Dodaj do ulubionych

MPK nie przestrzega rozkładów

IP: *.uni.lodz.pl 02.02.06, 19:54
Napisałem do ZDiT maila z prośbą o skontrolowanie linii 57, bo moim zdaniem
autobusy na niej kursują skandalicznie. Odpisali mi, że proszą o wskazanie
dokładnego miejsca i godziny kontroli. Szkoda, że Stanisław Bareja już nie
żyje...
Obserwuj wątek
    • Gość: Sama prawda!! Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.toya.net.pl 02.02.06, 20:08
      Już kilkakrotnie nie przyjechał autobus linii77, który powinien być na
      przystanku;Felińskiego-Kruczkowskiego o godz.10,29(w dni powszednie).To już
      jest NORMA!!!!!!!!!A w skali miasta ile jest takich przypadków "nawalanek" MPK?
      Taki kram - jaki Pan.I adresuje tę konstatację do prezydenta miasta.MPK stało
      się synonimem brudu, nierzetelności i braku kompetencji.A może radni miasta
      wreszcie "ruszą z posad bryłę" MPK?
      • Gość: kors Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:28
        MPK jest żałosne. Nie ma dnia żeby coś się nie zepsuło. Dziś np spóźniłem się
        do pracy bo przed godziną 7 rano na placu wolnosci stanęły wszystkie tramwaje.

W dupie mam to całe kasowanie biletów. Wożę ze soba jeden i jak widze kanara to
        wtedy kasuję. Skoro MPK mnie okrada to ja też muszę być nieuczciwy. Po prostu
        mnie nie stać żeby na co drugim kursie dopłacać, bo albo sie tramwaj spozni
        albo popsuje albo w ogole nie przyjedzie.
        • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 20:45
          napisze krótko - złodziej

pzdr,
          krzyskup
          • Gość: kors Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:55
            za to Ty na pewno jesteś uosobieniem wszelkich cnót. Powiem Ci, że staram się
            być dobrym człowiekiem ale jak nie skasuję biletu sumienie mnie nie gryzie. A
            Ty nazywaj to sobie jak chcesz.
            • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 21:07
              Nie jestem uosobieniem wszelkich cnót, ale nie kradnę. I gryzie mnie sumienie,
              gdsy zapomnę skasować bilet
              (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=36095204&a=36098558). I właśnie
              nazywam to sobie jak chcę.

pzdr,
              krzyskup
            • el-042 Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 21:48
              Masz odpowiedź na swoje pytanie. Myślisz, że kto najbardziej się przyczynia do
              złego stanu infrastruktury i dzięki temu do spóźnień MPK? Właśnie złodzieje,
              którzy jeżdżą za darmo, nie kasując biletu i przy okazji roszcząc sobie prawo
              do narzekania. Nie płacisz, nie narzekaj. Ja zawsze mam migawkę, nawet jak
              tylko co trzeci dzień jeżdżę MPK i to między innymi dzięki mnie MPK wozi twój
              tyłek darmozjada. Czekam, aż w MPK wprowadzą system wsiadania z przodu pojazdu
              za okazaniem biletu, to wtedy albo drastycznie spadnie liczba użytkowników
              złodzei i płacący spokojnie sobie usiądą w pojeździe, albo ludzie zaczną
              kupować bilety, przestając traktować przejazdy komunikacją miejską jako darmowe
              wycieczki.

--
              Odpłyń Łodzią z EL-042
              • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 22:25
                ale do kogo Ty to piszesz? Oni i tak nie zrozumieją. I gdy wprowadzi się system
                okazywania biletu przy wsiadaniu, odbiorą to jako ograniczenie wolności
                osobistych lub też złośliwość.
                BTW. przyznam, że czasami mam ochotę zastrudnić się jako kontroler, bo mam dość
                ludzi, którzy nie kasują biletów lub tych, którzy kasują np. 5 minut po
                odjeździe z przystanku, bo wtedy akurat im starczy na dojazd do domu. A bywam
                złośliwy... niejedna taka osoba skasowała już bilet - wielu ludzi myśli, że
                jestem kontrolerem... :>

pzdr,
                krzyskup
              • Gość: Anty-MPK Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: 81.168.184.* 02.02.06, 22:41
                Skoro złodziejem jest ten, kto nie kasuje biletu w spóźnionym, zatłoczonym i
                brudnym autobusie, to jak nazwać tego, kto oferuję taką usługę? OSZUSTEM chyba?
                Wszyscy, którzy potępiacie tak ochoczo tych, którzy nie kasują biletów w takich
                sytuacjach, poczytajcie najpierw regulaminy, które wiszą w pojazdach MPK. W
                jednym z punktów jest napisane, że MPK ma OBOWIĄZEK zapewnić kursowanie w
                zgodzie z rozkładami jazdy. Rozkłady te to oferta handlowa. Jeżeli nie
                przyjeżdżają kolejne autobusy, MPK oszukuje pasażera. Nie wiem czy na pewno
                muszę wtedy kasować bilet. Jak w sklepie jest napisane, że coś kosztuje 10 zł, a
                przy kasie każą płacić 50, to mam płacić???
                Niedawno chciałem się dostać z wiaduktu na Tuwima na Lutomierską. W rozkładzie
                czas przejazdu 96 jest ok. 20 minut. Ponieważ 96 nie przyjeżdżało, wsiadłem w
                70. SKASOWAŁEM bilet na 30 min. Potem czekałem kilkanaście minut na przesiadkę.
                Do pierwszego 96 nie dało się wsiąść. Ostatecznie podróż trwała ponad 40 minut,
                DWUKROTNIE DŁUŻEJ niż w rozkładzie. Czy wy wszyscy "uczciwi" kasowalibyście
                wtedy dodatkowy bilet??? I czy tak właśnie ma wyglądać przejazd na podstawie
                ważnego biletu?
                Kibice już od lat śpiewają: MPK w ch..a gra!!!
                A do fatalnego stanu MPK przyczynia się głównie jego zarząd, który już dawno
                powinien być wywieziony na taczkach!
                • 405ng Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 22:56
                  > Niedawno chciałem się dostać z wiaduktu na Tuwima na Lutomierską. W rozkładzie
                  > czas przejazdu 96 jest ok. 20 minut. Ponieważ 96 nie przyjeżdżało, wsiadłem w
                  > 70. SKASOWAŁEM bilet na 30 min. Potem czekałem kilkanaście minut na przesiadkę.
                  > Do pierwszego 96 nie dało się wsiąść. Ostatecznie podróż trwała ponad 40 minut,
                  > DWUKROTNIE DŁUŻEJ niż w rozkładzie.

Po co wsiadałeś do 70 skoro czekałeś na 96?

> A do fatalnego stanu MPK przyczynia się głównie jego zarząd, który już dawno
                  > powinien być wywieziony na taczkach!

Na co czekasz? Bierz taczke i do dzieła !
                • ukalo Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 23:04
                  Ale o co Ci chodzi? Czas ważności biletu wydłuża się o przerwę spowodowaną z
                  winy MPK - czyli jak nie przyjedzie jeden kurs, to możesz jechać kolejnym do
                  tego miejsca, w którym skończyłby Ci się bilet we właściwym kursie. Podobnie
                  przy staniu w korku - jeśli skasujesz bilet 10 minutowy, bo zamierzasz jechać na
                  przystanek oddalony "rozkładowo" o 8 minut, to niechby jechał i 20 bilet jest
                  ważny.
                  Tak w każdym razie moim zdaniem należy interpretować ten przepis, i tak robię ja
                  (niestety nie miałem jeszcze okazji przedyskutować tego "na żywo" z kontrolerem)

• ukalo Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 23:05
                  > A do fatalnego stanu MPK przyczynia się głównie jego zarząd, który już dawno
                  > powinien być wywieziony na taczkach!

A tu poproszę konkrety. Co takiego robi zarząd, że to jego wina?
                • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 23:38
                  Ale w końcu wsiadasz i jedziesz. Jeżeli w piekarni zabraknie bułek, to jak
                  wypieką następne, bierzesz je i nie płacisz?
                  Jeżeli nie wsiadłes do autobusu lub nie kupiłes biletu okresowego, nie zawarłeś
                  umowy. A MPK nie jest wszechmocne - tramwaj nie przeskoczy zatrzymania
                  spowodowanego wypadkiem, awarią bądź zaparkowaniem na torach. Tak samo z
                  autobusem - korków nie przeskoczy.
                  Jak wszystkim - polecam lekture przepisów porządkowych i taryfowych, bo jak
                  widać, u większości narzekających jest kiepsko z ich znajomością (dowód
                  przytoczył ukalo w swojej odpowiedzi). A bez znajomości umowy moim zdaniem nie
                  ma jak domagać się swoich praw.

pzdr,
                  krzyskup
                  • Gość: Krzysiek Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 17:09
                    krzyskup napisał:
                    > A MPK nie jest wszechmocne - tramwaj nie przeskoczy zatrzymania
                    > spowodowanego wypadkiem, awarią bądź zaparkowaniem na torach. Tak samo z
                    > autobusem - korków nie przeskoczy.

Tyle, że w regulaminie jest napisane o opóźnieniach spowodowanych czynnikami niezależnymi od MPK. Do tych czynników awarie tramwajów i autobusów na raczej nie należą, gdyż to przecież MPK jest odpowiedzialne za stan swojego taboru.
                    • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 05.02.06, 17:49
                      Niektóre awarie są niezależne od MPK, np. przebicie opony lub zanik napięcia w
                      trakcji.

pzdr,
                      krzyskup
                      • Gość: 0 Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:25
                        Niezależnie od utrudnień komunikacyjnych na trasie i awarii MPK jednak nie robi
                        nic celowo, by nie przyjechał tramwaj czy autobus, więc nie rozumiem tych
                        wszystkich zarzutów, że nie wyjeżdża z zajezdni autobus bo MPK chce
                        zaoszczędzić. To wypadki losowe, które dotykają różne firmy transportowe.
                        Natomiast faktem jest, że MPK oszczędza w inny sposób - wypuszczając wozy
                        krótkie na linie, na których nie powinny one jeździć. Wynika to też z malejącej
                        liczby przegubów na stanie, ale chyba w weekedny to jest premedytacja: 1006 na
                        95, 1113 na 96 czy 3314 na 85, oraz standardoweo krótkie na 70 i 75 - wiele
                        linii, na których niegdyś krótki był nie do pomyślenia, teraz niestety jest
                        codzienie wspieranych takim taborem...
                        • 405ng Re: MPK nie przestrzega rozkładów 05.02.06, 19:33
                          Przegubów rzeczywscie zaczyna brakowac a MPK chce jeszcze zmniejszyc ich liczbe, bo rzekomo jest ich za duzo :/
            • Gość: gosc zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 08:23
              zlodziej - tak okreslam osoby nie kasujace biletow. nie masz na drugi bilet jak
              sie tramwaj w ktorym skasowales zepsuje? kup migawke trasowana, jak ja. nie
              stac mnie na wszystkie linie wiec mam ja na jedna - i nie jecze jak jest
              awaria. i nie okradam MPK i innych zaslaniajac sie jakjas idiotyczna filozofia.
              dlatego w Lodzi mamy taki syfny tabor. bo nie ma wystarczajaco pieniedzy z
              biletow. w Lodzi jest duzo zlodzi :(
      • Gość: Słoneczko Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.vline.pl / *.vline.pl 02.02.06, 20:58
        o 96 to ja już lepiej mówić nie będę, to jeżdzi jak chce i kiedy chce a do tego
        zapchane i to strasznie, już nie raz spóźniłam się na wykłady nie wspominając
        już o dojechanie na różnego rodzaju egzaminy...szkoda słów poprostu...
        • Gość: gość Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: 193.238.64.* 02.02.06, 23:04
          Potwierdzam! Już 5 lat jeżdże codziennie 96 i uważam że to jedna z najgorszych
          linii w mieście. Jeżdżenie tym autobusem jest jak loteria! Wychodzisz rano na
          przystanek i nie wiesz czy w ogóle przyjedzie czy nie, czy się spóźni i czy jak
          już przyjedzie będziesz mógł ewentualnie do nie go wsiąść. Zróbcie wreszcie coś
          z tą tragiczną linią 96!!!
          • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 23:40
            Proponuję zlikwidować - nie będzie narzekań na brak rozkładowych kursów :>

pzdr,
            krzyskup
      • Gość: 4711 78 IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.02.06, 00:06
        Nie spóźnił się... ;) bo nawet nie przyjechał (9:34)! Dopiero następny z
        rozkładu (9:54).
        • Gość: gosc 86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 08:21
          masakra! albo nie przyjezdza albo sie makabrycznie spoznia!!!! a przeciez ten
          autobus podwozi pod WSHE ludzi z Retkini :>>>
    • artnow Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 20:23
      Moja żona spod Leclerka na rondo Lotników jeździ czasami i 2 godziny - rekord to było 2,5 godziny na wielkim mrozie.
      To trzeba ukrócić. ! ! !

_________
      Poczytaj mnie
      Albo
      Politykuj ze mną
      • Gość: J.S. Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 02.02.06, 22:59
        to niech nie jezdzi przez aleksandrow :>
        • Gość: ??? Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.mnc.pl 03.02.06, 20:30
          glaczego?
    • Gość: Czarny Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.forweb.pl 02.02.06, 20:34
      Jak tutaj wejdą fanatycy komunikacji miejskiej to zobaczycie jak Was zjadą.
      Dowiecie się, że 20 lat temu było dobrze jak cokolwiek przyjechało, że płonące
      autobusy to norma, że mamy się cieszyć, że wogóle coś jeździ. A najlepiej to
      mordy w kubły i nie hałasować, cieszyć się z jazdy brudnymi, wiecznie
      opóźnionymi autobusami/tramwajami, bo przecież może wogóle nic nie jeździć.
      • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 20:44
        Ech... naucz się czytać, a potem pisz o tym, co twierdzą "fanatycy komunikacji".
        Ja tez mam dośc spóźnień i braków kursów. Ale wiele, jeśli nei większość
        zatrzymań powodują kierowcy - parując, powodując wypadki.

pzdr,
        krzyskup - _miłośnik_ komunikacji
        • Gość: Czarny Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.forweb.pl 03.02.06, 01:24
          Widzę, że nie mnie przydałyby się lekcje czytania ze zrozumieniem. Zauważ, że
          napisałem fanatycy a nie miłośnicy. Niestety na tym forum Ci drudzy są w
          opozycji i to niezbyt licznej.

Mnie już do furii doprowadza sterczenie na przystanku pół godziny, bo np. 2
          autobusy pod rząd nie przyjechały. Stanie na mrozie czy podczas solidnej
          śnieżycy nie jest jakąś specjalnie wielką przyjemnością.
    • artnow Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 20:46
      Jeśli chodzi o 57 to też się zgodzę.
      To, że wieczorem nie wyjeżdża po kilka autobusów z pętli przy stadionie budowlanych to norma.

_________
      Poczytaj mnie
      Albo
      Politykuj ze mną
      • Gość: Lukasz Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.toya.net.pl 02.02.06, 20:51
        NIc dziwnego ze nie odjeżdżają. Utrzymaj rozkład przy tym co się dzieje na
        Kilińskiego w strone Karpackiej. Tam to czasami i 30 min się jedzie. Więc te 30
        min automatycznie masz w przeciwnym kierunku.
        • artnow Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 21:50
          Ale kupując bilet, zawieram umowę z MPK, że mnie dowiezie zgodnie z rozkładem. To, że tak to ujmę co mnie obchodzi Kilińskiego ???
          • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 22:28
            Ano obchodzi Cię, bo w umowie jest wyraźnie zapisane, że z powodów warunków
            ruchu mogą wystąpić np. opóźnienia.
            Więc, że tak ujmę, skoro wyskakujesz z umową, to wypadałoby chociaż znać jej
            treść...

pzdr,
            krzyskup
            • Gość: 4711 Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.02.06, 00:11
              "Tolerancja: opóźnienie - do 4 min."

4=30?
              • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 00:24
                Sorry, ale tu jest właśnie chyba podane opóźnienie z winy przewoźnika. I takie
                należy brać pod uwagę, patrząc na rozkład. Jednak z powodu warunków ruchowych
                opóźnienie może się zwiększyć.

pzdr,
                krzyskup
            • artnow Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 07:34
              krzyskup napisał:

> Ano obchodzi Cię, bo w umowie jest wyraźnie zapisane, że z powodów warunków
              > ruchu mogą wystąpić np. opóźnienia.

Wiesz, ja rozumiem warunki ruchu, czyli korek na Kilińskiego - ale to może się zdarzyć raz - no może dwa razy w tygodniu, ale nie kilka dni pod rząd i to akurat w takie dni w które wiem, że nie było wielkiego ruchu w Łodzi. Więc poprosze o jakąś inną wymówkę.

> Więc, że tak ujmę, skoro wyskakujesz z umową, to wypadałoby chociaż znać jej
              > treść...
              >

OK - zgodze się, nie znam jej szczegółowo.
              Nie mówię też, że z powodu wypadków losowych takie wypadnięcie z rozkłądu nie może się zdarzyć, jednak nie może to być rzeczą nagminną. Poza tym rozkład powinien być tak skonstruowany, żeby uwzględniać korek, jeśli jest on zjawiskiem stałym.
              • ukalo Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 11:08
                Co do 57 to niestety rozkład tej linii jest od dawna nierealny i praktycznie
                awykonalny w godzinach szczytu. Problemem jest też popularność tej linii - przed
                8 rano łapie opóźnienie nawet przy pustych ulicach. Przegubowiec co 6 minut,
                nawet jeśli rzeczywiście są zrealizowane wszystkie kursy, nie pomaga - trzeba
                zdrowo się "upychać", co powoduje wydłużony postój na przystankach.

Ten rozkład trzeba po prostu urealnić - tyle, że to wymaga pieniędzy (dodatkowe
                wozy).
              • Gość: Lukasz Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.toya.net.pl 03.02.06, 21:32
                artnow napisał:
                Wiesz, ja rozumiem warunki ruchu, czyli korek na Kilińskiego - ale to może się
                > zdarzyć raz - no może dwa razy w tygodniu, ale nie kilka dni pod rząd i to
                akur
                > at w takie dni w które wiem, że nie było wielkiego ruchu w Łodzi. Więc
                poprosze
                > o jakąś inną wymówkę.
                I tu jest ZONK. Bo na kilińskiego mało kiedy nie ma korków. Jedyne dni kiedy
                jest ona przejezdna w 100% bez korków to Niedziela i czasami sobota. W tygodniu
                zdarzają się momenty od 5 do 10 min że ruch odbywa się płynnie. Generalnie
                samochody stoją od Piłsudskiego aż do Poczty głównej lub nawet do dworca
                Fabrycznego.
                • 405ng Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 22:00
                  > I tu jest ZONK. Bo na kilińskiego mało kiedy nie ma korków. Jedyne dni kiedy
                  > jest ona przejezdna w 100% bez korków to Niedziela i czasami sobota. W tygodniu
                  >
                  > zdarzają się momenty od 5 do 10 min że ruch odbywa się płynnie. Generalnie
                  > samochody stoją od Piłsudskiego aż do Poczty głównej lub nawet do dworca
                  > Fabrycznego.

Bez problemowo mozna przejechac przez Kilinskiego miedzy 1:00 a 3:00 :>
                  • Gość: Lukasz Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.toya.net.pl 05.02.06, 17:29
                    Rozumiem że w nocy :) Jeżeli tak to sie z tym zgorze wtedy można przejechać ten
                    odcinek nie w 3 lub 4 min jak jest w rozkładzie chyba tylko 2 :)
      • Gość: banan Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.4web.pl 02.02.06, 22:39
        zgadzam sie z przedmówcami co do 57,mieszkam przy stadionie budowlanych i z
        okna widze jak kilka razy dziennie ludzie czekają na tych spóźnionych
        baranów,jezeli juz przyjedzie autobus to od razu 2 albo 3.Rozumiem wrunki
        atmosferyczne,korki na mieście, ale panowie kierowcy przesadzają!!!!!! Normą są
        spóźnienia, często zdarza sie ze autobus wogóle sie nie zjawia. Nerwy człowiek
        traci i spóźnia sie cały czas.
        • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 23:44
          No fakt, kierowca autobusu przesadza z tymi korkami na mieście. Pomyśl trochę,
          dobrze?
          Nie wspomnę już o świetnie ułożonych czasach przejazdów - czasami w rozkladzie
          to i jadąc z dużą prędkością trudno się zmieścić. Ale co tam, to przecież
          kierowcy autobusów złośliwie powodują korki, jadą 10 km.h na prostej i psują
          autobusy. Że o opadach śniegu nie wspomnę. Przecież ogólnie wiadomo, ż ekażdy
          kierowca przed wyjazdem na trasę dostaje dziesięć worków śniegu i trzy wiadra
          wody, żeby tylko pogorszyc warunki na drodze i móc się spóźniać.

pzdr,
          krzyskup
    • Gość: kaazam Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.devs.futuro.pl 02.02.06, 21:26
      SK....ny z MPK maja w dupie podrozujacych, na liniach 59 i 65 autobusy
      notorycznie sie spozniaja albo w ogle nei przyjezdzaja. Dzis moja siostra miala
      jechac na lotnisko 65 ale nei przyjechaly 2 autobusy z rzedu i musiala brac
      taksowke z radogoszcza :( Zarzad ma wszytko w dupie bo wie ze dla MPK nie ma
      alternatywy i jakosc uslug w ogole sie dla nich nie liczy. Dla zmneijszenia
      kosztow na tak obleganych liniach jak 59 puszcza krotkie autobusy do ktorych juz
      na Placy wolnosci czyli na krancowce nei mieszcza sie wszyscy pasazerowie.
      HWDMPK!!!!
      • Gość: kors Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:31
        niech siostra pójdzie do siedziby MPK i poprosi o zwrot pieniędzy wydanych na
        taksówkę. Jeśli miała ważną wtedy migawkę powinni zapłacić, bo już słyszałem o
        takich przypadkach.
      • 405ng Niech zyja malkontenci !!!!! 02.02.06, 22:02

• ukalo Re: Niech zyja malkontenci !!!!! 02.02.06, 23:07
          Ty ze swoim optymizmem jednak też trochę przesadzasz... naprawdę wszystko podoba
          się bezwarunkowo?
        • Gość: Czarny Re: Niech zyja hurraoptymiści !!!!! (n/t) IP: *.forweb.pl 03.02.06, 01:25
      • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 22:30
        To napisz skargę, podaj godziny odjazdów, pokaż rachunek za taksówkę i
        dostaniesz zwrot. Przez żalenie się tutaj nic nie zmienisz. Informując MPK o
        swoich uwagach - tak.

pzdr,
        krzyskup
    • Gość: gm Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.zdnet.com.pl 02.02.06, 23:25
      Jais czas temu pracowałem jako motorniczy i wiem jak trudno jeżdzić zgodnie
      rozkładem , szczególnie gdy torowisko nie jest wydzielone . Niestety żyjemy w
      miescie o niedorozwinietym układzie komunikacyjnym i reszta jest tego
      konsekwencją. A i tabor jest chyba nie pierwszej młodości.
      • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 02.02.06, 23:46
        Ale to jest zbyt trudne do zrozumienia dla niektórych. Mam wrażenie czasem, że
        każdy pasazer powinien jeden dzień w roku odpracować obowiązkowo w MPK, żeby
        zrozumieć specyfikę komunikacji miejskiej i to, czym się różni od prywatnych
        czterech kółek.

pzdr,
        krzyskup
        • Gość: kaazam Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.devs.futuro.pl 03.02.06, 00:21
          Krzyskup czytam twoje wypowiedzi i czytam i sie wku..m coraz bardziej.
          Oczywiscie ze skarge napisze i paragon z taksowki zachowam tylko powiedz mi po
          jakiego grzyba za wszelka cene bronisz MPK ktore od dluzszego czasu ma w dupie
          pasazerow i na kazdym kroku daje to do zrozumienia. Nie mowie tu o kierowcach
          (Bogu ducha winnych) tylko o zarzadzie ktory za wszelka cene redukujac
          zadluzenie robi to kosztem pasazerow i kierowcow i ich bezpieczenstwa. Od 10 lat
          jezdze na migawkach i wiem ze jeszcze kilka lat temu takich syrkow nie bylo.
          Oszczedza sie na sprzecie i sie te zlomy psuja. Pytanie tylko jak dlugo jeszcze
          mozna oszczedzac. Z ostatnich posuniec wynika ze jeszcze mozna bo jak dochodzi
          do kupna nowych autobusow to sie kupuje krotkie i najtansze jelcze ktore za 5
          lat beda wygladaly jak dzisiejsze ikarusy. I nie mow mi tu prosze ze narzekajacy
          sie zawsze znajda bo akurat ja i wielu innych bylismy wyrozumiali dostatecznei
          dlugo. I tak to prawda ze wielu studentow czy uczniow nie ma alternatywy dla MPK
          i dalej bedzie jezdzic i kupowac migawki zarzad dalej bedzi mial nas w dupie!
          I nie unoscie sie jak ktos do was powie "fanatycy komunikacji" bo rzeczywiscie
          trzeba byc fanatykiem zeby takiego stanu rzeczy bronic.
          Ja sie wywiazuje ze mojej czesci umowy , kupujac co miesiac migawke i nie
          jezdzac na gape a MPK... Jeszcze pare lat temu na kazym przystanku i w kazdym
          autobusie widniala deklaracja prezesa MPK odnosnie checi oraz dazeniu do pracy
          zgodnie z normami ISO...
          chociaz mieli to poczucie wstydu i to pozdjmowali...po prostu bylo minelo..
          Na sam koniec zeby nei bylo ze tylko narzekam.. z transportem publicznym juz
          bylo naprawde niezle i oczekuje wlasnei tego ze MPK powroci chociazby do stanu z
          tamtego okresu.
          pzdr
          • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 00:38
            No cóż, to zrozum wreszcie, że sytuacja byłaby diametralnie inna, gdyby
            podniesiono stawki za wozokilometr. Bo wbrew temu, co sądzą niemalze wszyscy,
            wpływy z biletów nie trafiają wprost do MPK, a do ZDiT, który płaci MPK za
            zrealizowane kursy.
            Oszczedzanie jest. Ale było większe, teraz naprawdę moim zdaniem widać zmiany na
            lepsze. Kupna Jelczy jeszcze nie osądzajmy, przez kilka najbliższych lat.
            Poprzednie generacje tych pojazdów to faktycznie hcłam, ale od tamtego czasu
            Jelcz zainwestował m.in. w porządną ochoronę antykorozyjną (oby!). A alternatywa
            jest i to o wiele tańsza. I sam zamierzam z niej korzystać, jak tylko da się
            normalnie jeździć po ścieżkach rowerowych (czyli od wiosny) - rower.
            Naprawdę dostrzegam to, co się dzieje złego w MPK. Ale dostrzegam też, w
            przeciwieństwie do wielu, winy pasażerów. I naprawdę mam już serdecznie dość
            stwierdzeń, że MKM to fanatyk i zawsze będzie bronił MPK. Bo tak nie jest -
            poczytaj troszkę moich poprzednich postów, to dowiesz się, co krytykowałem
            kiedyś. Skontaktuj się ze mną na e-mail, to podeslę Ci jakiś fragment polemiki z
            MPK (uwagi).
            ISO to tylko procedury. Jeżeli są one spełniane, certyfikat jest. Nie oznaczają
            one faktycznie jakości. A przynajmniej nie muszą. Gwarantują za to, że
            przedsiębiorstwo w okreslonej sytuacji zawsze zachowa się tak samo.
            I jeszcze jedno - było świetnie, potem zrobiło się gorzej. Ale dopóki nie zmieni
            się nastawienie władz miasta, nikt nie da rady podnieść jakości usług
            oferowanych przez MPK, MKT, czy TP. Tego nie da się zrobić za głodowe stawki.
            Wiadomo, że nowoczesne autobusy więcej palą, a nowoczesne tramwaje są droższe w
            zakupie. MKT nie sprowadzi używanych wagonów w lepszym stanie, jeżeli nie będzie
            w stanie zgromadzić na to funduszy. Tak samo TP. Więc czemu miałoby być inaczej
            z MPK? Wracając do bułek - jeżeli bułka kosztuje 30 groszy, plasterek wędliny
            powiedzmy 5, a masło do posmarowania jakieś 2gr, to gdy dostaniesz za kanapkę 38
            groszy, nie będziesz w stanie wsadzić w nią listka sałaty, bo musisz ją jeszcze
            zawinąć i najlepiej zapłacić temu, kto ją wykona. I to powinny w końcu zrozumieć
            władze. Tak samo jak to, że komunikacja miejska z założenia nie jest dochodowa
            dla miasta. Jezeli to w końcu zrozumie ZDiT, gwarantuję Ci, że komunikacja w
            Łodzi zmieni sie na lepsze. I to o wiele.

pzdr,
            krzyskup
            • Gość: kaazam Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.devs.futuro.pl 03.02.06, 01:00
              mowisz podniesc stawki za wozokilometr...ok ...tylko w momencie przetragu na
              obsluge nowych dzielnic Warszawy (sprawa opisywana w Gazecie) okazalo sie ze
              oferta Mpk Łodź byla jedna z najdrozszych (jesli nei najdrozsza, dokladnych
              stawek nei pamietam)Wychodzi na to ze mozna taniej.
              Ceny ulgowych migawek w Łodzi sa drozsze od tych w stolicy. Nie wiem jak to sie
              przeklada na podzial zyskow, ale powiem szczerze ze mnie to nei interesuje. Bo
              wiem ile sie placi za sieciowke w Warszawie a ile w Lodzi i jaka jest roznica w
              poziomie uslug. Bazujac na doniesieniach gazety wyliczono ze Lodzi ceny biletow
              jednorazowych i caly system b niekorzystnie przeklada sie na wplywy do kasy
              miasta. Jestem pewien ze znasz te artykuly wiec nie tlumacz mi prosze o bulkach
              bo co miesiac place 44 zeta za mozliwosc przejazdu autobusem lub tramwajem i
              uwazam ze jest to niemalo. Mnie jako konsumenta nie interesuje jak sie
              rozkladaja wplywy z biletow kore zawsze kupuje. Jako uzytkownik stwierdzam jaki
              jest stan faktyczny i oczekuje zmian.
              Co do norm... wiem na czym polega system ISO i wiem ze MPK nigdy nie dostalo
              zadnego takiego certyfikatu.Niejednoznacznie sugerowano ze bedzie sie starac je
              realizowac ale widac ze ostatnio nawet tego nie stara sie robic.
              Oczywiscie mam nadzieje ze sytuacja sie poprawi w zwiazku z zakupem nowych
              autobusow ale patrzac na to jak swietne autobusy volvo odczuwaja skutki
              eksploatacji nei wierze, ze jelcze w tej sytuacji spisza sie lepiej.
              pozdrawiam i dalej jestem wsciekly ze jutro rano po raz kolejny musze wstac na
              59 ktore moze nie przyjechac a potem przyjdzie czekac na 96 o ktorym byla mowa
              juz niejednokrotnie.
              pzdr
    • Gość: zoe Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 02:18
      mpk to mpk. a co maja powidziec mieszkancy tej czesci lodzi, gdzie jezdzi tylko
      zgierska 6?! nq przystanku przy ul.rabienskiej gdzie wsiadam w strone zgierza 6
      przyjezdza nawet 4 min za wczescnie! ja na przystanek mam 2 min,wiec niegdny
      nie wiem czy udqa mi sie pojechac autobusem.dodam ze czestotliwosc jej
      kursowania,to ok 2 na godzine. w przeciwnym kierunku z kolekj zawsze sie
      spoznia ,zazwyczaj5 min,ale czasem nawet 10.łatwiej byloby zmienic rozklad. ale
      co zrobic,gdzy przyczyna zbyt wczesnego pojawienia sie autobusu jest to ze nie
      zatrzymuje sie on na przystankach,poprostu jej przejezdzajac.raz zdazylo mi sie
      20-to minutowa trase przemknac w 10! paranoja.niegdy nie wiesz czy i o ktorej
      pojedziesz autobusem.a to jest lodz ,a nie zgierz,wiec mpk powinno rowniez
      egzekwowac punktualnosc i sprawnoc autobusu nr 6..
      • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 14:38
        A co ma MPK do autobusu nr 6? Poczytaj forum, a dowiesz się, kto placi za kursy
        przewoźnikom. Podpowiem - nie jest to MPK.

pzdr,
        krzyskup
        • 405ng Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 15:44
          krzyskup napisał:

> A co ma MPK do autobusu nr 6? Poczytaj forum, a dowiesz się, kto placi za kursy
          > przewoźnikom. Podpowiem - nie jest to MPK.
          >
          > pzdr,
          > krzyskup
          >
          Co go to obchodzi przeciez moze sobie ponarzekac
          • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 15:59
            405ng napisał:

> Co go to obchodzi przeciez moze sobie ponarzekac
            Jasne, że może. Ale z narzekania tutaj nic nie wyniknie. Jeżeli natomiast
            ponarzeka w pisemku do ZDiT-u, może ktoś zauważy, że z tą liniąjest coś nie tak,
            jak być powinno.

pzdr,
            krzyskup
            • Gość: Ja Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.06, 22:24
              No, ale przecież ktoś kto napisał posta zauważył, że MPK to jedno, a ci, którzy
              mają "przyjemność" korzystać z Markabu - mają jeszcze gorzej, więc po co to
              czepianie się? Bo powoli zaczynam mieć wątpliwości kto tu musi sobie ponarzekać.
              • krzyskup Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 22:44
                Gość portalu: Ja napisał(a):

> No, ale przecież ktoś kto napisał posta zauważył, że MPK to jedno, a ci, którzy
                >
                > mają "przyjemność" korzystać z Markabu - mają jeszcze gorzej, więc po co to
                > czepianie się? Bo powoli zaczynam mieć wątpliwości kto tu musi sobie
                > ponarzekać.

Tak twierdzisz? To przeczytaj to, co napisał zoe:
                "a to jest lodz ,a nie zgierz,wiec mpk powinno rowniez
                egzekwowac punktualnosc i sprawnoc autobusu nr 6.."
                A więc? Zauważył, ale chyba nie odróżnia organizatora komunikacji od przewoźnika.

pzdr,
                krzyskup
                • Gość: Ja Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.06, 22:56
                  Pardon.

Niestety ludzie cały czas nie zdają sobie sprawy z tego, kto w Łodzi za co
                  odpowiada i jeszcze lata miną, zanim podział będzie w pełni klarowny i
                  jednocześnie rozumiany przez pasażerów. Dlatego trzeba na spokojnie po raz
                  1745ty wytłumaczyć co i jak - trudno.
    • Gość: m Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 02:22
      Bardzo dobrze, że został poruszony ten temat..to co się dzieje na linii 64 to
      skandal..autobusy nie tylko nie jeżdzą wg rozkladu ( czasami są kilka minut
      wczesniej ale głównie duuzo pozniej) ale równiez w ogóle nie przyjezdzają..i to
      czesto po 2 kolejne..z tego powdu juz kilka razy spóźnilem sie do pracy , gdzie
      punktualnosc jest skrupulatnie pilnowana oraz na uczelnie ( w tym egzamin)
    • Gość: R Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.sttb.pl 03.02.06, 06:59
      jeżdżę codziennie tramwajem nr 5, trzy przystanki od krańcówki. 5 ma oddzielną
      krańcówę na teofilowie, więc o braku torów czy coś w tym rodzaju nie ma mowy.
      Jeszcze nie widziałam tramwaju o czasie, ale czasami rzeczywiście spóźnienie
      mieści się w granicach tych 4 minut, jednakże często tramwaj nie przyjeżdża
      wcale. Poza tym - w rozkładzie jest że do franciszkańskiej jedzie 15 minut - co
      jest już kompletną bzdurą, nigdy nie dojechał szybciej niż w 20 minut. Jeśli są
      to problemy niezależne od MPK, to ja poproszę prawdziwy i rzetelny rozkad
      jazdy, a nie te bajki które co rano oglądam. I będzie po kłopocie. Po co
      obiecywać tramwaj co 10 minut skoro nie można się z tego wywiązać?
    • yavorius heh 03.02.06, 08:29
      Jakość przewozów fatalna, tabor do dupy, a MPK się do Warszawy chciało pchać
      <rotfl>...
    • lodzermensch1 Re: MPK nie przestrzega rozkładów 03.02.06, 08:53
      To czemu nie odpisałeś?
      A gdybym ja Ci zgłosił prośbę o skontrolowanie dachu szkoły w Łodzi, czy
      przykładowo odśniezono dach, to tez byś wiedział dokładnie o którą szkołę
      chodzi, w której dzielnicy i który dach?
      • Gość: kuba Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:42
        Witam wszystkich, czytam sobie wszystkie posty i jednego Pana Krzycha nie moge
        zrozumieć. Prawda, powinniśmy wszyscy byc uczciwi i kupowac bilety migawki,
        kasowac je itd ale nie sadze zeby to mialo jakikolwiek wplyw na funkcjonowanie
        mpk. O punktualnosci nie pisze bo wszyscy wiedza jak jest ale kiedys bylo mozna
        dobrze ulozyc rozklad. Kilka lat temu na pare miesiecy wprowadzono taki rozklad
        ktory byl niemal perfekcyjny. jako ze mieszkam blisko krancowki (3 przystanki)
        bylem bardzo zadowolony, tramwaje przyjezdzały co 3 minuty, nie bylo tloku
        spoznien i sytuacji gdzie sie czeka 10 minut i przyjezdzają 3 tramwaje pod rzad.
        Rozklad ten funkcjonowal zdaje sie ze przez 3 miesiące i nagle go
        zmienili,dlaczego... pewnie chodzilo o kase. Zgodnie z mysleniem "fanatykow"
        jesli bylby wprowadzony porzadny rozklad ludzie chetniej by placili za przewoz w
        normalnych warunkach. Nie rozumiem tez zakupow nowych jelczy, sa za małe,
        niechjezdza na slabo uczeszczanych trasach, godzinach. A propos zimy, w starych
        autobusach sa zwykle elektryczne grzejniki, dlaczego nie mozna bylo ich naprawic
        przed zimą? to takie kosztowne i skomplikowane? mysle ze nie. Teraz gdy mamy ok
        0 w autobusach nawet tych najstarszych jest cieplo a nawet goraco a przy mrozach
        -20 nic nie działało, wiec chyba znalazły sie pieniadze i checi na naprawę... PS
        Niech MPK skontroluje swoich kierowcow nieraz widzialem jak wyjezdzają z
        zajezdni staja po to zeby "sposcic" paliwo....
    • Gość: Zły:) Autobus numer 75 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 16:11
      Autobus numer 75 regularnie sie spóźnia albo w ogóle nie przyjeżdża od dawna,
      zima nie ma z tym stanem nic wspólnego.
    • Gość: student Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 16:21
      To skandal! Dziś na autobus numer 52 czekalem prawie pół godziny na przystanku
      na rogu Tuszyńskiej i Paderewskiego bo ten który miał być o 12.14 się w ogóle
      nie pojawił!!! Współczuje tym którzy akurat gdzieś się śpieszyli bo ja an
      szczęście wracałem juz z uczelni do domu!
      • Gość: Krzysiek Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 17:25
        Dziś też nie przyjechało 98 o 14:35 koło fabryki Gillette na Nowym Józefowie. Sytuacje, że nie można doczekać się na 98 zdarzają się regularnie przynajmniej raz w tygodniu. Często widzę jak autobus jedzie na krańcówkę i potem wraca z napisem AWARIA. A my sobie stoimy na mrozie ...
    • Gość: marek Tramwaj nr 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:41
      Przystanek Zeromskiego/Mickiewczia, zgodnie z rozkładem nie przyjechał o 17:15,
      17:23, 17:30. Przyjechal 17:35 z tabliczką do zajezdni Chocianowice.
      Dojechałem do Ronda Lotników i przyjechał dopiero o 18:05. I to nie pierwszy
      raz, wracanie do domu 15 to dla mnie loteria.
      • Gość: Woody Re: Tramwaj nr 15 IP: *.smrw.lodz.pl 03.02.06, 20:16
        U mnie jest to samo gdy chce wrocic ze szkoly 59
        • Gość: oka 81,87 IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.02.06, 20:26
          Proponuję przejechać się autobusami 87,81 na trasie od Zgierskiej do Wojska
          Polskiego. Prawdziwa loteria. Dzisiaj przy Zgierskiej czekałam 20 minut (czyli
          nie przyjechał tylko jeden), ale inni pasażerowie poinformowali mnie, gdy
          wyraziłam ździwienie, że jest ich tak dużo, że poprzedni autobus też nie
          przyjechał. Spóźnienia i braki na tej trasie są naprawdę niezależne od pogody.
          Latem było dokładnie tak samo. Zgadzam się z tym, że niepłacenie za przejazd
          jest kradzieżą, ale to co dzieje się z autobusami jest przynajmniej brakiem
          szacunku.
          • 405ng Re: 81,87 03.02.06, 21:09
            ale to co dzieje się z autobusami jest przynajmniej brakiem
            > szacunku.

jest też korkiem na drodze, kolizją, zatrzymaniem ruchu czy zwykla awaria.
            • Gość: 0 Dobra, a jaka firma przestrzega rozkładu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:18
              Dajcie dowody, że jakikolwiek organizator komunikacji w Polsce przestrzega
              rozkładów chociaż w 90%.
              • Gość: Ja Re: Dobra, a jaka firma przestrzega rozkładu? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.06, 22:27
                A Ty daj dowody, że tak nie jest.
              • krzyskup Re: Dobra, a jaka firma przestrzega rozkładu? 03.02.06, 22:47
                A może Ty zrozum, że od jeżdżenia jest przewoźnik, a nie organizator komunikacji?
                Bo na takie pytanie odpowiedx jest prosta: łodzki ZDiT :>

pzdr,
                krzyskup
                • Gość: anek Re: Dobra, a jaka firma przestrzega rozkładu? IP: *.uni.lodz.pl 04.02.06, 00:03
                  Dla konsumenta nie jest wazne kto rozlicza, kto daje pieniadze, wazne by usluga
                  byla wykonana i to na dobrym poziomie. Moze poczekajmy na liberalizacje rynku
                  przewozow na ladzie:) Moze sie cos zmieni:)

W Lodzi studiuje, a pochodze z lubelskiego i jakos w lublinie nie ma takich
                  problemow z rozkladami, ze przyjedzie czy nie. Po 3letnim pobycie wychodzac na
                  przystanek zastanawiam sie cos podjedzie. Kpina.

Pozdrowienia dla tych co jezdzili trajtkami:)
    • Gość: BeHQ Marność MPK IP: *.retsat1.com.pl 04.02.06, 01:10
      Notorycznie korzystająć z mrozów, MPK jeździ jak chce a ceny przejazdów nie są małe. Jeśli wreszcie przyjedzie "wymażony" pojazd, w środku prócz ew. wolnego miejsca panuje mróz niemalże identyczny z tym na zewnątrz! Za co się właściwie płaci?! Bilety do kina na fikcyjne projekcje są dużo tańsze...!
    • Gość: vera linia 9 IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.02.06, 01:20
      nie dość, że zimno, wieje, to jeszcze czekaj 45 min na tramwaj...
      ukradli tramwaje lini 9, czy co?
      tak to wygląda...
    • eolson Re: MPK nie przestrzega rozkładów 06.02.06, 00:51
      Dokładnie . Ja się tylko pytam dlaczego pod rozkładem jest adnotacja :
      Dopuszczalne przyspieszenie 0 minut , dopuszczalne opóźnienie 4 min ?!
      • Gość: vera Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.02.06, 00:03
        ano :) mało to razy odjechał przed czasem sprzed nosa....
        • Gość: kierowca Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.34.rev.vline.pl 07.02.06, 10:54
          to był opóźniony który odjechał przed czasem następnego :D
          • Gość: vera Re: MPK nie przestrzega rozkładów IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.02.06, 11:02
            do takich wniosków dochodzę bardzo czesto...a zeby nei byly jeden po drugim, to
            astepny spóźnia się także...i nastepny... :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka