Dodaj do ulubionych

NASZA GMINA

02.12.05, 09:20
Zapraszam do dyskusji tych, którzy myślą o tym, aby coś zrobić dla dobra
naszej, ukochanej, małej ojczyzny jaką jest Gmina Żychlin. Może będzie to
zarodkiem do tworzenia wspólnego ugrupowania o nazwie NASZA GMINA. Przecież my
w tej gminie, mieszkamy, pracujemy, chodzimy do szkoły, do niej wracamy jak do
matki. Więc musimy ją kochać, dbać o
nią,.................................................
Obserwuj wątek
    • ibir1 Re: NASZA GMINA 02.12.05, 09:33
      Proponuję na wstępie, ideę tworzenia grup dyskusyjnych, rozpowszechnić w młodym
      środowisku nauczycielskim, zaznaczam młodym. Trafić do młodych z firm
      żychlińskich i z okolic. Uważam, że nie powinno być trudności w czasach
      komputeryzacji, telefonów, itp. Przekonywać, przekonywać, przekonywać,
      ..........................
      • zychlin2006 Re: NASZA GMINA 03.12.05, 00:14
        każda szanująca się organizacja posiada swoje "KNOW HOW?"
        niestety nie jest to zwrot przetłumaczalny dosłownie, ale chodzi o to, że każda
        organizacja musi odpowiedzieć sobie na szereg podstawowych pytań dotyczących
        jej dalszej egzystencji, rozwoju, obecności w otoczeniu. DlACZEGO ISTNIEJEMY?
        DO CZEGO DĄŻYMY? CZYM DYSPONUJEMY? JAK MOŻEMY OSIĄGĄĆ SWOJE CELE?
        Know how jest przede wszystki wdrażane w firmach. Poprzez te najmniejsze
        (biznes plany) skończywszy na tych z półki Coca-Coli czy Helwett'a Packard'a.
        Ten sposób myślenia nie może być ignorowany również w
        organizacjach "nonprofit", takich jak gminy. Od tego powinno się wszystko
        zaczynać. Od wpojenia zasad i celów powinno się zacząć całą operację
        uzdrawiania naszej wielkiej ojczyzny Żychlina. Czy urzędnicy mogą świadomie i z
        pełną premedytacją dążyć do pełnego wykorzystania swojego bogatego
        doświadczenia i możliwości prawnych jeśli ich jedynym Know how jest
        uzupełnianie zawartości ich portfela/żołądka?
        Każdy z nas ma swoje know how, jeśli nawet o tym nie wie.
        Proponuję zatem zmianę kierunku poszukiwań. Omińmy na razie dyskusję KTO?
        Zajmijmy się dyskusją JAK?
        JAKA JEST NASZA MISJA?
        JAKIE SĄ NASZE CELE?
        JAK MOŻEMY JE OSIĄGAĆ?
        JAKIE MAMY SZANSE?
        JAKIE MAMY ATUTY?
        JAKIE ISTNIEJĄ ZAGROŻENIA?
        JAKIE MAMY SŁABOŚCI?
        jeśli nie chcemy skończyć debaty na naszych żarliwych dyskusjach to musimy
        odpowiedzieć sobie na każde z tych pytań. tak na początrk.
        powodzenia
        Aaarbuz
        • edmurphy Re: NASZA GMINA 03.12.05, 00:52
          Bardzo trafnie to ująłeś: nie kto, ale jak i co. Postawionymi pytaniami
          uporządkowałeś dyskusję. Brawo!
          Myślę, że możemy zacząć formułowanie odpowiedzi. Teraz juz trochę późno, a za
          mną ciężki dzień i trochę nie chce mi sie stukać w klawiaturę, więc może tylko
          zacznę:
          NASZA MISJA:
          Rozumiem, że masz na myśli misję gminy, a więc całej społeczności pod
          kierunkiem jej władz i innych mogących włączyć się w jej realizację w sposób
          produktywny czy efektywny instytucji itd.

Naszą misją jest stworzenie w tej gminie warunków do godnego życia dla
          wszystkich jej mieszkańców. Godne życie to życie bez lęku przed głodem,
          komornikiem, eksmisją z mieszkania itd. A więc PRACA to pierwszy cel jaki przed
          nami stoi.
          Jak możemy go osiągnąć? Przez promocję gminy, pozyskiwanie inwestorów,
          wykorzystanie środków unijnych, ulgi dla podejmujących dział. gosp., i właściwą
          atmosferę współpracy z już istniejącymi firmami, wytworzenie przyjaznej aury
          wokół gminy od szczebla powiatu począwszy...

Na razie kończę, to takich kilka ogólników, do których mam nadzieję się
          dopiszecie z następnymi lub mnie poprawicie. Zychlin2006 otworzył dyskusję, a
          ja do niej zachęcam. Byle konkretnie.
          • ibir1 GMINA powinna być NASZA 04.12.05, 12:40
            Pięknie. To mi się zaczyna coraz bardziej podobać. Oby marzenia stały się
            faktem. Tylko należałoby poprzez nasze forum zwołać ŻYCHLIŃSKIE MŁODZIEŻOWE
            FORUM MŁODYCH w jakimś określonym miejscu z wcześniej opracowaną strategią wg.
            waszych tematów. Ja wiem, że mogą być kłopoty w organizacji tego spotkania, np.
            lokal. Ale myślę, że młodzież potrafi coś takiego zorganizować w sposób
            profesionalny z wielką kulturą. Podpowiem, że mółby to być jakiś lokal w jednej
            ze szkół, w dawnym GOK-u po kinie LECH lub innym miejscu według upodobań
            organizatorów. Życzę powodzenia. Czas ucieka !
            • edmurphy Re: GMINA powinna być NASZA 04.12.05, 13:22
              Nie widzę chętnych do tworzenia tego swoistego programu, a szkoda. Uważacie, że
              nie mamy szans na stworzenie swojego miejsca na ziemi tu w Żychlinie, że ta
              gmina nie ma żadnych atutów?
              Moim zdaniem ma. I szanse na dobrą przyszłość i atuty.
              Choćby taki ktoś kto podpisuje się Żychlin2006. To atut i szansa tej gminy. Pod
              warunkiem, młody człowieku, że naprawdę chcesz coś zrobić dla tej gminy, a nie
              zrobić na tej gminie karierę, tak jak np. Tarka. Choć kariera tego pana taka
              sobie i jak sobą nic nie reprezentował, tak nie reprezentuje, to jednak dzięki
              naszemu poparciu, czyli głosom oddanym na niego w kolejnych wyborach, zrobił
              się z niego lokalny polityk. Choć dla Żychlina nie zrobił nic, w każdym razie
              nic dobrego i nic już nie zrobi.
              Ja na Ciebie Żychlin2006 zagłosuję, jeśli przedstawisz dobry plan działania,
              ale już teraz ostrzegam: będę Ci patrzył na ręce. Karierowiczów takich, jak
              Tarka, już mam dość. Basta.
              Rozgadałem się nie na temat, bo chciałem pisać o naszych szansach i
              zagrożeniach. Jeszcze tu więc wrócę, ale na razie dość.
              • ukash1983 Re: GMINA powinna być NASZA 04.12.05, 16:35
                Myślę, że jest to temat dość poważny i nie każdy może się tutaj wypowiedzieć. Trzeba być dobrze zorientowanym w sytuacji, żeby nie wypisywać głupot. Wiadomo, że wszyscy chcemy aby było nam DOBRZE a nawet LEPIEJ w naszym mieście, tylko musimy zdać sobie sprawę czym dysponujemy. No właśnie, myśle, że łatwiej będzie ocenić jakiś program niż dopiero go tworzyć. Wiemy o co chcemy walczyć, ale jak mamy walczyć tutaj musi już ktoś pokierować...
                Żychlin2006 jakie masz plany?
                • edmurphy Re: GMINA powinna być NASZA 04.12.05, 17:37
                  Ukash, przemawia przez Ciebie głęboka i dojrzała mądrość oraz uczciwość. To nie
                  kpina. Skoro nie wiesz JAK to napisz CO, CZEGO brak w naszym mieście, jakie są
                  Twoje potrzeby, jak Ty to widzisz. To też będzie częścią programu.
                  • zychlin2006 Re: GMINA powinna być NASZA 04.12.05, 23:11
                    jestem sfrustrowany. jestem po prostu ciężko wkurzony. przez kilka lat
                    popadałem w kompletną apatię, niemoc, bezsilność. coś we mnie pękło i od
                    jakiegoś czasu zbieram siły i ludzi, uczciwych i młodych idealistów, którzy
                    choć bez większych szans na powodzenie przyłączali się do mnie i powoli
                    obmyślaliśmy plan. taki nasz własny i może trochę pokraczny, ale jednak.
                    niektórzy wyjeżdżali zmuszeni sytuacją ekonomiczną czy studiami, część została
                    i czekają na ostateczną rozgrywkę. tak to właśnie traktujemy. rogrywać się
                    niedługo będą losy bardzo wielu osób. i nie chodzi tu o karierę, ale o to bym
                    kiedyś w przyszłości mógł spojrzeć za siebie i przyznać, że zrobiłem co było w
                    mojej mocy. mam dziecko i widzę jakie ma przed sobą perspektywy, jeśli chodzi o
                    nasze otoczenie, ale nie chcę stąd uciekać. choć mogłem i nadal mogę. tu mam
                    korzenie, tu jest mój dom, moja rodzina...
                    to forum, to także element mojej strategii. Podróżnik zakładając je nawet nie
                    zdawał sobie sprawy jaką przysługę mi oddał.
                    jeśli ktoś dokładnie przeglądał moje posty to wie, że zachęcałem w nich do
                    rozpoczęcia konkretnych działań, do spotkania. jeśli macie szczere intencje i
                    chęć wyrwania Żychlina z tego BAGNA, jeśli wasza złość jest równa mojej to
                    zachęcam. określecie przybliżony termin np. pomiędzy 3 a 7 stycznia (a może już
                    przed świętami), ustalimy miejsce i porozmawiamy o konkretach.
                    mamy już podwaliny strategii dla miasta, przemyśleliśmy kierunki kampanii
                    wyborczej, szukaliśmy kontaktów na zewnątrz i wewnątrz, działamy po omacku,
                    wśród wielu nie przychylny osób - miejsca naszej pracy powodują konflikty, ale
                    nie zniechęcają nas szykany i straszenie "konsekwencjami".
                    pozdrawiam i kładę się spać bo poniedziałek będzie dla mie wyjątkowo ciężki
                    dobrej nocy
      • zychu1 Re: NASZA GMINA 03.04.09, 20:48
        www.panoramio.com/
    • ibir1 GMINA już jest Wasza 05.12.05, 00:01
      Jeżeli jest Was 15-tu młodych ludzi / komitet założycielski /, z różnych części
      miasta i gminy i potraficie przekonać następnych do podjętej decyzji to nie
      można dłużej czekać. Organizujcie miejsce spotkania i śmiało działać.
    • maria210 Re: NASZA GMINA 05.12.05, 21:29

Nie koniecznie trzeba czekać do następnych wyborów,ani powoływać w trybie
      pilnym stowarzyszenia lub innej organizacji pozarządowej.
      Może warto rozważyć możliwość aktywizacji środowiska młodzieżowego poprzez
      powołanie Młodzieżowej Rady Gminy.
      Przy okazji będzie to sprawdzian dla radnych co do ich otwartości na
      społecznikowską postawę młodych. Inicjatywa "NASZA GMINA WSPÓLNA SPRAWA" -warta
      realizacji- jej odrzucenie stanowiłoby działanie wbrew idei społeczeństwo
      obywatelskiego.
      • edmurphy Re: NASZA GMINA 05.12.05, 23:44
        Witaj Mario. Jesteś tu pierwszy raz? jeśli tak to powiedz jak nas znalazłaś.

Młodzieżowa rada gminy to dobry pomysł, choć nie nowy. Ale myślę, że
        Zychlin2006 i jego młodzi przyjaciele mają znacznie poważniejsze zamiary. Mają
        już konkretny plan i przygotowują się do startu w wyborach do "normalnej" rady,
        a nie do jej przedszkola. I powiem Ci coś więcej: sądzę, że jeżeli im się to
        uda to jedną z pierwszych rzeczy jakie zrobią będzie powołanie takiej rady.

I do Żychlina2006: Ibir ma rację. Jeżeli jest Was kilku to macie drogę otwartą.
        Zarejestrujecie KWW i wystawicie swoich kandydatów. Możecie to zrobić we
        wszystkich okręgach wyborczych. Poczytajcie ordynację wyborczą. W Was jest
        siła. "Nie lękajcie się"
        • zychlin2006 Re: NASZA GMINA 06.12.05, 07:38
          nie lękamy, bo w pewnych kręgach już się ujawniliśmy. organizujemy się,
          zbieramy siły, szukamy rozsądnych kandydatów, może byś się też zastanowił?
          podczas wyborów parlamentarnych zaangażowaliśmy się we wspieranie jejdnej z
          partii po to by poćwiczyć tą "grę", zorientować sie jakie panują zasady, zbadać
          jakie są nastroje i właśnie jak ludzie będą reagować na nas młodych biegających
          z ulotkami, plakatami. to było ciekawe doswiadczenie, na pewno coś wniosło (od
          razu uprzedzam twoje pytanie - nie ma żadnej czapy, to miała być szkoła
          wyborcza).
          Mario, pomysł z młodzieżową radą miasta jest zaiście przedni. jeśli tylko
          udałoby nam się wprowadzić 2 czy 3 radnych to jednym z priorytetów jest
          budowanie silnych więzi społecznych w postaci współpracy ze stowarzyszeniami i
          aktywizowanie młodzieży, stypendium dla dziecka lub nagroda w postaci wycieczki
          za wybitne osiągnięcia w nauce, to zależy. każdy pomysł jest na wagę złota,
          trzeba dopracowywać szczegóły, a przebudzenie lokalnej społeczności pójdzie
          wszystkim na zdrowie.
          • maria210 Re: NASZA GMINA 06.12.05, 18:28
            Żychlin2006
            "Przebudzenie lokalnej społeczności" to wyjątkowo trafne określenie i bez
            wątpienia przerwanie tego stanu wpłynie pozytywnie na"gminną" psychikę".Trwanie
            w bezczynności zapewnia jedynie izolację i skrajne uwstecznianie.Aktywizacja
            środowiska to bez wątpienia priorytet.Młodzież-to świeżość umysłu i "skrzydła".
            Wiek starszy zapewnia doświadczenie i "twarde stąpanie po ziemi". Razem
            stanowić mogą zgrany duet ze wskazaniem na działanie.A ani jednych ani drugich
            w Żychlinie nie brakuje.
            Funkcjonowanie w unijnych strukturach stwarza dla wszystkich możliwość
            realizacji swojego godnego człowieczeństwa. Młodzi mają swoje potrzeby a starsi
            swoje. /Może nawet Uniwersytet Trzeciego Wieku?/.
            Wszyscy powinni odnależć tu swoje miejsce.
            "CZŁOWIEK PRZECIEŻ BRZMI DUMNIE!!"
            • dinozaur.57 Re: NASZA GMINA 20.02.06, 11:24
              maria210 napisała:

> Żychlin2006
              > "Przebudzenie lokalnej społeczności" to wyjątkowo trafne określenie i bez
              > wątpienia przerwanie tego stanu wpłynie pozytywnie na"gminną" psychikę".Trwanie
              >
              > w bezczynności zapewnia jedynie izolację i skrajne uwstecznianie.Aktywizacja
              > środowiska to bez wątpienia priorytet.Młodzież-to świeżość umysłu i "skrzydła".
              >
              > Wiek starszy zapewnia doświadczenie i "twarde stąpanie po ziemi". Razem
              > stanowić mogą zgrany duet ze wskazaniem na działanie.A ani jednych ani drugich
              > w Żychlinie nie brakuje.
              > Funkcjonowanie w unijnych strukturach stwarza dla wszystkich możliwość
              > realizacji swojego godnego człowieczeństwa. Młodzi mają swoje potrzeby a starsi
              >
              > swoje. /Może nawet Uniwersytet Trzeciego Wieku?/.
              > Wszyscy powinni odnależć tu swoje miejsce.
              > "CZŁOWIEK PRZECIEŻ BRZMI DUMNIE!!"

Starsi mają swoje miejsce. Mają je w kościele. Niech uczestniczą w niedzielnych
              mszach kościelnych, pokutując za grzechy popełnione w minionych latach. Oj było
              tych grzechów, oj było. Może brzmi to nieładnie, ale taka jest prawda. Tylko
              młodzież może coś zmienić w naszej gminie wsłuchując się w opinie starszych.
              Tylko wsłuchując a nic więcej. Inaczej się nie da.
              • edmurphy Re: NASZA GMINA 21.02.06, 00:01
                Nie zgadzam się z Tobą Dinozaur. Nie odsyłaj "starych ludzi" do kościoła. Mają
                takie samo prawo do godnego życia, jak młodzi mieszkańcy tego miasta. I takie
                samo prawo do decydowania o jego dniu dzisiejszym i przyszłości.Tym bardziej,
                że wielu z nich ciężko pracowało dla tego miasta. Każdy tu może znaleźć swoje
                miejsce o ile bedą tu warunki do życia, bo jak narazie to wegetujemy. I młodzi
                i starzy.
                • dinozaur.57 Re: NASZA GMINA 21.02.06, 08:34
                  edmurphy napisała:

> Nie zgadzam się z Tobą Dinozaur. Nie odsyłaj "starych ludzi" do kościoła. Mają
                  > takie samo prawo do godnego życia, jak młodzi mieszkańcy tego miasta. I takie
                  > samo prawo do decydowania o jego dniu dzisiejszym i przyszłości.Tym bardziej,
                  > że wielu z nich ciężko pracowało dla tego miasta. Każdy tu może znaleźć swoje
                  > miejsce o ile bedą tu warunki do życia, bo jak narazie to wegetujemy. I młodzi
                  > i starzy.

Masz prawo sę nie zgadzać. To jest w porząsiu. Ale ..... mój post odnosi się do
                  tych, którzy tyle "nagrzeszyli" w Żychlinie swoim postępowaniem, że trudno się
                  zgodzić z tym co twierdzisz, że mają takie samo prawo do decydowania jak młodzi.
                  Tylko jest pytanie o czym mają prawo decydować. Bo jeżeli mają decydować o tym
                  jak dawniej za komuny, i choćby w nie tak odległych czasach jak pare lat temu,
                  to ja serdecznie dziękuję za takie myślenie. A może będą decydować o tym jak ma
                  wyglądać Żychlin na miarę XXI w. To by było śmieszne. Przyznam, że ja też nie
                  zaliczam się do młodzieniaszków. Ale potrafię rozsądnie ocenić rzeczywistość.
                  Dziś się nie da pracować z takimi ludźmi co myślą jak .................... . Nie
                  potrafią się posługiwać nowooczesnym sprzętem komunikacyjnym, nie znają języków
                  obcych, nie potrafią zrozumieć młodych, itd, itd.
                  • dinozaur.57 Re: NASZA GMINA 21.02.06, 08:53
                    Wśród tych ......... zdarzają się tacy, którzy potrafią. Ale chyba nie wśród nas
                    żychliniaków.
        • ibir1 Re: NASZA GMINA 06.12.05, 10:13
          Macie rację.
          Dopowiem tylko: " Kto z nimi ten przeciwko nam " i jeszcze jedno "o można się
          nauczyć dobrego od tego kto czyni zło".
          • ibir1 Re: NASZA GMINA 06.12.05, 10:20
            Poprawię się:
            " Czego można się nauczyć dobrego od tego kto czyni zło lub nic nie robi aby
            było lepiej ".
            Proszę zapisać sobie "moje słowa" w pamięci i powtarzać jak pacierz rano, w
            obiad i na wieczór.
            • zychlin2006 Re: NASZA GMINA 06.12.05, 23:26
              "kto stoi w miejscu ten się cofa"
              druga zwrotka pacierza
              • edmurphy Re: NASZA GMINA 06.12.05, 23:58
                "W szczegółach prawo Murphego wypiera prawo Ohma" - Murphy
    • ibir1 Re: NASZA GMINA 08.01.06, 12:12
      bardzo ciekawe gminne wieści na stronie www.gminyrp.pl/serwisinfo/index.html
      • ibir1 Re: NASZA GMINA 08.01.06, 12:28
        www.gminyrp/serwisinfo/index.html
        • ibir1 Re: NASZA GMINA 08.01.06, 12:56
          Poprzedni adres zły. Nalezy wpisać www.gminyrp.pl a odszukać serwis info
    • dinozaur.57 CO NAS CZEKA .... 21.02.06, 11:35
      ......... w najbliższym czasie ?
      www.stat.gov.pl/urzedy/lodz/archiwum/2004/publikacje/rocznik_pow/ludnosc/04_04.pdf
      • dinozaur.57 Re: CO NAS CZEKA .... 22.03.06, 14:37
        ....................?
      • zychlin2006 Re: CO NAS CZEKA .... 22.03.06, 21:48
        nie można otworzyć!!!
        • dinozaur.57 Re: CO NAS CZEKA .... 23.03.06, 11:23
          zychlin2006 napisał:

> nie można otworzyć!!!

Zgadza się. Ale proponuję szukać poprzez przeglądarkę "urząd statystyczny"
          ,który powinien być na www.stat.gov.pl Właśnie tu należy szukać urzędu
          statystycznego woj. łódzkiego. Można dowiedzieć się jak statystycznie wygląda
          życie w Gminie Żychlin oraz w mieście Żychlin. A wygląda pożal się Boże.
          I tak dla przykładu jak wygląda sytuacja w ruchu naturalnym ludności
          wg daty 31. 12. 2003 r. Stąd moje " CO NAS CZEKA".
          Przyrost naturalny Gmina Żychlin minus 90 / więcej zgonów jak urodzeń /,
          w tym miasto minus 60.
          Na 1000 mieszkańców 4,8 małżeństw ,
          7,0 urodzeń żywych ,
          13,6 zgonów
          Proponuję trochę poświęcić czasu i dowiedzieć się prawdy o naszym ukochanym
          Żychlinie. Jak się buduje mieszkania, domy, ilu nas pracuje, ilu nie ma pracy,
          ile zużywamy wody, itd. A jeżeli chodzi o wodę to możemy się pochwalić tym, iż w
          stosunku do Kutna i całego powiatu jesteśmy "czyściochami" bo w zużyciu na
          jednego mieszkańca zużywamy więcej tzn. w tym jesteśmy lepsi.
    • dinozaur58 Re: NASZA GMINA 30.08.06, 20:02
      www.zpp.pl/index.php?path=main/glowna/projekty/siec
      www.zpp.pl/index.php?path=main/glowna/zest19
      A my ?
      • dinozaur58 Re: NASZA GMINA 30.08.06, 20:04
        dinozaur58 napisał:

> www.zpp.pl/index.php?path=main/glowna/projekty/siec
        > www.zpp.pl/index.php?path=main/glowna/zest19
        > A my ?

Wstyd i hańba !!! Znów nasza gmina zadupiem z IX wieku !
        • dinozaur58 Re: NASZA GMINA 30.08.06, 20:16
          dinozaur58 napisał:

> dinozaur58 napisał:
          >
          > > www.zpp.pl/index.php?path=main/glowna/projekty/siec
          > > www.zpp.pl/index.php?path=main/glowna/zest19
          > > A my ?
          >
          > Wstyd i hańba !!! Znów nasza gmina zadupiem z IX wieku !

zychlin.plocman.pl
          • edmurphy Re: NASZA GMINA 30.08.06, 23:52
            Dziwne... bardzo dziwne... nie ma nas na liście? zapomnieli umieścić czy co?
            • dinozaur58 Re: NASZA GMINA 31.08.06, 08:25
              edmurphy napisała:

> Dziwne... bardzo dziwne... nie ma nas na liście? zapomnieli umieścić czy co?

Bedlno jest, bo ma wójta, który dba o swoją gminę.
              • edmurphy Re: NASZA GMINA 31.08.06, 23:51
                Maja ambicję i chcą cos zrobić - dla siebie i swojej gminy. My jak widac chyba
                nie bardzo...
                • niegoscinny Re: NASZA GMINA 01.09.06, 03:35
                  Nawet najgorszy człowiek może być przydatny. Choćby jako zły przykład...

powtarzam się z innego posta. ale nawiązując to pewnie tak jest że naszą gminę
                  sobie podają jako taki przykład - 'jak nie spieprzyć roboty'
                  • dinozaur58 Re: NASZA GMINA 01.09.06, 09:00
                    Jacy mieszkańcy taka gmina. Dodam. Nie wszyscy ale większość !
                    • edmurphy Re: NASZA GMINA 02.09.06, 00:15
                      No własnie: nie wszyscy. Najlepszy przykład: danonki czyli plac zabaw. Chyba
                      cały żychli tym już żyje. :-)
                      • niegoscinny Re: NASZA GMINA 03.09.06, 02:46
                        Pani Matylda pewnie dopiero zaczyna. tylko czekać na nowe jeszcze fajniejsze
                        pomysły. czy ten ogródek pod blokiem na osiedlu traugutta taki zadbany adny to
                        jej dzieło? tak słyszałem że dzieciaków angażuje w to i uczy ich dbania o
                        środowisko. musze koniecznie poznac szanowna panią Matyldę.

do dino:
                        nie wrzucać mi wszystkich żychliniaków do jednego wora Dinozaurze! przecież
                        każdy może dać się oszukać. tak jak nabraliśmy się na obiecani samiwieciekogo
    • jolka905 Re: NASZA GMINA 22.10.06, 10:26
      Jaka będziesz- nasza gmino- przez następne 4 lata?
      Czy mieszkańcy nie będą musieli tak masowo wyjeżdżać "za chlebem"? Czy wreszcie
      coś zacznie tu zmieniać się na lepsze?
      Czy młodzież przestanie mówić,że w rodzinnym mieście nie widzą swojej
      przyszłości?
      Może zrobi się trochę bardziej kolorowo?(Nie tylko na wiosnę,gdy świeża zieleń
      przykrywa wszelkie brudy,czy jesienią,dzięki barwnym liściom,a w tym roku-
      jeszcze dzięki rozwieszonym plakatom obiecującym nam "złote góry".)
      • kot9933 Re: NASZA GMINA 23.10.06, 10:25
        jolka905 napisała:

> Jaka będziesz- nasza gmino- przez następne 4 lata?
        > Czy mieszkańcy nie będą musieli tak masowo wyjeżdżać "za chlebem"? Czy
        wreszcie
        >
        > coś zacznie tu zmieniać się na lepsze?
        > Czy młodzież przestanie mówić,że w rodzinnym mieście nie widzą swojej
        > przyszłości?
        > Może zrobi się trochę bardziej kolorowo?(Nie tylko na wiosnę,gdy świeża
        zieleń
        > przykrywa wszelkie brudy,czy jesienią,dzięki barwnym liściom,a w tym roku-
        > jeszcze dzięki rozwieszonym plakatom obiecującym nam "złote góry".)
      • kot9933 Re: NASZA GMINA 23.10.06, 10:29
        jolka905 napisała:

> Jaka będziesz- nasza gmino- przez następne 4 lata?
        > Czy mieszkańcy nie będą musieli tak masowo wyjeżdżać "za chlebem"? Czy
        wreszcie
        >
        > coś zacznie tu zmieniać się na lepsze?
        > Czy młodzież przestanie mówić,że w rodzinnym mieście nie widzą swojej
        > przyszłości?
        > Może zrobi się trochę bardziej kolorowo?(Nie tylko na wiosnę,gdy świeża
        zieleń
        > przykrywa wszelkie brudy,czy jesienią,dzięki barwnym liściom,a w tym roku-
        > jeszcze dzięki rozwieszonym plakatom obiecującym nam "złote góry".)
        Na co ty liczysz Jolka ? Od czasu wolnych demokratycznych wyborow, jeszcze
        nigdy nie spelnily sie obietnice naszych radnych. A przeciez najbardziej od
        nich zalezy przyszlosc Gminy. Funkcja radnego powinna byc spoleczna dla
        pasjonatow i ludzi madrych a nie dla tych , ktorzy widza w tym wlasna korzysc.
        • jolka905 Re: NASZA GMINA 23.10.06, 13:23
          A jednak.Już w tych czasach tzw. demokracji,nie zawsze radni otrzymywali
          comiesięczne diety.Bodajże przez pierwszych 8 lat(przez 2 kadencje,) radni
          otrzymywali diety - od sesji lub jakiejś tam nasiadówki.I to nie były az takie
          wielkie pieniądze. Niech mnie poprawi ten,kto wie lepiej.
          Kot-znam takie miasteczka w Polsce(nawet wielkości Żychlina),gdzie potrafiono
          zmienić wygląd miasta właśnie w ciągu ostatnich 16 lat. Mieszkańcy tam też się
          kłócą i są niezadowoleni ze swoich władz,tak jak u nas.Wyjeżdżają,ale i wracają
          (pewnie nie wszyscy).
          Bez marzeń i nadziei trudno jest żyć.A gdybyśmy nie pozwolili sobie na
          marzenia,to skąd wzięłaby się wizja "Nowego Żychlina"?
    • oswiecona Gdzie kandydujesz ? 23.10.06, 17:16
      Romuś gdzie twój komitet zamierza startować ? Do Gminy Żychlin czy Gminy i
      Miasta Żychlin ? To nie jest drobiazg ! My żyjemy w RP a nie PRL a także w
      Gminie Życlin a nie ............ Tak to jest tak jak się jest marzeniami jeszcze
      w PRL-U !
      • edmurphy Re: Gdzie kandydujesz ? 24.10.06, 00:15
        Masz Jolka rację podwójnie. I w sprawie diet, które na początku naszej
        demokracji były, że tak to ujmę, symboliczne i w sprawie marzeń. Marzenia to
        wspaniała rzecz i większość z nas forumowiczów marzy o tym, aby żyć w ładnym,
        czystym, bezpiecznym i pracującym żychlinie. Spróbujmy zagłosować na tych,
        którzy dają nadzieję na spełnienie choćby cząstki tych naszych marzeń. Piszę
        "cząstki" świadom tego, że cztery lata to i dużo i mało. Ale chocby kilka kroków
        w stronę marzeń...
        A dieta? No cóż, moim zdaniem zdecydowanie wyrosła ponad poziom przyzwoitości.
        Jest to jednak sprawa złożona. Bez diety raczej byłoby trudno. Jeśli radny
        pracuje to żaden zakła w tej chwili nie będzie płacił mu za czas nieobecności
        poświęcony pracy w radzie. Wię jakiś ekwiwalent winien być. Ponadto jeśli radny
        jest aktywny i naprawdę chce coś osiągnąć, coś załatwić to uczestniczenie tylko
        w sesjach czy komisjach może nie wystarczyć. Musi tej pracy poświęcić więcej
        czasu.Jak to wycenić? Jak ocenić radnego nieaktywnego, a jak aktywnego? Niewielu
        z radnych mogłoby sobie pozwolić na wyłącznie społecznikowskie działanie.
      • dinozaur46 Re: Gdzie kandydujesz ? 24.10.06, 09:01
        oswiecona napisała:

"Tak to jest jak się jest marzeniami jeszcze w PRL-U ! "

Oswiecona dodam jeszcze, że ich oręż to pałka w ręku, pistolet u boku, wulgarne
        słownictwo, itp.
        I Wy kandydaci na takie coś się godzicie. Przecież to już nie te czasy.
    • zychliniak1976 Re: NASZA GMINA 03.11.06, 04:39
      nie wiem dlaczego do tej pory żaden w "mądrych" polityków lokalnych nie wpadł
      na to aby do zychlina pociąnąć gazociąg, wiem że jest to kosztowna inwestycja
      ale zamiastbudować hale sportyową z której nikt nie kożysta można było to
      zrobić, i mieszkańcy by na tym skorzystali i gmina zarobiła by poważne
      pieniądze. gazociąg kończy się w kamieńcu czy to aż tak daleko, może króryś z
      aktualnych kandydatów pomyślałby o tym poważnie a nie tylko walczą o słupy
      ogłoszeniowe
      • krog7 Re: NASZA GMINA 03.11.06, 22:20
        O ile mnie pamięć nie myli to około 3-4 lata temu odbyło się w Górze Św. Małgorzaty spotkanie przedstawicieli gmin powiatu kutnowskiego i łęczyckiego oraz przedstawicieli PGNIG. Wiem za to, ze na zaproszenie gazowni nie przyjechali przedstawiciele wyłącznie dwóch gmin, gminy X (nie pamiętam jakiej) i gminy Żychlin.
        Ktoś widocznie nie widział sensu w uczestnictwie w takim spotkaniu. O tym spotkaniu i nieobecności przedstawiciela Gm. Żychlin dowiedziałem się do uczestnika spotkania, który był bardzo zdziwiony nieobecnością przedstawiciela naszej gminy. Później nawet ukazał się tez na ten temat notka prasowa w Dzienniku Łódzkim.
        Sprawa z gazociągiem nie jest prosta, była szansa i zdaje się, że ją zaprzepaszczono. Pytanie czy bezpowrotnie ?
        • dinozaur48 Re: NASZA GMINA 04.11.06, 14:41
          krog7 napisał:

> O ile mnie pamięć nie myli to około 3-4 lata temu odbyło się w Górze Św. Małgor
          > zaty spotkanie przedstawicieli gmin powiatu kutnowskiego i łęczyckiego oraz pr
          > zedstawicieli PGNIG. Wiem za to, ze na zaproszenie gazowni nie przyjechali prze
          > dstawiciele wyłącznie dwóch gmin, gminy X (nie pamiętam jakiej) i gminy Żychlin
          > .
          > Ktoś widocznie nie widział sensu w uczestnictwie w takim spotkaniu. O tym spotk
          > aniu i nieobecności przedstawiciela Gm. Żychlin dowiedziałem się do uczestnika
          > spotkania, który był bardzo zdziwiony nieobecnością przedstawiciela naszej gmin
          > y. Później nawet ukazał się tez na ten temat notka prasowa w Dzienniku Łódzkim.
          >
          > Sprawa z gazociągiem nie jest prosta, była szansa i zdaje się, że ją zaprzepasz
          > czono. Pytanie czy bezpowrotnie ?

Chyba nie. Zawsze jest szansa. Tylko musi być spełniony jeden warunek.
          Wypier...... z żychlińskiego magistratu nygusów i tych wyuczionych nieuków.
          Zauważyć proszę jak bezczelnie niektórzy z nich się promują. Ktoś będzie
          próbował zgonić to na Wencla, a poprzednicy to co ! Tylu ich było różnej maści,
          czerwoni, zieloni, biali namaszczeni przez kościół czyli z solidarności i co ! I
          wielkie gów.. ! W tym magistracie muszą być dokonane gruntowne zmiany -
          burmistrz z jajami i mądrzy pracownicy bo to jest głównie przyczyną niepowodzeń
          jakie pogrążają naszą gminę w przepaść.
          • dinozaur48 Re: NASZA GMINA 04.11.06, 14:49
            ..............
            • dinozaur48 Re: NASZA GMINA 07.11.06, 12:13
              edmurphy napisała:

> Nie zgadzam się z Tobą Dinozaur. Nie odsyłaj "starych ludzi" do kościoła. Mają
              > takie samo prawo do godnego życia, jak młodzi mieszkańcy tego miasta. I takie
              > samo prawo do decydowania o jego dniu dzisiejszym i przyszłości.Tym bardziej,
              > że wielu z nich ciężko pracowało dla tego miasta. Każdy tu może znaleźć swoje
              > miejsce o ile bedą tu warunki do życia, bo jak narazie to wegetujemy. I młodzi
              > i starzy.

Masz prawo sę nie zgadzać. To jest w porząsiu. Ale ..... mój post odnosi się do
              tych, którzy tyle "nagrzeszyli" w Żychlinie swoim postępowaniem, że trudno się
              zgodzić z tym co twierdzisz, że mają takie samo prawo do decydowania jak młodzi.
              Tylko jest pytanie o czym mają prawo decydować. Bo jeżeli mają decydować o tym
              jak dawniej za komuny, i choćby w nie tak odległych czasach jak pare lat temu,
              to ja serdecznie dziękuję za takie myślenie. A może będą decydować o tym jak ma
              wyglądać Żychlin na miarę XXI w. To by było śmieszne. Przyznam, że ja też nie
              zaliczam się do młodzieniaszków. Ale potrafię rozsądnie ocenić rzeczywistość.
              Dziś się nie da pracować z takimi ludźmi co myślą jak .................... . Nie
              potrafią się posługiwać nowooczesnym sprzętem komunikacyjnym, nie znają języków
              obcych, nie potrafią zrozumieć młodych, itd, itd.

I co ?

• edmurphy Re: NASZA GMINA 07.11.06, 23:50
                I co? Zrób segregację i tych nie nadających się do życia w żychlinie XXI wieku
                do gazu.I po bólu.
    • dinozaur48 Ciekawe, prawda. 09.11.06, 08:37
      Autor: zychlin2006
      Data: 04.12.05, 23:11

"jestem sfrustrowany. jestem po prostu ciężko wkurzony. przez kilka lat
      popadałem w kompletną apatię, niemoc, bezsilność. coś we mnie pękło i od
      jakiegoś czasu zbieram siły i ludzi, uczciwych i młodych idealistów, którzy
      choć bez większych szans na powodzenie przyłączali się do mnie i powoli
      obmyślaliśmy plan. taki nasz własny i może trochę pokraczny, ale jednak.
      niektórzy wyjeżdżali zmuszeni sytuacją ekonomiczną czy studiami, część została
      i czekają na ostateczną rozgrywkę. tak to właśnie traktujemy. rogrywać się
      niedługo będą losy bardzo wielu osób. i nie chodzi tu o karierę, ale o to bym
      kiedyś w przyszłości mógł spojrzeć za siebie i przyznać, że zrobiłem co było w
      mojej mocy. mam dziecko i widzę jakie ma przed sobą perspektywy, jeśli chodzi o
      nasze otoczenie, ale nie chcę stąd uciekać. choć mogłem i nadal mogę. tu mam
      korzenie, tu jest mój dom, moja rodzina...
      to forum, to także element mojej strategii. Podróżnik zakładając je nawet nie
      zdawał sobie sprawy jaką przysługę mi oddał.
      jeśli ktoś dokładnie przeglądał moje posty to wie, że zachęcałem w nich do
      rozpoczęcia konkretnych działań, do spotkania. jeśli macie szczere intencje i
      chęć wyrwania Żychlina z tego BAGNA, jeśli wasza złość jest równa mojej to
      zachęcam. określecie przybliżony termin np. pomiędzy 3 a 7 stycznia (a może już
      przed świętami), ustalimy miejsce i porozmawiamy o konkretach.
      mamy już podwaliny strategii dla miasta, przemyśleliśmy kierunki kampanii
      wyborczej, szukaliśmy kontaktów na zewnątrz i wewnątrz, działamy po omacku,
      wśród wielu nie przychylny osób - miejsca naszej pracy powodują konflikty, ale
      nie zniechęcają nas szykany i straszenie "konsekwencjami".
      pozdrawiam i kładę się spać bo poniedziałek będzie dla mie wyjątkowo ciężki
      dobrej nocy"

Proponuję odświeżyć niektóre posty . Żychlin2006 czy dobrze trafiam ? Chyba
      jesteś jednym z kandydatów na burmistrza ?
      • dinozaurka Re: Ciekawe, prawda. 10.11.06, 00:19
        też się niedawno nad tym zastanawiałam, czy Zychlin2006 to........
        nasz "Młody"?
    • stefan2007 Re: NASZA GMINA 08.01.07, 10:28
      Oglądałem w kutnowskim KCI z dnia 21 grudnia 2006 , iż radni zwrócili się do
      rządu o zwiększenie kutnowskiej strefy ekonomicznej o następne 70 ha. Otrzymali
      pozwolenie na zwiększenie strefy o 35 ha. Jak oni to robią i potrafią. A nasi ?
      • mariano_50 Re: NASZA GMINA 27.01.07, 18:04
        W Kutnie się buduje to widać na każdym kroku w Żychlinie co najwyżej się rujnuje.
        Chodzi o bocznice kolejową do zakładu EMiT ,kiedyś ją wybudowano teraz szyny
        zdemontowano i sprzedono na złom i to jest interes.Ten kto podjął taką decyzje
        powinien ponieś konsekwencje , a może nie wcale taką głupią bo
        założył własny transport samochodowy i robi interes na wożeniu węgla do kotłowni.
        Dziwne że demontaż zrobiono za kadencji Burmistrza który był kiedyś dyrektorem
        Emitu.Takich przykładów na pewno znalazło by się znacznie więcej.

• daizet Re: NASZA GMINA 26.01.07, 11:33
      Kiedyś P.A. Fernandez powiedział:
      Bez ustalonego planu i bez odpowiednich środków działają tylko
      wielcy przestępcy i szaleńcy".
      Czy nie miał racji ?

• starzec60 Re: NASZA GMINA 26.01.07, 21:52
        Ostatnio było ich mnogo. Mam nadzieję że ich pomysłów nastąpił nieodwracalny
        koniec.
        • edmurphy Re: NASZA GMINA 27.01.07, 18:58
          Teraz pomysłów jest bardzo dużo. I nic dziwnego, dużo uzbierało się potrzeb.
          Społeczność naszej gminy cierpi nie tylko na brak pracy i chleba. Estetyka
          miasta, oferta kulturalna i sportowa itd. itp. Lista jest długa. Na pewno nie
          zabraknie burmistrzowi i radzie tematów do realizacji. Ale czy jest już plan?
          Czy wystarczy środków? Chcielibyśmy wiedzieć nieco więcej. A tu "zaprzyjaźnieni"
          z forum radni milczą, burmistrz też nas nie odwiedza. Może by tak panie
          Burmistrzu jakieś spotkanie z mieszkańcami (formuła dowolna, może być publikacja
          w prasie na przykład), na którym przedstawiłby pan bilans otwarcia i choćby
          zarys planu na te kilka lat, dokładnie cztery. Licznik tyka...
    • daizet Czy będzie przejrzysta ? 02.02.07, 10:34
      Czy nasza gmina może być przejrzysta wzorując się na innych ?
      www.frdl.org.pl/spoleczne/przejrzysta.htm
      • edmurphy Re: Czy będzie przejrzysta ? 03.02.07, 00:34
        Burmistrz obiecuje, że będzie.
        • daizet Re: Czy będzie przejrzysta ? 03.02.07, 16:58
          Obiecanki, cacanki a głupiemu radość. Przejrzysta gmina to taka, w której
          urzędnicy nie mają nic do ukrycia przed jego mieszkańcami. Dziś w dobie
          komputeryzacji i powszechnego dostępu internetowego m.in. do gminnego BIP-u
          odnoszę wrażenie, że z tą przejrzystością jest cieniutko.
          • edmurphy Re: Czy będzie przejrzysta ? 04.02.07, 01:58
            Protokoły z sesji w każdym razie już można poczytać :-)
            • daizet Re: Czy będzie przejrzysta ? 04.02.07, 12:07
              edmurphy napisała:

> Protokoły z sesji w każdym razie już można poczytać :-)

Czy to co przeczytałeś można nazwać protokołem ? Bo dla mnie jest kiepsko i nic
              więcej. Czy doczytałeś się z nich kto i jak głosował ?
              • edmurphy Re: Czy będzie przejrzysta ? 04.02.07, 12:45
                Nie, nie doczytałem. Powiem Ci, że w protokołach innych samorządów też takich
                zapisów nie ma. I raczej jest tak, że nie będzie, chyba, że zarządzone zostanie
                tzw. głosowanie imienne. Ale przecież możemy postulować, żeby to zostało
                zmienione, choć skomplikowałoby to znacznie pracę rady.
              • daizet Re: Czy będzie przejrzysta ? 19.02.07, 08:29
                ?
    • jabejot2 Re: NASZA GMINA 09.06.07, 19:51
      Czy nasza Gmina Żychlin będzie się rozwijać jak to robią w Kutnie ?

www.powiatkutnowski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2038&mode=thread&order=0&thold=0

• maciej96_79 Re: NASZA GMINA 14.06.07, 08:14
        > Czy nasza Gmina Żychlin będzie się rozwijać jak to robią w Kutnie ?
        \
        Moja odbowiedź brzmi: Oczywiście, że NIE!!!
      • dinozaur0 Re: NASZA GMINA 14.06.07, 08:32
        jabejot2 napisał:

> Czy nasza Gmina Żychlin będzie się rozwijać jak to robią w Kutnie ?
        >
        > www.powiatkutnowski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2038&mode=thread&order=0&thold=0

Czekamy na odpowiedź ze strony naszych radnych powiatowych !
        • dinozaur0 Re: NASZA GMINA 19.06.07, 09:04
          A czy w Żychlinie będzie ..........

www.powiatkutnowski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2083&mode=thread&order=0&thold=0
      • jb-bj1 Re: NASZA GMINA 08.04.09, 09:12
        Kiedyś Jabejot2 napisał: Czy nasza Gmina Żychlin będzie się rozwijać
        jak to robią w Kutnie ?
        I jest wspaniała wiadomość, którą przeczytałem na stronie Gminy
        Żychlin. Oto jej fragment:
        " W poniedziałek 6 kwietnia podczas konferencji prasowej Burmistrz
        Gminy Żychlin Grzegorz Ambroziak oficjalnie ogłosił powstanie
        żychlińskiej podstrefy Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej
        (ŁSSE).
        „Podstrefa Żychlin stała się faktem. Z ogromnym zadowoleniem
        przyjąłem wiadomość o pozytywnym rozpatrzeniu naszego wniosku.
        Współpraca z Łódzką Strefą trwała od początku obecnej kadencji.
        Przedstawiciele strefy wizytowali nasze tereny. Dla mnie jest to
        wydarzenie o ogromnej wadze.”

• zych48 Jacy w niej ludzie sprawują władzę taka Gmina 11.07.07, 10:51
      www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2003.184.0.39.1.2.0.1.htm
      • zych48 Fundusze unijne 11.07.07, 11:05
        www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1988.184.0.39.1.2.0.1.htm
        www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1988.184.0.39.4.2.0.1.htm
        www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1988.184.0.39.3.2.0.1.htm
        www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1988.184.0.39.4.3.0.1.htm
        • dinozaur0 Re: Fundusze unijne 16.07.07, 13:15
          Kiedy nasza gmina zajmie takie miejsce ?
          www.powiatkutnowski.pl/fotki/20/eu.jpg
      • jabejot2 Re: Jacy w niej ludzie sprawują władzę taka Gmina 14.07.07, 19:00
        Zych48 ma rację.
        www.informacjasamorzadowa.pl/wywiady_opinie/view/doc,74.htm
    • jb-bj1 Re: NASZA GMINA 28.08.07, 10:19
      ibir1 napisał:

> Zapraszam do dyskusji tych, którzy myślą o tym, aby coś zrobić dla
      dobra
      > naszej, ukochanej, małej ojczyzny jaką jest Gmina Żychlin. Może
      będzie to
      > zarodkiem do tworzenia wspólnego ugrupowania o nazwie NASZA GMINA.
      Przecież my
      > w tej gminie, mieszkamy, pracujemy, chodzimy do szkoły, do niej
      wracamy jak do
      > matki. Więc musimy ją kochać, dbać o
      > nią,.................................................

Widać jak nieubłagalnie zbliża się jesień, bo lada dzień już
      wrzesień. Co wy na to ? Jakie wspomnienia z mijającego lata ?

" Poranek taki cichy, dzień powoli wstaje
      moje miasto budzi się
      słońce purpurą już okryło czarne dachy
      w złoto zaraz zmieni je "

KUKIZ

• zychu1 Re: NASZA GMINA 28.08.07, 14:48
        Dziś widziałem "baby" w lato
    • hanka.64 Re: NASZA GMINA 21.05.08, 19:00
      forum.interia.pl/watek/re-ychlin-i-okolice,1050,335880,15898270,e,1
    • rak.48 Gaz w Żychlinie 05.06.08, 12:27
      Chodzą takie plotki, że bardzo blisko, w okolicy Żychlina przechodzi
      sieć z gazem ziemnym. Mój znajomy powiedział mi że w niedługim
      czasie będzie gaz ziemny w Żychlinie. Czy to prawda ?
      • dinozaur0 Re: Gaz w Żychlinie 07.06.08, 19:21
        Gaz będzie jak się nawalisz jak ci z R..y.
        • jb-bj1 Re: Gaz w Żychlinie 07.09.08, 11:47
          Nie tylko gaz
          www.dlapolski.pl/Mamy-zasoby-ktore-dadza-nam-niezaleznosc-art3650.htm
          • jb-bj1 Szansa ? 07.09.08, 11:55
            www.dlapolski.pl/Korzystajmy-z-geotermii-z-glowa-art3723.htm
            • shedevil Re: Szansa ? 09.09.08, 22:52
              Interesowała mnie problematyka geotermii i po przeczytaniu kilku
              źródeł wynika, że to jest technologia dla najbogatszych typu Ojciec
              Rydzyk. Ma układy i wejścia to mu dadzą 30 mln euro. Odpuścmy sobie
              mrzonki.
              • hanka.64 Re: Szansa ? 11.09.08, 13:21
                A Uniejów też bogaty ? Shedevil nie wymądrzaj się ! Dla chcącego nic
                trudnego, tylko problem jest przede wszystkim w tym, że trzeba
                chcieć zeby coś mieć. A z tym w naszej gminie jest różnie, bo
                ostanimi czasy różni ludzie w nim sprawowali włądzę.
              • maciej96_79 Re: Szansa ? 21.09.08, 13:21
                Pani Shedevil stosuje ciekawą taktykę:) wszystkie głowy wystające
                zza połowy chciałaby pościnać. Są osoby, które myślą
                niekonwencjonalnie... pozamiatanie ulic nie zmienia sedna tylko daje
                złudzenie, że coś się zmienia.....
                • hanka.64 Straszne co widzę ! 25.10.08, 21:47
                  Gmina trwoni pieniądze bezmyślne na roboty publiczne przy zamiataniu
                  ulic. Czy nikt nie potrafi przerwać ten proceder. Są przecież
                  poważnejsze potrzeby !
    • zychu1 JAKA JEST NASZA GMINA ? 14.02.09, 19:20
      " Ustawa o samorządzie gminnym z dnia 8 marca 1990 r. (Dz. U. z 2001
      r. Nr 142 poz.1591 ze zmianami) w art. 5 daje gminom możliwość
      tworzenia w drodze uchwały, przez radę gminy po przeprowadzeniu
      konsultacji z mieszkańcami lub z ich inicjatywy, jednostek
      pomocniczych: sołectw oraz dzielnic, osiedli i innych.
      W naszej gminie są takie jednostki pomocnicze".

Czy wywiazuja się należycie ze swoich obowiązków ?

"Podstawowym celem Osiedla jest: współdziałanie z organami gminnymi
      w realizacji zadań na terenie Osiedla, umożliwienie mieszkańcom
      Osiedla udziału w realizacji zadań Miasta związanych z Osiedlem,
      stworzenie mieszkańcom możliwości uczestniczenia w życiu wspólnoty
      dla zaspokojenia ich potrzeb, oddziaływanie na efektywność
      gospodarki miejskiej na terenie Osiedla, inicjowanie i organizowanie
      działań związanych z kulturą, sportem, rekreacją, pomocą sąsiedzką,
      zdrowiem, porządkiem, czystością i bezpieczeństwem, inicjowanie i
      organizowanie działań związanych z polepszeniem życia mieszkańców
      Osiedla, rozwój Osiedla, informowanie mieszkańców o sprawach
      związanych z Osiedlem.
      Osiedla funkcjonują na podstawie uregulowań swojego statutu. Statut
      dla każdego osiedla uchwala Rada Miasta.
      Wydziały Urzędu Miasta oraz miejskie jednostki organizacyjne
      zobowiązane są do podejmowania działań umożliwiających osiedlom
      wykonywanie ich zadań i kompetencji wynikających ze Statutu Miasta i
      statutów osiedli".

Czy tak jest ?
    • zychu1 Re: NASZA GMINA 03.03.09, 09:25
      www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-68324.html
      Pójdźmy za ich przykładem.
    • zychu1 Re: NASZA GMINA 03.04.09, 20:17
      Kilka osób ciekawie pokazują foto naszego Żychlina.
      www.panoramio.com/user/425141
      www.panoramio.com/map/#lt=52.2438491&ln=19.625877&z=4&k=2&a=1
      • zychu1 Re: NASZA GMINA 03.04.09, 20:18
        www.panoramio.com/photo/19192216
    • jabejot2 Re: NASZA GMINA 22.05.09, 10:32
      Gmina coraz bardziej zadbana. Młody Burmistrz stara się jak tylko
      fundusze na to pozwalają. Oby tak dalej. Tylko z pracą kiepściutko.
      • magda_z_leczycy Re: NASZA GMINA 30.05.09, 14:02
        Fajnego macie tego burmistrza.
        • zychu1 Re: NASZA GMINA 31.05.09, 18:51
          No. Wiadomo, postawiliśmy na młodość
        • gregory_peck Re: NASZA GMINA 03.06.09, 10:30
          daj spokój, słaby jest
    • zychu1 Specjalna Strefa Ekonomiczna 25.05.09, 22:28
      Specjalne Strefy Ekonomiczne są bardzo dobrym rozwiązaniem na
      pobudzanie inwestycji i na premiowanie inwestorów - uważa
      wicepremier Waldemar Pawlak. Szef resortu gospodarki uczestniczył w
      sobotę w oficjalnym otwarciu podstrefy Łódzkiej Specjalnej Strefy
      Ekonomicznej (ŁSSE) w Żychlinie (Łódzkie).

Więcej na:
      biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/320011,pawlak_specjalne_strefy_ekonomiczne_dobrym_rozwiazaniem_na_pobudzanie_inwestycji.html

• zychu1 Re: NASZA GMINA 08.06.09, 09:09
      Gminy otrzymają więcej środków finansowych z budżetu państwa na
      budowę lokali socjalnych. To skutek nowelizacji ustawy o finansowym
      wsparciu tworzenia lokali socjalnych, mieszkań chronionych,
      noclegowni i domów dla bezdomnych. Każda gmina będzie mogła teraz
      uzyskać wsparcie od 30 do 50 proc. kosztów inwestycji. Do tej pory
      wysokość środków państwa na budowę tanich mieszkań mogła wynieść od
      20 do 40 proc. Najwyższe wsparcie będzie udzielane na remont lub
      przebudowę budynku, w wyniku którego powstaną noclegownie lub domy
      dla bezdomnych. Na 30-proc. pomoc gminy będą mogły liczyć m.in. w
      przypadku zakupu lokali z przeznaczeniem ich na lokale socjalne. W
      takim przypadku finansowe wsparcie będzie udzielone, gdy liczba
      utworzonych lokali socjalnych nie przekroczy połowy liczby wszystkich
      lokali mieszkalnych w budynku.
      Czy nasza Gmina korzysta z takich srodków ?
      • zychu1 Re: NASZA GMINA 08.06.09, 09:12
        C.d.
        Jednym z głównych zadań własnych gmin są te, które mają na celu
        minimalizację ubóstwa, zmniejszanie bezrobocia i zapewnienie
        mieszkańcom opieki społecznej oraz mieszkań socjalnych.
        Osoby w ciężkiej sytuacji życiowej, ubogie oraz zagrożone
        wykluczeniem społecznym, powinny znaleźć pomoc w ośrodkach pomocy
        społecznej, klubach i centrach integracji społecznej. W każdej gminie
        powinny funkcjonować takie instytucje, bo zjawisko wykluczenia
        społecznego i biedy dotyczy w zasadzie wszystkich gmin polskich, w
        tym również bogatych miast.
        Instytucje pomocy społecznej swoich działań nie powinny jednak
        koncentrować tylko na świadczeniach z zakresu pomocy społecznej. Ich
        działania skupiać się powinny także na niwelowaniu przyczyn ubóstwa,
        na zwalczaniu patologii społecznych, w tym narkomani i alkoholizmu.
        Na wszelkiego rodzaju formy zwalczania ubóstwa, w tym wykluczenia
        społecznego, gmina może otrzymać środki finansowe z unijnych
        programów operacyjnych 2007–2013. Na podwyższenie kwalifikacji i na
        zmniejszenie zjawiska wykluczenia społecznego środki można pozyskać
        m.in. z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz z Regionalnych
        Programów Operacyjnych.
        Na terenach wiejskich samorządy gminne wsparcie w przeciwdziałaniu
        zjawisku biedy i wykluczenia społecznego mogą otrzymać z Programu
        Rozwoju Obszarów Wiejskich. Z kolei budownictwo socjalne wspiera
        program rządowy, administrowany przez Bank Gospodarstwa Krajowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka