Gość: MM IP: *.astral.lodz.pl 31.12.05, 09:04 super! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Troszkę zawiedzion Re: Plany Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:33 Pomysł wasz na reprint map z okresu przedwojennego jak i początku PRL jest nie lada gratką dla wzystkich miłosników miasta w tym i mnie, jednak brakuje mi tu mapy dla mnie najważniejszej a mianowicie "Litzmanstadt". Z okresu okupacji hitlerowskiej, gdzie widać, iż Piotrkowska nosiła miano Hitlerstrasse. Nie wzystcy o tym wiedzą a ten plan wyróżnia się zdecydowanie w dodatku poqinno na nim być też zaznaczone getto łódzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agicom Re: Plany Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:57 Czy w latach dwudziestych dziewietnastego wieku mapy nie posiadały legend czy ja słabo szukam?Wg mojej opini,nawet jeśli nie ma wiele do wyjaśnienia,brak legendy zubaża mapę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Plany Łodzi IP: *.mnc.pl 05.01.06, 00:02 4. Dziesięć lat po wojnie ukazał się plan, który można będzie kupić wraz z naszą "Gazetą" w czwartek. Pojawił się w 1956 roku. Ciekawostką jest, że nie zaznaczono na nim linii kolejowych. Kto wie, może ze względów strategicznych To na pewno. Ta paranoja ciągle trwa w Korei Północnej, gdzie nawet dzisiaj na mapach nie umieszcza się linii metra itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Plany Łodzi 05.01.06, 03:28 Mam tą mapę (oryginał) w domu. Gratką byłby reprint planu Litzmannstadt (mam takowy, ale słabej jakości, bo jest zmniejszony w stosunku do oryginału - wydany został wraz z planem przedwojennym (takim jak w gazecie środowej) i z planem tuż powojennym (1945) na początku lat 90tych), choć jest jeszcze jeden biały kruk, ktory kiedyś był dostępny w NIKE za mniej więcej 250 zł - był to sowiecki plan Łodzi (bardzo szczegółowy i bardzo duży - na oko 2x normalny arkusz planu miasta), opisany całkowicie cyrylicą i posiadający naniesione wszytskie najwazniejsze budynki i (chyba) poziomice. Pochodził z lat 70tych. Nie sądzę, żebym był jeszcze gdziekolwiek dostępny, a szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
marrgos Re: Plany Łodzi 05.01.06, 06:30 czemu te mapy nie mogą być dostępne w sieci, przykładowo na stronach MODGIK-u? Odpowiedz Link Zgłoś
artnow Re: Plany Łodzi 05.01.06, 08:57 A może można gdzieś dostać komplet tych map ?? Niestety mi nie udało się kupić. Niepoprawny Politycznie</br> Poczytaj mnie Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Plany Łodzi 05.01.06, 10:04 Mysle, ze warto zapytac w NIKE na Andrzeja Struga 3, lub w Gazecie na Sienkiewicza 72. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Plany Łodzi 05.01.06, 14:18 Z całą pewnością te i inne mapy, o nieraz lepszej jakości, dostaniesz w NIKE na Andrzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Plany Łodzi 05.01.06, 14:34 Spierałbym się o lepszą jakość - przynajmniej plan z 39r jest dużo mniejszy. Co do starszych to różnie bywa, a młodszych na razie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Plany Łodzi 07.01.06, 14:07 Czy wiadomo coś o mozliwości wykupienia planów - ze zwrotów ? Moze będzie jakies miejsce wyznaczone lub sprzedaż internetowa ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś