Dodaj do ulubionych

Plany Łodzi

IP: *.astral.lodz.pl 31.12.05, 09:04
super!
Obserwuj wątek
    • Gość: Troszkę zawiedzion Re: Plany Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:33
      Pomysł wasz na reprint map z okresu przedwojennego jak i początku PRL jest nie
      lada gratką dla wzystkich miłosników miasta w tym i mnie, jednak brakuje mi tu
      mapy dla mnie najważniejszej a mianowicie "Litzmanstadt". Z okresu okupacji
      hitlerowskiej, gdzie widać, iż Piotrkowska nosiła miano Hitlerstrasse. Nie
      wzystcy o tym wiedzą a ten plan wyróżnia się zdecydowanie w dodatku poqinno na
      nim być też zaznaczone getto łódzkie.
    • Gość: agicom Re: Plany Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:57
      Czy w latach dwudziestych dziewietnastego wieku mapy nie posiadały legend czy
      ja słabo szukam?Wg mojej opini,nawet jeśli nie ma wiele do wyjaśnienia,brak
      legendy zubaża mapę.
    • Gość: Bart Re: Plany Łodzi IP: *.mnc.pl 05.01.06, 00:02
      4. Dziesięć lat po wojnie ukazał się plan, który można będzie kupić wraz z
      naszą "Gazetą" w czwartek. Pojawił się w 1956 roku. Ciekawostką jest, że nie
      zaznaczono na nim linii kolejowych. Kto wie, może ze względów strategicznych

To na pewno. Ta paranoja ciągle trwa w Korei Północnej, gdzie nawet dzisiaj na
      mapach nie umieszcza się linii metra itp.
      • gothmucha Re: Plany Łodzi 05.01.06, 03:28
        Mam tą mapę (oryginał) w domu. Gratką byłby reprint planu Litzmannstadt (mam takowy, ale słabej jakości, bo jest zmniejszony w stosunku do oryginału - wydany został wraz z planem przedwojennym (takim jak w gazecie środowej) i z planem tuż powojennym (1945) na początku lat 90tych), choć jest jeszcze jeden biały kruk, ktory kiedyś był dostępny w NIKE za mniej więcej 250 zł - był to sowiecki plan Łodzi (bardzo szczegółowy i bardzo duży - na oko 2x normalny arkusz planu miasta), opisany całkowicie cyrylicą i posiadający naniesione wszytskie najwazniejsze budynki i (chyba) poziomice. Pochodził z lat 70tych. Nie sądzę, żebym był jeszcze gdziekolwiek dostępny, a szkoda....
    • marrgos Re: Plany Łodzi 05.01.06, 06:30
      czemu te mapy nie mogą być dostępne w sieci, przykładowo na stronach MODGIK-u?
    • artnow Re: Plany Łodzi 05.01.06, 08:57
      A może można gdzieś dostać komplet tych map ??
      Niestety mi nie udało się kupić.

Niepoprawny Politycznie</br>
      Poczytaj mnie
      • yarro Re: Plany Łodzi 05.01.06, 10:04
        Mysle, ze warto zapytac w NIKE na Andrzeja Struga 3, lub w Gazecie na
        Sienkiewicza 72.
      • hubar Re: Plany Łodzi 05.01.06, 14:18
        Z całą pewnością te i inne mapy, o nieraz lepszej jakości, dostaniesz w NIKE na
        Andrzeja.
        • gothmucha Re: Plany Łodzi 05.01.06, 14:34
          Spierałbym się o lepszą jakość - przynajmniej plan z 39r jest dużo mniejszy.
          Co do starszych to różnie bywa, a młodszych na razie nie ma.
    • jasam Re: Plany Łodzi 07.01.06, 14:07
      Czy wiadomo coś o mozliwości wykupienia planów - ze zwrotów ?

Moze będzie jakies miejsce wyznaczone lub sprzedaż internetowa ?
      pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka