Dodaj do ulubionych

Bilety całodobowe na tramwaje

21.11.05, 17:08
Czy mozna w Łodzi nabyć całodobowe bilety na tramwaj i miejski autobus?
Obserwuj wątek
    • teufel Re: Bilety całodobowe na tramwaje 21.11.05, 17:16
      Nie, ale można kupić 24 godzinne. Normalny - 9,60; ulgowy - 4,80
      • yarro Ratunku, Teufel, opamiętaj się! 22.11.05, 14:38
        Moj znajomy ma takie określenie, jak ktoś za bardzo teoretyzuje - ale nie będę
        go przytaczał ze względu na netykietę...
        • madziulka1908 Re: Ratunku, Teufel, opamiętaj się! 23.11.05, 10:38
          Po co Wam całodobowe? Niespotkałam się żeby w nocnym autobusie ktoś sprawdzał
          bilety, szczególnie w weekend;)
    • Gość: tomek Re: Bilety całodobowe na tramwaje IP: *.retsat1.com.pl 21.11.05, 17:17
      Tak, można.

Pełną ofertę biletową MPK znajdziesz tutaj
      www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=30
      • teufel Re: Bilety całodobowe na tramwaje 21.11.05, 17:25
        Gdzie masz, że można kupić bilet dobowy?? Mozna kupić bilet 24-godzinny, a to spora różnica. Dobowy to bilet który obowiązuje do godziny 24:00(lub jak ktoś woli 0:00) w dniu skasowania, a 24-godzinny obowiązuje przez 24 godziny od skasowania.
        • brite Re: Bilety całodobowe na tramwaje 21.11.05, 17:38
          > Gdzie masz, że można kupić bilet dobowy??

Ależ analno-retentywne podejście do tak błahej kwestii.
          Doba to 24 godziny, nie "od 0:00 do 24:00". Czy jeżeli jedziesz na wakacje na
          tydzień, to zawsze to musi oznaczać "od poniedziałku do niedzieli"?

*grumble* nie wyspałem się, tom zgryźliw dziś.
          • teufel Re: Bilety całodobowe na tramwaje 21.11.05, 17:46
            Zrozum, że są miasta, w których są bilety dobowe, że kasując o 16:13, bilet jest ważny do 0:00, a w Łodzi kasując o 16:13 możesz jeźdźić do 16:12 dnia następnego.

Naucz się czytać, bo to wyjaśniłem we wcześniejszym poście.
            • Gość: J.S. Re: Bilety całodobowe na tramwaje IP: 195.69.82.* 21.11.05, 17:54
              Owszem, ale kwestia nazewnictwa to zupelnie inna sprawa, i akurat
              pojecia "dobowy" i "24-godzinny" technicznie rzecz biorac sa tozsame.
            • brite Re: Bilety całodobowe na tramwaje 21.11.05, 17:55
              > Naucz się czytać, bo to wyjaśniłem we wcześniejszym poście.

Ja doskonale rozumiem, że chodzi Ci o nomenklaturę stosowaną w
              przedsiębiorstwach komunikacji miejskiej, odnoszę się jedynie do pytania, które
              nie precyzowało o jaki bilet chodzi, gdyż "całodobowy" nie musi oznaczać "od
              0:00 do 24:00". Dlatego odpowiedź zaczynająca się od "Nie" nieco mnie razi. Ale
              spokojnie, już wypiłem kawę i się nie gniewam :)
              • jadwiga_r Re: Bilety całodobowe na tramwaje 21.11.05, 18:08
                Dziękuję za odpowiedzi.
                Rzeczywiście wyraziłam się niezbyt precyzyjnie.
                Bardziej zależy mi na nabyciu biletu 24 godzinnego.
            • gray Re: Bilety całodobowe na tramwaje 21.11.05, 18:03

zanim warszawa przeszła na magnetyczne karteczki bilet dobowy oznaczał tam bilet
              ważny od momentu skasowania do momentu kursowania ostatniej linii dziennej - a
              to ci paradoks ;-)
            • Gość: aga Re: Bilety całodobowe na tramwaje IP: *.toya.net.pl 22.11.05, 10:42
              teufel napisał:

> Zrozum, że są miasta, w których są bilety dobowe, że kasując o 16:13, bilet jes
              > t ważny do 0:00, a w Łodzi kasując o 16:13 możesz jeźdźić do 16:12 dnia następn
              > ego.
              >
              > Naucz się czytać, bo to wyjaśniłem we wcześniejszym poście.
              >

biorąc pod uwagę że pytanie nie dotyczyło biletów dobowych, tylko "całodobowych"
              Twoje czepianie się jest niepotrzebne. masz dzisiaj jakiś zły dzień czy cuś?
              • pawel-strzalka Re: Bilety całodobowe na tramwaje 22.11.05, 13:15
                Teufel był po prostu zły, że ktoś smiał podważyć jego wiedzę :>
            • geograf Re: Bilety całodobowe na tramwaje 22.11.05, 13:50
              teufel napisał:

> Zrozum, że są miasta,

a czy w rzeczonych miastach istnieją zarówno bilety 'dobowe' jak i
              '24-godzinne', czy moze tamtejsze taryfy nie przewidują wyboru ?
          • Gość: STUDI Re: Bilety całodobowe na tramwaje IP: *.prokom.pl 24.11.05, 12:20
            Przykład Warszawy masz bilet 3-dniowy. Np. kasujesz go w środę o 10:00. A w
            piątek o 23:59:59 kończy się jego ważnośc. Normalnie powinna się skończyć w
            sobotę o 9:59:59. Czyż nie?

W tym jest róznica że jak nie skasujesz z samego rana to tracisz i to sporo na
            tkaim bilecie.

Różnica pomiędzy biletem całodobowym czy jednodniowym a 24 godzinnym: pierwszy
            obwoiązuje tlyko do końca dnia w któym go skasowano. Drugi przez 24 godziny o
            momentu skasowania. Duża róznica. Skasuj taki jednodniowy o godzinie 16:00....

• ventlan Re: Bilety całodobowe na tramwaje 25.11.05, 12:32
              A roznica miedzy biletem dobowym a calodobowym jest taka sama jak miedzy
              jednodniowym a 24-godzinnym :) Ale jak widac powyzej nawet najmadrzejszemu moze
              sie pomylic ;)
              • studi001 Re: Bilety całodobowe na tramwaje 25.11.05, 16:58
                Nie wiem - ale całodobowy czy jednodniowy JEDNOZNACZNIE jak dla mnie znaczy: w
                czasie trwania jednego dnia czyli doby. To co innego niż 24 godziny od pewnego
                momenty.
                W pierwzym przypadku nie ma mowy o przełuzeni poza godzinę 24:00....
    • Gość: Ja Re: Bilety całodobowe na tramwaje IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.11.05, 23:02
      Nie wiem skąd jesteś i dokąd chcesz jeździć, więc może warto nadmienić:
      bilet 24godzinny ofc. można nabyć. Ważny - jak napisano równe 24h, a nie do
      końca dnia. Jednakże ważny jest on TYLKO w granicach administracyjnych miasta.
      Jadąc z Pabianic przez Łódź do Zgierza tramwajem linii 11 przejeżdżasz przez
      trzy różne strefy taryfowe - obowiązują trzy różne bilety. Podobny paradoks
      występuje na linii 43(bis), 46, 51 i zgierskiej 6.
      Ostrzegam, bo wiele osób nawet nie wpadnie na to, że w jednym tramwaju mogą
      obowiązywać różne bilety zależnie od tego, gdzie akurat dojedzie.
      • Gość: Bart Re: Bilety całodobowe na tramwaje IP: *.mnc.pl 24.11.05, 12:21
        A w Konsantynowie już inna sterafa czasowa;)
        • jadwiga_r Re: Bilety całodobowe na tramwaje 11.12.05, 15:47
          Chcę dojechać z Julianowskiej róg Pojezierskiej na ul.Kosynierów i na
          Przybyszewskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka