Dodaj do ulubionych

Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!!!!

04.04.05, 07:12
Bieda dotyka 23 mln Polaków, w tym 12,7 procent polskich dzieci. 5 milionów
osób żyje za mniej niż 10 złotych dziennie. Województwo lubelskie jest
najbiedniejszym regionem Unii Europejskiej.
Dane GUS o odsetku biednych opierają się na ustawowej granicy ubóstwa -
wynosi ona 1226 zł miesięcznie na czteroosobową rodzinę, co daje około 10 zł
dziennie na osobę. Takie dochody ma ok. 7,7 mln Polaków. 5 milionów żyje
nawet poniżej tej granicy.
Na jednego bogatego w Polsce przypada już 300 biednych. Wskaźnik bezrobocia
sięga gdzieniegdzie nawet 90 proc.

Głód dzieci
Według najnowszego raportu UNICEF-u w naszym kraju w biedzie żyje 12,7 proc.
najmłodszych. Sytuuje nas to mniej więcej pośrodku listy 24 badanych krajów,
ale to właśnie u nas najbardziej wzrosła liczba ubogich dzieci. W latach 90.
przybyło ich ponad 4 proc. (największy przyrost w Europie; w tym czasie w
Wielkiej Brytanii liczba biednych dzieci zmniejszyła się o ponad 3 proc.).

Według danych zebranych przez Biuro Rzecznika Praw Dziecka, w niektórych
regionach w biedzie żyje nawet 40 proc. dzieci. Najgorzej jest na Warmii i
Mazurach oraz w Świętokrzyskiem.

Wśród dzieci zdarzają się przypadki omdleń z głodu podczas lekcji. Zdarza
się, że uczniowie zjadają resztki śniadań przyniesionych przez kolegów. Są
dzieci, które przyznają, że jedynym ich powodem chodzenia do szkoły jest
talerz gorącej zupy, którą tam dostają. Według Polskiej Akcji Humanitarnej, w
tym roku szkolnym liczba szkół objętych dożywianiem wzrosła z 67 do 125, zaś
liczba dożywianych dzieci z 2,1 tys. do 4,8 tys.

Rząd ma pomysł?
Obywatelskie i Krajowe Obserwatorium Ubóstwa i Wykluczenia Społecznego - to
najnowsze pomysły rządu na walkę z biedą. Będą kosztować minimum 30 mln zł
rocznie.

W rządowych materiałach na temat tych inicjatyw pełno jest słów o
interdyscyplinarnym charakterze działań, działaniach zintegrowanych
działaniach kompleksowych itd. O samym Obserwatorium jest tylko jedno
zdanie: "To zespół instytucji naukowych finansowanych z środków publicznych".
Za 30 milionów złotych można np. wydać studentom 100 milionów obiadów.
Oznacza to, że przez cały rok można żywić ponad 270 tysięcy żaków.

Polska - unijny biedak
Pośród 10 najbiedniejszych regionów w UE znalazło się aż 6 polskich
województw - lubelskie (najbiedniejsze) i dalej kolejno: podkarpackie,
warmińsko-mazurskie, podlaskie, świętokrzyskie, (6. "czarne" miejsce -
węgierski Észak Magyaroszág), opolskie.

W zamkniętym kręgu
Bieda nie ogranicza się już tylko do wsi i małych miasteczek na prowincji.
Głoduje się w Krakowie, Warszawie, Olsztynie i wielu innych dużych miastach.
Często bezrobocie i bieda przechodzą z pokolenia na pokolenie - np. urodzenie
się w ubogiej rodzinie i ścianie wschodniej daje duże prawdopodobieństwo
pozostania w zamkniętym kręgu ubóstwa. Eksperci uważają, że migracja w Polsce
jest zbyt mała, by mogła zmniejszyć różnice w zamożności regionów, a odpływ
ludzi najbardziej przedsiębiorczych z terenów najbiedniejszych tylko pogłębia
marazm. Przewiduje się, że dysproporcje pomiędzy tzw. Polską A i Polską B
będą się powiększały - duże aglomeracje będą się rozwijały znacznie szybciej
niż Polska B. Zamiast bezrobotnych miejsce zamieszkania zmieniają głównie
osoby lepiej wykwalifikowane. Najbardziej mobilni są ludzie młodzi,
wykształceni. I oni też są najbardziej poszukiwani na rynku pracy.
Obserwuj wątek
    • ebusia_fam_fatal kraj wedlug ebusi 04.04.05, 10:17
      a ja uwazam, ze powinno sie "wybic" tych u wladzy wszystkich, sejm senat w pyry!
      powinien zostac prezydent (funkcja - a nie obecny zlodziej) i grupa powiedzmy
      dwudziestu mlodych dynamicznych ludzi, ktorzy nie beda mysleli tylko o sobie i
      kumplach i pieniadzach i willach z basenem (choc istnieje niebezpieczesnstwo,
      ze jednak beda o tym myslec) zeby ukrocic te łancuszki ktore sa tam na "gorze":
      kazdy zna kazdego, reka reke myje itp. ci mlodzi ludzie powinni budowac kraj od
      poczatku. wtedy starczyloby forsy na biedne dzieci przede wszystkim z uwagi na
      to, ze ile mniej pensji tym burakom u wladzy by sie wyplacalo, mlodzi ludzie po
      studiach, zdolni mieliby gdzie pracowac, starsi - doswiadczeni mogliby
      prowadzic kursy dla tych mlodych. nie byloby zlodziejstwa, sprzedawania naszego
      kraju innym. wlazenia w dupe innym narodom tylko po to, by miec z tego jakas
      korzysc.
      a obecnych zlodziei do kopalni wegla - pod ziemie - niech odrobia i oddadza to
      co nakradli.
      system kar tez powinno sie zmienic - ktos zawini - idzie do pierdla, ukradl -
      obciac mu dlon i kazac jeszcze odrobic i oddac to co nakradl; zgwalcil, jest
      pedofilem, odciac "jego narzedzie zbrodni". tepymi nozycami i bez znieczulenia.
      to wtedy nikt by sie nie osmielil ukrasc itd bylby to przyklad dla kazdego
      nastepnego, ktory chocby pomysli o nieuczciwym dorobieniu sie na slabszych.
      a w wiezieniach? zamiast silowni, telewizorkow z satelita, stolowki za wieksze
      stawki zywieniowe niz maja chorzy w szpitalach - roboty w stylu: kopanie rowow,
      pranie, dxwiganie, jakies fabryki, bez wyrobienia dziennej normy - nie dostanie
      posilku.. to by taki wiecej nawet nie chcial tam wrocic, a na sama mysl o
      popelnieniu przestepstwa, wolalby isc do kosciola i dac na tace "bo zgrzeszyl w
      myslach"
      • mapi4 Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 10:24
        ebusia_fam_fatal m. in. napisała:

> zgwalcil, jest
        > pedofilem, odciac "jego narzedzie zbrodni"

A jeśli gwałcącym - gwałcącą jest... ona, to co jej wtedy odciąć?
        • ebusia_fam_fatal Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 10:27
          to, co jest odpowiedzialne za libido. ale nie mam pojecia co to jest u kobiet;)
          mozna jej usunac macice i jajniki i piersi - zaczelyby jej rosnac wąsy, wlosy
          na klacie i stalaby sie prawie mezczyzna. bez popedu i jak ukarana!

a i tak jej kara bylaby niewspolmiernie mniejsza od tej, jaka ona wymierzyla
          krzywdzac inna osobe, zwlaszcza dziecko:(
      • xpiotrx1 Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 10:30
        > a ja uwazam, ze powinno sie "wybic" tych u wladzy wszystkich, sejm senat w pyry
        > !

calym sercem jestem za tym pomyslem

> powinien zostac prezydent (funkcja - a nie obecny zlodziej) i grupa powiedzmy
        > dwudziestu mlodych dynamicznych ludzi, ktorzy nie beda mysleli tylko o sobie i
        > kumplach i pieniadzach i willach z basenem (choc istnieje niebezpieczesnstwo,
        > ze jednak beda o tym myslec) zeby ukrocic te łancuszki ktore sa tam na "gorze":

to juz moim skromnym zdaniem utopia - mysle ze podstawową i jedyna droga do
        usprawnienia pracy urzedasow jest wprowadzenie instytucji "odpowiedzialnosci za
        swoje decyzje", wszedzie w europie urzednik odpowiada wlasnym nazwiskiem i
        majatkiem za zle decyzje i nie polega. Popatrz, jezeli cos spieprzysz pracując w
        jakiejs firmie to ponosisz za to odpowiedzialnosc, a urzednik nie, sankcje dla
        urzedasow powinny byc wielokrotnoscią sankcji dla swyklych smiertelnikow.
        • mapi4 Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 10:36
          A pierwszym, małym krokiem ku realizacji tej utopii, powinna być likwidacja obecnego systemu partyjnego, źródła wszelkiego zła w Polsce.
        • ebusia_fam_fatal Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 10:39
          no, dla tych urzedasow byly te kopalnie:) nie odrobi - nie wylezie na
          powierzchnie

a po co nam 480 ponad politykow i 230 jeszcze jednych do nakarmienia + ich
          rodziny? nie wystarczy 20? 16 z wojewodztw i 4 takich dodatkowo? po co wiecej.
          im wiecej ludzi do decydowania tym gorzej
          • zgryzlak Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 12:07
            "Aby me słowo odzyskało znaczenie
            muszę rozpocząć tę jazdę od siebie"
            Czyli najpierw miasto, potem powiat, województwo a dopiero potem sejm i senat.
            Tych polityków (złodziei, przekręciarzy itp) zebrałoby się ładnych parę
            tysięcy:-)a ludzi pozostających na ich utrzymaniu juz pewnie kilkadziesiąt.
            Dlatego świat wb Ebusi pozostanie fatamorganą. :-)
            • ebusia_fam_fatal Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 12:26
              trzeba tylko chciec :)
              a nie ZNOWU myslec: eee, nie uda sie. i nic nie robic. :)
              moze akurat sie uda?
              • zgryzlak Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 13:29
                Nie tylko chcieć - trzeba jeszcze coś w tym kierunku zrobić. A nie tylko gadać,
                że sie powinno chcieć.....
                Powodzenia w tworzeniu ...:-)
              • anilek_swiety Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 14:54
                od samych checi nie wiel przybedzie, ale fakt jest to jakis poczatek. Powiedz
                na kogo glosowalas przez kilak osttnich wyborow?
                • ebusia_fam_fatal Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 15:04
                  na nikogo, bo najpierw bylam za mala, a potem poniewaz nie znam w ogole
                  polityki, nie chcialam "wybrac" xle.
                  wiem - teraz sie posypie lawina komentarzy, ze skoro nie glosowalam, to co
                  narzekam. i takie tam.. ale jak "oni" tak dalej beda postepowac, to obiecuje,
                  ze sie wezme za polityke i jeszcze o mnie uslyszycie ;)
              • hajdana Re: kraj wedlug ebusi 04.04.05, 16:35
                miało nie być o polityce, ale czemu nie :)
                Jak czytałam wyżej, to macie doskonały przepis na dyktaturę :D - wybrać
                jednego, kawalera bez zobowiazań (żeby taniej wyszło), dać mu waaadzę,
                uprawnienia podpisywania wszystkich dekretów w sprawach od Helu do Tatr (trochę
                się będzie ślimaczyć, jak w W-wie, ale uczciwie i odpowiedzialnie)!
                Partie be, wybory be - po co był 1989? Była jedna i wybory się same robiły ;)
                A poważniej - to tworzycie jakąś nową sieradzką partię? Bardzo jestem ciekawa :)
                • sbi Nie o polityce :) 05.04.05, 09:34
                  > miało nie być o polityce, ale czemu nie :)

Dawno się nie odzywałaś - żaden inny temat cię nie sprowokował? :)
                  • hajdana Re: Nie o polityce :) 05.04.05, 15:47
                    właśnie coś tworzę i jest mi trudno być aktywnym tutaj także, ale czasem robię
                    sobie przerwy i mam przyjemność, że daję się sprowokować :) Pozdrawiam całe
                    rozgadane, całkiem interesująco, towarzystwo!
    • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 09:40
      Wniosek: uczyć się!
      • mapi4 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 10:24
        harry_76 napisała:

> Wniosek: uczyć się!

Genialne!!!
      • ebusia_fam_fatal Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 10:49
        o cholera... nigdy bym na to nie wpadla...
        dzieki hary!!!:D:D
        • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 11:37
          Proszę bardzo.
          • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 21:51
            placimy cos?
            • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 22:25
              Porada gratis;)
              • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 22:34
                no tak wyksztalcony czlowiek ma chyba wysoka takse
                • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 22:55
                  Pierwsza porada gratis od firmy;)
                  • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 05.04.05, 23:01
                    a moze tylko takie masz? :-(((
      • mapi4 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 08:31
        harry_76 napisała:

> Wniosek: uczyć się!

Bzdura!!!

To nie do końca tak jest, a w zasadzie na pewno tak nie jest, bo skąd tylu bezrobotnych z wyższym wykształceniem albo mgr pracujących nie w zawodzie za psie pieniądze? Bardziej prawidłowym stwierdzeniem jest, uwzględniając tytuł tematu: Dobrze się urodzić i trochę poduczć się!!!
        • mapi4 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 08:35
          ... albo, jak ktoś napisał na forum wczesniej; byznysmyn wykształcenie ma we krwi, albo też, jak mówią obecni wybitni działacze gospodarzczy a faktycznie uwłaszczeni komuniści: najważniejsze to być we właściwym miejscu i we właściwym czasie, np. mieć wujka w zarządzie CPN w latach 80...
          • sbi Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 08:51
            Owszem dużo racji jest w tym, że łatwiej mają ci ze znajomościami, ale nie jest przecież tak, że bez nich jest sie skazanym na porazkę. Wydaje mi się, że większość forumowiczów ma się nie najgorzej. Czy wy w większości swoje sukcesy, obecną pozycję zawdzięczacie znajomością czy swojej cięzkiej pracy?
            • ebusia_fam_fatal Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 09:02
              ja moja obecna pracke zawdzieczam sama sobie :D mojej pracy nad soba, roku na
              uczelni...
              mama mi troche pomogla - bo nie mialam forsy na koncie telefonu zeby sie na
              rekrutacje umowic - dala mi swoj telefon :)
            • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 09:22
              Wszystko zawdzięczam sobie:-)
              • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 09:24
                sam sie zaplodniles sam sie urodziles i sam sie wychowales, jestes
                niespotykanym indywidum
                • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 11:19
                  No comments
                • harry_76 Do anilka 06.04.05, 11:21
                  I tu mnie uraziłeś...
        • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 09:23
          A czy ci mgr znają języki obce? Ile? Jaki poziom? Jaką skończyli uczelnię? Bo
          pseudo uczelni jest full. Czy studiowali zaocznie, dziennie, wieczorowo?
          Kochany, nie każdy mgr to samo!
          • mapi4 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 11:13
            Masz rację! Języki są bardzo ważne i nie tylko u mgr! Ostatnio pewnien rodzimy byznysmyn pytał się o znajomość jezyków obcych od kandydatek do pracy za ladą sklepową... pewnie myślał,że jesteśmy już jakimś kurortem światowym i cudzoziemcy walą do Sieradza jak do jakiegoś Sanmoryca...
            • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 11:15
              Zastanów się dlaczego nie walą;p
              I nie ironizuj, bo jest b. ważne. Najlepiej zlewać i być głąbem.
              • mapi4 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 11:23
                Albo zadufanym w sobie chamem!
                • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 11:46
                  Masz coś do mnie?
                  • ebusia_fam_fatal ja mam 06.04.05, 11:53
                    traktujesz nas z gory, bo co, studiowalas w Wielkim Miescie? moze z niego
                    pochodzisz? i uwazasz sie przez to za lepsza? bo takie dajesz o sobie
                    swiadectwo :(
                    nie zrozum mnie xle, to w takim razie mi wytlumacz jak to z Toba, harry, jest,
                    co?
                    • harry_76 Re: ja mam 06.04.05, 11:57
                      Sami domagacie się, żeby tak was traktować- nie mówię o wszystkich!
                      Zero inicjatywy, wszystkojedność i bylejakość, wiecznie niezadowoleni, zero
                      wyobraźni i pomysłów.
                      Akurat nie o Tobie tu mowa.
                      • mapi4 Re: ja mam 06.04.05, 12:12
                        harry_76 napisała:

> Sami domagacie się, żeby tak was traktować- nie mówię o wszystkich!
                        > Zero inicjatywy, wszystkojedność i bylejakość, wiecznie niezadowoleni, zero
                        > wyobraźni i pomysłów.
                        > Akurat nie o Tobie tu mowa.

Kilka przykladów niebylejakich, niewysztkojednych i pełnych wyobraźni zachowań wybitnych osób:

Tadeusz Kościuszko tak się spił pod Maciejowicami (1794), że zapomniał wziąć mapy i nie mógł dowodzić bitwą. M. in. dlatego Polacy ponieśli klęskę w starciu z rosyjskimi wojskami.

Władysław Reymont, autor "Chłopów", nie pojechał w 1924 r. do Sztokholmu po odbiór Nagrody Nobla, gdyż nie mógł wytrzeźwieć. Pisarz zmarł rok później z powodu alkoholizmu.

Dla zachowania legendy przez 60 lat ukrywano prawdę, że major Henryk Sucharski usiłował poddać Westerplatte już 2 września 1939 r.

Polski prałat pracujący w Watykanie pomagał włoskiej firmie Oto Melara w handlu bronią, Polski duchowny specjalizował się w sprzedaży czołgów do krajów Trzeciego Świata.

W czasie jednej nocy w Wojskowym Ośrodku Szkolno-Wypoczynkowym w Orzyszu pewien generał rzucił szklanką w kelnerkę. Drugi o północy zażądał czekolady z rodzynkami, po którą adiutant jechał 100 km. Trzeciemu generałowi trzeba było w nocy upolować jelenia. Polscy generałowie potrafią się bawić...

W centrum Wrocławia na przejściu dla pieszych kierujący samochodem prokurator pogryzł kobietę. Mężczyzna zdenerwował się, kiedy kobieta zwróciła mu uwagę , że powinien się zatrzymać.

Andrzej Pastwa, kryminalista z 15-letnim stażem więziennym, został w 1995 r. (na chwilę) przewodniczącym Ogólnopolskiego Komitetu Wyborczego Lecha Wałęsy.

• harry_76 Re: ja mam 06.04.05, 12:25
                          Co to ma do rzeczy..?
                          Swoja drogą ciekawe rzeczy tu zapodajesz. Wszystko przez wódę.
                        • ebusia_fam_fatal Re: ja mam 06.04.05, 12:30
                          tak, Kosciuszko z pewnoscia spil sie mocna kawa :P
                          a jego dzieci zostały blokowcami :]
                          • mapi4 Re: ja mam 07.04.05, 07:54
                            ebusia_fam_fatal napisała:

> tak, Kosciuszko z pewnoscia spil sie mocna kawa :P
                            > a jego dzieci zostały blokowcami :]

Na pewno nie!

Wtedy nie było bloków, nawet chyba jeszcze czworaków nie budowano, ale mieszkaniec czworaków to był ktoś!
                            • harry_76 Re: ja mam 07.04.05, 08:40
                              Mapi4, powalasz mnie swoją lotnością umysłu;)
                              • mapi4 Re: ja mam 07.04.05, 09:58
                                harry_76 napisała:

> Mapi4, powalasz mnie swoją lotnością umysłu;)

sorry... ale nie wziąłem tego pod uwagę.

Fakt, w stosunku do osób używających języka typu "zlewać i być głąbem" należy wypowiadać się w prostszych słowach...
                                • harry_76 Re: ja mam 07.04.05, 10:02
                                  Azali ebusia żartowała z blokami:-)
                                  • mapi4 Re: ja mam 07.04.05, 10:06
                                    harry_76 napisała:

> Azali ebusia żartowała z blokami:-)

O jej! Co ty powiesz! Sam jednak nigdy bym na to nie wpadł! Jak to dobrze jest czasami posłuchać mądrego człowieka...
                                    • xpiotrx1 Re: ja mam 07.04.05, 11:14
                                      moze zrobcie sobie wątek -pingpong- i tam bedziecie sobie pileczki odbijac
                                      • ebusia_fam_fatal Re: ja mam 07.04.05, 11:44
                                        to nie podziala, bo watki rzadko kiedy rozwijaja sie w zadanym przez autora
                                        temacie/kierunku :]
                                        • xpiotrx1 Re: ja mam 07.04.05, 11:48
                                          no moze tutaj, normą jest pisanie, odpowiadanie, na zadany temat.
                                          Troche chęci ?
                                          • xpiotrx1 Re: ja mam 07.04.05, 11:51
                                            swoją drogą, sposob waszej dyskusji i temat na jaki zeszla nawet pasuje do
                                            tematu wątku

Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!!!!

cos w tym jest
                                      • mapi4 Re: ja mam 07.04.05, 14:04
                                        xpiotrx1 napisał:

> moze zrobcie sobie wątek -pingpong- i tam bedziecie sobie pileczki odbijac

ping - pong!

ping - pong!

ping - pong!

ping - pong!

ping - pong!

ping - pong!
                        • zgryzlak Ciekawostki cd.. 07.04.05, 11:18
                          Co do Sucharskiego - nie usiłował, tylko rozmawiał o tym ze swoimi oficerami,
                          którzy zdecydowanie (oprócz kpt Dąbrowskiego) opowiedzieli się za dalszą walką.
                          Podobnie było na Helu 30 września.

A co do polskich kwiatków alkoholowych - podobno Polacy rozjechali Hiszpanów pod
                          Samosierrą tylko dlatego, że wsiedli na koń w "pijanym widzie".
              • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 11:23
                nauczenie jezyka nie jest takim prostym zabiegiem, zreszta nawet jesli ktos sie
                go nauczy a nie bedzie uzywal szybko straci umijetnosc korzystania z niego.
                Co do mgr, czy dr czy profesora - nie ma jakiegos znaku rownosci miedzy nimi
                jak i w grupach. Stduia nie po to sa zeby nauczyc konkretnej roboty ale po to
                zeby nauczyc sie uczyc, zawodu ucza szkoly zawodowe, szkoda ze ich teraz tak
                malo. Dlatego mistrzostwo w swojej dziedzinie osiagaja absolwenci wyzszych
                uczelni wowczas kiedy do wyksztalcenia doloza praktyke. Dzieki temu ze potrafia
                sie uczyc moga sobie dawac rade na roznych stanowiskach - i to jest
                inteligencja nabyta
                • harry_76 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 11:47
                  Owszem, ale do nabytej trzeba dodać wrodzoną
                  • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 06.04.05, 12:28
                    i co jak sadzisz masz ja?
          • zgryzlak pytanie.. 07.04.05, 12:20
            Ale tylko tak dla ciekawości:
            1. Jeżeli ktoś skończy lepszą uczelnię i lepszy wydział to oznacza, że jest
            lepszy i trzeba mieć (albo ty byś miała) szacunek?
            2. Jeżeli ktoś kończy gorszą uczelnię, ale praktyka bije wszystkich na głowę, to
            co wtedy?
            Nie musisz odpowiadać, to tylko tak dla zaspokojenia ciekawości i wyjaśnienia
            wątpliwości....
            • anilek_swiety Re: pytanie.. 07.04.05, 12:31
              Pojecie "lepszej" i "gorszej" uczelni jest pojeciem wzglednym, wszytskozalezy
              jakie wezmie sie pod uwage kryteria. Na wszytskich uczelniach sa tez lepsze i
              gorsze wydzialy, kierunki, czy nawet kadra nauczycielska. Kryeria te dobierane
              sa tylko w celach reklamowych. Owszem sa uczelnie, ktore ksztaltuja sie przez
              setki lat, ale musza tez byc mlode. Ten problem ktory podajesz nawet juz na
              poczatku kariery zawodowej jest wazny, przeciez wiemy ze student studentowi nie
              jest rowny. Teraz coraz czesciej patrzy sie na to co sie umie a nie na to co
              sie skonczylo, choc poczatek weryfikacji odbywa sie na podstawie papierow :-)
              Jak widzisz problem oceny nie jest prosty, tak z praktyki moge powiedziec ze
              nie zawsze prymusi osiagaja sukces a nawet powiedzialbym czesto gdzies gina w
              szarym tlumie.
              • ebusia_fam_fatal Re: pytanie.. 07.04.05, 12:43
                ale to bylo pytanie do harry i jej "sposoby oceniania ludzi"
                • anilek_swiety Re: pytanie.. 07.04.05, 12:44
                  a ta harry to panienka zawsze myslalem ze facet :-)
                • anilek_swiety Re: pytanie.. 07.04.05, 12:46
                  w uzupelnieniu chcialbym powiedziec, ze ktos u mnie w rodzinie ma takiego psa,
                  szalenie sympatyczny a t(a)n harry zdjae sie takim nie byc :-)
                • mapi4 Re: pytanie.. 07.04.05, 14:14
                  ebusia_fam_fatal napisała:

> ale to bylo pytanie do harry i jej "sposoby oceniania ludzi"

hary dzieli ludzi na dwie kategorie:

pierwsza to ci co "zlewają i są głąbami"

druga... to w zasadzie tylko ona.
            • harry_76 Re: pytanie.. 07.04.05, 13:14
              Wobec tego po co pytasz, skoro mam nie odpowiadac?
              Myślę, że anilek dobrze odpowiedział na to pytanie.
              Nie oceniam ludzi w ten sposób.
              • anilek_swiety Re: pytanie.. 07.04.05, 13:28
                prosze, prosze zyskalem aprobate co za zmiana :-))0
                • harry_76 Re: pytanie.. 07.04.05, 13:35
                  Anilku, nie wiem, czy zauważyłeś, ale nigdy nic nie pisałam negatywnego pod
                  Twoim adresem.
                  • anilek_swiety Re: pytanie.. 07.04.05, 14:00
                    musze przyzanc ze mnie to cieszy bo juz probowalem zalozyc Ci
                    logicznego "nelsona" byc moze to zauwazyl(a)es i przestal(a)es mi odpowiadac.
                    Nie bede juz tego robil i przepraszam za to.
                    • harry_76 Re: pytanie.. 07.04.05, 14:12
                      A co to takiego?
                      • anilek_swiety Re: pytanie.. 07.04.05, 14:15
                        zapasnicza klamra, albo w tym przypadku kozi rog :-))
                        • mapi4 Re: pytanie.. 07.04.05, 14:18
                          Kozi Róg - ?????? ???

Rok premiery: 1971
                          Czas trwania: 103 minut
                          Gatunek: Dramat
                          Reżyser: Metodi Andonow
                          W głównych rolach: Anton Gorczew, Katja Pasklewa, Newena Andonowa, Milen Penew, Todor Kolew, Kliment Denczew, Stefan Mawrodiew, Marin Janew
                          Scenarzysta: Nikołaj Chajtow
                          Muzyka: Maria Nejkowa
                          Operator: Dimo Kołarow
                          Dystrybutor filmu: Audiovideo Orfej
                          Opis: Ona musi się zemścić...
                          • anilek_swiety Re: pytanie.. 09.04.05, 11:45
                            nie ogladalem :-(
                            • artus5 Re: pytanie.. 10.04.05, 11:09
                              ale bajki!!!!!!!!!
    • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 10.04.05, 15:22
      Mafia rządzi!
      Dlaczego zabójstwo Marka Papały jest kluczem do polskiej mafii? Wystarczy
      przeanalizować, kto i dlaczego przybył na miejsce zbrodni tuż po jej dokonaniu.
      A oprócz polityków było tam kilkunastu oficerów tajnych służb, byli nie
      prowadzący śledztwa w tej sprawie policjanci, wreszcie "przypadkowo" znalazło
      się tam co najmniej kilku znanych gangsterów. Kto z nich poczuł się zagrożony?
      Co chcieli sprawdzić na miejscu zbrodni? Odpowiedź na te pytania to
      jednocześnie odpowiedź na to, jak daleko sięgają macki mafii. A o tym, że mafia
      ma wpływ na władzę w Polsce, jest przekonanych aż 78 proc. Polaków badanych
      przez Pentor na zlecenie "Wprost". Ponad 45 proc. ankietowanych przyznaje, że
      spotkało się z informacjami o wpływaniu mafii na decyzje urzędników różnego
      szczebla. Mafiokracja jest więc w Polsce faktem.
      wiecej na:
      www.wprost.pl/ar/?O=75051
    • mapi4 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 11.04.05, 14:55
      Czy widzieliście wczoraj, w niedzielę w TVP3, a w Teleekspresie cała Polska mogła zobaczyć, że w okolicach Sieradza ludzie nadal żyją przy świeczce i lampie naftowej???!!!

I to nie z wyboru, biedy czy bezrobocia albo lenistwa, ale dotknęło to normalnego gospodarza, w normalnym gospodarstwie wiejskim. Rolnik ma niemalże nowe budynki mieszkalne i gospodarcze, a więc pewnie wybudowane ze wszystkimi zezwoleniami i pozwoleniami wadz, a prądu... od wielu lat nie ma!

A pan dyrechtór z energetyki mówi do kamery: nie podłączym, bo to siem nam nie opłaci! - W XXI wieku w kraju europejskim tak mówi!!! Każe klientowi zapłacić, to podłączą, a jak go nie stać ma poszukać sponsora. I pewnie nadal jest jeszcze derechtórem?

Wszysko rozbija sie o kwotę 100 tys. zł, bo tyle ma kosztować podłączenie tego jedynego gospodarstwa. Okazuje sie więc, że 100 tys. zł to kwota nie do przeskoczenia dla takiego giganta jakim jest ENERGETYKA POLSKA! A jak znamy życie to pewnie kwotka taka dla ważnych derechtórów w W-wie to taka tam sobie zwyczajna premijka, ale jeśli ją trzeba wydać dla rolnika gdzieś na zadupiu, w jakimś Sieradzewie, to jest wielki problem, bo poniesione koszty nie zwrócą się od razu.

I czy to nie jest też przykład upodlenia człowieka? Tamten ustrój upadlał, ale swego czasu postawił sobie za cel elektryfikację i swiatło dotarło do najmniejszej nawet zagrody. A teraz podobno miałobyć inaczej? W warunkach wolnego handlu i wolnej konkurencji takie przypadki miały być nieprawdopodobne, niemożliwe, nierelane?
      • siradz Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 11.04.05, 15:01
        A ten dyrektor to dawny dzialacz znanej nieboszczki, teraz on jest
        menadzeeerem!!! i ma w d... wszystkich byle tylko on mogl oplywac w dobra tego
        swiata.:-)
        • mapi4 Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 11.04.05, 15:03
          No wałaśnie! Poziom wypowiedzi, arogancja i pogarda dla klienta na to własnie wskazywały.
          • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 13.04.05, 20:17
            wniosek oczywisty glosujemy w najblizszych wyborach na lsd :-)
            • anilek_swiety Re: Rządy upodlenia narodowego i ich skutki!!!!!! 29.06.05, 13:24
              wlanie mamy nowe objawienie cimoszka agent bezpieki, syn nkw-dzisty pcha sie
              na fotel prezydenta, czyli wszystko po staremu
              • sieradzak Cimoszewicz 29.06.05, 13:48
                Ale jest ambitny, nie chce żadnego poparcia - ale popiera go SLD, pani
                Kwaśniewska i pan Szmajdziński będą w komitecie wyborczym, ale on nie chce
                żadnego poparcia, nie chece też pieniążków na kampanie bo to zobowiązania, a on
                ich nie chce, dlatego jego kampania będzie ... skromna.

Odszedłby w glorii jedynego polityka SLD do puszczy i byłby wielki, a tak
                popełnia chyba najgorszą decyzję w życiu ;-) Podobnie jak Wałęsa startując na
                Prezydenat, zamiast zostać w Solidarności i ją utrzymać !

No cóż, mam nadzieję, że tym razem ludzie nie ogłupną i nie dadzą się zmamić
                człowiekowi, który nie umie dotrzymać słowa !!!
                • szaramysza9 Re: Cimoszewicz 29.06.05, 14:37
                  To dobry kandydat, precz z Kaczkami!
                  • sieradzak Re: Cimoszewicz 29.06.05, 15:20
                    Najgorsze, że nie ma dobrego kandydata na Prezydenta ;-(
                    Chyba najlepsza jest pani Bochniarz, choć z lekka mnie zawiodła. Ale zasadniczo
                    jest dość kompetentna, zdecydowana, do pewnego stopnia apolityczna, zna się na
                    gospodarce i problematyce pracodawców.

Inni kandydaci to jakieś nieporozumienie. Pierwsze poczynania pana Cimoszewicza,
                    świadczą dobitnie o tym, że jego kandydatura będzie kontynuacją
                    Kwaśniewszczyzny, co niestety nie wróży najlepiej. Oczywiście pod względem
                    obycia i wizerunku Cimoszewicz jest najlepszy, ale czy to są wybory Mister
                    Polonia ?
                    • szaramysza9 Re: Cimoszewicz 29.06.05, 17:10
                      Prezydent reprezentuje Polskę na zewnątrz, a to jest b.ważne.
                      Kwas jest OK, nie wiem co ludzie od niego chcą.
                      Ale owszem, nie ma dobrego w 100% kandydata, najlepszy to chyba Borowski.
                      • sieradzak Borowski 29.06.05, 17:38
                        No jakoś nie mam zaufania do tego pana. Był u sterów tyle czasu i nic nie
                        zrobił, a jego zachowanie gdy chciano uczcić minutą ciszy Niemena było wręcz,
                        chamskie i wyszło prawdziwe oblicze. Moim zdaniem to zadufany w sobie karierowicz.

Co do Kwaśniewskiego - to cóż tyle nabruździł, że aż szkoda pisać, co chwilę
                        robi jakieś uniki, nie jest ani konsekwentny, ani odpowiedzialny, jest jak
                        piskorz. To że nie rozgonił parlamentu jest też swoistym skandale, a miał ku
                        temu możliwości. Zasadniczo to nic konkretnego dla Polski nie zrobił - no może
                        postawa Ukraińska, była OK - ale jak na 8 lat to chyba za mało ? O jego
                        arogancji, lekceważeniu innych i aferalnych wątkach nie wspomnę. te 8 lat były
                        dla Polski stracone, co widać gołym okiem w każdej dziedzinie. I proszę nie
                        mówić, że w tym kraju prezydent nie ma nic do powiedzenia.
                        I w tym temacie zasadniczo nie ma znaczenia z jakiej partii się wywodzi, bo choć
                        prezydent powinien być apolityczny i składa legitymację - to chyba na pytanie
                        kogo popierał w swoich działaniach Kwaśniewski - jest pytaniem retorycznym, a
                        jego szumne "Będę prezydentem wszystkich Polaków" jest tyle warte co Millera
                        "nie po tym się mężczyznę poznaje jak zaczyna, ale jak kończy". Ot po prostu
                        puste słowa bez pokrycia ;-( A tych chyba wszyscy mamy dość, dlatego sceptycznie
                        podchodzę do Cimoszewicza, co innego deklarował, co innego robi ... powtórka z
                        historii ?
                        • zodiak72 Re: Maciej Giertych;-) 29.06.05, 17:46
                          prof. Maciej Giertych - na prezydenta! 3 podstawowe jego plusy:

-jest ojcem Romana (a więc wszelkie komisje śledcze d/s WSZYSTKIEGO będą mialy u nas zielone światło. Wyśledzą wszytskich i wszystko)
                          -jest specjalistą dendrologiem (czyli zna się na drzewach, a więc jest STALY w poglądach),
                          -ma 192 cm wzrostu (a więc nic się przed Nim nie ukryje)

;-))
                        • szaramysza9 Re: Borowski 29.06.05, 17:53
                          No sorry, jeśli już do 10 lat,i nie uważam, że były stracone dla Polski. A
                          NATO, a UE?
                          • anilek_swiety Re: Borowski 30.06.05, 11:12
                            porownaj sobie nasze osiagniecia z taka litwa nie mowiac o czechach, wegrach.
                            Faktem jest ze kraj sie rozwija ale najbardziej rozwinela sie korupcja i
                            nepotyzm. Policz sobie ile ludzi nie ma pracy, ile kosztuje "koszyk produktow"
                            niezbednych do zycia. Jedynie bandyci i politycy (=) maja sie coraz lepiej
                            • szaramysza9 Re: Borowski 30.06.05, 13:26
                              Ja też mam się coraz lepiej-czy jestem bandytą? Bo politykiem nie jestem:P
                          • sieradzak Re: Borowski 30.06.05, 12:39
                            pisze 8 lat prezydentury !
                            Nie twierdze, że wszystko było źle, ale większość. Owoce tych skorumpowanych
                            rządów mamy cały czas przed oczami (bezrobocie, marazm, służba zdrowia, wzrost
                            liczby urzędasów, setki bzdurnych agend okołorządowych, nad którymi rząd czasem
                            nie ma kontroli, afery ...) To się nie robi z dnia na dzień, co gorsza nie
                            naprawi się też tego z dnia na dzień !

Z tego co wiem szpital w Sieradzu ma 20 milionów długu i ...nadaje się do
                            likwidacji !

Unia i Nato to zasługa zbiorowa, nie można jej przypisywać panu Kwaśniewskiemu,
                            bo rozmowy i negocjacje zaczął Mazowiecki i Wałęsa i trwały one przez wszystkie
                            rządy. Prezydent jako taki miał raczej w tych negocjacjach marginalną rolę, bo
                            członkostwo jest raczej na poziomie rządów i parlamentów. No w Nato jest troszkę
                            inaczej bo prezydent jest zwierzchnikiem sił zbroinych.
                            • szaramysza9 Re: Borowski 30.06.05, 13:26
                              Jeśli szpital w Sieradzu ma taki dług to znaczy, że ma złych managerów.
                              Zresztą nie dyskutuję, bo nie ma sensu. Widać lepiej wam było za Wałęsy.
                              • sieradzak Re: Borowski 30.06.05, 17:22
                                Trudno mieć managerów w placówce, która ma się utrzymać z dotacji i refundacji
                                NFZ ;-) Co tu dużo mówić w tym temacie to jest bagno - a teraz zaczniemy zwalać
                                winę na lekarzy, że są złymi managerami ;-)
                                Co do Wałęsy, to o ile nie był idealny, to jak parlament zaczął robić idiotyzmy,
                                to wziął towarzystwo i rozgonił ;-)
                                Zasadniczo - sprawy gospodarcze nie zależą od prezydenta, ale od rządu, ale tu
                                już głos prezydent ma i może wpływać znacząco na rząd i parlament.
                                Niestety Kwaśniewski był raczej sekretarzem podpisującym wszystkie buble
                                parlamentu !!! I chyba są tylko nieliczne przypadki i to z oststnich miesięcy,
                                że czegoś nie podpisał, albo podpisał po czasie.
                                Myszko - nie twierdze, że wszystko jest źle, ale to co jest dobre nie zależy od
                                polityków, na szczęście za Wałęsy udało się stworzyć mechanizmy, dzięki którym
                                gospodarka żyje swoim życiem a nie życiem polityków.
                                Problem w tym, że politycy mogą pomóc gospodarce, ale oni tylko przeszkadzają ;-(
                  • ebusia_fam_fatal Re: Cimoszewicz 30.06.05, 07:47
                    czy chodzi Ci o kazczki Hajdany?
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=24932663

;)
                  • anilek_swiety Re: Cimoszewicz 30.06.05, 11:09
                    niewatpliwie jest inteligentny i do tego niezly cwaniak. jednak nie bedzie
                    nigdy moim prezydentem. Dla mnie prezydentem Polski powinien byc Polak. Ten
                    tutaj pochodzi z bandyckiej rodziny i wszelkie kamuflowanie sie na nic sie nie
                    zda.
                    • sieradzak Re: Cimoszewicz 30.06.05, 12:42
                      Rodziny się nie wybiera, dlatego myślę, że nie jest to jakiś wyznacznik.
                      Można pochodzić z bandyckiej lub patologicznej rodziny i być CZŁOWIEKIEM.

Myślę, że jednak najważniejsze jest ... kim się jest !
                      • anilek_swiety Re: Cimoszewicz 02.07.05, 09:06
                        jak kim donosicielem, w kazdym razie za to bral kaske

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka