Dodaj do ulubionych

Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie?

• Gość: Korek POSŁUCHAJCIE IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.04.05, 20:49
      CZY MUSICIE SIĘ TAK KŁUCIĆ?? NASZA WIARA POLEGA NA WZAJEMNYM WYBACZANIU I
      WYROZUMIAŁOŚCI. ZASTANÓWCIE SIĘ NAD SOBĄ !!! NIE WYGŁASZAJCIE SĄDÓW JEŚLI NIE
      SŁYSZELIŚCIE SŁÓW OBU STRON!!!
      • dwlodz Re: POSŁUCHAJCIE 04.04.05, 21:17
        To gdzie ten proboszcz sie modlil? Ja go nie widziałem w kapliczce.
        Modlił się w kosciele ktory był zamkniety? A był zamknięty przynajmniej do godz
        22.45 bo wtedy tam byłem.
        • Gość: grisza86 Re: POSŁUCHAJCIE IP: *.widzew.net / *.widzew.net 04.04.05, 21:30
          ksiądz proboszcz w tym czasie pił wódę na weselu jakiegoś ministranta a kościół był zamknięty do około 23.40 :/ mam nadzieję że wkońcu odwołaja tych księży bo wszyscy oprócz jednego nadają się do.... ta parafia miała tak naprawdę jednego proboszcza ks. Wujaka a teraz to tylko zbieranina sprzedawczyków :(
          • Gość: Adior Re: POSŁUCHAJCIE IP: *.devs.futuro.pl 05.04.05, 08:32
            To sie kolega bardzo myli bo Proboszcz byl w kaplicy!!! Jak i reszta ksiezy a
            skoro go nie widziales to znaczy ze wcale tam nie byles.
        • dwlodz Re: POSŁUCHAJCIE 06.04.05, 16:43
          Ups. Przepraszam !!!I proszę o wybaczenie !!! Księdzem ktory prowadził modlitwę
          różańcową BYL Proboszcz Jędraszek !!! Potwierdza to mój syn ktory byl ze mną i
          dokładnie widział ktory z kapłanow modlił się z nami. Proboszcza widziala wtedy
          w kaplicy rownież moja teściowa.
          A ja ..no coż nie przyglądałem się...i niepotrzebnie zabrałem głos..
          Jeszcze raz prosze ks. o wybaczenie !!!
          Czas chyba wybrać sie do okulisty...i nie tylko...
          No i do księdza po pokutę...d. w krzakach !!!
    • Gość: aaa Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.lodz.mm.pl 04.04.05, 22:29
      Wierni z zamkniętych kościołów - przenieście się do innych, tych
      otwartych.Zostawcie je. Niech będą dalej zamknięte, nie dawajcie im na tacę. To
      Kościół jest dla Was nie Wy dla Kościoła.
    • Gość: ula Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 22:51
      niestety, TO NIE JEDYNY PRZYPADEK W POLSCE, ze kosciol byl zamkniety.
      najwiekszy i pierwszy kosciol w ursusie, na osiedlu niedzwiadek, pod wezwaniem
      Matki Boskiej Fatimskiej, tez byl zamkniety. poszlam do niego ok. godz.23 w
      sobote. ludzie stali pod brama. po jakims czasie, jeszcze raz przyszlam i dalej
      bylo wszytko zamkniete. smutne... ale dobrze, ze w niedalekiej okolicy sa dwa
      koscioly, o wiele mniejsze, widac w nich ze sa dla ludzi a nie dla proboszcza.
    • Gość: oewka Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:22
      Cokolwiek by nie powiedzieć - to po prostu skandal.
      Księża z parafii Matki Boskiej Jasnogórskiej (oczywiście nie wszyscy)nie
      powinni być kapłanami. Są pełni buty i pychy. Doświadczyłam tego na własnej
      skórze podczas kolędy. Ksiądz był oburzony, zły na mnie i cały czas mnie
      popędzał ponieważ nie zdążyłam się przygotować do jego wizyty-przed chwilą
      wróciłam z pracy. Byłam bliska wyrzucenia go z domu.
      A w tą pamiętną noc dali popis, że szkoda gadać. Jeśli nie działało zasilanie
      należało ruszyć z ciepłych foteli tyłki, wziąć w ręce dzwonki, chodzić po
      osiedlu i dawać wiernym odczuć, że są z nimi, zapraszać na wspólną modlitwę. Od
      dwóch dni dzwony budzą mieszkańców. Nikt ich nie pyta, czy nie mają w domu
      ciężko chorego, który właśnie nad ranem usnął. Walą tak długo i głośno, że
      umarli wstają z grobów. Nie jest rolą księdza stwierdzanie, czy modlitwa ma
      odbyć się w małej kaplicy, czy w kościele. To wierni budowali kościół. A przede
      wszystkim, jak można być tak bezczelnym, by w chwili gdy umarł tej miary
      Człowiek mówić, że dla Jego uczczenia wystarczą modły w kaplicy.Mam dość ich
      pychy i bezczelności.
      Czy w końcu władze kościelne coś z tym zrobią, czy w dalszym ciągu będą
      tolerować zachowania księży z tej parafii.
      oewka
      • Gość: darek Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.toya.net.pl 05.04.05, 08:45
        Gość portalu: oewka napisał(a):

> Cokolwiek by nie powiedzieć - to po prostu skandal.
        > Księża z parafii Matki Boskiej Jasnogórskiej (oczywiście nie wszyscy)nie
        > powinni być kapłanami. Są pełni buty i pychy. Doświadczyłam tego na własnej
        > skórze podczas kolędy. Ksiądz był oburzony, zły na mnie i cały czas mnie
        > popędzał ponieważ nie zdążyłam się przygotować do jego wizyty-przed chwilą
        > wróciłam z pracy. Byłam bliska wyrzucenia go z domu.

Trzeba było tak zrobić a zaraz potem zadzwonić do Kurii.

> A w tą pamiętną noc dali popis, że szkoda gadać. Jeśli nie działało zasilanie
        > należało ruszyć z ciepłych foteli tyłki, wziąć w ręce dzwonki, chodzić po
        > osiedlu i dawać wiernym odczuć, że są z nimi, zapraszać na wspólną modlitwę.
        Od
        >
        > dwóch dni dzwony budzą mieszkańców. Nikt ich nie pyta, czy nie mają w domu
        > ciężko chorego, który właśnie nad ranem usnął. Walą tak długo i głośno, że
        > umarli wstają z grobów. Nie jest rolą księdza stwierdzanie, czy modlitwa ma
        > odbyć się w małej kaplicy, czy w kościele. To wierni budowali kościół. A
        przede
        >
        > wszystkim, jak można być tak bezczelnym, by w chwili gdy umarł tej miary
        > Człowiek mówić, że dla Jego uczczenia wystarczą modły w kaplicy.Mam dość ich
        > pychy i bezczelności.
        > Czy w końcu władze kościelne coś z tym zrobią, czy w dalszym ciągu będą
        > tolerować zachowania księży z tej parafii.
        > oewka

Zmartwie Cię - Jędraszek jest PRAŁATEM wiec wlos mu z glowy nie spadnie. Gdybym
        ja był na miejscu abp Ziółka to bym go wysłał na rezydenta na największe
        zadupie w całej diecezji.
        • Gość: weronika Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.04.05, 14:54
          Jędraszek nie jest człowiek - to bestia pozbawiona człowieczeństwa. Taki dał
          podpis pieć lat temu na komunii mojego dziecka ,że od tej pory zmieniłam
          parafię chociaż żal ponieważ rodzice miesiąc w miesiąc na budowę koscioła
          wpłacali pieniązki Apeluje do wszystich -NIE WRZUCAJCIE NA TACĘ - zmiencie
          parafię niech to sie wreszcie skonczy
      • Gość: zamkniety czy nie Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.toya.net.pl 06.04.05, 13:21
        to juz nie wiem, jak to bylo raz czytam ze wierni stali pod drzwiami, obok ze
        kaplica byla otwarta - to jest zalosne, a do tego takie wielkie znaczenie ma
        czy bily dzwony. Chyba najwazniejsza jest modlitwa a nie czy bije dzwon ani
        gdzie ta modlitwe zanosimy w kociele czy kaplicy krytykujecie ksiedza a sami
        uwazacie za wazniejszy budynek gdzie sie modlicie niz samo modlitwe
      • Gość: hmm Re: ZAMKNIETY CZY NIE...? IP: *.toya.net.pl 06.04.05, 13:25
        to juz nie wiem, jak to bylo raz czytam ze wierni stali pod drzwiami, obok ze
        kaplica byla otwarta - to jest zalosne, a do tego takie wielkie znaczenie ma
        czy bily dzwony. Chyba najwazniejsza jest modlitwa a nie czy bije dzwon ani
        gdzie ta modlitwe zanosimy w kociele czy kaplicy krytykujecie ksiedza a sami
        uwazacie za wazniejszy budynek gdzie sie modlicie niz samo modlitwe
    • Gość: madzia600 Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.04.05, 16:52
      po za tym ze ksiądz wyprosił ludzi z kościoła do małej kapliczki, kazał jeszcze
      zgasić wszystkie zapalone świeczki, poustawiane na ołtarzu w kaplicy gdyż
      stwierdził : ja nie będe tu siedział i pilnował czy czasem się cos nie zapali
      od tych waszych zniczy!! ludzie w kościele modlili się bez księdza i w ścisku
      jestem zbulwersowana tą sytuacją i takie zachowanie księdza nie zachęca mnie do
      chodzenia do kościoła... chocież jestem wierząca i szczerze łączę się w bólu po
      stracie Ojca Świętego.
      • Gość: trsokliwa Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:34
        Ja zgadzam się z wcześniej zamieszczoną wypowiedzią "zbulwersowanej", moja
        córka przystepowala w zeszlym roku do bierzmowania i tez musialam zaplacic z
        nakazu ksiedza 30 zlotych, dla jednych moze to byc suma niewielka, jednak dla
        mnie to dosc duzy wydatek, tym bardziej ze jest to swiety sakrament, ktory nie
        powinien byc przeliczony na wartosc pienieznom. Czulam sie jakby wrocila sie do
        sredniowiecz, gdzie za odpuszczenie grzechow rowniez placono. Jak latwo
        policzyc ksiadz proboszcz w tym roku na bierzowanie zgarnie 30 000 tys zlotych,
        gdyz jak sam podal do wiadomosci jest okolo tysiaca. Co na to rada parafialna?
        Dal by Bog, aby te pieniadze trafily nie na bogate ornamenty i zlocenia naczyn
        liturgicznych, ale do tych najbardziej potrzebujacych w naszej parafii...
        • zygmunt1959 ADRES MAILOWY KURII... 05.04.05, 19:41
          Notariusz Kurii ks. dr Zbigniew Tracz - ztracz@archidiecezja.lodz.pl

Gdybym ja był parafianinem takiego proboszcza, to niebo z ziemią bym poruszył
          żeby go odwołano... Z tego co czytam, ten człowiek oddala Was od Boga!!! Przy
          okazji sobotniej sytuacji wychodzą inne sprawy... Oko bieleje, naprawdę oko
          bieleje... Sami zobaczcie w księdze gości na domowej stronie par. MBJ.

Mam nadzieje że nie przestraszycie się swojego "pasterza" i pozowlicie
          Biskupowi przyjrzeć się tej sprawie...
          • Gość: xxx Re: ADRES MAILOWY KURII... IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.04.05, 23:46
            na szczescie nie jestes parafianinem tej PARAFII..nie jestem ksiedzem ale
            czytac juz nie moge tych waszych popisow..jednoczycie sie?w czym?milosci?na
            pewno nie..nienawisci..wyzywacie ludzi od pozbawionych czlowieczenstwa?nawet
            jesli ktos sie pomylil zacznijcie od SIEBIE!!!skonczcie z tymi apelami..
            • Gość: Mols Re: ADRES MAILOWY KURII... IP: *.toya.net.pl 06.04.05, 06:42
              Gość portalu: xxx napisał(a):

> na szczescie nie jestes parafianinem tej PARAFII..

Dla przestraszonych parafian to raczej pech.

> nie jestem ksiedzem ale
              > czytac juz nie moge tych waszych popisow..

faktycznie, gdybys byl ksiedzem to niejako z urzedu nie moglbys ich czytac, a
              tak nie czytasz ich mimo tego.

jednoczycie sie?w czym?milosci?na
              > pewno nie..nienawisci..wyzywacie ludzi od pozbawionych czlowieczenstwa?nawet
              > jesli ktos sie pomylil zacznijcie od SIEBIE!!!skonczcie z tymi apelami..

Czy x.Jedraszek sie pomylil ustalajac cennik na bierzmowanie? A moze po prostu
              taki juz jest?

A z apelami nie skonczymy, przynajmniej ja nie skoncze. Jesli chociaz jedna
              osoba stracila ochote na modlitwe przez ogarnietego mamona ksiedza-jasniepana
              to trzeba go odeslac na wikariat do najwiekszego wygwizdowa w diecezji gdzie
              nawet przepisowye 3 tysieca dusz nie przypadaja na jednego kaplana.
              • Gość: ania Re: ADRES MAILOWY KURII... IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.04.05, 09:06
                Jeżeli nie możesz cztać - nie męcz się człowieku - nie musisz . Zajmij się
                modlitwą - Nasza złość na księdza spowodowana jest jego postawą
          • Gość: Parafianka MBJ ALTRUIZM IP: *.zdnet.com.pl 09.04.05, 19:20
            Czutając te wszystkie wypowiedzi zasmusiłam się nieco. W głowie zrodziło się
            natomiast pytanie: czemu ludzie są tacy okropni? Czemu obgadują i oczerniają
            swoich bliźnich? Czemu nie mają odwagi stanąć przed Księdzem Proboszczem lub
            każdym innym wikariuszem i powiedzieć Mu co o nim myślą? To gorsze niż
            dziecinada! Wstyd mi jest za Was, bo uchodzicie ca dorosłych, dojrzałych,
            legitymujących się dowodem osobistym obywateli naszego społeczeństwa, a w
            rzeczywistości siano macie w głowie. Czemu nie docierają do Was słowa Ojca Św.
            który wielokrotnie nawiązywał do jedności?! Księża to też ludzie! Mają prawo
            popełniać błędy. Ja jestem dumna z tego, iż mogę być związana z parafią MBJ i
            osobiscie znam wszystkich Księży pracujacych tejże parafii. Ksiądz Proboszcz to
            bardzo przedsiębiorczy człowiek. Wielkei słowa uznania należą się dla Niego, iż
            porafi kierować tak dużą parafią! Ludzie zastanówcie się and tym co piszecie!
            Myślę, że Ksiądz Proboszcz ma racje w tym, iż zasygerował, że jak trwoga to do
            Boga. Pamiętam o Was w modlitwie i mam nadzieję, ze Matka Boska obdarzy Was
            zdrowiem, bo o rozum już za późno!!!! Z PZODROWIENIAMI BEZSTRONNA
            • Gość: Tom Re: ALTRUIZM IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.04.05, 22:22
              To zapraszam do krytyki ksiedza proboszcza w kancelari z mila checia przyjde na
              boisko poaptrzec jak szanowna pani wyleci z kancelari jak nie jedna osoba ktora
              juz probowala poddac krytyce naszego proboszca ten czlowiek jest jak kaczka co
              mu sie powie to po nim splynie a najbardziej oburza sie o krytyke swojej osoby
              daczego ze strony parafi zniknelo forum i ksiega gosci bo byly mu niewygodne
              ludzie pisali to co o nim mysla a to nie po jego mysli nie wykorzystali tej
              strony "madrze" czyli na pochlebstwa!!!
              • Gość: Parafianka Re: Drogi Tom IP: *.zdnet.com.pl 10.04.05, 19:34
                Do wytrwałych i odważnych świat należy. Może za pierwszym, drugim i 10 razem
                wylecisz z kancelarii, ale za kolejnym zostaną Twoje słowa wzięte pod uwagę.
                Uważam, iż strona parafialna ma na celu przybliżenie historii parafii, a nie
                robienie sensacji i wyśmiwanie się z ludzi. Jeżeli jesteś osobą dorosłą to miej
                cywilną odwagę stanąć przed księdzem Proboszczem i powiedz Mu co Cię boli. Ale
                widzę, ze z Ciebei jeszcze dziecki (bez obrazy) i moze kiedyś dorośniesz. Czego
                z całego serca Ci życzę.
                • Gość: Mols Re: Drogi Tom IP: *.toya.net.pl 10.04.05, 20:33
                  Gość portalu: Parafianka napisał(a):

> Do wytrwałych i odważnych świat należy. Może za pierwszym, drugim i 10 razem
                  > wylecisz z kancelarii, ale za kolejnym zostaną Twoje słowa wzięte pod uwagę.

Jak Boga kocham, Ciebie chyba zahibernowano w czasach Zagloby! Przyjmij do
                  wiadomosci, ze gdyby proboszcz wyrzucil mnie jeden (slownie: JEDEN) raz, nigdy
                  w zyciu nie dostalby ponownie kolejnej szansy na wyrzucenie mnie z kancelarii.
                  Tak to moze postepowac z czlobitnymi staruszkami, ktore zostaly nauczone co by
                  calowac ksindza w sygnet. Gdyby spotkala mnie taka impertynencja ze strony
                  jakiegokolwiek ksiedza czy nie-ksiedza, natychmiast udalbym sie do jego
                  zwierzchnika. Jesli ta zostalbym zbyty, wybralbym sie tam w asyscie jakiegos
                  dziennikarza a wtedy z pewnoscia sprawa zostalaby potraktowana z nalezyta
                  powaga.

> Uważam, iż strona parafialna ma na celu przybliżenie historii parafii, a nie
                  > robienie sensacji i wyśmiwanie się z ludzi.

Nikt nie kpi z proboszcza. Z tego co czytalem, parafianie maja wobec niego
                  pewne zarzuty, ale nie wyczytalem tam ani odrobiny kpiny. Ja na miejscu ksiedza
                  odpowiedzialbym rzeczowo i konkretnie na poruszane kwestie. Z pewnoscia niczego
                  bym nie kasowal, bo niby po co? Tekst latwo skasowac, trudniej problem
                  rozwiązać.

Z Bogiem!
            • Gość: Anna Re: ALTRUIZM IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.04.05, 14:55
              Cieszę się ,że nasz probioszcz jest człowiekiem gospodarnym ale nam nie chodzi
              o to żeby chodzić po marmurowych posadzkach z wyrazem niesmaku i słuchać
              krtytyki proboszcza - wolę chodzić po piachu i czuć atmosferę miłości.
              Także droga parafianko posłużę się starym wyświechtanym sloganem - NIE WSZYSTKO
              ZŁOTO CO SIĘ ŚWIECI a twoje życzenia droga internautko na szczęście nie są i
              nie będą dla nas rozkazem
              • Gość: Parafianka Re: Droga ANNO IP: *.zdnet.com.pl 10.04.05, 19:30
                Wam chodzi tylko oto, aby za przeproszeniem dupę obrobić, człowiekowi, który
                serce odaje i wkłada w budowanie tejże parafii. Naucz się Droga Aniu szanować i
                akceptowac człowieka takim, jaki jest. Zacznij walczyć ze swoim egoizmem, bo w
                przeciwnym wypadku coraz ciężej Ci będzie żyć na tym świecie. Nie próbuj
                zmieniać ludzi na sój własny obraz i podobieństwo. POZDRAWIAM!
                • Gość: Tom Droga Parafianko IP: *.devs.futuro.pl 11.04.05, 08:30
                  Proboszczem ktory oddal serce i nietylko dla tej parafii byl sp. ks. Zdzisław
                  Wujak a obecny proboszcz no niestety ... (staram sie niebyc zlosliwy) nikomu tu
                  niechodzi o obrabianie dupy proboszczowi tylko zwrocenie uwagii na problem
                  ktory do niego nie dociera i ma go serdecznie w ... (powazaniu)

• Gość: Adior Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.devs.futuro.pl 06.04.05, 08:26
        Jezeli twoim zdaniem ks. Tomasz Owczarek to nie ksiadz to masz absolutna racje
        modlili sie bez ksiedza
        • Gość: anja ksiądz Tomasz Owczarek to wzór księdza IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.04.05, 21:15
          inni ....hmmm
          • Gość: parafianin Re: ksiądz Tomasz Owczarek to wzór księdza IP: *.toya.net.pl 07.04.05, 22:34
            ksiadz Tomek... Trudno napisac o nim zle slowo. Ale czy nie macie takiego
            wrazenia ze on do reszty jakos nie za bardzo pasuje? Zycze mu z calego serca
            zeby objal jakas parafie bo potrzeba takich proboszczow! Tylko z drugiej
            strony, choc zal takich ksiezy na wikariuszy, z kim bysmyu sie mieli
            identyfikowac, pod czyim przewodnictwem modlic? Proboszcz... Jasna sprawa,
            skoda slow. Ks.Andrzej... Dawny moj ulubieniec. Dzisiaj jego i ks. Ireneusza
            wrecz nie trawie. Prawie jak gwardia proboszczowska... Ks. Roman jest krotko
            ale juz dal sie poznac jako czlowiek wyjatkowo oschly... A ks. profesor
            faktycznie nie jest wikarym tylko rezydentem. Szkoda ze jeszcze nikt nie
            widzial go jeszcze usmiechnietego.

Dawniej cenilem sobie ks. Grzegorza Bienka i ks. Kazimierza Szmuca. Teraz wiele
            sie pozmienialo i coraz czesciej jestem w kosciele sasiednim (sw.Albert) gdzie
            jest o wiele bardziej rodzinna i uroczysta atmosfera. Widac ze nie mnie jednemu
            sie tam podoba bo np. dzis ciezko bylo wejsc do kosciola, wiele osob stalo pod
            plotem. Nie znam nazwisk ksiezy pracujacych w tej "nowej" parafii, a jest ich
            bodajze pieciu ale mnie najbardziej "przypasowali" mlody ksiadz w okularach z
            czarnymi wlosami (ma przepiekne kazania) oraz niski, z siwymi wlosami. Jesli
            ktos zna naziwska albo imiona tych ksiezy to bede wdzieczny.
            Pozdrawiam
            • Gość: ANDRZEJ Re: ksiądz Tomasz Owczarek to wzór księdza IP: *.astral.lodz.pl 08.04.05, 22:43
              No kochani, teraz sie nie rozpływajmy tutaj nad księdzem Owczarkiem tylko
              dlatego że jest normalny! Jest taki jak powinien być kapłan, więc szanujmy go
              ale nie beatyfikujmy. Nawet zresztą ksiądz Owczarek musi pobierać ofiary "z
              cennika" jesli karze mu proboszcz, zatem nie ma co teraz napientnować
              pozostałych wikarych, bo wikarzy jak wiadomo podlegają proboszczowi.

• Gość: gosc Re: ksiądz Tomasz Owczarek to wzór księdza IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.04.05, 14:43
              No najlepiej to moze by bylo wymienic caly sklad personalny - od x proboszcza
              wikarych organiste i koscielnego? A na to konto sprowadzic zakon ktory w pelni
              sie zajmie funkcjonowaniem parafii. I bedzie co laska, pokora itp... I moze
              bedzie ladniej niz w Licheniu???
    • Gość: Robson Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.toya.net.pl 05.04.05, 23:50
      Niestetyy trzeba stwierdzic że autor, który skarży się, że zamknieto kaplice
      parafii św. Maksymiliana zapomniał wspomnieć o tym że proboszcz spontanicznie
      po ogłoszeniu, że Papież odszedł odprawił mszę w jego intencji. Dodatkowo
      powinien się ten autor wstydzić - który się podpisał ANNA bo jakoś w dzien go w
      kaplicy nie było widzieć więc może jest tylko mądry na klawiaturze a w kaplicy
      potrafi tylko się modlić w nocy żeby później bzdury pisać na forum
    • Gość: Mols S K A N D A L ! ! ! IP: *.toya.net.pl 06.04.05, 06:56
      archidiecezja.lodz.pl/~mbj/mbj_ksiega_pobier.php
      To link do ksiegi gosci. Wczoraj zostal dolaczony piekny naglowek.

----------------------------
      Drodzy Interanuci;
      Żadna Księga Gości nie jest miejscem przeznaczonym do wyrażania swoich poglądów
      i pobożnych swoich żądań, ani nie też tym bardziej miejscem oczerniania
      szydzenia i atakowania kogokolwiek. A tak właśnie niestety w ostatnim czasie
      niektórzy z Was zaczęli ją traktować.
      W związku z powyższym aby oczyścić ją - po akceptacji naszego Księdza
      Proboszcza - podjąłem decyzję usunąć najbardziej nie pasujące do tego miejsca
      posty. A ponieważ budujacy dialog pomiędzy nami wszystkimi jest rzeczą bardzo
      ważną na naszej witrynie zostało uruchomione FORUM. Zachęcam do mądrego z niego
      korzystania.
      Pozdrawiam-ADMIN
      -----------------

Zachecam do korzystania madrego, czyli zgodnie z mysla naszego wspanialego
      proboszcza. ZENDA! Ksieze Jedraszek, ksiadz po prostu pomylil epoki!!!

A moze po prostu szanowny vice-dziekan boi sie ze wielu jego parafian reklamuje
      kosciol sw.Alberta i spadnie frekwencja (czytaj: datki na tace)

Ci ktorzy liczyli na slowo wyjasnienia ze strony proboszcza juz nie maja na co
      liczyc. Czcigodny duszpasterz postanowil postapic wbrew starej zasadzie, ze co
      zamiecie sie pod dywan, tego nie ma. OTOZ JEST. Zarchiwizowalem wszystkie wpisy
      i w razie gdyby Admin usunal je, natychiast je opublikuje na forum GW!

Znamienne jest to, ze z 82 watkow po cenzurze zostalo...6 (slownie: szesc). Toz
      przescignal Admin geniuszy dawnego systemu!

I na koniec: Pod watkami (tymi ktore pozostaly) jest ikonka o tresci: "Jeśli
      jednak chcesz zobaczyś wszystkie wpisy - kliknij TU". Ja zachecam, zebyscie
      byli ciekawi. Zarowno czytelnicy, urzednicy kurialni jak i dziennikarze GW.

• Gość: ks W. Re: S K A N D A L ! ! ! IP: 217.153.143.* 06.04.05, 12:27
        Przykre ze w diecezji w której mam tylu kolegów i przyjaciół ksiezy takie
        kontrowersje wzbudza duszpasterz któremu dano pod opiekę budowę Domu Bożego.
        Sam kiedyś pracowałem jako wikariusz podległy podobnemu Proboszczowi i wiele
        zostało mi w pamięci. Niestety była to moja pierwsza placówka więc zetknąłem
        się na początek pracy z tym co najgorsze. Bolesne zderzenie tego w co mocno
        wierzyłem, wszystkich moich ideałów i zasad wyniesionych z domu i czasów
        studiów z rzeczywistością, bardzo zresztą smutną. Na szczęście potem lepiej
        trafiałem i dzięki temu się nie zespułem.
        Ale po co to piszę? Piszę po to żebyście nie bali się powiedzieć zwierzchnikom
        swojego Proboszcza o tym co Wam się nie podoba w jego postępowaniu. Ta pierwsza
        instancja powinna pomóc. Być może wcale nie trzeba odwoływać nikogo z Parafii,
        może wystarczy tylko rozmowa. Dowiedzcie się gdzie pracuje Dziekan
        odpowiedniego Dekanatu i złóżcie mu taktowną wizytę. Pamiętajcie że wszystko
        można wyjaśnić na drodze dialogu. Naprawdę nie próbujcie dyskutować z Waszym
        księdzem bo emocje wezmą górę i każdy rozejdzie się przekonany o słuszności
        swoich przekonań na tą sprawę.
        ks W.
      • Gość: Logitech Skandalu cd. IP: *.4web.pl 08.04.05, 20:43
        Wszystkich zainteresowanych i chcących wpisać się na forum parafii MBJ muszę
        zmartwić. Po 2 (dwóch) dniach istnienia zostało usunięte. "Niewidzialna dłoń"
        DZIAŁA!!!
    • Gość: Gołąbek Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.04.05, 13:38
      To jest skandal. Nigdy nie lubiłem naszego proboszcza a to już przesada! Ksiądz
      co msze opowiada że nie wpacamy na posadzke! Przychodzimy do kościoła tylko jak
      są święta! I jak ma okazje dojsć do mikrofonu podczas mszy to mówi że
      powinniśmy wpłacić na to i na tam to! Sam nie wie na co! Kupił jakieś marmury z
      chin hu.. wie czy to prawda! Pieniądze i pieniądze!!!
      • Gość: MiHaU Re: Dlaczego zamknięto kościół na Widzewie? IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.04.05, 20:43
        Twój post dobry człowieku nie ma związku z tematem
        więc nie zaśmiecaj forum z łaski swojej... :/
      • mamma10 Twoja kasa 10.04.05, 15:12
        A ile dałes tych pieniędzy Gołabku drogi, że tak cię to boli?
        Mnie na przykład bardziej podoba się marmurowa posadzka z ogrzewaniem, żeby mi
        stopy nie przymarzały od betonu przykrytego starymi, wyliniałymi dywanami. taki
        mamy klimat że bez ogrzewanie sie nie da, tylko że te marmury i ogrzewanie
        kosztują.
    • mamma10 Czy ktoś z oburzonych 08.04.05, 22:38
      ruszył się w czasie ostatniej Pasterki pomóc księżom wyprosić pijanych wyrostków
      z z tego Kościoła którzy przeklinali, wrzeszczeli i brali sie do bicia? Nie
      sądzę. A dwa lata temu jak dewastowano kościół? Też nie sądzę.
      Nie sądzę więc żeby dzień Smierci Papieża mógł takich palantów odstraszyć od
      okazji pogrzebania w kieszeniach rozmodlonych oburzonych albo przylania której z
      waszych świątobliwych osób albo rozwalenia ławek na które jakże chojnie dajecie
      kase. Myślę że księża w nocy niekoniecznie są od ochrony modlących się i stanu
      wnętrza kościoła bo traży i poilcji raczej nie uśuwadczysz. Dlatego nie dziwię
      się że główny kościół był zamknięty. Kapilca dla niewtajemnicznonych jest
      rozmiarów średniego kościoła. Są tam odprawiane normalne msze i nabożeństwa. nic
      więc uwłaczającego nie am w modleniu się tam właśnie. Zresztą kaplica ma dużo
      więcej "nastroju" niż tzw. duży kosciół.
      • Gość: anka Re: Czy ktoś z oburzonych IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.04.05, 18:59
        Kobieto to może z domów lepiej nie wychodzić - zastanów sie zanim coś naklepiesz
        • mamma10 Re: Czy ktoś z oburzonych 10.04.05, 22:11
          Kobieto jeśli ktoś tu klepie to raczej nie ja, dwa razy pasterka właśnie taka
          była. A z domów należy wychodzić bo niektórym coś się robi z rozumem od
          niewychodzenia.
    • Gość: ANDRZEJ PYTAM PROBOSZCZA JĘDRASZKA IP: *.astral.lodz.pl 08.04.05, 22:39
      Kiedy ojciec przestanie uprawiac cenzure z czasow Rosji Radzieckiej i przywroci
      na nowo to co w sposob pozalowania godny usunął chyba z lęku przed reakcją
      władz kościelnych?????

Kiedy przestanie sie ojciec wywyższać i zakończy ciągłe ustyskiwania na
      parafian którzy księdza i jego współpracowników utrzymuje na poziomie nadwyraz
      wysokim???

Kiedy skonczy proboszcz ustalać minimalne ceny za posługę kapłańską? Jak długo
      jeszcze będzie bieżmowanie kosztowało np.30 złotych a pogrzeb np. 800 złotych???

Kiedy zrozumie ojciec że parafianie są podmiotem a nie przedmiotem w myśl
      obowiązujących w naszej religii doktryny, że to ludzie są kościołem????

Bardzo prosze o jakieś ustosunkowanie się do tych zapytań albo conajmniej
      szczery rachunek sumienia.

Z uniżeniem
      poddany Andrzej
      • Gość: Parafianka Re: PYTAM PROBOSZCZA JĘDRASZKA IP: *.zdnet.com.pl 09.04.05, 19:32
        DROGI ANDRZEJU!
        To prawda, iż kto pyta to nie błądzi. Więc ja również jeśli pozwolisz mam do
        Ciebie małe pytanko. Kiedy ostatnio robiłeś dokłady rachunek sumienia??? Bo jak
        widzę, to tylko innych potrafisz pouczać. Czemu nie widzisz belki w swoim oku,
        a widzisz drzazgę w oku bliźniego??? Jeżeli masz jakieś "ale" do ksiedza
        proboszcza to Prosze udaj się do niego osobiście, a nie oczerniasz Go na
        oficjalnej stronie. Jako internaut nie życze sobie tego. POZDRAWIAM CIĘ
        SERDECZNIE!
    • Gość: Mols a oto skasowane wpisy!!!! IP: *.toya.net.pl 09.04.05, 22:46

Ksiadz Proboszcz wykasowal wpisy i mysi sobie ze jest po sprawie. Otoz sprawa,
      drogi Ksieze Kanoniku, jest. Poniewaz spodziewalem sie po ksiedzu
      takiego "sprytnego" ruchu, skopiowalem wpisy i niniejszym je wklejam.

Internautom daje pod rozwage, czym kierowal sie Proboszcz uwsuwajac ksiege
      gosci.

wpis numer:82
      imię .
      data 2005-04-05 20:11:32 Ja - w przeciwienstwie do niektorych - nie mam
      zamiaru obrazac ksiedza proboszcza. Posluguje sie wylacznie faktami. Fakty sa
      takie, ze nasz kosciol byl w ta noc chyba jedyna zamknieta swiatynia w Łodzi.
      Gdy dowiedzialem sie o smierci Papieza i pobieglem do kosciola, by sie
      pomodlic, zastalem - jak wszyscy - zamkniete drzwi. Zgadzam sie z ANNA. Nie
      buntuje sie przeciwko kosciolowi tylko przeciwko proboszczowi, ktory traktuje
      wzniesiony de facto przez nas kosciol, jako swoja wlasnosc. I co? W kazda
      niedziele do kosciola kolo TESCO... A szkoda!

wpis numer:81
      imię _NIEWAŻNE_
      data 2005-04-05 18:28:09 Zamiast krytykowac lepiej zaoferować pomoc
      pamiętajcie o tym ... (mówię to ze względu na layout strony i informacje w niej
      zawarte , proponuje częstsze aktualizacje)

wpis numer:80
      imię ANNA
      data 2005-04-05 15:40:11 Nie po raz pierwszy zawiodłam się na proboszczu
      naszej parafii .Dopóki ten człowiek będzie proboszczem - nie chce mieć nic
      wspólnego z tym kościołem (a szkoda bo ja też przyczyniłam się do budowy
      kościoła - ale cóż skoro parafia jest WŁASNOSCIĄ Proboszcza....

wpis numer:79
      imię Niski Góral
      data 2005-04-05 14:49:34 Droga Magdo, jeśli w tym co napisałem
      dostrzegłaś próbę sądzenia kogokolwiek to myślę, że jesteś w błędzie. Ja, w
      odróżnieniu chyba od Ciebie mam tą możliwość porównania obydwu parafii i
      niestety wypada ono na niekorzyść MBJ. Są to oczywiście odczucia SUBIEKTYWNE,
      ale SĄ. Osobiście NIE MAM NIC DO ZARZUCENIA pracującym w MBJ kapłanom...poza
      księdzem Proboszczem, któremu czasami chyba brakuje trochę wyczucia i zwykłego
      ciepła do "swoich owieczek". Być może wynika to z tego, że ma na głowie budowę
      tak wielkiej świątyni. Nie wiem. Czas pokaże i przyniesie owoce. Pozdrawiam i
      życzę aby były jak najlepsze.

wpis numer:78
      imię Anonim
      data 2005-04-05 14:02:16 ,,NIE OSĄDZAJCIE ABYŚCIE NIE BYLI
      OSĄDZENI" !!!!!!!!!!!!!!!! Przychylam się do Towjej wypowiedzi Droga Magdaleno.

wpis numer:77
      imię Magda
      data 2005-04-05 14:00:03 ,,Nie osądzajcie, abyście nie byli osądzeni".
      Żal mi jest tych wszystkich osób, którZy potrafią tylko krytykować, nie dając
      nic z siebie. Mam nadzieję, że ani Nasz Szanwony Proboszcz, ani także Mgr Piotr
      J. nie przejmują sie tym za bardzo, gdyż najwięcej zazwyczaj najwięcej maja do
      powiedzenia Ci, którzy nic nie robią! Taka jest niesttey żałosna prawda. Drodzy
      Internaucie- pogrążylibyście się elpiej w modlitwie i zadumie nad Naszym
      Rodakiem. Powierzam Was opiece Matki Boskiej. Z Pozdrowieniami Magda

wpis numer:76
      imię Niski Góral
      data 2005-04-05 13:45:27 Co do omawianego wieczoru, nie mogę się
      wypowiedzieć bo mnie tam nie było. W pełni podzielam jednak głosy tych, którzy
      mają to SZCZĘŚCIE uczęszcz.. do kościoła św. Alberta. To niby tylko odległość
      1,5 kilometra, a wydaje się, że chyba zupełnie inny świat. Dziwne i
      niezrozumiałe :-(((. Osobiście wiem, że wymienione w Księdze
      przypadki "przejścia do św. Alberta" nie są jedynymi, stąd moja skromna prośba
      o chwilę zadumy dla Proboszcza MBJ... Mimo wszystko pozdrawiam i życzę
      wytwałości Wszystkim Parafianom MBJ.

wpis numer:75
      imię Piotr
      data 2005-04-05 12:13:51 Dzwony Dzwonami, Krzyż Krzyżem, Proboszcz
      Proboszczem, ale czemu na stronie Naszej Parafii nie ma wzmianki o śmierci Jana
      Pawła II Naszego Papieża i layout strony nie został zmieniony ?? Moim zdaniem
      to Kościół powinien pierwszy informowac o takich rzeczach a nie media Pozatym
      nietaktem było wypominanie wiernym że normalnie na mszach jest 20-30% tego co
      było w Niedziele

wpis numer:74
      imię Piotr
      data 2005-04-05 12:13:00 Dzwony Dzwonami, Krzyż Krzyżem, Proboszcz
      Proboszczem, ale czemu na stronie Naszej Parafii nie ma wzmianki o śmierci Jana
      Pawła II Naszego Papieża i layout strony nie został zmieniony ?? Moim zdaniem
      to Kościół powinien pierwszy informowac o takich rzeczach a nie media Pozatym
      nietaktem było wypominanie wiernym że normalnie na mszach jest 20-30% tego co
      było w Niedziele

wpis numer:73
      imię Henio
      data 2005-04-05 07:37:39 Pawle sonda jak najbardziej dziala :) tylko
      pewnie zaglosowales na obcie ktora jest nie w smak naszemu szanownemu
      Proboszczowi i magistrowi Adminowi :) czyli "OWIELE GORSZA" ta obcja jest
      zablokowana i nie mozna na nia glosowac niestety! :( w tej parafii slucha sie
      wybiurczo tylko pochlebcow i takimi osobami otacza sie nasz szanowny Proboszcz
      (ponadto)!

wpis numer:72
      imię pawel
      data 2005-04-05 00:03:14 Dlaczego sonda nt. "Jak oceniasz nowy wygląd
      naszej strony?" nie działa tzn. liczba głosów przed i po oddaniu głosu nie
      zmienia się???? jaki sens sondy jeżeli nie można oddać głosu?

wpis numer:71
      imię Krzysztof
      data 2005-04-04 22:23:05 Do Doroty: Ja już rok czasu chodzę do św.
      Alberta. Podobnie jak Ciebie ujęło mnie ciepło, uśmiech i serdeczność
      tamtejszych kapłanów. Z potrzeby serca poszedłem na wieczorową mszę w piątek
      aby połączyć się duchowo z Ojcem Świętym i bardzo wzruszyło mnie kazanie ks.
      Robeta Arndta. Jestem dużym chłopcem, a zwyczajnie leciały mi łzy...

wpis numer:70
      imię Dorota
      data 2005-04-04 21:44:36 Przykry artykuł nie do końca jest
      nieprawdziwy.Mnie brakło niedzielnej sumy za Papieża, słów
      pocieszenia,wsparcia, miłości ze srony prpboszcza.Chyba naprawdę przeniosę się
      do św.Alberta.Byłam tam ,jest "cieplo duchowo",przyjaźnie.Choć i u nas jest
      paru księży wspierających wiarę, przyciągających do Kościoła.Szkoda, że nie
      mogę powiedzieć tego o Proboszczu.Gdzież pokora,miłość ...

wpis numer:69
      imię Elżbieta
      data 2005-04-04 20:14:22 Szczęść Boże!Jesteśmy w stanie zrozumieć
      wszystko i awarie i inne złośliwości przedmiotów.Jednego nie jesteśmy w stanie
      wybaczyć...braku szacunku dla zmarłego bliskiego nam człowieka,naszego
      Ojca.Kościół to miejsce,w którym powinniśmy ukoic swój ból i modlić się za Jego
      duszę.To co zostało napisane w artykule jest zaprzeczeniem miłości, prawd
      wiary,szacunku do drugiego człowieka, do nauk naszego Ojca.

wpis numer:68
      imię parafianin
      data 2005-04-04 20:10:11 Piotrek powiedz czy to ty napisałeś czy to są
      słowa księdza proboszcza ??

wpis numer:67
      imię Artur
      data 2005-04-04 20:07:52 Szkoda, że Proboszcz nie zechciał zająć
      stanowiska wysługując się adminem. Widocznie jest "ponad to". To domena ludzi
      wielkich i prawdziwie doskonałych. Nigdy więcej nie będę uczestniczył w Mszach
      i nabożeństwach odprawianych w tym kościele.

wpis numer:66
      imię ADMIN
      data 2005-04-04 19:14:38 W odpowiedzi na artykuł w Gazecie Wyborczej i
      niektóre wpisy w Księdze Gości - zapraszam na stronę główną serwisu parafialnego

wpis numer:65
      imię S_e_B_a
      data 2005-04-04 15:46:59 Nie mówią całą prawdę o naszym kościele i
      dobrze może będzie lepiej lub chociaż się to wyjaśni

wpis numer:64
      imię parafianin
      data 2005-04-04 15:26:01 Ludzie nie dajcie się zwieść. Oni w Wyborczej
      próbują oddzielić kościół od Papieża,który jest jego głową. A tak przy okazji
      to była chyba jakaś awaria prądu, że te dzwony nie biły

wpis numer:63
      imię :)
      data 2005-04-04 10:28:35 www.abm-jedraszek.pl/index1.html

wpis numer:62
      imię Łukasz
      data 2005-04-03 22:54:59
      miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,2634499.html Polecam lekturę :) a
      zwłaszcza opinnie parafian pod spodem

wpis numer:61
      imię Kr
      • Gość: Mols ciag dalszy IP: *.toya.net.pl 09.04.05, 22:49

wpis numer:61
        imię Krzysztof
        data 2005-04-03 22:53:24 Jestem byłym parafianinem a dziś mieszkam w
        parafi św.Alberta na Bartoka i Bogu za to dziękuję. Artykuł w Wyborczej bardzo
        nadwątlił PR Waszej parafi co smuci zwłaszcza teraz, kiedy opłakujemy Jana
        Pawła II. Mam nadzieję że sytuacja się nie powtórzy a jeśli nawet to zapraszam
        do "mojego" kościoła. Pozdrawiam księdza Z.Łukomskiego.

wpis numer:60
        imię S_e_B_a
        data 2005-04-03 21:15:10
        miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,2634499.html Zenada ludzie, żenada

wpis numer:59
        imię Dorota
        data 2005-04-03 20:11:18 Jestem oburzona Księże Proboszczu tym,że nie
        biły wczoraj dzwony na wieść o śmierci Ukochanego przez nas Ojca Świętego.Dziś
        również msza św. o 12 w nikłym stopniu nawiązywała do śmierci Papieża, mało też
        mówił Ksiadz o niezwykłym Bożym Miłosierdziu, jak ma chodzić więcej niż 20 %
        parafian do Kościoła jeśli nasz kościół nie wznieca miłosierdzia,miłości, nie
        reaguje właściwie na wydarzenia. Czy naprawdę nie można było przełożyć mszy za
        jubilatów?A odprawić za Papieża dziś jak to ma miejsce w całej Polsce? Dlaczego
        dopiero w czwartek? Czy i dlaczego dla naszego Proboszcza są ważniejsze inne
        intencje niż ta za Ojca Świętego?Dlaczego u nas suma nie jest odprawiana za
        Parafian?Może gdyby proboszcz wczoraj i dziś zachował się tak jak tego
        oczekiwali Parafianie, byłoby nas w przyszłości więcej na niedzielnych
        mszach.Dlaczego wczoraj był zamknięty Kościół?Może nasz Proboszcz ma inne
        zdanie niż większość Polaków.Może trzeba naprawdę zacząć od siebie, od parafii
        wcielać w życie nauki Papieża, dawać przykład sobą, uczestniczyć bardziej w
        życiu parafian.Nie mogę pewnych działań pojąć i zgodzić się z dzisiejszą
        homilią Proboszcza.Jest mi przykro także za zamknięty wczoraj kościół i brak
        dzwonów.Polecam naszego Proboszcza i wszystkich Księży w parafii Bożemu
        Miłosierdziu szczególnie w tym dniu i opiece na pewno Świętego Jana Pawła II.

wpis numer:58
        imię S_e_B_a
        data 2005-04-03 12:59:46 Szczęść boże? Nie do końca nie jestem
        zwolennikiem naszej parafi i dziś szczególny dzięń śmierć papieża a na stronie
        kolorowo jakby nigdy nic :( Wiem, że wczorajszego dnia bardzo dużśo osób
        chciało wejść do parafii a ta była zamknięta!! Podobno któryś z księży łaskawie
        ją otworzył. Żenujące jest również to, że jako jedyne w Łodzi w naszym kościele
        nie biły dzwony a oczywiście o 6 rano biły przez co budziły osoby, które
        przychodzą do kościoła np. na godz. 18. Bardzo proszę o zrobienie czegoś z tym
        ponieważ dużo osób zastanawia się nad złożeniem pisma do kurii
        biskupiej................

Nie wiem jak Wy, ja sie cenzura brzydze...
        • Gość: Tom Re: ciag dalszy IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.04.05, 10:26
          A wpisy z forum tez skopiowales??? Sa rownie ciekawe jak te z Ksiegi Gosci :)
          • Gość: Mols Re: ciag dalszy IP: *.toya.net.pl 10.04.05, 15:42
            Gość portalu: Tom napisał(a):

> A wpisy z forum tez skopiowales??? Sa rownie ciekawe jak te z Ksiegi Gosci :)

Tak i zapewniam ze wkrotce rozesle je do redakcji łodzkich mediow oraz do Kurii
            Biskupiej. Do tej ostatniej zaniose osobiscie z prosba o pokwitowanie z
            sekretariatu. Jesli sprawa zostanie zignorowana to media beda mialy szanse
            zapytac "dlaczego?". No wlasnie, skoro ksiadz jest bez skazy, to czemu usunal
            krytyczne wypowiedzi? To tylko jedno z pytan, ktore zadalbym ksiedzu na miejscu
            GW.
            • Gość: Parafianka Re: DROGI MOLS IP: *.zdnet.com.pl 10.04.05, 19:41
              Śmieszne co piszesz, lecz mam pytanko, co masz na celu oczerniając naszą
              parafię?? Bo zbytnio nie rouzmiem Twojego dziecinnego myślenia. A może jesteś
              zakompleksiony i w ten sposób chcesz sam siebie dowartościować?? Ja rękoma i
              nogami będę broniła naszego księdza Proboszcza, gdyż wiem, iż to człowiek
              wzorowy i wiem i za mną pójdzie 90% mieszkańców naszego osiedla. SERDECZNIE
              POZDRAWIAM!
              • Gość: Tom Re: DROGI MOLS IP: *.devs.futuro.pl 11.04.05, 07:40
                Kolega nie oczernia naszej parafii!!! Robi to zapewne dlatego ze proboszcz jest
                gluchy na wszelkie uwagii, krytyke i niereformowalny!!! A tak raczej nie
                powinno byc A z tymi 90% "za proboszczem" to bym uwazal bo raczej 90% to jest
                tych ktorzy go nielubia i maja serdecznie dosc!!!
      • Gość: Parafianka Dorgi MOLS:) IP: *.zdnet.com.pl 10.04.05, 19:26
        Jaki Ty jesteś obłudny! Jejku szkoda gadać! Zająłbyś się lepiej własnym życiem,
        a nie szukaniem sensacji na terenie parafii.
        • Gość: Mols ja Tobie drogi? Coz za sarkazm! IP: *.toya.net.pl 10.04.05, 20:22
          Gość portalu: Parafianka napisał(a):

> Jaki Ty jesteś obłudny! Jejku szkoda gadać! Zająłbyś się lepiej własnym
          życiem,
          >
          > a nie szukaniem sensacji na terenie parafii.

A kimze Ty jestes, do jasnej cholery, zeby mnie oceniac? O ile moj (byly)
          Proboszcz, jako osoba publiczna, podlega mojej ocenie, tak kompletnym
          koltunstwem z Twojej strony jest nazywanie mnie obludnym. Guzik o mnie wiesz i
          tak zapeewne pozostanie, bo nie zamierzam Ci sie szerzej prezentowac. Natomiast
          zarowno ja, Ty, On, Ona, Oni moga oceniac i komentowac zachowania tego i
          kazdego innego proboszcza, bowiem jego praca podlega ocenie rowniez parafian.
          Jesli tego nie rozumiesz, to pozostaje mi tylko wspolczuc. Nie ciagne dalej
          tego tematu, bowiem musialbym Cie ocenic, a tego kultura mi nie pozwala zrobic.

Jesli wiekszosc parafian bylaby rzeczywiscie bezkrytyczna, to pozostaje siasc i
          plakac. Szczesliwie tak nie jest (choc nie odmawiam nikomu upartego i
          zaprzysieglego twierdzenia ze woda wcale nie jest mokra) i Bogu za to dzieki.

• Gość: anka Re: ja Tobie drogi? Coz za sarkazm! IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.04.05, 07:40
            Mols - nic dodać , nic ująć .
            Podpisuję się pod twoją wypowiedzią
          • Gość: Adior Re: ja Tobie drogi? Coz za sarkazm! IP: *.devs.futuro.pl 11.04.05, 07:44
            Mols popieram!!!
    • michaliszyn no to sobie poszedł... 10.04.05, 20:14
      ...Grzesio "w sufragany", hehehehehe
    • Gość: Mols w tej sprawie glos maja TYLKO parafianie IP: *.toya.net.pl 13.04.05, 21:54
      Wykonalem telefon do Kurii, aby poinformowac o sygnalach ktore pojawily sie na
      forum i na stronie parafii. Poinformowano mnie, ze moj telefon jest tylko
      niesprawdzona pogloska. Nie moze byc by taktowany jako skarga, bowiem nie
      jestem juz formalnie parafianinem MBJ (od pewnego czasu jestem zameldowany poza
      administracyjnym terenem parafii). Skarga mogla byc przyjeta, gdybym osobiscie
      zostal niestosownie potraktowany przez proboszcza. Uczciwie powiem, ze nic
      takiego nie mialo miejsca, zatem skarga z mojej strony jest bezprzedmiotowa.

Nie mniej jednak, jesli jest ktos kto bedzie dla Kurii wiarygodny, czyli jest
      parafianinem wzglednie osobiscie zostal nieprzyjemnie potraktowany przez
      proboszcza, to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby do Kurii napisac/zadzwonic.

Wpisy krytykujace proboszcza usuniete ze strony parafialnej sa zamieszczone na
      forum, to powinna byc dla zwierzchnikow kaplana ciekawa lektura.
      • Gość: gosc Re: w tej sprawie glos maja TYLKO parafianie IP: *.toya.net.pl 14.04.05, 08:27
        Szanowny Panie, przecież już kilka osób na tym forum napisało że KOŚCIÓŁ BYŁ
        OTWARTY!!!! Świętoszki jednodniowe, które pewnie były pierwszy raz w kościele od
        lat, nie wiedziały że otwarte było boczne wejście do ogromnych kaplic gdzie
        trwały modlitwy z księżmi. Wszystkie msze wierczorne i nabożeństwa w tym
        kościele odprawiają się właśnie w kaplicach a nie w głównym kośicle (teraz leżą
        tam narzędzia robotników robiących podłogi - kto miałby ich pilnować?).
        jedna z formumowiczek napisała, że chyba musi przeprosić księży z tej parafii.
        No to niech przeprosi i odkręci sprawę, że by aktywiści nie musieli wydawać na
        telefony.
        • Gość: kamil Re: w tej sprawie glos maja TYLKO parafianie IP: *.toya.net.pl 14.04.05, 09:07
          ale tu chodzi także o arogancje proboszcza i o jego traktowanie parafian!!!!
          • Gość: gosc Re: w tej sprawie glos maja TYLKO parafianie IP: *.toya.net.pl 14.04.05, 09:27
            na czym polega ta arogancja i traktowanie? na tym że musi wybudować olbrzymi
            kościół, oświetlić go i ugrzać? a za co? Popatrz w tacę w niedzielę - złotówki,
            pięćdziesięcogroszówki, trochę dwójek. Ile tego jest? A prąd płacą jak fabryka a
            nie jak prywatni mieszkańcy - czyli 2xdrożej
            A ile dałeś osobiście?
            A może chodzi ci o rozmowy z ludźmi? Moje dziecko szło tam do komunii parę lat
            temu, choć to nie nasza parafia. I podczas rozmów z proboszczem przed komunią
            sama bym walnęła paru rodziców młoteczkiem w móżdzek. Bo dla nich najważniejsza
            była sukienka albo garniturek, knajpa na imprezę i prezenty. Więc właściwie po
            cholerę tego dzieciaka do komunii pchają? Przecież bez kościoła można i imprezę
            i prezenty i ciuchy. Po co zawracać głowę. Znam też sytuację, że chrzestnym
            chciał być niewierzący. Po cholerę się pytam? I tu się proboszcz wkurzył. I ja
            się nie dziwię "arogancji"
            • Gość: Niskigoral Re: dla Gościa IP: *.pttox.lodz.pl 14.04.05, 09:41
              Szanowny Gość chyba nie zauważył, że wypowiedzi na Forum GW oraz na stronach
              Parafii (dzięki MOLS :-)) nie dotyczyly tylko pamiętnej soboty, tylko
              całokształtu działań ks. proboszcza, co do których rzeczywiście mozna miec
              sporo uwag krytycznych. To napisałeś w sprawie komunii, OK. A jak ustosunkujesz
              sie np. do propozycji zamykania Kosciola dla osób spóżniających sie. Tez
              wszystko w porządku?
              Każdy zrobi jak uważa. Ja po prostu przestałem już uczęszczac na niedzielne
              msze do tej Parafii, bo mi takie podejście ks. proboszcza do ludzi nie
              odpowiadało. A inni, w tym i TY niech sie sami zastanowią co chcą zrobić. Ja
              się w to juz nie mieszam. Pozdr.
              • Gość: spóźnianie się Re: dla Gościa IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.04.05, 12:16
                Osobiście regularnie się spóźniam do kościoła na mszę do TEGO właśnie kościoła,
                i w życiu nie zdarzyło mi się żeby były zamknięte drzwi!! Jeśli główne nie są
                otwarte (a tak bywało gdy coś tam robili budowlańcy) to zawsze były otwwarte
                boczne i od kaplicy.
                Inna sprawa - jak się spóźniamy to normalne że nas pouczą żeby tego nie robić:)
                Uwagi krytyczne mozna mieć do każdego człowieka - nobyd's perfect jak wiadomo.
                Nie chcę bronić proboszcza bo osobiście go nie bardzo lubię ale uważam że jest
                dobrym organizatorem => wątpię czy którakolwiek parafia ma tyle działaności
                typu - Kana, koło misyjne, zajęcia dla dzici, dofinansowania dla różnych ludzi
                i grup społecznych, spotkania dla bezrobotnych, dla alkoholików,
                niepełnosprawnych.
                Do każdego można się przypiąć bo każdy robi coś tak że ci się to nie podoba.
                • Gość: i.w Re: dla Gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 01:08
                  Byłam tej pamiętnej nocy w kaplicy, zaraz po informacji o śmierci
                  Papieża .Odmówilismy różaniec w intencj Zmarłego Jana Pawła II( modlitwę
                  prowadził Ks Jędraszek.Lecz, kiedy wyszłam na zewnątrz stała tam grupa
                  awanturujących sie ludzi.Mieli pretensje, że dzwony nie biły( bo jak
                  wykrzykiwała jedna z kobiet u jej syna w Sosnowcu dzwoniły).Nie wiem, czy w tym
                  momencie było to najistotniejsze.Przecież powiadamianie o ważnych wydarzenich w
                  życiu Kościoła było konieczne, kidey nie było innych możliwości przekazywania
                  informacji.Przyznaje,że poczatkowo chciałam pozostać w otoczeniu parafii
                  odczuwając potrzebę bycia w tym trudnym momencie z ludżmi, którzy też odczuwają
                  ból, ale szybko wsiadłam do samochodu i wróciłam do domu ,bo to co te kilka
                  osób wyprawiało to było delikatnie mówiąc bardzo niestosowne.Niektórzy z Was
                  chyba identyfikują się z tymi dla których każda okazja do awantury jest dobra;
                  nawet śmierć Ojca św.
                  Wkurzają mnie niektóre Wasze maile ,tak łatwo krytykujecie Proboszcza, a co
                  sami zrobiliście dla parafii.Co robicie dla osiedla.Jak wygląda park?Teraz mamy
                  być lepsi( pokażcie Swiatu że jesteśmy godni mienić się rodakami Jana Paweła
                  II) a urządzacie zwykłą chamuwę.Czy to, co wyprawiacie ma coś wspólnego z
                  miłosierdziem Bożym, zacznijcie naprawiać parafię od siebie.Czule pozdrawiam.
                  Szczęść Boże!
                  • Gość: calujacy w sygnet Re: dla Gościa IP: *.toya.net.pl 16.04.05, 07:31
                    Dlaczego nikt nie krytykuje proboszcza z Olechowa, ks. Michalskiego? Dlaczego
                    nie widać braku sympatii dla proboszcza Lukomskiego z ul.Bartoka? Jak
                    wytlumaczyc fakt ze nikt nie narzeka na ks. Wieczorka z Nawrot czy ks.
                    Majchrzaka ze sw.Kazimierza?

Dlaczego wielu tak bardzo nie podoba sie ks. Jedraszek? Moze dlatego, ze wielu
                    po kontaktach z nim ma wrazenie ze to zarozumialy despota, butny i arogancki
                    czlowiek, ktory daje upust swoim carskim zapedom nawet podczas niedzielnych
                    mszy. No i taki jest przymilasek, ze ludzi z kancelarii wyrzuca, jak ktos
                    narusza dogmat o jego nieomylnosci. Prawda to?

Widac, ze Polscy katolicy nie dorosli do tego, zeby proboszcz traktowal ich
                    podmiotowo, a nie przedmiotowo. Jak pleban grzmi, rozstawia po katach i karci,
                    to jest normalnie. Takich proboszczow chcemy! No bo jak to, to jest przeciez
                    tradycjyjny model duszpasterstwa...

Kazdy ksiadz jest w stanie odmowic rozaniec za papieza. Kazdy moze odprawic
                    msze i wyglosic lepsze badz gorsze kazanie. Do tego momentu mozna powiedziec,
                    ze w zasadzie nie ma roznicy kto prowadzi owczarnie. Tyle ze nie kazdy ma
                    predyspozycje do bycia proboszczem duzej parafii. Dekret - dekretem, ale zanim
                    ksiadz dostanie papier wzywajacy do objecia probostwa, powinien przejsc
                    porzadna procedure rekrutacyjna. A jak sie nie sprawdzi, do do Rusca albo do
                    Restarzewa na wikariat!

Strach pomyslec, ilu wikarych mialby slynny skadinad ksiadz Ledzinski w
                    oslawionym swego czasu Ruscu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka