Dodaj do ulubionych

II Biały Marsz

11.10.05, 16:41
W kwietniu br. odbył się Biały Marsz dla Papieża. Kontynując tę ideę, 16.10( w 27 rocznicę wyboru Karola Wojtyły na Papieża) ruszy II Biały Marsz z placu Wolności. O godz. 19 odprawiona będzie msza święta w katedrze. Będzie on się różnił od I BM, charakterem - to będzie marsz radości - będzie samochód z nagłośnieniem i będą śpiewane pieśni:)

P.S. Pamiętajcie o świeczkach
Obserwuj wątek
    • pawel-strzalka Re: II Biały Marsz 11.10.05, 16:58
      teufel napisał:

> będzie samochód z nagłośnieniem i będą śpiewane pieśni:)
      >

litości!!!!!!!!!!!
      • majkel00 Re: II Biały Marsz 11.10.05, 17:04
        Samochód z nagłośnieniem - czyli coś takiego jak Parada Wolności, czy jak się
        to tam zwało. I pieśni będą śpiewane - to nawet krok jakby dalej. Tak trzymać!
        • pawel-strzalka Re: II Biały Marsz 11.10.05, 17:16
          Ciekawe ile takich imprez nas jeszcze bedzie czekać, imieninowa? rocznicowa?
          urodzinowa? Nie to, żebym był jakoś negatywnie nastawiony, ale po coś mamy te
          tysiące metrów kwadratowych swiątyn w Łodzi, prawda? Trzeba komuś coś
          udowadniać? Znowu wypatrywać kto był, kogo nie było?

Tak BTW, czemu na głównej stronie UMŁ pomnik JP2 zajmuje honorowe miejsce, tak
          jakby był symbolem miasta?
          • majkel00 Uzrąd Miasta Łodzi, czy Watykanu? 11.10.05, 17:37
            > Tak BTW, czemu na głównej stronie UMŁ pomnik JP2 zajmuje honorowe miejsce, tak
            > jakby był symbolem miasta?

Też się nad tym kilka dni temu zastanawiałem. Paranoja, żenada i rózne podobne
            wyrazy.
            www.receopadaja.prv.pl
      • Gość: violet Re: II Biały Marsz IP: *.toya.net.pl 11.10.05, 17:04
        a moze jeszcze stragany z obwazankami i piwem? [oczywiscie bezalkoholowym!]
        • saczek1 Re: II Biały Marsz 11.10.05, 22:13
          i jeszcze pieczone kiełbaski jak na pikniku może :>
    • fido_asch Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 17:37
      Świetna inicjatywa, choć wielu się zastanawia ale Po co? ale Co? Kto? Gdzie
      Kiedy? Z kim?

I właściwie po co to komu?
      Więc spróbójmy sobie odpowiedzieć wspólnie na to pytanie Po co jest
      organizowany ten Marsz, czemu on ma służyć, a może komu??

Moje zdanie jest takie, że ten Marsz jest przede wszykim dla nas samych,
      żebyśmy pokazali sobie i innym, że kwietniowe spotkanie nie było tylko chwilową
      modą, kaprysem, że coś w nas zostało z tamtych dni, że pamiętamy o tym Wielkim
      człowieku, o Janie Pawle II.

A jeśli chodzi o to jak powinno wyglądać, to sądzę, że tylko od nas samych
      będzie zależało jak to spotkanie będzie przebiegało i kiedy się będzie
      odbywało. Można podsuwać własne pomysły a może organizatorzy, któryś z pomysłów
      wykorzystają, można też wziąść "sprawy we własne ręce".

Ja swoje zdanie przedstawiłem, teraz czekam na Wasze opinie, nawet te bardzo
      krytyczne, tylko proszę o przemyślane opinie.

Dzięki i pozdrowionka
      • pawel-strzalka Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 17:45
        "Moje zdanie jest takie, że ten Marsz jest przede wszykim dla nas samych,
        żebyśmy pokazali sobie i innym, że kwietniowe spotkanie nie było tylko chwilową
        modą, kaprysem, że coś w nas zostało z tamtych dni, że pamiętamy o tym Wielkim
        człowieku, o Janie Pawle II."

to cały cytat, teraz fragment:

"żebysmy pokazali sobie i innym..."

Czyli wciąż chodzi o to, żeby komuś coś udowodnić, żeby swoją obecnością
        pokazać, że jest się bardziej katolickim niż sąsiad czy koleżanka?

Ponawiam więc pytanie, czy mało jest w Łodzi kosciołów, w których możnaby
        zorganizować rocznicowe spotkanie?
        • majkel00 Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 18:02
          pawel-strzalka napisał:

> Ponawiam więc pytanie, czy mało jest w Łodzi kosciołów, w których możnaby
          > zorganizować rocznicowe spotkanie?

Widać za mało... albo z drugiej strony niektórzy może traktuja to jako misję
          ewangelizacyjną. Szkoda tylko, że następnego dnia czynami nie dają świadectwa.

Mam taką sąsiadkę choćby - popieprza co niedziela do kościoła, a w dni
          powszednie knuje i żeruje na naiwności drugiej sąsiadki, która mocno jest
          wiekowo zaawansowana.
          Tak ... tamta też lubi się przejść w imię Boga i papieża...
          • pawel-strzalka Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 18:16
            wiesz, ja w zeszłym roku poszedłem z cała rodziną do kościoła w wielkanocny
            poniedziałek, po mszy pod kosciołem czekała juz młodziez z wiaderkami, bo w
            końcu to lany poniedziałek, pewien mężczyzna wychodząc z koscioła, zobaczywszy
            ów polewaczy donosnym głosem oznajmił im: "niech mnie któryś k*rwa poleje to
            wp*erdolę", to tak w ramach rozważań na temat naszej religijności :]
      • fido_asch Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 17:52
        Nie chodzi o to aby pokazać jaki się jest Katolikiem, czy jest się lepszym od
        sasiada czy kolegi. Jak ktoś niechce przyść na marsz to nie musi przychodzić.

Dla mnie chodzi o to aby przeżyć wspólnie z innymi (którzy chcą tego samego) te
        chwile, aby pomyśleć, aby móc spojrzeć na niektóre sprawy inaczej, nie
        koniecznie jako Katolik, ale "oczami Ojca Świętego", bo jego nauka nie
        dotyczyła tylko Katolików, Chrzecijan ale każdego człowieka.
        • pawel-strzalka Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 17:56
          Czy w tym celu trzeba przejść kawał miasta, utrudniając życie niewiernym? Czemu
          nie spotkanie w kościele? Ewentualnie - na przykład - w parku na Zdrowiu, skoro
          juz jest taka potrzeba maszerowania, tam jest dużo miejsca. Doczekam sie
          odpowiedzi na to, postawione chyba 3 raz, pytanie?
          • fido_asch Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 17:58
            Sadzę, że jeśli będzie taka potrzeba to się spotakmy gdzie kolwiek, a jeśli
            chodzi o marsz to odbywa się on w centrum co ułatwia ludzią dotarcie i
            uczestnictwo, ale ja nie muszę maszerowac w centrum.
            Pozdrowionka
      • majkel00 Chyba kpisz? 11.10.05, 17:57
        fido_asch napisał:

> Moje zdanie jest takie, że ten Marsz jest przede wszykim dla nas samych,
        > żebyśmy pokazali sobie i innym, że kwietniowe spotkanie nie było tylko chwilową
        >
        > modą, kaprysem, że coś w nas zostało z tamtych dni, że pamiętamy o tym Wielkim
        > człowieku, o Janie Pawle II.

W Tobie coś zostało? No to się cieszę. Bo jak patrzę na swoich znajomych, to
        jacy byli podli tacy są i przestali się szybko onanizować na naukami papieża
        kiedy tylko w mediach ucichło na ten temat i już nie było co się lansować
        smsowymi spamami itp.

A w gębach z telewizora może coś zostało? Świnie sobie podkładają jak dawniej,
        opluwają siebie nawzajem i kombinują, jakby tu drugiego oczernić. Jedni w mniej,
        drudzy w bardziej wyrafinowany sposób.

Ale, oczywiście, możecie sobie chodzić, tego nikt nie zabroni (szkoda, że
        zabronino innych podobnych imprez, ale to inny temat...).

• Gość: dyrman Re: Dyskusja o Marszu Papieskim IP: *.mnc.pl 11.10.05, 20:43
        > I właściwie po co to komu?
        > Więc spróbójmy sobie odpowiedzieć wspólnie na to pytanie Po co jest
        > organizowany ten Marsz, czemu on ma służyć, a może komu??

sorry, ale nie mogłem się powstrzymać:

-Powiedz mi po co jest ten marsz ?
        -Właśnie, po co ?
        -Otóż to ! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta.
        Wiesz co robi ten marsz ? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa.
        To jest marsz na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym marszem ?
        My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas
        zorganizowane i to nie jest nasze ostatnie słowo!
        • brite Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 22:33
          Brawo!
        • yarro Re: Dyskusja o Marszu Papieskim 11.10.05, 23:24
          :)
    • yarro Przerost formy... 11.10.05, 17:48

• Gość: fan Re: Przerost formy... IP: 81.168.198.* / *.elblag.dialog.net.pl 11.10.05, 18:47
        No co, masz zal o to, ze nie poproszono cie o czytanie biblii tym razem?
        • Gość: blurrka Re: Przerost formy... IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 11.10.05, 19:12
          ten marsz nasuwa mi jedynie skojarzenia z marszem kibicow...
        • yarro Re: Przerost formy... 11.10.05, 20:46
          Słonko, wtedy to się sam zgłosiłem.

Teraz wystarczy jeden telefon i też bym mógł to zrobić - tylko po co?

Wtedy była to moja potrzeba serca, teraz byłoby tylko powtarzanie...
          • fleurette Re: Przerost formy... 11.10.05, 22:25
            pragne zaprzeczyc, ze wystarczyło zadzwonic. to nie prawda.
            • yarro Re: Przerost formy... 11.10.05, 23:24
              Ja zadzwoniłem, przecież wiem co zrobiłem... chyba ojej... dlaczego widzę trzy
              klawiatury? :)
              • fleurette Re: Przerost formy... 11.10.05, 23:28
                Yarro, wierzę, ze wiesz co zrobiłes. wiem też, co ja zrobiłam (czyli to samo). i
                powiem szczerze, ze zostałam bardzo brzydko potraktowana przez GW. inaczej niż
                ty (czyli moja potrzeba serca sie nie zrealizowała mimo starań), choć nei chce
                by to brzmiało tak jabym ci zazdrosciła, bo tak nie jest. po prostu czuję
                niesmak. w kazdym razie nie jest prawda, ze wystarczyło zadzwonic.
                ps. dlaczego widzisz trzy klawiatury?;)
                • yarro Re: Przerost formy... 11.10.05, 23:30
                  Myslałem, że moze mam swoją rzeczywistość :)
                  • fleurette Re: Przerost formy... 11.10.05, 23:32
                    każdy ma swoja rzeczywistosc:)
              • yarro Re: Przerost formy... 11.10.05, 23:30
                A wiec wygladalo to tak:

1) Zadzwonilem do Gazety i odebrała koleżanka Dukowska, ktora powiedziała, że
                oddzwonią.

2) Potem oddzwonił pan Czerwinski i dal mi kontakt do księdza, ktorego jak sie
                okazało znam bardzo dobrze ze wspołpracy z wydziałem duszpasterstwa.

3) Popołudniu dniu marszu odebrałem tekst czytania od rzeczonego księdza.

4) Wieczorem jak wszyscy szedłęm w marszu, pod koniec przedostałem się do
                zakrystii, skąd chciał mnie pogonic pewien starszy ksiądz, ale wybronili mnie
                klerycy i Bp. Pękalski. W odpowiednim momencie odczytałem tekst czytania i wszystko.

Jak widac, jeśli ktoś chciał to nie bylo wcale takie trudne.

Pozdrawiam.
    • ukalo Re: II Biały Marsz 11.10.05, 19:17
      Po pierwszym "białym marszu" pojawiły się propozycje, żeby jednak zrobić coś
      wymiernego, ot choćby posprzątać park... Widać jednak łażenie bez celu jest
      lepszym świadectwem Dobra.
    • Gość: Bart Re: II Biały Marsz IP: *.mnc.pl 11.10.05, 20:33
      Teufel, ten drugi marsz to urządź w okręgłą rocznicę poprzedniego.
      • dziad_borowy W I. rocznice to każdy głupi by potrafił 12.10.05, 15:47
        a tak to znow o Toufelu napisza. Nastepnym terminem bedzie dla niepoznaki 20
        luty, zeby przypadkiem ktos inny nie wymyslil.
        A tak na serio to wlasciwie co komu ten marsz przeszkadza? Niech sobie idzie
        kto chce. Z tym, ze wolalbym, zeby taka sama mozliwosc zorganizowania podobnej
        imprezy mialy takze inne osoby. Nie tylko zwiazane z kosciolem. Bo roznicy,
        oprocz targetu oczywiscie, do Parady Wolnosci nie moge sie dopatrzec.
        Dzierżżż!!!
    • fleurette Re: II Biały Marsz 11.10.05, 22:37
      uważam, ze ten marsz nei ma sensu. pierwszy udal sie bo był potrzeba serca,
      wyrazeneim przepełanijących ludzi emocji, które muisaly gdzieś znaleźc ujscie.
      poza tym duza liczba osób szła tam dla szpanu, bo tak wypada...
      atpie by na drugim marszu zgromadziło sie tyle osób. watpie też, ze w chwli
      obecnej jest on potrzebny. emocje opadły i sądzę, ze Jan Paweł II cieszyłby sie
      zancznei bardziej, gduby uczczono jedgo pamięc w inny dający więcej pożytku i
      bedacy lepszym wyrazeniem wiary sposób.

ps. z ciekawosci zapytam: kto jest organizatorem tego marszu nr 2?
      • Gość: m jakaś komórka organizacyjna d.pl?? ;-) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 22:41
        • teufel Re: jakaś komórka organizacyjna d.pl?? ;-) n/t 11.10.05, 22:46
          Marsz jest APOLITYCZNY
          • fleurette Re: jakaś komórka organizacyjna d.pl?? ;-) n/t 11.10.05, 22:49
            wkleje link do artykułu o marszu:
            miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,2963275.html
            życze powodzenia, ale ja zjawię się dopiero na mszy
          • pawel-strzalka Re: jakaś komórka organizacyjna d.pl?? ;-) n/t 11.10.05, 23:53
            czy kogoś obchodzi to, że marsz jest apolityczny? jak dla mnie to on moze byc
            organizowany nawet przez Urbana, pytam tylko po co wedrówki ludów przez miasto?
          • Gość: znawca Re: jakaś komórka organizacyjna d.pl?? ;-) n/t IP: 80.50.5.* 12.10.05, 02:16
            Teufel na prezydenta!!! (APOLITYCZNEGO!!!)
    • histeryx a będzie radio Maryja ? 11.10.05, 22:47
    • barracuda7110 Re: II Biały Marsz 11.10.05, 23:03
      A będą rozdawane figurki papieża z odkręcaną główką żebym mógł tam sobie wodę
      święconą wlać? Jak nie to nie idę.

Jakie będą następne tematy marszów dla papieża? Moje propozycje: w tym dniu
      papież pierwszy raz poszedł do kościoła, w tym pierwszy raz się modlił, tego
      dnia pierwszy raz jadł grochówkę. Mam dalej wymyślać? Nie wiem czy będzie mi się
      chciało, bo cały pomysł ze spacerowaniem dla papieża uważam za wyjątkowo nędzny.
      lepiej byłoby wykombinować cos bardziej pozytecznego. ale po co się wysilac?
      • majkel00 Nasz papież, nasz papież NASZ papież 11.10.05, 23:16
        barracuda7110 napisał różne fajne rzeczy, że się aż zrolowałem :D

W ogóle akcja NASZ papież trwa. NASZ papież jest tych, która noga od dawna nie
        stanęła w kościele, NASZ papież jest tych, którzy pojęcia nie mają na temat
        katechizmu, NASZ papież jest tych, dla których ten obecny kompletnie się nie
        liczy już nawet tylko dlatego, że nie mówi po polsku jak NASZ papież.
        NASZ papież jest najlepszy, chociaż nie bardzo wiemy jakie miał poglądy tak
        naprawdę, ale to NASZ papież i zbierajmy wszystko co jest z NASZYM papieżem.

Jarmark trwa. Może już nie w mediach (chociaż też nie do końca, bo w migawkach
        najważniejsze jest to, że obecny papież coś po polsku powiedział, a nie to, co
        powiedział.

Dziwna moda ... ale może kiedyś się uspokoi.

Ale mimo wszystko mam nadzieję, że ludzie przybędą na marsz tłumnie, a każdy z
        nich każdego dnia staje się coraz lepszy na drugiego człowieka itd... itd ...

Się obrażać nie ma co, chyba, że ktoś dostrzegł coś z siebie w tym co powyżej.
        • fleurette Re: Nasz papież, nasz papież NASZ papież 11.10.05, 23:21
          i to niestety jes bardzo prawdziwe... i smutne... ja niestety nie mam złudzeń,
          ze to sie zmieni czy uspokoi...
        • Gość: Lidka To czysty Psychoterror ! Metody sekty. IP: *.cybernet.ch 12.10.05, 15:02
          A co jezeli ktos nie pojdzie na ten marsz ?!

A co jezeli ktos ma problemy z kultem jednostki ?!

Zly Czlowiek, zly Lodzianin-Polak-Katolik ?!

To jest werbalna przemoc.

To sa metody sekty.

To jest przerazajace !!!
          • Gość: Lidka Moje zle przeczucia mnie nie zawiodly! Oto prosze: IP: *.cybernet.ch 13.10.05, 15:32
            Moje zle przeczucia, intuicja mnie nie zawiodly:

"Papieżowi Polakowi w hołdzie

Czwartek, 13 października 2005r.

Nie tylko modlitwy towarzyszyć będą obchodom Dnia Papieskiego, w najbliższą
            niedzielę, w 27. rocznicę pontyfikatu Jana Pawła II.

Parafia Miłosierdzia Bożego w Skierniewicach buduje... Górę Papieską, przed
            którą stanie nowy pomnik Jana Pawła II.

Z czterometrowego zbocza będzie spływał kaskadami strumień. Całość otoczą
            drzewa, a nocą wszystko utonie w morzu świateł. ? Pomnik będzie miał 2,2 metra
            wysokości, a postać Papieża będzie nieco wyższa... od Karola Wojtyły ? wyjaśnia
            ks. Jan Rawa.

Pominik Papieża zostanie również odsłonięty na dziedzińcu budowanego kościoła
            pw. św. Jadwigi Królowej w Radomsku.

Kulminacją obchodów Dnia Papieskiego w Łowiczu będzie bieg. Jego uczestnicy
            wystartują w niedzielę z placu, na którym w 1999 roku gościł Jan Paweł II, i
            trasą, którą jechał Papież, pobiegną pod pomnik.

Podstawówki w Łodzi i Domaniewicach, Zespół Szkół w Waliszewie Starym i LO w
            Piotrkowie Trybunalskim otrzymają imię Jana Pawła II.

Z Sanktuarium Matki Bożej Księżnej Sieradzkiej w Charłupi Małej wyruszy w
            niedzielę procesja z zapalonymi świecami. ? Chcemy przypomnieć dni, kiedy
            Ojciec Święty odchodził od nas. Paliliśmy wtedy światła ? mówi ks. Marian
            Bronikowski.

W niedzielę w sieradzkiej parafii pw. Wszystkich Świętych odbędzie się zbiórka
            pieniędzy na Fundację Trzeciego Tysiąclecia im. Jana Pawła II.

? Pieniądze przeznaczamy na edukację zdolnej, ale biednej młodzieży ? informuje
            proboszcz ks. Czesław Rawski.

Kremówki na wzór wadowickiej upieką bełchatowscy cukiernicy. Dziś ulicami
            Bełchatowa przejdzie Różaniec Fatimski, w planach jest też przekazanie Księgi
            Kondolencyjnej siostrom zakonnym do Domu Rodzinnego Ojca Świętego w Wadowicach.
            Bełchatowianie będą mogli też wpisywać się do księgi wspomnień.

W łódzkiej katedrze obchody zaczną się w sobotę wieczorem koncertem smyczkowym
            i modlitwami o beatyfikację Jana Pawła II przy jego pomniku. W niedzielę przez
            cały dzień, zamiast mszy będą się odbywać multimedialne prezentacje, dotyczące
            życia i działalności Papieża. Na niedzielę studenci z Duszpasterstwa Młodzieży
            Archidiecezji Łódzkiej przygotowują Biały Marsz.

? Wyruszymy o godz. 17.30 z placu Wolności do katedry ? mówi ksiądz Jarosław
            Kłys, opiekun duszpasterstwa. ? Mamy nadzieję, że w marszu na cześć Ojca
            Świętego udział weźmie jak najwięcej młodych ludzi.

W łódzkich Łagiewnikach zostanie poświęcona tablica, upamiętniająca pontyfikat
            Ojca Świętego. Planowane jest także otwarcie stołówki dla ubogich. ? Będzie to
            realizacja przesłania, które pozostawił nam Jan Paweł II ? wyjaśnia ojciec
            Piotr Duda, franciszkanin.

Władze Łodzi finalizują sprawę utworzenia Centrum Jana Pawła II w dawnym
            Unionteksie, gdzie w 1987 roku Papież spotkał się ze szwaczkami. ? Jest już
            trzech kandydatów na inwestorów, niebawem wybierzemy jednego ? mówi
            wiceprezydent Włodzimierz Tomaszewski.

W Muzeum Historii Miasta Łodzi zostanie otwarta sala Jana Pawła II, gdzie
            będzie stał m.in. fotel, na którym siedział Papież.

(pz) - Dziennik Łódzki"

P. S.
            cytat:
            "Na niedzielę studenci z Duszpasterstwa Młodzieży Archidiecezji Łódzkiej
            przygotowują Biały Marsz.

? Wyruszymy o godz. 17.30 z placu Wolności do katedry ? mówi ksiądz Jarosław
            Kłys, opiekun duszpasterstwa. ? Mamy nadzieję, że w marszu na cześć Ojca
            Świętego udział weźmie jak najwięcej młodych ludzi."

Teraz jasne kto za tym stoi !

Nie ma oczywiscie problemu. Chodzi wylacznie o JASNE POSTAWIENIE SPRAWY !

Nikt mi nie wmowi, ze jest to "oddolna", "spontaniczna" impreza z "potrzeby
            chwili i serca".

Metody sekty.

Czysta manipulacja.

• teufel KŁAMSTWO 13.10.05, 15:37
              KŁAMSTWO!!! Ja NIE należę do Duszpasterstwa Młodzieży Archidiecezji Łódzkiej, ani do jakielkowiek organizacji religijnej!!
              • Gość: Lidka Podaje tylko za Dziennikiem Lodzkim. I tyle. IP: *.cybernet.ch 13.10.05, 15:47
                Teufel !

Podaje tylko za Dziennikiem Lodzkim. I tyle.

Ani Bialy Marsz - ani zawody dla Papieza, czy jakiekolwiek inne imprezy
                - nie ma absolutnie problemu. "Zyj sam i daj zyc innym..."

Chodzi wylacznie o JASNOSC !

• teufel Re: Podaje tylko za Dziennikiem Lodzkim. I tyle. 13.10.05, 15:53
                  Wiem, że podajesz, za DŁ:P Tylko piszę, że to kłamstwo.

p.s. Niepodoba mi się, że piszesz, że marsz organizuje sekta:>
                  • Gość: Lidka Psychomanipulacja to metoda sekty. IP: *.cybernet.ch 13.10.05, 16:10
                    teufel napisał:

> Wiem, że podajesz, za DŁ:P Tylko piszę, że to kłamstwo.
                    >
                    > p.s. Niepodoba mi się, że piszesz, że marsz organizuje sekta:>
                    >

Kto klamie - kto nie klamie. Nie wiem.

Psychomanipulacja to metoda sekty.

Przypomne Ci Twoja wypowiedz i kolegi, z GW 11-10-05.

cytat:
                    "Na pewno będziemy my dwaj. Oczywiście chcielibyśmy, by przyszło jak najwięcej
                    łodzian. Pewnie możemy liczyć na kilkaset osób. Dzień Papieski okaże się
                    sprawdzianem dla nas wszystkich. Pokaże ile zostało w nas ducha kwietniowych
                    dni."

Ostatnie zdanie - tu jest psychomanipulacja !!! Zawoalowane pogrozki !!!

Twoj nastepny cytat:
                    "p.s. Niepodoba mi się, że piszesz, że marsz organizuje sekta:"

Otoz nigdzie nie napisalam, ze marsz organizuje sekta !!!

To nastepna proba manipulacji z twojej strony ?!

Kosciol rzym-kat nie jest sekta - ale jest tam sporo ludzi, ktorzy posluguja
                    sie metodami sekty.
                    • dziad_borowy Re: Psychomanipulacja to metoda sekty. 13.10.05, 16:13
                      Tak samo jak jest wiele sekciarzy, ktorzy za otoczka Kosciola kontynuuja swwoja
                      bandycka dzialalnosc. Tylko co wtedy z odpowiedzialnoscia wladz? Ale to juz
                      zupelnie inny temat, niezwiazany z tym akurat marsze. Ot nie moglem sie
                      powstrzymac.
                      Dzierżżż!!!
                      • Gość: Lidka W polityce, w kosciele, czy w tzw. zakladzie pracy IP: *.cybernet.ch 13.10.05, 16:23
                        W polityce, w kosciele, czy w tzw. zakladzie pracy.

W kazdej instytucji.

Manipulatorzy sa wsrod nas !!!

P. S.
                        Nadal wierze w religie bez psychomanipulacji,
                        bez taniego zerowania na sugerowanych "wyrzutach sumenia".

• Gość: ... Re: Psychomanipulacja to metoda sekty. IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 16.10.05, 12:20
                      puknij ty sie w głowe!! co ty piszesz?? nie chcesz to nie przychodz. widze ze
                      miałas jakies powiązania z sektą, skoro znasz tak dobrze zasady prowadzenia
                      naboru!!
              • Gość: radiosłuchacz Re: KŁAMSTWO IP: 81.168.198.* / *.elblag.dialog.net.pl 16.10.05, 12:27
                > ani do jakielkowiek organizacji religijnej!!

a demokraci.pl?
            • Gość: Maciej Chybowski Re: Moje zle przeczucia mnie nie zawiodly! Oto pr IP: *.p.lodz.pl 13.10.05, 19:25
              Cześć jestem współorganizatorem i pomysłodawcą tego całego bajzlu, o którym wy
              wszyscy piszecie. Naogół nie biore udziału w dyskusjach, które mnie dotyczą,
              tylko starm się słuchać co inni piszą, ale wiekszość z was przegina trochę.
              Inicjatywa była ze strony mojej i właśnie z potrzeby serca, z potrzeby
              spotkania się z osobami, które wspólnie chcą upamiętnić wybór Karola Wojtyły na
              Papieża, na Wielkiego Człowieka znanego na całym świecie, również z potrzeby
              spotkania z osobami, dla których Jan Paweł II był osobą ważną, za jego głoszone
              nauki, bezwzględu czy będą to osoby wierzące czy nie. Nikogo też nie zmuszamy
              na przyjście na Marsz, choć było by mi miło, gdyby przyszło trochę ludzi,
              którzy myślą, że dzięki temu będziemy się mogli zjednoczyć we wspólnym, prostym
              działaniu.

Nie należe do żadnej organizacji kościelnej, a tym bardziej politycznej, ale
              współpracuję z Duszpasterstwem Młodzieży Archidiecezji Łódzkiej. Wspólnie
              przygotowujemy Biały Marsz zwany też Marszem Papieskim.
              Jeśli niektórzy z was mają jakieś wątpliwości to niech napiszą do mnie na maila
              (maciejchybowski@o2.pl), a ja jak będe miał chwile to odpiszę.

Dziękuję
              Pozdrawiam
              • Gość: Lidka Teraz jest przynajmniej jasne: kto, z kim i po co. IP: *.cybernet.ch 13.10.05, 20:48
                Teraz jest przynajmniej jasne: kto, z kim i po co.

Jasne intencje i jasna motywacja.

Teraz kazdy dorosly wolny czlowiek moze dokonac wyboru.

Bez ideologicznego nacisku, bez presji tlumu, bez podstepnej manipulacji,
                bez pokazywania palcem na innych - tych "zlych", co nie ida na marsz.

Tylko o to chodzi.

"Mam taka wewnetrzna potrzebe - ide."

"Nie mam takiej potrzeby - nie ide."
              • gray kochający papieża przyjdą do bajzlu 16.10.05, 14:10

ładne słowo.
    • Gość: k-a-s Re: II Biały Marsz IP: 212.191.5.* 12.10.05, 09:10
      Czytam sobie to co tutaj jest napisane i wstyd mi...nikt nikogo nie zmusza do
      uczestniczenia w marszu i mszy, ale po co te złośliwe komentarze?
      A jeśli ludzie chcą pamietać w ten sposób to co w tym złego?
      Jeszcze niedawno bez względu na poglądy poptrafiliśmy chociaż z szacunku
      zamilknąć, a teraz?
      Nie pozbawiajcie mnie złudzeń, że to nie była psychoza tłumu, gdy umierał
      Papież, a potrzeba serca...
      A na marginesie o kórej zacznie się ten marsz?
      • Gość: Ktoś Re: II Biały Marsz IP: *.p.lodz.pl 12.10.05, 09:36
        Popieram Cię w 100%, a jeśli chodzi o Twoje pytanie to słyszałem, że marsz
        zaczyna się wymarszem o 17.30, ale zobaczy ...
      • zamek Re: II Biały Marsz 12.10.05, 09:49
        Mój drogi, po raz kolejny okazuje się, że dla uczczenia pamięci po Kimś Wielkim,
        takim jak Ojciec Święty, zamiast zrobić coś rzeczywistego i długofalowego,
        umiemy się tylko szwendać po ulicach i klękać na hasło. Owo "zamilknięcie z
        szacunku" było czymś rzeczywistym - wycofanie się z jałowych sporów w zadumę
        jest krokiem znamionującym zdolność do myślenia i wrażliwość. Niestety,
        wystarczyło na bardzo krótko; teraz wyciąga się różne takie Jaruckie i dziadków
        Tuska z kapelusza, żeby daleko nie szukać.
        Dlaczego nie można w imię pamięci po Janie Pawle II po prostu, z dnia na dzień,
        we wszystkim co robimy, stosować się do Jego moralnych wskazań? Dlaczego, aby Go
        czcić, musimy zrobić coś tłumnie, za to kompletnie bezproduktywnie?
        Zapewne w wielu ludziach, gdy Wojtyła stał u kresu życia, była moc współczucia i
        egzystencjalnej refleksji. Czy będzie ona w zwołanym na hasło przemarszu?
        • Gość: k-a-s Re: II Biały Marsz IP: 212.191.5.* 12.10.05, 10:16
          Wiesz, nie czuję sie na siłach, aby stwierdzić, że ten marsz będzie
          bezproduktywny, a już na pewno bezperoduktywna nie będzie Msza...i coś jeszcze,
          ja sama dla siebie potrzebuję pobyć w towarzystwie ludzi, ktorzy myślą podobnie
          jak ja, tylko pobyć, przejść, zaśpiewać...to daje siłę aby potem być
          produktywnym, jak to określasz...a, że zawsze znajdzie się ktoś kto nic z tego
          nie rozumie, to nie znaczy, że on ma zabrać nam nadzieję
          • brite Re: II Biały Marsz 12.10.05, 15:08
            Ludzie zawsze się łapali na takie proste rzeczy jak wyraźne symbole, jednorazowe
            podniosłe akcje, okrągłe rocznice - to dobrze brzmi, fajnie wygląda i łatwo się
            wpasować.

> a już na pewno bezperoduktywna nie będzie Msza.

Ano, trochę się z tacy na remont katedry uzbiera.
        • fido_asch Re: II Biały Marsz 12.10.05, 16:43
          Witam serdecznie

Moje opinie poznaliście na początku, kto chce to przyjdzie, a kto nie to nic
          się nie stanie, a jeśli chodzi o bezproduktywność to kwestia subiektywna i
          zależy od punktu widzenia. Dla mnie wspomnienia, myślenie też jest jakimś
          prooduktem, a jeszcze wiekszym jest wyciąganiem wniosków na przyszłość. Jeśli
          chodzi o ten marsz to sądze że pomysł jest zbyt późno realizowany i nic
          wiekszego organizatorom się nie udało zdziałać, ale jeśli mamy jakieś pomysły
          to niech one nas połączą, zwłaszcza że Jan Paweł II chętniej nas by widział we
          wspólnym, owocnym działaniu, zjednoczonym nawet jeśli jest to małowymierne, niż
          kłócących się.

Opisze tu pomysł mojego znajomego, chodzi o to, że mój znajomy uczesniczy w
          rozmowach z chorymi na raka w hospicjum. Ci ludzie wiedzą, że kiedyś umrą, ale
          potrzebują rozmowy, pokazania że nie sa sami, a to już wiem jak robić bo Ojciec
          Święty pokazał nam jak umierać godnie. Więc jak, ktoś jest chętny działać
          inaczej, to ja go skontaktuje z odpowiednimi osobami i będzie mógł spróbować.

Poza tym, nasz codzienne działania powinny wynikac z nauki Jana Pawła II, że
          powinniśmy pomagać sobie nawzajem, umieć wybaczać czy jednoczyć się, bezwzględu
          czy jesteśmy Katolikami, Muzumanami czy osobami niewierzącymi.

No starczy tego pisania
          Pozdrowionka dla wszyskich, bez wyjątku
    • evonka Re: II Biały Marsz 12.10.05, 14:26
      niby O.K.... ale ja mam mieszane uczucia. Nie byłam na pierwszym i nie będzie
      mnie na drugim. Bo nie rozumiem idei. Bo jako Chrześcijanka nie rozumiem....
      Ale moze muszę się więcej uczyć...
      • pafnucy79 Re: II Biały Marsz 12.10.05, 21:49
        Prawdziwy Chrześcijanin maszeruje po ulicach w białych marszach. Nie wiesz o
        tym? Sens tego jest nieważny, ważne że maszerujesz.
    • Gość: @nn Re: II Biały Marsz IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.10.05, 12:31
      Moim zdaniem to popieprzony (nazwijmy rzeczy po imieniu) pomysl i przegiecie. I
      jeszcze jeden w kwietniu? Leczcie sie, pseudokatolicy, z tymi swoimi
      pokazowami. ZENADA
    • gray Nawrót histerii 16.10.05, 14:13

na szczęście, jak pokazano w kwietniu, krótkotrwały.
      • Gość: misia Re: Biały marsz IP: *.toya.net.pl 16.10.05, 14:22
        Ludzie was juz calkiem pogielo...jakie sekty??? ja nie jestem zbyt wierzaca
        osoba ale uwazam ze Jan Pawel II jest autorytetem i wlasnie dlatego bede na
        marszu...kto nie chce to nie musi, ale to byl na tyle wspanialy czlowiek ze
        nalezy mu sie szacunek i uczczenie dnia papieskiego
    • fauve Re: II Biały Marsz 04.11.05, 11:51
      O cholera, zaspałem :(
      • cassani ja też :)) /nt 04.11.05, 11:53

• yarro Spoko, na Mikołajki będzie trzeci :) 04.11.05, 12:18

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka