yarro 30.01.06, 20:13 Drodzy radni, no naprawdę bardzo wiążący i poważny powód wymyśliliście przeciwko tej ulicy. A gdzie w tej całej awanturze szacunek dla ofiar getta? Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel-strzalka Re: Ulica na 30 liter 30.01.06, 23:25 czy ja chodziłem do kiepskiego liceum czy Wy też nie znacie generała Skalskiego? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 00:41 Hehe - ja się przyznam, że też o nim usłyszałem ostatnio dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm gen. Skalski IP: *.zdnet.com.pl 31.01.06, 09:19 Może nie ma się czym chwalić.Była taka książka Dywizjon 303 która w przystepny sposób opisuje walkę polskich lotników. pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5% 82aw_Skalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cecylia30 Re: Ulica na 30 liter IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 10:04 chodziłeś do bardzo kiepskiego liceum albo miałeś nauczyciela, który uczy tylko o tych których chwali Michnik. o skalskim było w podręcznikach histori nawet za PRLu. ja chodziłam do liceum w latach dziewiędziesiątych i w podręczniku było, każdy Polak który nie wie co to "Cyrk Skalskiego" ma się czego wstydzić Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 13:20 Oj, a jak się nie wstydzę to co? Nie jestem Prawdziwym Polakiem? O kurcze, wydało się. Ajajaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb Ulica na 30 liter a moze nawet na 34 IP: *.retsat1.com.pl 31.01.06, 08:38 Tu 30 liter to za duzo, a co z ulica Swietej Teresy od Dzieciatka Jezus???? Z tego co sie doliczylam to bez slowa ulica w nazwie sa 34 litery, a jednak ktos to zaakceptowal. Odpowiedz Link Zgłoś
ujji Re: Ulica na 30 liter a moze nawet na 34 31.01.06, 22:27 święta Teresa i tak jest krótka a co maja powiedzieć ludzie mieszający przy chodniku, który na poczatku lat 90 zostal przechrzczony nagle na ulicę pułownika Bronisława Skury-Skoczyńskiego ps. "Robotnik"??? tutaj to około 40 literek jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyhoo czy nazwa musi być tak słowiańsko-opisowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 09:18 a ul. Ofiar Łódzkiego Getta to nie wystarczy? Po co nazwa niemiecka naszego miasta - zdaje się, że III Rzeszę trafił szlag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shoo Re: czy nazwa musi być tak słowiańsko-opisowa? IP: *.ipartners.pl 31.01.06, 09:20 moze z tego samego powodu dla ktorego New York Times pisze o polskich obozach smierci w Oswiecimiu i Sobiborze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ulica na 30 liter IP: *.toya.net.pl 31.01.06, 09:56 Stosowanie długich nazw ulic (w dodatku wielowyrazowych) świadczy o elementarnym braku wyobraźni projektodawców aby nie powiedzieć gorzej. Czy oni nie zdają sobie sprawy o uciążliwości stosowania takiego adresu !.... Szacunek dla Ofiar Holocaustu można wyrazić nawet przy mniejszej ilości liter w nazwie ulicy, bo co do intencji nazwy ulicy nie mam zastrzeżeń Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 13:27 Moj drogi, a dla kogo ma byc to uciążliwe? Czy wiesz o ktorej ulicy mowa? O krótkim kawałku ulicy Stalowej przy stacji Radegast - odcinek między Inflancką a Pomnikiem Ofiar Litzmannstadt Ghetto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: velvis Re: Ulica na 30 liter IP: 83.142.201.* 31.01.06, 14:04 Chciałem zauważyć, że na tym krótkim odcinku ma swoje siedziby kilka firm i zakładów. Dla nich to będzie na pewno uciążliwe (a życia nikomu nie przywróci). Odpowiedz Link Zgłoś
xk Skalski nie jest tu niczego winny 31.01.06, 14:13 Całą tą przykrą dyskusję wywołali jedynie moherowcy czy im jakoś tam i to oni powinni być wyśmiewani, nie płk Skalski, dowódca Dywizjonu 303, człowiek którego nazwiska nie znać to wstyd. Nie rozumiem, jak to możliwe, że nie wiecie kim on był... Mamy tak wiele ulic do wybudowania, chociażby nowe drogi dojazdowe do lotniska. Nazwijmy którąś z nich imieniem Skalskiego. Reszcie dajmy święty spokój. Uwolnijmy się choć raz od polskiego kołtuństwa. A pan Skwarka to z takimi argumentami o długości nazwy to może występować, ale na Białorusi. System można zmienić, ludzi - nie! Odpowiedz Link Zgłoś
rokko Re: Skalski nie jest tu niczego winny 31.01.06, 16:47 xk napisał: > Całą tą przykrą dyskusję wywołali jedynie moherowcy czy im jakoś tam i to oni > powinni być wyśmiewani, nie płk Skalski, dowódca Dywizjonu 303, człowiek > którego nazwiska nie znać to wstyd. Nie rozumiem, jak to możliwe, że nie wiecie > > kim on był... Z calym szacunkiem, ale chyba sam dokladnie nie wiesz, kim Skalski byl. Bo dywizjonem 303 to on nie dowodzil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cecylia30 Re: Ulica na 30 liter IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 10:06 dlatego może lepiej nazwać to po polsku czyli łódzkiego getta i będzie po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 13:22 Moja droga, mam nadzieję że zrozumiesz moją wypowiedź.\ To nie było ŁÓDZKIE GETTO ale LITZMANNSTADT GHETTO. To wyraźna i znacząca różnica! Tak jak obóz nie był w polskim Oświęcimiu, tylko w gubernialnym Auschwitz. Kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 14:12 yarro napisał: > Tak jak obóz nie był w polskim Oświęcimiu, tylko w gubernialnym Auschwitz. > > Kapujesz? > 'kapujesz' w kontekście 'Auschwitz' nie było zbyt miłe ;P Odpowiedz Link Zgłoś
yarro no tak, wydało się, że moja prababcia... 31.01.06, 16:26 ... podpisała volksliste. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: no tak, wydało się, że moja prababcia... 31.01.06, 16:31 yarro napisał: > ... podpisała volksliste. > na volkswagena znaczy? :> Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: no tak, wydało się, że moja prababcia... 31.01.06, 17:02 Tak, ale niestety przepadło wraż z końcem wojny... a miałbym już garbusa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybitwa Re: Ulica na 30 liter IP: 193.0.102.* 31.01.06, 14:52 dlatego też mówimy o Powstaniu w Warschauer Ghetto, a nie w jakimś Getcie Warszawskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Przezywacz Re: Ulica na 30 liter IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 02.02.06, 01:45 > dlatego też mówimy o Powstaniu w Warschauer Ghetto, a nie w jakimś Getcie > Warszawskim... "Warschauer Ghetto" to w doslownym tlumaczeniu "Warszawskie Getto", palo Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 14:14 dlatego, bo to nie było getto łódzkie, a hitlerowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kismet Re: Ulica na 30 liter IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.01.06, 12:38 nasze poronione władze...powinna być taka ulica...ze względu na szacunek dla ofiar i dla tych którzy przezyli...myślę że warto... ale oczywiście nie myślą tak nasi samorządowcy...eh..żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Pamiec nie potrzebna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 12:45 Moim zdaniem powinna być to nazwa Ulica Ofiar Litzmannstadt Getto - mówi Władysław Skwarka, przewodniczący klubu radnych SLD. - no tak. Dla Skwarki jak dla komunisty przystało pamieć jest zjawiskiem zbędnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literat Re: Dlaczego Reymont zły???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 12:50 chyba wszystko przez tą Jagne z Chłopów i Zuckerową z Ziemi Obiecanej - toi sie nie podoba Liberze... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Dlaczego Reymont zły???? 31.01.06, 12:58 sądząc po biografii Skalskiego, którą właśnie przeczytałem, mam wrażenie że Reymont naraził się gdyż nie był ofiarą stalinizmu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 14:06 www.englisch-hilfen.de/images/photos/llanfair1.jpg a radni to barany: www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.com/information-about-tetaumatawhakatang.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitum Re: Ulica na 30 liter IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 31.01.06, 14:08 w nazwie naliczylem 4spacje,po co one sa? getto tez mozna pisac 'geto' i juz! Odpowiedz Link Zgłoś
mischka49 Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 22:25 A czy ktos zapytal o zdanie mieszkancow ulic Stalowej czy Inflanckiej? Jakos chyba nie??.... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ulica na 30 liter 31.01.06, 22:47 Zakładasz, że by się ne zgodzili? Szczegolnie, że przy tym odcinku Stalowej, ktorego nazwa ma być zmieniona to nikt nie mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś