Dodaj do ulubionych

Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! :)

23.11.05, 19:21
Wypadki poznańskie – wydany przez władze Poznania zakaz Marszu Równości, a
potem brutalne pacyfikowanie przez policję pokojowego zgromadzenia –
pokazały, że Polska nie jest państwem prawa. Władza publiczna udowodniła
właśnie, że ma za nic konstytucję i wolności obywatelskie. Kierując się
czysto ideologicznymi względami i doraźnym interesem politycznym nie tylko
uniemożliwia obywatelom i obywatelkom wyrażanie swoich poglądów, ale też
pozwala, by faszystowskie bojówki i policja bezkarnie atakowały bezbronnych
ludzi. Gdyby władza nie złamała prawa do organizowania zgromadzeń, nigdy by
do tego nie doszło. Przypomnijmy, że 11 listopada br. agresywna demonstracja
ONR-owska mogła manifestować legalnie chroniona przez policję. Biorąc pod
uwagę efekt zakazu, pobitych uczestników marszu, władze z całą pewnością nie
miały na celu zapewnienia komukolwiek bezpieczeństwa.

Polska demokracja wymaga reanimacji. W najbliższy weekend 26 (sobota) i 27
(niedziela) listopada w różnych miastach w Polsce (m.in. w Elblągu, Gdańsku,
Krakowie, Łodzi, Warszawie) odbędą się pokojowe manifestacje na znak
solidarności z Poznaniem. Wiece są wyrazem protestu przeciwko postępującemu
procesowi ograniczania i łamania praw człowieka w Polsce. To jest chwila,
żeby pokazać władzy, że nie godzimy się na nowe warunki wolności tylko dla
wybranych obywateli o prawicowych poglądach.

W samym Poznaniu, dokładnie tydzień po tym, co się stało, w tym samym
miejscu, odbędzie się wiec w obronie demokracji i demonstracji. Marsz
Równości idzie dalej!

Marsz Równości nie zatrzymał się na Półwiejskiej w Poznaniu. Marsz Równości
idzie dalej po całym kraju.

Mówimy NIE dyskryminacji ze względu na płeć, wiek, niepełnosprawność,
orientację seksualną, kolor skóry, wyznanie czy poglądy polityczne.
Mówimy NIE łamaniu podstawowych praw człowieka i wolności obywatelskich.
Mówimy NIE zakazowi odbywania pokojowych zgromadzeń i wyrażania swoich
poglądów.

Mówimy TAK demokracji, tolerancji i solidarności z grupami dyskryminowanymi.
Mówimy TAK wolności zgromadzeń.
Mówimy TAK wolności wyrażania swoich poglądów.

ŁÓDŹ, 27 listopada (niedziela), godz. 12.00, Pasaż Schillera

W skład Ogólnopolskiego Komitetu „Solidarność z Poznaniem” wchodzą
następujące organizacje (w porządku alfabetycznym): Demokratyczna Unia Kobiet
(Gdańsk), Federacja Anarchistyczna (Gdansk), Federacja Młodych Unii Pracy
(Gdańsk), Fundacja eFKa (Kraków), Fundacja Kultura dla Tolerancji (Kraków),
Fundacja Przestrzenie Dialogu (Gdańsk), Kampania Przeciw Homofobii, Koło
Naukowe Gender Studies, Uniwersytet Gdański, nieformalna grupa Łódź Gender
(Łódź), łódzki oddział Centrum Praw Kobiet (Łódź), Młode Centrum (Gdańsk),
Partia Demokratyczna (Gdańsk), Porozumienie Kobiet 8 Marca (Warszawa),
Porozumienie Lesbijek (LBT), Ruch Nowa Regeneracja, Socjaldemokracja Polska
(Gdańsk), Stowarzyszenie Młodzi Socjaliści (Gdańsk), Unia Lewicy (Gdańsk),
Zieloni 2004.
Obserwuj wątek
    • Gość: vg Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 23.11.05, 19:44
      mówiąc szczerzze macie prz*****e. Poznan to był pikuś.
    • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 23.11.05, 19:44
      ups;)
      spóźniłem się nieco...
      ja będę.
      A Ty???
      • szakal_el Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 23.11.05, 20:16
        Chyba sie wybiore bo nieznosze nietolerancji, homofobii itp. Pojde bo uwazam ze
        ograniczenie praw do demonstracji i zgromadzen jak w Poznaniu to zamach na
        wolnosci i swobody obywatelskie. W Polsce juz przerabialismy kneblowanie ust
        przez wladze - dosc tego. Mam juz dosyc neonazistow, skinow na ulicach ktorzy
        śmią nazywać sie Prawdziwymi Polakami. Pojde - bo czuje sie obrzydliwie widzac
        jak zakazuje sie zgromadzen z powodu tego ze policja nie moze na nich utrzymac
        porzadku,a pozniej pałuje i aresztuje demonstrantow nie majac z tym zadnego
        problemu. Szlag mnie trafia jak na to patrze.
        • Gość: darek Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 23.11.05, 20:34
          a ja tam w ogole nie lubie zgromadzen i wk... mnie jak porownuje sie te
          manifestacje do walesy i solidarnosci. lekuchne naduzycie delikatnie mowiac...
          poza tym takie mainfestacje swiadcza o sfrustrowaniu. klaskanie w dlonie i
          tupanie zeby kazdy slyszal i widzial, dla mnie to niepowazne. rozumiem, kleska,
          rosja wkracza do nas z zarzadem komisarycznym - ok, trzeba protestowac. ale
          tutaj? jakies kanapowe partyjki i halasliwe mlodziezowki robia sobie igrzyska i
          do tego narazaja sie na baty od lysych. dla mnie to jakis mega schiz. poglady
          nosmy w sercu, a nie wrzeszczmy i tupmy.
          • szakal_el Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 23.11.05, 20:49
            Sfrustrowanie - zgadzam sie. Frustruje mnie to co sie dzieje w kraju. Ale
            demokracja i wolnosc wypowiedzi swoich pogladow sama sie nie obroni. W czym
            homoseksualisci sa gorsi od heteroseksualnych? W niczym. Tak samo odczuwaja,
            chca miec takie same prawa jak kazdy inny czlowiek. Moga manifestowac w obronie
            tych praw - tez zyja, mieszkaja w tym kraju i tu placa podatki. Kto bedzie
            nastepny w kolejce do zakneblowania przez KaczkoRydza? - łysi, blondyni, żydzi
            czy cyklisci? Nie chce sie o tym przekonac.
          • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 23.11.05, 21:38
            Tak, tak.
            Generalnie niech szaty obywatel siedzi cicho, bo on nic nie znaczy i czym są
            jego problemy wobec problemu Narodu (hmmm...).
            Czyż nie?

PSkąd wiesz, czy Ty następny nie będziesz ograniczony w swej wolnościu, bo np.
            źle się ubierasz, masz złe poglądy?
      • Gość: lukas_lodz Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.11.05, 07:39
        Niestety duzo wczesniej zaplanowalem iluśdniowe wybycie z Kaczogrodu... i nie
        mogę :(
    • Gość: MZ Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 23.11.05, 20:29
      Każda skrajność jest zła. A kontestatorstwo jest żałosne. Właśnie dlatego
      powinno się olać tego typu manifestacje. Niech się nawzajem obrzucają wyzwiskami
      "pedały" i "faszyści" - jak zwykli siebie nazywać.

Osobiście uważam, że tolerancja jest potrzebna, aczkolwiek nie podzielam
      poglądów libertynów, faministek i antyglobalistów i nie wyobrażam sobie
      wspólnego z nimi manifestowania.

Pozdrawiam wszystkich o wyważonych poglądach.
      • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 23.11.05, 21:45
        Art. 57. Konstytucji RP:

Każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i
        uczestniczenia w nich. Ograniczenie tej wolności może określać ustawa

Art. 1. Prawa o zgromadzeniach:

Każdy może korzystać z wolności pokojowego zgromadzania się.

KAŻDY!
        Bez względu na płeć, kolor skóry, sposób poruszania się, ilość obciętych piersi,
        kończyn itp.
        • Gość: darek Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 23.11.05, 22:18
          geograf napisał:

> Art. 57. Konstytucji RP:
          >
          > Każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i
          > uczestniczenia w nich. Ograniczenie tej wolności może określać ustawa
          >
          > Art. 1. Prawa o zgromadzeniach:
          >
          > Każdy może korzystać z wolności pokojowego zgromadzania się

moze, ale czy musi? jak bedziemy sie z byle powodu (albo z powodow waznych dla
          marginesu spoleczenstwa) gromadzic, to kiedy wydarzy sie u nas (nie daj Boze)
          cos podobnego jak na ukrainie, to wtedy nikt tego naszego zgromadzenia nie
          zauwazy - w potoku innych wiecow i przemarszow.
          • Gość: dariusz Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 23.11.05, 22:19
            sorry, powinno byc "marginalnej liczby ogolnej liczby spoleczenstwa" a nie
            "marginesu spoleczenstwa". Wyszlo pejoratywnie, a nie taki byl zamysl. sorry.
            • szakal_el Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 23.11.05, 22:34
              Wolnosc i tolerancja dla wszystkich grup spolecznych jest problemem wolnosci
              calego narodu. Zawsze zaczyna sie przesladowania od pewnych malych grup. Potem
              przychodza kolejne i kolejne. Nie dostrzeganie tego problemu i biernosc to
              nieme godzenie sie na lamanie praw czlowieka. Chcemy byc panstwem
              demokratycznym czy zasciankiem Europy?
          • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:21
            jak rozumiem to jest mało ważna sprawa, bo dotyczy pedałów, tak?
            byłaby warta demonstracji, gdyby dotyczyła emerytów, górników, czy pielęgniarek,
            tak?
            W pańśtwie demokratycznym KAŻDY ma prawo wyrażać swój głos. Wyrażanie swojego
            zdania nie pomniejsza rangi tego wyrażania.
            • Gość: darek Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 24.11.05, 19:34
              geograf napisał:

> jak rozumiem to jest mało ważna sprawa, bo dotyczy pedałów, tak?
              > byłaby warta demonstracji, gdyby dotyczyła emerytów, górników, czy pielęgniarek
              > ,
              > tak?

Nie. Byłaby wazna gdyby dotyczyla calego kraju. Gdyby obce wojska weszly do
              kraju, albo Kaczynski zaczalby cenzurowac prase. Wtedy warto skorzystac z
              najwiekszego oreza, czyli wyjscia ludzi na ulice.

> W pańśtwie demokratycznym KAŻDY ma prawo wyrażać swój głos. Wyrażanie swojego
              > zdania nie pomniejsza rangi tego wyrażania.

Powtarzam jeszcze raz: Moze, ale czy musi??? Strasznie jestesmy krzykaccy i
              kontestatorscy. Kazdy niech wyjdzie na ulice, bo kazdemu wolno. Najlepiej
              jednoczesnie. To dopiero bedzie radosc dla zwolennikow wiecow i przemarszow.

Pytam: Po co przemarsze? Czy ktokolwiek dowie sie czegos nowego? Wiadomo z
              jakich powodow protestuja geje czy wszechpolacy. Mamy sie dowiadywac kolejny raz?

A moze ruszyc mozgownica, a nie tylko kontestowac i szukac okazji do klaskania,
              buczenia i gwizdania?
      • totalna_apokalipsa Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:10
        mz napisał:

Osobiście uważam, że tolerancja jest potrzebna, aczkolwiek nie podzielam
        poglądów libertynów, faministek i antyglobalistów

hmm...to libertyni też tam będą?:P
    • Gość: MK Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.11.05, 20:57
      Ja tez bede!
    • Gość: trąba Taki marsz to kopalnia wiedzy dla pracodawców... IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 24.11.05, 08:09
    • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:18
      no to teraz napiszę, a wy się zdenerwujecie.....:

wszelkiego rodzaju Marsze Równości uważam za co najmniej śmieszne. Równie
      dobrze ja mogłabym wyjść i pomaszerować w imię poparcia dla hetero, bo jestem
      hetero. co nie znaczy, że dyskryminuję homo. Wychodząc i PARADUJĄC(dlaczego tak
      często nazywa sie "paradmi" takie demonstracje?) podkreślam swoją odmienność, a
      zatem zaznaczam granicę. a chyba nie o to chodzi, tak? chodzi chyba o to, zeby
      funkcjonować razem bez względu na te wszystkie różnice, o których piszesz..
      w jaki sposób jesteś dykryminowany, że musisz wyjśc na ulicę i demonstrować to,
      ze jesteś taki jaki jesteś?
      dlaczego ja nie wychodzę i nie maszeruję w imię obrony mojej czerwonej czapki i
      tego, że zbieram kupkę po swoim piesku, a inni nie??? bo nie mam z tym
      problemu. ktoś inny tego nie akceptuje, to jego sprawa...
      wyluzujcie się trochę...
      • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:25
        w takim razie w jakim celu na ulice wychodzą "maszerować" niepełnosprawni,
        kobiety po amputacji piersi, po co organizowane są na głównych ulicach akcje
        typu "otwarte drzwi" ("otwórzcie drzwi??)-czyli przez osoby chore na
        schizofrenię. Po co na uliocę wychodzą matki z ich
        niepełnosprawnymi/autystycznymi/upośledzonymi itp. dziećmi?
        Przecież takie marsze się odbywają. Niektóre co roku.

Po co?
        Żeby pokazać swoją odmienność, czy po to, by próbować przekonywać, że te dzieci,
        te kobiety, Ci ludzie są...ludźmi. Też żyją i chcą być członkami społeczeństwa.
        • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:34
          słuchaj, ja to rozumiem, ale uważam, że nie tędy droga....

nie muszą mnie przekonywać, że są ludźmi i chcą funkcjonować w społeczeństwie,
          dlatego uwazam, ze to jest co najmniej dyskusyjne...

uważam, ze dużo lepszą metodą jest "niechowanie" się ze swoją odmiennością.
          właśnie tak jak to się dzieje z niepełnosprawnymi... ale to się nei stało przez
          Marsze. tylko przez stopniowe ułatwianie im choćby przemieszczania się. dzięki
          temu mogą wychodzić i ich widzimy i nie są widokiem szokujacym dla niektórych...
          W momencie kiedy np. homoseksualiści wychodzą na ulice i maszerują chcąc
          zwrócić moja uwagę na siebie, uważam to po prostu za bezcelowe. Nie mam z tym
          problemu. Toleruję ich jak każdą inną osobę. Jak niepełnosprawnych, jak hetero,
          jak kobiety po amputacji piersi. bez roczulania sie i jakiejś nadmiernej
          uwagi...
          Dlaczego nie maszeruja ludzie płacący podatki i cierpiacy z tego powodu?
          Dlaczego nie maszeruja rodziny wielodzietne? Dlaczego nie maszeruja kierowcy
          autobusów? Nocni stróże? Szczerbate dzieci którym sie wyżynaja zęby?... - bo
          moze nie ma w tym nic nadzwyczajnego? moze nie warto z tego robic "halo"...?

• geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:42
            Chodzenie za rękę, całowanie się w miejscu publicznym dwóch mogłoby być dosyć
            ryzykowne. Wyjechanie wózkiem "na miasto" już takie nie jest. Nie widzisz różnicy?
            Natomiast marsze itp. zwracają uwagę na ten temat i chociaż na jakiś czas
            prowadzi do dyskusji w mediach...
            o to też chodzi.
            • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:56
              słuchaj, jak widzisz dla Ciebie jest to cos dziwnego...
              czyli nie są odosobnieni ci, ktorzy uważają pary homoseksualne
              za "nienaturalne"...
              ja jako hetero raczej publicznie sie nie całuję ze swoim mężem, choćby dlatego,
              ze nie lubię mieszać obcych w nasze sprawy ;-)

i jakkolwiek uważam, że homoseksualizm nie jest jakąś choroba czy
              zwyrodnieniem, toleruję takie pary, mam takie pary wśród znajomych, to jednak
              uważam, że domaganie się przez nich praw takich jak np. adopcja jest mocnym
              nadużyciem.. reszta - naprawdę nie muszą mnie przekonuwać Marszem. tak jak nie
              musieli tego robic neipełnosprawni...
              • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:08
                Ciebie nie trzeba przekonywać, ale są tacy, którzy nie myślą tak samo jak my.
                Tacy, którzy chcą z homo zrobić to, co Hitler z Żydami.

Ty się z mężem nie całujesz,ale ile to par całuje się na ulicy, w autobusie,
                tramwaju, każąc innym na to patrzeć, no ile?

ech:/
                • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:10
                  i jeszcze coś: wiece w ten weekend są organizowane w obronie Konstytucji i
                  podstawowych praw.
                  nie słyszałem aby jakakolwiek Parada, MArsz itp. byłą organizowana w celu
                  żądania praw do adopcji.
                  tylko pedalscy ekstremiści (głupcy!) oraz zagorzali przeciwnicy (sic!) o tym mówią.
                  Marsze organizowane są w innych celach.
                  • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:16
                    O.K. tylko dlaczego organizują je organizacje homoseksualne?? chyba dla tego,
                    że chca mieć konstytucyjne prawa takie jak inni. a chyba Konstytucja takie
                    prawa im daje: nie dzieli społeczeństwa ze względu na orientację.. o ile dobrze
                    znam Konstytucję.. więc o co chodzi?
                    • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:23
                      chodzi o ustawy o partnerstwie, o możliwość odwiedzania w szpitalu o możliwość
                      przekazywania czegoś w spadku (przy niższym opodatkowaniu aniżeli ma to miejsce
                      teraz)
                      tak, chodzi o realizację zapisów o reówności. nie chodzi o małżeństwo!

o małżeństwie i adopcji z wielką lubością mówią organizacje narodowo-katolickie,
                      a nie sami zainteresowani.
                      • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:52
                        ....
                        to wciąż budzi moje wątpliwości, bo jakieś zapisy o partnerstwie(no bo nie o
                        małżenstwo chodzi, jak mówisz..) bedą mocno nadużywane.. idealne zapisy do
                        omijania prawa w zakresie finansów...
                        bo, o ile związek małzeński jest bardzo jasny i ma bardzo określone prawa, o
                        tyle związek partnerski... hmm.. no właśnie..
                        czy przypadkiem nie stanie się tak, że związki partnerskie będą np.zawierane po
                        to, zeby przekazać np.spadek?
                        widzisz, ja mam wątpliwości.. bo nie wierzę, że stworzenie prawnego statusu dla
                        związków partnerskich będzie uczciwie traktowane.. czy zwiazku partnerskiego
                        bedzie dotyczył rozwód? czy wówczas będą jakieś sprawy podziału majątku? czy
                        oprócz PRAW bedą jakieś OBOWIĄZKI?... mam wrażenie, ze nie bardzo sami
                        zainteresowani wiedzą czego chcą i o co walczą..
                        • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:57
                          Ustawa o związkach partnerskich będzie dotyczyła wszystkich obywateli, nie tylko
                          tych homo.
                          Mówisz o fikcyjnym zawieraniu takich związków, w celu przekazania spadku. Twoim
                          zdaniem taki zabieg byłby trudny do zrealizowania na gruncie małżeństwa?
                          Przecież to kilka opłat, podpisów i już można być małżeństwem, również fikcyjnym.
                          Pole do nadużyć można znaleźć wszędzie.

Prawa, obowiązki... Nie powiem Ci co było zapisane w projektach takich ustaw, bo
                          ich nie znam.
                          • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 12:03
                            ale ja już nie mówię o homo, tylko o owych związkach partnerskich....
                            uważam, ze o ile z małżeństwa wcale tak łatwo jak Ci sie wydaje, wycofać się
                            nie jest.. mimo wszystko jakoś te sprawy rozwodowe, ciągnace się, zniechecają
                            ludzi do przekrętów..
                            no i "klu": po co piszesz o tych projektach, po co maszerujesz w ich obronie,
                            skoro nawet ich nie znasz???
                            • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 12:09
                              czemu?
                              czy muszę wszystko pamiętać, wszystkie szczegóły już dawno porzuconych projektów?

Chiałbym rzetelnej dyskusji na ten temat, opracowania nie przy wrzasku i hasłach
                              'skoku na moralność i normalność', ale przy jednym stole, z osobami o różnych
                              poglądach.
                              Jak na razie jedynymi odważnymi były pojedyncze osoby pokroju Szyszkowskiej czy
                              Biedronia..ekhm.
                    • szakal_el Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:23
                      Konstytucja daje im takie prawa tylko ze nie sa one respektowane. Mieli tez
                      prawo do demonstracji i co?
                      • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:25
                        przed chwilą Dorn powiedzial,ze jest dumny z dzialania policji, a sama akcja-
                        jego zdaniem- byla modelowa.

Ciekawe czy tak samo modelowo zachowają się w ten weekend.
                        Zdam relację!;)
              • Gość: darek Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 24.11.05, 19:44
                > uważam, że domaganie się przez nich praw takich jak np. adopcja jest mocnym
                > nadużyciem.. reszta - naprawdę nie muszą mnie przekonuwać Marszem. tak jak nie
                > musieli tego robic neipełnosprawni...

Cokolwiek ktokolwiek by myslal, w naszym kraju bedzie to mozliwe najwczesniej
                wtedy, kiedy dzisiejsi protestujacy nie beda w stanie samodzielnie zrobic kupy.
                Nie jestesmy w Holandii - i jeszcze przez conajmniej dwa pokolenia nie bedziemy.
                Spoleczenstwo jest konserwatywne i kazdy kto patrzy na swiat nie przez pryzmat
                zacietrzewienia musi to zrozumiec. Sam jestem umiarkowanym zwolennikiem
                legalizacji zwiazkow partnerskich, ale trzezwo patrzac nie ma na to szans. Nie
                teraz. I nic tu nie zmieni krzykactwo i tupanie nozka. Podobnie jak dziesiec
                tysiecy marszow miesiecznie.
          • szakal_el Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:51
            Ciebie nie musza przekonywac - ale znaczna czesc spoleczenstwa niestety tak. Ta
            czesc ktora uwaza ich za zboczencow, ludzi chorych, odmiencow. Ich sytuacja
            jest trudniejsza niz niepelnosprawnych. Ci naprawde sa chorzy a homoseksualizm
            skreslono z ICD (miedzynarodowej klasyfikacji chorob i problemow medycznych)
            dopiero w 1976 roku. Manifestuja przeciw takiemu traktowaniu, przeciw uznawaniu
            homoseksualizmu jako choroby. Spoleczenstwa zachodnioeuropejskie przerzyly
            swoj "coming out" kilkanascie lat temu. Nastawienie bylo podobne.
            Btw - co zescie sie tak doczepili do marszu w obronie praw do zgromadzen i
            tolerancji? A slynna lodzka kolorowa tolerancja - dlaczego nikt przeciw temu
            nie protestuje??? W koncu po co ta akcja? Po co to komu potrzebne -
            zamalowujemy rasistowskie napisy, za chwile pojawia kolejne. Po co sie udzielac
            i robic dzieciom wode z mozgu. Idee obu akcji sa tozsame.
            • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:02
              czymś innym jest rasistowski napis, a czymś innym hasło "jestem homo." o ile to
              pierwsze doprowadza moją krew do wrzenia, o tyle to drugie spływa po mnie
              niczym deszcz... o to mi chodzi.
              • szakal_el Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:05
                No tak bo rasizm to nie to samo co dyskryminacja homoseksualistow. Czarnoskorzy
                sa ok i moga miec pretensje o brak akceptacji w spoleczenstwie, homoseksualisci
                zas nie. Nie raza Cie hasla wykrzykiwane w Poznaniu - "Pedaly do gazu"??? Czy
                to nie to samo?
                • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:09
                  'ależ to jest ekstrawagancja murzynów.
                  ja uważam,że oni są normalni i są okej.
                  nie rozumiem czemu domagają się specjalnego traktowania.'
                • evonka Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:13
                  rażą mnie, razą! i to bardzo!
                  ale wydaje mi się, że może sposobem byłoby składanie doniesień, ze ktos nazwał
                  kogoś innego "pedałem" i do tego wykrzykiwał rasistowskie hasła???
                  moze "organiczna praca" u podstaw da więcej niż konfrontacje z przygłupawymi
                  łysymi nazistami? zdaje sie, ze oni mogliby się przyczepić i do mojej czerwonej
                  czapki... czy zatem mam wyjśc na ulicę i maszerować?
                  • szakal_el Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 11:28
                    Tak, nalezy skladac doniesienia na policje i do prokuratury. Ale podalem to po
                    to by pokazac Ci ze tolerancja jest jedna - nie mozna byc tolerancyjnym w
                    stosunku do jednego i nietolerancyjnym do drugiego. Takze marsz o tolerancje to
                    nie tylko marsz o prawa gejow ale tez o prawa innych mniejszosci spolecznych.
        • Gość: lodzianin Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.mnc.pl 24.11.05, 10:38
          Przepraszam ze sie wtracam ,ale czy dziewczeta i chłopcy ktorzy sie masturbuja
          tez moga sie dołaczyc do tej manifestacji.
          • gray Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:40

a jaki to ma związek z tematem?
            • Gość: ŁKS ŁODZ Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.mnc.pl 24.11.05, 10:47
              Jak nie nie widzisz zwiazku to twoj problem.
            • Gość: darek Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 24.11.05, 19:46
              gray napisał:

>
              > a jaki to ma związek z tematem?
              >

No ba! Każdy może protestować. Wszyscy i najlepiej jednocześnie. Może nie
              jesteśmy krajem zbyt dobrze rozwiniętem gospodarczo, może jest u nas bezrobocie
              - ale za to jesteśmy najbardziej protestujący na świecie! Protestujmy, Bog nam
              blogoslawi!
        • Gość: leslaw_m Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.lodz.msk.pl 24.11.05, 10:45
          sam marsz mnie nie mierzi,tylko po co do tego prowokować jakimiś dziwnymi
          strojami zachowaniami?
          ubierzcie wszystkich w garnitury,czy jakoś normalnie i wyposarzcie w
          transparenty,wtedy będzie to wyglądać na zwykłą demonstrację,a nie paradę
          zboczenców(sorry).
          i jeszcze jedno pytanie.czy naprawdę nie stać tak licznego srodowiska na jakąś
          normalną umiarkowaną organizację?
          przecież ci wszyscy lewacy i anarhisci dorabiają wam niepotrzebną gębę.
          • geograf Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 24.11.05, 10:48
            1) czy w Warszawie lub w Poznaniu był ktoś ubrany "jak zboczeniec", jakaś drag
            queen?
            W Warszawie nie było na pewno. w poznaniu-z tego co widziałem również nie.
            2) nie można nikomu zabranić wzięcia udziału w takim zgromadzeniu. na dodatek te
            weekendowe organizowane są pod hasłąmi obrony Konstytucji, a nie pedalstwa.
            zatem?
        • Gość: darek Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 24.11.05, 19:39
          geograf napisał:

> w takim razie w jakim celu na ulice wychodzą "maszerować" niepełnosprawni,
          > kobiety po amputacji piersi, po co organizowane są na głównych ulicach akcje
          > typu "otwarte drzwi" ("otwórzcie drzwi??)-czyli przez osoby chore na
          > schizofrenię. Po co na uliocę wychodzą matki z ich
          > niepełnosprawnymi/autystycznymi/upośledzonymi itp. dziećmi?
          > Przecież takie marsze się odbywają. Niektóre co roku.
          >
          > Po co?
          > Żeby pokazać swoją odmienność, czy po to, by próbować przekonywać, że te dzieci
          > ,
          > te kobiety, Ci ludzie są...ludźmi. Też żyją i chcą być członkami społeczeństwa.
          >

Wyjdzmy na ulice, drodzy posiadacze samochodow marki FIAT. Wyjdzmy, pokazmy jak
          jest nas wielu. Moze Lanosiarze wyjda po nas, a potem Fordowcy, Opelowcy a nawet
          Peugeociarze!!!

Cudownie, ze kazdy ma tyle podmiotow, ze moze wiecowac wedlug ogromnej ilosci
          kryteriow: Ja moge wiecowac z blondynami, urodzonymi we wtorek, posiadaczami
          jednego dziecka, szczesliwymi malzonkami, lokatorami mieszkan kwaterunkowych,
          osobami ktore w dziecinstwie chorowaly na szkarlatyne a nawet ze zwyciestwami
          konkursu w lokalnej rozglosni radiowej. Jezu, ile tego jest. Ale czy starczy
          zycia na te protesty???

Blagam, wyluzujmy... Czy naprawde nie mamy nic do roboty? Czy cokolwiek zmieni w
          naszym zyciu fakt, ze pomachamy transparentem i dostaniemy kamieniem od jeszcze
          bardziej zacietrzewionych adwersarzy?

• Gość: konkret Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.w83-203.abo.wanadoo.fr 24.11.05, 19:59
          gdziez to odbywaja sie takie marsze niepelnosprawnych?I przestan pieprzyc
          bzdety ze cos takiego ma miejsce,pogadaj z "kalekami"czy oni sie wpisuja w
          wycieranie sobie pyskow ich kalectwem,oni nie wybierali sobie
          swojego "kalectwa" a "inaczej kochajacy"sami wybrali swoja innosc i nie powinni
          sie dziwic jesli ta innosc dotyczy li tylko i wylacznie sprawy w jaki sposob
          zatykac sobie du.e.Kobiety Amazonki wychodza na ulice w przemarszach nie przciw
          dyskryminacji(nie chodza wszak z biustem na wierzchu)tylko aby uczulic inne
          kobiety w zagrozeniu ktore niesie za soba nowotwor,matki wychodza z dziecmi
          poniewaz protestuja przeciwko zlej opiece zdrowotnej,niedostatku,potrzebie
          pomocy w opiece nad swoim niepelnosprawnym dzieckiem i tylko z jednym zgodnie
          powinnismy krzyczec CI LUDZIE SA LUDZMI.I mam prawo o tym mowic bo sam jestem
          niepelnosprawny a manifestacjom majacym na celu udostepnianie swojej rzyci w
          szerszym zakresie mowie - nie - o tym mozna sobie podyskutowac na zebraniu w
          domu wspolnych znajomych
        • Gość: konkret Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.w83-203.abo.wanadoo.fr 24.11.05, 20:07
          geograf napisał: ....na ulice wychodzą "maszerować" niepełnosprawni.....kobiety
          po amputacji piersi...Po co na uliocę wychodzą matki z ich
          > niepełnosprawnymi/autystycznymi/upośledzonymi itp. dziećmi?.....Ci ludzie
          są...ludźmi.....

gdziez to odbywaja sie takie marsze niepelnosprawnych?I przestan pieprzyc
          bzdety ze cos takiego ma miejsce,pogadaj z "kalekami"czy oni sie wpisuja w
          wycieranie sobie pyskow ich kalectwem,oni nie wybierali sobie
          swojego "kalectwa" a "inaczej kochajacy"sami wybrali swoja innosc i nie powinni
          sie dziwic jesli ta innosc dotyczy li tylko i wylacznie sprawy w jaki sposob
          zatykac sobie du.e.Kobiety Amazonki wychodza na ulice w przemarszach nie przciw
          dyskryminacji(nie chodza wszak z biustem na wierzchu)tylko aby uczulic inne
          kobiety w zagrozeniu ktore niesie za soba nowotwor,matki wychodza z dziecmi
          poniewaz protestuja przeciwko zlej opiece zdrowotnej,niedostatku,potrzebie
          pomocy w opiece nad swoim niepelnosprawnym dzieckiem i tylko z jednym zgodnie
          powinnismy krzyczec CI LUDZIE SA LUDZMI.I mam prawo o tym mowic bo sam jestem
          niepelnosprawny a manifestacjom majacym na celu udostepnianie swojej rzyci w
          szerszym zakresie mowie - nie - o tym mozna sobie podyskutowac na zebraniu w
          domu wspolnych znajomych
    • Gość: Michał M. Zapalmy świeczkę IP: *.lodz.msk.pl 24.11.05, 10:47
      lukas_lodz napisał:

> To jest chwila,
      > żeby pokazać władzy, że nie godzimy się na nowe warunki wolności tylko dla
      > wybranych obywateli o prawicowych poglądach.

Nie przypominam sobie, żebyśmy w ostatnim czasie wybrali kogoś o prawicowych
      poglądach, kto by bronił ludzi o prawicowych poglądach. A szkoda. Może ktoś
      wreszcie zrobiłby porządek z socjalistycznym gównem w Polsce.

> Marsz Równości nie zatrzymał się na Półwiejskiej w Poznaniu. Marsz Równości
      > idzie dalej po całym kraju.

Niech z Półwiejskiej idzie prosto na warszawką Wiejską, ale przez pola, niech
      omija miasta.

> ŁÓDŹ, 27 listopada (niedziela), godz. 12.00, Pasaż Schillera
      > Demokratyczna Unia Kobiet

Demagogiczna Unia Kobiet

> Porozumienie Lesbijek (LBT),

Liga rządzi! Liga radzi! Liga nigdy cię nie zdradzi!

> Ruch Nowa Regeneracja

Nowa Degeneracja

> Stowarzyszenie Młodzi Socjaliści (Gdańsk),
      > Unia Lewicy (Gdańsk),

"Kto za młodu nie był socjalistą, nie ma serca;
      Kto na starość jest socjalistą, nie ma rozumu"
      [Churchill]

> Zieloni 2004.

Mają chody u gołębi, demonstracja nie zostanie osrana ptasią grypą.
      • Gość: ŁKS ŁODZ Re: Zapalmy świeczkę IP: *.mnc.pl 24.11.05, 10:58
        Zrozumcie jedno mało kogo obchodzi czy robicie to w parze mieszanej czy tez
        potrzebne wam jest zachowanie pederastyczne czy tez lesbijskie do zaspokojenia
        swoich potrzeb sexsualnych.Problem pojawia sie gdy swe zachowania chcecie
        pokazac na ulicy pod plaszczykiem wolnosci słowa.Tylko przepraszam za wulgaryzm
        co ma wolnosc słowa do tego ze ktos wsadza swe narzady plciowe do miejsca ktore
        wiekszosci ludzi słuzy do innych celow.Delikatnie mowiac poprostu wam odbiło.
        • szakal_el Re: Zapalmy świeczkę 24.11.05, 11:01
          Ano to ma do manifestowania - ze kazdy ma prawo do demonstrowania i wyrazania
          swoich pogladow. Kazdy ma tez prawo do bycia normalnie traktowanym obywatelem
          tego kraju.
          • Gość: Michał M. Powiedz to w PUP'ie IP: *.lodz.msk.pl 24.11.05, 11:10
            szakal_el napisał:

> Kazdy ma tez prawo do bycia normalnie traktowanym obywatelem
            > tego kraju.

Powiedz to 2 milionom bezrobotnych. Rozniosą ten kraj w drzazgi! Oni też chcą
            być normalnie traktowani, żyć jak ludzie! Ale nie, równość według niektórych
            dotyczy tylko orientacji seksualnych! Poza tym 2 miliony to już nie jest taka
            mniejszość, która wymagałaby zainteresowania.
            • totalna_apokalipsa Re: Powiedz to w PUP'ie 24.11.05, 11:18
              Kiedy górnicy spacyfikowali Warszawę kilka lat temu, uzyskali przegłosowanie
              swoich postulatów w sejmie w ciągu dwóch tygodni...protest pielęgniarek nikogo
              nawet nie obszedł...Wynika z tego dość jasno - rzad tego kraju liczy się tylko z
              demonstracjami bezrobotnych, którzy przychodzą z ceglami, wyrywają słupy i tłuką
              szyby.
            • geograf Re: Powiedz to w PUP'ie 24.11.05, 11:20
              ale co ma na celu przywołanie problemu bezrobotnych?
              tak jakby problem gospodarczy i moralny nie są sobie po drodze...
              że państwo ma dać pracę 2 mln obywateli?
              nie rozumiem...
            • szakal_el Re: Powiedz to w PUP'ie 24.11.05, 11:42
              Kazdy z tych bezrobotnych moze wyjsc na ulice i powiedziec - nie podoba mi sie
              ta sytuacja! Nie akceptuje jej. Kazdy czlowiek w tym kraju powinien byc tak
              samo traktowany i miec te same prawa - bezrobotni rowniez. Ale nie jest wina
              panstwa ze ludzie Ci nie chca pracowac(co nie jest rzadkie) lub sa na tyle
              niezaradni ze nie radza sobie w otaczajacej ich rzeczywistosci. Natomiast
              panstwo zawinilo w przypadku ograniczenia praw gejow i lesbijek. I to jest ta
              roznica.
        • totalna_apokalipsa Re: Zapalmy świeczkę 24.11.05, 11:16
          co ma wolnosc słowa do tego ze ktos wsadza swe narzady plciowe do miejsca ktore
          >
          > wiekszosci ludzi słuzy do innych celow

Zastanawia mnie, kto wypozycza te filmy z heteroseksualnym seksem analnym, bo
          chyba nie homoseksualiści?:P
          • geograf Re: Zapalmy świeczkę 24.11.05, 11:24
            albo z oralnym....
      • szakal_el Udalo Ci sie zabrac glos w dyskusji! Gratuluje! 24.11.05, 10:58
        Wypowiedz jakze merytoryczna i jakze tolerancyjna.
        • Gość: Michał M. Wbrew pozorom... IP: *.lodz.msk.pl 24.11.05, 11:08
          Merytoryczną moja wypowiedź nie była (poza prawdą wypowiedzianą przez
          brytyjskiego premiera), gdyż merytorycznymi nie były hasła głoszone przez
          uczestników demonstracji w Poznaniu. Oni zrobili szopkę i tyle. Domagali się
          równości, której W Polsce nie próbuje się im odebrać (powtarzam Wam, lewicowe
          szczekaczki: NIE PRÓBUJE). Celem było chyba tylko wkurzenie łysoli z MW.

A jeśli chodzi o tolerancję... Cóż... Jestem tolerancyjny dla: homoseksualistów
          i heteroseksualistów, chorych i zdrowych, białych i niebiałych. Mam przyjaciół
          w każdej z tych grup (wśród czarnoskórych to chyba niewiele:) i w żaden sposób
          nie dyskryminuję ich. Więc zanim zaczniesz mnie obrażać (a taki chyba miałeś
          zamiar), poznaj mnie po czymś więcej, niż po prześmiewczym nieco stylu, który
          często tu demonstruję.
    • Gość: kacper Prostytutki też mogą brać udział w tym marszu? IP: *.forweb.pl 24.11.05, 10:51
      Kakaowi chłopcy czują się dyskryminowani a co mają powiedzieć "kurtyzany" które
      tak często są opluwane przez ładniejszą część naszego społeczeństwa. Przecież
      część z nich "daje" bo nie ma co do garnka włożyć. Tolerancja to nie
      dyskryminacja więc...?
      • Gość: lukas_lodz Re: Prostytutki też mogą brać udział w tym marszu IP: *.netcologne.de 24.11.05, 19:12
        zlosliwie: heterycy nie lubia w kakao? (wg moich kolezanek wrecz przeciwnie :>)

co do prosytutek - oczywiscie, ze moga przyjsc!
      • Gość: jar Re: A babcie.. klozetowe i burdelmamy? IP: 212.191.172.* 24.11.05, 22:00
    • geograf taka dygresja 24.11.05, 11:24
      W godzinach popołudniowych [...] w rejonie Krakowskiego Przedmieścia i Nowego
      Światu powstały zakłócenia w ruchu ulicznym i komunikacji. Przyczyną ich była
      sytuacja, jaka wytworzyła się na terenie Uniwersytetu Warszawskiego, w wyniku
      nieodpowiedzialnych wystąpień grupy studentów, do których dołączyły się
      elementy chuligańskie [...] Na Uniwersytecie Warszawskim co pewien czas daje
      znać o sobie grupka awanturników, wywodząca się z kręgów bananowej młodzieży,
      której obce są troski materialne, prawdziwe warunki życia i potrzeby naszego
      społeczeństwa .[...] Oni to byli sprawcami wczorajszych zajść, wykorzystując
      jako pretekst usunięcie z uczelni dwóch studentów, znanych z anarchistycznych
      wystąpień na terenie Uniwersytetu.[...] Owej grupce prowodyrów udało się
      wczoraj wciągnąć część młodzieży studenckiej. Jest to tym bardziej godne
      ubolewania, że ci studenci nie uważali za wskazane odciąć się od szumowin,
      które dołączyły do nich, wykorzystując jak zawsze tego typu okazje do rozróby.
      Wystąpienia studentów UW przeniosły się poza mury uczelni na ulicę. Przechodnie
      przypatrywali się rozhisteryzowanym i rozkrzyczanym młodzieniaszkom początkowo
      z dezaprobatą, a potem z otwartym oburzeniem. Tym bardziej, że grupy studentów
      tamowały ruch uliczny w godzinach powrotu ludzi z pracy do domu.

Nie podpisana notatka opublikowana w dziale miejskim „Życia Warszawy” w 1968
      roku.
      • big_news Re: taka dygresja 24.11.05, 11:36
        Demagogia pierwszej próby. I jakże znamienna. Przyrównywać SŁUSZNE wystąpienia
        studentów w obronie relegowanych kolegów (skądinąd osób znanych wtedy mniej, za
        to dzisiaj powszechnie), z dzisiejszymi "akcjami" i posłużenie się w tym celu
        ówczesną notką prasową, to robienie ludziom wody z mózgy. Żeby nie określic tego
        piramidalną hipokryzją. Niektórym to już się mocno pomyliła (jakby powiedział
        "klasyk", J. Tomaszewski) odwaga z odważnikiem. Albo całkiem pomyrdało w głowie.
        • cassani chodzi o zasady 24.11.05, 11:38
          i o prawo - nie będę Ci tego drugi dzień wtłaczał bo się w końcu na mnie
          pogniewasz:)
          • cassani ale będę Cię pilnował :)) /nt 24.11.05, 11:39

• big_news Re: chodzi o zasady 24.11.05, 11:44
            No właśnie! Chodzi o ZASADY! Albo się je ma, albo nie. Jak się ich nie ma, to
            można się imać wszystkiego. Można się nawet posunąć do tego gówna, które
            przyklejając się do statku, krzyczy: płyniemy!
            A poza tym wtłaczaj mi. Byle nie męskie organy;)
            • cassani masz za karę: 24.11.05, 11:48
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=32396054&a=32413607

nic Ci nie wtłoczę bo:
        • geograf Re: taka dygresja 24.11.05, 11:39
          Bo chęć zorganizowania legalnej demostracji byłą NIESŁUSZNA.
          Ówczesna notka prasowa dobrze oddaje demagogię tamtych czasów. Tak gwoli
          przypomnienia jak władza potrafi się tłumaczyć ze swoich czynów. To odnośnie
          "słusznej i modelowej" akcji policji wg Dorna.
          • big_news Re: taka dygresja 24.11.05, 11:47
            O Dornie mów co chcesz. Ale przyznać mu rację powinieneś. Bo policja
            zlikwidowała NIELEGALNY marsz. Inna sprawa, że cały czas niektórzy nie chcą
            pamiętać KTO wydał jego zakaz. Pomijając wszystkie inne aspekty sprawy.
            • szakal_el Re: taka dygresja 24.11.05, 11:48
              Zakaz wydal PO-rodny prezydent miasta Poznania. Tylko powiedz mi dlaczego
              policja zainterweniowala brutalnie na koniec demonstracji. Moze powinni sie
              zajac wykrzykujacymi faszystowskie hasla Wszechmlodziakami?
              • big_news Re: taka dygresja 24.11.05, 12:15
                Właśnie widziałem odpowiedź Dorna, na podobnie zadane pytania w Sejmie.
                Stwierdził, że z manifestujących jedna osoba, powtarzam JEDNA, złożyła oficjalną
                skargę na policję. Otóż jeden z policjantów nadepnął chłopakowi na dłoń. To
                tyle, jeżeli chodzi o "poszkodowanych". Jednocześnie wytoczono wobec kilkunastu
                osobom postępowania, za wznoszenie zakazanych okrzyków i chuligańskie wybryki.
                Jak widzisz, nie pominięto i Twoich "faworytów".
                • Gość: leslaw_m Re: taka dygresja IP: *.lodz.msk.pl 24.11.05, 23:17
                  ciebie jak pałowali panowie z pienistej,to leciałes do ich przełozonych?
                  wiem,ze to inny kaliber,ale czy myslisz,ze spałowani przez policjantów pójdą na
                  skargę na policję?
            • geograf Re: taka dygresja 24.11.05, 11:53
              Obecny Prezydent Poznania został poparty przez PO, jednakże obecnie nie jest jej
              członkiem (od dłuższego czasu nie jest).
              Zatem?
              • big_news Re: taka dygresja 24.11.05, 12:17
                Był nie był, jest nie jest...
                Obecny wojewoda jest z nadania PZPR, o pardąsik, z SLD.
                A zatem?
                • geograf Re: taka dygresja 24.11.05, 12:19
                  nie wiem co gorsze.
                  być z nadania PZPR/SLD, czy k. Rydzyka i jego Radia.
                  • big_news Re: taka dygresja 24.11.05, 12:25
                    Wprawdzie nie mam nic wspólnego z rozgłośnią z Torunia, to jednak nie mam
                    żadnych wątpliwości:
                    gdybym MUSIAŁ opowiedzieć się po którejkolwiek ze stron, to w żadnym razie nie
                    optowałbym po stronie określanej w tym wypadku jako "lewicowa". Jednoznaczne
                    skojarzenia z największymi organizacjami przestępczymi i ludobójczymi w
                    historii, wykluczają, moim skromnym zdaniem, taką możliwość.
            • cassani Policja 24.11.05, 11:57
              statutowo ma chronić obywateli a nie zajmować się likwidacją czegokolwiek.
              Policja zgodnie z prawem powinna chronić wszystkich obywateli, także
              nielegalnie się zbierających. organizatorzy nielegalnego marszu mogliby potem
              zostać osądzeni przez niezawisły sąd i skazani wyrokiem za zorganizowanie
              nielegalnego marszu. Państwo policyjne to przezytek, Biggi. Nie marz o nim bo
              wymarzysz i pożałujesz.
    • cassani moja osobista propozycja marszu. 24.11.05, 11:47
      w przypadku kolejnego zakazu marszu ja proponuję zebrać się ustalonym dla
      marszu miejscu i przeprowadzić cichą pikietę. Ustalimy sobie hasło i nie
      będziemy go wykrzykiwać ale będziemy szeptali na przykład:
      "NIE PIKIETUJEMY TYLKO SPACERUJEMY"
      do tego bedziemy sobie szli gęsiego po Pietrynie, a każdy w ręce będzie trzymał
      własnoręcznie wykonany transparencik 6x2 cmrozpostarty na zapałkach z tekstem,
      np:
      "WOLNOŚĆ SŁOWA MIESZA W GŁOWACH" (ale nie upieram się - dowolność pozostawiam
      Wam)

I tak sobie będziemy spacerowali - ciekawe czy przyjedzie husaria i nas
      rozpędzi.
      • hrabia.mileyski Re: moja osobista propozycja marszu. 24.11.05, 15:14
        Czy naprawdę nie macie innych problemów? Dyskusje tego rodzaju nie mają końca,
        tymczasem w świadomości wielu zwolenników "parad" zaciera się wątek
        najistotniejszy: że sa wykorzystywani w bezwstydny sposób przez lewice i te
        wszelkie siły polityczne, które usiłuja budować kapitał polityczny na szkodzeniu
        nowej, wrogiej dla niej władzy. Żałosne jest to, ze z taka lubością wczytują sie
        w krytyczne głosy prasy europejskiej, której opinie o poszlakowanej opinii
        polskich władz niejako same prokurują. I już słychać głosy, ze państwo polskie
        nie przestrzega praw człowieka i łamie narodową konstytucję.
        Uczestnicy parad żądaja zaprzestania dyskryminacji i zrównania praw. To ja
        uprzejmie proszę o wskazanie takich przepisów w polskim prawie, które
        jednoznacznie wskazuja nie tylko na pomniejszanie praw jakiejkolwiek
        mniejszości, ale na nierówne traktowanie wszystkich obywateli. Bardzo czesto
        protestujący nie zapoznali się nawet z tekstem konstytucji, której łamanie głoszą.
        Nie ulega też wątpliwości, o jakie intencje i "równe prawa" chodzi środowiskom
        gejowskim."Geograf" pisze bez ogródek, że celem sa prawem zatwierdzone związki
        homoseksualne i zrównanie ich statusu ze statusem rodziny.Tyle tylko, że są to
        postulaty contra legem, czyli pozaprawne. O istnieniu takiego, czy innego prawa
        nie decyduje ulica, tylko ustawodawca. Tym samym istnieja lepsze sposoby na to,
        aby wpływać na kształt prawa. O ile środowiska homoseksualne są w stanie sie na
        tyle zorganizować, by zgodnie z demokratycznymi procedurami przedłożyć społeczny
        projekt ustawy do rozpatrzenia w sejmie.
        Jednak wola tymczasem uzywać głosu ulicy. Tylko pytanie, czy to jest ich własna
        wola.Lewica woli ulice, gdyż zastosowanie formalnych, demokratycznych procedur
        obnażyłoby jej głeboką hipokryzję - wie, że w przewidywalnym okresie czasu żaden
        sejm nie przegłosuje tego rodzaju ustawy. Znacznie łatwiej jest podkopywać
        zaufanie do rządu, wyciągając młodych ludzi na ulice i zbierać tego efekty w
        postaci ogólnonarodowej dyskusji nad prawami (rzekomo łamanymi) mniejszości i
        stawianie Polski w niekorzystnym świetle na forum miedzynarodowym.
        Należy tylko dodać, ze co bardziej myślacy homoseksualiści nie dali się wciągnąć
        w zaproponowana przez "przywódców" polityczną awanturę i z niesmakiem
        przyglądaja się w próby manipulowania soba przez "postepową" lewicę.
        Nie przecze, ze problem istnieje, ale jego geneza nie tkwi w systemie prawa,
        lecz w ostracyźmie większości społeczeństwa. Dlatego dla środowiska gejowskiego
        konieczne jest oderwanie się od manipulatorów, a skupienie się na społecznym
        przekazie wartości i zakresie tolerancji człowieka dla człowieka. I w koncu
        pojąć, ze to zagadnienie nie wiąże się z żadna opcją polityczną.
        Ważne bowiem jest dostrzeżenie, ze wolność dla jednych może oznaczać jej
        ograniczenie dla drugich. Teoretycznie w zakresie wyrażenia "wolność" istnieje
        wyrażenie "nietolerancja", a niekorzystne dla wolności jednych mogą być jedynie
        zewnętrzne objawy nietolerancji u drugich. Skupienie się na tych problemach
        wytrąci z ręki atuty wszelakich sił politycznych, żerujących na naiwności
        środowisk homoseksualnych. Spójrzcie, zwolennicy parad, na osiągniete przez was
        dotychczasowe rezultaty: zaostrza się podział społeczny, wzmógł się ostracyzm i
        nietolerancja, a na wszystkim stracił wizerunek państwa.
        • cassani Re: moja osobista propozycja marszu. 24.11.05, 15:27
          ładnie napisane i rozumiem Twój zamysł, z którym w wielu punktach się zgadzam.
          Lewica faktycznie wykorzystuje zamieszanie, ale raczej podpina sie pod nie niż
          je kreuje.
          Z grubsza nie chodzi o to czy geje mają spacerować czy defiladować. Chodzi o to
          że doszło drugi raz z rzędu iz władza, kierując sie własną oceną moralną,
          zabrania obywatelom prawa do wypowiedzenia sie w interesujących je kwestiach.
          Nawet jeśli kwestie te są władzy niemiłe - tym bardziej powinna zapewnić
          wolność wypowiedzi, bo czasy kiedy cały naród stał za partią i to okazywał 1
          maja minęły. W demokracji wygląda to trochę inaczej - nie można kazać policji
          pacyfikować demonstracje - nawet jeśli są nielegalne. Nielegalnością powinien
          zająć się niezawisły sąd a nie Policja. Policja nie ma funkcji wymierzania
          sprawiedliwości tylko zapewnienia bezpieczeństwa. Ja wiem że to frazesy - ale
          tak jest.
          Najbardziej zaś niepokojące jest naginanie prawa - twierdzenie że manifestacja
          mogła sprowokować huliganów jest co najmniej śmieszne - idąc tą droga dedukcji
          powinno się zabronić meczów piłkarskich wszystkich lig o czym wcześniej
          pisałem. Rządzący powinni się poruszać tylko i wyłącznie w granicach
          ustanowionego przez nich samych prawa, a nie szukać w nim luk. Bo tym, z
          sukcesami, zajmują się już przestępcy.
          • hrabia.mileyski Re: moja osobista propozycja marszu. 24.11.05, 16:28
            Widzę, ze trudno jest Ci oderwać sie od politycznego kontekstu w sprawie, która
            wymaga dyskusji o podstawach społecznego rozumowania i wartościach, które sa
            baza dla artykułowania poglądów.Zarówno jednej, jak drugiej strony.
            Ale też modna ostatnio tolerancja nie wymaga zgody na akceptację poglądów,
            wygłaszanych przez drugą osobę, ale na zaakceptowanie tej osoby i faktu, ze
            jakieś, chocby sprzeczne poglądy z naszymi, ta osoba posiada.
            Ja osobiście np. nie zgadzam sie z projektem prawnych związków homoseksualnych,
            ale tym samym nie odmawiam nikomu prawa ich głoszenia.
            Zauważ jedynie, ze dotychczasowe próby głoszenia pogladów w postaci parad -
            zarówno tej w W-wie, jak i w Poznaniu miały cechy prawie wyłacznie prowokacji
            politycznej. W pierwszym przypadku idący w pierwszym szeregu nielegalnej
            manifestacji czołowi przedstawiciele lewicy nie mieli nic wspólnego z
            homoseksualizmem, a protest skierowali na boczny tor, którym było zaszkodzenie
            Kaczyńskiemu. W drugim przypadku dopuszczono sie "próby sił" z nową władzą,
            chcąc ją sprowokować do daleko idacych w swych skutkach działań. Jeśli
            kalkulowano, że jednak zakaz demonstracji będzie utrzymany, to naiwnościa byłoby
            nie przypuszczać, ze przygotowana już była wersja o "brutalności policji", a co
            za tym idzie kierowania sie przez nowe władze w kierunku ograniczania
            demokracji.Niestety, skutek był taki, ze wielu w to uwierzyło.
            Dzisiaj w sejmie Dorn przedstawił opis wydarzeń, z których wynikało, ze akcja
            policji była "względna" i dotyczyła obydwu stron ulicznej konfrontacji.
            Należałoby spodziewać się głosów oburzenia i zarzucania kłamstw ze strony
            lewicy, ale nic takiego się nie stało.
            Sam nie piszesz prawdy, mówiąc, że cyt. "że doszło drugi raz z rzędu iz władza,
            kierując sie własną oceną moralną,
            > zabrania obywatelom prawa do wypowiedzenia sie w interesujących je kwestiach. "
            Oficjalnym powodem odmowy nie była"własna ocena moralna władzy", lecz ocena
            braku bezpieczeństwa dla uczestników demonstracji. Nie oceniam, czy słuszna, czy
            nie. Policja nie ruszyła do zmasowanego ataku, jak przedstawiaja to niektórzy,
            lecz wielokrotnie wpierw wzywała do rozejścia sie - bądź co bądź policja miała
            rozkaz rozproszenia nielegalnej z punktu widzenia prawa demonstracji.
            Faktyczne wydarzenia też nie przemawiaja za szczególną brutalnością sił policyjnych.
            Ale powtarzam - taki scenariusz wydarzeń był wcześniej przygotowywany i całe w
            tym szczęście, ze policja nie dała sie sprowokować.
            Co do naginania prawa - w końcu nie wiadomo, komu dokładnie to przypisać, o ile
            poważnie możemy o tym pisać, że to zjawisko faktycznie wystapiło.
            Nie wiem, czy się ze mną zgodzisz, ale moim zdaniem obie strony pominęły źródło
            protestu, o ile za takie źródło można w tym wypadku uważać postulaty gejów.
            Kwituję to w ten sposób: na prowokację polityczna lewicy odpowiedziano
            polityczną kontrakcją.
            Dodatkowym elementem gry lewicy było wciągnięcie do manifestacji "zielonych",
            mniejszości narodowych i niepełnosprawnych (pożałowania godna ohyda
            manipulantów). W moim rozumieniu miało to zneutralizować jednoznaczny,
            homoseksualny wątek - a wiec wyciszyć społeczny ostracyzm.
            Co do prównywania z meczami piłkarskimi - akurat porównanie nietrafione, bowiem
            w tym przypadku po obu stronacj mamy do czynienia z chuliganami, a ci nie moga
            bezkarnie pustoszyć miast.Problem ten istnieje we wszystkich krajach świata,
            tyle że nikt nie zastanawia się nad zagrożeniem demokracji z tej strony.
            To jedynie problem porządku publicznego.
            • Gość: Hrabina Potocka Alez Drogi Hrabio ! Tak nie wypada... IP: *.cybernet.ch 24.11.05, 19:04
              Drogi Hrabio ! Tak nie wypada...
              --------------------------------

Moje zdanie. Moja opinia:

Rzady PiS-u to zagrozenie dla demokracji w Polsce !!!

PiS uwlacza dobremu imieniu Polski w Europie.

Zakaz marszu w Poznaniu to czyste bezprawie i kpiny z demokracji.

PiS i LPR w Poznaniu mialy w tym bezprawiu niezly udzial !!!

Zorganizowane Faszystowskie bojowki i hasla "przeciwnikow" marszu to fakt !!!

Na faszyzm sie nigdy nie zgodze.

Postulaty gejow i lesbijek w pelni popieram !!!

Przypominam, ze inicjatywa "partnerstwa osob tej samej plci" wyszla ze strony
              mlodego Protestantyzmu w Europie - a nie ze strony lewicy, jak uwazaja
              pozbawieni wiedzy ludzie.

Takie rzeczy trzeba wiedziec !!!

Rzymsko-katolicki kler ucieka od tego faktu, jak tylko moze.

Wielu teologow katolickich nie zgadza sie z oficjalna linia Watykanu.

Synody Kosciola Ewangelickiego w Europie Zachodniej powiedzialy TAK
              partnerstwu gejow i lesbijek !

Lewica popiera te chrzescijanska inicjatywe.

Nie rozumiem, co ma byc w tym zlego ?!...

P. S.
              Niedlugo nie bedzie wolno byc wolnym
              chrzescijaninem w tzw. wolnej Polsce ?!...

Jak tak dalej pojdzie...
        • geograf Re: moja osobista propozycja marszu. 24.11.05, 15:48
          Bredzisz człowieku, bredzisz...
          • hrabia.mileyski Re: moja osobista propozycja marszu. 24.11.05, 16:37
            Do kogo było to "bredzisz"?
            • Gość: dziad_nieborak To chyba wynika z konstrukcji "drzewka"?? /nołnoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 16:44
              • hrabia.mileyski Re: To chyba wynika z konstrukcji "drzewka"?? /no 24.11.05, 16:47
                Mam watpliwości, widząc wydrukowaną godzine wysłania postów.
                • Gość: kleofas Musisz hrabio zrozumieć IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 24.11.05, 17:15
                  że na tym forum PiS jest winny wszystkich plag egipskich. W Poznaniu prezydent z
                  PO razem z wojewodą z SLD zakazali parady a według tutejszych forumowiczow i tak
                  winny jest PiS. Tutaj każdy wątek podciągany jest pod politykę tylko po to żeby
                  popieprzyć o moherowych beretach, Kaczyźmie i PiSuarach. Kilku mędrców z
                  cassanim na czele nawet w zupie rybnej dopatrzy się Kaczki...:)
                  • hrabia.mileyski Re: Musisz hrabio zrozumieć 24.11.05, 17:23
                    Ja to wiem. Może zbyt rzadko piszę, ale sporo czytam.
                    Poza tym odpowiadanie na niektóre posty mija sie z jakimkolwiek celem, jeśli ma
                    się na uwadze szacunek dla gatunku homo sapiens.
    • geograf W Łodzi legalnie 24.11.05, 19:00
      wiadomosci.onet.pl/1201338,11,item.html
      "Nie" dla wiecu równości w Gdańsku; inne miasta dają zgodę
      Tylko w Gdańsku władze miasta zakazały zorganizowania w niedzielę wiecu
      "Reanimacja demokracji. Marsz Równości idzie dalej", powołując się na względy
      formalne. Organizatorzy zapowiadają, że i tak będą manifestować.
      Zgodę na protesty w weekend wydały za to władze Elbląga, Łodzi, Krakowa i
      Rzeszowa. Decyzje w sprawie wieców w Warszawie i w Poznaniu zapadną w piątek.

Akcję organizuje Ogólnopolski Komitet "Solidarni z Poznaniem" - organizacje,
      partie polityczne, osoby prywatne, które chcą zaprotestować przeciwko
      zakazywaniu przez władze organizowania pokojowych demonstracji, takich jak
      ostatnio Marsz Równości w Poznaniu.

"Polska demokracja wymaga reanimacji (...) Wiece są wyrazem protestu przeciwko
      postępującemu procesowi ograniczania i łamania praw człowieka w Polsce. To jest
      chwila, żeby pokazać władzy, że nie godzimy się na nowe warunki wolności tylko
      dla wybranych obywateli o prawicowych poglądach" - głosi fragment oświadczenia
      Ogólnopolskiego Komitetu "Solidarność z Poznaniem", organizującego manifestacje.

Zdaniem organizatorów, ostatnie wydarzenia w Poznaniu pokazały, że Polska nie
      jest "państwem prawa", a władza publiczna "ma za nic konstytucję i wolności
      obywatelskie".

"Marsz Równości nie zatrzymał się na Półwiejskiej w Poznaniu. Marsz Równości
      idzie dalej po całym kraju" - czytamy w odezwie.

"Niepokojący jest fakt, iż w stolicy wolności - Gdańsku, symbolu walki o prawa
      obywatelskie, odmawia się zgody na manifestację przeciwko powrotowi do
      autorytaryzmu, który miał miejsce w Poznaniu, a wcześniej w Warszawie" - napisał
      przewodniczący Partii Demokratycznej Władysław Frasyniuk.

W Gdańsku wiec miał się odbyć w najbliższą niedzielę na placu Solidarności przed
      Pomnikiem Poległych Stoczniowców.

Jak poinformował inspektor Piotr Piotrowski z Referatu Informacji i Komunikacji
      Urzędu Miejskiego w Gdańsku, podstawą odmownej decyzji były m.in. błędy formalne
      we wniosku. Jego autor, lider gdańskiego oddziału Kampanii Przeciw Homofobii
      (KPH) Artur Czerwiński określił jako miejsce manifestacji "Plac Trzech Krzyży",
      a taki w mieście nie figuruje.

Gdański magistrat uzasadnił swoją decyzję także tym, że wnioskodawca nie
      określił trasy przejścia 200 uczestników na miejsce zgromadzenia, co
      uniemożliwia spełnienie obowiązku gminy "skierowania oddziałów policji w celu
      ochrony uczestników".

Organizatorzy deklarują, że wiec w Gdańsku odbędzie się mimo braku zgody
      miejscowych władz. Według Czerwińskiego, na manifestację przyjdzie kilkadziesiąt
      osób, bo "nie uda mu się ich już powstrzymać". Zapowiada także, że odwoła się od
      decyzji magistratu do wojewody pomorskiego.

Szef gdańskiego oddziału KPH nie widzi nic kontrowersyjnego w pomyśle, aby wiec
      gejów i lesbijek odbył się przed Pomnikiem Poległych Stoczniowców.

"Dobrze wiemy, że wśród ludzi, którzy walczyli w czasach opozycji z dyktaturą
      komunistyczną, byli ludzie o bardzo różnych poglądach, różnej płci, w różnym
      wieku, również różnej orientacji seksualnej" - dodał Czerwiński.

Dodał, że plac przed Pomnikiem Poległych Stoczniowców jest jedną z dwóch
      lokalizacji w Gdańsku, wskazanych przez magistrat na zorganizowanie
      manifestacji. Piotr Piotrowski z Referatu Informacji i Komunikacji Urzędu
      Miejskiego w Gdańsku twierdzi, że nie jest to prawdą, gdyż miejsce ewentualnej
      demonstracji wskazuje dowolnie we wniosku jej organizator.

Członek zarządu krajowego Zieloni 2004 Beata Maciejewska zaznaczyła natomiast,
      że wiece w sobotę i niedzielę organizowane są głównie przez osoby heteroseksualne.

"To nie jest tak, jak państwo chcielibyście prawdopodobnie to przedstawić, że
      oto geje i lesbijki robią skandal, bo spotykają się na Placu Trzech Krzyży. Otóż
      nie. My walczymy o podstawowe prawa człowieka do zgromadzeń. Jesteśmy ludźmi
      takimi samymi jak stoczniowcy" - podkreśliła działaczka.

Maciejewska zapowiedziała, że po odmowie władz Gdańska w sprawie wiecu
      poinformuje sieć organizacji praw człowieka na całym świecie" o tym, że władze
      Gdańska "łamią prawa człowieka".

"Miasto Gdańsk wpisuje się w cudzysłowie w promocję Polski na arenie światowej i
      międzynarodowej, bo o łamaniu praw człowieka w Polsce piszą nawet na Jamajce" -
      dodała.

Zgodę na wiece wydały do tej pory urzędy miejskie w Elblągu, Łodzi, Krakowie i
      Rzeszowie.

Termin wydania decyzji przez Urząd upływa w piątek, ale nie ma przesłanek, aby
      zakazać zgromadzenia, bo wniosek jest poprawny pod względem formalnym -
      powiedział Marcin Rosołowski z Urzędu Miasta Warszwy.

Także w piątek zapadnie decyzja o wiecu w Poznaniu.

"Trwają konsultacje z policją" - powiedziała dyrektor wydziału spraw
      obywatelskich Urzędu Miasta Poznania Katarzyna Wilk.

W sobotę odbędzie się więc na pewno wiec w Krakowie, zaś w niedzielę - w
      Elblągu, Łodzi, Rzeszowie.

W minioną sobotę, wbrew zakazowi władz miasta i województwa, przez dwie godziny
      w centrum Poznania kilkaset osób demonstrowało poparcie dla praw mniejszości.
      Doszło do szarpaniny z policją; kilkudziesięciu uczestników marszu zostało
      zatrzymanych; zarzucono im udział w nielegalnej manifestacji. Marszu Równości
      zakazał prezydent Poznania Ryszard Grobelny, a jego decyzję podtrzymał wojewoda
      wielkopolski Andrzej Nowakowski. Podstawą zakazu była obawa o mienie znacznej
      wartości - jakie, zdaniem prezydenta i wojewody, mogłoby zostać zniszczone
      podczas marszu.

W skład Ogólnopolskiego Komitetu "Solidarność z Poznaniem" wchodzi kilkanaście
      organizacji i partii, m.in. Demokratyczna Unia Kobiet (Gdańsk), Federacja
      Anarchistyczna (Gdańsk), Federacja Młodych Unii Pracy (Gdańsk), Fundacja Kultura
      dla Tolerancji (Kraków), Kampania Przeciw Homofobii, Partia Demokratyczna-
      demokraci pl. (Gdańsk), Porozumienie Kobiet 8 Marca (Warszawa), Zieloni 2004.
      • Gość: lukas_lodz Re: W Łodzi legalnie IP: *.netcologne.de 24.11.05, 19:15
        Szkoda, ze mnie nie bedzie :/

Mam nadzieje, ze bede mogl gdzies potem zdobyc fotki... ;)

Ciekawe czy P.Strzalka pojdzie :>
        • pawel-strzalka Re: W Łodzi legalnie 24.11.05, 19:29
          Gość portalu: lukas_lodz napisał(a):

> Ciekawe czy P.Strzalka pojdzie :>

Pan Strzałka ma w tym czasie ciekawsze rzeczy do roboty, poza tym jest
          ignorantem, ma gdzieś wolność słowa i przekonań bo i tak mówi i robi co mu się
          podoba i nie musi w tej sprawie krzyczeć ludziom pod oknami. Poza tym się nie
          wyspał i nie chce mu się nawet czytać o co dokładnie chodzi z tym marszem.
          • Gość: zuzka Re: W Łodzi legalnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.05, 21:23
            Dobrze, że władze chociaż jednego miasta zachowały się normalnie. My w
            Warszawie czekamy na odpowiedź - i ciekawe, czego możemy się spodziewać.
            Trzymajmy się razem ciepło i pokażmy całej Polsce, że są ludzie normalnie
            myślący. Na następnych manifestacjach będzie nas coraz więcej.
          • Gość: lukas_lodz Re: W Łodzi legalnie IP: *.netcologne.de 25.11.05, 15:46
            > Poza tym się nie wyspał i nie chce mu się nawet czytać o co dokładnie chodzi
            z tym marszem.

po 19. niewyspany? :/
            • pawel-strzalka Re: W Łodzi legalnie 25.11.05, 23:20
              czy ja byłem kiedys wyspany? od września z pewnością nie, więc proszę mi tu
              bez :/-ania!!! :)
      • cassani skoro jest dozwolony 25.11.05, 08:30
        to mało kto przyjdzie i na mało kim marsz zrobi jakiekolwiek wrażenie.
        Mam nadzieję ze naszemu neo-mini-Piłsudskiemu - Kaczyńskiemu uswiadomi to jakim
        idiotyzmem był zakaz i jak on sam przyczynił się do rozwoju suchu gejowskiego w
        Polsce. Powinien otrzymać honorowego gejowego Ch..oris Causa.
        • Gość: Maciek Re: skoro jest dozwolony IP: *.bremultibank.com.pl 25.11.05, 11:23
          a ja bym chetnie poparł ten przemarsz i wziął w tym udział, ale...ale
          wytworzyła się dziwna atmosfera wokół całej sprawy (ta narastająca agresja w
          niektórych głowach), że poczułem strach jak pomyślałem o tych wszystkich
          osobnikach którzy będa tylko czychać na to aby komuś przywalić (w tym i mnie),
          i choćby przeciwko nim chciałbym zaprotestować, tyle, że nie narażając się na
          to iż wróce do domu (o ile dam rade sam) z rozbitą głową. Mało tego już wiem,
          że na policję (ochronę) nie mam co liczyć, bo jak dojdzie do zamieszek to nie
          będą patrzeć kto, tylko będą lali gdzie popadnie. Więć moge dostać podwójnie i
          od chuliganów i od policji....
    • Gość: nie równy Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:40
      Zanim progejowy admin skasuje moją wypowiedz chce zaznaczyc ze jestem przeciw
      osobnoikom wkladającym sobie penisy w odbyty bo uważam, że to jest niesmaczne i
      już takiem mam zdanie... wolno mi je miec?
      • Gość: Pan_toflarz Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 25.11.05, 11:42
        Wkładanie penisa w odbyt generalnie jest do dupy.
        • Gość: lukas_lodz Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.netcologne.de 25.11.05, 15:43
          generalnie to heterycy tez wkladaja swoim pania... ale oczywista nie wolno
          generalizowac ;)
        • Gość: lukas_lodz Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.netcologne.de 25.11.05, 15:45
          i dalej... w tych marszach zbytnio nie chodzi o wkladanie czegos w cos... :/
          chodzi o wolnosc slowa - gdyby nie Poznan, nie bylo by ich. kropka ;)
      • gray Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 25.11.05, 11:54

znaczy, generalnie, próbowałeś ustami czy jak?
      • Gość: student Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.devs.futuro.pl 26.11.05, 00:36
        No i widzisz w manifestacji chodzi o to żeby własnie szanować poglady kazdego a
        nie napier**** sie kamieniami jak mlodzież wszechpolska. Kazdy ma swoje zdanie,
        i to powinno sie szanować. Możesz nie lubic wkładania penisa w odbyt ale
        uszanuj to, że są ludzie który to lubią.
        • Gość: literka_m Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.client.mchsi.com 26.11.05, 03:39
          > No i widzisz w manifestacji chodzi o to żeby własnie szanować poglady kazdego

ale chrzanisz czlowieku. kazdy ma prawo miec swoje zdanie i nikt nie zabrania
          nikomu robic ze swoim penisze co mu sie podoba (byle nie publicznie). Natomiast
          nie kazdy ma miec prawo drzec morde na ulicy o swoich pogladach, zauwazasz
          roznice?
          • Gość: lukas_lodz Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.netcologne.de 27.11.05, 18:15
            gej nie moze? ksiadz moze? jakie to uczciwe... ;)
          • gray Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 27.11.05, 18:31
            Gość portalu: literka_m napisał(a):

> Natomiast nie kazdy ma miec prawo drzec morde na ulicy o swoich pogladach

no właśnie, jak by ci to powiedzieć, tu się mylisz.
    • memento77 zdjęcia 27.11.05, 14:23
      nic się nie działo, nuda

toya.net.pl/~kajetan/tolerancja/
      • Gość: genderUŁ Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 14:32
        masz wiecej zdjęć? chciałabym zobaczyc
      • mamadoo Mimo desczu...nudno również nie było... 27.11.05, 14:39
        Przyszło całkiem sporo ludzi, zapełnił się cały pasaż Schillera. Podejrzewam, że
        mogło przybyć nawet 300 lub 400 osób. Federacja Anarchistyczna, Amnesty
        International, pani z Fundacji Helsińskiej, Sylwester Pawłowski, Bogumił-dawny
        wojewoda (już bez wąsika),jeden z aktorów łódzkich (nie pamiętam nazwiska ale
        twarz dziwnie znajoma). Pojawiły sie flagi SDPL, Demokratów.pl . Przemówił nawet
        przedstwiciel Republikanów (kto to są...?) najpierw wygwizdany, a potem bito mu
        brawo. Policji było sporo...Po bramach i w nieco większej odległości stali
        panowie z napisami lonsdejl na ubraniach...Powiało nieco wszechpolską grozą.
        Jeden z panów, który miał wpięty szczerbiec w klapę cyfrówką robił zdjęcia
        uczestnikom zgromadzonym wokół pomnika Leona. Oczywiście na czas zdjęć zdjął
        znaczek, z którym wcześniej był widziany pod urzędem miasta.
        Nie sądziłem, że zjawi się tylu ludzi, którzy chcą zamanifestować swoje
        niezadowolenie z tego co się dzieje wokół...
        • Gość: łysy z kijem trele morele IP: *.forweb.pl 27.11.05, 15:44
          Więcej było gapiów niż manifestujących. Cała ta demonstracja wypadła żenująco.
          • mamadoo srutututu... 27.11.05, 16:27
            > Więcej było gapiów niż manifestujących.
            Trudno odróznić gapia od manifestanta.
            >Cała ta demonstracja wypadła żenująco.
            Dla ciebie może tak, dla mnie.
            • geograf Re: srutututu... 27.11.05, 18:26
              Gapie stali po drugiej stronie ulicy,
              manifestanci- jak najblizej "centrum";)

Swoja droga- z tym "siuostrzenstwem" i "braterstwem", to chyba ktos przesadzil...
              Podobnie jak z naglosnieniem:/
            • brite bum cyk cyk 27.11.05, 18:28
              Manifestacja zrobiła co miała zrobić - zamanifestowała - więc imprezę chyba
              można zaliczyć do udanych. Przesłanie było rzeczowe, z marginalnym wspomnieniem
              o mniejszościach seksualnych. Irytowało mnie tylko to wymuszone skandowanie
              hasełek, na siłę.
              • geograf Re: bum cyk cyk 27.11.05, 18:53
                Do któej trwał "wiec"?
                W moim odczuciu spokojnie mógłby się skończyć po 30 minutach podziękowaniami i prośba o pokojowe rozejście się.
                Hasła były niezbyt porywające i wymuszone..
                ALE!
                I tak przyszlo duzo osob i tak dobrze,ze sie odbylo, a reszta to tylko doswiadczenie na przyszlosc i satysfakcja:)
                • memento77 Re: bum cyk cyk 27.11.05, 18:58
                  Dlaczego piszecie, że było dużo ludzi ? To nieprawda, była garstka osób
                  zainteresowanych i prawie tyle samo gapiów.

Już dawno nie widziałem na łódzkim wiecu tak mało osób.
                  • geograf Re: bum cyk cyk 27.11.05, 19:01
                    Na ktorym wiecu byles i co to znaczy dla Ciebie malo ludzi?
                    • memento77 Re: bum cyk cyk 27.11.05, 19:05
                      Cały czas mówimy o dzisiejszym, takie mam wrażenie.

Byłem na wielu wiecach, marszach, itp.(jako obserwator na większości).
                      Dzisiejszy wypadł słabiutko.
                      • geograf Re: bum cyk cyk 27.11.05, 19:14
                        biorac pod uwage pogode oraz wydanie zgody na ten wiec- nie ma sie co dziwic.
                        Bylo okolo 150. Malo,ale bez przesady.
                        • memento77 Re: bum cyk cyk 27.11.05, 19:25
                          Co masz na myśli mówiąc o wydaniu zgody? lepszej decyzji nie mógł podjąc
                          Kropiwnicki.
                          • Gość: niezerwany gwint Re: bum cyk cyk IP: *.mnc.pl 27.11.05, 19:38
                            geograf wolalby zeby zgody nie bylo - wtedy przyszloby wiecej 'oburzonych'. o to
                            chodzi w tych wiecach - oburzac ludzi na sile.
        • Gość: Destroyer Re: Mimo desczu...nudno również nie było... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 21:05
          To chyba jakiś pijany byłeś, bo żeby te 300 lub 400 osób tam zobaczyć, musiałeś
          widzieć co najmniej podwójnie. A i tak musiałbyś odjąc liczbę przechodniów i
          zwykłych gapiów - wtedy ta Twoja cudowna frekwencja nie byłaby taka wysoka.
          Poza tym była to czysta pokazówa - przeraziłby cię rzeczywisty poziom
          szczerości uczestników. Federacja Anarchistyczna przyszła z zasady
          przeciwstawiania się każdej formie władzy, a nie dlatego, że chcą równości.
          SDPL i Demokraci.PL przywlekli swoje tyłki z powodów czysto politycznych, by
          zwiększyć swoje szanse w następnych wyborach poprzez poparcie sprawy
          równouprawnienia dla homoseksualistów. Zrobili to dlatego, że nie za dobrze
          jest się ocenianym, gdy popiera się obecny rząd. Więc stanęli po drugiej
          stronie barykady. Proste. A jeśli chcesz mówić o braku równości i tolerancji,
          to dam ci o wiele lepszy przykład - jeśli w tym kraju powie się coś dobrego o
          PiSie, Lechu Kaczyńskim i jego bracie lub wyrazi swój brak poparcia dla sprawy
          gejów i lesbijek, to od razu człowiek jest okrzyknięty homofobem, (k)faszystą,
          anty-semitą i co tam jeszcze. Nie mówiąc już o posiadaniu moherowego nakrycia
          głowy typu beret. ;-) Jeśli nie popieram legalizacji związków homoseksualnych
          to od razu jestem skreślony. To jest dopiero brak równości i tolerancji!
          • gray Re: Mimo desczu...nudno również nie było... 27.11.05, 21:12
            Gość portalu: Destroyer napisał(a):

> Federacja Anarchistyczna przyszła z zasady przeciwstawiania się każdej formie
            > władzy, a nie dlatego, że chcą równości.

krótko mówiąc - wg. anarchistów równość opiera się na braku władzy.

> SDPL i Demokraci.PL przywlekli swoje tyłki z powodów czysto politycznych, by
            > zwiększyć swoje szanse w następnych wyborach poprzez poparcie sprawy
            > równouprawnienia dla homoseksualistów. Zrobili to dlatego, że nie za dobrze
            > jest się ocenianym, gdy popiera się obecny rząd. Więc stanęli po drugiej
            > stronie barykady. Proste.

byli za równouprawenieniem również przed wyborami parlamentarnymi i
            prezydenckimi. proste.

> Jeśli nie popieram legalizacji związków homoseksualnych
            > to od razu jestem skreślony. To jest dopiero brak równości i tolerancji!

z jakiego powodu nie popierasz? nie powinno się tolerować nietolerancji.
            • Gość: Destroyer Re: Mimo desczu...nudno również nie było... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 21:26
              Brak władzy z pewnością jest równoznaczny równości... Wyczyść dobrze okularki,
              bo chyba nie widzisz, jaka jest rzeczywistość. Albo jesteś ciężkim przypadkiem
              idealisty zaślepionego jakąś nierealną wizją.

A to, że SDPL i Demokraci.PL wcześniej mówili o równouprawnieniu dla
              homoseksualistów nie oznacza, że była to prawda. Prędzej był to chwyt
              przedwyborczy niż prawdziwa obietnica, którą by spełnili. Prawa gejów i
              lesbijek i tak zeszłyby na dalszy plan.

A dlaczego nie popieram legalizacji związków gejów i lesbijek, to moja sprawa,
              ale mam do tego prawo. Tak samo jak prawo do odmiennego zdania czy podobnego
              mają wszyscy ludzie. Nie zamierzam biegać za homoseksualistami z kijem
              baseball'owym, ani wysyłać ich do obozów, czym grożą im łyse osiłki itp., Nie
              zabraniam urządzania pokojowych wieców, ale mogę myśleć, to co chcę. Tymczasem
              ilekroć mówię co myślę, spotykam się z nietolerancją, więc ci, którzy jej tak
              pragną sami nie dają najlepszego przykładu. Zamiast wysunąć argumenty, by mnie
              przekonać, zaczynają człowieka wyzywać od najgorszych. Widać, sami nie są
              pewni, co myśleć i wszystko, na co ich stać to puste hasła.
              • mamadoo Re: Mimo desczu...nudno również nie było... 27.11.05, 21:51
                > przekonać, zaczynają człowieka wyzywać od najgorszych. Widać, sami nie są
                > pewni, co myśleć i wszystko, na co ich stać to puste hasła.

oni, oni, oni....!!!
    • Gość: h Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : IP: *.toya.net.pl 27.11.05, 22:14
      dupa służydo srania, nie do ru*****a.
    • Gość: xxl14 Łódź dziękuje Poznaniowi IP: 62.233.181.* 28.11.05, 20:44
      Muszę to napisać. Piękne miasto Poznań niestety zasłynęło w Polsce również pewnymi dyrygentami, tudzież arcybiskupem. Nie chcę
      mówić, że jesteście kolebką dewiacji, ale w łódzkiem takich przypadków nie było.
    • ne_01 Re: Marsz Równości idzie dalej - także w Łodzi! : 30.11.05, 12:23
      jestem homofobem, ale jak tak dalej pojdzie, to bede maszerowal razem z
      homoseksualistami... ;|
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka