :(
      • geograf Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 10:14
        no, a w Warszawie Mariott i Intercontinetal są jeszcze wyższe, a nie są jedynymi hotelami u nich.
        Czy to znaczy, że powinniśmy walczyć o hotel o wysokości Manhattanu?
        • alko4 Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 10:29
          Źle mnie zrozumiałeś. Przydałby się nam hotel z prawdziwego zdarzenia *****,
          niekoniecznie musi być to drapacz chmur ale powinien wzbudzać respekt swoimi
          rozmiarami. Zobaczymy jaki będzie Radisson. Moim zdaniem wartoby generalnie
          przebudować jeden z istniejących (Światowit lub Centrum), dodać mu elegancką
          elewacje niech nie straszy jak upiór komunizmu, może jakby jakaś sieć była
          zainteresowana... No ale tutaj przydałoby się troszkę aktywnej polityki UMŁ.
          • belyall Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 12:52
            > Zobaczymy jaki będzie Radisson.

Pytanie, czy ma on być w przędzalni od frontu, czyli przy Ogrodowej, czy gdzieś
            "na tyłach"? Bo jak ma być gotowy jesienią, to w przędzalni tego nie widze...

> Moim zdaniem wartoby generalnie
            > przebudować jeden z istniejących (Światowit lub Centrum)

Też tak uważam. Do tego Światowida można rozbudować w kierunku ul.Zamenhoffa, co
            poprawi jakość przestrzeni tego kawałka miasta. Natomiast Centrum powinien
            rozbudować się do ul.Kilińskiego.
            • ander_epll Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 14:01
              Hotel w Manufakturze powstanie z opóźnieniem w stosunku do całego projektu.
              Ciągle nic się tam nie dzieje. I będzie niestety trzygwiazdkowy. Szkoda, bo
              czekamy wciąż na prawdziwe chociaż CZTERY gwiazdki w Łodzi...

www.manufaktura.lodz.pl/images/hotel/hotel15.jpg
              www.manufaktura.lodz.pl/images/hotel/hotel13.jpg
              www.manufaktura.lodz.pl/images/hotel/hotel09.jpg
              • belyall Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 15:46
                Dzięki za info. Niby to wiedziałem, ale skoro mowa w gazecie o jesieni, to
                troche mnie to zmyliło.
            • berger.m Re: Powstanie hotel Qubus 30.03.05, 22:12
              Hotel w Manufakturze zostanie otwarty prawdopodobnie w I polowie 2006 roku. Ma
              zajmowac wschodnia strone przedzalni.

Pozdrawiam!
        • belyall Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 12:55
          Westin również jest wyższy. A rozpoczyna się budowa Hiltona - 2 drapaczy chmur z
          kilkupiętrowym łącznikiem wielofunkcyjnym, zabudowa wypełni cały kwartał ulic!
          Zgodze się, że skromniutki hotelik przy parku w Łodzi to kropelka w morzu potrzeb.
        • bajkers Re: Powstanie hotel Qubus 05.12.05, 17:41
          Oczywiście że tak ...powiedzcie sami co kojarzy się wam ze słowem ,,centrum"????
          Chyba nie ,,kubelek" 4 pięterka i płaska fasada!!

• yarro Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 10:18
        A po cholerę wielki budynek akurat tam?

Zastanów się, jaka tam jest zabudowa, okolica.

Budowanie wysokościowców wszędzie i na siłę już dawno się skończyło i jest w
        urbanistyce passe.
      • dziad_borowy Musze zaprotestować 10.03.05, 01:30
        Qubus w Katowicach to czterogwiazdkowy hotel mieszczacy sie na dziewieciu
        kondygnacjach trzydziestopietrowego budynku.
        www.altus.katowice.pl/hotel.html
        Dzierżbór!!!
    • Gość: gość Byle nie taki, jak w Zielonej Górze... IP: 212.191.169.* 09.03.05, 10:15
      W pokoju trzeba się obracać wokół własnej osi, tyle jest miejsca. Jeżeli ktoś
      cierpi na klaustrofobię, odradzam. Restauracja ma urok hali dworcowej, tylko
      wystrój nieco staranniejszy.
      A lokalizacja rownie szczęśliwa, jak tej ruiny przy Radwańskiej.
      • yarro I w ogóle wszystko be... 09.03.05, 10:19
        Nie ma hotelo źle - będą, też źle...

Ludzie!
        • yarro hotelo = hoteli... 09.03.05, 10:23

• Gość: OBSERWATOR PAMIĘTACIE IMAXA W NORBELANIE ? IP: *.toya.net.pl 09.03.05, 10:28
      przypominam (dla smiechu), że w dawnej Norbalanie miał powstać multipleks z Imaxem. Ciekawe jak sie ten pomysł zakończył.
      PS manufaktura rośnie ale czy będzie gotowa na jesień ...... :)
      pozdro
      • yarro Qubus ma niewiele wspólnego z tym co piszesz... 09.03.05, 10:30

• hubar Re: PAMIĘTACIE IMAXA W NORBELANIE ? 09.03.05, 10:43
        No i IMAX będzie, tylko we wspomnianej Manufakturze.
    • Gość: wiewiór Re: Powstanie hotel Qubus IP: 194.42.116.* 09.03.05, 13:01
      z tego co wiem to plany budowy qubusa w łodzi nie są od dziś tylko od jakiś
      trzech lat. kiedys na stronach qubusa był projekt łódzkiego hotelu który
      prezentował się całkiem ciekawie. miał być zrobiony jak łuk a pod nim miał
      znajdować się parking. nawet kiedyś o tym pisały gazety
      • yarro Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 13:26
        Poczytaj artykuł i wątek misiu kolorowy, poklikaj w linki i zobacz wizualizacje.
    • Gość: Karlito Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.access.as9105.com 09.03.05, 15:16
      Przepraszam może się mylę,ale chyba Ibis jest dwu a nie trzygwiazdkowym hotelem.
    • Gość: Karlito Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.access.as9105.com 09.03.05, 15:33
      www.hotelsinpoland.com.pl/ibis-lo.htm dwie gwiazdki.Nowy hotel w
      Manufakturze 3 gwiazdki.Wiem że gazeta jak i my łodzianie chciałaby hotel z
      prawdziwego zdarzenia,ale przekłamania w tekście do niczego nie prowadzą.
      • Gość: literka m Re: Powstanie hotel Qubus IP: 217.6.80.* 09.03.05, 17:24
        1) ibis to dno -> kto chcialby zaplacic za pokoj ktorego okno wychodzi na
        hotelowy hol ? a przepraszam, mozna wziac pokoj z drugiej strony, wtedy mamy
        atrakcje w postaci halasu od karetek wzjezdzajacych ze stacji pogotowia.

2) czytajac tekst mialem nadzieje, ze wyburza ta rudere (niby zabytek). Ale
        widze, ze niestety nic z tego. bedzie straszyla jeszcze z 20 lat, potem sama
        sie rozleci. No, chyba ze komus bedzie zalezalo na tej dzialce i zainscenizuje
        jakis wybuch gazu.
        Ludzie, smieci wywala sie do kosza a nie zyje w blednym przekonaniu, ze maja
        jakas wartosc historyczna !!!
        • yarro Dbaj o czystość u siebie, zabytki zostaw w spokoju 09.03.05, 20:38

• Gość: literka m jasne ze zostawie w spokoju, tylko ze IP: 217.6.80.* 10.03.05, 17:41
            za 10, moze 15 lat jak ta rudera dokumentnie sie rozpie... beda w GW pisac o
            zmarnowanych 15 latach, bo przeciez mogl w to miejsce ktos zainwestowac z
            pozytkiem dla wszystkich
            • hubar Re: jasne ze zostawie w spokoju, tylko ze 10.03.05, 18:09
              Zmarnowanych 15 lat, a nikt nie uratował bezcennego zabytku architektonicznego!
              • Gość: literka m dla kogo bezcennego ? IP: 217.6.80.* 11.03.05, 09:06
    • Gość: Ja Re: Powstanie hotel Qubus IP: 81.168.184.* 09.03.05, 18:31
      Oj, nareszcie! O tym, jak Łodzi potrzebny jest hotel z prawdziwego zdarzenia
      niech świadczy choćby to, że łódzki Ibis (dwugwiazdkowy!!!, a nie 3) poza
      warszawskimi jest najdroższy w kraju. A także to, że hotel ten - na standardy
      światowe - hotel turystyczny w łodzi rywalizuje o miano najlepszego w mieście -
      śmieszne. Szkoda, że wciąż nie możemy przełamać bariery 3 gwiazdek (4 gwiazkowe
      hotele są nawet w takich metropoliach jak Włocławek czy Gorzów Wlkp.), ale
      każdy hotel z prawdziwego zdarzenia się liczy. Czy będzie ładny - zobaczymy
      (nie ma jakiejść wizualizacji?)
      Cieszy, cieszy!
      • yarro Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 20:37
        Proszę: tiny.pl/hgwf
      • belyall Re: Powstanie hotel Qubus 09.03.05, 23:28
        > poza warszawskimi jest najdroższy w kraju

A to dlatego, że ze względu na dobre połozenie w mieście i praktycznie
        bezkonkurencyjność cieszy się największym "tłokiem" w Polsce.
        • Gość: Ja Re: Powstanie hotel Qubus IP: 81.168.184.* 10.03.05, 00:43
          Ot, co. Najwyższy czas na konkurencję.

Własnie obejrzałem projekt - pfuj! Wygląda jak Wydział Zarządzania UŁ. Szkoda -
          była szansa na coś ładnego (niektóre z hoteli tej sieci są naprawdę ładne) :-/
          • Gość: łażej Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.retsat1.com.pl 10.03.05, 08:52
            Wydział zarządzania UŁ nie jest zły. Hm, jest nawet dobry.

Hotel nie ma tak ciekawej bryły, ale też nie będzie szpecił miasta. A bez
            wątpienia będzie to najładniejsza inwestycja hotelowa w centralnych częściach
            Łodzi w latach dziewięćdziesiątych :D
            • Gość: łażej tzn. od początku lat dziewięćdziesiątych (nt) IP: *.retsat1.com.pl 10.03.05, 08:52
    • yarro Re: Powstanie hotel Qubus 08.11.05, 11:24
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/534621.html
      Trzygwiazdkowy hotel powstanie na terenie dawnych zakładów Norbelana

Wtorek, 8 listopada 2005r.

Trzygwiazdkowy hotel powstanie na terenie dawnych zakładów Norbelana u zbiegu
      al. Mickiewicza i ul. Żeromskiego. Zarząd polskiej sieci Qubus Hotel oficjalnie
      poinformował o rozpoczęciu budowy. Otwarcie hotelu zaplanowano na przełom
      2006/2007 r.

Tak ma wyglądać nowy łódzki hotel fot. archiwum

W pięciopiętrowym obiekcie będzie 80 klimatyzowanych pokoi dwu- i jednoosobowych
      oraz restauracja. Obok powstanie strzeżony parking. Całość będzie monitorowana.
      Przetarg na budowę wygrała warszawska firma Warbud SA. Cechą charakterystyczną
      hoteli tej sieci są fasady z wykorzystaniem dużej ilości szkła.

To już dwunasty hotel powstałej w 1994 r. firmy Qubus Hotel Sp. z o.o. Pierwszy
      otwarto w 1996 r. w Zielonej Górze.

(kar) - Dziennik Łódzki
      • Gość: tomek Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.toya.net.pl 08.11.05, 20:33
        Ktoś parę lat temu w projekcie chciał nawiązać chyba do nazwy naszego miasta i
        ten hotel będzie miał chyba kształt łódki czy łodzi w zależności jak na ten
        projekt spojrzymy przy czym przód dziób będzie od strony tych blaszanych bud
        czyli Mc donalda i stacji benzynowej.A a w projekcie Plazy był taki wysoki
        budynek chyba dwa razy wyższy od tego projektu hotelu więc patrząc z drugiej
        strony ulicy będziemy mieć wrażenie, że to rzeczywiście statek z kominem po
        środku.:-)
        Swoją drogą i McD i stacja benz. powinny znikąć z tego miejsca.
        • yarro Re: Powstanie hotel Qubus 08.11.05, 20:55
          Co bierzesz na sen?
        • Gość: Bart Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.mnc.pl 18.11.05, 00:49
          jaaaaaaaa

Statek miał być przy Domu Nauczyciela (od Piotrkowskiej do Kościuszki)
    • Gość: belyall Nowy hotel Qubus w Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.11.05, 11:48
      Jeszcze jedna informacja o hotelu, interesujący ostatni akapit.
      ----------------------------------------------------------------

W centrum Łodzi ma zostać wybudowany trzygwiazdkowy hotel sieci Qubus Hotel.

Otwarcie hotelu w planowane jest na przełomie 2006 i 2007 roku. Wykonawcą
      wyłonionym w drodze przetargu została warszawska firma Warbud S.A.

Będzie to już dwunasty hotel sieci Qubus Hotel. Obecnie prowadzone są dwie inne
      inwestycje sieci: budowa czterogwiazdkowego hotelu w Krakowie oraz
      trzygwiazdkowego w Kielcach.
      • Gość: krupnik Re: Nowy hotel Qubus w Łodzi IP: *.mnc.pl 09.11.05, 14:50
        Warbud? a oni nie maja nic wspolnego z hotelem-szkieletorem na rogu
        Piotrkowskiej i Radwanskiej (pamietam ich logo na plocie w zeszlym roku).
    • michalstankiewicz Moja amatorska wizualizacja 09.11.05, 12:43
      www.mstadepeche.webpark.pl/hotelnorbelana.jpg
      • michalstankiewicz Re: Moja amatorska wizualizacja 09.11.05, 12:44
        • michalstankiewicz Re: Moja amatorska wizualizacja 09.11.05, 12:45
          Nie wiem dlaczego nie zrobił się link, ale po ręcznym wpisaniu się otwiera.
          • yarro Re: Moja amatorska wizualizacja 09.11.05, 13:44
            bo trzeba wpisywać na początku:

• yarro Re: Moja amatorska wizualizacja 10.11.05, 22:52
              CHodziło mi o http : // na początku (
      • yarro Re: Moja amatorska wizualizacja 09.11.05, 13:46
        Primo. Hotel będzie wycinkiem okręgu, a nie koła.

Secundo. Będzie troszkę bliżej zakrętu niz u Ciebie.

Ale generalnie dobrze oddane :)
        • Gość: tomek Re: Moja amatorska wizualizacja IP: *.toya.net.pl 10.11.05, 22:37
          Hotel będzie wycinkiem okręgu, a nie koła. :-)

Co to znaczy, co brałeś na sen?
          • yarro Re: Moja amatorska wizualizacja 10.11.05, 22:52
            Jeżeli nie rozumiesz różnicy między odcinkiem okręgu a wycinkiem koła to polecam
            powtórkę z podstaw geometrii.

--
            "Choose life. Choose a job. Choose a career(...)
            Choose Your future. Choose life...
            But why do I want to do a thing like that?"
            • Gość: tomek Re: Moja amatorska wizualizacja IP: *.toya.net.pl 11.11.05, 08:54
              Jeżeli nie rozumiesz różnicy między odcinkiem okręgu a wycinkiem koła to polecam
              powtórkę z podstaw geometrii.

To rozumię ale proszę o odpowiedź co znaczy, że hotel będzie wicinkiem okręgu
              nie koła.:-)
              chyba sporo zajęć opuszczasz.

Powierzchnię ma koło a okrąg nie ma powierzchni to tylko linia.

Która to szkoła i gdzie uczą takich porównań.:-)
              • topjes Re: Moja amatorska wizualizacja 11.11.05, 09:29
                > Powierzchnię ma koło a okrąg nie ma powierzchni to tylko linia.

Problem w tym, że to nie będzie ani odcinek okręgu ani wycinek koła :)))
              • Gość: purysta-turysta Re: Moja amatorska wizualizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 12:41
                Tylko taka drobnostka, żeby nie zakłócać wyjątkowo pasjonującej i rozwijającej
                intelektualnie dyskusji o kole i okręgu - nie mówi/pisze się rozumię tylko
                rozumiem. Tego uczy(uczyła?) szkoła podstawowa. Ale jak widać nie wszystkich...
                • Gość: michaŁ Re: Moja amatorska wizualizacja IP: *.toya.net.pl 11.11.05, 17:33
                  Zamykam pasjonującą dyskusję: to będzie wycinek elipsy. To stqwierdzenie chyba
                  najbardziej odpowiada prawdzie.
                  • topjes Re: Moja amatorska wizualizacja 12.11.05, 10:21
                    > Zamykam pasjonującą dyskusję: to będzie wycinek elipsy. To stqwierdzenie chyba
                    > najbardziej odpowiada prawdzie.

Niestety nie :)))
                    Jest pewien problem taki, że to nie nie będzie ani koło ani elipsa. To jest
                    figura geometryczna ograniczona dwoma łukami - załóżmy, że są to krzywe stożkowe
                    (jest taka szansa). Mówimy więc o przestrzeni ograniczonej takimi dwiema
                    krzywimi i ostatecznie o wycinku takiej przestrzeni (oczywiście mowa tu o rzucie ).
                    • Gość: michaŁ Re: Moja amatorska wizualizacja IP: *.toya.net.pl 12.11.05, 19:42
                      topjes, narysuj to, bo teraz to zupełnie zdębiałem.
                      • topjes Re: Moja amatorska wizualizacja 14.11.05, 15:11
                        > topjes, narysuj to, bo teraz to zupełnie zdębiałem.

Zwracam jeszcze raz uwagę, że to nie muszą być elipsy (choć najprawdopodbniej
                        tak). Nie wiemy jaki wzór opisują te krzywe.

Chodzi mi o figurę zaznaczoną zielonym kolorem :)
                        kk.3a.pl/tmp/krzywe.gif
              • yarro Re: Moja amatorska wizualizacja 13.11.05, 11:50
                No dobra :)

Będzie to wycinek figury ograniczonej dwoma współśrodkowymim elipsami :)
        • Gość: J.S. Re: Moja amatorska wizualizacja IP: 195.69.82.* 13.11.05, 01:51
          > Hotel będzie wycinkiem okręgu, a nie koła.

Technicznie rzecz biorac jest to tzw. jeden pies, przynajmniej jesli chodzi o
          ksztalt
    • yarro Re: Powstanie hotel Qubus 17.11.05, 10:15
      Ponoć ruszyło :)
      • Gość: michaŁ Re: Powstanie hotel Qubus IP: *.toya.net.pl 17.11.05, 10:22
        Taaa..., norbelana się zawaliła i podłoże tąpnęło... :) Poważnie ruszyło? Tzn.
        co ruszyło?
        • Gość: OLO Naprawdę ruszyło IP: *.armada.pl 17.11.05, 12:12
          Wczoraj Warbud zaczął stawiać ogrodzenie. Zimą wyleją fundamenty latem
          konstrukcja i wykończenie także za rok otwarcie.

Tylko nowe hotele i wyższy standard są w stanie spowodować że te ruiny jak
          Centrum, Savoj najprwdopodobniej wreszcie splajtują bo jakoś ciężko mi uwierzyć
          że nomenklaturowe Lódzkei Przedsiębiorstow Turystyczne coś zrobi.
          A Accor wreszcie weźmie się się za remont Grandu.
          Byłem teraz w odremotowanej jedynce 280 PLN nocka - standard zawstydzający.No
          ale chłopaki mają hotel pełen więc się nie spieszą.

pozdr
          OLO
          OLO
          • topjes Re: Naprawdę ruszyło 17.11.05, 12:16
            > Wczoraj Warbud zaczął stawiać ogrodzenie

Jeden płot Warbudu już na budowie hotelu w Łodzi stoi... Być może więc do dwóch
            płotów sztuka! ;)))
            • yarro Re: Naprawdę ruszyło 18.11.05, 00:16
              Hehehe :) Może będą mieli więcej szczęścia tym razem.

BTW - Wg info na stronie Warbudu hotel ma byc 4*, ale jakoś trudno mi uwierzyć...
              • topjes Re: Naprawdę ruszyło 18.11.05, 09:50
                > BTW - Wg info na stronie Warbudu hotel ma byc 4*, ale jakoś trudno mi uwierzyć.

Kto wie - w końcu Qubus ma mniej więcej połowę swoich hoteli 4-gwiazdkowych.
          • yarro Re: Naprawdę ruszyło 18.11.05, 00:15
            Savoy'owi przydałby się remont-renowascja i byłoby naprawdę elegancko...
            • Gość: Bart Re: Naprawdę ruszyło IP: *.mnc.pl 18.11.05, 00:51
              Tak i Żabka na parterze;)
              • yarro Re: Naprawdę ruszyło 18.11.05, 02:19
                A niw wystarczy, że jest prawie vis a vis ;)?
    • topjes info ze stron Qubus 26.11.05, 13:16
      www.qubushotel.com/qOsieci.aspx?kid=237&tid=290&lang=1
      QUBUS HOTEL W ŁODZI

09.11.2005, Wrocław
      (Do wykorzystania od zaraz)

Informacja prasowa sporządzona przez:
      Qubus Hotel Management Sp. z o.o.

ul. Skierniewicka 18
      53-117 Wrocław

SIEĆ QUBUS HOTEL INWESTUJE W ŁODZI

W dniu 28 października 2005 roku została podpisana umowa formalnie finalizująca
      decyzję zarządu sieci QUBUS HOTEL o rozpoczęciu nowej inwestycji: budowie
      trzygwiazdkowego hotelu w Łodzi. Inwestorem nowego przedsięwzięcia będzie sieć
      QUBUS HOTEL, natomiast wykonawcą wyłonionym w drodze przetargu została
      warszawska firma Warbud S.A.

Łódzki hotel będzie oferował swoim Gościom 80 pokoi, restaurację oraz strzeżony
      parking hotelowy. QUBUS HOTEL Łódź usytuowany będzie przy skrzyżowaniu ulicy
      Mickiewicza z ulicą Żeromskiego. Cały obiekt będzie monitorowany oraz
      klimatyzowany. Otwarcie hotelu w Łodzi planowane jest na listopad 2006.

Będzie to już 12. hotel dynamicznie rozwijającej się sieci, która rozpoczęła
      swoją działalność w Polsce w 1996 roku od otwarcia hotelu w Zielonej Górze.
      Obecnie równolegle prowadzone są 2 inne inwestycje sieci: budowa
      czterogwiazdkowego hotelu w Krakowie oraz trzygwiazdkowego hotelu w Kielcach.
      Zarząd sieci QUBUS HOTEL jest przekonany, że zarówno hotel w Łodzi, jak i
      pozostałe obiekty należące do sieci, zasłużą sobie na miano lubianych i chętnie
      odwiedzanych miejsc.

Osobą kontaktową jest Pan Janusz Mitulski, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży
      sieci QUBUS HOTEL (071/ 795 5 181) (xxx).
    • mmmad A co bylo kiedys w tym miejscu? 01.12.05, 12:16
      Ogladam wykop na tym placu budowy - sa tam jakies cegly, drewno itp. Czy ktos
      wie, co kiedys bylo na tej dzialce? (nie chodzi mi o dzialke z fabryka tylko sam
      placyk miedzy Zeromskiego a Mc)
      • yarro Re: A co bylo kiedys w tym miejscu? 01.12.05, 18:30
        Na tej działce bnyły inne części farbyki, między innymi hala shedowa.
        • Gość: michaŁ Re: A co bylo kiedys w tym miejscu? IP: *.toya.net.pl 02.12.05, 11:12
          Czas się wybrać z aparatem popstrykać foty z kładki przy Wólczańskiej na plac
          budowy.
          • yarro Re: A co bylo kiedys w tym miejscu? 09.12.05, 01:20
            Z której to kładki skutecznie niewiele widać :(
        • mmmad Re: A co bylo kiedys w tym miejscu? 08.12.05, 22:04
          yarro napisał:

> Na tej działce bnyły inne części farbyki, między innymi hala shedowa.
          >
          Tzn. jaka hala? I co to byla za fabryka (rozumiem, ze chodzi o ta obok, ktora
          wlasnie rozbieraja?)
          • yarro Re: A co bylo kiedys w tym miejscu? 09.12.05, 01:20
            Była to część chyba tej fabryki co ją obok wyburzyli. Sprawdę i powiem dokladnie
            poźniej.

Hala "szedowa" (shed z ang) to taka parterowa hala kryta dachem w kształcie
            takich zębów, harmonijki, czy coś.
    • hubar Hotel Qubus jesienią... [ei] 06.04.06, 17:01
      Do listopada ma być gotowy hotel Qubus, budowany u zbiegu al. Mickiewicza i ul.
      Żeromskiego (na zdjęciu). W czerwcu rozpocznie się nabór pracowników na 38
      stanowisk pracy.

Łódzki trzygwiazdkowy hotel będzie 12. obiektem w sieci Qubus. Działa ona tylko
      w Polsce, ale finansowana jest przez kapitał norweski. Do jej utworzenia
      skłoniły Norwegów w połowie lat 90. względnie niskie ceny nieruchomości w Polsce
      i brak konkurencji w branży hotelarskiej na terenie naszego kraju.
      (mt) - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/587289.html
      • zmudziaczek Re: Hotel Qubus jesienią... [ei] 07.04.06, 14:17
        Cieszę się, że budują ten hotel, mieszkam po sąsiedzku i codziennie obserwuję
        budowę. A czy są jakieś wieści apropos Norbelany (Plazy)? Ruszy coś, czy nie?
        Nawet wyburzać już przestali...
        • hubar Re: Hotel Qubus jesienią... [ei] 08.04.06, 17:56
          A tam zostało jeszcze coś wartościowego do zniszczenia?
          • zmudziaczek Re: Hotel Qubus jesienią... [ei] 10.04.06, 11:08
            Wartościowego to już chyba nic nie zostało... :( stoi jeszcze kawałek fabryki,
            ale raczej już nie długo. Lecz przeogromna kupa gruzu leży, jak leżała.
            postaram się zrobić parę fotek z mojej kamienicy, skąd jest doskonały widok i
            wkleję je w galerię zdjęć.

nigdy nie zapomnę Norbelany
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka