Dodaj do ulubionych

Nie będę płacił za coś takiego !!!

22.01.06, 10:23
To co się dzieje w naszym MPK to skandal na skale międzynarodową . Ja
powiedziałem stop ! Za tak skandalicznie niski standard usług płacił nie będę
, obiecałem sobie że będe kasował bilet jedynie w nowych i może jeszcze
sprawnych niskopodłogowych autobusach .
Ostatnio , w czwartek , około godziny 22-giej wsiadam zmarznięty do "57" na
pl.Dąbrowskiego , ( wcześniejszy pojazd nawet się nie zatrzymał na przystanku
! )nie spodziewałem się że podłoga może być pokryta warstwą lodu <!> Wywinąłem
orła , pozbierałem się i poszedłem zgłosić to kierowcy bo jeszcze wsiądzie
ktoś starszy i wogóle się całkowicie połamie . ?Kierowca udawał że nie wie o
co chodzi ...
POWIEDZIAŁEM ŻE NIE BĘDĘ PŁACIŁ ZA PRZEJAZD ZDEZELOWANYM , NIESZCZELNYM ,
GŁOŚNYM IKARUSEM . I ŻE ALBO NIECH WŁĄCZĄ CHOCIAŻ OGRZEWANIE ALBO NIECH
ZDECYDUJĄ SIĘ PRZYNAJMNIEJ WIECZOREM SYPAĆ PODŁOGI PIASKIEM ALBO SOLA <!>
... na to wszystko wystartowało do mnie 2 kanarów którzy wyrośli jak z pod
ziemi . A że akurat zbliżał się przystanek na którym miałem wysiadać musiałem
dać im 5zł żeby mi odsłonili drzwi . Mój sąsiad jest motorniczym i mówił mi
wczoraj że jak na cały wagon tramwajowy jest 12 do 16 grzejników to jak
działających-sprawnych jest 4-5 to już jest sukces więc nie może być mow o
ludzkich warunkach podróżowania <!>
Dlaczego wobec tego MPK nas okrada ? Niedawna podwyżka cen biletow wcale nie
spowodowała lepszego standardu usług , a wrecz przeciwnie , jego spadej .
Bynajmniej ja czuje się oszukany i będę kasował bilet tylko w tych pojazdach
które są schludne i w miare ogrzane a nie będę marzł jak na wozie drabiniastym
.Na koniec jeszcze raz przestrzegam MPK , jeśli nie ogrzewcie autobusów czy
tramwaji to ypcie na podłogi piasek czy też sól , to nie żart , bo zobaczycie
że ktoś niebawem zrobi sobie krzydwe większą niż ja (siniak na kolanie) i
będziecie musieli mu wypłacić kilka tysięcy odszkodowania <!>
Pozdrawiam :]
Obserwuj wątek
    • Gość: J.S. Re: Nie będę płacił za coś takiego !!! IP: 195.69.82.* 22.01.06, 12:00
      > będę kasował bilet tylko w tych pojazdach które są schludne i w miare ogrzane

Rozumiem, ze do pozostalych nie bedziesz wsiadal po prostu, czy masz zamiar
      jezdzic nimi na gape?
      • eolson Re: Nie będę płacił za coś takiego !!! 22.01.06, 12:13
        Nieraz sytuacja mnie zmusi że musze dojechać na miejsce zdezelowanym ikarusem
        lub tramwajem z nieszczelnymi drzwiami , więc pojade na gape . Irytuje mnie fakt
        że niejednokrotnie zwierzęta przewożone są w ogrzewanych wagonach , dlaczego MPK
        tak traktuje swoich klientów ?!
        • oto_nowy_login Pięknie 22.01.06, 12:19
          eolson napisał:

> Nieraz sytuacja mnie zmusi że musze dojechać na miejsce zdezelowanym ikarusem
          > lub tramwajem z nieszczelnymi drzwiami , więc pojade na gape .

A jak telewizor w sklepie wydaje Ci się za drogi jak na koszt jego wykonania na
          przykład, to też go kradniesz?
          • eolson Re: Pięknie 22.01.06, 12:32
            oto_nowy_login napisał:

> A jak telewizor w sklepie wydaje Ci się za drogi jak na koszt jego wykonania na
            > przykład, to też go kradniesz?

Nie , to jest zupełnie inna sytuacja , u nas MPK ma niestety monopol i jest
            jedynym podmiotem świadczącym przewozy miejskie , więc wyboru nie mam . A jeśli
            chodzi o telewizor to potencjalny nabywca ma ogromny wybór
            • snakemaycry Re: Pięknie 22.01.06, 12:42
              eolson napisał:

> Nie , to jest zupełnie inna sytuacja , u nas MPK ma niestety monopol i jest
              > jedynym podmiotem świadczącym przewozy miejskie , więc wyboru nie mam . A jeśli
              > chodzi o telewizor to potencjalny nabywca ma ogromny wybór

Tak, ale w dalszym ciągu zapłacisz wymagasz, nie płacisz, jedziesz, więc
              kradniesz. Zawsze jest to podstawą do tego że właśnie tacy ludzie nie płacą to
              jak oni mają polepszać usługi, itp. Inna kwestią jest, że większość pasażerów
              nie jest temu stanowi winna, i absolutnie Ciebie nie chce tutaj winić, ale tak
              to właśnie wygląda z drugiej strony.
        • pawel-strzalka Re: Nie będę płacił za coś takiego !!! 22.01.06, 12:32
          jak nie skasujesz biletu to nie będziesz klientem tylko intruzem, o intruza na
          pewno nikt nie zadba
        • rkplodz Re: Nie będę płacił za coś takiego !!! 26.01.06, 17:19
          to nie mów że MPK cię okrada. Bo ty okradniesz miasto - czyli m. in. mnie.
          • Gość: STUDI Re: Nie będę płacił za coś takiego !!! IP: *.prokom.pl 26.01.06, 17:32
            No to jak siedo takiej scenki ustosunkujesz.
            Uszkodził się Tobie np. telewizor. Oddajesz go do naprawy. Przy odbiorze ządasz
            sprawdzenia czy działa. Wykonujacy usługę przed wydanie sprzętu i
            zaprezentowaniem Tboie ze jest naprawiony i sprawny żąda zapłaty z góry.
            Zapłaciłeś, sprawdzasz a tu bum wielka lipa, kupa dymu itd. Wykonujący usługę
            stwierdzi ze przecież zapłąciłeś za usługę a to co sie stąło to pewnie inne
            zdarzenie nie związane z naprawą.

Stwierdzisz że ządajać zwrotu zapłąty facetowi ty go okradniesz? Czy raczej to
            Ty jego nazwiesz oszustem, złodziejem gdy nie będzie chciał Tobie zwrócić zapłaty?

Albo tak przykład idziesz do sklepu kupujesz jakiś produkt.. Potem okazuje się
            że ma wady, albo nie spełnia podstawoych norm. Zwracajać go sprzedawcy -
            okradasz sprzedawcę czy raczej traktujesz sprzedawcę jako kogos nieuczciwego gdy
            nie chce przyjąc rekalmacji?

A dokładnie jest to samo w przypakdu usłuig przewozowych komunikacji miejskiej.

Tyle że co niektórzy dziwnie nerwowo reagują że jeśli taka sytuacja dotyczy MPK
            Łódź to kwestie oceny muszą się obowiązkowo odwrócić o 180 stopni. Ciekawe.
            Tym bardziej niewywiazywanie się z usługi jest naganne gdy płąci sie z góy za
            wykonaą usługe. Płaci się nie wiedząc czy zostanie wykonana. Ba nie ma
            praktycznie realnego wpływu na jakość usługi przy oczywistym monopolu.
            • Gość: Aleksej Re: Nie będę płacił za coś takiego !!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.01.06, 17:37
              O ciekawe jak chcesz wprowadzic konkurencje w KM w Lodzi. No pokaz swoje
              pomysly.

Moze zrobic wolna amerykanke i niech kazdy sobie jezdzia na wlasnych biletach.
              Wtedy kazdy bedzie zadowolony.

A moze ajentow? Swietnie znajdz mi firme z przyzwoitym taborem ktora bedzie
              jezdzila z 4,20. Jesli juz to sprowadzi kupe 10 letniego zlomu z niemiec, badz
              bedzie nas wozilo Jelczami M120 lub podobnym g**nem.

Pozdrawiam,
              Aleksej
    • Gość: belyall Źle to rozegrałeś. IP: *.toya.net.pl 22.01.06, 12:34
      Jak już się wyłożyłeś na "czystą" i oblodzoną podłogę, trzeba było leżeć i
      udawać chociaż zwichnięcie nogi. Kierowca musiałby wezwać karetkę. Po czasie
      "ból" ci mija, lekarz stwierdza stłuczenie. Nie pociągasz z MPK odszkodowania,
      ale robisz im zamieszanie, zgłaszasz się do ulubionej gazety MPK - Expressu,
      który zamieszcza następnego dnia "reklamującą" notatkę.
      ;)
      • eolson Re: Źle to rozegrałeś. 22.01.06, 12:37
        W sumie masz sporo racji ... Powinienem tak zrobic . Chodzi mi jednak o to że
        podróżuje sporo osób starszych i jak sie taka starsza babka czy dziadek wyłoży
        na oblodzonej podłodze to skutki będą dużo poważniejsze :/
        • Gość: Mandarynka Re: Źle to rozegrałeś. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:06
          W ogóle MPK to jeden wielki śmieć a nie komunikacja, dlatego lepiej kupić
          samochód. Obojętnie jaki, , wszystko jest lepsze niż to cuchnace, spozniajace
          sie i zimne MPK. Nic dziwnego,że ludzie sprowadzaja auta z zachodu a ich liczba
          non stop wzrasta na polskich drogach. Nikt nie chce jezdzić śmierdzielem-
          Ikarusem czy zimnym tramwajem.
          • Gość: J.S. Re: Źle to rozegrałeś. IP: 195.69.82.* 22.01.06, 22:31
            > Nikt nie chce jezdzić śmierdzielem-Ikarusem czy zimnym tramwajem.

Ciekawe
            • michal.ch Re: Źle to rozegrałeś. 23.01.06, 15:40
              Z pierwszą częścią cytowanego zdania się nie zgadzam (Ikarus king rulez
              madafaka itd. ;)), z drugą, hmmm, no tutaj już jest sporo prawdy.
          • darek-krysztofiak Re: Źle to rozegrałeś. 22.01.06, 22:44
            > Gość portalu: Mandarynka napisał(a):

> dlatego lepiej kupić samochód.

Tkwić w korkach

> Obojętnie jaki ,

Bylejaki...

> wszystko jest lepsze niż to cuchnace, spozniajace sie i zimne MPK.

Przesadzasz...

> Nic dziwnego,że ludzie sprowadzaja auta z zachodu a

Nic dziwnego, że MPK się spóźnia.

> ich liczba non stop wzrasta na polskich drogach.

Razem z nimi rosną korki, dziury w jezdni i zanieczyszczenie środowiska
            Miejsca do parkowania ubywa.

> Nikt nie chce jezdzić śmierdzielem-Ikarusem czy zimnym tramwajem.

Bardzo podejrzane. ;)
          • rkplodz Re: Źle to rozegrałeś. 26.01.06, 17:21
            > Nikt nie chce jezdzić śmierdzielem-
            > Ikarusem czy zimnym tramwajem.

Ale to fajne uczucie - być NIKIM :P
            • gothmucha Re: Źle to rozegrałeś. 27.01.06, 01:51
              rkplodz napisał:

> Ale to fajne uczucie - być NIKIM :P
              >
              Nikt nie chce jeździć z własnej woli - jeździ sie, bo nie ma się jeździć czym innym. Proste?
              Mało jest osób (promil?), które jeżdżą tramwajami dla przyjemności.
    • Gość: Mols Przestancie bronić MPK!!! IP: *.toya.net.pl 23.01.06, 09:50
      Tak jak Eolson myśli wiekszosc lodzian. Wcale nie musza byc milosnikami
      komunikacji miejskiej, moga byc milosnikami bezpieczenstwa przejazdu. Sytuacja
      taborowa w MPK jest tragiczna (nic nie zmienil fakt dostawy 19 gniotow),
      tymczasem na forum kazdy post na ten temat jest natychmiast torpedowany
      wybielającymi przewoznika polemikami. To troche tak, jakby komus przykuc reke do
      latarni, a on sie zapieral, ze to nie jest jego reka. Podobnie jest tutaj. To co
      wyrabia sie w MPK zasluguje na abonament w tabloidach, staly koncik w
      TVN-owskiej "Uwadze" oraz na powieszenie za jaja osob ktore o calym tym burdelu
      na kolkach decyduja. Kiedy zdarzy sie powazna katastrofa z winy zdezelowanego
      Ikarusa i zgodzie kilka osob, wtedy Ci ktorzy tak dzis bronia i usprawiedliwiaja
      karygodne zaniedbania MPK beda szli w pierwszym szeregu marszu milczenia, ktory
      pewnie ktos zdecyduje sie zorganizowac. Jezdzenia na gape nie pochwalam i sam
      sie na to nie zdecyduje, niemniej jednak rozumiem osoby ktorym puszczaja nerwy.
      Nie rozumiem za to tych, co twierdza ze cos jest biale, skoro 9 na 10 uwaza ze
      jest czarne.

PS: Wielokrotnie wybieralem sie na spotkanie Milosnikow Komunikacji. Jestem
      bardzo zainteresowany tematyka. Ale skutecznie odstrasza mnie fakt, ze stali
      bywalcy forum (z ktorych spora czesc nalezy do Klubu) nie ustawia sie w opozycji
      do tego, co w kwestii taboru oraz jakosci swiadczonych uslug wyczynia MPK pod
      obecnym kierownictwem. Oczywiscie nie mozna generalizowac, ale jest kilku
      forumowiczow, ktorzy nie potrafia sobie odmowic zlosliwych docinek i cynicznych
      uwag pod adresem osob niezadowolonych z uslug MPK. To jest zalosne...

• Gość: Mols Re: Przestancie bronić MPK!!! - errata IP: *.toya.net.pl 23.01.06, 09:54
        Gość portalu: Mols napisał(a):

> Kiedy zdarzy sie powazna katastrofa z winy zdezelowanego
        > Ikarusa i ZGINIE kilka osob, wtedy Ci ktorzy tak dzis bronia i usprawiedliwiaj
        > a
        > karygodne zaniedbania MPK beda szli w pierwszym szeregu marszu milczenia, ktory
        > pewnie ktos zdecyduje sie zorganizowac. J

Pomylkowo w teskcie zamiast slowa ZGINIE pojawilo sie "zgodzie". Przepraszam za
        pomylke, chociaz licze sie z tym, ze pojawi sie ktos kto mnie poprawi,
        skrytykuje, wysmieje za ten blad. Tak tu czesto bywa, niestety...
        • Gość: Ibelin Re: Przestancie bronić MPK!!! - errata IP: 213.25.20.* 23.01.06, 12:46
          Myślę, że zarząd MPK, władze miejskie odpowiedzialne za transport zbiorowy,
          oraz inne urzędasy powinni OBOWIĄZKOWO jeździć komunikacją miejską (a nie wozić
          się służbowymi samochodami) z pracy i do pracy oraz służbowo w obrębie miasta.
          I oczywiście płacić za nią z własnej kieszeni.

Parę takich wycieczek, zwłaszcza przy takiej pogodzie jak dzisiaj, powinno dać
          do myślenia. Może wtedy coś by się poprawiło.
          • eolson Przestancie bronić MPK!!! - podróżowanie 23.01.06, 15:06
            Święta racja ! Dlaczego my którzy sponsorujemy swoimi podatkami MPK i kupujemy
            bilety , mamy jeździć w zimnie a prazes tego całego bałaganu rozbija się firmową
            klimatyzowaną gablotą ?!
            Panie Prezesie ! Odstaw służbowy samochód na parkimg i podróżuj chociaż tydzień
            razem z nami , brudnymi i zamarzającymi Ikarusami i wagonami starego typu
            Kierownictwo tej spółki nigdy nie widzi winy po swojej stronie więc może skoro
            wszystko jest niby dobrze to pojeździcie wszyscy z nami ?
      • Gość: Jypli Swoim postem pokazałeś IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.01.06, 13:40
        że dupa a nie znasz się na komunikacji miejsckiej, relacjach MPK-Zdit, obowiązkach przewoźnika i zamawiajacego, zarządzie MPK, sensie wypowiedzi członków KMST i innych przyjaciół transportu publicznego. Za to okazujesz bardzo duże podobieństwo swoim postem do tekstów Expressu Ilustrowanego i ich wspaniałych wszechwiedzących dziennikarzy po dziennikarstwie w WSHE.

Ja też sie wybieram od dłuższego czasu na takowe zebranie. Mam nadzieje że dane mi będzie. Przyjdź. Porozmawiamy, moze wyjaśni ci się troche spraw i zoabczysz kto tak naprawde jest winny obecnemu stanowi rzeczy.
        • w.o.d.z.i.r.e.j Re: Swoim postem pokazałeś 24.01.06, 10:30
          Gość portalu: Jypli napisał(a):

> dziennikarzy po dziennikarstwie w WSHE.

A ty jesteś oczywiście po "UNIWERSYTECIE ŁÓDZKIM" lub po "POLITECHNICE
          ŁÓDZKIEJ", prawda mądralo? A może skończyłeś UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI?

Znam wielu wspaniałych ludzi jacy pracują na WSHE oraz tam studiują.
          Nie znasz tematu więc nie zabieraj głosu!
          • Gość: Mols Re: Swoim postem pokazałeś IP: *.toya.net.pl 24.01.06, 11:27
            > Znam wielu wspaniałych ludzi jacy pracują na WSHE oraz tam studiują.
            > Nie znasz tematu więc nie zabieraj głosu!

Wodzireju, to po prostu kolejny "wyżej srający, niźli dupę noszący". Jest takich
            sporo. Najpierw utyskują na to co marne, niskie, mało prestiżowe - a gdy z winy
            urzędników stanie im się krzywda, to dzwonią do "Faktu" lub do TVN-u...

Ja powtarzam: Więcej szacunku. Dla tych, którzy mają tytuły przed nazwiskiem i
            dla których wszystko poniżej Rzepy jest marnym szmatławcem, oraz dla pani
            Marylki i Pana Mirka, którzy pracują fizycznie i nie mają takich horyzontów
            myślowych jak absolwenci renomowanych uczelni, a jednak chcą mieć kontakt ze
            słowem pisanym - zatem kupują Express. Przecież dyskutujemy o komunikacji. Skoro
            tak, to wszelkie uprzedzenia nie powinny mieć miejsca. Bo niby co to za różnica,
            czy żale wylewa 80 kg człowieka po zaocznym technikum czy po UŁ? Wniosek i tak
            będzie jeden: KOMUNIKACJA W ŁODZI TO TRAGEDIA i ktoś wreszcie powinien za to
            ponieść konsekwencje. Nie chcę krakać, ale wreszcie zdarzy się taka katastrofa,
            że pewne osoby będą się musiały poruszać po ulicach w towarzystwie ochrony - w
            obawie przed linczem...

• Gość: Jypli Re: Swoim postem pokazałeś IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.01.06, 18:53
              > Wodzireju, to po prostu kolejny "wyżej srający, niźli dupę noszący". Jest takic
              > h
              > sporo. Najpierw utyskują na to co marne, niskie, mało prestiżowe - a gdy z winy
              > urzędników stanie im się krzywda, to dzwonią do "Faktu" lub do TVN-u...

No to widzę ze wybitnie nie do mnie... Krytykujac takie media nie wspieram ich, w żadnej materii.

> Ja powtarzam: Więcej szacunku. Dla tych, którzy mają tytuły przed nazwiskiem i
              > dla których wszystko poniżej Rzepy jest marnym szmatławcem, oraz dla pani
              > Marylki i Pana Mirka, którzy pracują fizycznie i nie mają takich horyzontów
              > myślowych jak absolwenci renomowanych uczelni, a jednak chcą mieć kontakt ze
              > słowem pisanym - zatem kupują Express. Przecież dyskutujemy o komunikacji.
              > Skoro tak, to wszelkie uprzedzenia nie powinny mieć miejsca. Bo niby co to za >różnica,
              > czy żale wylewa 80 kg człowieka po zaocznym technikum czy po UŁ? Wniosek i tak
              > będzie jeden: KOMUNIKACJA W ŁODZI TO TRAGEDIA i ktoś wreszcie powinien za to
              > ponieść konsekwencje.

Ale ja się w płeni zgadzam że to tragedia. Ale konsekwencje powinna ponieść zupełnie inna osoba niż ją wskazujecie. Dlatego się tu produkuję.

> Nie chcę krakać, ale wreszcie zdarzy się taka katastrofa,
              > że pewne osoby będą się musiały poruszać po ulicach w towarzystwie ochrony - w obawie przed linczem...

Więc pisząc takie słowa wiedz ze przez takie głupoty jaknieraz piszą ludzie, wynikające po prostu z braku wiedzy na temat na który się wypowiadają (np autor wątku) niewinnej osobie może sie stać krzywda.
              • Gość: Mols wywrzec presje na decydentach UMŁ IP: *.toya.net.pl 24.01.06, 19:54
                > Ale ja się w płeni zgadzam że to tragedia. Ale konsekwencje powinna ponieść zup
                > ełnie inna osoba niż ją wskazujecie. Dlatego się tu produkuję.

Alez tak, racja:

Dlatego jeszcze raz wyraznie pisze: Nagonka medialna, ktora jest jedynym
                skutecznym wyjsciem, powinna uderzyc w miasto, nie w przewoznika. Gdyby w wyniku
                presji podniesiono wycene za wozokilometr, moznaby w sposob bezkompromisowy i
                bardzo skrupulatny rozliczac przewoznika za jakosc uslug. Nie byloby wymowki:
                "No tak, ale za co my mamy podniesc jakosc uslug...?"

A na marginesie, chocby kazdy z nas napisal 100 watkow o tym, ze to miasto placi
                przewznikowi za uslugi i wplywy z biletow nie wplywaja bezposrednio do MPK, to
                ludzie i tak beda bladzic - bo nie musza byc specjalistami. Oni po prostu chca
                bezpiecznie jezdzic - i ja w zupelnosci ich nerwy i frustacje rozumiem - nawet
                jesli odrobine "henrykuja"...
                • Gość: Aleksej Re: wywrzec presje na decydentach UMŁ IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 22:03
                  > Dlatego jeszcze raz wyraznie pisze: Nagonka medialna, ktora jest jedynym
                  > skutecznym wyjsciem, powinna uderzyc w miasto, nie w przewoznika. Gdyby w
                  wynik
                  > u
                  > presji podniesiono wycene za wozokilometr, moznaby w sposob bezkompromisowy i
                  > bardzo skrupulatny rozliczac przewoznika za jakosc uslug. Nie byloby wymowki:
                  > "No tak, ale za co my mamy podniesc jakosc uslug...?"

Podniesienie oplat za wozokilometry jest jak najbardziej porzadane (mysle ze
                  4,50 powinno byc minimum). Natomiast jestem przeciw aby to sie odbywalo kosztem
                  budzetu miasta. Wole aby dodatkowe fundusze szly na inwestycje w infrastrukture
                  a nie dzialalnosc biezaca. Trzeba zwiekszyc wplywy z biletow, i jest na to
                  wiele sposobow (na pewno nie jest jednym z nich podwyzka cen).

> A na marginesie, chocby kazdy z nas napisal 100 watkow o tym, ze to miasto
                  plac
                  > i
                  > przewznikowi za uslugi i wplywy z biletow nie wplywaja bezposrednio do MPK, to
                  > ludzie i tak beda bladzic - bo nie musza byc specjalistami. Oni po prostu chca
                  > bezpiecznie jezdzic - i ja w zupelnosci ich nerwy i frustacje rozumiem - nawet
                  > jesli odrobine "henrykuja"...

W Wa-wie kazdy wie co to jest ZTM, tam sie pisze skargi, oni dopiero rozliczaja
                  MZA, TW, Connex, ITS itd. Taki czytelny podzial rol powinien obowiazywac w
                  Lodzi.

Pozdrawiam,
                  Aleksej
                  • rkplodz Re: wywrzec presje na decydentach UMŁ 26.01.06, 17:29

> Podniesienie oplat za wozokilometry jest jak najbardziej porzadane (mysle ze
                    > 4,50 powinno byc minimum). Natomiast jestem przeciw aby to sie odbywalo kosztem
                    >
                    > budzetu miasta. Wole aby dodatkowe fundusze szly na inwestycje w infrastrukture

Właśnie, przede wszystkim stawka za km powinna podskoczyć do normalnych
                    rozmiarów, bo dzisiejsze 4,20 jest po prostu z natury rzeczy za małą kwotą do
                    stworzenia solidnej KM. I dlatego (IMHO!) KM w Łodzi wygląda tak jak wygląda.
                    Choć oczywiście po stronie MPK też leży częśc winy "medialnej" - najwyraźniej
                    nie tylko nie radzą sobie z EI, który z uporem maniaka oskarża ich o całe zło w
                    KM, ale także produkują się w Echu Miasta z reklamami, które (chyba) nic nie
                    djają....
          • Gość: Jypli Zejdź ze mnie zły człowieku IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.01.06, 18:46
            Nie jestem po UŁ PŁ UJ. Studiuje na SWSPIZ.

NIGDZIE NIE WYPOWIEDZIAŁEM SIĘ NEGATYWNIE O PRACOWNIKACH WSHE

Powtórzę bo moze warto byś jeszcze raz przeczytał ów tekst pisany:

NIGDZIE NIE WYPOWIEDZIAŁEM SIĘ NEGATYWNIE O PRACOWNIKACH WSHE

Wypowiedziałem się jedynie o kierunku dziennikarstwo, który to kierunek gó.. daje a nie wiedze o nauce dziennikarza i nie daje żadnego wykształcenia po za umiejętnoscią pisania tekstu. Umiejętnością pisania a nie mertytorycznego przedstawienia problemu.

Też znam wielu tam studiujących oraz uczących. Więc znam temat. Nastepnym razem nie właź na mnie tylko moze czytaj ze zrozumieniem drogi studencie WSHE...
            • w.o.d.z.i.r.e.j To wchodziłem na ciebie? Hehe :) 25.01.06, 10:49
              > nie właź na mnie tylko moze czytaj ze zrozumieniem drogi studencie WSHE...

To wchodziłem na ciebie? Ojej ale się zagalopowałem :)
              No nic... Wygląda na to, że nie rozumiem czego czytam, ale przecież ja studiuję
              na WSHE i mam do tego prawo, a ty na SWSPiZ :-P
      • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.01.06, 14:02
        Po pierwsze jesli krytykowac to konstruktywnie. Niestety wiekszosc wypowiedzi
        jest tendencyjna i bezzasadna. Kazdy wie jak jest, nie ma co sie oszukiwac, ze
        stanem komunikacji miejskiej w Lodzi jest zle. Ale sie powoli poprawia, i to
        jest plus. Stan taboru pozostawia wiele do zyczenia, ale watpie aby zagrazal
        zyciu pasazerow. Porownujac z innymi miastami w Polsce to nie jest tak zle, a
        nawet bardzo dobrze (2/3 autobusow to niskopodlogowce, przewyszcza nas naprawde
        niewiele miast, takich jak Krakow, Poznan czy Gdynia, ale juz Warszawa czy
        Gdansk maja gorszy tabor). Ze starymi Ikarusami trudno cos zrobic, NG nie ma
        sensu, a konstrukcja ma swoje lata. Dlatego nalezy sie cieszyc z planowanego
        zakupu 69 nowych autobusow (najwieksza dostawa od paru lat), co prawda plany
        zakupu autobusow sredniopodlogowych wywoluja moj sprzeciw. Czesc nowszych
        Ikarusow przeszlo NG (chyba 7). Wiec nalezy sie spodziewac ze przed nastepna
        zimia stan taboru MPK bedzie znacznie lepszy.

Gorzej z tramwajami, ale zapowiadane remonty torowisk na ten rok powinny
        przyniesc odczuwalna poprawe. Rowniez remontuje sie wiecej wagonow. Za dwa lata
        MPK zakupi dodatkowych 10 nowych wagonow na LT(R).

Wiele osob krytykuje MPK nie majac zielonego pojecia o zasadach funkcjonowania
        tej spolki. Nie oszukujmy sie, stawka za wozokilometr (4,20 podniesiona z 4,07)
        jest jedna z najnizszych w Polsce. ZDiT (do ktorego wplywaja zyski z biletow)
        mowi ze nie ma na wiecej pieniedzy, ale jednoczesnie nie sa podejmowane zadne
        kroki aby zwiekszyc sciagalnosc oplat i zmniejszyc ilosc gapowiczow. Juz nie
        mowiac o promocji komunikacji miejskiej (ktorej nie ma).

Jest wiele do zrobienia, ale nalezy to robic z glowa, a nie krytykowac
        wszystkiego co MPK zrobi (jak to czesto ma miejsce w przypadku EI oraz GW -
        przyklad reforma nocnych).

A na spotkanie KMST warto przyjsc i sie samemu przekonac. Mimo ze mnie na
        spotkaniu dawno nie bylo :)

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: ikki Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 14:40
          Wszystko pięknie, ale...
          Co z tego, że w Gdańsku, Krakowie, czy nawet Ugandzie jest gorzej?
          Mnie jako zwykłego pasażera to NIC nie obchodzi.
          Wczoraj miałem "przyjemność" wracać tramwajem ok. godz. 22. Każdy wie, jakie były wczoraj warunki pogodowe i jaka była temperatura na zewnątrz. Mimo to motorowy dzielnie wietrzył wagon otwierając drzwi na każdym przystanku (szczęście że tylko środkowe) mimo zainstalowanych przycisków do samodzielnego otwierania drzwi. Oczywiście o czymś tak banalnym jak ogrzewanie nie będę wspominał - nie odczułem obecności żadnego. Może byłem zbyt skostniały?
          O "komforcie" jazdy Ikarusami nawet szkoda się wypowiadać - wyjące silniki, wszechobecny brud, śliska podłoga, nieszczelne okna (czy uszczelki na prawdę aż tyle kosztują?), notoryczne niedogrzanie...
          Miasto kupuje nowe autobusy - fajnie. Tyle ża jak się okazuje, będą to Jelcze, o których wszyscy wiedzą, że są głośne i awaryjne. W dodatku ponoć mają wcale nie być niskopodłogowe - sukces?
          Nowe tramwaje - fajnie, ale za dwa lata. Za dwa lata mam nadzieję mieć już samochód. Może i smrodliwy, może i blaszany, ale za to jeżdżący tam, gdzie chcę, kiedy chcę i posiadający ogrzewanie. No i pozwalający nie przyklejać się do siedzenia, jeśli już jakieś się znajdzie. A co do tramwajów -kupiono 15 CityRunnerów, ile z nich jeździ po Łodzi obecnie? I proszę nie zasłaniać się decyzjami tej czy innej ekipy - kiedy czekam na przystanku i tramwaj nie przyjeżdża, to mi to wiele nie pomoże. I skąd mam mieć pewność, że z tymi 10 nowymi tramwajami (swoją drogą jakie zatrzęsienie!) nie bedzie tak samo?
          Co do stawki za wozokilometr i relacji MPK - ZDiT... Przeciętnego pasażera NIC to nie obchodzi, czego tutaj chyba prawie nikt nie jest w stanie zrozumieć. W końcu i jedno i drugie tak naprawdę należ i zależy od miasta, więc? A tak mamy klasyczne odsyłanie od Annasza do Kajfasza.
          • Gość: ikki Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 14:42
            Acha, zapomniałem o jednym - nikt nie chce jeździć takimi autobusami i tramwajami - jeżdżą tylko ci, co MUSZĄ.
            I być może garstka miłośników komunikacji, ale ile to jest osób przy ogólniej liczbie pasażerów MPK w Łodzi?
            Pozdrawiam
            Wierny Abonent biletów miesięcznych na wszystkie linie od 1993r.
            • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.01.06, 14:46
              Masz racje, tego nikt nie neguje, trzeba zrobic wszystko aby ten stan zmienic.
              Od odnowy taboru i infrastruktury do zmiany organizacji ruchu w centrum i
              cywilizowania KM.

Pozdrawiam,
              Aleksej
          • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.01.06, 14:45
            Ok, swietnie, to moze zrozumcie ze zaistaniala sytuacja jest efektem tylko i
            wylacznie decyzji prezydenta miasta lodzi. Proste, chcecie poprawy to przy
            najblizszych wyborach samorzadowych nalezy wybrac taka osoba, ktorej problemy
            komunikacji miejskiej beda bliskie.

Latwo krytykowac MPK, tylko jestem ciekawy czy ktokolwiek by sobie lepiej
            poradzil przy takim finansowaniu. Tutaj decyzje podejmuje UML i do niego nalezy
            miec wiekszosc pretensji.

Pozdrawiam,
            Aleksej
          • Gość: Mols A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.toya.net.pl 23.01.06, 16:28
            > Miasto kupuje nowe autobusy - fajnie. Tyle ża jak się okazuje, będą to Jelcze,
            > o których wszyscy wiedzą, że są głośne i awaryjne. W dodatku ponoć mają wcale n
            > ie być niskopodłogowe - sukces?

Tabor: Jesli mamy pewna kwote pieniedzy i mozemy kupic 69 autobusow awaryjnych,
            nietrwalych i powszechnie uznawanych za szmelc lub 50 dobrych, sprawnych,
            renomowanych, solidnych - wybieramy to drugie. TAK! Wybieramy to drugie, bo nie
            stac nas na bylejakosc!

Oznakowanie: Wisiadaja ludzie do niskopodlogowcow i pytaja co to za linia? Jeden
            odpowie: 70. Drugi 75. Ktory ma racje? Nie wiadomo, bo jeden i drugi moze
            zgadywac. Kazdy z nich moze sie myslic. Wyswietlacze zamrozone, w srodku zero
            informacji. Ile kosztuje tablica z pleksi? Nieestetyczna? No i co z tego! Ma
            spelnic swoje zadanie a nie byc kwiatkiem do kozucha! Piksele nie dzialaja?
            Blakna? Rozmazuja sie? Powrocic do plastku! W nosie mam estetykę! Chcę wiedzieć
            w co wsiadam.

Obsluga: Caly czas zdarzaja sie chamidla. Zero kultury i zrozumienia dla
            zdezorientowanego pasazera. Ktos powie: Pasazerowie czesto nie maja racji i
            furcza na kierujacych. Odpowiem: Tak! Tak bylo, jest i bedzie! To jednak nie
            kierowca doplaca pasazerom, zeby z nim jechali. Jesli w sklepie krzywo spojrzysz
            na klienta, pracodawca wywali Cie na zbita twarz. Do MPK mozna pisac skargi,
            zazalenie i wnioski. Efekt jest taki, ze zapisalismy kilka kartek i stracilismy
            na znaczek. Dawniej wystarczylo zapamietac numer boczny. Dzwonilo sie i mowilo:
            1509 na rannej zmianie 64. I juz! Teraz codziennie kierowca jezdzi tym, co
            zmartwychwstalo albo jest najmniej zepsute, wiec nie ma tzw. "mojego wozu".
            Zanim dojda do tego kto danego dnia ktoryms wozem jezdzil (a moze to byla
            rezerwa linowa? Moze akurat w ciagu dnia byla awaria i podstawiono struca za
            szrota?) czlowiek zapomni, albo narazi sie na kolejna nieprzyjemnosc od zupelnie
            innego kierujacego.

Punktualność:
            Tolerancja przyspieszenia: O minut. To nie obowiązuje na 75. Trzeba sie wyrobic
            na herbatke przy Rokicinskiej. Wiadomo, duzo czasu sie traci na Kosynierow,
            waskiej Tatrzanskiej, glupim kolku przy Tesco. Co zrobic? Najlepiej ruszyc spod
            CZMP wczesniej! Slaba czestotliwosc? A co tam, nikt nie zauwazy... Palantom
            ktory tak robia (a to czeste) wyrywalbym wasy (bardzo wciaz powszechne w tym
            fachu) bez narkozy! Oby Nowe Sady przejely wreszcie linie 75. Juz maja brygady 4
            i 5, a dzis na jedynce 2091.

i tak dalej, i tak dalej....
            • Gość: Ja Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 13:55
              Autobus, który przyjechał przed czasem masz pełne prawo traktować jak autobus,
              którego nie było. Nawet jest na forum wątek założony przez ZDiT, w którym można
              takie kursy wpisywać. W momencie w którym ZDiT poleci MPK po opłatach, ci
              raczej nie będą sie wahać przed wyciągnięciem konsekwencji wobec pracownika...

Co do skarg to polecam drogę mailową (uwagi@mpk.lodz.pl) - wtedy nie tracimy na
              znaczek. A przy podaniu numeru taborowego i dokładnej godziny bez najmniejszego
              problemu są w stanie zidentyfikować prowadzącego.
              • Gość: STUDI Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.prokom.pl 24.01.06, 13:59
                A dodam żeby autor maila nie zdziwił się, że po kilku tygodniach dostanie
                odpowiedź na pismie gdzie MPK odpowie, że po rozmowie z pracownikiem nie
                potwirdzili skargi itd....

A jeśli tak te skargi są skuteczne to czemu nadal mają miejsce takie zdarzenia?
                • Gość: Aleksej Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:10
                  > A jeśli tak te skargi są skuteczne to czemu nadal mają miejsce takie
                  zdarzenia?

A ile jest takich skarg wysylanych dziennie? 2-3? Myslisz ze MPK jest jak
                  wielki brat, jest wszedzie, widzi wszystko. Trudno ukrac kogokolwiek za np.
                  chamstwo jesli MPK o tym nie wie. Logiczne.

A jesli MPK nie bedzie chcialo sie poprawic to ZDiT znowu nalozy na nich kare
                  finansowa za niewywiazywanie sie z umowy. Proste, nie pomaga po dobroci to
                  trzeba inaczej.

Pozdrawiam,
                  Aleksej
                  • Gość: STUDI Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.prokom.pl 24.01.06, 14:32
                    Tyle że i ZDiT i MPK to ten sam włąsciciel czyli miasto kóre moż emiec inny
                    pogląd na te sprawy. A jaoś nie widać skutków nakładania kar ze zstrony ZdiT na
                    MPK za niewywiązywanie się z umowy o przewóz osób środkami komunikacji miejskiej.
                    • Gość: Aleksej Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:39
                      Po pierwsze nie wlasciciel. MPK jest wlasnosci miasta, ale ZDiT jest urzedem
                      miejskim, i jako taki podlega nie tylko kontroli prezydenta miasta ale rowniez
                      rady miasta. Rowniez obowiazujace prawo daje mozliwosci pewnych kontroli.

A jak na razie zostala nalozona jedna kara ze strony ZDiT na MPK i dotyczylo to
                      pierwszego kwartalu 2005 roku. I golym okiem widac ze od tej pory sie poprawilo
                      (wtedy w ciagu dnia potrafilo wypadac nawet 15% kursow).

I jeszcze na koniec, dobrym przykladem jest PKP, niby wszystkie oddzialy sa
                      wlasnasci skarbu panstwa, ale kazda czesc prowadzi czesto polityke zupelnie
                      sprzeczna (wystarczy porownac oddzialy PR w poszczegolnych wojewodztwach lub PR
                      z IC).

Pozdrawiam,
                      Aleksej
                      • Gość: Ja Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:43
                        > I jeszcze na koniec, dobrym przykladem jest PKP

Co za czasy! To już nawet PKP potrafi być dobrym przykładem czegoś;-)))
                • Gość: Ja Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:25
                  > A dodam żeby autor maila nie zdziwił się, że po kilku tygodniach dostanie
                  > odpowiedź na pismie gdzie MPK odpowie, że po rozmowie z pracownikiem nie
                  > potwirdzili skargi itd....

No to cię zmartwię, ale na kilka skarg, jakie ode mnie wylądowały w MPK ani
                  razu nie otrzymałem takiej odpowiedzi. Może uznali, że jestem związkowcem...? A
                  może po prostu kluczem jest podanie numeru służbowego lub taborowego z dokładną
                  godziną, a na wszelki wypadek także linią i brygadą?

> A jeśli tak te skargi są skuteczne to czemu nadal mają miejsce takie
                  zdarzenia?

Z tego prostego powodu, że każdy stwierdza, że a trudno i macha ręką. Przez
                  kilka ostatnich dni jechałem kilkoma tramwajami bez ogrzewania. Gdyby każdy z
                  pasażerów (w ciągu dnia było ich kilka tysięcy) napisał skargę to motorniczemu
                  zrobiliby taką popelinę, że wybudzony w środku nocy ze snu wiedziałby gdzie
                  jest guzik, który uruchamia ogrzewanie.
                  • Gość: STUDI Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.prokom.pl 24.01.06, 14:38
                    Konkretny przypadek dotyczył faktu jak motorniczy nie zwrócił uwagi i
                    przytrzasnął drzwiami starsza osobę usiłującą wsiąść do drugiego wagonu
                    tramwaju. Przewlókł ją kilkanaście metrów - zauważył, zatrzymał otworzył drzwi.
                    Podałem numer taborowy, godzinę i minuty zdarzenia, miejsce, linię itd.
                    Odpisano że podczas rozmowy motorniczy stwierdził że nikogo nie przytrzasnął.
                    Cieawe bo sam to zauważył po kilkunastu metrach. Nie reagował na dzwonki
                    alarmowe (może nie działały co mnie nie dziwi) itd.

• Gość: Aleksej Re: A kto odpowiada ze te błędy??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:42
                      W przypadku narazenia zdrowia badz zycia pasazera powinienies nie tylko spisac
                      dane prowadzacego ale rowniez powiadomic policje, najlepiej aby twoje zeznania
                      byly potwierdzone przez osobe poszkodowana oraz swiadkow.

Zauwaz jedno, ze skargi nt. nieogrzewania wagonu, badz spoznien w miare latwo
                      sprawdzic. W przypadku chamstwa prowadzacych to jest twoje slowo przeciwko
                      jemu. A niestety jestes malo wiarygodna osoba wiec twoja skarga zostala
                      oddalona.

Pozdrawiam,
                      Aleksej
          • tomasz.bu Re: Przestancie bronić MPK!!! 23.01.06, 19:31
            Słuchaj: jeśli chodzi o nieogrzewane wagony i ich wietrzenie przez
            motorniczych - nie zastanawiaj się nawet chwili i pisz skargę na adres mailowy
            MPK. Jeśli podasz informacje pozwalające jednoznacznie
            zidentyfikować "delikwenta" (numer służbowy, albo numer taborowy + godzina), to
            jest spora szansa, że dostanie po premii (jeśli jeszcze mu całej nie obcięli),
            lub inne konsekwencje. Zgodnie z normą ogrzewanie w MPK włączają od -5st.C. Im
            więcej skarg, tym większa szansa, że MPK zacznie traktować pasażerów poważnie,
            co prawdopodobnie wiązać się musi przede wszystkim z pogonieniem prowadzących
            pojazdy.
            • tomasz.bu Re: Przestancie bronić MPK!!! 23.01.06, 19:32
              Z resztą polecam lekturę:

www.ipt_lodz.toya.net.pl/news/news/NLDZ_200601_1.htm
            • Gość: STUDI Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.prokom.pl 24.01.06, 11:40
              I co to zmienia?
              Obetną premię niezatrudnionemu w MPK - czyli tem z tzw spółdzielni?
              Związki zawodowe i tak obronią przed skarga wieć zatrudniony zwiazkowiec jest w
              zasadzie bezkarny.
              Nie ośmieszaj się.
              • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 12:32
                > Nie ośmieszaj się.

Na razie to ty sie osmieszasz na tym forum.

Aleksej
                • Gość: STUDI Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.prokom.pl 24.01.06, 13:57
                  Poproszę o uzasadnienie w tym konkretnym przypadku, OK?
                  • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:07
                    Po co? I tak nie zrozumiesz.

Aleksej
              • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:14
                A niech Ci bedzie.

> Obetną premię niezatrudnionemu w MPK - czyli tem z tzw spółdzielni?

Nie nie zaplaca tzw. spoldzielni. (zreszta nadal nie ma zadnych wiarygodnych
                informacji nt. tzw. spoldzielni i na jakich zasadach dziala)

> Związki zawodowe i tak obronią przed skarga wieć zatrudniony zwiazkowiec jest
                w
                > zasadzie bezkarny.

ROTFL, tak, zwiazkowcy to swiete krowy. Wez sie nie osmieszaj. Nie mozna
                zwolnic ot tak tylko i wylacznie kierownikow zwiazkow zawodowych i wazniejszych
                czlonkow (nie wiem jak wyglada struktura organizacyjna takich zwiazkow). Oni
                przewaznie od dawna nie sa kierowcami czy motorniczymi. W dodatku jest ich
                niewielu. Szeregowych czlonkow mozna zwalniac, zgodnie z umowa o prace oraz z
                kodeksem pracy. Wiec nie chrzan.

Pozdrawiam,
                Aleksej
                • Gość: STUDI Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.prokom.pl 24.01.06, 14:30
                  Znajdz mi zwiazek zawodowy który nie dba o interesy swoich czlonkow.
                  • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 14:34
                    W Polsce znajde Ci cala mase.

A tak na serio to w przypadku jawnego zlamiania umowy o praca zaden zwiazek nic
                    nie wskura. W dodatku nie wiem czy wiesz, ale w MPK obowiazuja zbiorowe umowy o
                    prace, w ktorych jest opisane na jakiej podstawie MPK moze karac badz zwalniac
                    pracownikow.

Pozdrawiam,
                    Aleksej
                    • Gość: STUDI Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.prokom.pl 24.01.06, 14:44
                      A jeśli prowadzący nie był w tej chwlili etatowym pracownikiem MPK?
                      Jest ich całkeim sporo jeżdzą we wszystkich trzech spółkach.
                      Ponadto nie kształcą nowych motorniczych. Jak zwolnią zbyt wielu to MPK ma
                      problem czyż nie? A ktoś chętny z ulicy nie zda egzaminu ze względu na wysokie
                      koszty.

Kogo mieli zwolnić to zwolnii. Więcej tak naprawdę nie mogą. Wywalą
                      dyscyplinarnie i okaże sie że albo musi inny jeżdzić już 20 godzin dziennie albo
                      obcąić liczbę realizowanych kursów.

Zapomniałeś o tym. Może się okazać że nagle trzeba przymykać oko na wybryki i
                      lewać skargi bo nie będzie kto miał prowadzić tramwaje.

Z motorniczymi jest większy kłopot niż kierowcami autobusów.
                      • Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 15:13
                        > A jeśli prowadzący nie był w tej chwlili etatowym pracownikiem MPK?

To go ponownie nie zatrudnia.

> Kogo mieli zwolnić to zwolnii.

Nie trzeba nikogo od razu zwalniac. Wystarczy ostro dac po kieszeni, proste. To
                        jest nawet bardziej skuteczne.

Co do motorniczych, to troszke ich sie znajdzie, jestem pewien ze kazdy z MKT i
                        TP od razu by przeszedl do MPK z pocalowaniem raczki (jesli ma uprawnienia na
                        805tki), gorzej beda mialy te dwie spolki.

Pozdrawiam,
                        Aleksej
                        • Gość: STUDI Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.prokom.pl 24.01.06, 15:27
                          ...Co do motorniczych, to troszke ich sie znajdzie, jestem pewien ze kazdy z MKT i
                          TP od razu by przeszedl do MPK z pocalowaniem raczki (jesli ma uprawnienia na
                          805tki), gorzej beda mialy te dwie spolki....

Kiedyś w uprawnieniu do prowadzenia pojazdów tramjowych wymieniano typ wagonu
                          (jeśli było 803N to 805N nie mógł prowadzić). Obecnie w nowych jest tylko podane
                          prowadzenie tramwaju (Dwaj warszawiacy zatrudnieni latem w TP nie mogli jeżdzić
                          w Wawie 803N czyż nie?). Owszem dla konkretnego typu obowiązuje wewnętrzne
                          przeszkolenie przez przewoźnika ale uprawnienie już nie precyzuje typu tramwaju.

• Gość: Aleksej Re: Przestancie bronić MPK!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 16:34
                            Aha, to nie wiedzialem o tych uprawnieniach. Dzieki za info.

Pozdrawiam,
                            Aleksej
    • eolson Re: Nie będę płacił za coś takiego !!! 25.01.06, 22:58
      Witam !
      Dziękuje Wszystkim za tak żywą reakcje i ciekawą dyskusje na mój pierwszy post
      . Zaniedbania MPK to sprawa która we Wszystkich Nas uderza więc trzeba o tym
      mówić i pisać.
      Pozdrawiam wszystkich
      Sebastian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka