Dodaj do ulubionych

Jemioła ? gdzie ?

IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 03.12.05, 19:13
Marzy mi się świeża zieleniutka jemioła pozyskana z drzewa a nie z rynku.
Może wiecie gdzie są w okolicach Łodzi dorodne jemioły ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Żubr z puszczy. Na drzewach IP: *.toya.net.pl 03.12.05, 22:37
      • jakas_krystyna_z_gazowni Re: Na drzewach 03.12.05, 23:57
        Na Twoich rogach co Ci kobita wczoraj dorobiła.
    • gray Re: Jemioła ? gdzie ? 04.12.05, 11:23

15 metrów nad ziemią, zazwyczaj, bo te co były niżej są na rynku. z resztą może
      panoramix coś wie.
    • Gość: gusia Re: Jemioła ? gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 11:46
      Podnieś do góry blomd główkę to zobaczysz.
      • Gość: jola Re: Jemioła ? gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 13:16
        niektórzy myslą, że jemioła to krzew hehehe
        • gray Re: Jemioła ? gdzie ? 04.12.05, 13:17

może dlatego, że to prawda. hehehe.
          • Gość: jola Re: Jemioła ? gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 13:21
            krzew zakorzeniony w ziemi, a nie półpasożyt drzewny hehehe
    • Gość: kasia Re: Jemioła ? gdzie ? IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 04.12.05, 16:55
      nieśmieszna odpowiedź frustratki, jakieś mędrkowanie pod nosem a gdzie rośnie
      moja jemioła nadal nie wiadomo:)Ludzie, więcej świątecznej radości a mniej
      prześmiewczych pseudo-intelektualnych sznytów plizzzz.
      • big_news Re: Jemioła ? gdzie ? 04.12.05, 17:02
        Jemioła to pasożyt. Słusznie już Ci poradzono, żebyś zadarła głowę do góry. W
        tej chwili, kiedy na drzewach nie ma liści, łatwo ją dostrzec. Najczęściej,
        najbardziej "dorodna" jest na czubkach wysokich drzew. Trzeba zrzucić szpilki,
        założyć spodnie i zgrabnie wdrapać się na drzewko. Miłej wspinaczki;)
        • Gość: kasia Re: Jemioła ? gdzie ? IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 04.12.05, 17:25
          Wysoko, mam je przed swoim oknem.Ja chcę zostać w szpilkach, zatem jemioła musi
          być w miarę nisko.
          • big_news Re: Jemioła ? gdzie ? 04.12.05, 17:33
            To siekiera w ręce, zrąbać drzewko i gotowe. Nawet szpilek nie trzeba zrzucać;)
            • Gość: gusia Re: Jemioła ? gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 19:39
              Teraz na poważnie:
              Jemioła (Viscum L.) - rodzaj roślin z rodziny gązewnikowatych.
              Rosnie w koronach drzew, w których pasożytuje. jemioła tworzy kuliste kępy
              oliwkowozielonych pędów o skórzastych, szerokolancetowatych liściach,
              osadzonych parami. Jemioła rośnie najczęściej na topolach, lipach, jabłoniach,
              brzozach, jesionach, wierzbach, sosnach i jodłach, bardzo rzadko na dębach.
              Przyznam szczerze, że nie widziałem nigdy jemioły na jabłoniach, sosnach i
              jodłach. Za to najwiecej jest ich na topolach, lipach i brzozach. Takie drzewa
              wystepują w Łodzi można je spotkać prawie na kazdym kroku. Jednak nigdzie nie
              rosną na wyciągnięcie ręki. Te, które zdążyły dorosnąć zostały dawno zerwane.
              Poniewaz jest to roślina poszukiwana, Twoje pytanie należy do gatunku -
              pokażcie mi gdzie znajdę zdrowego i dużego prawdziwka. Proponuję wycieczke do
              lasu łagiewnickiegolub grotnickiego. Jeśli nawet nie znajdziesz jemioły którą
              będzie mozna zerwac - dotlenisz płucka .Udanej wycieczki
              • Gość: mam racje? Re: Jemioła ? gdzie ? IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 00:36
                Dupa a nie jemioła
    • Gość: . Re: Jemioła ? gdzie ? IP: 81.219.74.* 07.12.05, 20:54
      Piękne okazy jemioły rosną na drzewach przy ul. Milionowej. Tyle że z jej zerwaniem może być spory problem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka