Dodaj do ulubionych

MPK kupuje nowe autobusy

IP: *.toya.net.pl 04.12.05, 22:09
Dlaczego Łódź nie kupuje autobusów 15 metrowych? Dobrze sprawdzają się nawet w
mniejszych miastach dorównując pojemnością przegubowcom. Świetnie sprawdziłyby
się np. na linii 98 gdzie nie ma problemów z manewrowaniem po wąskich ulicach
centrum.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pasażer Pewnie będą to Jelcze:( IP: *.lodz.mm.pl 04.12.05, 22:18
      Patrząc na wymagania przedstawione w przetargu to wsdzyatkie zakupione autobusy
      beda marki JELCZ:(A szkoda....sa one tanie i nawet ładnie wygladaja ale nie są
      solidne...A moze warto nie oszczędzać i kupić porządne Mercedesy żeby to był
      zakup na lata...
      • Gość: J.S. Re: Pewnie będą to Jelcze:( IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.12.05, 22:34
        > Patrząc na wymagania przedstawione w przetargu to wsdzyatkie zakupione
        autobusy beda marki JELCZ

Popatrz sobie na te wymagania w BZP, 7 przegubowcow ma miec 100% niskiej
        podlogi, a pozostale 30 podloge nie wyzej niz 650mm - Jelcz ani takich ani
        takich nie robi
    • Gość: obserwator Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.toya.net.pl 04.12.05, 22:29
      A w razie nagłego obiazdu?
    • Gość: Czaplin Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.vdu.lt / *.vdu.lt 04.12.05, 23:13
      Tak sie zastanawiam czy w MPK jezdza Solarisy. Jestem teraz na Litwie i pelno ich tutaj, nawet trolejbusy mozna spotkac. Jesli dobrze pamietam to ich nie widzialem i ciekaw jestem czemu w Lodzi nie kupujemy polskich autobusow ?
      • snakemaycry Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? 04.12.05, 23:17
        Tak mamy. Chcesz kupić?

www.mpk.lodz.pl/files/solaris.pdf
        • Gość: Czaplin Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.vdu.lt / *.vdu.lt 04.12.05, 23:47
          Chyba, mimo wszystko mnie nie stac;) To teraz pytanie czemu mamy tylko 5? ;D

• Gość: Ja Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.12.05, 23:56
            Gość portalu: Czaplin napisał(a):

> Chyba, mimo wszystko mnie nie stac;) To teraz pytanie czemu mamy tylko 5? ;D

Eeech szkoda gadać. Solarisy jeżdżą w całej Europie, a w Łodzi "są be", mówiąc
            najkrócej.
            • Gość: Czaplin Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.vdu.lt / *.vdu.lt 05.12.05, 00:11
              No i wszystko jest jasne... ;( niestety jak zawsze...
            • Gość: Aleksej Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 10:12
              Nie sa 'be' tylko drozsze od Jelczy i innych autobusow. Proste, rownie dobrze
              mozna powiedziec ze Many w Lodzi sa 'be' bo MPK ich nie kupuje i rowniez chce
              sprzedac posiadane autobusy.

Pozdrawiam,
              Aleksej
              • Gość: Czaplin Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.vdu.lt / *.vdu.lt 05.12.05, 16:32
                Mowisz, ze sa drozsze, ale czemu w takim razie za granica kupuja Solarisy? Zagranica dostaje lepsze oferty czy moze jednak potrafi lepiej liczyc? Moze sie tylko czepiam, nie wiem, nie widzialem ofert...

Pozdrawiam
                • Gość: Aleksej Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 17:55
                  Conecto G kosztuje 890 tys zlotych a Solaris U-12 1,005 tys zlotych. Wiec
                  roznica jest i to duza (Jelcz M181MB/3 - 970-tys - az jestem w szoku ze to
                  badziewie tyle kosztuje!). Oczywiscie wszystko w wersji spartanskiej. Zachodnie
                  miasta stac na to aby kupowac drozsze autobusy, z lepszym wyposazeniem.

A Conecto G jest bardzo popularny w panstwach srodkowej europy - jak Czechy,
                  Wegry, Slowacja czy Estonia.

Pozdrawiam,
                  Aleksej
      • Gość: RAPTorek Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 00:23
        Polskich nie kupimy, bo w Łodzi moda na modele zdaje się niemieckie. Zakupimy
        drogie autobusy, tak jak przed paru laty stało się z superszybkimi,
        wypadającymi z torów, dobrze wentylowanymi City Runner'ami. A później
        oczywiście podwyżka cen biletów. W burdelu zwanym Polską, wszystko musi być
        poprzekręcane. Normalność jest u nas nienormalna.
        • Gość: J.S. Re: Czy mamy w Lodzi Solarisy ?? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.12.05, 00:32
          > Polskich nie kupimy, bo w Łodzi moda na modele zdaje się niemieckie. Zakupimy
          > drogie autobusy

Widze ze dokladnie zglebiles temat. Akurat przetarg jest ustawiony glownie pod
          Jelcza. To dopiero niemiecki szmelc, nie?

> wypadającymi z torów

Ten mit jeszcze zyje?

> City Runner'ami

Nie tak sie to pisze
    • bajkers Re: MPK kupuje nowe autobusy 04.12.05, 23:51
      I doczekamy sie takich czasów kiedy na mieście nie bedą już kopciły Jelcze ni
      stare Ikarusy!!!!!
      Nic tylko nowy niskopodłogowy tabor na ulicach Łodzi....o to cjodzi!!
      • Gość: J.S. Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.12.05, 00:33
        > I doczekamy sie takich czasów kiedy na mieście nie bedą już kopciły Jelcze ni
        > stare Ikarusy!!!!!

To chyba nie teraz, bo te krotkie to prawie na pewno beda Jelcze.
    • teufel Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 09:31
      No właśnie PODOBNO do Łodzi miał przyjechać na testy 15-metrowiec, ale nie nadaje się na łódzkie ulice, poza linią 85, na której akurat były remonty na Rokicińskiej.
      • Gość: Aleksej Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 10:11
        15 metrowiec byl juz chyba na testach w Lodzi, ale w latach 90tych. Moim
        zdaniem w Lodzi nie mam sensu kupowac tych autobusow, gdyz beda mogly jezdzic
        na raptem kilku liniach (reszta linii jezdzi przez waskie ulice centrum i moga
        miec problemy z manewrowaniem, nie wyobrazam sie 15sto metrowca na 78 na ktora
        zreszta taki autobus bylby idealny).

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: mch Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 14:43
          Piętnastometrowce - jak twierdzą złośliwi - są to autobusy służące do jazdy na
          wprost. Zakręt to pojęcie nieznane. ;)

Coś w tym musi być, zważywszy na fakt, że pierwsze stołeczne wozy Urbino 15
          dość szybko ulegały uszkodzeniom (nie wytrzymywała kratownica).
          • barracuda7110 Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 15:20
            Gość portalu: mch napisał(a):

> Piętnastometrowce - jak twierdzą złośliwi - są to autobusy służące do jazdy na
            > wprost. Zakręt to pojęcie nieznane. ;)

Coś jak amerykańskie samochody ;)
            • Gość: mch Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 17:23
              Ale amerykańskie samochody są zbyt masywne, żeby się złamały na zakręcie. A że
              nie skręcają, to swoją drogą. :)
    • Gość: Panajotow Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 13:18
      Bardzo dobrze. Chcialbym tylko zapytac co z czystoscia? Czemu lodzkie sroski
      transportu musza byc brudne?
      • Gość: mch Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 14:37
        Sic! Poruszyłeś temat tabu. Pewnie czepiasz się złośliwie MPK, w dodatku bez
        żadnego powodu. Zawsze kiedy piszę o problemie czystości, to znajduje się jakiś
        oponent twierdzący, że się zwyczajnie czepiam. W końcu autobusy są czyste jak
        łza - tak przynajmniej twierdzą niektórzy.
        • ukalo Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 14:50
          > Sic! Poruszyłeś temat tabu. Pewnie czepiasz się złośliwie MPK, w dodatku bez
          > żadnego powodu. Zawsze kiedy piszę o problemie czystości, to znajduje się
          jakiś
          >
          > oponent twierdzący, że się zwyczajnie czepiam. W końcu autobusy są czyste jak
          > łza - tak przynajmniej twierdzą niektórzy.

Żeby nie było że zawsze staję w opozycji, to teraz przytaknę. Cóż, podobno do
          sprzątania zagoniono teraz mechaników. Jeśli równie sumiennie naprawiali
          autobusy, to nie ma co się dziwić temu w jakim są stanie.
        • Gość: Aleksej Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 15:45
          Ostatnio mnie sie wydaje ze jest troszke lepiej (przynajmniej w Volvo), w
          tramwajach tez troszke bardziej myja bazgroly, ale do dopuszczalnego stanu jest
          jeszcze bardzo daleko.

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: Ja Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 22:43
            Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Ostatnio mnie sie wydaje ze jest troszke lepiej (przynajmniej w Volvo), w
            > tramwajach tez troszke bardziej myja bazgroly,

Po tym, jak flagowy produkt ZRT - bulwa (konkretnie 2234+35) już drugi miesiąc
            jeździ z jakimś bazgrołem za zadku, raczej śmiem w to wątpić. O tym, co się
            dzieje w drugich wagonach niektórych pojazdów nie wspomnę wcale.

ale do dopuszczalnego stanu jest
            >
            > jeszcze bardzo daleko.

Tak, tu się zgadzamy ;-)
            Pozdr.
        • krzyskup Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 16:29
          A ja jednak wbiję szpilę pasażerom. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do
          autobusu nie pakowa się z pięcioma siatkami wypełnionymi cieknącymi kiszonymi
          ogorkami, kiszoną kapuchą i mlekiem w folii (również cieknącym) oraz kwiatkami,
          których węcej zostaje w autobusie,prawda? Ewentualnie można owe dziwne
          (zabronione, bo moga brudzic) tobołki lepiej zabezpieczyc. Już kilka razy
          uświniłem sobie spodnie czy kyurtkę na krześle. I to nie smarem, ale właśnie
          brudem zostawionym przez pasażerów. Najbardziej dotkliwa była kałuża wody po
          ogórkach, w której wylądowałem siadając na krzesełku w pewnej 805, kiedy
          wracałem z zerówki. Mundur nadawał się tylko do prania.
          Pojazdy sa sprzątane po zjeździe do zajezdni. Niestety, już rano panuje w nich
          syf. Moim zdaniem nie jest to tylko wina sprzątających (ale po części jest, nie
          przeczę), ale również pasażerów. Niestety, pojęcie kosz na śmieci jest nadal
          wielu z nich obce. że o higienie nie wspomnę, ale ten temat był wałkowany już
          wiele razy.

PS. A gdy ktoś zwraca mi uwagę, że przeszkadza mu mój plecak, słyszy, że
          postawiłbym go na podłodz,e gdyby delikwent zmieniał buty, kiedy wsiada do
          autobusu, Skutkuje.

pzdr,
          krzyskup
          • Gość: mch Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 17:25
            Ależ nikt nie pisze o rozpływających się zakupach. Ot taka prozaiczna rzecz, jak
            kurz, którego mozna by wywieźć z autobusu w dziesiątkach kilogramów jak mniemam.
            To pewnie też wszystko z tych kiszonych ogórków, o których piszesz? ;)
            • krzyskup Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 19:45
              Chyba mnie nie zrozumiałeś... Napisałem, że jest to tak wina sprzątających, jak
              i pasażerów. Kurz to jedno i trzeba go usuwać, a ogórki to drugie. I przyznam że
              mi bardziej przeszkadzają ogórki na których siadam niż kurz.

pzdr,
              krzyskup
              • michal.ch Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 22:27
                > I przyznam że
                > mi bardziej przeszkadzają ogórki na których siadam (...).

No wiesz krzyskup, ja bym cię o takie skłonności nigdy nie podejrzewał. ;)))

Ja tam bym się bał siadać na ogórku, no ale co kto lubi, hehe.
          • panajotow Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 19:59
            Pewnie dobrze by bylo, zeby pasazerowie wykazywali sie wieksza troska o czystosc
            publicznych srodkow transportu, nie zapominajmy jednak, ze jak obowiazkiem
            pasazera jest zaplacic za przejazd, tak obowiazkiem przewoznika jest zapewnic
            pasazerom przejazd w czystym wozie czy wagonie. Jest nawet stosowny zapis
            regulaminu. Jezeli przewoznik nie wywiazuje sie ze swoich zobowiazan, to moze
            pasazer rownie dobrze nie musi placic za przejazd?
            • krzyskup Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 20:47
              Dobrze by było, gdyby i MPK i pasażerowie dbali o czystośc w pojazdach. Jedni
              sprzątając, inni nie brudząc. Bo tak, jak MPK powinno sprzątać, tak pasażerowi
              zabrania się brudzić. A argument o niepłaceniu był wałkowany już wiele razy. To,
              że MPK nie wywiązuje się z umowy nie oznacza, że Ty też możesz. Ty możesz
              egzekwować swoich praw na przewidzianej do tego celu drodze. I tyle.

pzdr,
              krzyskup
              • michal.ch Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 22:12
                > Ty możesz
                > egzekwować swoich praw na przewidzianej do tego celu drodze.

Nieśmiało (żeby znowu ktoś się nie czepił) przypominam, że jest wśród nas osoba
                twierdząca, że nie masz prawa egzekwować żadnych swoich praw od MPK (ba, ty
                nawet nie masz według tej osoby absolutnie żadnych praw i masz uszami klaskać z
                radości, że w ogóle jedziesz). Niedawno stosowny wątek był jeszcze o góry.
          • michal.ch Re: MPK kupuje nowe autobusy 05.12.05, 22:21
            > Pojazdy sa sprzątane po zjeździe do zajezdni. Niestety, już rano panuje w nich
            > syf.

Z całym szacunkiem krzyskup, ale pierdzielisz. Jakim cudem "sprzątane po
            przyjeździe do zajezdni" autobusy posiadają rano taką warstwę kurzu na
            siedziskach, że można go wytrzepywać rękoma, a na jasnych spodniach zostają
            raczej mało gustowne ślady? Czy odkurzacz jest jakimś zakazanym urządzeniem
            w MPK czy może z oszczędności szkoda im prądu na włączenie tego sprzętu?

Podłoga owszem, widać, że jest zamiatana, czasem myta, ale do diabła autobus nie
            składa się tylko z podłogi, lecz także z siedzeń, poręczy i ścian, które są
            brudne jakby je dopiero ze strychu lub piwnicy wyciagnięto.
            • krzyskup Re: MPK kupuje nowe autobusy 06.12.05, 15:35
              I zaraz wyjdzie na to, że kogoś usprawiedliwiam. Trudno. Mimo wszystko
              chciałbym, żebys zwrócił uwage na to, jak wyglądają zajezdnie, np. taka
              Dąbrowskiego. Podłogi to już od wier wieku chyba nie widac, tynk sie sypie.
              Niestety, ale po postoju przez noc na hali kazdy wagon bedzie usyfiony jak
              zdjęty ze strychu. Jedyna rada - odkurzanie na bramie wyjazdowej. I tak własnie
              powinno by - sprzatanie pojazdów rano, tuż przed wyjazdem. Wtedy nie zostaną
              zabrudzone podczas nocnych mechaników zabaw.

pzdr,
              krzyskup
    • Gość: jerzy Kogo lubimy najbardziej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 19:32
      1. Czytam tutaj (i w BPZ tez), ze wszystkie maja miec silniki Mercedes-Benz.
      Czy Volvo lub MAN zgodza sie zamontowac w swoich autobusach te silniki?

2. Punkt 8 z ogloszenia MPK: "8) Których oferowana marka autobusu
      (jednocześnie):
      a) zawiera się w co najmniej 10% obecnego stanu posiadania danej marki przez
      Zamawiającego w stosunku do ogólnej liczby wszytkich autobusów, wynoszącego
      dopowiednio:
      - Ikarus – 125 szt., przy ogólnej ilości autobusów 375, czyli 33,33% obecnego
      stanu posiadania marki Ikarus w stosunku do ogólnej liczby wszytkich autobusów
      Zamawiającego;
      - Volvo – 116 szt., przy ogólnej ilości autobusów 375, czyli 30,93% obecnego
      stanu posiadania marki Volvo w stosunku do ogólnej liczby wszytkich autobusów
      Zamawiającego;
      - Jelcz – 64 szt., przy ogólnej ilości autobusów 375, czyli 17,07% obecnego
      stanu posiadania marki Jelcz w stosunku do ogólnej liczby wszytkich autobusów
      Zamawiającego;
      - Mercedes – 60szt, przy ogólnej ilości autobusów 375, czyli 16,00% obecnego
      stanu posiadania marki Mercedes w stosunku do ogólnej liczby wszytkich
      autobusów Zamawiającego;
      - MAN – 5 szt. przy ogólnej ilości autobusów 375, czyli 1,33% obecnego stanu
      posiadania marki MAN w stosunku do ogólnej liczby wszytkich autobusów
      Zamawiającego;
      - Solaris – 5 szt. przy ogólnej ilości autobusów 375, czyli 1,33% obecnego
      stanu posiadania marki Solaris w stosunku do ogólnej liczby wszytkich autobusów
      Zamawiającego
      b) jest obecna na rynku autobusów komunikacji miejsckiej co najmniej od lat 15
      (czyli tak długo, ile wynosi techniczny okres używalności przedmiotu
      zamówienia) – czyli od roku 1990r."

Czy to oznacza, ze: 1. odpadaja Volvo i MAN 2. odpadaja MAN i Solaris?

Produkuja takie niskie Jelcze? Jesli tak to Jelcze plus 7 przegubowych MB?

Czekam na Wasze opinie. jerzy
      • Gość: J.S. Re: Kogo lubimy najbardziej? IP: 195.69.82.* 05.12.05, 20:37
        Jesli chodzi o przegubowce to Jelcz nie produkuje ani takich ani takich.
        Silniki Mercedesa procz Jelczy maja tez... Mercedesy. I mamy ich wystarczajaco
        duzo zeby spelnic warunki przetargu. Prawdopodobnie te 7 sztuk to bedzie O530G
        (Citaro), a pozostale 30 - O345G (Conecto)
    • Gość: zorro Re: A co z autobusami na gaz? IP: 62.17.29.* 05.12.05, 21:30
      • michal.ch Re: A co z autobusami na gaz? 05.12.05, 22:06
        Pomyliłeś bajki. :)
    • Gość: tauro silniki Mercedes Benz ? IP: *.rainbownet.pl 06.12.05, 11:30
      A dlaczego nie inne?! Nie wiem, czy sie nei mylę ale w ten sposób Volvo
      pozbawiono szansy na udział w przetargu :-(
      • michal.ch Re: silniki Mercedes Benz ? 06.12.05, 15:21
        Zgadza się, co wskazuje na to, że Limanowskiego nie dostanie już nowych busów.
        • ukalo Re: silniki Mercedes Benz ? 06.12.05, 15:37
          michal.ch napisał:

> Zgadza się, co wskazuje na to, że Limanowskiego nie dostanie już nowych busów.

Wszystkie przyszłoroczne nówki raczej na Nowe Sady pójdą - wskazuje na to
          planowany remont tej zajezdni.
          • michal.ch Re: silniki Mercedes Benz ? 06.12.05, 20:30
            ...A że mają już tam Jelcze z silnikami merca, więc ciagną to dalej.
    • play_lodz Oby nie "odkurzacze"! 06.12.05, 20:47
      Oby to nie były "odkurzacze!"

Wydaje mi się , że MPK po problemach z eksploatacją obecnych M181MB nie
      zdecydowałoby się na zakup po raz kolejny tego bubla, dlatego te dziwne zapisy
      o wysokościach podłogi w ostatnich drzwiach. Tak mi się wydaje.

Również stawiam na 30 Conecto i 7 Citaro. I chyba tak będzie lepiej, bo Conecto
      jest z pewnością lepszym produktem niż "odkurzacz"
      • michal.ch Re: Oby nie "odkurzacze"! 06.12.05, 20:57
        Nie zapominaj, że ostatnio MPK kupiło nową partię "gniotów". Widać nauka poszła
        w las i Jelcz jest znów witany w Łodzi z otwartymi ramionami (wszystko dzięki
        cenie). Czy odbije się to znów czkawką i szeregiem poważnych awarii za kilka lat
        - zobaczymy.
        • play_lodz Re: Oby nie "odkurzacze"! 06.12.05, 21:08
          Masz całkowitą rację, ale wg tych kryteriów przetargu Jelcz M181 MB nie spełnia
          ani warunków podpunktu a , ani b. Zatem chyba będzie to Mercedes
          • michal.ch Re: Oby nie "odkurzacze"! 06.12.05, 21:14
            Cokolwiek, byle nie rozsypało się w ciągu kilku sezonów. :)
        • ukalo Re: Oby nie "odkurzacze"! 06.12.05, 23:49
          Masz jakies statystyki, ze "gnioty" sa bardziej awaryjne od np. B10L?
          • Gość: mch Re: Oby nie "odkurzacze"! IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.12.05, 09:17
            A czy ty masz, że nie są panie nagujący wszystko, co ostatnio napiszę? :P
            • ukalo Re: Oby nie "odkurzacze"! 07.12.05, 09:28
              Gość portalu: mch napisał:

> A czy ty masz, że nie są

Takie same jak ty - "wydaje mi się". Przy czym mnie się wydaje, że Volvo są
              bardziej awaryjne.

> panie nagujący wszystko, co ostatnio napiszę? :P

No cóż, to Ty a nie ja piszesz z przekonaniem graniczącym z pewnością o
              rzeczach, które tylko Ci się wydają. I nie schlebiaj sobie - zdarza mi się też
              czepiać innych. Mam Ci przytakiwać na forum wtedy kiedy się nie zgadzam? Bo
              kumplami jesteśmy? Chyba nie na tym to polega...
    • Gość: Ja Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.12.05, 23:28
      Sczerze powiedziawszy pogubiłem sie już w tym milimetrach podłogi. Czy dobrze
      rozumiem, że część nowych wynalazków nie będzie niskopodłogowa, tylko
      niskowejściowa (1 stopień?)
      • mamadoo Re: MPK kupuje nowe autobusy 06.12.05, 23:32
        Moim zdaniem, zakup nowych autobusów z których nie mogliby skorzystać
        niepełnosprawni jest niedopuszczalny. Tyle się mówi o wyrównywaniu szans,
        likwidacji barier architektonicznych...
      • Gość: J.S. Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 07.12.05, 00:28
        12-metrowce maja byc niskowejsciowe, jesli chodzi o przegubowce to 7 sztuk 100%
        niederflur, pozostale z "plaska podloga" - a wiec moze to byc zarowno znowu
        100% niskiej podlogi albo 100% sredniej podlogi (np. Conecto)
        • mamadoo Re: MPK kupuje nowe autobusy 07.12.05, 21:15
          >...albo 100% sredniej podlogi (np. Conecto)
          i to właśnie byłoby, moim zdaniem, poważnym błędem...
          • Gość: ST Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.mm.pl 07.12.05, 21:55
            Jestem tylko ciekaw na jakie linie zostana przeznaczone najkrotsze autobusy...
            Stawiam na 88/88A 84/89 56 71 93 61...Jak znam lodzkie MPK nie raz zdarzy sie
            ze z powodu braku taboru beda jezdzic na 96/57 :P Smiesznie i strasznie...
            Ale pomysl naprawde rozsadny...W kazdym wiekszym miescie linie peryferyjne
            funkcjonuja na podobnej zasadzie...
          • Gość: Ja Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.12.05, 22:24
            > i to właśnie byłoby, moim zdaniem, poważnym błędem...

Mówiąc delikatnie.
            • forumowy_troll Re: MPK kupuje nowe autobusy 07.12.05, 22:35
              Dobra, zdradzę wam tajemnicę. MPK tak naprawdę ma forsy jak lodu, mogłoby nawet
              Boeingi kupić. Ale że chamy złośliwe tam pracują to na złość forumowiczom kupią
              jelcze.

PS. Resztę pewnie dadzą kuzynom.
              • Gość: Ja Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.12.05, 12:39
                Zawsze można kupić dorożki. Będzie jeszcze taniej, a do tego ekologicznie. Weź
                waść pod uwagę, że nie chodzi tylko o to, by miało 4 lub 6 kół i jechało w z
                grubsza ustalonym kierunku. Żyjemy w takich czasach, w jakich żyjemy, a to
                pociąga za sobą przyjęcie pewnych norm. Dla milionowego miasta bezwzględnie
                taką normą jest komunikacja miejska przystosowana do potrzeb osób
                niepełnosprawnych - z resztą nie tylko ruchowo.
    • Gość: Ja Hehe. Przetarg:-P IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.12.05, 12:35
      Artykuł z Ekspresu, pozornie nie na temat. Zwróćcie uwagę na ostatnie zdanie...

Trzęsie, brudno i śmierdzi w autobusach MPK

Środa, 14 grudnia 2005r.

Pasażerowie łódzkich autobusów skarżą się, że wiele z nich to rupiecie, do tego
      brudne i cuchnące. Lista negatywnych spostrzeżeń jest bardzo długa. Nasz
      reporter sprawdzał wczoraj, czy faktycznie jest tak źle.

Na pierwszy ogień poszedł leciwy przegubowiec linii 65. Stary ikarus już z
      daleka rzucał się w oczy ze względu na przeżartą przez rdzę blachę nad kołami.

- On w ogóle nie powinien wyruszać w trasę! - oburza się Piotr Jedynecki,
      pasażer. - Niedawno właśnie w takim autobusie podarłem sobię kurtkę, bo z
      okiennej ramy wystawał kawałek żelastwa. Czasami nie można zamknąć okna i w
      autobusie jest zimno.

Wsiadamy do innego autobusu tej samej linii. Podróżująca nim Barbara Natorska
      narzeka, że strasznie trzęsie. - Aż strach czymś takim jechać - mówi. -
      Człowiek ma wrażenie, że zaraz rozleci się podłoga. A szyby w oknach to aż
      dzwonią.

Jadwiga Florczyk, z którą rozmawialiśmy w kolejnym ikarusie, skarży się z kolei
      na śmieci i brud. Inni pasażerowie mówią m.in. o porozrywanych przegubach
      łączących dwie części pojazdu. - Jak pada deszcz, to woda leci na głowy -
      złości się Marian Klimczak.

- A niech pan spojrzy na podłogę tego pojazdu - dodaje Maria Staniewska. - Cała
      połatana. Boję się, że jak stanę na takiej łacie, to wpadnę w dziurę.

Po Łodzi kursuje 381 autobusów. Najstarsze są ikarusy, które zostały
      wyprodukowane na początku lat osiemdziesiątych. Takich pojazdów jest 121.

- Sukcesywnie wymieniamy stary tabor - słyszymy od Marcina Małka z biura
      prasowego MPK. - W tym roku zakupiliśmy 19 nowych autobusów. W przyszłym mamy
      zamiar kupić 69 nowych jelczy.

(stop) - Express Ilustrowany
      • ukalo Re: Hehe. Przetarg:-P 14.12.05, 13:24
        > W tym roku zakupiliśmy 19 nowych autobusów. W przyszłym mamy
        > zamiar kupić 69 nowych jelczy.

To nie mogli od razu ogłosić przetargu na dostawę Jelczy? ;)

Wiem - brzmi idiotycznie, ale:
        www.uzp.gov.pl/biulety/2002/35/35_11195.html
        - widać można było, nawet jest mowa o preferencjach na krajowe Jelcze :D
        • Gość: ja Re: Hehe. Przetarg:-P IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.12.05, 13:35
          heh. Dobre. Tylko, czy w tym przypadku chodzi o pojazd nowy, czy używany? Bo
          jak używane, to jeszcze by się mogło zgłosić kilku oferentów...
          • ukalo Re: Hehe. Przetarg:-P 14.12.05, 13:43
            Gość portalu: ja napisał(a):

> heh. Dobre. Tylko, czy w tym przypadku chodzi o pojazd nowy, czy używany? Bo
            > jak używane, to jeszcze by się mogło zgłosić kilku oferentów...

No cóż, o tym jak widać nie wspomniano, może w warunkach było. Ale sądząc po
            modelu to raczej używaniec :)
      • Gość: J.S. Re: Hehe. Przetarg:-P IP: 195.69.82.* 14.12.05, 14:26
        Zwroc uwage, ze to artykul z Expressu, i to ostatnie zdanie nie musi byc zgodne
        z tym, co naprawde bylo powiedziane, tym bardziej, ze warunki stawiane
        przegubowcom nijak nie pasuja do oferty Jelcza
        • Gość: luki Re: Hehe. Przetarg:-P IP: *.toya.net.pl 14.12.05, 16:27
          Też bym nie wierzył tym konfabulantom z EI. Wiem z własnego doświadczenia jak
          potrafią słowa przekręcać, dopowiadać, etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka