Dodaj do ulubionych

Modernizacja Zgierskiej

19.06.02, 00:34
Dziś przeczytałem wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?
xx=882255&dzial=lol0003

Wreszcie!!! Tyle czekałem!!! Szkoda że dopiero teraz, szkoda że to tylko
przedstawiony jest projekt, ale przynajmniej coś się ruszyło.

Nie ma ktokolwiek informacji na temat daleszej modernizacji Zgierskiej w
kierunku Zgierza? Coś sie ostatnio tam ruszyło ale nie wiem czy to jest już to?
Co wogóle z Helenówkiem?

pozdrowy
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: Modernizacja Zgierskiej IP: 2.4.STABLE* / 10.120.17.* 19.06.02, 23:24
      hubar napisał(a):

> Wreszcie!!! Tyle czekałem!!! Szkoda że dopiero teraz, szkoda że to tylko
      > przedstawiony jest projekt, ale przynajmniej coś się ruszyło.

Zdaje się, że takie było założenie - rozgrzebujemy skrzyżowanie Zachodnia-
      Legionów przed wakacjami po to, by w lipcu rozgrzebać Zgierską. Miło, że
      ujawniono część szczegółów.

> Nie ma ktokolwiek informacji na temat daleszej modernizacji Zgierskiej w
      > kierunku Zgierza? Coś sie ostatnio tam ruszyło ale nie wiem czy to jest już to?

Na razie mają przebudować skrzyżowanie Zgierska-Włókniarzy - ma tam powstać
      rondo. Ciekawe jak zostanie rozwiązany problem torów tramwajowych (w Helenówku są
      po zachodniej stronie jezdni, bliżej centrum na pasie rozdzielającym - przy
      modernizacji następnego odcinka gdzieś będą musiały skrzyżować się z jezdnią
      zachodnią)?

> Co wogóle z Helenówkiem?

Diabli wiedzą. Podobno prace blokuje właściciel prywatnej działki (jeśli coś
      pomyliłem proszę o sprostowanie).

Przy okazji. W latach 80 przy budowie Al. Włókniarzy zakładano, że ruch
      na "jedynce" w kierunku Gdańska przejmie obwodnica Zgierza odchodząca od Al.
      Włókniarzy w pobliżu ul. 11 listopada (powstały tam naprawdę imponujące
      rozjazdy :)). Czy zatem, zamiast topić pieniądze w Zgierskiej (trasa i tak będzie
      zatkana - jak nie w Helenówku, to przy słynnym na całą Polskę moście lub też w
      centrum Zgierza), nie warto by powrócić raczej do tego starego projektu?

pozdrawiam
      • zamek Re: Modernizacja Zgierskiej 19.06.02, 23:28
        Gość portalu: barnaba napisał(a):
        > Przy okazji. W latach 80 przy budowie Al. Włókniarzy
        zakładano, że ruch
        > na "jedynce" w kierunku Gdańska przejmie obwodnica
        Zgierza odchodząca od Al.
        > Włókniarzy w pobliżu ul. 11 listopada (powstały tam
        naprawdę imponujące
        > rozjazdy :)). Czy zatem, zamiast topić pieniądze w
        Zgierskiej (trasa i tak będz
        > ie
        > zatkana - jak nie w Helenówku, to przy słynnym na całą
        Polskę moście lub też w
        > centrum Zgierza), nie warto by powrócić raczej do tego
        starego projektu?
        Oj, chciało by się, zeby tak się stało, ale to raczej
        melodia przyszłości. Obawiam się, że pewnie przy okazji
        budowy ronda zniknie niezrealizowany skręt tramwajowy w
        Sikorskiego.
        > pozdrawiam
        Również :)
        • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 20.06.02, 19:33
          No całe szczęście, bo można sobie zęby o sufit wybić przez te tory. A tak
          właściwie to co one tam robia?Z którego roku?

Jeśli chodzi o Włókniarzy to 11-go Listopada miało być wschodnim paskiem
          przedłużenia tej drogi. Miało to wszystko iść aż do Helenówka, mniej więcej tam
          gdzie dziś jest Cyprysowa. Niestety koleś-właściciel ogrodnictwa na rogu
          Włókniarzy/11-go Listopada miał wtyki i tak zroiono jak jest, nawet zmieniono
          trasę autobusy po to aby ocalić jego krzaki!!!
          Teraz plany przewidują troszkę inaczej, zobaczcie sobie na mapach jaki jest
          korytarz pomiędzy 11-go Listopada a osiedlem przy torach- ul Opałowa/Agatowa.
          Tamtędy ma iść, za torami jest nawet od wielu lat usypany nasyp-przygotowany
          pod wiadukt przebiegający nad torami.
          Jak dla mnie to jedyne rozwiazanie, bo niesty i tak nie da się poszeżyć drogi
          (Zgierskiej/Łódzkiej-"jedynki") na granicy miast, bo jest tam ten cholerny las.

pozdrowy
      • Gość: flip Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.p.lodz.pl 19.06.02, 23:29

> W latach 80 przy budowie Al. Włókniarzy zakładano, że ruch
        > na "jedynce" w kierunku Gdańska przejmie obwodnica Zgierza odchodząca od Al.
        > Włókniarzy w pobliżu ul. 11 listopada (powstały tam naprawdę imponujące
        > rozjazdy :)). Czy zatem, zamiast topić pieniądze w Zgierskiej (trasa i tak będz
        > ie
        > zatkana - jak nie w Helenówku, to przy słynnym na całą Polskę moście lub też w
        > centrum Zgierza), nie warto by powrócić raczej do tego starego projektu?

I o to wlasnie chodzi. Nawet nie o pieniadze, tylko o skutki jakie ta trasa
        bedzie miala dla okolicy. Magistrat dopuszcza sie kolejnego wyskoku, za ktory
        kiedys przyjdzie slono placic.

• Gość: lafator Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 23:36

> Przy okazji. W latach 80 przy budowie Al. Włókniarzy zakładano, że ruch
        > na "jedynce" w kierunku Gdańska przejmie obwodnica Zgierza odchodząca od Al.
        > Włókniarzy w pobliżu ul. 11 listopada (powstały tam naprawdę imponujące
        > rozjazdy :)). Czy zatem, zamiast topić pieniądze w Zgierskiej (trasa i tak będz
        > ie
        > zatkana - jak nie w Helenówku, to przy słynnym na całą Polskę moście lub też w
        > centrum Zgierza), nie warto by powrócić raczej do tego starego projektu?

A widzieliście może nasyp stojący na środku szczerego pola w okolicach Sianokosy,
        Krajowa, Okulickiego? Wygląda na fragment czegoś co miało być obwodnicą Łodzi,
        zresztą tak to wypada na planie. Ogólnie bardzo kosmiczny klimat.
    • geograf Re: Modernizacja Zgierskiej 21.06.02, 22:01
      Pytanie do ekspertów komunikacyjnych:

Czy MPK zamierza wymienic, przy okazji zamknięcia torowiska od Julianowa do Helenówka, tory przy cmentarzu na Radogoszczu?? Czy może zamierza stosowac dotychczasowa politykę- zamyka spory kawałek trasy, a wymienia jedynie skromny kawałek torów..(tak jak np. teraz na Zachodniej...)

Trzeba przypomniec, że tory na Zgierskiej przy Muzeum Matrylologii sa w wyjatkowo opłakanym stanie...
      • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 21.06.02, 23:06
        Geo czy Ty aby nie przesadzasz??
        Taki kawał chciałbyś aby zamknęli? Nie ma kasy, nie ma czasu. Może i potrzeba
        jest, nie tylko tam gdzie wspomniałeś.
        Z tego co mi wiadomo to nie zanosi się aby zamknęli cały ten kawał. Poza tym
        nawet nie ma takiej potrzeby (zapomniałeś o pętli przy parku Julianowskim)

pozdrowy
        • geograf Re: Modernizacja Zgierskiej 22.06.02, 22:28
          Hubarze, Prezesie !!!
          Przejedźmy się teraz w wyobraźni odcinkiem Zgierskiej pomiędzy Helenówkiem, a Julianowem, w celu stwierdzenia liczby krańcówek na trasie..

Co widzimy?? a 2: jedna w Helenówku, druga na Julianowie. Poniewaz topry będa "przesuwane" na Zachód (na remontowanym skrzyżowaniu), będzie potrzeba zamknięcia tego całego kawału trasy. Nie sadzisz??

Więc mam andzieję, że TYM RAZEM MPK pomyśli i wyremnontuje również to co TRZEBA, a nie tylko to co pry okazji remontu ,.....
          • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 22.06.02, 23:56
            Wiem że bazujesz na informacjach które podał Jacek Grabarski w ŁGW, ale mam
            podstawy aby wątpić czy w tym momencie się przypadkiem nie myli.
            Swoje przypuszczenia opieram na:
            Kiedy modernizowano Zgierską (od skrzyżowania do momentu ulicy Trawiastej) już
            nastąpiło przesuniecie wszystkich kabli TePSy itp. Tuż przed skrzyżowaniem (od
            strony Zgierza)jest przystanek tramwajowy. Kiedy był remont to tuż obok
            przystanku były przekopywane kable, więc jest to nie mozliwe aby teraz je
            wykopywano i przesuwano o kilka metrów na zachód. Tym bardziej że to jest nasyp
            i trzebaby ogromnych nakładów aby puścić tamtędy tory.
            Opierając się też na rysunku zamieszczony w ŁGW (18czerwca2002)ze strony
            Zgierza na Zgierskiej maja być cztery pasy. Obecnie są trzy, plus dwa w
            przeciwnym kierunku. Gdy nastąpi modernizacja skrzyżowania,pasy w obie strony
            będzie oddielać trawnik, tak wiec można powiedzieć że jest pięć pasów. Z czego
            ten ostatni (najbardziej na wschód) jest przyszłościowo w miejscu najszybszego
            pasu ruchu w kierunku północnym. Na rysunku z ŁGW wynika że na północ będą aż
            trzy pasy ruchu. ale to też za bardzo niemożliwe bo dalej jest tych pasów tylko
            dwa. Możliwe że ten najwolniejszy pas będzie się zaraz kończył za skrzyżowaniem
            i będzie on tylko dla tych wjeżdżających z Sikorskiego (gwoli ścisłosci Alejaa
            nie ulica, jak podała ŁGW)
            Tak jak z tego wynika, nie bedzie żadnego przsuwania torów, bo nie ma gdzie
            poza tym są już tak ukształtowane jak na rysunku.

pozdrowy
            • geograf Re: Modernizacja Zgierskiej 23.06.02, 10:32
              hmmm...
              no tak, w sumie to Ty bywasz tam częsciej...ale:

Przecież tory już dzisiaj przebiegaja przez "środek" tego skrzyżowania, a według planów maja przebiegac tylko przerz Al. Włókniarzy. Więc powiedz szczerze: czy to ja czegoś nie zrozumiałem, czy skrzyżowanie będzie podczas remontu "przesunięte" na wschód??
              • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 24.06.02, 00:26
                Już Ci to dziś wytłumaczyłem:
                Już teraz tory przebiegają tylko przez jezdnie Włókniarzy. Tory już tak
                wygladają jak na rysunku z ŁGW. Niemniej szkoda że ich nie wyremontują.

pozdrowy
                • Gość: Ł.S. Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 24.06.02, 00:43
                  hubar napisał(a):

> Niemniej szkoda że ich nie wyremontują.

Remontowi skrzyżowania będzie towarzyszyć wymiana torów tramwajowych.

Pozdrawiam,
                  Ł.S.
                  • Gość: geograf Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 24.06.02, 09:49
                    Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Remontowi skrzyżowania będzie towarzyszyć wymiana torów tramwajowych.
                    >

Ale niestety tylko przy tym skrzyżowanie, a na potrzeby tej wymiany zamkna spory odcinek trasy tramwajów..
                    A nie wiesz przypadkiem czy nie wymienia przy okazji torów w innym miejscu tego odcinka?? Np. przy cmentarzu na Radogoszczu??

Bo jeżeli zrobia tak jak na Zachodniej to ja naprawde nie wiem co mam myślec o zaradności, wykorzystywaniu szansy i ogólnie chęci wygody pasażerów itd., przez MPK...

pozdrawiam

• Gość: HuBar Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 20:06
                      A myśl normalnie, jak wiekszość ludzi niezaślepionych miłością do tramwajów.

Nie wiem czy dlatego piszesz o torach przy cmentarzu że tamtędy jechałeś, czy
                      może według Ciebie są ona tam najgorsze aż do krańcówki na Helenówku? Bo według
                      mnie są o wiele gorsze fragmenty torowiska.

pozdrowy
                      • geograf Re: Modernizacja Zgierskiej 24.06.02, 20:12
                        niestety bardzo rzadko bywam na Radogosdzczu (tym z blokowiskami)..
                        o wiele częściej dojeżdżam do cmentarza..

a w jakiej sprawie mam patrzec bwez zaślepienia tramwajami??
                    • dzekil Re: Modernizacja Zgierskiej 02.07.02, 11:52
                      Zdaje się, że nie pierwszy (i pewnie nie ostatni) raz tak się dzieje. Czy
                      pamiętasz remont wiaduktów ul. Żeromskiego i ul. Łąkowej nad al. Mickiewicza?
                      Trwał on ponad rok. Tramwaje kursowały po jednym torze (tor zmieniano
                      kilkakrotnie, zaleznie od postępu prac) ze względu na rusztowania, konstrukcje
                      wspierające itp. Często też był zamknięty przejazd dla samochodów "dołem".
                      Przy okazji uruchomienia na czas tej przebudowy mijanki MPK zakupiło
                      specjalnie nowy system sygnalizacji do jazdy po jednym torze, któy notorycznie
                      się psuł. Na marginesie system ten jest obecnie wykorzystywany podczas remontu
                      na Bratysławskiej i znów ekipy MPK nie mogą się z nim uporać i w chwilach
                      pełnej bezsilności włączają starą sygnalizację. Wracając do tematu... aż
                      prosiło się wtedy, by wyremontować torowisko. Było dużo czasu, sytuacja przy
                      remoncie wiaduktó pozwalałą na swobodne praca nei ograniczone zbyt krótkimi
                      terminami, wiadomo już było o planowanym zakupieniu nowych tramwajów i
                      uruchomieniu na linii Retkinia - Widzew szybkiego tramwaju oraz związanej z
                      tym potrzebie modernizacji torowiska, któe na tym odcinku jest jednym z
                      najgorszych na trasie 10. Mimo to nie zrobiono nic. Dopiero w tym roku
                      doczekamy się choć częściowej wymiany torów. Dobre i to...

Pozdrawiam!
                      Dżekil <><
                      • geograf Re: Modernizacja Zgierskiej 02.07.02, 17:39
                        A ja wtym momencie chciałem nawiązać do pewnego postu, w wątku o remoncie na Zachodniej, gdzie napisałem właśnie o tym, że torowisko mogłoby być zmodernizowane. Nawet pomimo niezbyt dużej eksploatacji.

Jeżeli planuje się poważny remont, paraliżujący miasto i wiedząć, że za każdym razxem tak bedzie- moim zdnaiem należałoby zabezpieczyć dodatkowe środki pieniężne- nawet poprzez oszczedności gdzie indziej- w ten sposób nie byłoby już problemów w przyszłości....:/
                    • Gość: barnaba Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.lodz.msk.pl 03.07.02, 12:49
                      Gość portalu: geograf napisał(a):

> A nie wiesz przypadkiem czy nie wymienia przy okazji torów w innym miejscu tego
                      > odcinka?? Np. przy cmentarzu na Radogoszczu??

Od już chyba 20 lat istnieje plan przebudowy Zgierskiej na odcinku od
                      Kniaziewicza do al. Włókniarzy. Podejrzewam, że wymiana torów poczeka na
                      generalny remont całej ulicy (oby nie następne 20 lat), dlatego że wpomnianej
                      przebudowie musi towarzyszyć przesunięcie trasy tramwajowej:
                      1. tory przebiegają zbyt blisko ulicy i wygrodzenie bezpiecznego przystanku
                      powoduje jej zwężenie.
                      2. Na odcinku Al. Włókniarzy-Helenówek tory znajdują się po zachodniej stronie
                      jezdni, natomiast na odcinku Dolna-Kniaziewicza na pasie rozdzielającym obie
                      jezdnie Zgierskiej. Wniosek: gdzieś muszą przeciąć jezdnię zachodnią.
                      • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 03.07.02, 13:39

> Od już chyba 20 lat istnieje plan przebudowy Zgierskiej na odcinku od
                        > Kniaziewicza do al. Włókniarzy. Podejrzewam, że wymiana torów poczeka na
                        > generalny remont całej ulicy (oby nie następne 20 lat), dlatego że wpomnianej
                        > przebudowie musi towarzyszyć przesunięcie trasy tramwajowej:
                        --obawiam sie że to tak szybko nienastapi. Po to aby odciązyć Zgierska zbudowano
                        Sikorskiego i Łagiewnicką.

> 1. tory przebiegają zbyt blisko ulicy i wygrodzenie bezpiecznego przystanku
                        > powoduje jej zwężenie.
                        To akurat nie jest problem, mozna poszezyc ulicę w kierunku wschodnim.

> 2. Na odcinku Al. Włókniarzy-Helenówek tory znajdują się po zachodniej stronie
                        > jezdni,
                        Bo niestety tak było taniej, w planach miała droga iść po zachodniej części, ale
                        okazało sie ze taniej wyjdzie przełozenie całej instalacji wgłąb wschodu, niz
                        wyburzanie starych ruder na zachodzie.

> natomiast na odcinku Dolna-Kniaziewicza na pasie rozdzielającym obie
                        > jezdnie Zgierskiej. Wniosek: gdzieś muszą przeciąć jezdnię zachodnią.
                        Wniosek dobry, ale za Chiny nie wiem gdzie to ma nastąpić. Widziałeś może plany
                        modernizacji skrzyżowania Zgierska/Sikorskiego/Włókniarzy? Jesli juz to gdzieś
                        tam, ale gdzie to nie mam juz pojecia.

pozdrowy
                        • Gość: barnaba Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.lodz.msk.pl 03.07.02, 13:52
                          hubar napisał(a):

> > 1. tory przebiegają zbyt blisko ulicy i wygrodzenie bezpiecznego przystank
                          > u
                          > > powoduje jej zwężenie.
                          > To akurat nie jest problem, mozna poszezyc ulicę w kierunku wschodnim.

Nie bardzo. Na przeszkodzie stoi cmentarz i muzeum w Radogoszczu.

>Widziałeś może plany modernizacji skrzyżowania Zgierska/Sikorskiego/Włókniarzy?
                          >Jesli juz to gdzieś tam, ale gdzie to nie mam juz pojecia.

Na zdrowy rozum tak, niestety, nie widziałem tych planów. Obawiam się, że wygra
                          rozwiązanie prowizoryczne - zostawimy jak jest, a jak będziemy przebudowywać
                          następny kawałek Zgierskiej to "się zobaczy".

pozdrawiam

• geograf do HuBara 03.07.02, 18:42
              Hubar, przejeżdżałem dzisiaj tramwajem przez to skrzyżowanie i stwierdzam, że łuk o którym mówiłeś, owszem istnieje, ale jest on chyba za mały, aby mógł on stanowić odpowiednią odległosć od jezdni przyszłego "niby ronda".
              Czyli chyba torowisko bedzie zamknięte.

A co na to komunikacyjni znawcy ???
    • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 28.06.02, 14:51
      Coś się dzieje przy Helenówku, może ktoś wie coś więcej o tym?
    • Gość: flip Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.p.lodz.pl 02.07.02, 21:58
      Ta "modernizacja Zgierskiej" jest typowym przykladem arogancji samochodu wobec
      innych. Wyburza sie dzielnice, buduje dziury w ziemi i nie narusza tragicznie
      zdartych torow tramwajowych. Kilka kilometrow dalej znajduje sie wiadukt
      kolejowy, w ktory lata temu jakas ciezarowka uderzyla - i do dzisiaj kolej ma
      tam ograniczenie predkosci do smiesznych 20 km/h albo gorzej. Po prostu: typowy
      przyklad tego co sie dzieje w podobno nowoczesnej Polsce. O.
      • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 02.07.02, 22:20
        Gość portalu: flip napisał(a):

> Ta "modernizacja Zgierskiej" jest typowym przykladem arogancji samochodu wobec
        > innych. Wyburza sie dzielnice, buduje dziury w ziemi i nie narusza tragicznie
        > zdartych torow tramwajowych.
        --Może i młody, ale coś na ten temat wiem. Możesz mi wytłumaczyć o co Ci chodzi?

> Kilka kilometrow dalej znajduje sie wiadukt
        > kolejowy, w ktory lata temu jakas ciezarowka uderzyla - i do dzisiaj kolej ma
        > tam ograniczenie predkosci do smiesznych 20 km/h albo gorzej. Po prostu: typowy
        > przyklad tego co sie dzieje w podobno nowoczesnej Polsce. O.
        --kilka, ale razy... po drugie to PKP nie chce dać kasy na remont tego wiaduktu,
        a na budowę nowego to już wogóle! Jak dotąd to drogowcy musieli tam dawać kasę na
        remonty drogi itp.

Więc o co Ci chodzi? Znów wszystko antyauto usprawiedliwi?
        • Gość: flip Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.p.lodz.pl 03.07.02, 16:56
          wynurza dzielnice = przeksztalca przestrzen tworzac wielka przegrode w srodku
          dzielnicy w postaci dwujezdniowki z przejsciami podziemnymi (=dziury w ziemi),
          nie remontujac przy tym w ogole torowiska.

To jak to: droga atakuje wiadukt kolejowy, a kolej ma placic za remont
          wiaduktu???
        • Gość: flip Re: do Hubara IP: *.p.lodz.pl 03.07.02, 17:09
          Nie chodzi o to, ze maly - ale o to, ze bez doswiadczen. Nie ma w tym nic
          dziwnego - malo kto w PL zna kolej cywilizowanej czesci Europy. Ja akurat znam
          troche, bo mnie to bawi - ale zawsze kosztem czegos innego. To kwestia wyboru i
          nie chce nikogo obciazac wina za to, ze ma inna hierarchie wartosci.
    • hubar Coś nowego :-) 09.07.02, 01:10
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=921996&dzial=lol0003
      Coś do poczytania. Nadal się zastanawiam gdzie obecnie na tym skrzyżowaniu Tory
      biegną środkiem :-)

pozdrowy
      • hubar Re: Coś nowego :-) 09.07.02, 20:35
        Ciekawe czym się kierowano rozpoczynając remont tego skrzyżowania akurat wtedy
        gdy jest tu największy ruch- sezon letni krajowa jedynka ma strasznie pracowity.
    • hubar Zaczęło się!!!!!!!!!!! 24.07.02, 16:09
      Dziś jadąc widziałem jak się zaczęło! Zrywają już stare krawęzniki z pasa
      skrętu w Zgierską z Włókniarzy.
      Wyrwano kilka dni temu stary słup reklamowy...
      uuufff zaczęło się!
      • geograf Re: Zaczęło się!!!!!!!!!!! 24.07.02, 18:02
        hubar napisał:

> uuufff zaczęło się!

czy oby na pewno UFF??:)
        A co będzie gdy zamkną choć część jezdni??:)

pozdrawiam
        • hubar Re: Zaczęło się!!!!!!!!!!! 24.07.02, 21:35
          Zamknąć to pewnie że zamkną, już zwężyli jeden pas. Poza tym muszą całość
          wymieniać, więc bez ograniczeń się nie obejdzie. Ale za to jak to skrzyżowanie
          będzie potem wyglądać!

PS Chyba jednak będzie przesuwanie torowiska.
          • geograf Re: Zaczęło się!!!!!!!!!!! 24.07.02, 22:07
            juz wczęsnije miałem o tym napisać- na początku lipca jechałem tramwajem na Radogoszcz i stwierdzam, ze łuk o którym mówiłeś lekko "ociera się" o Zgierską...

Czyli znowu pytanie- czy tory przy cmentarzu będe wymieniane na nowe?? bo te stare moga długo nie pociągnąć...:/
            • hubar Re: Zaczęło się!!!!!!!!!!! 25.07.02, 00:31
              W sumie masz racje z tym "ocieraniem się" ale nadal jakos tego nie widzę. Moze
              tylko mi się wydaje, bo na razie nie ma oznak "przesuwania".
    • hubar Raport z Modernizacji Zgierskiej 03.08.02, 21:21
      Czy ktos moze mi powiedziec na jakim etapie sa owe prace? Niestety bardzo mniue
      to interesuje a nie jestem w stanie samemu zobaczyc.
      Z gory dziekuje
      • Gość: Ł.S. Re: Raport z Modernizacji Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 04.08.02, 12:11
        hubar napisał:

> Czy ktos moze mi powiedziec na jakim etapie sa owe prace? Niestety bardzo mnie
        > to interesuje a nie jestem w stanie samemu zobaczyc.

Ja byłem w tej okolicy ostatni raz 30 lipca i jeszcze nic wielkiego się tam nie
        działo.
        Ale to przesunięcie torowiska też mnie interesuje.

Pozdrawiam,
        Ł.S.
        • geograf Re: Raport z Modernizacji Zgierskiej 04.08.02, 20:15
          (miałem się jeszcze rpzez tydzień nie odzywac na forum, ale cóż...)

Prace an Zigerskiej, rpzynajmniej w środę były na etapie:
          reobienia czegoś z kablami i rurami poza jezdnią (na "wysepkach" między jezdniami i poza nimi) dodatkowo już wjazd do Łodzi od Zgierza był okrojony o jeden pas. Sporo ciężkiego sprzetu i GOTOWE miejsce na torowisko. Przynajmnije tak wyglądało, bo było to takie podłużne i wzdłuż całego skrzyżowania.
          Czyli toprowisko będzie zamknięte.
          Tyle działa się do środy.
          (o korkach chyba nie musze wspominać??)

pozdrawiam
          • hubar Re: Raport z Modernizacji Zgierskiej 04.08.02, 22:21
            geograf napisał:

> (miałem się jeszcze rpzez tydzień nie odzywac na forum, ale cóż...)
            --Dlaczego? priv? niemniej dziekuje :-)

> Sporo ciężkiego sprzetu i GOTOWE miejsce na torowisko. Przynajmnije tak wygl
            > ądało, bo było to takie podłużne i wzdłuż całego skrzyżowania.
            > Czyli toprowisko będzie zamknięte.
            > Tyle działa się do środy.
            --dziekuje, a jednak sie mylilem z tym ze wystarczy miejsca.

> (o korkach chyba nie musze wspominać??)
            --:-) nie, nie musisz
            >
            > pozdrawiam
            • geograf Re: Raport z Modernizacji Zgierskiej 06.08.02, 19:57
              najnowszy news (dzisiaj jechałem obok ;)

cała "wysepka" między dwoma jezdniami Sikorskiego jest już rozkopana, bądź zasypana, bądź zastawiona rpzez ciężki sprzęt.
              ten "wykop", o którym mówiłem, jakoby miał być miejscem rpzebiegu przysżłych torów- jest najpewniej obrysem przyszłej jezdni, bo pojawiło się coś podobnego po drugiej stronie skrzyżowania (to po stronie zachodniej ciagnie się jeszcze kawałek dalej w stronę południową za skrzyzowaniem)

tyle zaobserwowałem z okien autobusu linii 59....
              • hubar Re: Raport z Modernizacji Zgierskiej 1o.o8 10.08.02, 12:43
                A ja dziś musiałem tam pojechać i sobie pooglądać.
                1 Zachodni kraniec ronda będzie przebiegał mniej więcej w tym miejscu gdzie
                przebiega obecnie droga (Zgierska)
                2 Wschodni kraniec jest już widoczny (przynajmniej jego zarys), co zapowiada że
                to zupełnie nada nowy image temu skrzyżowaniu :-)
                3 Geo zaobserwował jakieś wykopki, mam dobrą wiadomość dla Tramwajofili- to
                jest trasa przyszłych torów (zostaną jednak przeniesione). Jednak firma Unidro
                zadbała aby prace przebiegały bezkolizyjnie z bierzącym ruchem. Takwięc
                prawdopodobnie ewentualne zamknięcie trasy będzie się ograniczało jedynie do
                chwilowego zamknięcia potrzebnego do przestawienia trasy na nowe tory.
                4 Jak na tak duże obciążenie ruchu "jedynki" nie tworzą się aż takie korki
                jakich się spodziewałem.
                5 Prace postępują w szybkim tempie :-) z tego co widzę to nawet szybciej niż
                budowa Sikorskiego.
                • Gość: Paweł Modernizacja Zgierskiej IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.08.02, 14:56
                  A jak ma wyglądać jezdnia Zgierskiej po po ludniowej str. skrzyżowania ,
                  czy pociągną tam dwupasmówkę , jeżeli tak to na jakiej długości?
                  pozdrawiam
                • Gość: Paweł Modernizacja Zgierskiej IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.08.02, 14:56
                  A jak ma wyglądać jezdnia Zgierskiej po południowej str. skrzyżowania ,
                  czy pociągną tam dwupasmówkę , jeżeli tak to na jakiej długości?
                  pozdrawiam
                  • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej 11.08.02, 15:07
                    Niestety takie są tylko plany, ale ten fragment jest odciążony już SIkorskiego-
                    Łagiewnicka więc chyba na planach się skończy. Tak więc z sześciu pasów znów
                    będzie zwęzenie do dwóch.
                • Gość: Paweł Modernizacja Zgierskiej IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.08.02, 14:57
                  przepraszam , miało być po południowej stronie
                  • Gość: shoo Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.02, 01:03
                    A dzis w nocy byl juz ladny wypadek, na tyle duzy ze strazacy przyjechali chyba
                    rozcinac dwa auta. mam nadzieje ze ludziom za duzo sie nie stalo...
    • hubar Raport 15.o8 15.08.02, 14:05
      Poustawiano już znaki drogowe informujące o objazdach. Z kierunku północnego
      nie ma już znaku że na wprost ul Zgierską jedzie się do Centrum. Z Centrum dla
      większości pojazdów sugerowane są objazdy.
      Po stronie zachodniej przygotowane jest już miejsce i doskonale widać zarys
      przyszłych torów tramwajowych. Ogólny widok jest jak po bitwie, góry ziemi i
      doły.
    • hubar Modernizacja Zgierskiej- burdel w oznakowaniu! 17.08.02, 13:11
      W piątek 16-go zamknieto to skrzyżowanie. Przez cały dzień miałem okazję
      jeździć w pobliżu rejonu robót drogowych.
      Jadąc od Inflanckiej jest raptem jeden znak informujący że Sikorskiego jest bez
      wylotu, jeśli ktoś go przegapi jedzie skręcając w Łagiewnicką aż dojedzie do
      skrzyżowania i zobaczy znak zakazu ruchu! Ja znam te okolice ale stranie trudno
      stamtąd wyjechać. Trzeba zawrócić albo do Bema (w kierunku południowym) albo do
      Świtezienki (w kierunku północnym).
      Naliczyłem ogólnie trzy znaki mówiące że to skrzyżowanie jest zamknięte.
      Drogowcy ograniczyli się tylko do pozasłaniania istniejących znaków!
      • Gość: Ł.S. Fotki ze Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 17.08.02, 13:24
        Fotki ze Zgierskiej u mnie na stronce.

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje
        Pozdrawiam,
        Ł.S.
    • Gość: Ł.S. Re: Modernizacja Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 25.08.02, 23:31
      Wczoraj przejeżdżałem przez skrzyżowanie. Stoją już nowe słupy trakcyjne.

Pozdrawiam,
      Ł.S.
    • hubar Raport: Modernizacja Zgierskiej 25.o8 26.08.02, 00:00
      Całe skrzyżowanie jest rozkopane. Od strony Sikorskiego widać już jak będzie
      rozwiązane szlaki komunikacyjne. Południowa część Włókniarzy zamknięta jest dla
      ruchu, i jest już pokryta nową warstwą asfaltu (jeszcze nie jest skończone).
      Ruch kołowy odbywa się po "nowej" prowizorycznej drodze, zbudowanej po stronie
      zachodniej ulicy Zgierskiej. Umożliwia to "ominiecie" placu budowy przez auta
      jadące Jedynką. Dwa pasy w kierunku północnym i jeden w przeciwnym.
      Widać już dokładnie gdzie będą biec tory tramwajowe- są już podkłady na niemal
      całej długości, a po południowej części Włókniarzy są już nawet połozone nowe
      tory. Widoczne są już nowe słupy trakcyjne.
    • hubar Modernizacja Zgierskiej Raport 3.o9 04.09.02, 00:39
      Już dokładnie widać gdzie i jak będą przebiegać drogi- są poukładane krawęzniki.
      Torowisko czeka już na "podpięcie" do reszty, są już słupy trakcyjne wraz z
      masztami bocznymi.
      Prace postępują w szybkim tempie, robotnicy pracują nawet w niedziele.
    • geograf nowy artykuł 10.09.02, 17:40
      www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/206016.html
      jaki jest stan tych torów i kiedy przełączą ruch na nowe tory??

hehe..to będzie najlepszy odcinek na Zgierskiej...:(
      i tak pewnie szybko się powykrzywia...kiedy wymienią tory przez cmentarzem??:(
      • Gość: Mirka Re: nowy artykuł IP: *.toya.net.pl 11.09.02, 13:39
        witam
        Mam nadzieję, że autobus Z nie będzie się zatrzymywał poza ul. Zgierską (czyli
        na trasie objazdu), co nieco skróci wydłużony czas dojazdu do centrum wielu
        ludziom.
        • geograf Re: nowy artykuł 11.09.02, 20:55
          dzisiejszy artykuł w GW:
          www1.gazeta.pl/lodz/1,35136,1011723.html
          A oto:

Trasa linii Z1:
          HELENÓWEK (pętla w zajezdni) - Zgierska, Włókniarzy, Liściasta, Zgierska (do ul. Dolnej gdzie zawraca), Zgierska - HELENÓWEK

czyli jedzie po trasie objazdu...
          • hubar Re: nowy artykuł 11.09.02, 21:16
            Ale czy będzie się zatrzymywał?

Co za chory pomysł, na seri myślałem że dadzą radę uporać się z tym w ciągu
            nocy.
            Napisane jest że wymienione będzie ponad pół km torów, to skrzyżowanie nie jest
            aż takie duże. W takim razie gdzie wymienią resztę?
    • hubar Modernizacja Zgierskiej Raport 11.o9 12.09.02, 00:37
      Drogowcy przygotowują się już do "przełozenia" ruchu na nową nitkę drogi.
      Południowa droga Włókniarzy już czeka, wjazd na rondo gotowe, jedynie jeszcze
      jedna warstwa alfaltu na drodze z ronda w kierunku Zgierskiej, ktora już ma
      nową "podpinkę".
      Od przejazdu ostatniego 45 po torach, do pracy zabrali się ludzie z MPK.
      Zdejmują trakcje, prawdopodobnie będzie podpięcie na nowe słupy. Również nowe
      tory czekają na podbięcie to starego szlaku.
      Roboty przebiegaą sprawnie, ale tworzą się niemałe korki w jedną i drugą
      stronę "jedynki".
    • hubar Modernizacja Zgierskiej Raport 17.o9 17.09.02, 23:04
      Lada chwilę drogowcy otworzą ruch na rondzie.
      Będzie można już dojechać Zgierską i Sikorskiego do Zgierza.
      Zamknięte będzie za to dotychczas używany fragment drogi. Ruch w obie strony
      odbywać się będzie od strony wschodniej (Zgierska) i południowej (Włókniarzy).
      Torowisko od strony południowej jest już podłaczone, MPK pracuje na północy,
      trakcja nadal niezawieszona.
    • geograf Najnowsze wiadomości 30.09/01.10 2002 30.09.02, 23:18
      www1.gazeta.pl/lodz/1,35136,1041518.html
      szkoda tylko, że 43 nie jeździ przez Radogoszcz...ale to takie małe uchybienie w tekście...:/
    • hubar Modernizacja Zgierskiej- koniec :-D 17.10.02, 22:31
      Ostatnia warstwa asfaltu wylana.
      Pasy pomalowane.
      Żółte światła migają.
      Jeszcze tylko barierki zagradzają drogę.

Pokropek, otwarcie i już wszystko po prawie trzech miesiacach wraca do...
      wspaniałej nowej rzeczywistości:-)
      • Gość: Styx Re: Modernizacja Zgierskiej- koniec :-D IP: *.toya.net.pl 18.10.02, 12:38
        dzis rano jedyna zmiana bylo otwarcie drugiej nitki zgierskiej, ale
        skrzyzowanie nadal jest zamkniete od Sikorskiego i poludniowej czesci
        Zgierskiej. nie zauwazylem tez jeszcze ustawionego przystanku autobusowego w
        strone centrum w nowej lokalizacji (Sikorskiego/Helinskiego).

jeszcze a'propos nowej lokalizacji przystanku: czy w zwiazku z jego
        przeniesieniem przystanek autobusowy na Zgierskiej, ktory polaczony jest z
        przystankiem tramwajowym w strone Helenowka bedzie wykorzystywany rowniez przez
        MPK czy tylko przez PKS i prywatnych przewoznikow z/do Zgeirza, Ozorkowa itp?
        • hubar Re: Modernizacja Zgierskiej- koniec :-D 18.10.02, 13:53
          Gość portalu: Styx napisał(a):

> dzis rano jedyna zmiana bylo otwarcie drugiej nitki zgierskiej, ale
          --Ta zmiana nastapiła już wczoraj.

>przystankiem tramwajowym w strone Helenowka bedzie wykorzystywany rowniez
          przez MPK czy tylko przez PKS i prywatnych przewoznikow z/do Zgeirza, Ozorkowa
          itp?
          --Dobrze by było, gdyby tam przeniesiono przystanek z Sikorskiego (w kierunku
          centrum).
          • Gość: cyb0rg Re: Modernizacja Zgierskiej- koniec :-D IP: proxy / *.mov.pl 18.10.02, 18:23
            Przystanek autobusowy na Zgierskiej tuz za Wlokniarzy
            jest juz gotowy, wisza tablice z numerami autobusow 59,79
            i 89. podobnie jest z nowym przystankiem na Sikorskiego
            przy Helinskiego.
            trzeba przyznac ze pomysl na nowe przystanki (nota bene
            wymuszony przez lokalizacje przyszlego marketu) wydaje
            sie calkiem do rzeczy.
    • hubar Koniec!! :D 25.10.02, 11:10
      Barierki są już zdjęte.
      Tylko uroczyste otwarcie i można jeździć. Koniec z głupimi objazdami.
    • hubar Zgierska będzie do granic miasta! 15.03.03, 14:36
      hubar napisał(a):
      > Nie ma ktokolwiek informacji na temat daleszej modernizacji Zgierskiej w
      kierunku Zgierza? Coś sie ostatnio tam ruszyło ale nie wiem czy to jest już to?
      Co wogóle z Helenówkiem?
      --
      "Remonty obejmą siedem odcinków: ul. Zgierską od ul. Świtezianki do granic
      miasta (powstanie tu druga jezdnia i ścieżka rowerowa),.."
      więcej-> www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/255464.html

Takie małe sprostowanie. Zgierska jest obecnie pociągnieta do wysokosci ulicy
      Trawiastej, a nie Świtezianki (gdzie jest drugie przejście podziemne). Tak czy
      inaczej, wreszcie udało się cos zrobić z tymi trzema włascicielami
      niezgadajacymi sie i blokujacymi poszeżenie Zgierskiej :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka