Dodaj do ulubionych

Żydzi w Żychlinie

26.01.06, 18:42
Żyli i mieszkali wśród nas. Ciekawostki na
www.darmach.republika.pl/zychlin.htm
Obserwuj wątek
    • dinozaur.57 Re: Żydzi w Żychlinie 26.01.06, 18:55
      Zablokowany dostęp do strony. Można szukać info w wyszukiwarkach.
    • wikel poprawny link 30.01.06, 15:03
      Witam, podaję poprawny link do powyższej strony
      www.darmarch.republika.pl/polski.htm
      • dinozaur.57 Re: poprawny link 30.01.06, 19:07
        wikel napisał:

> Witam, podaję poprawny link do powyższej strony
        > www.darmarch.republika.pl/polski.htm

Dzięki.
      • dinozaur.57 Re: poprawny link 16.05.06, 09:01
        wikel napisał:

> Witam, podaję poprawny link do powyższej strony
        > www.darmarch.republika.pl/polski.htm

...................
    • dinozaur.57 Żydzi w Żychlinie 30.01.06, 19:20
      Pamiętam z dziecinnych lat jak w Żychlinie mieszkało kilka rodzin żydowskich.
      Jedna z tych rodzin mieszkała w budynku na ulicy Narutowicza między sklepem
      ogrodniczym p. Chmielewskiego a sklepem p. Kruszyniaka / poprzednio biblioteka
      /. Syn tej rodziny żydowskiej miał na imię Abramek. Chodził do Liceum w
      Żychlinie. Mieli też młodszą córkę.
      • ukash1983 Re: Żydzi w Żychlinie 30.01.06, 22:53
        znalazlem w sieci wiele materialow odnosnie Żydów w naszej okolicy. Są to opowiadania, pocztówki, zdjęcia. Zamierzam przygotować dłuższy artykuł o żychlińskich Żydach oraz o losie jaki ich spotkal...
        • edmurphy Re: Żydzi w Żychlinie 31.01.06, 01:00
          Czekamy, Ukash. Wiem o żychlińskich żydach tylko tyle, że wszystkich ich
          hitlerowcy wyeksmitowali z domów. Zgromadzono ich w rodazju getta, tu gdzie
          teraz jest osiedle Traugutta, a potem wywieziono na dworzec kolejowy i dalej.
          Takie informacje mam z ustnych przekazów rodzinnych, bardzo mgliste, jak
          widzicie. Chetnie dowiem sie czegoś więcej i dokładniej.
    • wikel Re: Żydzi w Żychlinie 31.01.06, 13:09
      A ja zapraszam na moją witrynę www.kirkuty.xip.pl , poświęconą w całości
      cmentarzom żydowskim....
    • jedynalolka Re: Żydzi w Żychlinie 28.03.15, 10:02
      Społeczność żydowska stanowiła blisko 50% mieszkańców naszego miasteczka. Nie rozumiem dlaczego nie są oni upamiętnieni . Nigdy nic się o nich nie mówi,nie wspomina ... nie dba o budynki.
    • oh-21 Re: Żydzi w Żychlinie 28.03.15, 21:26
      Abramek żyje i mieszka w Nowym Jorku,kilka lat temu żył jeszcze tata Abramka , a co do wypowiedzi że nie mówi się na temat żydów mieszkających w Zychlinie,to bardzo trudny temat . Dobrowolnie nie opuszczali Polski,a jeżeli to nie mieli wyboru-lata 50,60 to masowy wyjazd polskich żydów.
      • emeryt_1949 Re: Żydzi w Żychlinie 30.03.15, 09:06
        translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://uncoveringjewishheritage.wordpress.com/tag/ryfka-piwko-kolski/&prev=search
    • jedynalolka Re: Żydzi w Żychlinie 01.04.15, 13:45
      Wiem,że temat trudny ale już tyle czasu minęło od tamtych wydarzeń. Każdy wie, że byli tacy co pomagali i ci,którzy wydawali (donosili),ci którzy się dzielili i ci,którzy się dorabiali i bogacili ... Nie myślę o tym by komuś coś wypominać. Zdumiewa mnie fakt ,że nie mówimy o żydowskich sąsiadach nic - tak jakby ich tu nigdy nie było. To nierozerwalna historia naszego miasta (regionu,kraju), dobrze było by ją znać i przekazywać pokoleniom.
      • podroznik11 Re: Żydzi w Żychlinie 01.04.15, 22:45
        Zapraszam.... warto szukać i w innych miejscach.
        zychlin-historia.com.pl/wp-content/uploads/2014/12/%C5%BBydzi-historia..pdf

zychlin-historia.com.pl/wp-content/uploads/2014/12/1897-Zydzi-w-%C5%BBychlinie-2..pdf

zychlin-historia.com.pl/?p=1361

zychlin-historia.com.pl/wp-content/uploads/2013/04/Historia-i-dzieje-budowy-synagogi-w-%C5%BBychlinie.pdf
        zychlin-historia.com.pl/wp-content/uploads/2013/03/Gmina-%C5%BCydowska-w-%C5%BBychlinie-po-wyborach-z-1924-r.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka