Dodaj do ulubionych

Ryanair - monopol na Łódź????????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:12
Łódźkie lotnisko rozwija sie bardzo dynamicznie. Mówi się już o 7 kierunkach
to bardzo dobry wynik! Jednak zaczyna dzieć się coś złego. Zauważyłem że
Ryanair staje się monopolistą na Lublinku. Oczywiście to bardzo dobrze że
przewoźnik docenia nasze lotnisko i już ogłosił 4 kierunek ale to poważnie
zagraza innym przewoźnikom. Chyba zawiązał sie jakiś pakt między władzami
Lublinka a Ryanairem. Kiedy ogłoszono loty do Dublina przez Centralwings, od
razu pojawiły się problemy. Dzięki władzom Łodzi pozytywnie zakończyła sie
debata i Centralwings rozpocznie loty do Irlandii. Jednak Ryanair zareagował
natychmiast ogłaszając kierunek również do Dublina. Mówiło się raczej o
Frankfurcie albo Rzymie....Na stronie oficjalnej Lublinka podano już nawet
rozkład lotów Ryanaira podczas gdy o Centralwings nie ma nawet wzmianki. Czy
to nie dziwne?? Tak chcieliśmy Centralwings a teraz rzuca się mu kłody pod
nogi?? Mam nadzieję że Centralwings utrzyma się na Lublinku i będzie się
rozwijał. Co więcej licze na innych przewoźników jak Wizzair, SkyEurope,
Lufthansa, Lot... Lotnisko musi pozyskiwać nowych przewoźników, bo to jest
właśnie rozwój!
Obserwuj wątek
    • Gość: Albert Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:23
      Pojawił się 1 przewoźnik tradycyjny LOT. Duża nadzieja jest teraz z Wizzairem.
      Trudno też komuś kłaść kłody pod nogi, z tego powodu że chce z Łodzi dużo
      latać. Jeszcze parę miesięcy temu podśmiewali się tu i uwdzie, że w Łodzi
      Ryanowi nie wyjdzie... Ten jednak podchodzi do sprawy biznesowo.
      Pozdrawiam,
      Albert
    • Gość: S&F Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.toya.net.pl 02.12.05, 14:33
      Poczytaj sobie inne posty aby sie nie powtarzać.
      Na stronie Ryanair masz juz wszystko o połączeniu z Dublinem łącznie z
      rezerwacją, a na stronie CW jeszcze nie ma takiego miasta jak Łódź.
      Nie ma nawet wzmianki o połączeniu.
      Powtórzyłem sie po raz któryś.
      Pozdrawiam
      • jaasioo Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? 02.12.05, 17:05
        Owszem. CLW ogłosi na stronach komplet informacji o nowum rozkładzie 6 grudnia.
        Ot taka polityka.

Jaś
        • jaasioo jest mapka Centralwings 02.12.05, 17:08
          www.lotniskodlalodzi.org/aktualnosc.php?id=29
          Jaś
          • Gość: airmech Re: jest mapka Centralwings IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 17:23
            no, jest mapka, jak sobie narysujesz :)
    • maxxman Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? 02.12.05, 19:40
      Nie monopol ale dobra szkola latania dla innych.

maxxman
    • Gość: Adam Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.eranet.pl 02.12.05, 21:57
      Centralcośtam czyli Lot powinien raczej nazywać się Lotta, bo ma humory jak
      moja nastoletnia siostra. Chcą otwierać, niech wreszcie otwierają, a nie tylko
      gadają. Dlaczego nie zrobili tego kilka miesięcy temu, kiedy sami mogli być
      monopolistą na Lublinku ?
      Debata w wykonaniu władz Łodzi - o której wspominasz - to nic innego tylko
      zgoda Kropy na to, że Miasto wyda więcej kasy na lotnisko. Trzeba będzie
      zapewnić komplety strażaków, ochroniarzy, SG, PP, handling itp itd.
      Kasę na to będą musieli wyłożyć mieszkańcy Łodzi. Pan zapłaci, Pani zapłaci, Ci
      Państwo zapłacą.... bo Centralcośtam ma tylko 5 samolotów i inaczej nie jest w
      stanie ułożyć swojej siatki połączeń.
      Niestety Kropie w szpitalu razem z włosami obcieli chyba j..a, bo zamiast
      pogonić nieudaczników (Centralcośtam) godzi się na większe koszty stałe, a
      powinien inwestować w wyposażenie, terminal i promocję.
      Przypomnę tylko, że poza Ryanem nikt - ani Sky ani Wizz ani Centalcośtam - nie
      chciał pierwszy rozpocząć połaczeń z Łodzi, więc niech lepsi budują sobie
      monopol. Jeżeli Ryan będzie miał pełne obłożenie, to inni także będą chcieli
      latać z Lublinka.
      • Gość: S&F Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:00
        I tak musieli by zatrudnić ludzi na czwartą zmianę bo od czerwca czartery a te
        są przeważnie nocą.
        Pozdrawiam
        • Gość: liver Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 22:34
          Podkreślam że Centralwings poniesie dodatkowe koszty za nocne lądowanie drogi
          Panie Adamie. Nie neguje Ryanaira to normalne że się rozwija ale neguje ślepe
          zafascynowanie nim przez władze lotniska! Trzeba obiektywnie patrzeć na
          wszystkich a nie być zapatrzonym na jedno! Pozdrawiam
          • maxxman Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? 06.12.05, 23:24
            Taaaak...? To dlaczego Centralwings tak dlugo nie widzial Lodzi? Dopiero jak mu
            Ryanair pokazal to laskawie zgodzil sie na operacje o jakis dziwnych godzinach?
            • Gość: rety Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 23:31
              W tak samo dziwnych jak w Katowicach, czy Gdańsku. Podobnie dziwnych jak
              SkyEurope w Krakowie. Po prostu DUB tak ma. Ale pewnie lepiej akby Central
              zaczął latac do Poznania. Co za ludzie....

rety!
        • Gość: Michał Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 02:10
          A ile tych czarterów będzie? Pisali, że 1 na tydzień chyba około 20,00.
          • Gość: RyanairCrew Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.12.05, 19:09
            ogolnie nie moge sie zgodzic ze gdyby FR mial monopol na lodz to bylaby to jakas
            tragedia. Sa lotniska w Europie na ktore lata tylko FR i wcale nie powoduje to
            podnoszenia cen na tych lotniskach tylko dlatego ze nie ma sie konkurecji.
            Ponadto Ryanair jak wiadomo jest pionierem w wynajdywaniu nowych lotnisk w
            Europie. To wlasnie FR rozpoczal latanie do Girony, Beavoauis czy Skavsty i
            jakos nikomu to nie zaszkodzilo a wrecz przeciwnie.Wiec glowa do gory bedzie dobrze
            Pozdrawiam z PIK
            • Gość: as Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: 195.69.83.* 08.12.05, 21:10
              A mi wlasnie te "dziwne" godizny central pasowaly bardziej.
      • Gość: Akuku Frost? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 23:03
        Nowe objawienie Frosta?
        Co się do Centralwingsa nie dostał,
        I teraz miłosnikiem Ryana został...

Wierszokleta
        • Gość: FROST Re: Frost? IP: *.devs.futuro.pl 03.12.05, 12:36
          No cóż złamałem dane słowo (miałem nie pisać).Ale to wyjątek. Panie akuku otóż
          gwoli wyjaśnienia nie mam kolejnych wcieleń poza jednym. Nie jestem miłośnikiem
          nikogo za wyjątkiem swojej żony.A Frost do Centralwings się nie dostał bo nie
          chciał pracować za 1500 zł.Jeśli jesteś pracownikiem Centralwings to pamiętaj
          że nie życzę sobie BARDZO aby ktokolwiek pisał cokolwiek o moich planach
          zawodowych tych zrealizowanych i niezrealizowanych, podpada to pod Ustawę o
          Ochronie Danych Osobowych o czym kadry w CW powinny wiedzieć.Rozumiem że skoro
          tam pracujesz podstawówkę ukończyłeś w terminie i wiesz co to Powództwo
          Cywilne. Tak więc "mind your business mr.akuku" i przekaż dalej skoro nie macie
          tam w tym centralwingsie co innego robić tylko plotkować na mój temat.
          Nie będę wymagał od ciebie żadnych przprosin bo nawet cię nie znam i nie trudź
          się na odpisywanie na ten post bo i tak nie przeczytam.Jeśli ktokolwiek chce
          sobie ze mną porozmawiać i wyjaśnić parę rzeczy to uprzejmie zapraszam n
          łódzkie lotnisko.

Ak

• Gość: hehe Re: Frost? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 21:12
            hmm

1) czy nick Frost też podlega ustawie o ochronie danych osobowych - ciekawe
            2) trzeba było nie lapac jęzorem na lewo i prawo o chęci zmiany pracy to nikt
            by nie wiedział. Ja akurat nie pracuję w Centralu, a wiem. O twojej ostatniej
            akcji propagandowej też wiem... zgadnij misiu gdzie pracuję... i mniej kłap
            dziobem

Pa
          • Gość: pracownik CW Re: Frost? IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 06.12.05, 09:16
            No cóż, przeczytałem to i poczułem pewien niesmak. Jeśli pracownik Lublinka
            Frost lub jakiś AK myśli, że jest aż tak znany w CW, że wszyscy o nim mówią, to
            muszę wyprowadzić go z błędu. Do tej pory przynajmniej ja o nim nie słyszałem,
            ale teraz chętnie go poznam kiedy do Łodzi zawitam. A jako pracownik CW mam
            nadzieję, że Pan Frost, czy tez jakiś AK, nie będzie obsługiwał tak
            pogardzanych przez siebie samolotów CW. Nie pozdrawiam
          • Gość: Marko Re: Frost? IP: 62.233.225.* 06.12.05, 19:49
            Szanowny Panie Frost.
            Slawa na temat Pana poczynan rozeszla sie o wiele dalej. Dziwie sie tylko, ze
            nikt z Pana przelozonych nie zainteresuje sie tym, ze klepie Pan o planach tego
            lotniska na lewo i prawo, a czesto informacje te sa wyssane z palca i nie
            powinny, jak mniemam, wychodzic poza pracownikow lotniska. Ale to juz
            pozostawiam Pana sumieniu i lojalnosci wobec firmy, w ktorej Pan pracuje.
            Zycze mimo wszystko wszystkiego najlepszego i troche opamietania.
            • Gość: as Re: Frost? IP: 195.69.83.* 06.12.05, 21:02
              Hmm ja tez wybiore, a wlasciwie juz wybralem Central. Powod super wypad na dwa
              dni wylot w piatek powrot w nocy z soboty na piatek za cale 120 PLN os sztuki.
      • Gość: raf Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 02:11
        Ej koleś masz sporo racji!
      • Gość: Panajotow Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.toya.net.pl 03.12.05, 09:51
        Bez przesady, to nie jest konkurs w ktorym ten, ktory pierwszy uruchomil
        polaczenia bierze wszystko. Nie jestem biznesmenem, ale lotnisko to tez biznes,
        a chyba w takim obszarze dzialalnosci nie powino sie na nikogo obrazac. Lodz
        nie powinna byc monokultura lotnicza, gdzie operuje tylko Ryanair. Wladzom
        miasta nie chodzilo o zaspokoajania tej jednej firmy, a o urochomienie
        lotniska, w czym oczywiscie Ryanair byl bardzo pomocny i nie nalezy o tym
        zapominac.

Zgadzam sie natomiast, ze trzeba robic wszystko, zeby Lublinek jak najszybciej
        sie rozbudowywal. Nie mozna teraz spoczac na laurach i powiedziec: "Fajnie,
        mamy juz lotnisko, teraz bedzie juz tylko lepiej". Nieprawda! Trzeba wydluzyc
        pas, trzeba zbudowac normalny duzy portal i zdobyc wiecej niz te 3 polaczenia.
        Narazie mimo rozpoczecia lotow, Lodz ciagle jest lotniskiem marginalnym, choc
        juz odnotowywalnym,bo wlasnie ma loty! Teraz trzeba zrobic wszystko, zeby
        Lublinek zaczal przypominac porzadne lotnisko!
      • superkulfon chyba koszty zmienne 06.12.05, 10:30
        a swoja droga to kilkanascie jesli nie kilkadziesiat osob znajdzie prace, jak
        ktos tu powiedzial na wiosne i tak by musieli zatrudnic te osoby, a marzec czy
        wiosna co to za rozniaca. Centralcostam ponosi dodatkowe koszty za to. I na
        koneiec centralcos tam zatrudnia troche osob w biurze i za samo to powinien
        jednak miec jakies plusy bo prawdopodobnie podatki ktore placi miastu z
        powodzeniem wystarcza na rekompensate tych dodatkowych kosztow.
      • Gość: jerzy OT w sprawie wlosow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:25
        Adamie, nie rozumiem po co mieszasz do tego chorobe nowotworowa prezydenta.
        Uwazam, ze to chamskie i niegodziwe. Wlosy wypadaja od chemioterapii. Prosze
        nie pisz tak wiecej.
        • Gość: Adam Re: OT w sprawie wlosow IP: *.eranet.pl 08.12.05, 22:12
          Sorki, to była może niezbyt trafiona parafraza cytatu z Vabanku. Chodziło mi o
          to, że zamiast ulegać naciskom nieudaczników - a za takich uważam
          Centralcośtam - Prezydent nie powinien wyrazić zgody na połączenie w godzinach
          zmuszających do ponoszenia przez Miasto (czytaj: mieszkańców) niepotrzebnych
          kosztów. Lotnisko ma przed sobą duże i bardziej potrzebne wydatki związane z
          lotniskiem, a na służby 24-godzinne będzie czas wtedy, kiedy będzie kilkaset
          tysięcy pasażerów, a nie kilka tysięcy.
          • Gość: ktoś Re: OT w sprawie wlosow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:14
            Akurat w sezonie 2006 bedzie kilkaset tysięcy pasażerów w Łodzi. Zatem znasz
            się na tym jak kura na jajach.

K.
          • Gość: przeciw glupocie zenujacy Adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 00:32
            'Centralcośtam'? z taka luboscia powtarzasz to w kolko... sam jestes
            najprawdopodobniej nieudacznikiem wszystkowiedzacy Adamie - Wuju Dobra Rada
            • Gość: Adam Re: zenujacy Adam IP: *.eranet.pl 09.12.05, 14:25
              Uderz w stół, a nie-LOT się odezwie... Argumenty LOTniku, argumenty !
              Chyba trafiłem w czuły punkt LOTowca lub pracownika Centralcośtam, bo poza
              emocjami nie jesteś w stanie podać żadnej sensownej argumentacji.
              Jak nie masz nic rozsądnego do powiedzenia, to w ogóle się nie wysilaj, bo ci
              jeszcze myślenie zaszkodzi, a twoje prymitywne obelgi koło d... mi latają.
              Bez poważania,
              • Gość: przeciw glupocie Re: zenujacy Adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 20:55
                ooo, jakie nerwy... troche Cie zabolalo, co?
                A dlaczego nazywasz Centrawings (tak brzmi poprawna nazwa przedsiebiorstwa -
                latwo sprawdzic, mogles sie potrudzic - www.centralwings.com ) nieudacznikami?
    • teufel Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? 03.12.05, 10:59
      Czy ja o czymś nie wiem, czy może Ty bzdury piszesz?? Ja widzę 3 kierunki Ryanair'a z Łodzi, gdzie Ty masz 4??
    • Gość: Aleczko Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 16:37
      Prośba o opanowanie do tych wszystkich co tak rzygają gnojem na Centralwings.
      To, że ktoś może przeznaczyć ograniczone środki na agresywne wejście w dany
      kierunek nie oznacza, że trzeba go jeszcze stłamsić. Ja bardzo doceniam
      obecność Centralwings na naszym raczkującym lotnisku mimo tego, że ponosi
      niewspółmiernie duże ryzyko w porównaniu do potężnego Ryanaira.

Niech konkurują, moim zdaniem szanse są porównywalne. Ja osobiście, z kilku
      powodów wybiorę Centrala :)
    • Gość: Aleczko Re: Ryanair - monopol na Łódź???????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 16:40
      No i jeszcze jedena sprawa... Obym się mylił, ale zobaczycie co zrobi Ryanair
      po otwarciu Modlina.
      • ps01 Czy o monopol tu chodzi? 06.12.05, 17:10
        Rozwinąłem sobie specjalnie cały wątek i na nikogo "rzygającego" się nie natknąłem. Szczerze? Łodzianie mieliby nawet powody, bo C0 unikał Łodzi tak długo jak mógł. A co FR zrobi w kwestii Modlina? Po pierwsze, zbyt prędko to Port Lotniczy Modlin nie powstanie. Po drugie, może się Modlin Ryanowi nie spodobać (albo przyszłe warunki, które będą podlegały negocjacjom i może nic z nich nie wyjść). Po trzecie, nawet gdyby w EPMO (EPWM?) powstała przyszła baza FR, to nie oznaczałoby automatycznego wycofania się z EPLL. Przykłady? Bazę ma FR w Barcelonie Gironie, ale lata też do Reus. Ma bazę w Skavsta (NYO), ale nie porzucił Sztokholmu Vasteras. Podobnie w UK. Dobrych lokalizacji się nie porzuca.
        • Gość: Aleczko Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 17:56
          To rozwiń sobie wszystkie wątki :) Nie będę się rozpisywał we wszystkich. Nie
          piszę o automatycznym wycofaniu. Może zostawią Londyn 3xtyg ;)

To jest drapieżna firma nastawiona tylko i wyłącznie na zysk. Tu nie ma
          sentymentów. Niektórzy starają się blokować innych i piętrzyć przed nimi
          przeszkody, całować Ryana w dupę z języczkiem bo mami ich bazą. Taaa... baza...
          Stawiam wszystkim podforumowiczom z "Lotniska" piwo jeśli Łódź pojawi się na
          mapie Ryana jako czerwony kwadracik.

Jak myślisz dla jakich linii budowany jest Modlin? Kto tam będzie latał
          Lufthansa, SAS? A o to, że Modlin powstanie to się nie martw. Partia Przyjaciół
          Warszawy wraz z miłościwie nam panującym (za kilka dni), poobcina co trzeba z
          inwestycji w terenie żeby Nasza Stolyca zgarnęła całą pulę. Spokojna głowa.
          • protz Re: Czy o monopol tu chodzi? 06.12.05, 18:24
            Powstanie Modlina nie oznacza wycofania Ryana z Łodzi.

Gdyby taka logika była uzasadniona, Centralwings nie wchodziłby do Łodzi, bo
            przeciez juz lata z Okęcia.
            • Gość: Aleczko Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 18:40
              Nie oznacza wycofania, oznacza nacisk na rozwój Modlina a nie Łodzi.
              Najprawdopodobniej tam powstanie baza a u nas dojdzie jeszcze tylko 1-2
              kierunki, może coś z istniejących połączeń wypadnie i tyle.
              • Gość: Albert Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 19:10
                Nie doceniasz naszego potencjału. Poza tym Modlin to będzie PPL, który będzie
                prowadził tak swoją politykę, aby Okęcie nie zbiedniało i nie stracili za
                bardzo przewoźnicy tam operujący.
                Pozdrawiam,
                Albert
                • Gość: Aleczko Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 19:45
                  Albercie, doceniam i jestem spokojny o lotnisko jako typowy port regionalny dla
                  Łodzi. Komu będzie się chciało jechać z Łodzi do Modlina jak ma lotnisko pod
                  domem. Okęcie jest bliżej i dlatego część z Łodzian lata na Okęcie. Chodzi mi
                  raczej o to żeby nie nastawiać się na bazy, kosmodromy i cholera wie co
                  jeszcze :)
                  • Gość: Albert Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 20:55
                    Myślę, że baza na lotnisku to nie jest nic nadzwyczajnego np. Wizzair w Gdańsku
                    czy SkyEurope w Krakowie. U nas może być za to np. baza operacyjna Ryanair czy
                    Centralwings.
                    A o loty do Londynu jestem spokojny. Uważam, że w połowie przyszłego roku może
                    już będzie Londyn z Łodzi 3 razy dziennie? A 2 to na bank. I nie sądzę, żeby
                    Modlin nam w tym zagrażał :-)
                    Pozdro,
                    Albert
                    • maxxman Re: Czy o monopol tu chodzi? 06.12.05, 23:28
                      Albert,

Czy jestes pewien ze Wizzair ma baze w Gdansku? Wiem ze ma na pewno w
                      Katowicach ale o Gdansku nie slyszalem.

Pytam z ciekawosci i w celu uzupelnienia wlasnej wiedzy.

Pozdrawiam,
                      maxxman
                      • Gość: Albert Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 00:01
                        Baza to niekoniecznie musi być coś wielkiego:
                        www.pasazer.com/czytaj2.php?lp=1179
                        Stąd też takich baz na Lublinku pewnie zmieści się kilka...
                        • Gość: maxxman Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.mnc.pl 07.12.05, 16:26
                          Thank You :)
          • ps01 Re: Czy o monopol tu chodzi? 06.12.05, 19:39
            Gość portalu: Aleczko napisał(a):
            > Stawiam wszystkim podforumowiczom z "Lotniska" piwo jeśli Łódź pojawi się na
            > mapie Ryana jako czerwony kwadracik.
            Za piwko dziękujemy (przylecę choćby Ryanairem - oczywiście tylko jeśli baza
            umieszczona zostanie w Łodzi).
            A tak na poważnie; daję Łodzi jakieś 20% szansy. Tyle samo (po 20%) Wrocławowi
            i Poznaniowi, Modlinowi może 25 a resztę rezerwuję dla innego "czarnego konia".
            Nie jestem nikim z "wewnątrz", więc równie dobrze można podstawić inne liczby.
            Łodzianie mogliby jednak pamiętać, że bez uzgodnień z FR rozbudowa nie nabrałaby
            takiego tempa - więc po co tu zaraz "z języczkiem" - ale to oni dostrzegli Was
            pierwsi...
            • Gość: gosc_lax Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 07.12.05, 19:11
              Tymczasem Gdansk dostal 3 polaczenie obslugiwane przez RYANA z Gdanska, tym
              razem do Sztkoholmu
              • Gość: S&F Re: Czy o monopol tu chodzi? IP: *.toya.net.pl 07.12.05, 19:22
                > Tymczasem Gdansk dostal 3 polaczenie obslugiwane przez RYANA z Gdanska, tym
                > razem do Sztkoholmu

Przecież my też mamy trzy połączenia obsługiwane przez Ryanair.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka