Gość: ewa IP: *.larr.lodz.pl 27.09.02, 09:38 Gdzie znajdowalo sie lodzie getto? Slyszalam ze na terenie polnocnych Bałut, ale nie wiem gdzie dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dekster Dobre pytanie ! Sam się często zastanawiam 27.09.02, 09:45 Może jakiś link z mapką ? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Dobre pytanie ! Sam się często zastanawiam 27.09.02, 18:03 na serwerze www.szkoly.lodz.pl był kiedys plon konkursu na prezentację o Łodzi. Pamietam, że jedna ze szkoł robiła o geccie strony www. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim Re: Lodzie getto IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.09.02, 10:32 Poszukaj. Znalazlam takie strony: www.shtetlinks.jewishgen.org/Lodz/http://www.pdi.net/~ZydziWLodzi/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Lodzie getto IP: *.p.lodz.pl 27.09.02, 12:47 Granice mialy bardzo skomplikowany przebieg i ulegaly drobnym zmianom. Zgrubsza tak: rzeka Lodka od Franciszkanskiej do Zachodniej - Podrzeczna - Drewnowska - na polnoc za szpitalem - Wrzesnienska - jedna ulica W od Drukarskiej na polnoc do Balutki - Stefana - Marysinska - Inflancka - za Kirkutem - Bracka - za ob. Parkiem Promienistych - Smugowa. Nowomiejska, Zgierska i Limanowskiego byly z getta wylaczone (ale tylko jezdnie). Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Lodzie getto 27.09.02, 20:25 Północna granica getta (obok dzisiejszej Zgierskiej) przebiegała dokładnie między ABC a Apteką i Statoilem. Rynek Bałuski był kiedyś zasłany domami z drewna, które rozkadziono na opał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Lodzie getto IP: *.p.lodz.pl 27.09.02, 20:43 Salve HuBarze. Wlasciwie to dla mnie nie do konca wiadomo jak to bylo z ta plyta Rynku. Zdaje sie, ze byla wygrodzona zarowno z getta, jak i od tranzytowych ulic (to gdzie na przyklad byl budynek dworca LWEKD?). Plyte wykorzystywano, zdaje sie, dla publicznych egzekucji. Ale jaka tam mogla byc publicznosc, skoro nikt nie mogl wchodzic? No, ale to moze nie jest az takie wazne. Wazne, ze byly trzy mosty drewniane przez "aryjskie" jezdnie: przy starym Rynku, przy kosciele NMP i w glebi Limanowskiego. Zeby dostac sie z kata getta za pn-zach naroznikiem Zgierskiej-Limanowskiego trzeba bylo chodzic wglab ulicy do tego trzeciego mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Lodzie getto IP: 5.3R2D* / *.visp.energis.pl 27.09.02, 23:32 Witam A czy na płycie Bałuckiego Rynku nie było krańcówki jakichś wewnętrznych linii tramwajowych getta? Ponoć były takie. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Lodzie getto IP: *.p.lodz.pl 27.09.02, 23:42 To jest dosyc niejasna sprawa - nawet ArcyZnawcy nie wiedza dokladnie. Ten tramwaj byl budowany do stacji Radogoszcz i sluzyl zapewne do wywozu gettowej produkcji. Ludnosc nie miala sie nim, zdaje sie, przemieszczac (chociaz pewnie byli rowniejsi). Skad trasa wychodzila - nie bardzo wiadomo. Podobno jendak szla Marysinska, co by wskazywalo, ze laczyla sie z Brzezinska. Odpowiedz Link Zgłoś
terek Re: Lodzie getto 29.09.02, 00:29 Z tego co pamiętał z getta mój ojciec, Zgierska i Rynek Bałucki były wydzielone jako linie tranzytowe z terenu getta (Zgierska rozcinała getto na dwie nierówne części). Żydzi nie mieli wstępu na Rynek. Na Rynku była pętla tramwajowa. Komunikacja między częściami getta odbywała się nad Zgierską. Pozdrawiam Scana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Lodzkie getto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 20:22 Jest dobra rzecz pt "Łodzkie getto 1940-1944" wydana przez Archiwum Państwowe w Łodzi - 1999. Za j.w. "Getto utworzono 8.02.1940 wzdłuż ulic: Goplańskiej-Żurawiej-Wspólnej-Stefana- Okopowej-Carnieckiego-Sukienniczej-Marysińskiej-Inflanckiej-wzdłuż muru cmentarza żydowskiego, dalej Bracką-Przemysłową-Środkową-Głowackiego-Brzezińska- Oblęgorską-Chłodną-Smugową-Nad Łódką-Stodolnianą-Podrzeczną-Drewnowską-Majową- Wrześnieńską-Piwną-Urzędniczą do Zgierskiej i Goplańskiej. W maju 1941 od getta oderwano obszar w trójkącie ulic Drewnowskiej-Majowej i Jeneralskiej. Z obszaru getta wyłączone zostały arterie komunikacyjne biegnące Nowomiejską, Zgierską i Limanowskiego". Uff, palce bolą od przepisywania. Scan Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Lodzie getto 29.09.02, 13:22 Gość portalu: ewa napisał(a): > Gdzie znajdowalo sie lodzie getto? Slyszalam ze na terenie polnocnych Bałut, > ale nie wiem gdzie dokladnie. tu jest mapa: www.lo13.lodz.ids.pl/cf/map.html układ i nazwy niektórych ulic sa obecnie troszkę inne ale i tak wychodzi na to że mieszkam w środku getta... gray Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Lodzie getto 29.09.02, 19:18 dzieki wielkie Gray. Odwaliłeś kawał pozytecznej roboty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Lodzie getto 02.10.02, 19:49 cała przyjemność po mojej stronie :) sam też się sporo dowiedziałem :) gray Odpowiedz Link Zgłoś