Dodaj do ulubionych

Stary (?) plan na Norbelanę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 19:53
Gdzieś obiecałem, że jak wygrzebię ksero z "Dziennika" z 2000 roku dot.
Norbelany, a dokładniej wizualizacji tego, co tam niby miało być, to zaraz
wrzucam. Co niniejszym czynię.
www.mstadepeche.webpark.pl/norbelana.jpg
Obserwuj wątek
    • topjes Re: Stary (?) plan na Norbelanę 05.11.05, 20:07
      A póki co lewa część fabryki (przy stacji benzynowej, patrząc od Mickiewicza)
      powoli się zawala...
    • Gość: Bart Re: Stary (?) plan na Norbelanę IP: *.mnc.pl 06.11.05, 00:35
      Buahaha

Ależ my naiwni jesteśmy.
    • jasam Re: Stare plany na Norbelanę 06.11.05, 13:21
      Z archiwum Forum:
      "Centrum w centrum"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=209408&a=209408

pozdr.
    • Gość: gorylowatuś nowy-stary plan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 07:46
      o hotelu w tym miejscu tez slychac od paru lat, i informacja o nim na przemian z
      centrum rozrywki, wraca jak bumerang.

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/534621.html
      Trzygwiazdkowy hotel powstanie na terenie dawnych zakładów Norbelana

Wtorek, 8 listopada 2005r.

Trzygwiazdkowy hotel powstanie na terenie dawnych zakładów Norbelana u zbiegu
      al. Mickiewicza i ul. Żeromskiego. Zarząd polskiej sieci Qubus Hotel oficjalnie
      poinformował o rozpoczęciu budowy. Otwarcie hotelu zaplanowano na przełom
      2006/2007 r.

W pięciopiętrowym obiekcie będzie 80 klimatyzowanych pokoi dwu- i jednoosobowych
      oraz restauracja. Obok powstanie strzeżony parking. Całość będzie monitorowana.
      Przetarg na budowę wygrała warszawska firma Warbud SA. Cechą charakterystyczną
      hoteli tej sieci są fasady z wykorzystaniem dużej ilości szkła.

To już dwunasty hotel powstałej w 1994 r. firmy Qubus Hotel Sp. z o.o. Pierwszy
      otwarto w 1996 r. w Zielonej Górze.

• Gość: ciacho Re: Stary (?) plan na Norbelanę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 11:15
      Nie bardzo widzę na tym zdjęciu, czy jest tam moja kamienica. Może macie lepsze
      oko? Chodzi mi o jedyną kamienicę na rogu Żeromskiego i Żwirki, która raczej
      nie będzie wyburzana, bo się ją nieustannie remontuje.
      Sprawa Norbelany leży mi na sercu właśnie ze względu, że mieszkam po sąsiedzku.
      Gdybyście mieli jakieś informacje, dajcie znać na forum.

Pozdrawiam
      • yarro Re: Stary (?) plan na Norbelanę 08.11.05, 11:21
        Na którym zdjęciu?
        • Gość: ciacho Re: Stary (?) plan na Norbelanę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:46
          na tym, do którego jest link w tym poście :)
          • Gość: michaŁ Re: Stary (?) plan na Norbelanę IP: *.toya.net.pl 09.11.05, 08:54
            No jasna sprawa, twoja kamienica stoi na bank. Nie martw się.
      • yarro Re: Stary (?) plan na Norbelanę 08.11.05, 13:58
        Na moje oko wizualizacja jest zbyt mało szczegółowa, by bylo tam widać twoja
        kamienicę. Poza tym, plany się ponoć mocno zmieniły i pewnie wiele rzeczy będzie
        wyglądało zupełnie inaczej. Tak więc nie martw się o kamienicę, przecież nie
        leży na terenie należącym do inwestora, nie?

--
        "Choose life. Choose a job. Choose a career(...)
        Choose Your future. Choose life...
        But why do I want to do a thing like that?"
        • Gość: michaŁ Re: Stary (?) plan na Norbelanę IP: *.toya.net.pl 11.11.05, 17:38
          Mnie to bardziej interesuje (sorry ciacho) czy wieżowiec przy Politechniki z
          tej wizualizacji jest aktualny. Ja jestem za. Nie za wysoki, w sam raz jak na
          Łódź.
    • Gość: michaŁ Już teraz na pewno stary IP: *.toya.net.pl 30.11.05, 17:53
      Jak oni mogli...
      • Gość: Bart Re: Już teraz na pewno stary IP: *.mnc.pl 30.11.05, 22:57
        Ta, cały gmach w pizdu!
        • bajkers Re: Już teraz na pewno stary 06.12.05, 21:10
          Dzisiaj było w gazecie,prawie uroczyście napisane..." w nocy znikły resztki
          Norbelany"
          Zupełnie jak by niszczono coś znienawidzonego!!
          A teraz popatrzmy co było tak godne tego miejsca i co zafunduja nam w zamian!!
          • michalstankiewicz Re: Już teraz na pewno stary 06.12.05, 23:46
            Zostały mi tylko zdjęcia.
          • Gość: ciacho Re: Już teraz na pewno stary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:41
            Byłam na spacerze z psem około godziny 24, kiedy zobaczyłam maszynę, która
            rozwalała Norbelanę, płakać mi się zachciało. Pod osłoną nocy ją dobili. Nikogo
            nie było, kto by ją żegnał, żadnego protestu, nic. Tylko ja, mój pies i grupka
            chłopców wracających z nocnego. I dwaj robotnicy którzy się śmiali. Może
            podchodzę do tego zbyt emocjonalnie, ale było mi przykro. Na drugi dzień
            okolica była pokryta czerwonym pyłem z cegieł, jak krwią...

A z innej beczki: tuż obok ŚP Norbelany Politechnika wyburzyła inną stara
            fabrykę. Tylko umknęło to uwadzadze jakoś...
            • michalstankiewicz Taka była jeszcze latem 15.12.05, 14:22
              www.mstadepeche.webpark.pl/norbea.jpg
              • michalstankiewicz Re: Taka była jeszcze latem 15.12.05, 14:23
                www.mstadepeche.webpark.pl/norbea.jpg
            • Gość: aqq Re: Już teraz na pewno stary IP: *.lodz.msk.pl 15.12.05, 19:24
              Nie wiem czemu się tak tą Norbelaną przejmujecie, moim zdaniem nie był to jakiś szczególnie ciekawie wyglądający obiekt. Jest w Łodzi sporo fajniejszych pofabrycznych budynków które warto byłoby pozostawić i przystosować do jakichś użytecznych celów.
              • Gość: michaŁ Re: Już teraz na pewno stary IP: *.toya.net.pl 15.12.05, 19:34
                Ten był super i zlokalizowany był super. Postawią ci tam teraz blaszaka, to
                może docenisz, patrząc na archiwalne zdjęcia.
                • bajkers Re: Już teraz na pewno stary 15.12.05, 23:04
                  Według mnie
                  ...choć to może głupio zabrzmi,proponował bym pod płotem...albo nie może lepiej
                  na rogu Żeromskiego/Mickiewicza wbić tablice
                  "Tu stała Ś.P Norbelana..." i kilka zniczy...
                  może taki obrazek przemówi do naszych wspaniałych władz miasta

,...i rzeczywiście postawią ..na pewno coś niesamowitego ,juz nie długo
                  przekonamy sie na własne oczy co bylo warte tego miejsca i zniszczenia takiej
                  fabryki.....
                • bajkers A to ,,,,,, 15.12.05, 23:51
                  Zapamiętajcie to co widzieliście.....

..."a to wszystko na naszych oczach ,w centrum miasta w którym co jakis czas
                  wybuch dyskusja ...o poszukiwaniu tożsamości, ratowaniu zabytkowych
                  pofabrycznych obiektów....NP. jakim była NORBELANA

To stało sie naprawde ...a może to tylko sen...

I tak z dnia na dzień (często po cichu) ..."w nocy" odchodzi to, co o naszym
                  mieście od zawsze stanowiło ,to co było naszym symbolem.....
                  bo przeciez nie warto ratować wszystkiego...tak mówia mądrzy sceptycy
            • hubar Re: Już teraz na pewno stary 16.12.05, 13:56
              Jechał autem, zatrzymałem się, pogadałem z budowlańcami/rozwalańcami i spytałem
              ich czy im nie wstyd że zabytek Łodzi rozwalają...
              • Gość: michaŁ Re: Już teraz na pewno stary IP: *.toya.net.pl 16.12.05, 14:10
                I co też ci budowlańcy ci odpowiedzieli?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka