Dodaj do ulubionych

Dyskusja o inwestycjach -dlaczego jej brak

IP: 213.17.170.* 13.07.05, 08:09
Zawsze zadaję sobie pytanie dlaczego w innych mioastach można a u nas
niestety nie. Obserwuje sobie działania w innych miastach i zazdroszczę im,
że trwają tam ożywione dyskusje (na łamach lokalnej prasy i innych mediów) na
temat wizji przyszłości miasta na temat konkretnych projektów. U nas trwa
cisza, czasami pojawi się jakis artykulik wcisnięty między inne sensacyjne
opowiastki. Nie ma debat, dyskusji publicznej architektów i urbanistów oraz
mieszkańców.
Dlaczego??????
Obserwuj wątek
    • Gość: łażej Re: Dyskusja o inwestycjach -dlaczego jej brak IP: *.retsat1.com.pl 13.07.05, 08:36
      Albo brak społecznego zapotrzebowania, albo brak chęci dzienikarskiej. Ale co w
      tym układzie jest kurą a co jajkiem?
    • topjes Re: Dyskusja o inwestycjach -dlaczego jej brak 13.07.05, 18:49
      > Dlaczego??????

Trudno powiedzieć. Chyba wina raczej mediów - ludzie się wbrew pozorom
      interesują takimi rzeczami i w Łodzi. Ale - popatrzmy na nasze podwórko. Nawet
      forum "Inwestycje" nie da się tu stworzyć bo podobno niepotrzebne. A ja
      przekonany nie jestem :)

pzdr
      topjes
      • Gość: Wilczy Re: Dyskusja o inwestycjach -dlaczego jej brak IP: *.man.lodz.pl 13.07.05, 20:25
        > Nawet forum "Inwestycje" nie da się tu stworzyć bo podobno niepotrzebne.
        > A ja przekonany nie jestem :)

Hmm, to może da się przeprowadzić jakiś "CFV" (analogicznie do Usenetu) i wyniki
        przedstawić bogom tego forum, jako "petycje od ludności"?

Mój głos na TAK.
        Może ciut ucierpi na tym "Porozmawiajmy o Łodzi", ale tamto podforum i tak
        obroni się samo. Poza tym, powstanie "inwestycji" może sporo osób zmotywować do
        częstszego pisania o nich.

Jedyne, co można by przemyśleć zakres dyskusji - np. czy pisać (lub w ogóle
        wspominać) o inwestycjach na lotnisku lub komunikacyjnych, skoro te dziedziny
        mają swoje podfora?
        • topjes Re: Dyskusja o inwestycjach -dlaczego jej brak 14.07.05, 09:33
          > Jedyne, co można by przemyśleć zakres dyskusji - np. czy pisać (lub w ogóle
          > wspominać) o inwestycjach na lotnisku lub komunikacyjnych, skoro te dziedziny
          > mają swoje podfora?

Była taka propozycja, zobowiązałem się nawet, ze będę się opiekował forum
          Inwestycje. Niestety nasz Dobry Administrator :) powiedział NIE. No cóż - możemy
          jeszcze raz się podobijać.

Zatem? CHCEMY FORUM INWESTYCJE!!!

pzdr
          topjes
          • topjes Re: Dyskusja o inwestycjach -dlaczego jej brak 14.07.05, 09:35
            Od słów do czynów...
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=26435270
            pzdr
            topjes
    • Gość: łażej Wniosek racjonalizatorski IP: *.retsat1.com.pl 15.07.05, 15:48
      Wobec tego, że póki co wielkiego odzewu dla stworzenia forum inwestycyjnego nie
      ma, a i sam przestałem odczuwać wielką potrzebę jego istnienia, może warto
      byłoby po prostu wprowadzić oznaczenia dla zakładanych wątków? Generalnie
      tematyka porozmawiajmy o Łodzi ogniskuje się wokół kilku spraw, które można by w
      jakiś sposób wyodrębnić. Na listach dyskusyjnych oraz niektórych forach z
      powodzeniem stosuje się oznakowanie tematu danego wątku poprzez poprzedzenie go
      hasłem umieszczonym w nawiasie kwadratowym. Może i tu warto byłoby zastosować
      coś takiego. I byłyby to np.

[Inwestycje] (dotyczy nowych inwestycji w mieście i regionie)

[Remonty]

[Historia] - wszelkie wątki historyczno-zabytkowe

[Miasto] - to co nie mieści sie w pozostałych :)

Hm, coś brak mi weny, ale można by to jeszcze dopracować.

Po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że tworzenie odrębnego forum "inwestycje"
      jednak nie byłoby celowe. Ciężko byłoby wyodrębnić jego tematykę z tematyki
      "porozmawiajmy o Łodzi" - bo czy remont kamienicy to bardziej informacja
      inwestycyjna czy miejska? Kiedy nie ma ściśle zarysowanych granic, oba fora na
      tym by cierpiały. A ilośc wątków na "porozmawiajmy" jest na tyle niewielka, że
      nie tworzy się tu bałagan.
      • topjes Re: Wniosek racjonalizatorski 15.07.05, 18:14
        > Po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że tworzenie odrębnego forum "inwestycje"
        > jednak nie byłoby celowe. Ciężko byłoby wyodrębnić jego tematykę z tematyki
        > "porozmawiajmy o Łodzi" - bo czy remont kamienicy to bardziej informacja
        > inwestycyjna czy miejska? Kiedy nie ma ściśle zarysowanych granic, oba fora na
        > tym by cierpiały. A ilośc wątków na "porozmawiajmy" jest na tyle niewielka, że
        > nie tworzy się tu bałagan.

Inwestycja to myślenie poprzez generowanie zmiany. Każdy ma inne potrzeby i
        przez to inne tematy. Jedni chcą "być" - podziwiać, rozkoszować się, kochać,
        wspominać, przeżywać itd. Inni zaś chcą "iść do przodu" - wkładać głowy w
        chmury, gdybać, rozwijać wizje, być myślami kilka lat do przodu itd.
        Dlatego PoŁ nigdy nie będzie tak tożsame z Inwestycjami jak się niektórym
        wydaje. Rozmawiać o Łodzi można - i owszem - ale co z tego? Można rozmawiać o
        wszystkim, także o komunikacji i lotnisku. I takie forum - jeśli jest potrzebne,
        a jest - niech będzie.
        Forum Inwestycje to forum dla maniaków - którzy są ciągle myślami w biegu,
        ciągle by chcieli więcej, którzy jeśli by mieli zabrać jedną grę na bezludna
        wyspę to by zabrali Civilization a nie Collina McRae czy coś innego ;)

Żeby było jasne - teraz też jest znośnie. Nie dzieje się jakaś dziejowa krzywda
        :) Ale też zastanawiam się czy na forum Inwestycje nie udało by się nam stworzyć
        większego ruchu? Większego zainteresowania innych forumowiczów?

pzdr
        topjes
        • Gość: łażej Re: Wniosek racjonalizatorski IP: *.retsat1.com.pl 15.07.05, 18:33
          Bardzo często ci, którzy chcą "iść do przodu" z inwestycjami, są tymi samymi,
          którzy "wspominają przeszłość" czy też "rozkoszują się nią".

A niekiedy to co nowe jest jednocześnie tym co stare - bo do którego forum
          należałoby zaliczyć remont starej fabryki z przeznaczeniem jej na biura. Czy też
          po prostu remont jakiegokolwiek budynki. Albo dyskusje na temat planu
          przestrzennego zagospodatowania - niby bezpośrednich związków z inwestycjami nie
          ma, lecz tworzy dla inwestycji nowe okoliczności. Inwestycje komunalne tez
          byłyby trudne do jednoznacznego zakwalifikowania.

Forum "inwestycje" ograniczało by się tylko do całkowicie nowych inwestycji?
          Trochę by to było bez sensu. Rozszerzenie zakresu tematycznego komplikuje sprawę
          podziału pomiędzy inwestycje a PoŁ. A dla osób, których interesują jedynie
          inwestycje albo wyłącznie "wspomnienia" oznaczanie tematów postów byłoby chyba
          wystarczającym kierunkowskazem.

Natomiast wydaje mi się, że bardzo wskazane byłoby umożliwienie crossowania
          wybranych wątków z forum głównym, komunikacyjnym i lotniskowym. Wówczas byłaby
          szansa na zwięszenie liczby osób biorących udział w dyskusji.

pozdrawiam
    • Gość: łażej Wniosek racjonalizatorski 3 IP: *.retsat1.com.pl 15.07.05, 21:48
      Wydaje mi się, że dobrym pomysłem byłoby coś na kształt wrocławskiego
      newslettera inwestycyjnego. Z tym, że we wrocławiu podforum inwestycje jest
      najprężeniej działającym forum grupującym w sobie zarówno inwestycje
      gospodarcze, drogowe (u nas ten dział trzyma komunikacja), lotniskowe (u nas
      lotnisko). U nas warto założyć taki wątek, grupujący wszelkie inwestycje spoza
      tych działów. Co powiedziawszy właśnie to czynię :D
      • topjes Re: Wniosek racjonalizatorski 3 18.07.05, 13:06
        > Wydaje mi się, że dobrym pomysłem byłoby coś na kształt wrocławskiego
        > newslettera inwestycyjnego.

Newsletter nie zastąpi forum! Może być - słusznym - uzupełnieniem forum. Wątków
        na temat inwestycji jest na tyle dużo, że niedobrze jest próbować szufladkować
        je głównie w newsletter. On może być pewną kompilacją - ale wtórną - a nie
        lokomotywą dyskusji o inwestycjach.

> Z tym, że we wrocławiu podforum inwestycje jest
        > najprężeniej działającym forum grupującym w sobie zarówno inwestycje
        > gospodarcze, drogowe (u nas ten dział trzyma komunikacja), lotniskowe (u nas
        > lotnisko).

Dlatego w Łodzi musi być znowu na odwrót. U nas nie może być po ludzku
        "Inwestycje". U nas będą zagubione wątki w zupełnie niepowiązanym nazwą forum
        "Porozmawiajmy o Łodzi".

> U nas warto założyć taki wątek, grupujący wszelkie inwestycje spoza
        > tych działów. Co powiedziawszy właśnie to czynię :D

I dobrze! :) Ale to jest za mało. Uważam, że brak forum Inwestycje pokazuje
        tylko naszą słabość i słabość myślenia naszych adminów.

Dyskutujemy o inwestycja w formum, które:
        - nazwą do inwestycji nie nawiązuje
        - zajmuje się także bieżącymi tematami i historią
        - jest administrowane przez osoby, które nie mają w sobie żyłki inwestycyjnej(sic!)

I tak naprawdę jesteśmy na łasce i niełasce tajemniczego admina, który nie chce
        stracić objętości swojego Forum. Nawet takim kosztem.

pzdr
        topjes

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka