Gość: Califior IP: 67.104.79.* 09.10.01, 02:57 Dlaczego polacy w polsce (a nikt inny na calym swiecie) jedza pizze z ketchupem? A moze to sa dokladnie ci, ktorzy tak bardzo boja sie amerykanizacji? Califior Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: NINNA Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 138.227.189.* 09.10.01, 09:17 Dlaczego mielibysmy sie dac zamerykanizowac. Amerykanom wydaje sie ze oni sa najlepsi na swiecie i ze ich sposob bycia jest najleprzy na swiecie. Jestem przeciwko amerykanizacji, ale nie mam nic przeciwko amerykanskiej kulturze jako takiej. Powiedz mi dlaczego polacy mielibyc amerykanizowani. Przeciez nie mieszkacie w buszu. Macie swoj kraj i zyjcie po polsku. Polska potrzebuje duzo pomocy, ale ona nie polega w zamienianiu kraju w kopie USA. A poza tym pizza nie jest amerykanska, tylko wloska. Pomysl troche, zanim sie wypowiesz. //NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 194.203.162.* 09.10.01, 09:22 Gos´c´ portalu: NINNA napisa?(a): > A poza tym pizza nie jest amerykanska, tylko wloska. Pomysl troche, zanim sie > wypowiesz. Zgadzam sie z calym postem, oprocz powyzszego zdania. Pizza (jaka znamy) zostala wymyslona przez wloskich emigrantow w Nowym Jorku :-))) Jezeli zas chodzi o antyamerykanizm.. No coz nie wszystko co amerykanskie jest dobre - to co pisal autor watku dziala w dwie strony. Chyba ze pisal tylko o stronie kulinarnej - wtedy ma racje. Jestesmy zamerykanizowani do cna i pora sie do tego przyznac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NINNA Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 138.227.189.* 09.10.01, 09:32 Wiem ze pizze jedza we Wloszech i nie jest ona wogule podobna do amerykanskiej pizzy. W Szwecji tez jemy pizze, ta amerykanska nazywa sie u nas panpizza, a ta druga po prostu pizza. Ale ty moze masz racje. Co do amerykanskiego jedzenia. W reszcie Europy i w Ameryce uwazaja McDonalda za najgorsze jedzenie jakie mozesz dostac. Jesz tutaj gdy nie masz na cos innego czasu, albo gdy cie nie stac na nic innego. Pamietam ze w Polsce (przynajmniej w Lodzi) uwazali McDonalda w Magdzie za rarytas. //NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 194.203.162.* 09.10.01, 09:45 Gos´c´ portalu: NINNA napisa?(a): > Wiem ze pizze jedza we Wloszech i nie jest ona wogule podobna do amerykanskiej > pizzy. Zdaje sie (czytalem o tym dosyc dawno i nie recze, ze to co pisze teraz to nie stek bzdur, za to moge wszystko sprawdzic:), ze wloska pizza przed jej amerykanizacja byla jedzeniem dla ludzi niezamoznych, skladajace sie z prostego cienkiego ciasta (takiego jakie rzeczywiscie serwuja we wloskich restauracjach) i sosu pomidorowego (albo i nie). Dodatek sera, wedlin, miesa, itd. to juz sprawka naszych przyjaciol zza oceanu, tak samo jak (chyba) pan pizza (czy to deep pan?) > Co do amerykanskiego jedzenia. W reszcie Europy i w Ameryce uwazaja McDonalda > za najgorsze jedzenie jakie mozesz dostac. Jesz tutaj gdy nie masz na cos > innego czasu, albo gdy cie nie stac na nic innego. Albo jesli jestes dzieckiem (i masz rodzicow ktorzy na to pozwalaja), albo jesli masz kaca (pardon, powinno byc chyba "mam") :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 12:12 Jedząc pizzę z ketchupem nie myślę o amerykanizacji, nie myślę o rusyfikacji, nie myślę o żadnej -acji. Jem pizzę z ketchupem, bo jestem głodna, i tak mi smakuje. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ochman Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 12:19 kropka. napisa?(a): > Jedzac pizze z ketchupem nie mysle o amerykanizacji, nie mysle o rusyfikacji, > nie mysle o zadnej -acji. a "kol-acji"? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 14:17 ochman napisał(a): > a "kol-acji"? :-))) Też nie myślę, bo się odchudzam i nie jem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Califior Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 67.104.79.* 09.10.01, 20:36 Ninna, Ninna...........ty pomysl. Pizza jest wloska, ketchup jest amerykanski a ludzie ktorzy maja takie wielkie mniemanie o sobie i Polsce, wpierdalaja jak kulinarne dzikusy pizze z ketchupem. Wypowiadacie sie na kazdy temat nie wiedzac nic lub wiele o swiecie. Ale pizza jest wam bardzo, do wymazanej ketchupem twarzy. Z powazaniem, Califior Gość portalu: NINNA napisał(a): > Dlaczego mielibysmy sie dac zamerykanizowac. Amerykanom wydaje sie ze oni sa > najlepsi na swiecie i ze ich sposob bycia jest najleprzy na swiecie. Jestem > przeciwko amerykanizacji, ale nie mam nic przeciwko amerykanskiej kulturze jako > > takiej. > > Powiedz mi dlaczego polacy mielibyc amerykanizowani. Przeciez nie mieszkacie w > buszu. Macie swoj kraj i zyjcie po polsku. Polska potrzebuje duzo pomocy, ale > ona nie polega w zamienianiu kraju w kopie USA. > > A poza tym pizza nie jest amerykanska, tylko wloska. Pomysl troche, zanim sie > wypowiesz. > > //NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.mnc.pl 09.10.01, 23:48 Jeżeli wartościujesz ludzi na podstawie tego z czym jedzą pizze, to powiem ci jedno: odpieprz się i spadaj stąd, pókim dobry. A poza tym to wpierdalaj sobie pizzę nawet z własnym gównem, a nam przestań zawracać dupę. Najuprzejmiej przepraszam PT Forumian, ale kolega (?!) wyzwolił u mnie najbardziej atawistyczne odruchy. Obiecuję panować nad sobą, ale tym razem nie dałem rady. Pozdrowienia amatorom pizzy z ketchupem i bez. PS. Sam jem bez ketchupu, ale chętnie z sosami... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 23:58 Gość portalu: zamek napisał(a): > Jeżeli wartościujesz ludzi na podstawie tego z czym jedzą pizze, to powiem ci > jedno: odpieprz się i spadaj stąd, pókim dobry. A poza tym to wpierdalaj sobie > pizzę nawet z własnym gównem, a nam przestań zawracać dupę. > Najuprzejmiej przepraszam PT Forumian, ale kolega (?!) wyzwolił u mnie > najbardziej atawistyczne odruchy. Obiecuję panować nad sobą, ale tym razem nie > dałem rady. > Pozdrowienia amatorom pizzy z ketchupem i bez. > PS. Sam jem bez ketchupu, ale chętnie z sosami... Zamek! SZOK!!! Aż nie wiem co napisać!!! Zatkało mnie!!! MNIE zatkało!!! Czy możesz to sobie wyobrazić? Widzisz, do czego doprowadziłeś???? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.mnc.pl 10.10.01, 00:20 kropka. napisał(a): > Zamek! SZOK!!! Aż nie wiem co napisać!!! Zatkało mnie!!! MNIE zatkało!!! > Czy możesz to sobie wyobrazić? > Widzisz, do czego doprowadziłeś???? :))) Kropeczko! Głęboki wdech i rączki do góry..., taaak, bardzo dobrze..., teraz wydychamy powietrze i opuszczamy rączki. Już lepiej? Przepraszam, wiem - to przeze mnie, jestem bardzo skonfudowany... Tak jak uprzednio pisałem - tylko 3 takie posty w moim wykonaniu: pierwszy, jedyny i ostatni (przynajmniej dopóki ktoś następny tak mnie nie wkurzy). Wyflugałem się na forum za miesiąc naprzód... Pozdrowienia zdroworozsądkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NINNA Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 138.227.189.* 10.10.01, 09:20 Ech.. Niech kazdy sobie je jak chce. Ja na przyklad uwielbiam mieszane jedzenie. Jesli zrobie ¤ Sushi na pierwse danie (z wedzonym lososiem bo nie jem surowej ryby) ¤ Na drugie danie kurczak w sosie przyprawianym curry, garam masala i chili i do tego couscous z warzywami. ¤ A na deser tiramisu (zrobiony z twarozka zamiast z bitej smietany) W jednym obiedzie cztery kraje i pozmieniane na smak Szwecki. To czy zrobilam dobry obiad -> wszystim bardzo smakowalo. Czy jestem kulinarnym dzikusem, czy mam po prostu dobra fantazje. To o czym mowie nazywa sie Crossfood i jest teraz bardzo popularne. //NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek tiramisu IP: *.mnc.pl 10.10.01, 12:36 Gość portalu: NINNA napisał(a): > Ech.. > > Niech kazdy sobie je jak chce. Ja na przyklad uwielbiam mieszane jedzenie. Popieram. A teraz w kwestii tematu: > ¤ A na deser tiramisu (zrobiony z twarozka zamiast z bitej smietany) Mniam! Rozmarzyłem się... Ja do tiramisu daję wyłącznie serek mascarpone, a Ty? Może znasz jakiś tańszy ekwiwalent? >Czy jestem kulinarnym dzikusem? Absolutnie nie. Jesteś smakoszką! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NINNA Re: tiramisu IP: 138.227.189.* 10.10.01, 13:04 Gość portalu: zamek napisał(a): > Gość portalu: NINNA napisał(a): > > > Ech.. > > > > Niech kazdy sobie je jak chce. Ja na przyklad uwielbiam mieszane jedzenie. > Popieram. A teraz w kwestii tematu: > > ¤ A na deser tiramisu (zrobiony z twarozka zamiast z bitej smietany) > Mniam! Rozmarzyłem się... Ja do tiramisu daję wyłącznie serek mascarpone, a Ty? No wlasnie. A raz dodalam serek Philadelphia Light. Jesli w Polsce jest do sproboj >Może znasz jakiś tańszy ekwiwalent? Nie wiem czy jest tanszy w Polsce. > Absolutnie nie. Jesteś smakoszką! Dziekuje.. Ale przydalo by sie zebym byla mniejsza smakoszka. > Pozdrawiam. Nawzajem //NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek Re: tiramisu IP: *.mnc.pl 10.10.01, 13:11 Gość portalu: NINNA napisał(a): > A raz dodalam serek Philadelphia Light. Jesli w Polsce jest do spro > boj Niestety, dotąd nie spotkałem. Znam go z Niemiec i bardzo lubię. > >Może znasz jakiś tańszy ekwiwalent? > > Nie wiem czy jest tanszy w Polsce. Jest kilka serków o konsystencji podobnej do mascarpone, ale one wszystkie są zawsze choć minimalnie solone. Raz spróbowałem czymś podmienić, ale przez sól smak był już nie ten. > przydalo by sie zebym byla mniejsza smakoszka. Bez przesady. Trzeba sobie trochę dogadzać :)) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NINNA Re: tiramisu IP: 138.227.189.* 10.10.01, 13:20 Gość portalu: zamek napisał(a): > Niestety, dotąd nie spotkałem. Znam go z Niemiec i bardzo lubię. Eeee, szkoda. > Jest kilka serków o konsystencji podobnej do mascarpone, ale one wszystkie są > zawsze choć minimalnie solone. Raz spróbowałem czymś podmienić, ale przez sól > smak był już nie ten. Sol? To morderstwo. Mi tutaj w Szwecji brakuje naszego polskiego twarogu. Nie ma go tutaj :o(. Sa podobne ale tak slone, ze jezyk odpada. > > przydalo by sie zebym byla mniejsza smakoszka. > Bez przesady. Trzeba sobie trochę dogadzać :)) No, mozna powiedziec, ze ja sobie troche za bardzo dogadzalam gdy chodzilam na studia. Zbyt siedzacy tryb zycia i dogadzanie nie chodza w parze... //NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 20:46 Gość portalu: Califior napisał(a): > Dlaczego polacy w polsce > (a nikt inny na calym swiecie) > jedza pizze z ketchupem? > A moze to sa dokladnie ci, > ktorzy tak bardzo boja sie amerykanizacji? > Califior A wiesz jak w Holandii mówią na ćwierćfunciaka z serem??????? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 21:12 Jeżeli charakter i przekonania człowieka zależą od tego, czy lubi pizzę z ketchupem, to ja muszę być antyamerykanką, antysemitką, feministką, szowinistką, szansonistką, narkomanką i cyklistką. Jak coś ciekawego jeszcze znajdziesz to dopisz, proszę. Dla ułatwienia: słodzę zsiadłe mleko i kapuśniak, solę słodki budyń, uwielbiam ciasto drożdżowe z szynką i ćwikłą. Następne wiosło, czy zmiana nicku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 21:33 kropka. napisał(a): > Jeżeli charakter i przekonania człowieka zależą od tego, czy lubi pizzę > z ketchupem, to ja muszę być antyamerykanką, antysemitką, feministką, > szowinistką, szansonistką, narkomanką i cyklistką. > Jak coś ciekawego jeszcze znajdziesz to dopisz, proszę. > Dla ułatwienia: słodzę zsiadłe mleko i kapuśniak, solę słodki budyń, > uwielbiam ciasto drożdżowe z szynką i ćwikłą. > > Następne wiosło, czy zmiana nicku? Jeśli to do mnie to zaskoczę cię bardzo, ale tekst o ćwierćfunciaku pochodzi z filmu "Pulp Fiction" - który to film każdy amerofil powinien znać. Możesz jeść co chcesz, jak chcesz i ile chcesz (jak tam odchudzanie?) możesz być nawet żoną Saddama-każdy człowiek powinien decydować za siebie - więc nie rozumiem tego ataku na moją skromną osobę. No i wypraszam sobie porównania z wiosłem czy kimkolwiek innym. panBozia to panBozia - original od 10tys. lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 22:23 Gość portalu: panBozia napisał(a): > Jeśli to do mnie to zaskoczę cię bardzo, Nie do ciebie, tylko do autora wątku. Ja się czepiam idiotycznych treści, a nie osób. Powinienes to juz zauważyć. > pochodzi z filmu "Pulp Fiction" - który to film każdy amerofil powinien znać. Nie znam. Widocznie nie jestem amerofilką. Jesli dobry - chętnie zobaczę. > człowiek powinien decydować za siebie - No właśnie. Tez tak uważam. :)) > więc nie rozumiem tego ataku na moją skromną osobę. Uderz w stół? Nie bierz wszystkiego do siebie, głupoty wypisujesz, ale nie zawsze. Rokujesz nadzieję. Trenuj dalej! :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 22:40 > Uderz w stół? Nie bierz wszystkiego do siebie, głupoty wypisujesz, ale nie zaws > ze. Dziękuję i vice-versa. > Rokujesz nadzieję. Trenuj dalej! :)) > Pozdrawiam Nparawdę dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 23:04 Gość portalu: panBozia napisał(a): > Nparawdę dziękuję i pozdrawiam. No to co? Zgoda? P.S.Zastrzegam sobie prawo tępienia głupoty. Wyrażam zgodę na wzajemność. (-) Kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 23:22 kropka. napisał(a): > Gość portalu: panBozia napisał(a): > > > Nparawdę dziękuję i pozdrawiam. > > > No to co? Zgoda? > > P.S.Zastrzegam sobie prawo tępienia głupoty. Wyrażam zgodę na wzajemność. > (-) Kropka Nie umiem odtrącić dłoni wyciągnietej do zgody... Pakt zawarty, cyrograf podpisany, głupota tępiona będzie(także moja jesli się takowa zdarzy). Serdeczne greetz i dobranoc na dziś. panBozia aka Boziunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 19:44 Przepraszam, że się wtrącam, ale według zasad języka polskiego pisze się: keczup! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Califior Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 67.104.79.* 13.10.01, 04:39 Wybaczam. Jak zwal, tak zwal. Califior Gość portalu: Ja napisał(a): > Przepraszam, że się wtrącam, ale według zasad języka polskiego pisze się: > keczup! Odpowiedz Link Zgłoś