Dodaj do ulubionych

Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmonii...

IP: *.biol.uw.edu.pl 01.06.05, 20:16
dZIS rano biegłam na pociąg i zobaczyłam nową fasadę... I zaczęłam się mocno
zastanawiać czemu jej wcześniej nie widziałam.. Teraz już wiem...
PAmiętakm jak zażarte dyskusje się toczyły na temat fasady... Musze przyznać
ze wyglada ona ciekawie... PO prostu trzeba się z nią OSWOIĆ...
Obserwuj wątek
    • xk Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 01.06.05, 20:56
      Nie widziałaś jej wcześniej bo trzeba doprawdy sporo inwencji twórczej aby w
      tej pretensjonalnej lustrzance dostrec coś co możnaby fasadą nazwać

pozdr
    • abnegacja_moralna Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 01.06.05, 21:08
      Tylko niech mi kurna ktoś powie, dlaczego w tej filharmonii ciagle jest to
      samo tzn. w kółko Bach, Beethoven i Mozart? Jeśli teraz jest tak widowiskowa i
      duża, no to chyba można pograć trochę neoromantyków, co?
      • berger.m Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 16:33
        abnegacja_moralna napisała:

> Tylko niech mi kurna ktoś powie, dlaczego w tej filharmonii ciagle jest to
        > samo tzn. w kółko Bach, Beethoven i Mozart? Jeśli teraz jest tak widowiskowa
        i
        > duża, no to chyba można pograć trochę neoromantyków, co?

Bo filharmonia nie jest instytucja odpowiednia dla "neoromantycznych", jak to
        nazywasz, muzyków...
        • abnegacja_moralna Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 16:50
          A to ciekawostka...to Mahler pisał do dyskotek?
    • Gość: Manfredd Jedynym niefajnym pomysłem jest to 'spaghetti' IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.06.05, 22:37
      ściekające po szybach. Proponuje ogłosić konkurs na skojarzenia - spaghetti i zebra już są. Kto wymyśli następne?
      • evonka Re: Jedynym niefajnym pomysłem jest to 'spaghetti 01.06.05, 22:39
        rozwinięte rolki papieru toaletowego - to było moje pierwsze skojarzenie....
        • pawel-strzalka Re: Jedynym niefajnym pomysłem jest to 'spaghetti 01.06.05, 22:42
          co prawda to nie moje skojarzenie, tylko pewnej niewiasty
          ale... "obspermione" :D
        • el-042 Re: Jedynym niefajnym pomysłem jest to 'spaghetti 02.06.05, 09:49
          Zacieki z farby po malowaniu sufitu... Ale fasada może być. W każdym razie
          widać, że budynek jest nowoczesny, może to tylko kwestia otoczenia, ale jednak.
          Na pewno nie mamy powodu, by się wstydzić tego budynku, ale raczej nim chwalić.

--
          Odpłyń Łodzią z EL-042
    • Gość: warszawiak Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon IP: *.acn.waw.pl 01.06.05, 23:26
      Na zdjęciu wygląda jak ... wejście na dworzec kolejowy.
    • zmyslny Lepiej było z białym łukiem bez sitodruku 02.06.05, 09:02
      Lepiej było z białym łukiem bez sitodruku. Budowanie imitacji starego łuku
      byłoby zbyt nachalne, z kolei sitodruk wygląda mało poważnienie i nieporadnie,
      taki koncept nadaje się na budynek przedszkola a nie na filharmonię. Prosty,
      biały łuk nie byłby dosłownym nawiązaniem do starej architektury, ale przecież
      nie o dosłowność chodzi, dosłowność jest otarciem się o banał, a w prostocie
      tkwi powaga i siła oddziaływania.
      • evonka Re: Lepiej było z białym łukiem bez sitodruku 02.06.05, 09:16
        oj uważaj uważaj, zbyt wiele słów, które klasyfikują wątek do przeniesienia na
        podforum... architektura, budynek, koncept.. - oj chyba trafi na porozmawiajmy
        o łodzi albo moze Kultura, bo takie słowa kultularne.
        • zmyslny Re: Lepiej było z białym łukiem bez sitodruku 02.06.05, 09:24
          Cóż na to poradzę, że jestem kuluralny?
          • el-042 Re: Lepiej było z białym łukiem bez sitodruku 02.06.05, 09:52
            E tam, pomysł dobry, żeby nawiązywac do przeszłości i starego łuku za pomocą
            nowoczesnych środków. Mnie tylko przeszkadza ta sama faktura łuku i fasady:
            szkło na szkle. Matowy monolityczny ciężki łuk byłby lepszym akcentem na tle
            odblaskującego lekkiego kruchego przezroczystego szkła.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
            • michal.ch Re: Lepiej było z białym łukiem bez sitodruku 02.06.05, 13:09
              Jak dla mnie to ten szklany łuk zlewa się z resztą szklanej elewacji. Miał być
              wyróżniającym się akcentem, a wyszło masło na maśle okraszone masłem.
      • berger.m Re: Lepiej było z białym łukiem bez sitodruku 02.06.05, 16:36
        Ale... sam betonowy luk byl na prawde bez sensu... Mnie sie podoba tak, jak
        jest.
    • Gość: Pitum Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 02.06.05, 10:46
      zapowiadalo sie pieknie,wreszcie nowy budynek,ale jak pryzjechalem do ld
      obejrzec,to kicz i lipa,nawet wstyd pokazac znajomym,ze taki badziew mamy,
      architekt miasta i konserwator zabytkow powinien byc za to gremialnie
      powieszony i wystawiony na widok publiczny, by go mozna bylo opluwac, a
      nazbieralo im sie nie tylko za te idiotyczna imitacje, w sumie juz nie wiadomo
      czego nawet...szkoda slow!
      • evonka Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 10:51
        pitum-pitum....
      • mnemonique impresjonizm 02.06.05, 15:11
        Ciekawy pomysł według mnie ta fasada- takie impresjonistyczne "maźgi" i kropki,
        trochę jak puentylizm. Mnie się podoba. Jest szara jak reszta kamienic, no
        chyba tylko ta odnowiona obok się wybija. Poza tym mam nadzieję, że filharmonia
        zmobilizuje całą Narutowicza do liftingu. A przydałoby się...
        Całkiem niedaleko jest cudowna kamienica, pewnie kiedyś miała pomarańczowe
        cegły, teraz takie brudno-brązowe i się sypie...
        ________
        zazmuri, pa na sopstvenom platnu
        u glavi pomesaj sivu i zlatnu
        • berger.m Re: impresjonizm 02.06.05, 16:38
          Tez tak sadze. Mimo wszystko, nowa filharmonia pasuje do starych kamienic, a ta
          obok jest biala, wiec tym bardziej pasuje.
      • berger.m Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 16:37
        blabla
    • Gość: emem Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 13:00
      W Londynie, podczas remontu zabytkowa Katedra została zasłonięta płytami,
      na których odtworzono (narysowano) wizerunek świątyni tak, aby turyści
      odwiedzający miasto, mogli na podstawie rysunku dowiedzieć się jak
      w rzeczywistości wygląda Katedra.
      Teraz mam wrazenie, że remont Filharmonii jeszcze się nie skończył.
      Tym bardziej, że projekt, który zwyciężył w konkursie nie został zrealizowany.
      Znowu ktoś wybierał mniejsze zło ? ...
      I jeszcze dodam, że moim zdaniem laika, w żaden sposób nowa fasada nie współgra
      z charakterem odremontowanej, a nie przykrytej, sąsiadujacej kamienicy.
      Przykro mi.
    • michal.ch Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 13:17
      Ogólnie ta szklana plomba w formie klocka (bo tak wygląda filharmonia)
      kompletnie nie pasuje do starej zabudowy. Myślałem, że czasy, kiedy np. na
      Piotrkowskiej w miejscu wyburzonych kamienic stawiało się betonowe bloki już
      mamy za sobą. Niestety tzw. nowoczesna architektura PRL-u ciągle żyje...
      • evonka Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 13:17
        hmmm... ale to chyba nie jest architektura PRL'u.....
        • michal.ch Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 13:18
          Wtedy też lubiano dużo betonu i szkła. Najlepiej wstawionego właśnie pomiędzy
          oryginalne zabytkowe budynki.
          • berger.m Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 16:48
            Nie no, ale bez przesady. Teraz to wyglada zupelnie inaczej, niz w tamtych
            czasach. Szanuje sie okolice, i przy projektowaniu filhramonii tez ja
            szanowano. Z pewnoscia z biegiem czasu, budynek bedzie sie stawal symbolem
            architektury poczatku XXI wieku, w pozytywnym, a nie negatywnym sensie.
          • berger.m Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 02.06.05, 16:57
            Poczatkowo, gdy duzo mowiono o konflikcie pomiedzy miastem a architektem, tez
            sadzilem, ze lepiej odtworzyc stary luk. Dzis jednak inaczej na to patrze. Z
            jednej strony, filharmonia z lukiem takim, jak kiedys, bylaby ladna, ale z
            drugiej, dizsiejszy projekt tez jest bardzo ciekawy. I tak, jak juz ktos to
            powiedzial, takie "impresjonistyczny" obraz starego luku, jest bardzo
            interesujacym, i co by nie powiedziec, ladnym rozwiazaniem.

Wiele osob porowuje to do architektury lat 70. i 80., kiedy nie liczono sie z
            wygladem okolicznych budynkow i po prostu budowano w wiekszosci brzydkie
            budowle. Ale przeciez nowa filharmonia, czy budynek Opus Filmu takie po prostu
            nie sa! Jestem pewien, ze szybko docenimy wyglad nowego budynku. Juz doceniono
            to w ogolnopolskim konkursie na najlepsza budowle roku 2004 (II miejsce). I
            lodzianie tez szybko to docenia, szczegolnie, jesli dojdzie do remontu
            Narutowicza i cala ulica bedzie sie ladnie prezentowac. Moze w koncu po drugiej
            stronie ulicy tez zbuduja ladne nowe domy? W kazdym razie, na pewno kiedys
            budynek lodzkiej filharmonii bedzie jednym z przykladow ladnej archotektury
            poczatku XXI wieku (i to z elementami historyzujacymi).
    • misiogogoo Tak hałowego zdjecia dawno nie widziałem. 02.06.05, 20:36
      Totalny ignorant zrobił zdjęcie fasdy. A jeszcze większy ignorant je zamieścił
      na stronach gazety.
    • Gość: zorro Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon IP: 62.77.172.* 02.06.05, 20:48
      super nareszcie wyglada to dobrze.Teraz tylko dyrekcja lub jakas prywatna osoba
      powinna zaczac sprzedawac pocztowki z 19 wiku przedstawiajace fasade starej
      filharmonii,zeby ewentualni turysci mogli sie zorientowac dlaczego fasada
      wyglada tak a nie inaczej.Ewentualnie powinien powstac jakis punkt promocyjny z
      rekonstrukcjami zdjec z ktorych kozystal architekt
    • marcin_k13 Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 03.06.05, 00:41
      A ja skomentuję to znanym w pewnych kręgach określeniem: koszmarek!
      Od początku budowy czekałem kiedy wreszcie zdejmą z szyb folię ochronną... A tu
      się okazuje że te gluty to celowe zamierzenie...
      Na jakiś starych wizualizacjach widziałem ten nadruk na szkle jako stare
      zdjęcie a tu co - rysuneczek cienką kreską - bez głębi, bez siły, bez tzw.
      mięsa... Rany to już na architekturze na pierwszym roku "kropkuje" się takie
      rzeczy w bardziej szlachetny sposób.
      Ze współczesną architekturą ma ten obiekt niewiele wspólnego. Jeśli ktoś uważa
      inaczej to znaczy że nie zna współczesnej architektury albo sądzi że ją zna bo
      się nauczył na tekstach pani Wioletty Gnacikowskiej... Architektura filharmonii
      jest naprawdę mizerna...
      Po co robi się szklaną elewację? Czy tylko po to żeby szybciej przez nią ciepło
      uciekało? Bo tylko taką funkcję spełnia elewacja filharmonii...
      Wnętrza są dostateczne, ale niepozbawione błędów... Kicz elewacji kontynuowany
      jest w szklanych żyletkach które zwisają złowrogo z każdego poziomu a nawet w
      szucznych roślinach które rozpięte są na murze...
      Koszmarek! Jeszcze długo mógłbym tak wymieniać.
      Moim zdaniem to było tak - studenci w pracowni pana L. chcieli zrobić jakiś
      konkurs i przez przypadek wygrali. Pewnie szef tego nawet nie widział. Jak
      zobaczył to już nie było co poradzić a poza tym nie było czasu bo kupa roboty
      na głowie, więc resztę też doprojektowywali studenci. No i wyszło to co widzimy.
      Co do podejrzeń o to że robili to studenci to wierzcie mi - jest tam tyle
      błędów i naiwnych elementów typowych dla prac studentów z pierwszych lat
      studiów a tak mało dojrzałej współczesnej architektury że od razu widać że
      Loegler nad tym nie pracował...
      Przykre to bardzo... Zwiedziłem budynek Opusa wzdłuż i wszerz i jest dobry,
      projekt na poziomie... Żaden wodotrysk, ale naprawdę uczciwa architektura.
      Filharmonia jest kompletnym przeciwieństwem. Czyżby pan Loegler traktował
      swoich inwestorów na róznych zasadach?
      Podzielam opinię Marka Lisiaka - zwykła kamieniczka jakich wiele w mieście po
      odnowieniu po prostu zjadła filharmonię... Oby niedostała niestrawności...

PS jedna prośba do gazety łódzkiej - przenieście panią Gnacikowską do działu
      dla kobiet - płakać się chce jak się czyta to co ona wypisuje, jej
      pseudoarchitektoniczny żargon jest beznadziejny. Żeby o czymś pisać trzeba się
      na tym choć trochę znać. Swoje opinie i przekonania niech zapisuje w pamiętniku.

Pozdrawiam
      • Gość: ewas Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon IP: *.man.lodz.pl 03.06.05, 19:19
        podzielam w pełni opinię Marcina. Wydaje mi sie że już w ostateczności lepszy
        był ten goły beton. W srodku człowiek sie gubi na róznych poziomach nie ma
        klasycznego miejsca na antrakaty- wyglada to tak jakbyśmy w przerwie wychodzili
        na papierosa czy kawkę do szatni!!
      • berger.m Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 03.06.05, 21:45
        marcin_k13 napisał:

> Kicz elewacji kontynuowany
        > jest w szklanych żyletkach które zwisają złowrogo z każdego poziomu a nawet w
        > szucznych roślinach które rozpięte są na murze...

Sztuczne rosliny sa tymczasowym rozwiazaniem, od dolu pna sie juz zywe rosliny.
        I to bardzo dobre rozwiazanie, zrobienie tam na scianie bocznej kamienicy tych
        roslin.

> Co do podejrzeń o to że robili to studenci to wierzcie mi - jest tam tyle
        > błędów i naiwnych elementów typowych dla prac studentów z pierwszych lat
        > studiów a tak mało dojrzałej współczesnej architektury że od razu widać że
        > Loegler nad tym nie pracował...

Hmmm, mozna prosic o jakies szczegtoly dotyczace tych "bledow"?
    • Gość: łażej Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon IP: *.retsat1.com.pl 03.06.05, 07:31
      A mnie się podoba. W otoczeniu kamienic, "kamieniczna" elewacja filharmonii,
      nawet nawiązująca rozmachem do starego budynku, nie wyróżniałaby się tak z tła
      niż obecny gmach filharmonii. Obiektem, który przyciągnie uwagę przechodnia nie
      będzie na pewno wyremontowana po sąsiedzku kamienica, lecz filharmonia. I to ona
      jako budynek pełniący najbardziej reprezentacyjne funkcje w okolicy, stanowi
      centrum tej części Narutowicza.

Prawdę powiedziawszy całośc wygląda lepiej niż się spodziewałem.
      • camelot Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 03.06.05, 22:26
        Suszące się na sznurkach pranie tak wygląda fasada łódzkiej filharmonii.
        Powinna otrzymać nazwę pralnia.
      • anpio Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 03.06.05, 23:44
        Ja jeszcze się do końca nie oswoiłem z fasadą, ale jestem opzytywnie
        nastawiony :-)
        Mam natomiast inne poważne zastrzeżenia, jak zapewne zauważyliście będąc
        wewnątrz na piętrach zdecydowano się na szklane mostki. To że akurat chodzać
        po szkle można poczuć się nieswojo to pół biedy, to jest po prostu zabójczo
        niebezpieczne. Pamiętam, że zimą w eleganckich butach na płaskiej
        podeszwie+odrobina roztopionego śniegu i wbrew woli trzeba było odnaleźć w
        sobie zdolności do jazdy figurowej...
        Druga sprawa to ogromy żal że Filharmoni nie udało się zintegrować z kinem
        Bałtyk. Liczyłem na to, że pomiędzy Filharmonią, a kinem powstanie zaciszna i -
        przedewszytskim - zadaszona przestrzeń ze stolikami latem itp. A tak został
        narażony na deszcz ni to parking ni to dziedziniec, ot kawałek bruku...
    • yarro Re: Oficjalnie oddano do użytku budynek Filharmon 04.06.05, 02:42
      Hm, muszę się oswoić, ale o dziwo wyuszło nieźle... Nie super, ale nieźle :P

Tylko w nocy powinien byc podświetlony CAŁY łuk, tak by wybijał się na biało z
      elewacji - da się tak zrobić na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka