ebusia_fam_fatal 01.06.05, 13:27 ....Sieradz stał sie miastem wojewódzkim (1.06.1975) no i po tym wydarzeniu nastąpił dynamiczny rozwój: rosła liczba mieszkańców, następuje gwałtwony rozwój urbanizacyjny itd itd:) ech.. to byly czasy ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilek_swiety Re: 30lat temu.... 01.06.05, 23:03 moze tak, ale jesli to i tak nie wiele mogla zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
annat4 Re: 30lat temu.... 05.06.05, 19:08 A cóż nam takiego przybyło w Sieradzu? Otóż jesli chodzi o inwestycje przemysłowe, to nie przypominam sobie żeby powstały jakieś nowe zakłady pracy. Owszem powstał budynek PZPR bo przecież musiał być nowy i większy w województwie. A jakże nowy, na miarę województwa musiał też powstać Urząd Wojewódzki. No i chyba jakoś w tym czasie Rogatkę zamieniono na Rondo tyle,że na tym rondzie ciagle wywracały się samochody zwłaszcza te duże. Jeśli ktoś wie, co takiego jeszcze powstało w Sieradzu oprócz "sypialni" zwanych Klonowe,Jaworowe itp.(czy o ten rozwój urbanistyczny chodziło Ci Ebusiu?), to proszę sypać przykładami. Osiedla powstały głównie dla ludnosci wiejskiej migrującej do miasta. Pozdrawiam. Annat Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: 30lat temu.... 05.06.05, 21:26 pogrzebałam w pamięci: szpital moloch, który ma teraz kłopoty z utrzymaniem, konflikt z hospicjum w starym szpitalu (jeśli dobrze słyszałam), ale tutaj plusem były na pewno warunki i sprzęt. Dalej chyba siedziba policji, ale nie wiem co to właściwie jest dokładnie. Pawilony handlowe na Polnej ze sklepem Moda Polskiej ;), szkoła z basenem, budynek sądu całkiem ładny, skansen :))) i jednocześnie zasypanie rotundy, a był projekt pawilonu, który miał eksponować i ochraniać. Zmiany były i były tylko dzięki temu, że powstało woj. i była jakaś kasa z rozdzielnika, tylko jakoś tak bez wizji. Na pewno zabrakło inwestycji przemysłowych. Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: 30lat temu.... 06.06.05, 08:49 szkoda, ze nie pomyslano o rozwoju gospodarczym miasta, byloby wiecej miejsc pracy i zapewne latwiej byloby przetrwac sieradzanom przemiany okraglostolowej hieny Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: 30lat temu.... 06.06.05, 09:56 > A cóż nam takiego przybyło w Sieradzu? Otóż jesli chodzi o inwestycje > przemysłowe, to nie przypominam sobie żeby powstały jakieś nowe zakłady pracy. Tak do końca to nie jest, nowych może nie przybyło ale te które istniały rozbudowały się i rozpoczęły nową działalność. Np. Terpol - produkcja sznurka (obecnie Terplast) czy leków tego wówczas nie było. Ale to, że Terpol się rozwijał to była raczej zasługa jego kierownictwa. Wynikało to chyba z tego (gdzieś to czytałem przeglądając historię Sieradza), że ówczesne władze nie chciały rozwijać w Sieradzu przemysłu, miał być ośrodkiem administracyjnym, stąd większe inwestycje go omijały. Odpowiedz Link Zgłoś