Dodaj do ulubionych

Polowanie na Jelcza

02.04.05, 17:03
Kto miał szczęście, ten mógł dziś na ulicach Łodzi złapać pięknego i
oryginalnego Jelcza PR110.

Autobus w barwach biało-niebieskich, otablicowany jako nauka jazdy.
Rejestracja zaczynała się bodajże na LF (czarna), więc autobus jest z Łodzi
lub okolic.

Co w nim takiego nadzwyczajnego? A choćby oryginalne uchwyty na poręczach
podsufitowych (a nie jakieś skórzane paski) oraz berlietowskie okna-wyjścia
ewakuacyjne - rzecz już niemalże niespotykana. O tak oczywistych sprawach, jak
bordowe obicia siedzeń, już nawet nie wspominam.

Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować firmę, która może mieć taki wóz? Autobus
widziany na ul. Kusocińskiego, być może jechał do Pabianic.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Polowanie na Jelcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 17:30
      widzialem go kilka dni temu na wlokniarzy
      • Gość: marcin_pabianice Re: Polowanie na Jelcza IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 18:39
        Czy nie jest to autobus #454 z MZK Pabianice? Tylko to jest akurat 120M a nie
        PR110M. ;P
        • Gość: df Re: Polowanie na Jelcza IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.05, 18:54
          ex Pabianicki nie mialby czarnych tbalic. Poza tym autor postu pisz eo wyjsciach ewekuacyjnych, jakich w 120M nie bylo. A Zgierz jakie mial stare tablice? Moze to byla nauka jady ze Zgierza? Tam cos takiego mieli chyba...
          • michal.ch Re: Polowanie na Jelcza 02.04.05, 19:08
            Może faktycznie zgierski. A to był na bank PR110. Oprócz tych detali, o których
            pisałem, autobus ma odstający "nos" z filmem nad przednią szybą (co w
            stodwudziestkach spłaszczono) oraz siateczkową kratkę wentylacyjną komory
            silnika (co później też się zmieniło).
          • krzyskup Re: Polowanie na Jelcza 02.04.05, 19:08
            To nie jest wóż MPK w Pabianicach. Ma malowanie kremowo-niebieskie. Uchwyty na
            tablice jakieś dziwne - przedni na masce i troszke przypomina nowe tylne
            kwadrawy z 805, biały. Tylny - jak to w Jelczach, przewijany, z wyjetą tasmą.
            Zgierz - może nawet. Nie jestem pewien, czy tablica była typowo łódzka.

pzdr,
            krzyskup
            • michal.ch Re: Polowanie na Jelcza 02.04.05, 19:12
              Ten na przedniej klapie jest dokręcony. Tam jest tablica "L". Ale to są
              pierdoły, bo przecież "elkę" można zdemontować. A te przewijane są jelczowskie.
              Jeszcze w stodwudziestkach je potem stosowali. Zasada działania taka, jak tablic
              z tramwajów GT6.
              • Gość: pimpek Re: Polowanie na Jelcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 21:01
                widziałem go w Zgierzewie
          • Gość: marcin_pabianice Re: Polowanie na Jelcza IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 11:25
            Wozy MZK mają czarne tablice. tylko 2 mają białe.
    • sluzbowo Re: Polowanie na Jelcza 03.04.05, 00:41
      Mogł być pabianicki, mógł być też zgierski. W obu tych miastach wydawano
      tablice rejestracyjne LF_ XXXX

Żródło:

rejestracje.uctb.pl/tablice.php?id=5&sek=271&idgw=23
      pozdr

sluzbowo
      • Gość: df Re: Polowanie na Jelcza IP: *.wroclaw.mm.pl 03.04.05, 12:50
        Moze i takie tbalice by byly, ale po zmianie wlasciciela z MPK Pabianice na innego, trzeba go chyba przerejestrowac? Zwlaszcza, jesli pojazd ma stare tablice. Teraz mialby juz biale, jak cos.
        Ja nadal obstaje przy Lce ze Zgierza. Na TWB bylo zdjecie, ale gdzies je wsiorbalo.
        • sluzbowo Re: Polowanie na Jelcza 03.04.05, 14:03
          Gość portalu: df napisał(a):

> Moze i takie tbalice by byly, ale po zmianie wlasciciela z MPK Pabianice na
          inn
          > ego, trzeba go chyba przerejestrowac?

Przerejestrować trzeba, co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

> Zwlaszcza, jesli pojazd ma stare tablice.
          > Teraz mialby juz biale, jak cos.

Niekoniecznie. Stare tablice mają ważność "dożywotnią", że się tak wyrażę. Nie
          ma żadnego prawnego obowiązku wymiany czarnych tablic na białe.
          • Gość: df Re: Polowanie na Jelcza IP: *.wroclaw.mm.pl 03.04.05, 17:41
            Hm... rejestrowalem ostatnio nowozakupione auto (od kogos) i powiedziano mi, ze jesli woz ma stare tablice, to przy zmianie wlasciciela trzeba rejestrowac go juz na nowych. Co prawda ja nie musialem, bo auto mialo juz biale, no ale takie cos slyszalem.
            • sluzbowo Re: Polowanie na Jelcza 03.04.05, 18:23
              tiny.pl/h924

Odpowiedź na pytanie 2.
              • Gość: df Re: Polowanie na Jelcza IP: *.wroclaw.mm.pl 03.04.05, 20:16
                To chyba wyjasnia sprawe. Jednak mylilem sie.
    • Gość: M.E. Re: Polowanie na Jelcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 00:00
      Taki Jelcz, tylko czerwono-kremowy (biały) kursuje liniowo w MZK Bełchatów
      jeszcze ze starym numerem bocznym z czasów WPK Piotrków Tryb.
      • Gość: M.E. Re: Polowanie na Jelcza c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 00:10
        Oto zdjęcie.
        komunikacja.mojpiotrkow.pl/be428.html
        • michal.ch Re: Polowanie na Jelcza c.d. 04.04.05, 07:52
          No no, patrząc na fotkę, jakby nad nim odrobinę popracować, to piękny byłby bus historyczny. Z zewnątrz bomba - rdzy zero, rama też sprawia wrażenie nie połamanej. :)

A wyposażenie też ma kompletne z detalami?
          • Gość: M.E. Re: Polowanie na Jelcza c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:29
            Widuję go dość często na ulicy, ale nim nie jechałem. Przyznam się, że nie
            korzystam tu z komunikacji miejskiej, tylko z samochodu. Po części jest to
            spowodowane tym, że układ linii jest taki, że nie przebiegają one w miarę
            najkrótszą trasą, lecz na około. Wygląda to mniej więcej tak, jakbyś jechał z
            Pl. Niepodległości na Pl. Barlickiego przez Dworzec Północny PKS. W skrajnym
            przypadku biorąc pod uwagę czas oczekiwania na przystanku + czas jazdy okrężną
            trasą okazuje się, że szybciej dojdzie się pieszo.
    • ventlan Re: Polowanie na Jelcza 05.04.05, 13:39
      To ja jeszcze dodam, ze jakies 2 tygodnie temu widzialem PR110 jezdzacego
      LINIOWO na zgierskiej 1. Malowanie klasyczne czerwone z jakas delikatna reklama
      na burcie. Co ciekawe nie moglem dopatrzyc sie na nim numeru taborowego.
      Wnetrze trudno stwierdzic jak wyglada, bo byl strasznie ludem zapchanybyl.
      • Gość: df Re: Polowanie na Jelcza IP: *.wroclaw.mm.pl 05.04.05, 16:07
        Przeca w Zgierzu jest PR110 od metra...
        • ventlan Re: Polowanie na Jelcza 06.04.05, 15:36
          Skoro tak twierdzisz. Ja tam bywam tylko od swieta ale zauwazylem tylko tego
          jednego, dlatego napisalem.
          • Gość: df Re: Polowanie na Jelcza IP: *.wroclaw.mm.pl 06.04.05, 16:35
            Ja bywam jeszcze rzadziej, ale jak juz, to tylko zeby porobic zdjecia tym peerkom :)
            • Gość: leslaw Re: Polowanie na Jelcza IP: 81.219.126.* 11.04.05, 21:43
              własnie w zgierzu kilka wycofano,kilka jeszcze jezdzi,
              jak ktos chce to pewnie za cene złomu lub taniej są do wzięcia,
              adres zajezdni ul.wiosny ludów
              zapewniam was ,ze nikt tu za nimi tęsknić nie będzie,
              • michal.ch Re: Polowanie na Jelcza 12.04.05, 09:31
                Teraz nikt tęsknić nie będzie, bo się ludziom przejadły. A i pewnie ich stan
                techniczny pozostawia wiele do życzenia. Ale za 20 lat taka "PeeRa" będzie taką
                samą sensacją, jaką stanowi teraz "ogór".
                • Gość: df Re: Polowanie na Jelcza IP: *.wroclaw.mm.pl 12.04.05, 17:23
                  Ja wiem czy stan technicnzy byl taki zly? Jechalem chyba rok temu jakas peera w Zgierzu i gdybym sie nie interesowal tym, to moglbym smialo powiedziec, ze nie wyroznia sie niczym, od o wiele mlodszych 120M z Wroclawia np.

swoja droga, jakie nr skasowano i jakie jeszcze jezdza?

DF
                  • Gość: leslaw_m Re: Polowanie na Jelcza IP: 81.219.126.* 14.04.05, 00:40
                    nic przez ostatni rok nie kasowano ,jesli chodzi ci o linie w zgierzu,

teraz za to szykują się zmiany w trasach,gdyz powstało przedłuzenie ul
                    parzeczewskiej łączące najdalszą częsc osiedla,
                    ikarusy wymarły juz dawno,
                    peery własnie odchodzą,
                    moze masz jakies sentymenty,ale sa strasznie woolne,
                    a zimą mróz -20 w srodku autobusu (dlaczego?)

a takiego niebieskiego z "elką" widziałem dzis w zgierzu,
                    naprawdę ładny tylko farba mu trochę odchodziła,
                    ale to nic w porównaniu do tego co jezdzi na liniach
        • Gość: paweu Re: Polowanie na Jelcza IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 13.04.05, 09:25
          wczoraj kawałek po 21 spotkałem to niebieskie cudo skręcające z Hipotecznej w
          Pojezierską :) a tak w ogóle to wydaje mi się że PR110 występują w Płocku na
          liniach tamtejszej KM jak i lokalnie na terenie petrochemii - postaram się
          zweryfikować czy to faktycznie oryginalne PR110.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka