Dodaj do ulubionych

chłopaki z Pragi

24.05.05, 17:20
coś drgnęło w S., także w necie kwitnie sieradzkie towarzyskie życie,
wreszcie większy obieg informacji, a tu chwalona wcześniej inicjatywa -
wizytówka Pragi - padła? Co się porobiło, smoq? Ja chcę oglądać zdjęcia i w
ogóle!
sieradz-praga.pl/index.htm :(
Obserwuj wątek
    • anilek_swiety Re: chłopaki z Pragi 24.05.05, 22:59
      szkoda, najlepsza stronka o sieradzu :-)
      • siradz Re: chłopaki z Pragi 27.05.05, 07:36
        A co to praga, to pewnie gdzieś za wartą jest.
    • hajdana Re: chłopaki z Pragi 02.06.05, 13:28
      wrócili sieradz-praga.pl/index.htm :)
      • jej_torebka Re: chłopaki z Pragi 02.06.05, 23:56
        gdzie jest ta praga? mieszkam w sieradzu, ale się chyba nie orientuję.. eee..
        głupio mi.
        • sbi Re: chłopaki z Pragi 03.06.05, 00:17
          Z Rynku Zamkową (obok muzeum) w dół
      • stemary Re: chłopaki z Pragi 03.06.05, 08:16
        bylam tam ale nie zauważylam,co nowego sie dzieje?
        • stemary Re: chłopaki z Pragi 03.06.05, 08:19
          forum mam na mysli oczywiscie,nie na Prage
    • smoqs Re: chłopaki z Pragi 05.06.05, 19:37
      No hajdana na życzenie odpowiadam :D Szczegół ze trochę późnawo :) Strony nie było przez pewien czas gdyż przeliczyliśmy się z odwiedzalnością serwisu (zbyt wiele osób go odwiedziło i nie starczyło transferu:D), ale już jesteśmy z powrotem. Puki co jednak raczej nie ma co się spodziewać jakichkolwiek aktualizacji, a to z dwóch powodów:
      => Szkoła, a więc ciężkawo z czasem, tym bardziej, że zbliża się koniec roku, a wypadało by zdać:D
      => Druga rzecz: zachęceni między innymi mailami od odwiedzających serwis (nawet z USA), a także waszymi pochwałami wzięliśmy teraz na swój cel wykończenie konkurencji w postaci strony UM <lol> i dlatego przygotowujemy nową wersję strony (obecnie jestem w trakcie pisania własnego systemu zarządzania treścią, bo w przeciwieństwie do UM wszystko będzie naszego autorstwa, a nie wykorzystane darmowe CMSy, a konkretnie Mambo:D No i nowa dawka zdjęć, artykułów itp.:D

Zastanawiam się czy dać link do projektów graficznych strony, a także nowego forum:/ Bardzo chcecie zobaczyć :D?

Pozdrawiam smoq
      • hajdana Re: chłopaki z Pragi 05.06.05, 21:00
        no dzięki za odpowiedź :) Jakoś musicie sobie poradzić z tą popularnością, jak
        widać wasza misja ma sens! Bardzo lubię klimat Pragi i okolic, bo tam jest
        kawałek mojej historii w S. Powodzenia życzę i dawaj ten link :D
        • smoqs Re: chłopaki z Pragi 05.06.05, 21:11
          hajdana napisała:

> no dzięki za odpowiedź :) Jakoś musicie sobie poradzić z tą popularnością, jak
          > widać wasza misja ma sens! Bardzo lubię klimat Pragi i okolic, bo tam jest
          > kawałek mojej historii w S. Powodzenia życzę i dawaj ten link :D

JKawałek twojej historii? Hmm tzn?:) Z popularnoscia poradzimy sobie wykupujac wiecej transferu:) No dobra jak tak bardzo chcesz zebym dal to dam tylko ciiii:) zeby za wiele osob sie od razu nei dwoeidzialo:)
          www.sieradz-praga.pl/new/
          no i forum, ale narazie prosze o nirejestrowanie sie;)
          www.sieradz-praga.pl/phpbb/
          • smoqs Re: chłopaki z Pragi 05.06.05, 21:16
            AAAAAAA ten zus zniknie z topu, a zamiast neigo pojawi sie cos innego;)
          • hajdana Re: chłopaki z Pragi 05.06.05, 21:58
            dobra, obejrzałam raz, aby potem nie było na mnie, że kasy na transfer nie
            ma ;). Zdjęcie mi się nie podoba, ale już widzę, że coś innego wykombinujecie.
            Co do historii, to mój pradziadek z Żabiej, babcie w bliskiej okolicy a tato
            piłkę kopał na Pradze i potrafi do dziś wymienić po kolei według domów swoich
            kolegów. Czuję się tam jak u siebie, rozumiesz :D
            • smoqs Re: chłopaki z Pragi 05.06.05, 22:14
              Zdjecie bedzie nowe:) Hehe no to rzeczywiście amsz troche z Prazka wspolnego:) Zapraszamy w odwiedziny:DDD
      • sieradzak Nie rozumiem ;-( 05.06.05, 23:44
        smoqs napisał:

> => Druga rzecz: zachęceni między innymi mailami od odwiedzających serwis (n
        > awet z USA), a także waszymi pochwałami wzięliśmy teraz na swój cel wykończenie
        > konkurencji w postaci strony UM <lol>

Że się wtrącę - może nie podchodźmy do wszystkiego w kategoriach walki,
        konkurencji ... itp ?! Myślę, że wprowadza to zły klimat - wzajemnej wrogości ?
        Myślę, że jako sieradzanie powinniśmy się raczej wspierać ... nie ważne czy oni
        są po tej, czy po innej stronie, jest nas tak mało 40000 i jeszcze musimy
        wykańczać się wzajemnie ? Po cholerę ? Za Boga nie rozumiem ? Jak w tym mieście
        coś zrobić jeśli wszyscy zaczną walczyć ze wszystkimi ? Czy to nasza sieradzka
        specjalność i mentalność ? Może dlatego nic się w tym mieście nie udaje ? Może
        zawiść i zazdrość są silniejsze ?

i dlatego przygotowujemy nową we
        > rsję strony (obecnie jestem w trakcie pisania własnego systemu zarządzania treś
        > cią,

Brawo - super, życzę powodzenia. Ciekaw jestem, czy to będzie w 100 % Twój kod ?

> bo w przeciwieństwie do UM wszystko będzie naszego autorstwa, a nie wykorz
        > ystane darmowe CMSy, a konkretnie Mambo:D

Tu myślę, że nie masz racji !!! Zdecydowanie popieram, to iż z jakiś powodów
        (podejrzewam, że finansowych) UM zdecycydowało się na darmowe oprogramowanie !!!
        i to Open !!! Być może przez przypadek , ale UM robi to co w każdym
        cywilizowanym świecie - gdzie właśnie taka postawa jest zalecana !!!
        To, że UM nie wydało góry pieniędzy na oprogramowanie, informatyków itp - uważam
        za bardzo pozytywne i chwalebne !!! I jak nigdy w tym temacie wielki PLUS dla
        władz !!!! Oczywiście nikt nie zmusza Ciebie, do używania softu Open i nie
        zabrania Ci prób pisania własnego CMS, tyle tylko, że Tobie kiedyś zbraknie
        czasu lub chęci a Mambo pewnie będzie dalej rozbudowywane i rozwijane.

Jeżeli uważasz, że jeśli coś jest za free - to musi być złe lub gorsze, to masz
        dziwne podejście do sprawy ;-) Proponuję, żebyś napisał sobie jakiś soft do
        przeglądania www, bo właściwie wszystkie przeglądarki interenetowe są za free
        ;-) Czy to jest powód, żeby ich nie używać ?

Inną sprawą są zamieszczane treści - ale Twoje cele są inne i cele serwisu UM,
        też inne. Ty to robisz bo masz na to ochotę i jak widzę dużo satysfakcji. UM ma
        inne cele ;-)

Tak czy siak, życzę Tobie i Waszemu serwisowi jak najlepiej ;-) Tylko może
        panowie warto pamiętać takie oklepane: "Niezgoda - rujnuje ....."

• hajdana Re: Nie rozumiem ;-( 06.06.05, 07:48
          hej, myślę, że to po części humor praski i taka rozgrzewka przed zdrową
          rywalizacją :). Przecież wszyscy się cieszymy z www UM, bo tak powinno być w
          każdym mieście. I cieszymy się, że nie był to kosztowny projekt. Nie gaś ducha
          i ambicji, kiedy robi się coś od samych podstaw, to jest to najlepsza nauka i
          doświadczenie. Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
          • sieradzak Broń Boże !!! ;-) 06.06.05, 11:55
            No nie, ja nie chce nic gasić ani ducha, ani ambicji, ani żadnego czegoś innego
            !!! Wręcz przeciwnie, życzę Prażanom ;-) wszystkiego najlepszego ;-)

Głównie chodzi mi raczej o próby zakopywania dołów i rowów w Sieradzu, i
            zwrócenie uwagi, że czasem słowa więcej mogą zniszczyć, niż najlepsze idee ;-)

Tak więc życzę wszystkiego najlepszego i pradze i um i kredensowi i całemu
            Sieradzowi !!! ;-)
        • smoqs Re: Nie rozumiem ;-( 06.06.05, 08:16
          No to wyjasniam:D <lola> nie widziales:) Oczywiscie chodzi mi o to, ze strona UM bardo sie rozbudowala, a zalezy nam na tym zebysmy nie byli gorsi, a wrecz przeciwnie! Zreszta mala rywalizacja zazwyczaj wychodzi na dobre:)

Kod bedzie w 100% moj.

Co do UM nie twierdze, ze mambo jest zle, wrecz przeciwnie jest chyba najlepszym dostepnym za free CMSem jednak uwierz mi ze UM zaplacil za ta strone i to przypuszczam wcale nie takie male pieniadze... zastanwiam sie tylko za co:
          - darmowy CMS, którego instalacja jest delikatnie mowiac bardzo prosta:P
          - design strony wykonany jak dla mnie w 5 minut bo neistety tak on wyglada;/
          Wiec wydaje mi sie, ze jednak te pieniadze mozna bylo lepiej wykozystac!
          • sieradzak Re: Nie rozumiem ;-( 06.06.05, 12:06
            smoqs napisał:

> No to wyjasniam:D <lola> nie widziales:) Oczywiscie chodzi mi o to, ze
            > strona UM bardo sie rozbudowala, a zalezy nam na tym zebysmy nie byli gorsi, a
            > wrecz przeciwnie! Zreszta mala rywalizacja zazwyczaj wychodzi na dobre:)

OK ;-) rozumiem !!! I bardzo ja się cieszyć z tego !!! Jakbyś ak napisał w
            pierwszym poście ( do którego się "przyczepiłem") to byłoby git ;-) Mam
            nadzieję, że moją uwagę przyjąłe jako - konstruktywną i dobrze zrozumiałeś moją
            intencję ;-) Jeśli tak - to bardzo się cieszę ;-) I myślę, że warto było się
            przyczepić, aby wpłynąć na "język dialogu" ;-)

>
            > Kod bedzie w 100% moj.

WOW !!! - No to jestem pod wrażeniem - wstępnym, bo efektów nie widziałem ;-)
            Ale życzą powodzenia i w 100 % autorskiego kodu, który będzie w 1000% efektywny ;-)

>
            > Co do UM nie twierdze, ze mambo jest zle, wrecz przeciwnie jest chyba najlepszy
            > m dostepnym za free CMSem jednak uwierz mi ze UM zaplacil za ta strone i to
            przypuszczam wcale nie takie male pieniadze...

No cóż - brak danych, a domysły ... są mało przekonujące, tak więc nie
            wypowiadam się w tej materii. Jeśli cała robota miałaby kosztować jakieś duże
            pieniądze, to może taka wymiana zdań, ja tu dotrze do "kompetentnych" ludzi w
            UM, którzy to zweryfikują i wyciągną wnioski ? Urzędnicy nie muszą na wszystkim
            się znać, ale ... zresztą to by był temat na odzielny post ;-) a mi się nie chce
            ;-) Mam inne sprawy na głowie ;-)

> zastanwiam sie tylko za co:
            > - darmowy CMS, którego instalacja jest delikatnie mowiac bardzo prosta:P
            > - design strony wykonany jak dla mnie w 5 minut bo neistety tak on wyglada;/

Ocena i diagnoza dość ogólna - i tylko zależy ile to kosztowało ? Jeśli jakieś
            rozsądne pieniądze to spoko.

> Wiec wydaje mi sie, ze jednak te pieniadze mozna bylo lepiej wykozystac!

To zależy jakie pieniądze, nie róbmy afery, bo może jej nie ma i na przykład
            mówimy o jakiś 500 zł ? I jeśli to by było coś koło 500 zł - to trudnoby je było
            lepiej zagospodarować ;-)
            • smoqs Re: Nie rozumiem ;-( 06.06.05, 16:32
              Myślę ze nawet to 500 złotych można by lepiej zagospodarować ;) No nie wiem ile ich to kosztowało jednak jestem pewien, ze nie zrobiono tego za darmo, a wydaje mi się, ze za cos takiego to się raczej nie powinno płacić. Zresztą powiem ci, ze np prosty system zarządzania treścią (taki, który myślę ze bez problemu by starczyłby na ta stronę) zgodny z xhtmlem w pełni funkcjonalny można kupić już za jakieś 500-600 złotych, a wykonanie takiej grafiki jaka jest na tej stronie to max 15 minut to raczej nie jest to warte nawet 100 złotych;)

Tak w sumie to cieszę się, ze strona UM się tak rozbudowała (konkretnie, dlatego, ze jest na niej w końcu sporo info no i można je w miarę szybko znaleźć) bo poprzednia była delikatnie mówiąc kiepściutka:)
              • sieradzak Re: Nie rozumiem ;-( 06.06.05, 23:41
                No zawsze można coś zrobić inaczej, lepiej itp ;-) Każdy ma parwao wyboru, każdy
                ma swoje potrzeby i swoje gusta (a ja z zasady i doświedczenia o gustach nie
                dyskutuję ;-)

Z jednym się zgadzam, poprzednia strona na czystym html - była mało
                funkcjonalna, ale niestety to do siebie ma html, że jest mało ruchawy ;-) Tak
                więc cieszmy się, że Sieradz ma oficjalną stronkę lepszą niż poprzednio i życzmy
                im, aby kolejna była jeszcze lepsza.

Co do desingu - to ... e tam jest jaki jest ;-)
      • anilek_swiety Re: chłopaki z Pragi 06.06.05, 08:05
        cieszy mnie ze jako pierwsi z "dzielnic" Sieradza zaistnieliscie w sieci i fakt
        strona jest bardzo dobra - moje gratulacje. Praga :-), kiedy to bylo bieglo sie
        po lizaki do p. Wojewodziny, :-)). A zjezdza sie jeszcze na sankach z gory
        zamkowej, to byla jazda. A wiecie co to sa gindawki, albo fala na lodzie?
        pozdrawiam i tak trzymac.
        • stemary Re: chłopaki z Pragi 06.06.05, 09:27
          Czyzbys Anilku chodzil do 3-ki nad mleczarnią?Po lizaki
          to i ja biegalam,w drzwiach byl dzwonek,trzeba sie bylo spieszyc
          zeby na lekcie zdązyć.A na wznowienie stronki tez czekam,co
          jakis czas podgladam,z toche wyzszej ulicy jestem,po sąsiedzku.
          Pozdrowienia;-)
          • anilek_swiety Re: chłopaki z Pragi 06.06.05, 14:13
            no to na bank musze Cie znac, :-)
          • anilek_swiety Re: chłopaki z Pragi 06.06.05, 14:17
            tak apropos blizej bylo do Jaworskigo (ten sklepik w budynku Klimasow rog
            zamkowej i rybnej czy zabiej nie pamietam :-)
            • stemary Re: chłopaki z Pragi 06.06.05, 16:16
              owszem,ale takie kuszące rozmaitości no i ten dzwoneczek
              były u Wojewodziny (to nie brak szacunku tylko tak
              sie mówiło);-)
              • anilek_swiety Re: chłopaki z Pragi 06.06.05, 22:56
                Co to byly za czasy, kurcze w Sieradzu byl chyba jeden milicjant i znal
                wszytskich meneli a bali sie go od przedszkolaka do starca, bez problemu radzil
                sobie z najgroznieszymi oprychami. Pamietam ze jak bawilismy sie w policyjantow
                i bandytow, policjant musial sie nazywac tak jak on. Widac mial powazanie nawet
                u mlokosow. Dla dzisiejszych policmajstrow to nawet nie do pomyslenia. Ciekawe
                czy ktos wie kto to taki. :-)
                • stemary Re: chłopaki z Pragi 07.06.05, 10:13
                  Jezeli jestesmy przy praskim wątku to chyba wiem o kim piszesz.
                  Z pewnych działan przeszedl do historii ówczesnego Sieradza ;-)
                  • anilek_swiety Re: chłopaki z Pragi 07.06.05, 12:42
                    co to za historia?
                    • stemary Re: chłopaki z Pragi 07.06.05, 13:11
                      a co to za milicjant?
                      • anilek_swiety Re: chłopaki z Pragi 07.06.05, 13:49
                        no, jedyny w swoim rodzaju :-)
    • farbenheit Jest to najstarszy wątek na forum 07.06.06, 21:17
      Ktory oczywiscie mozna znalezc z poziomu zwyklego uzytkownika :) Tak sobie
      poszperalem :P
      • hajdana Re: Jest to najstarszy wątek na forum 07.06.06, 23:13
        no właśnie dawno na forum nie było Prażuchów - tak na Rzecznej usłyszałam i mi
        się spodobało, bo budzi ciepłe skojarzenia:)
        A na stronce jeszcze lodowisko;)
        • galoszka76 Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 08:11
          Lubie prażuchy (prażoki) To typowe jedzonko dla naszego regionu. Jak pojedziemy
          np. pod Wrocław to nigdy nie słyszeli o prażokach :)) Nie wiedzą co tracą :D
        • galoszka76 Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 08:12
          to była taka mała dygresja na temat prażuchów :)
          • farbenheit Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 11:55
            Oooo bardzo przepraszam - wsrod studentow we Wroclawiu bardzo popularna rzecz :)
            Tanie rozwiazanie jak sobie szybko napchac zoladek :D
            • galoszka76 Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 19:54
              farben podejrzewam, że Ci biedni studenci są z naszych stron, a jeśli nie to
              pewnie NASI ich nauczyli tego szybkiego, taniego zapychacza żołądka :)))
              • ebusia_fam_fatal Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 20:34
                galoszka. czego to ja sie dowiedzialam :)
                wszystkiego Ci zycze najlepsiejszego! :)
      • sbi Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 00:21
        > Ktory oczywiscie mozna znalezc z poziomu zwyklego uzytkownika :) Tak sobie
        > poszperalem :P

Po roku od ostatniego postu wątki są archiwizowane i nie można się do nich dopisywać. Ale są nadal dostępne dla "zwykłego użytkownika" tylko trzeba korzystać z wyszukiwarki. Pierwszy post jaki się pojawił jest tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=1
        Okazuje się że forum stuknęło miesiąc temu już pięć lat :)
        • zodiak72 Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 08:31
          hehe;-)
          Nie wiedzialem, że pierwszy post na naszym forum napisał jakiś gość o pseudo
          WĘDZONKA;-))))
          • paenka Re: Jest to najstarszy wątek na forum 08.06.06, 11:15
            A widzisz. Czlowiek sie dowiaduje roznych rzeczy przez cale zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka