topjes 18.09.05, 22:26 No to się nam nakręciła koniunktura na Lublinek :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cobolt Hurra:) no jakas dobra wiadomosc 18.09.05, 23:37 Lodzianie nasza szansa i marzenie aby Lodz stala sie normalnym pelnoprawnym miastem w tym kraju zaczyna sie spelniac:) Kocham Lodz Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 18.09.05, 23:46 Stowarzyszenie naturalnie spisuje sie na medal, ale cieple slowa naleza sie tez dziewczynom z marketingu lodzkiego portu :) To dzieki nim mamy PEX i PKS :) maxxman :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MadeInPoland Bardzo dobry pomysł na reklamę w internecie! IP: *.toya.net.pl 19.09.05, 08:52 Gratuluję autorowi! Odpowiedz Link Zgłoś
jaasioo Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 19.09.05, 10:23 PKS (do Warszawy), PEX, czy zainteresowanie MPK oraz ZDiT to TYLKO i wyłącznie zasługa Stowarzyszenia. PKS - SIeradz to zasługa dyrekcji lotniska. Obawiam się, że zamiast chwalić marketing portu należy się spytać czemu tak mało robią!? Gratulacje dla Stowarzyszenia (niestety z racji pełnionych obowiazków nie mogę należeć do Stowarzyszenia). Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościoo Znaj proporcjum mocium Blewąska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 09:55 Cieszę się jak każdy z (i spod) Łodzi. BĘDZIEMY MIELI ZE 2-3 LOTY W TYGODNIU DO WIELKIEJ BRYTANII. I TYLE NA RAZIE. Ale kudy Lublinkowi do Okęcia? I skąd wygenerowany zostanie popyt na np skromne 100 tys. pasażerów polskich i drugie tyle brytyjskich. Z naszej biedy Łódzkiej czy niedopitych angielskich piwoszy, których dosyć mają w Tallinie czy Pradze. ps. Nawet na "zajawkę" notatki w GW proporcje cokolwiek śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
jaasioo Re: Znaj proporcjum mocium Blewąska 19.09.05, 10:24 Dla ścisłości - obecnie będziemy mieć 7 rejsów do UK w tygodniu, a od marca 10, a nie 2-3 Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Znaj proporcjum mocium Blewąska IP: *.mobile.net.pl 19.09.05, 12:01 > Ale kudy Lublinkowi do Okęcia? I skąd wygenerowany zostanie popyt na np skromne > > 100 tys. pasażerów polskich i drugie tyle brytyjskich. Z naszej biedy > Łódzkiej czy niedopitych angielskich piwoszy, których dosyć mają w Tallinie czy > > Pradze. Może skończmy już z tymi jękami na temat łódzkiej biedy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.05, 11:32 Na razie rozwój widać w tytułach prasowych, gdyż jeszcze żaden samolot z większą ilością pasażerów na Lublinku nie wylądował. Egzaminem dla lotniska będzie odprawa w ciągu 20 min. 400 pasażerów i 6 ton bagażu (w przylocie i odlocie)do tego dojdą osoby odprowadzające a po uruchomieniu drugiego połaczenia do East Midlands wg ogłoszonego rozkładu lotów w tym samym praktycznie czasie będzie do odprawy 2 razy pasażerów i 12 ton bagażu normatywnego (15kg/osobę). Czarno to widzę w budowanym prowizorycznym baraku z 4-ma stanowiskami odpraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.toya.net.pl 19.09.05, 13:18 Od marca loty do Londynu będą prawdopodobnie w innych godzinach. Nie zapominaj o tym,że rozkład zimowy kończy się w połowie marca. Lepiej być niepoprawnym optymistą niż poprawnym pesymistą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 13:38 Bieda w Łodzi? kto to wymyślił? wystarczy wyjechac na łódzkie drogi w godzinach szczytu albo przed weekandem udac sie do jakiegoś marketu żeby się przekonać jak biedna jest Łódź!!!!!! loty do Londynu i nottingham to wydatek w granicach 60 zl w jedna stronę. Czy zeczywiście trzeba być bogatym żeby sobie na to pozwolić? poza tym nie tylko łodzianie będą latać do UK! ja jestem optymistą i wiem ze łódzki port lotniczy juz niedługo będzie jednym z ważniejszych portów w Polsce, trzeba dać mu tylko szansę, której od dawna nikt Łodzi nie chciał dać!!!!!! pozdro dla wszystkich zwolenników Łódzkiego lotniska:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.leom.ec-lyon.fr 19.09.05, 14:29 Bilet moze i kosztuje 60 PLN. Ale chyba jeszcze trzeba gdzies w tym UK zamieszkac i cos zjesc? Chyba, ze twoim zdaniem, ludzie beda latac, tylko po to, zeby sie przespac na lotnisku i wrocic nastepnego dnia. Nalezy byc optymista, ale dlaczego od razu demagogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.toya.net.pl 19.09.05, 14:52 > Bilet moze i kosztuje 60 PLN. Ale chyba jeszcze trzeba gdzies w tym UK > zamieszkac i cos zjesc? Chyba, ze twoim zdaniem, ludzie beda latac, tylko po > to, zeby sie przespac na lotnisku i wrocic nastepnego dnia. Nalezy byc > optymista, ale dlaczego od razu demagogiem? A po co, wogóle pisać,że potrzeba się wyspać i coś zjeść.Przecież to oczywiste.Jakoś studentów to nie przeraża, a wyjeżdża ich najwięcej. Żyć trzeba wszędzie gdzie się jest i każdy liczy się z wydatkami. Zamiast pisać jak jest ciężko, lepiej niech mieszkający w Anglii podadzą gdzie można tanio zjeść, wyspać się itd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.leom.ec-lyon.fr 19.09.05, 15:20 Koniecznosc jedzenia i spania jest niewatpliwie oczywista. I wedle moich skromnych oszacowan, kosztuje sporo wiecej, niz 60 PLN. Zatem sugerowanie, ze niska cena biletu o wszystkim decyduje, jest nieco demagogiczne. Poza tym, nalezy do tego jeszcze dorzucic koszty dostania sie z tego lotniska DOKADKOLWIEK. Przypuszczam, ze juz tylko to moze wyniesc kilkadziesiat PLN (minimum). Wiec proponuje troche wiecej chlodnej kalkulacji, a mniej emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
jaasioo Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 19.09.05, 17:32 Drogi Jerzy A czy widziałeś odprawę w warszawskiej Etiudzie. To idź i zobacz, a potem siej czarnowidztwo, OK? Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.05, 18:36 Odprawy w Etiudzie nie widziałem, ale widziałem odprawę 10 pasazerów, którzy przylecieli na Lublinek, trwała prawie godzinę a samego lotu z Warszawy było 20 min. !!! Stąd moje czarnowidztwo. Chciałbym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 20.09.05, 09:50 > Odprawy w Etiudzie nie widziałem, ale widziałem odprawę 10 pasazerów, którzy > przylecieli na Lublinek, trwała prawie godzinę a samego lotu z Warszawy było 20 > > min. !!! Przecież na potrzeby low-costów jest stawiany zupełnie nowy terminal! Poza tym jak ja leciałem z Warszawy to leciałem ok 40 minut a nie 20. A odprawa (akurat było 15 osób) trwała ok 5-10 minut - szybciej niż na Okęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
turaj1 Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 19.09.05, 14:58 poczekajcie warszawka coś wymysli, by sprawę uwalić..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.toya.net.pl 19.09.05, 16:18 Pesymistom mówimy zdecydowanie NIE Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ajs4 Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 19.09.05, 17:12 Tak mysle ze wikszosc z piszacych opinie nie byla w innym miescie. Kochani Lodz to dziura, ktorej sztandarowa wizytowka jest osikana Piotrkowska na ktorej pelno kiboli i zebrakow. Latalem kiedys z Lodzi do Warszawy i w druga strone. Nigdy nie lecialo wiecej niz 10 osob. To miasto jest zapomniane i zapuszczone. Liczy sie tylko przed wyborami jako trampolina dla Millerow, Belek i innych, ktorzy jak juz sie zainstaluja w Warszawie maja wszystko w... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciechboski Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 17:27 Miller nie startuje w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnuś I bardzo dobrze, że Miller nie startuje w wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 17:57 I bardzo dobrze, że Miller nie startuje w wyborach!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stanish Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 19.09.05, 18:42 Ciezko jest polemizowac z postem asj4, ale sporobujmy: Tak mysle, ze wiekszosc piszacych opinie natym forum byla przeciez w innych miastach i wie, ze Lodz, choc zaniedbana, prezentuje sie calkiem niezle a jej wizerunek poprawia sie z roku na rok. Wizytowka naszego miasta jest niewatpliwie Piotrkowska, ktora jeszcze na poczatku lat 90tych byla szara i brudna, a obecnie coraz czesciej po prostu "zyje" i roziwja sie - jednoczesnie zmieniajac swoj charakter z ulicy handlowej na uslugowo-rozrywkowa. Lodz nie miala szczescia do polaczen lotniczych, pare lat temu pomimo fatalnych godzin polaczen LOTem do Warszawy latalo nawet 10-20 osob, co na warunki polskie nie bylo zlym wynikiem. Dzis z radoscia czytam ze na polacznia Lodz-Londyn bilety wykupilo juz ponad 8tys. ludzi!. To miasto odzywa i budzi sie ze snu, wystarczy wziasc do reki pierwsza lepsza gazete czy zaczac mu sie lepiej przygladac. Coraz wiecej inwestycji, mlodzi ludzi przestaja stad wyjezdzac, bo moga znalezc tu niezla prace. A najwazniejsze jest to, ze w Lodzi sa ludzi, ktorzy nie wszystko maja w... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 19:53 Zgadzam się z Tobą. Półtora roku temu wyjechałem z Łodzi i gdy tu wracam, za każdym razem widzę różnicę in plus w wyglądzie Piotrkowskiej i okolic. Ostatnio będąc na Piotrkowskiej miałem poczucie, że jestem naprawdę w wielkim mieście z klasą. Myślę, że jest to zasługa coraz większej liczby turystów i to oznacza, że mamy coraz lepszą dla nich ofertę. Nasze miasto zaczyna mieć swoisty klimat, podobnie jak Kraków. Bardzo się z tego cieszę. Połączenia lotnicze ze światem mogą jedynie pomóc w napoczętym rozwoju Łodzi. Tu, gdzie mieszkam, rozpowiadam wszystkim na około o połączeniach z lotniska Lublinek. Wiele osób ode mnie z pracy przyjeżdża do Łodzi na konferncje, więc okazji do promocji miasta i lotniska jest wiele. A może by tak połącznie lotnicze krajowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy both sides of the story :) IP: *.p.lodz.pl 20.09.05, 08:23 ajs4 napisał: > Tak mysle ze wikszosc z piszacych opinie nie byla w innym miescie. Oj, nie przesadzaj, na pewno nie jest tak źle :) Rzeczywiście, warto wiedzieć, o czym się mówi, jeśli się porównuje miasta, żeby nie strzelać bzdur typu: - nigdzie nie ma takich kamienic, jak w Łodzi - nieprawda, w Warszawie zdarzają się conajmniej równie ładne, w dodatku odnowione, - nigdzie nie ma tylu pubów, co w łodzi - hmmm... sprawdźmy chociażby Kraków... Ale z drugiej strony, warto patrzeć na tamte miasta uważnie, żeby nie strzelać kolejnych bzdur typu: - to w Łodzi jest niebezpiecznie w nocy - a jeździliście kiedyś nocną komunikacją miejską po Warszawie, bo ja tak... brrrrrr! - to w Łodzi są najbardziej zaniedbane skupiska rozwalających się kamienic - a włóczyliście się po Krakowie poza starym miastem? Bo ja tak... Ech... Podróże kształcą. Ważne, żeby dać się wykształcić obustronnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Drogi Panie 20.09.05, 09:51 > Tak mysle ze wikszosc z piszacych opinie nie byla w innym miescie. Kochani Lodz > to dziura, ktorej sztandarowa wizytowka jest osikana Piotrkowska na ktorej peln > o > kiboli i zebrakow. Pana Fanaberie to już pieśń przeszłości. Dziś nie wzbudzi Pan już u nikogo przerażenia i niepewności pisząc takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Dublin IP: 62.77.172.* 19.09.05, 21:01 niech jakas linia otworzy polaczenia do Dublina-jest tu kilka tys lodzian-mam nadzieje ze w koncu sie tego doczekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:04 Wracając do wątku "zasikanej Piotrkowskiej" - pokaż mi inne miasto, gdzie ktoś, a zwłaszcza pijaczyna nie zrobi tego w jakiejś bramie. Tego roku pół Warszawy siedziało w ogródkach piwnych, pubach przy tej ulicy i nie tylko.Mój przedmówca dobrze zauważył, że w Łodzi jest klimat, którego brakuje wielu innym miastom.ktoś chyba dawno tutaj nie był, a może wogóle..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ajs4 Re: Dublin 19.09.05, 22:36 Na Piotrkowskiej bywam dosc czesto. Mam biuro w centrum. Naprawde mam zawsze pewne obiekcje kiedy wybieram sie tam wieczorem lub w dzien wolny. Tu nie jest fajnie i bezpiecznie. Poza tym patrze jak władze dbaja o to wszystko. Jest mi przykro. W poprzedniej wypowiedzi chodziło mi o to ze politykow interesuje tylko elektorat. Obiecuja a jak zlapia dobra posade to juz ich to nie interesuje. Mysle ze szansa dla miasta jest lotnisko jak i skrzyzowanie autostrad. Rozbawil mnie ton arykulu ze Lublinek moze stac sie konkurencja dla Okecia. To miala byc tez zlosliwosc w stosunku dziennikarzy piszacych w "Lodzkiej" Sorry ale kiedys ta gazeta byla dla mnie wazna. Teraz od kilku tygodni zastanawiam sie co oni wypisuja i na jakim to jest poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacho Re: Dublin IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.09.05, 22:56 Pesymist jest największą przywarą-wadą wielu łodzian, ale na całe szczęście są tu ludzie tacy jak np. członkowie Stowarzyszenia którym coś się chce i to daje nadzieję, że przyszłość nie będzie taka zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: Dublin IP: *.toya.net.pl 20.09.05, 11:20 Przechadzam się dość często i nikt nigdy mnie nie zaczepił. Niemam obaw że ktoś mógłby to zrobić.Być może mam szczęście. Spróbuj natomiast przejść się wieczorem po ulicach Warszawy, to napewno coś ci albo zginie, albo dostaniesz po pysku.Moja rodzina boi się tam wychodzić nawet wczesnym wieczorem. Po za tym Łódż jest o wiele bardziej kolorowym miastem niż inne miasta w Polsce i jednym z najbardziej uparkowionych-chodzi mi oczywiście o zieleń.Wejdź na jakieś podwórko to sam się przekonasz. A co powiesz o Londynie?- cholernie czyściutkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Dublin 20.09.05, 11:52 > mógłby to zrobić.Być może mam szczęście. Spróbuj natomiast przejść się > wieczorem po ulicach Warszawy, to napewno coś ci albo zginie, albo dostaniesz > po pysku. Czyli nie ma szans na wyjscie wieczorem w Wawie i nie dostanie po pysku? Ciekawe... Troche sie zmieniło przez dwa lata, kiedy tam bywałem ostatnio. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liver Re: Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:02 ja powiem tak: nie mówie że Łódź to cudowne miasto bo takich nie ma. Posikane bramy na Pietrynie? są wszędzie, ale Łódź to nie stolica. Nie mówie też że Warszawa jest beznadziejna bo wedłóg mnie też jest ładna, to w końcu nasza stolica a wstyd mi jednak że przechodząc obok dworca Centralnego w Warszawie smród moczu powoduje odruchy wymiotne! Na pietrynie tak aż nie śmierdzi! Łódź jest dziurą? pewnie nie jest tak atrakcyjna jak np. Kraków ale jeśli ktoś pisze że dziura to chyba siedzi całymi dniami z piwem pod sklepem i nie wie jaka jest Łódź. Ja nie mówie ze Łódź jest piękna ale jest ciekawa i dumny jestem z tego że tu mieszkam. Wracając do Lublinka. Ktoś kto pisze że nie ma prawa bytu jest chyba nienormalny. mówimy tu o jakiś jednostkach latających z Łodzi do Warszawy? jest to raczej nie opłacalne bo 120km lepiej przejechać samochodem albo pociągiem. Ale 8 tys. biletów do Londynu to chyba nie garstka ludzi co? Dlaczego otwiera się kolejne połączenie do Nothingam? Łodziacy są za biedni zeby latać? a niby Rzeszowiacy, ślązacy, Szecinianie, Bydgoszczanie, Gdańszczanie i inni mogą latać, tak? a Łodziacy są za biedni? BZDURA!!!! To lotnisko ma prawo istnieć tak samo jak w Poznaniu, Rzeszowie, Gdańsku, Katowicach, itd. I pewne jest że z tego lotniska będą latać ludzie jak z innych!!! Ktoś poprostu uwziął sie na Łódź i jej lotnisko. ale przekonamy się jeszcze jak będzie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Dublin IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 20.09.05, 16:13 dokładnie tak dodam sa lotniska w uropie sciagajace konkurencje z kilkudziesieci kilkometrów nawet 100-200 np Stockholm,Londyn,Berlin Warszawa długo niebendzie miała 2 lotniska koło siebie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 17:08 W sprawie Pietryny: należy pamiętać, że za PRL-u robotnicze misto Łódź było kompletnie niedoinwestowane. Dopiero teraz odrabiane są wieloletnie zaległości. Na początku lat 80. o godzinie 18, czyli do czasu zamykania sklepów, z Piotrkowskiej należało jak najszybciej uciekać, żeby nie zostać napadniętym. Strach było czekać na tramwaj na Zielonej przy Pietrynie, po zapadnięciu zmroku. A bramy bardziej śmierdziały "fenolowym" moczem niż dziś, bo brać robotnicza upijała się tylko wódką. W tamtych czasach życie nocne trwało krótko. Na dancingu (innej formy zabawy nie było) towarzycho piło wódkę do nieprzytomności, a o północy wszyscy leżeli pod stołami. Potem oczywiści rozbijali sobie głowy, a rano można było wdepnąć w zaschłe kałuże... W tamtych czasach do Łodzi przyjeżdżała cała Polska (lekko przesadzam) na zakupy (Central, Uniwersal, Piotrkowska), a do Krakowa jeździło się turystycznie i kulturalnie. Być może dziś skutki tej różnicy dostrzegają młodzi forumowicze, porównując Łódź z innymi miastami w Polsce. Cieszę się, że te przemiany następują w ciągu życia jednego pokolenia i żałuję, że nie zachodzą szybciej. Ja jestem na to przygotowany i mam takie oczekiwanie. A tradycja szczania (za przeproszeniem) gdzie popadnie przechodzi z ojca na syna. Cieszmy się, że nie żyjemy na dworze królów Francji. Tam podobno był większy fetor. Oczywiście pozostaje problem szaletów publicznych, których w Łodzi brakuje. Zagraniczni goście też muszą gdzieś sikać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.217.133.68.coditel.net 20.09.05, 16:49 Lodz jest miastem potencjalnego sukcesu. Pisze tutaj nie tylko o lotnisku, ale i kolejnych naplyuwajacych do Lodzi inwestycjach. Jednoczesnie sporo w Lodzi pesymizmu, ktory jest wynikiem niemal 15 letniego marazmu, kiedy to miasto zostalo zdruzgotane upadkiem przemyslu wlokienniczego. Upadek byl szczegolnie dotkliwy z powody smuntego faktu, ze Lodz wlasiciwie zawsze byla monokultura i w ogormnej wiekszosci swoj byt zawdzieczala przemyslowi lekkiemu. Ciesze sie, ze w oceanie pesymizmu jest sporo optymizmy, ktory plynie ze Stowarzyszenia Lotnisko Dla Lodzi. Moze warto byloby przeksztalcic te organizacje w szerszy ruch promujacy wieloaspektowy rozwoj miasta? Byc moze warto utworzyc organizacje spoleczna, ktora podjelaby sie dzialan na rzecz Lodzi, a nie tylko jej lotniska? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 20.09.05, 19:42 > Byc moze warto utworzyc > organizacje spoleczna, ktora podjelaby sie dzialan na rzecz Lodzi, a nie tylko > jej lotniska? Powoli powstaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.217.133.68.coditel.net 20.09.05, 21:03 Wielkie brawa, tylko o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódzkie lotnisko się rozwija 20.09.05, 22:22 > Wielkie brawa, tylko o co chodzi? Wszystko się okaże jak... przyjdzie pora ;) Niestety doba ma tylko 24 godziny... :/// a ja mam milion pomysłów na życie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.217.133.68.coditel.net 21.09.05, 07:48 JEzeli Stowarzyszenie na rzecz Lodzi faktycznie powastanie, chetnie sie do niego zapisze i z wielka przyjemnoscia poswiece czas i energie na dzialanie w nim. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: Łódzkie lotnisko się rozwija.Hurrrraaaaa!!!!Wy 23.09.05, 13:05 -buchnę ze szczęścia... !!Selo les suplico muchissimo!he aqui aca! exacto a vosotros Lodzanos esplendidos y muy inteligentes!!!Deserollados!lo mas pronto que sea posible el gigante lodzano aereo de "Lublinek"(un millon de avia-pasajeros en el ańo 2008 e 200.000 toneladas del cargo aeroportuario lodzano industriale!y inter- conexiones ferroviaruos y autopistadoras)! "Theo, wir fahren nach Lodz( canzonistadora Vicky Leandros)..." "Boskie Buenos?Tango del Amor?Jedż do Łodzi!Już podniesiony jest Twój Semafor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Łódzkie lotnisko się rozwija IP: *.u.mcnet.pl 26.09.05, 16:13 Zacznie latać albo i nie zacznie.... Jak się Panowie Zarząd nie wezmą do roboty i nie spełnią wszystkich wymogów Prawa lotniczego to sobie nie polatają (chyba że po piachu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitum Łódzkie lotnisko się rozwija[tresc art.] IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 26.09.05, 17:42 Łódzkie lotnisko się rozwija Joanna Blewąska 18-09-2005 , ostatnia aktualizacja 19-09-2005 12:09 Lublinek staje się konkurencją dla warszawskiego Okęcia. Zachęta do latania z Łodzi zamiast z Warszawy obiegła fora internetowe w całej Polsce Łódzki port jest na fali. Informacje o nowych połączeniach pojawiły się na ogólnopolskich stronach "Gazety Wyborczej" i "Rzeczpospolitej". Artykuł pod tytułem "Jak latać, to z Łodzi" opublikował krajowy dziennik Metropol. Pisze w nim, że Okęciu wyrasta niespodziewany konkurent. Skąd ten wniosek? Z Lublinka od października zacznie latać Ryanair, najtańsza wśród tanich linii lotniczych (której nie ma na Okęciu!). W tym roku będzie wozić pasażerów do Londynu, a od marca także do Nottingham. Loty te będą dużo tańsze niż z Okęcia. Dlatego jest pewne, że bilety kupować będą także pasażerowie ze stolicy. Na wylot z Łodzi do Londynu zdecydowało się już ponad tysiąc warszawiaków. Widząc to, PKS i Polski Express postanowiły uruchomić specjalne autobusy, które dowozić będą na Lublinek ze stolicy. -Łódzki port ma niższe niż Okęcie opłaty lotniskowe. Mniej zapłacą linie lotnicze, które będą chciały lądować w Łodzi. A opłaty lotniskowe to spora część ceny biletu dla pasażerów. Również i te będą więc tańsze. W przypadku lotów do Londynu Ryanairem nawet do 400 zł. A biorąc pod uwagę, że autobus PKS ma kosztować ok. 20-26 zł w jedną stronę, warto będzie wystartować z Łodzi - kalkuluje Krzysztof Kowalski ze Stowarzyszenia Lotnisko dla Łodzi. Stowarzyszenie poszło za ciosem i zachętę do latania z Lublinka umieściło na 49 forach internetowych w całej Polsce. Na odzew nie trzeba było długo czekać. Postów przybywa z każdą minutą. Piszą ci, którzy chcą z Polski wylecieć, i tacy, którzy planują powrót: * Tychy: Jestem bardzo wdzięczna za ten post. Od rana szukam logicznego połączenia z North Yorkshire. * Warszawa: Dziękujemy za zaproszenie i pozdrawiamy ambitnych łodzian! Gratulacje za pomysł zachęcania warszawiaków do latania z Lublinka. * Poznań: Studenci na pewno będą latać z Łodzi. Dla nas liczy się każdy grosz. I bardzo dobrze, że wyrasta Okęciu poważna konkurencja. Walka o klienta będzie tylko z korzyścią dla pasażerów. Po co Łodzi pasażerowie z Warszawy? By zapełnić samolot. Połączenie Ryanaira jest pierwszym tanim w historii łódzkiego portu. I choć w promieniu 100 km od lotniska mieszkają 4 mln ludzi, ruch lotniczy trzeba rozkręcić. Łodzianie latają - 300 tys. pasażerów rocznie Okęcia to klienci tylko z Łodzi - ale na razie nie mają nawyku, by latać z Lublinka. -Bilety Ryanaira sprzedają się bardzo dobrze, ale warto by samoloty latały naprawdę pełne - mówi Kowalski. To przyciągnie do Łodzi kolejnych przewoźników. - A łodzianom da możliwość latania z Łodzi do różnych miast europejskich - dodaje. Poza tym, każdy przewieziony pasażer, to pieniądze dla lotniska. Im będzie ich więcej, tym szybciej spółka należąca do gminy zacznie przynosić zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódzkie lotnisko się rozwija[tresc art.] 26.09.05, 18:25 > Łódzkie lotnisko się rozwija > Joanna Blewąska 18-09-2005 , ostatnia aktualizacja 19-09-2005 12:09 www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=188 Odpowiedz Link Zgłoś