Dodaj do ulubionych

Slask - Zaglebie

IP: *.p.lodz.pl 06.04.05, 03:35
Wlasnie dorzucilismy nowe fotki z regionu. URL:
www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/sl-dabr-inurb.html
Bardzo klimatyczne miejsca. Ciekawe jak dlugo jeszcze...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Slask - Zaglebie IP: 217.153.156.* 06.04.05, 17:16
      mnie w GOPie najbardziej uderzyło to, że tam jest... ładnie.
      • topjes Re: Slask - Zaglebie 06.04.05, 17:32
        > mnie w GOPie najbardziej uderzyło to, że tam jest... ładnie.

Kwestia gustu. Nie wiem na ile jeździłeś po takich miejscach jak Ruda Śląska,
        Świętochłowice, część Będzina, Sosnowca, Zabrza. Tam nie jest ładnie :)

pzdr
        topjes
        • Gość: flip Re: Slask - Zaglebie IP: *.p.lodz.pl 06.04.05, 19:30
          Moim zdaniem porownanie Rudy do Bedzina pokazuje, ze Ruda jest calkiem niezla,
          ale ta wlasciwa, nie Nowy Bytom, czy Wirek. Akurat Ruda nam sie podoba :-)
          Ogolnie jest przepasc miedzy Zaglebiem i Slaskiem. Partie Katowic czy Bytomia
          wygladaja bardzo przyzwoicie dzieki eleganckiej urbanistyce przelomu XIX i XX
          wieku; na pewno znacznie szlachetniej niz Lodz, ktora urbanistyki z prawdziwego
          zdarzenia nigdy nie miala. Niestety - Bytom to straszliwa ruina gorsza od Lodzi
          chyba...
          • topjes Re: Slask - Zaglebie 07.04.05, 12:16
            > Akurat Ruda nam sie podoba :-)

Jak wiecie Ruda Śląska to zlepek wsi praktycznie. Zaciekawia mnie pojęcie "Ruda
            właściwa" w mieście bez centrum ;) Niemniej, takie miejsca jak np Kochłowice czy
            Chebzie przyprawiają mnie do dziś o dreszcze. To są fatalne miejsca do życia.

> Ogolnie jest przepasc miedzy Zaglebiem i Slaskiem.

Ale to też nie jest do końca takie proste. Ruda Śląska i Gliwice są na Śląsku a
            są to dwa inne światy. Gliwice są bardzo przyjemnym miastem do mieszkania. Co
            natomiast uderza w GOP - np taki Sosnowiec, lepiej lub gorzej, ale nie ma tak
            zdewastowanych budynków z zewnątrz jak w Łodzi. Jakoś to wygląda (stan
            techniczny lepiej). Nie wiem jakim cudem można było doprowadzić w Łodzi do
            takiego rozkładu (bo inaczej się tego nie da nazwać) kamienic. Jak się jedzie np
            Wschodnią to trudno uwierzyć w to co się widzi.

> Niestety - Bytom to straszliwa ruina gorsza od Lodzi
            > chyba...

Bytom (miasto mojego dzieciństwa :) jest miastem przegranem - na długie lata.
            Łódź zresztą też była niedaleko od tego stanu. Ale Łódź zaczyna łapać powietrze.
            W Bytomiu nie ma na to żadnych szans w najbliższym czasie.

pzdr
            topjes
            • Gość: flip Re: Slask - Zaglebie IP: *.p.lodz.pl 08.04.05, 01:55
              No oczywiscie - Ruda to kolonia, a Gliwice to miasto. Ale Ruda Slaska wlasciwa
              (czyli wokol stacji) to calkiem przyzwoita kolonia.
    • Gość: Ja Re: Slask - Zaglebie IP: 81.168.184.* 06.04.05, 19:10
      www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/images/kk/sosnowiec-5.jpg
      Urocze:-) I jakież polskie!
      • Gość: Slavekk Re: Slask - Zaglebie IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 08.04.05, 19:07
        Czy to linia na Porąbkę?
        • Gość: flip Re: Slask - Zaglebie IP: *.p.lodz.pl 08.04.05, 21:45
          Nie - to petla w Milowicach.
    • Gość: Kollo Re: Slask - Zaglebie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.04.05, 13:11
      Skladac strony WWW umiecie, robic zdjecia sie uczycie, kodowania znakow jeszcze nie zaczeliscie przerabiac.

Teraz merytorycznie.
      Lodz zmierza powoli w kierunku GOPu jesli chodzi o infrastrukture i jakosc taboru. To smutne.
      • Gość: Kollo Re: Slask - Zaglebie Merytorycznie cd IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.04.05, 13:20
        Po przejrzeniu automatycznie nasuwaja sie dwa pytania. Po co opisywac cos, czyli rondo przy spodku, w formie ktora nie istnieje? Gdzie sa zdjecia z najbardziej klimatycznego miejsca w GOP czyli tunelikow na Chebziu?
      • Gość: barnaba Re: Slask - Zaglebie IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 09.04.05, 18:32
        > Lodz zmierza powoli w kierunku GOPu jesli chodzi o infrastrukture

Nie przesadzaj. Odcinki jednotorowe w łódzkim systemie pełnią rolę marginalną,
        a sam system, jeśli chodzi o tzw. "pokrycie" miasta, jest jednym z najlepszych
        w Polsce.

pozdrawiam
        • Gość: Kollo Re: Slask - Zaglebie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.04.05, 12:42
          Lodzki szkielet jest w porzasiu. Chodzilo mi o stan tego szkieletu i stan tego co sie po nim porusza. Nawet mlodsze Citirunnery wydaja sie byc mocniej wyeksploatowane niz Karilki.

Syf jaki jest widoczny ostatnio szczegolnie na lodzkich tramwajach wystawia ocene miastu. Takiego brudu nie widzialem nigdzie, no moze poza GOP wlasnie. Nawet sie zastanawialem jaki jest kolor zakladowy MPK Lodz. Buraczkowo-pomaranczowobrazowy?

Pozdrowienia
          • Gość: flip Re: Slask - Zaglebie IP: *.crowley.pl 10.04.05, 21:46
            Stan torow naszym zdaniem jest zgrubsza taki sam. Natomiast stan wagonow w
            Lodzi wydaje sie lepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka