Dodaj do ulubionych

PŁ w nowej fabryce

IP: *.wwwcache.ox.ac.uk / *.jr2.ox.ac.uk 18.08.02, 10:32
Jestem studentka AM w Lodzi i mieszkam w tym miescie od 22 lat.
Bardzo ciesza mnie takie inicjatywy jak ta, oby wiecej osob bylo
zainteresowanych odnowa starych lodzkich znaczacych dla historii
miasta budynkow. Przeciez Lodz ma swoja wlasna
atmosfere,dostrzegana przez tak nieliczne osoby. Przeczytajcie
mili 'Zimie Obiecana', a zrozumiecie o czym mowie.
Obserwuj wątek
    • hubar Re: PŁ w nowej fabryce 18.08.02, 14:55
      Dokładnie tak!
      Dziwi mnie to że tak często są problemy "lokalowe" w naszym mieście. Wystarczy
      wziąć przykład z PŁ!
      • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 18.08.02, 19:32
        ...i z GW, która też się ulokowała w starym budynku.

Osobiście cieszy mnie fakt, że FTiMS będzie miał zajęcia w jednym miejscu. :)

Ixtlilto
        • lechita21 Re: PŁ w nowej fabryce 18.08.02, 20:10
          hehe w łodzi supermarkeyt to wielka inwestycja, w Poznaniu jest takich z 50,
          ale Poznań to metropolia
          • michal.ch Re: PŁ w nowej fabryce 14.12.02, 15:54
            lechita21 napisał(a):

> hehe w łodzi supermarkeyt to wielka inwestycja, w Poznaniu jest takich z 50,
            > ale Poznań to metropolia

Łódź ma najwięcej hipermarketów ze wszystkich polskich miast. To jedno. A po
            drugie: o którym Poznaniu-metropolii mówisz, bo nie znam takiego.
        • geograf Re: PŁ w nowej fabryce 18.08.02, 21:31
          Chciałem tylko nadmienić, że to nie pierwsza szkoła odnawia fabrykę na swoje potrzeby :)

Może nie było to z takim rozmachem i tak stara fabryka, ale...

WSHE znajduje się w starej cementowni,
          WSInf ma swoje sale wykładowe w dawnym Arelanie- to już są budynki z tego półwiecza, ale tez dobrze
          PŁ ma sój główny budynek w fabryce Szai Rosenblatta :)

może jest tak...że wpierw w Łodzi zostały wynajęte wszystkie wolne pałacyki, pałace, wille fabrykantów (które przez tyle lat były puste bądź baaardzo niszczały) do celów kom,ercyjnych i teraz cieszą nasze oczy, a teraz przyjdzie czas na fabryki??
          mieszkania, biura...
          Polonia na Gdańskiej, biurowiec przy Skrzywana, GW...

ech..
          chyba znowu się rozmarzyłem :)
          • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 18.08.02, 22:15
            Geo: mnie się marzy, że któregoś dnia willa przy pomorskiej (należąca kiedyś do
            AM) zostanie odnowiona. Jak byłam mała i obok przechodziłam to marzyłam sobie,
            żeby mieć taką willę, wyremontować ją i na dole zrobić jakąś wystawę czy coś...
            żeby taki piękny budynek ne niszczał...
            • geograf Re: PŁ w nowej fabryce 18.08.02, 22:33
              Ixik- w czym problem??:)
              Może mała spółka??
              tylko co ja zrobię z tymi biurami??:/

A swoją drogą- czy tamten budynek ma uregulowany status własnościowy??
              Czy AM chce sprzedać tamten budynek??
              Czy oni nadal są jego właścicielem??
              Czy Uniwersytet Medyczny nie sprzeda go??

Myślmy pozytywnie...
              • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 18.08.02, 22:36
                Właścicielem jest prywatna osoba. Ostatnio GW nawet pisała o tym budynku,
                właściel mieszka gdzieś pod Łodzią i nie wiadomo jakie ma plany...

Hmm.. Geo: jeśli ta osoba wyreemontuje ten budynek to ok, a jeśłi nie to
                zakładamy spółkę zoo (z ogromną odpowiedzialnością) i remontujemy :)
        • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 03.10.02, 23:09
          ixtlilto napisała:

> Osobiście cieszy mnie fakt, że FTiMS będzie miał zajęcia w jednym miejscu. :)
          Taaaaaaaaaaaa.... jaaaaaaasne! :(
          Ten piękny budynek jeszcze nie został oddany do użytku i FTIMS biega po całym
          terenie PŁ... I nie wiadomo kiedy w tej fabryczce będą już zajęcia :/
          • jasam Re: PŁ w nowej fabryce 03.10.02, 23:24
            Nie chwal dnia przed zachodem a teściowej przed ....

pozdr.
            • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 03.10.02, 23:28
              Niestety tamten tekst już jest w archiwym bo chciałam sprawdzić czy w ŁGW
              napisali, że już teraz będą zajęcia czy że budynek jest wykończony czy co...

pozdroofka, Ixtlilto
          • dzekil Re: PŁ w nowej fabryce 03.10.02, 23:29
            No przecież kiedyś się wreszcie doczekasz, by móc studiować w tej fabryce ;).
            Dla pocieszenia Ci powiem, że ja też biegam po róźnych wydziałach i budynkach.
            A przecież UŁ ma wystarczająco dużo budynków... chyba aż za dużo.

Pozdrawiam!
            Dżekil <><
        • Gość: FTIMS V Re: PŁ w nowej fabryce IP: *.p.lodz.pl 04.10.02, 11:34
          > Osobiście cieszy mnie fakt, że FTiMS będzie miał zajęcia w jednym miejscu. :)

Nie wiem kto Wam takich glupot naopowiadal. FTIMS nie ma od ladnych paru lat
          budynku i nic nie zapowiada zmian. Co rok (przez juz chyba 7 ostatnich lat) na
          immatrykulacji mowia ze "za rok bedzie oddany do uzytku", i jakos nic nie
          slychac. Chcialbym sie go doczekac zanim skoncze studia.
          Swoja droga chodzenie od budynku do budynku jest calkiem fajne. Zawsze mozna
          sie spoznic i powiedziec ze sie nie zdarzylo :))

FTIMS rulez!!!!
          • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 15.12.02, 16:32
            Gość portalu: FTIMS V napisał(a):

> Swoja droga chodzenie od budynku do budynku jest calkiem fajne. Zawsze mozna
            > sie spoznic i powiedziec ze sie nie zdarzylo :))
            Taa... a czasem się idzie spacerkiem na skróty, a skrót zamknięty, i trzeba
            cały teren dookoła obejść :/
            ALe za to WFu nie potrzeba :))

> FTIMS rulez!!!!
            no ba! :)
      • michal.ch Re: PŁ w nowej fabryce 04.10.02, 16:26
        hubar napisał:

> Dokładnie tak!
        > Dziwi mnie to że tak często są problemy "lokalowe" w naszym mieście.
        Wystarczy
        > wziąć przykład z PŁ!

...albo z WSHE. Budynki G i H to nic innego jak adaptacje, modernizacje i
        restauracje starych budynków przemysłowych. A na Sterlinga WSHE inwestuje w
        kolejną fabrykę - jeszcze większą!
        • hubar Re: PŁ w nowej fabryce 28.12.02, 14:15
          A skąd Ty tyle o tym WSHE wiesz? ;P
          • michal.ch Re: PŁ w nowej fabryce 28.12.02, 15:07
            Sprawdzałem empirycznie. ;)
      • Gość: pager_AiRV Re: PŁ w nowej fabryce IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 12:42
        Oki...Remontowanie, odnawianie, wszystko to jest piękne i cudowne...PŁ ma
        wreszcie nową BG (ładne), ale dlaczego likwiduje się bibliteki
        wydziałowe...Wypożyczyć książki i tak było trudno, ale teraz to już
        tragedia...Tak więc nie wszystko co nowe, odrestaurowane, śliczne spełnia swoje
        walory użytkowe. Moje zdanie.

---

Kiedy znalazłem się na dnie, od spodu usłyszałem pukanie
    • hubar strona PŁ w nowej fabryce 19.02.03, 16:43
      Dopiero teraz, zupełnie przypadkowo natrafiłem na stronę o tej inwestycji:
      bg.p.lodz.pl/Plany_kondygn.htm są zdjęcia i plany. Muszę się kiedys tam
      przejść! Ktoś był? Moze opowiedzieć?
      • Gość: flip Re: strona PŁ w nowej fabryce IP: *.p.lodz.pl 19.02.03, 17:06
        Akurat adaptacja hali na biblioteke nie zasluguje, naszym zdaniem, na podziw.
        Zamiana wielkich okien w tym ladnym zelbetowym budynku na male, kojarzace sie z
        komunistycznym przedszkolem - to raczej zgroza. Nie mowiac juz w ogole o samej
        lokalizacji - na uboczu wszystkiego.
        • hubar Re: strona PŁ w nowej fabryce 19.02.03, 17:29
          Niestety, ja nie wiem jak ten budynek wygladał przed remontem. Może masz jakies
          fotografie?
          Jesli chodzi o lokalizacje, to gdzie według Ciebie powinna znajdowac się
          biblioteka PŁ? Chyba dobrze, ze uczelnia zaczyna koncentrować swoje budykni w
          jednej okolicy? To wielkie ułatwienie, dla studentów i pracowników PŁ.
          • Gość: flip Re: strona PŁ w nowej fabryce IP: *.p.lodz.pl 19.02.03, 18:22
            Biblioteka powinna byc w samym centrum. Gdzie jest centrum politechniki, to
            jest pytanie - ale raczej przy parku Worcella niz przy Wroblewskiego, gdzie
            jest biblioteka. Wniosek: hale obecnie nienajgorzej adaptowane przy parku
            piwinny miescic biblioteke, a wydzialy, ktore sie w nich teraz moszcza moglyby
            byc przy Wroblewskiego.
            Nie mam zdjec. Pamietam jednak, ze cale nisze otoczone ramami konstrukcji byly
            szklane, moze z jakims podokiennikiem ceglanym. Wiec powinny byly zostac
            wypelnione lekka sciana, z oknem posrodku dowolnej wielkosci, ale na zewnatrz
            robiaca wrazenie wielkiego przeszklenia. Poza tym "pseudogotyckie" wejscie jest
            tam ni przypial ni przylatal (budynek jest przeciez wczesna moderna), podobnie
            jak nie wiadomo dlaczego akurat od tej stronu - jesli glowna os politechniki -
            to ulica Gdanska.
          • jasam Re: strona PŁ w nowej fabryce 19.02.03, 20:06
            Jak pisałem juz gdzieś Flipom, upamietniono otwarcie budynku tablicą z
            wipisanym dawnym właścicielem.
            I popełniono błąd. Błąd ten przeniesiono do informacji dla dziennikarzy.

I tak pisano np. w Dzienniku
            "Na Politechnice Łódzkiej zostanie dziś otwarta nowoczesna biblioteka, gdzie
            czytelnicy będą mogli swobodnie chodzić między półkami.

Nowy obiekt mieści się w zmodernizowanym budynku pofabrycznym przy ul.
            Wólczańskiej 233, w którym była kiedyś tkalnia Karola Scheiblera. "

lodz.naszemiasto.pl/archiwum/697336.html
            Skąd tego Scheiblera wytrzasnęli ?
            Po interwencji jednej z pracownic - któregos ranka tablicę zmieniono i jest
            właściwe nazwisko Schweikerta.

pozdr.
            • Gość: flip Re: strona PŁ w nowej fabryce IP: *.p.lodz.pl 19.02.03, 20:20
              obaj na sz..., co za roznica w koncu :-)
      • ixtlilto Re: strona PŁ w nowej fabryce 19.02.03, 21:31
        hubar napisał:

> Muszę się kiedys tam przejść! Ktoś był?
        Raz w tygodzniu tam jestem. Z zewnątrz wygląda: jak widać, w środku... hmmm...
        niektóre wnętrza są ciekawsze...

ps. mnie osobiście podoba się winda ;)
        • yarro Re: strona PŁ w nowej fabryce 21.02.03, 00:52
          A możemy coś więcej usłyszec od szacownej Studentki PŁ ? ;)
    • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 05.02.04, 09:20
      Do zainteresowanych: odsłonięto 1/4 odnowionej elewacji :D Panowie pracowali
      cały grudzień i pół styczna, w mrozie i chłodzie...
      • hubar Re: PŁ w nowej fabryce 06.02.04, 10:21
        Jak będę gdzieś niedaleko, to postaram się zobaczyć... może wtedy będzie już
        odsłoniete cos więcej.
        • ixtlilto Re: PŁ w nowej fabryce 06.02.04, 12:49
          Poprawiam się: zasłonięta była ta ćwiartka, którą odnawiali. Teraz ją
          odsłonili, więc można zobaczyć całą fabrykę i porównać część odnowioną od tej
          nieruszonej.
          Wejście od Wólczańskiej lub od Al. Politechniki. Od POlitechniki nawet jest
          ciut bliżej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka