Dodaj do ulubionych

POPIERAM- Ty też możesz.

22.12.05, 09:55
Zapewne większośc z Was zna mniej więcej historię Artura Brylińskiego i
Sławka Sikory. Na podstawie wydarzeń z ich zycia powstał film "Dług". Obydwaj
przez kilkanaście lat starali się o ułaskawienie u Prezydenta Aleksandra
Kwaśniewskiego. Niedawno Prezydent ułaskawił Sławka Sikorę. Artur zbiera
podpisy pod prośbą o ułaskawienie.
Na poniższej stronie możecie poprzec prośbę Artura.

www.dlug.com.pl/?id=poprzyj
Obserwuj wątek
    • histeryx poparłem - poprzyjcie i Wy 22.12.05, 12:20
    • Gość: Znawca Jedno małe ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:28
      No właśnie obawiam się, że większość zna tylko film... A prawda - jak to w
      życiu bywa - jest znacznie bardziej skomplikowana. To nie była czarno-biała
      historia... To nie do końca był konflikt superuczciwych, miłujących pokój i
      zasady biznesmenów z pozbawionymi uczuć i skrupułów naciągaczami. Obie strony
      miały mnie więcej tyle samo za paznokciami... Radzę sięgnąć do źródeł...
      Do mnie na przykład bardziej trafia przemiana, jaką przeszedł w więzieniu jeden
      z morderców niż to, że wcześniej zabił, bo nie miał innego wyjścia. Z tym że to
      akurat może świadczyć o tym, że ułaskawienie było słuszne. Sam już nie wiem, to
      wszystko trudne jest...
      • histeryx masz racje - nie jest czarnobiałe 22.12.05, 12:35
        Za kratami: 4305 dni
        Pozostało: 4830dni
    • hubar Re: POPIERAM- Ty też możesz. 22.12.05, 14:36
      Nie jestem przekonany w 100%, niestety.
      Zabił człowieka, musi ponieść za to karę.

P.S. Czy w przypadku ułaskawienia, będzie mógł domagać się odszkodowania za
      odsiedziany już okres?
      • cassani Re: POPIERAM- Ty też możesz. 22.12.05, 15:01
        nie będzie mógł - ułaskawienie nie jest jednoznaczne ze stwierdzeniem że jest
        niewinny, tylko że nie musi odbyć kary. Z tego co wiem obydwaj sie przyznali -
        więc żeby domagać odszkodowania teraz musieliby zmienić zeznania i doprowadzić
        do wyroku uniewinniającego.

co do kary - wydaje mi się że już odbyli wystarczającą. więzienie ma funkcję
        resocjalizacyjną i tylko dla recydywistów ewentualnie represyjną - a nich
        recydywistami nie mozna nazwać. zabili to fakt - ale raczej nie wyobrażam sobie
        żeby akurat oni byli zagrożeniem dla społeczeństwa, więc resocjalizacja chyba
        zakończona.
      • Gość: leslaw_m Re: POPIERAM- Ty też możesz. IP: *.lodz.msk.pl 22.12.05, 16:25
        zgadzam się z tobą.
        ale jesli odbył połowę wyroku ,to będzie to jedynie amnestia,a nie klasyczny
        akt łaski.
        dlatego jestem ZA
        • rozmowy_kontrolowane Re: POPIERAM- Ty też możesz. 29.12.05, 17:49
          Dziękuję Wam za pomoc.
    • cassani popieram 22.12.05, 15:10
      chocby biorąc pod uwagę ułaskawienie Sikory. Zbrodnie dokonali razem, więc
      wypuszczenie drugiego zabójcy jest na miejscu.

aczkolwiek zaznaczam że nie zgadzam się z "romantyczną" wersją zdarzeń i
      robieniem z nich bohaterów. Zabili 2 ludzi - a wtym kraju to inne instytucje
      wymierzają wyroki. Przy całkowitym zrozumieniu ich specyficznej sytuacji -
      zrobili błąd swojego życia, to tak jakby sprawa się nie zamknęła tylko np.
      rodzina zabitych potem zabiła Brylińskiego i Sikorę. To nie jest sprawiedliwość
      tylko morderstwo.
      Ponadto dobre publicity zrobił im film - takich i innych historii są setki i
      wielu wartościowych ludzi kibluje za swoje błędy. a czasmi nie swoje - ojców
      czy mężów alkoholików etc, itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka