Dodaj do ulubionych

ARMIA ZAWODOWA

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 22:56
Czy w związku z ostatnimi wydarzeniami i zapowiedzią duuużego konfliktu na
bliskim wschodzie nie odczuwacie tęsknoty za armią zawodową??? Mam kartę
powołania na 10.X.. W sumie jeszcze studia, ale co potem...?Afganistan?
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: ARMIA ZAWODOWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 00:04
    • Gość: . Re: ARMIA ZAWODOWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 00:05
    • Gość: MarcinK Re: ARMIA ZAWODOWA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 10:14
      Pomijam tu twoj osobisty watek, choc dla Ciebie z pewnoscia wazny, ale jestem zdecydowanym
      zwolennikiem armi zawodowej. Po pierwsze dobrze wyszkolony zawodowiec jest cenniejszym
      zolnierzem niz kilku poborowych. Po drugie do armii zawodowej ida ci co chca i zamiast
      robic burdy na ulicach lub zaciagac sie jako "zolnierze" mafii moga za przyzwoite pieniadze
      robic to co lubia w dobrym celu. Po trzecie jak juz sie takiego poborowego niezle wyszkoli to
      trzeba go zwalniac do rezerwy i w ten sposob armia jest ciagle niewyszkolona.

A co do Afganistanu to nie wierze, ze wysla tam nowych poborowych. Raczej, jesli w ogole,
      pojada jak zwykle ochotnicy, lekarze lub cos w tej guscie.

Pzdr, MarcinK
      • Gość: vladip Re: ARMIA ZAWODOWA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 12:32
        tu akurat w pelni sie z toba zgadzam
        dodam tylko ze mam nadzieje ze se sie nie mylisz i ze ni bedziemy musieli
        wysylac naszych oddzialow na wojne
        pzdr
        vladip
        • Gość: MarcinK Re: ARMIA ZAWODOWA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 12:52
          Witam

Jak pisalem mam nadzieje, ze nie bedziemy musieli. Jednak gdyby, to wstepujac do NATO
          mielismy pelna swiadomosc zobowiazan sojuszniczych. Tacy Czesi juz w piatek podali iz
          ich armia jest gotowa do walki tam gdzie NATO bedzie tego potrzebowalo.
          Mam nadzieje iz Polska nauczona doswiadczeniem II WS i pamietajaca Francuzow, ktorzy
          nie chcieli umierac za Gdansk, teraz w pelni wypelni swoje zobowiazania sojusznicze,
          aby moc w razie zagrozenia Polski domagac sie tego samego od NATO i USA. Mam nadzieje
          jednak, ze tym razem udzial naszej armii nie bedzie konieczny.

Pozdrawiam, Marcin Kaniewski
          • dominic Re: ARMIA ZAWODOWA 16.09.01, 13:02
            z tego co wiem to za armię zawodową uznaje się jednostkę GROM. nie przyjmują
            tam zwykłych poborowych ale werbują tych co umieją jakieś sztuki
            walki /najchętniej widznana by była krafmaga/.
            • gray Re: ARMIA ZAWODOWA 16.09.01, 16:10
              grom, grom, grom - przecież to tylko jedna jednostka a poza tym można tam
              trafić dopiero po odbyciu podstawowej służby wojskowej - tak samo jakbyś został
              na nadterminowego czy zawodowego.
              cała armia powinna być zawodowa, a kto uważa inaczej niech się idzie leczyć.

pozdr.
              • zonk19 Re: ARMIA ZAWODOWA 16.09.01, 16:17
                Oczywiscie ze w Polsce powinno byc zawodowe wojsko! Wiekszosc krajow Europy
                Zach. takowa armie posiada.Chcialbym sie tego wojska doczekac w najblizszym
                czasie,bo nie chce byc scigany przez mundurowych kiedy skoncze nauke :)
                Pozdrow.!
                • kropka. Re: ARMIA ZAWODOWA 17.09.01, 00:09
                  Wprawdzie udało mi się uniknąć wojska siłami natury, ale też jestem
                  zwolenniczką armii zawodowej, wiedzącej o co chodzi i jak to się robi.
                  I cieszącej się autorytetem w społeczeństwie.
                  Obecnie dla przeciętnego człowieka - nasza armia to pijani poborowi w pociągach.
                  Aż wstyd!!!
                  pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka