Gość: Częstochowianka IP: 82.160.21.* 24.01.06, 12:44 Proszę o kulturalne komentarze))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 12:45 Bardzo chętnie, ależ owszem, zapraszamy, ąę :) Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 12:54 A źle Wam w woj. śląskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 13:01 Marku gorzej jak zle oni nas wyniszczają ekonomicznie i nawet chcą na siłę ześlązaczyć pieprząc brednie w TVP3 "na śląsku to i tam to" w odniesieniu do Częstochowy i regionu Ziemii Częstochowskiej!!!Mamy już tego wszyscy dosyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 62.233.185.* 29.01.06, 02:17 jak tworzono woj. śląskie, to region Częstochowski był i nadal jest najsłabszym ekonomicznie ze wszystkich czterech regionów tegoż województwa (bielski,centralny GOP,częstochowski,rybnicki), tak więc żale proszę do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odyn Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.smrw.lodz.pl 24.01.06, 12:55 Ja też zapraszam. Częstochowa jest ok, ludzie też serdeczni. Ja sobie nawet kilka lat temu żonę z Częstochowy przywiozłem i nie narzekam, a przynajmniej przesadnie : )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odyn Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.smrw.lodz.pl 24.01.06, 12:56 Tylko jak już was zaprosimy to zostawcie na Śląsku Wronę, my juz tu mamy Kropiwnickiego i więcej nieszczęścia nie potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 13:07 Jeżeli zgodzicie się na podatek od jasnogórskich wotów, kilka procent do wojewódzkiej kasy, to może to być dobry geszeft. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 13:11 Mamy już prezydenta z Częstochowy, możemy mieć i samo miasto. Ale jakby nie patrzeć to do Katowic geograficznie Wam bliżej. I TVP3 też pewnie nadawałaby to samo co teraz, bo nie wiem czy dociera tam sygnał TVP Łódź. Mimo wszystko, ja tam nie mam nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boards_of_warsaw Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 212.180.248.* 24.01.06, 13:19 a ja myslę, że z całym szacunkiem to przez tą wypowiadaną grzeczność dostaniemy "po dupie". Częstochowa nic nam poza NMP nie wnosi i nie ma szans aby poprzez przyjęcie częsci restrukturyzowanego województwa sląskiego jakąś korzyść otrzymać. Mamy wystarczająco dużo miernoty gospodarczej(łącznie z Łodzią)na karku. Np Włocławek.... hmmm... to co innego: Nobiles, Azoty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heroina77 Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 13:36 zaraz na piotrkowskiej wyraosna jak grzyby po deszczu sklepy z dewocjonaliami.... Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 13:39 heroina77 napisała: > zaraz na piotrkowskiej wyraosna jak grzyby po deszczu sklepy z > dewocjonaliami.. Żeby to miasto miało tylko takie problemy :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
bubot Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 13:59 zamiast knajp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafar Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 14:09 Bujać się "medaliki"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 15:03 ~~kafar~~ w siłce na osiedlu neta założyli hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeczny Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.toya.net.pl 03.02.06, 18:27 nie chcemy tu NMP i wszystkiego co z tym związane. pa pa! a czemu se częstochowskiego nie zrobicie? Odpowiedz Link Zgłoś
nowyaaa Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 07.02.06, 19:54 heroina77 napisała: > zaraz na piotrkowskiej wyraosna jak grzyby po deszczu sklepy z dewocjonaliami.. > .. <a href=www.kultciala.pl>www.kultciala.pl</a> Odpowiedz Link Zgłoś
nowyaaa Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 07.02.06, 19:58 nowyaaa napisała: > heroina77 napisała: > > > zaraz na piotrkowskiej wyraosna jak grzyby po deszczu sklepy z dewocjonal > iami.. > > .. > <a href=http://www.kultciala.pl>www.kultciala.pl</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 15:12 Zaprawdę Częstochowa nic nie wnosi ?Huta Częstochowa kupiona przez ZH Donbasu za 1500 000 000zł zatrudniająca blisko 6 000 ludzi z pakietem socjalnym i programem inwestycyjnym to mało plus Huta Szkła Guardian,załady amerykańskie TRW produkujące poduszki powietrzna do głównych marek światowych i inne akcesoria samochodowe , które w tym roku zaczną tworzyć centrum badawcze w Częstochowie ztrudniające 150 osób ,resztki przemysłu włókienniczego Polontex i Stradom i inne to mało? Zważywszy ,że dochód regionu częstochowskiego jest wyższy na głowę mieszkańca niż średnia w woj. łódzkim.Pozdro z Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unna Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.dolsat.pl 24.01.06, 15:23 Na twoim miejscu wolałabym do małopolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 16:13 Nieprawda. Wg danych GUS, a te chyba bezdyskusyjnie są miarodajne, zarówno powiat Częstochowski jak i powiat grodzki Czestochowa / kazdy z osobna / ma "dochód na głowę mieszkanca " niższy niż, zachowując wszelkie proporcje / porównujemy wszak powiaty z województwem / niż. województwo łódzkie. Co to jest region częstochowski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 16:19 Region Częstochowski to powiaty: częstochowski,Częstochowa miasto na prawach powiatu,kłobucki,myszkowski,zawierciański,lubliniecki tworzące subregion częstochowski w woj.śląskim.Może czytałam jakies błędne info jeśli możesz to podaj jaki jest dochód na mieszkańca w woj. łódzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 17:05 www.stat.gov.pl/ lub www.gus.pl a'pro'po wydawało mi się, że Zawiercie to Zagłębie Odpowiedz Link Zgłoś
brite a'pro'po 24.01.06, 17:19 swo.pwn.pl/haslo.php?id=1731 tak się czepnę pod koniec dnia :P Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: a'pro'po 24.01.06, 17:28 Absolutnie słusznie. Mój a'pro'po to kwestia przyzwyczajenia. Mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: a'pro'po 24.01.06, 19:50 Nie tylko fonetyczny. Jest inny powód ale to historia zupełnie nie a'pro'po tego Forum :)) Tak czy siak...pozostaje przy a'pro'po. Wszak i tak wszyscy wiedzą "o co chodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 23:26 Zawiercie nigdy nie było w Zagłębiu tylko niektórym tak się wydawało w czasach woj. katowickiego nie mieli z kim się identyfikowac bo przecież nie ze ślązakami to wymyślili sobie Zagłębie bo najbliżej nich.Obecnie należą do częstochowskiego okręgu wyborczego oraz częstochowski Sąd Okręgowy jest dla Zawiercia właściwy. Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 19:06 marekwojciechowski napisał: > www.stat.gov.pl/ > lub > www.gus.pl > a'pro'po wydawało mi się, że Zawiercie to Zagłębie Zawiercie to nie Zagłębie tylko Jura Krakowsko-Częstochowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszer Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:17 Częstochowianko coś ci się pomieszało chyba!!! Powiat lubliniecki nigdy nie należał do regionu częstochowskiego!Tu jest Górny Śląsk dziewczyno pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_lubliniecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 25.01.06, 11:01 Oczywiście , że Lubliniec to Górny Śląsk ale jest przypisany statystycznie do subregionu częstochowskiego woj. "śląskiego" jest w częstochowskim okręgu wyborczym i sądowniczym z tego tylko powodu ,że kiedyś ta ziemia znajdowała się w byłym woj częstochowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszer Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:56 Fakt że jakiś częstochowski aktywista włączył powiat lubliniecki do subregionu częstochowskiego o niczym jeszcze nie świadczy! Czy ktoś w tej sprawie pytał lublińczan? Jest coś takiego jak sejmik śląski a w nim okręgi wyborcze-Lubliniec jest w tym samym okręgu razem z Gliwicami,Bytomiem i Tarnowskimi Górami. Ależ Ty mieszasz kobieto na tych wszystkich forach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:48 Oczywiście , że Lubliniec to Górny Śląsk ale jest przypisany statystycznie do > subregionu częstochowskiego woj. "śląskiego" jest w częstochowskim okręgu > wyborczym i sądowniczym Co ty z tym "okręgiem wyborczym i sądowniczym"? Zwariowałaś? Chyba są bardziej właściwe kryteria określania regionu, np. historyczne czy kulturowe, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 19:08 Gość portalu: Częstochowianka napisał(a): > Region Częstochowski to powiaty: częstochowski,Częstochowa miasto na prawach > powiatu,kłobucki,myszkowski,zawierciański,lubliniecki tworzące subregion > częstochowski w woj.śląskim.Może czytałam jakies błędne info jeśli możesz to > podaj jaki jest dochód na mieszkańca w woj. łódzkim. Z tym lublinieckim to przesadziłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 23:13 Częstochowianko, Lubliniec w subregionie częstochowskim?! Lubliniec, to Ślask! A nie jakiś subregion!!! Szalejesz na wszystkich forach GW w Polsce?! ;-))) Kupiłaś sobie zestaw zabawek "Mały Prowokator", czy co?! www.lubliniec.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 18:34 Moim zdaniem powinno powstac województwo czestochowskie, to miasto jest tego warte, ale jeśli nie, oczywiście miłoby było aby częstochowa była w Łódzkiem,Pozdrawiam Czestochowę i miłych ludzi tam zyjących. Krótko mówiac jestem za! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 23:20 Dziękuję i pozdrawiam)))Częstochowie zawsze blisko było do Łodzi)) Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 20:41 Bardzo chętnie - byłby to powrót do stanu rzeczy sorzed 1918r. kiedy oba miasta (wraz z Zagłębiem Dąbrowskim) znajdowały się w jednej guberni. Potem Częstochowa i Zagłębie trafiły do woj. Kieleckiego, co było pomysłem niezbyt sensownym, a stało siętylko i wyłacznie dlatego, że Łódzkie jako nowe nie miało siły przebicia (województwa po 1918r. powstawały na terenie byłej Kongresówki poprzez mechaniczne dodanie dawnych guberni - Lubelskie z lubelskiej i siedleckiej, Warszawskie z warszawskiej i płockiej, Kieleckie z kieleckiej i radomskiej, łódzkie z kaliskiej i piotrkowskiej poza Częstochową właśnie i Rawą Mazowiecką). Miałoby też sens z czysto geograficznego punktu widzenia - nasze południowe powiaty (Radosmko, Pajęczno i częsciowo Wieluń) ciążą ku Częstochowie i nawet w wariancie 25 województw miały jej przypaść. No i względy czysto kulturowe - sami Ślązac przyznają, że Śląsk kończy się na Brynicy, a dalej to już jest nie wiadomo co :P A co do Małopolski - nie bardzo, bo nie ma logicznego połączenia, poza tym Małopolska to Galicja i znów kulturowa obcość. Tak więc jak dla mnie bardzo bardzo chętnie :) Gdyby jeszcze Włocławek i Konin z Kaliszem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 23:15 Zgadzam się z Tobą )))Tak właśnie powinno być!W Piotrkowie powstają nowoczesne centra logistyczne może coś i u nas powstanie bo mamy uczelnie na których jest logistyka juz podobno szukaja u nas pracowników do Piotrkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: From Kielce Powrót do guberni piotrkowskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:54 gothmucha napisał: > Bardzo chętnie - byłby to powrót do stanu rzeczy sorzed 1918r. kiedy oba miasta (wraz z Zagłębiem Dąbrowskim) znajdowały się w jednej guberni. Potem Częstochowa i Zagłębie trafiły do woj. Kieleckiego, co było pomysłem niezbyt sensownym, a stało siętylko i wyłacznie dlatego, że Łódzkie jako nowe nie miało siły przebicia (województwa po 1918r. powstawały na terenie byłej Kongresówki poprzez mechaniczne dodanie dawnych guberni - Lubelskie z lubelskiej i siedleckiej, Warszawskie z warszawskiej i płockiej, Kieleckie z kieleckiej i radomskiej, łódzkie z kaliskiej i piotrkowskiej poza Częstochową właśnie i Rawą Mazowiecką). Miałoby też sens z czysto geograficznego punktu widzenia - nasze południowe powiaty (Radosmko, Pajęczno i częsciowo Wieluń) ciążą ku Częstochowie i nawet w wariancie 25 województw miały jej przypaść. No i względy czysto kulturowe - sami Ślązac przyznają, że Śląsk kończy się na Brynicy, a dalej to już jest nie wiadomo co. A co do Małopolski - nie bardzo, bo nie ma logicznego połączenia, poza tym Małopolska to Galicja i znów kulturowa obcość. Tak więc jak dla mnie bardzo bardzo chętnie :)Gdyby jeszcze Włocławek i Konin z Kaliszem....> Trafna analiza. Niestety mało kto jest tego świadom... Odpowiedz Link Zgłoś
default_juzef HAJNÓWKA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 21:18 Hajnówka to piękne i zabawne miasto w połowie porośnięte puszczą, a w połowie polami i lasami. Niestety, ten wielki, rozrastający się jak polip Białystok, a może Bielsko Podlaskie tylko czyha, by połknąć, przetrawić, zmielić i wyplwać naszą biedną Hajnówkę. Znikąd brak pomocy, a więc skąd brać pomoc? Może Łodź przejmie Hajnówke, skoro Częstochowa? -- Juzef. Odpowiedz Link Zgłoś
toovo Re: HAJNÓWKA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 24.01.06, 23:05 default_juzef napisał: > Hajnówka to piękne i zabawne miasto w połowie porośnięte puszczą A im dalej w las, tym tłuściejsi partyzanci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: HAJNÓWKA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.toya.net.pl 02.02.06, 18:43 > Hajnówka to piękne i zabawne miasto w połowie porośnięte puszczą, a w połowie > polami i lasami. Nie niszcz lasu!!! I ty mozesz zostać partyzantem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Zgroza! IP: *.c29.msk.pl 21.04.06, 17:49 JEST BIELSKO-BIAŁA i Bielsk Podlaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK K. Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.lodz.mm.pl 24.01.06, 21:30 Serdecznie zapraszamy. Mentalnie bliżej was do nas niż do cwaniaków ze Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 24.01.06, 23:17 Dzięki za poparcie)))ze ślązakami nie mamy nic wspólnego poza tym śmiesznym potworkowatym pseudowojewództwem "ślunskim"))))Pozdro z Częstochowy dla przychylnych nam Łodzian))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilim Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.c30.msk.pl 29.01.06, 13:04 Racja w Czestochowie brakuje uslug takich jak sprzedaz skor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fds Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.toya.net.pl 24.01.06, 23:45 najpierw postawcie jakieś kino. Co to za miasto bez kina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 25.01.06, 00:12 Od prawie roku mamy multipleks Cinema City chyba dawno u nas nie byłeś))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZZ Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.toya.net.pl 02.02.06, 18:45 No i od czasu do czasu macie kino na Jasnej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 00:25 Czy poczyniliście już jakieś kroki prawne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 25.01.06, 00:35 Jest prawdopodobna korekta tej pseudo reformy administracyjnej w 2008r. i jest czas na debate nad ewentualnymi zmianami dotyczącymi danych miast i regionów.Narazie jeszcze jak wiesz nie ustabilizowała sie sytuacja polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 00:54 Wczytując się w Waszą wymianę opinii zastanawiam się nad ew. podziałem "regionu Częstochowskiego". Czy powiaty, miasta od Częstochowy w dół, ku Katowicom nie zechcą jednak pozostać na Śląsku, czy te, które są ku górze, ku Łodzi - wszystkie do Łodzi zechcą się przyłączyć. Od jakiegoś czasu w mediach pojawiają się informacje o podziale woj. zachodniopomorskiego na nowe wojeództwo - środkowopomorskie ze stolicą w Koszalinie. Być może tak się stanie. Może więc warto podjąc jakieś społeczne działania, inicjatywy i w ramach "pomorskiej reorganizacji" ruszyć także temat Częstochowa - Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisinger Re: liczba województw IP: *.c30.msk.pl 29.01.06, 12:54 Polecam wypowiedzi Czestochowianki na forum czestochowskim - nazywaja ja ta durna baba - nienawisc tej osoby do Slounska i Slounzoukoow zaslepila jej serce. Z innej beczki to Czestochowa faktycznie pasuje do Goornego Slounska jak piernik do wiatraka - my Slounzouki lgniemy do Opola i Wroclawia - Matke Boska Czestochowska wraz z aktywem czestchowskiego SLD mozecie brac kto chce Kielce, Krakow albo Lodz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: liczba województw IP: 82.160.21.* 31.01.06, 18:50 ~~kisinger~~ to naprawde tylko nic nie znaczacy nick w twoim wypadku pierwowzór jest nie do osiągnięcia)))Ja nie nienawidzę ślunzaków bo ich nawet cenię ale katowicka okupacja przy tak kolonialnym traktowaniu Częstochowy i marginalizacji naszego miasta drugiego co do wielkosci w tym śmiesznym woj."śląskim" jest nie do przyjęcia!!! Ale nie ty bedziesz decydował kto "ma nas sobie zabierać" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 01:32 Częstochowianko, mam wrażenie, że napuszczasz ;) Link, do Twojego wątku w Katowicach :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=34612607 Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 02:35 " pokorny cielak dwie matki ssie" Odpowiedz Link Zgłoś
gentleman28 Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 09:23 dwie matki napisał: > "pokorny cielak dwakretki ssie" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szakal_el Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 25.01.06, 10:58 Badanie przychylnosci mieszkancow;) A tak naprawde - uwazam ze Czestochowa moze wiele wniesc do województwa choc jest dosc odległa geograficznie i historycznie. Obecne wojewodztwo Łódzkie to w wiekszości Ziemia Łęczycko- Sieradzka i Rawska ->dosc spojne pod wzgledem historycznym. Czestochowie zawsze blizej bylo na Ślask. Ale jezeli macie ochote - nie mam nic przeciwko:) Tylko prosze - nie podnoscie walki o kolejne wojewodztwo - 16 to wg mnie nawet troche za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 25.01.06, 11:12 ~~szakalu~~ bliżej na śląsk nie rozśmieszaj mnie chyba tylko geograficznie.My razem z Łodzia byliśmy kilka razy więcej razem we jednej guberni niż ze śląskiem od 1951r. do 1974r. i teraz od 1999r.!Częstochowa zawsze była w królewsko-stołecznym woj.krakowskim do 1795r.pózniej epizod do 1807r. w Prusach następnie departament kaliski do 1815r. i pózniej już tylko gubernia piotrkowska z wami włącznie i tak aż do 1918r. kiedy to z ziem Małopolski Północno-Zachodniej powstał woj.kieleckie(staropolskie) z Radomiem ,Kielcami i Częstochową.W czasie okupacji Częstochowa nie była włączona do Rzeszy tlko znajdowała się w Generalnej Guberni i podlegała pod Radom.Po wojnie od 1945r. do 1950r. znalazła się w woj.kieleckim , a co było pózniej to pisałam na początku tego postu)))Pozdrowienia z Częstochowy))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:59 Jestem łodzianką, mieszkam w Czestochowie ( z tego miasta pochodzi mój maz), i powiem wam jedno to miaeto jest zasciankowe lokalno historyczny patriotyzm i nic wiecej, koszmarnie tu sie zyje, nie dziwie sie że madrzy ludzie szukaja pomocy w innych województwach, kocham Łódź i pozdrawiam was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 06:50 no Łodzi..... chyba was.... Ja do Śląska nic nie mam, a to, że niektózy z Cz-wy mają jakieś kompleksy to nie mój biznes. pzdr z Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszer Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:35 Częstochowianko proszę tylko bez ściemy! Napisałaś, że powiat lubliniecki to część subregionu częstochowskiego buuuhahaha!! Powiat lubliniecki jest częścią Górnego Śląska od wieki wieków i zawsze tak pozostanie! pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_lubliniecka Odsyłam również do mapki z 1912r Lubliniec u samej góry ( Lublinitz) www.xlo.pl/2003/konkursy/cku-bytom/2004/bartek/mapy_img/9.jpg Pozdrawiam Łodzian ze Śląska nie dajcie sobie wcisnąć kitów! Lubliniec nigdy nie chciał być razem z Czewą! Częstochowskie forum najlepiej to pokazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszer LUBLINIEC TO ŚLĄSK A NIE SUBREGION CZĘSTOCHOWSKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:37 Częstochowianko proszę tylko bez ściemy! Napisałaś, że powiat lubliniecki to część subregionu częstochowskiego buuuhahaha!! Powiat lubliniecki jest częścią Górnego Śląska od wieki wieków i zawsze tak pozostanie! pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_lubliniecka Odsyłam również do mapki z 1912r Lubliniec u samej góry ( Lublinitz) www.xlo.pl/2003/konkursy/cku-bytom/2004/bartek/mapy_img/9.jpg Pozdrawiam Łodzian ze Śląska nie dajcie sobie wcisnąć kitów! Lubliniec nigdy nie chciał być razem z Czewą! Częstochowskie forum najlepiej to pokazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszer Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:41 Poza tym nie sądziłem Częstochowianko że żywisz do Śłązaków taką niechęć co wynika z treści Twoich postów na tym forum. pozdrawiam Łódź i Częstochowę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:44 Oczywiście ze Lubliniec nie chciał być nigdy z Częstochową!! Wszyscy o tym wiedzą, nie wiem czemu ta częstochowianka o tym nie wie!! I od kiedy Zawiercie jest w okręgu czestochowskim?? Zawiercie to okręg Sosnowiec. Ja Ślązaków lubie, tak jak Bytom, Katowice, Gliwice, Lubliniec i inne śląskie miasta! pzdr dla Łodzi z Czestochowy (P.S. ja tego topicku nie założyłam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 25.01.06, 18:15 Zawiercie jest w okręgu wyborczym częstochowskim do sejmu i w wyborach prezydenckich oraz w okręgu sądowym podlega pod częstochowski Sąd Okregowy.Jest także statystycznie w subregionie częstochowskim województwa "ślaskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boards_of_warsaw Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 212.180.161.* 25.01.06, 18:44 chyba w Judeopolonii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 25.01.06, 21:30 A Ty boards_of_warsaw jakiś antysemita? Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver [...] 25.01.06, 22:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Rysiek z Klanu tutaj też dojechał swoim taxi )))) IP: 82.160.21.* 25.01.06, 23:46 Ta kreatura naganiająca na jedność swojego "wielkiego)))ślunska" w chorym amoku dotarła nawet na to zacne forum Łodzi.Wstyd Ryśku myślałam , że wystarczy Ci opluwanie ~malopa albo mallopo na Bielskim forum ale tobie jest ciągle mało.Pozdro dla richarda_the_hasiok z zawsze małopolskiej Częstochowy))) Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Rysiek z Klanu tutaj też dojechał swoim taxi 26.01.06, 00:05 no i wylazła słoma z bucików a produkuj sie dalej, produkuj ))) malopie, częstochowionko (fałszywko) i ile to jeszcze nicków masz.. produkuj malutki nienawistny zakompleksiony człowieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: Rysiek z Klanu tutaj też dojechał swoim taxi IP: 82.160.21.* 26.01.06, 23:49 Ryśku ty złotówo dalej do roboty śląska szujo! Opluj nasze dążenia do oderwania się od twojego "wielkiego ślunska"))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdun_inżynier Re: Rysiek z Klanu tutaj też dojechał swoim taxi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 12:49 malutki nienawistny zakompleksiony człowiek Tak powinieneś się podpisywać. Własnie się przedstawiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver może jeszcze chciałbyś coś dodać w obronie 29.01.06, 13:36 twojego kompana i kolegi ? Gratuluje stronników przeczytał sobie jego tfu-rczość, a potem rzuć mu się na szyje. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=35798851&a=35806916 zdun_inżynier - bardzo trafny nick - inżynier na poziomie robola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdun_inżynier Re: może jeszcze chciałbyś coś dodać w obronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:41 Potwierdza się, że potrafisz tylko obrażać. I nie mam zamiaru bronić nikogo, kto wypisuje takie rzeczy, szczególnie w obliczu wielkiej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.lodz.msk.pl 26.01.06, 08:48 Najlepiej stwórzcie sobie własne, nowe województwo, tylko nazwijcie je "jasnogórskie" a wtedy pieniędzy z budżetu państwa wam nie zabraknie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 19:24 Częstochowa to dizura i nie powinna mieć województwa! A to, że niektórzy czestochowianie mają kompleks względem Katowic to to już nie moja brocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 26.01.06, 23:45 Odezwała się córa katowickiego koryntu z okolic ul.Francuskiej,Mariańskiej,Studenckiej,Bankowej i Szkolnej)))nie opluwaj Częstochowy niby "Częstochowianko" bo nikt tego nie robi na tym forum twojemu miastu! Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 27.01.06, 09:03 cześć transwestyto z zapyziałego miasta Częstochowa ? a co na to powie opat z Jeleniej Góry, że podpisujesz się raz jako Hans Klos, raz jako małopolanin, a raz jako Częstochowianka :-) Powiadasz, że nikt nie obraża obłudny hipokryto ? A ile takich idiotycznych postów powklejałeś na wszystkich forach regionalnych od Radomia do Opola, od Krakowa do Kalisza ? i podpisałeś się na 100 sposobów ? Najśmieśniejsze jest to, że wszyscy na Śląsku z chęcia pozbyli by się waszego nadętego miateczka, które za czasów bycia wojewódzctwem jednej porządnej drogi zbudować nie potrafiło, a jak ktoś chce zobaczyć XVIII wieczną kongresówkę, wystarczy aby pojechał w wasz obecny powiat - skansen Lelów wita :-) Wasza sytuacja w wojewódzctwie Śląskim jest w 100% adekwatna do żartu o goownie i okręcie - przykleiło się goowno do okrętu i krzyczy płyniemy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.com.pl / *.cn.com.pl 27.01.06, 13:54 Jestem częstochowianką, od dwoch lat związana duchowo całkiem przypadkiem z ludzmi z Łodzi.. Nie wiem jacy są inni , tych ktorych znam.. są.. cudni:):) pozdrawiam Łódz.. i jesli mam wybierac..chocby teoretycznie.. pseudoślązakow.. czy Łodzian, to uwazam ze wybór jest oczywisty:):) pozdrawiam "łucjan";)i Grzesia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benny Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.ruh / *.ruh.isu.net.sa 27.01.06, 15:07 bicie piany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:59 Hej. Mieszkam w Częstochowie ale jakoś nigdy nie spotkałem się z poważnym postulatem przyłączenia naszego miasta do woj. łódzkiego. Osobiście to uważam że liczba województw powinna być jeszcze zmniejszona. I nie dajcie się wciągnąć w pustą dyskusje jakiemuś człowieczkowi(o wielu nickach). Dla mnie Częstochowa przede wszystkim jest w Polsce. A czy w woj. łódzkim, śląskim czy częstochowskim nie ma dla mnie największego znaczenia. Miasto ma swoją specyfikę ale w gruncie rzeczy mieszka się w Częstochowie całkiem przyjemnie. Zapraszam do odwiedzenia naszego miasta i okolic bo jest tu całkiem ładnie i jest co oglądać(a jeśli uważasz że tylko klasztor na JG to po prostu nie znasz tych okolic ;-). Pozdrowienia dla Łodzi z Częstochowy! Odpowiedz Link Zgłoś
marti_b Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 27.01.06, 17:36 KALISZ też bardziej lubi ŁÓDŹ niż Poznań... więc też by pewnie woleli do Łódzkiego niż pozostać w WLKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: so Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:44 RYSZARD??? Nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 28.01.06, 20:30 Radio Erewań Rycha z Klanu nadaje już nie jako Rychard_the_ślunski hasiok ale Malcolm xxx;))) Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 28.01.06, 20:56 Czestochowianko! To jest twój wpis z Forum Katowice, z watku o tragedii w hali targowej. Re: Runął dach jednej hali międzynarodowego centr IP: 82.160.21.* Gość: Częstochowianka 28.01.06, 20:51 + odpowiedz A co z naszymi częstochowskimi hodowcami i gołębiemi?Po co wy się pchacie na ten śląsk przecież tam sie wszystko wali tak jak niedługo całe to głupie województwo!!! Czy uważasz, ze to jest zabawne?! Odpowiedz Link Zgłoś
szakal_el Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 28.01.06, 21:02 Czestochowianko - no comments:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: 82.160.21.* 28.01.06, 21:18 Wiem , że to brutalne ale empatia w stosunku do zaborcy i ich kolegów???Widać na forum częstochowskim zainteresowanie tą sprawą! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=35800486 Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ 28.01.06, 21:23 Dziewczyno Ty jestes chora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: CZĘSTOCHOWA CHCE DO ŁÓDZKIEGO CO NA TO ŁÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 00:19 nie więżę że częstochowianka jest mieszkańcem Częstochowy! a jeśli tak to jest mi niezmiernie głupio że tacy ludzie mieszkają w moim mieście :( a co do tragedii w Katowicach to chcę powiedzieć że łączę się w bólu z rodzinami ofiar :( ["] Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver no i pokazałeś swoją prawdziwą twarz 29.01.06, 00:40 gnido w ludzkim ciele. fałszywa Częstochowianko, malopolaninie, hansie klosie i jeden chooj wie jeszcze jaki nicku spod IP 82. itd Mego kuzyna o 21:48 wyciągneli spod tych gruzów, jest w stanie cieżkim ? cieszysz się koorwo chora z nienawiści ? radujesz draniu żywiący się nienawiścią do wszystkiego co Śląskie. Mam nadzieję, że podzisiejszych w pisach tu i na forum Częstochowa, żaden porządny człowiek dłoni ci nie poda wszo. Wszystko na co zasługujesz to splunięcie w twarz !! /do moderatorów zanim wytniecie ten post za "złamanie regulaminu i mocne słowa" zastanówcie się co tak naprawdę łamie regulamin/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: no i pokazałeś swoją prawdziwą twarz IP: 82.160.21.* 29.01.06, 01:08 Rychu nie jesteś prawdziwym ślązakiem gołymbiorzem niestety:( Odpowiedz Link Zgłoś
marekwojciechowski Re: no i pokazałeś swoją prawdziwą twarz 29.01.06, 01:20 Możesz przestać? czy Ty jesteś nienormalna/nienormalny? Odpowiedz Link Zgłoś