Gość: Guliver IP: *.pai.net.pl 21.10.05, 17:06 Co powiecie na taką bulwę :P kaj.pl/test/bulwa.png Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel-strzalka Re: Bulwa 2 by me :p 21.10.05, 17:09 a czemu takie wąskie wejścia? ani to wygodne ani ekonomiczne w kwestii czasu przejazdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guliver Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.pai.net.pl 21.10.05, 17:15 Wąskie wejścia są dlatgo iż: :P jak wiemy bulwy jeżdżą naprzemian z cityrunnerami, i często stają przy przystankach przystosowanych do niskopodłogowców - wyższe platformy. W 805tkach jest taki problem, że pierwsza i ostatnia para drzwi jest pod kątem do platformy, i przy krańcowych drzwiach powstaje dość duża szpara. Na tyle duża że łatwo można sobie skręcić nogę jeżeli się nieuważnie wysiądzie. Sam widziałem jak pewna staruszka wpadła pomiędzy platformę i stopień... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Bulwa 2 by me :p 21.10.05, 17:47 to moze łatwiej by było przerobić wejscie, likwidujac szparę i robiąc pierwsze i ostatnie drzwi podwójne - otwierane na zewnątrz jak w CR :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.toya.net.pl 21.10.05, 17:59 Ja to bym załamywał wagon przy przystanku żeby lepsza widoczność była:D Tak robią kierowcy przegubów, to czemu nie motormeni :D:D:D?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:30 A może prostsze rozwiązanie?: www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/images/bpest-196.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guliver Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.pai.net.pl 21.10.05, 22:58 Faktycznie prostsze :p No i mniejsze koszty. No cóż tak to jest jak się lubi robić coś o czym ma się za mało informacji, jutro poprawię na podwójne :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.lodz.msk.pl 21.10.05, 19:36 Tylne drzwi muszą być podwójne, bo ruch przez nie jest duży. Może "wyprostować" wagon? Uczynić go prostopadłościanem (w pierwszym przybliżeniu), a nie graniastosłupem o podstawie ośmiokątnej jak teraz? Tylko czy tramwaje miną się wtedy na zakrętach? czy rozciągnięte końce znajdujące się za kołami nie będą zataczać zbyt wielkiego okręgu? I tak uważam, że najzgrabniejszą pupę ma 803 :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Bulwa 2 by me :p 22.10.05, 13:53 > nie będą zataczać zbyt wielkiego okręgu? Na ostrych łukach wyjdą poza skrajnię. Pomosty są za długie, żeby móc zrezygnować we skosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.retsat1.com.pl 22.10.05, 22:50 Ja bym wytknął jeszcze brak pantografu na drugim wagonie. Bo uszkodzenie pantografu to chyba jedyna poważna usterka składów 2x805, która (w większości przypadków) nie powoduje unieruchomienia pociągu i awaryjnego zjazdu do zajezdni :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 11:26 W Bydgoszczy jeżdżą bez drugiego pantografu, ale też uważam, że to bezsensowne. Ja bym zaproponował natomiast jazdę "po kolejowemu", czyli na drugim pantografie. Tak np. jest w Bratysławie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Bulwa 2 by me :p 24.10.05, 11:35 a jakie ma to znaczenie, czy jedzie na pierwszym czy drugim patyku? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Bulwa 2 by me :p 24.10.05, 11:41 Na kolei to ma znaczenie. Pierwszy pantograf zrywając się mógłby wpaść na drugi i go uszkodzić. Dlatego jeździ się na podniesionym drugim. W tramwaju nie ma to żadnego uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 12:16 Kiedyś jechałem tramwajem(11) i byłem świadkiem, jak urwany pantograf uszkodził pantograf w następnym wagonie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Bulwa 2 by me :p 24.10.05, 12:25 To jechał z prędkością dźwięku, czy jak? :) Przecież między jednym pantografem a drugim jest kaaaawał drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Bulwa 2 by me :p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 15:12 Odłamany fragment przekoziołkował po dachu i zatrzymał się na pantografie następnego wagonu. Odpowiedz Link Zgłoś