Dodaj do ulubionych

POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ????????????????????

IP: 67.104.79.* 09.10.01, 02:57
Dlaczego polacy w polsce
(a nikt inny na calym swiecie)
jedza pizze z ketchupem?
A moze to sa dokladnie ci,
ktorzy tak bardzo boja sie amerykanizacji?
Califior
Obserwuj wątek
    • Gość: NINNA Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 138.227.189.* 09.10.01, 09:17
      Dlaczego mielibysmy sie dac zamerykanizowac. Amerykanom wydaje sie ze oni sa
      najlepsi na swiecie i ze ich sposob bycia jest najleprzy na swiecie. Jestem
      przeciwko amerykanizacji, ale nie mam nic przeciwko amerykanskiej kulturze jako
      takiej.

Powiedz mi dlaczego polacy mielibyc amerykanizowani. Przeciez nie mieszkacie w
      buszu. Macie swoj kraj i zyjcie po polsku. Polska potrzebuje duzo pomocy, ale
      ona nie polega w zamienianiu kraju w kopie USA.

A poza tym pizza nie jest amerykanska, tylko wloska. Pomysl troche, zanim sie
      wypowiesz.

//NINNA
      • Gość: ochman Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 194.203.162.* 09.10.01, 09:22
        Gos´c´ portalu: NINNA napisa?(a):

> A poza tym pizza nie jest amerykanska, tylko wloska. Pomysl troche, zanim sie
        > wypowiesz.

Zgadzam sie z calym postem, oprocz powyzszego zdania. Pizza (jaka znamy) zostala wymyslona przez
        wloskich emigrantow w Nowym Jorku :-)))

Jezeli zas chodzi o antyamerykanizm.. No coz nie wszystko co amerykanskie jest dobre - to co pisal
        autor watku dziala w dwie strony. Chyba ze pisal tylko o stronie kulinarnej - wtedy ma racje. Jestesmy
        zamerykanizowani do cna i pora sie do tego przyznac.
        • Gość: NINNA Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 138.227.189.* 09.10.01, 09:32
          Wiem ze pizze jedza we Wloszech i nie jest ona wogule podobna do amerykanskiej
          pizzy.

W Szwecji tez jemy pizze, ta amerykanska nazywa sie u nas panpizza, a ta druga
          po prostu pizza. Ale ty moze masz racje.

Co do amerykanskiego jedzenia. W reszcie Europy i w Ameryce uwazaja McDonalda
          za najgorsze jedzenie jakie mozesz dostac. Jesz tutaj gdy nie masz na cos
          innego czasu, albo gdy cie nie stac na nic innego. Pamietam ze w Polsce
          (przynajmniej w Lodzi) uwazali McDonalda w Magdzie za rarytas.

//NINNA
          • Gość: ochman Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 194.203.162.* 09.10.01, 09:45
            Gos´c´ portalu: NINNA napisa?(a):

> Wiem ze pizze jedza we Wloszech i nie jest ona wogule podobna do amerykanskiej
            > pizzy.

Zdaje sie (czytalem o tym dosyc dawno i nie recze, ze to co pisze teraz to nie stek bzdur, za to moge
            wszystko sprawdzic:), ze wloska pizza przed jej amerykanizacja byla jedzeniem dla ludzi niezamoznych,
            skladajace sie z prostego cienkiego ciasta (takiego jakie rzeczywiscie serwuja we wloskich restauracjach)
            i sosu pomidorowego (albo i nie). Dodatek sera, wedlin, miesa, itd. to juz sprawka naszych przyjaciol zza
            oceanu, tak samo jak (chyba) pan pizza (czy to deep pan?)

> Co do amerykanskiego jedzenia. W reszcie Europy i w Ameryce uwazaja McDonalda
            > za najgorsze jedzenie jakie mozesz dostac. Jesz tutaj gdy nie masz na cos
            > innego czasu, albo gdy cie nie stac na nic innego.

Albo jesli jestes dzieckiem (i masz rodzicow ktorzy na to pozwalaja), albo jesli masz kaca (pardon,
            powinno byc chyba "mam") :-)))
            • kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 12:12
              Jedząc pizzę z ketchupem nie myślę o amerykanizacji, nie myślę o rusyfikacji,
              nie myślę o żadnej -acji.
              Jem pizzę z ketchupem, bo jestem głodna, i tak mi smakuje.
              Smacznego
              • ochman Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 12:19
                kropka. napisa?(a):

> Jedzac pizze z ketchupem nie mysle o amerykanizacji, nie mysle o rusyfikacji,
                > nie mysle o zadnej -acji.

a "kol-acji"? :-)))

• kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 14:17
                  ochman napisał(a):
                  > a "kol-acji"? :-)))

Też nie myślę, bo się odchudzam i nie jem.

• Gość: Califior Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 67.104.79.* 09.10.01, 20:36
        Ninna, Ninna...........ty pomysl.
        Pizza jest wloska, ketchup jest amerykanski a ludzie
        ktorzy maja takie wielkie mniemanie o sobie i Polsce,
        wpierdalaja jak kulinarne dzikusy pizze z ketchupem.
        Wypowiadacie sie na kazdy temat nie wiedzac nic lub wiele o swiecie.
        Ale pizza jest wam bardzo, do wymazanej ketchupem twarzy.
        Z powazaniem,
        Califior

Gość portalu: NINNA napisał(a):

> Dlaczego mielibysmy sie dac zamerykanizowac. Amerykanom wydaje sie ze oni sa
        > najlepsi na swiecie i ze ich sposob bycia jest najleprzy na swiecie. Jestem
        > przeciwko amerykanizacji, ale nie mam nic przeciwko amerykanskiej kulturze jako
        >
        > takiej.
        >
        > Powiedz mi dlaczego polacy mielibyc amerykanizowani. Przeciez nie mieszkacie w
        > buszu. Macie swoj kraj i zyjcie po polsku. Polska potrzebuje duzo pomocy, ale
        > ona nie polega w zamienianiu kraju w kopie USA.
        >
        > A poza tym pizza nie jest amerykanska, tylko wloska. Pomysl troche, zanim sie
        > wypowiesz.
        >
        > //NINNA

• Gość: zamek Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.mnc.pl 09.10.01, 23:48
          Jeżeli wartościujesz ludzi na podstawie tego z czym jedzą pizze, to powiem ci
          jedno: odpieprz się i spadaj stąd, pókim dobry. A poza tym to wpierdalaj sobie
          pizzę nawet z własnym gównem, a nam przestań zawracać dupę.
          Najuprzejmiej przepraszam PT Forumian, ale kolega (?!) wyzwolił u mnie
          najbardziej atawistyczne odruchy. Obiecuję panować nad sobą, ale tym razem nie
          dałem rady.
          Pozdrowienia amatorom pizzy z ketchupem i bez.
          PS. Sam jem bez ketchupu, ale chętnie z sosami...
          • kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 23:58
            Gość portalu: zamek napisał(a):

> Jeżeli wartościujesz ludzi na podstawie tego z czym jedzą pizze, to powiem ci
            > jedno: odpieprz się i spadaj stąd, pókim dobry. A poza tym to wpierdalaj sobie
            > pizzę nawet z własnym gównem, a nam przestań zawracać dupę.
            > Najuprzejmiej przepraszam PT Forumian, ale kolega (?!) wyzwolił u mnie
            > najbardziej atawistyczne odruchy. Obiecuję panować nad sobą, ale tym razem nie
            > dałem rady.
            > Pozdrowienia amatorom pizzy z ketchupem i bez.
            > PS. Sam jem bez ketchupu, ale chętnie z sosami...

Zamek! SZOK!!! Aż nie wiem co napisać!!! Zatkało mnie!!! MNIE zatkało!!!
            Czy możesz to sobie wyobrazić?
            Widzisz, do czego doprowadziłeś???? :)))
            • Gość: zamek Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.mnc.pl 10.10.01, 00:20
              kropka. napisał(a):
              > Zamek! SZOK!!! Aż nie wiem co napisać!!! Zatkało mnie!!! MNIE zatkało!!!
              > Czy możesz to sobie wyobrazić?
              > Widzisz, do czego doprowadziłeś???? :)))
              Kropeczko! Głęboki wdech i rączki do góry..., taaak, bardzo dobrze..., teraz
              wydychamy powietrze i opuszczamy rączki. Już lepiej? Przepraszam, wiem - to
              przeze mnie, jestem bardzo skonfudowany...
              Tak jak uprzednio pisałem - tylko 3 takie posty w moim wykonaniu: pierwszy,
              jedyny i ostatni (przynajmniej dopóki ktoś następny tak mnie nie wkurzy).
              Wyflugałem się na forum za miesiąc naprzód...
              Pozdrowienia zdroworozsądkowym.
        • Gość: NINNA Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 138.227.189.* 10.10.01, 09:20
          Ech..

Niech kazdy sobie je jak chce. Ja na przyklad uwielbiam mieszane jedzenie.

Jesli zrobie

¤ Sushi na pierwse danie (z wedzonym lososiem bo nie jem surowej ryby)
          ¤ Na drugie danie kurczak w sosie przyprawianym curry, garam masala i chili i
          do tego couscous z warzywami.
          ¤ A na deser tiramisu (zrobiony z twarozka zamiast z bitej smietany)

W jednym obiedzie cztery kraje i pozmieniane na smak Szwecki. To czy zrobilam
          dobry obiad -> wszystim bardzo smakowalo. Czy jestem kulinarnym dzikusem, czy
          mam po prostu dobra fantazje.

To o czym mowie nazywa sie Crossfood i jest teraz bardzo popularne.

//NINNA
          • Gość: zamek tiramisu IP: *.mnc.pl 10.10.01, 12:36

> Ech..
            >
            > Niech kazdy sobie je jak chce. Ja na przyklad uwielbiam mieszane jedzenie.
            Popieram. A teraz w kwestii tematu:
            > ¤ A na deser tiramisu (zrobiony z twarozka zamiast z bitej smietany)
            Mniam! Rozmarzyłem się... Ja do tiramisu daję wyłącznie serek mascarpone, a Ty?
            Może znasz jakiś tańszy ekwiwalent?
            >Czy jestem kulinarnym dzikusem?
            Absolutnie nie. Jesteś smakoszką!
            Pozdrawiam.
            • Gość: NINNA Re: tiramisu IP: 138.227.189.* 10.10.01, 13:04

> Gość portalu: NINNA napisał(a):
              >
              > > Ech..
              > >
              > > Niech kazdy sobie je jak chce. Ja na przyklad uwielbiam mieszane jedzenie.
              > Popieram. A teraz w kwestii tematu:
              > > ¤ A na deser tiramisu (zrobiony z twarozka zamiast z bitej smietany)
              > Mniam! Rozmarzyłem się... Ja do tiramisu daję wyłącznie serek mascarpone, a Ty?

No wlasnie. A raz dodalam serek Philadelphia Light. Jesli w Polsce jest do sproboj

>Może znasz jakiś tańszy ekwiwalent?

Nie wiem czy jest tanszy w Polsce.

> Absolutnie nie. Jesteś smakoszką!

Dziekuje.. Ale przydalo by sie zebym byla mniejsza smakoszka.

> Pozdrawiam.

Nawzajem

//NINNA
              • Gość: zamek Re: tiramisu IP: *.mnc.pl 10.10.01, 13:11

> A raz dodalam serek Philadelphia Light. Jesli w Polsce jest do spro
                > boj
                Niestety, dotąd nie spotkałem. Znam go z Niemiec i bardzo lubię.
                > >Może znasz jakiś tańszy ekwiwalent?
                >
                > Nie wiem czy jest tanszy w Polsce.
                Jest kilka serków o konsystencji podobnej do mascarpone, ale one wszystkie są
                zawsze choć minimalnie solone. Raz spróbowałem czymś podmienić, ale przez sól
                smak był już nie ten.
                > przydalo by sie zebym byla mniejsza smakoszka.
                Bez przesady. Trzeba sobie trochę dogadzać :))
                Pozdrowionka
                • Gość: NINNA Re: tiramisu IP: 138.227.189.* 10.10.01, 13:20

> Niestety, dotąd nie spotkałem. Znam go z Niemiec i bardzo lubię.

Eeee, szkoda.

> Jest kilka serków o konsystencji podobnej do mascarpone, ale one wszystkie są
                  > zawsze choć minimalnie solone. Raz spróbowałem czymś podmienić, ale przez sól
                  > smak był już nie ten.

Sol? To morderstwo.

Mi tutaj w Szwecji brakuje naszego polskiego twarogu. Nie ma go tutaj :o(. Sa
                  podobne ale tak slone, ze jezyk odpada.

> > przydalo by sie zebym byla mniejsza smakoszka.
                  > Bez przesady. Trzeba sobie trochę dogadzać :))

No, mozna powiedziec, ze ja sobie troche za bardzo dogadzalam gdy chodzilam na
                  studia. Zbyt siedzacy tryb zycia i dogadzanie nie chodza w parze...

//NINNA

• Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 20:46
      Gość portalu: Califior napisał(a):

> Dlaczego polacy w polsce
      > (a nikt inny na calym swiecie)
      > jedza pizze z ketchupem?
      > A moze to sa dokladnie ci,
      > ktorzy tak bardzo boja sie amerykanizacji?
      > Califior

A wiesz jak w Holandii mówią na ćwierćfunciaka z serem???????
      • kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 21:12
        Jeżeli charakter i przekonania człowieka zależą od tego, czy lubi pizzę
        z ketchupem, to ja muszę być antyamerykanką, antysemitką, feministką,
        szowinistką, szansonistką, narkomanką i cyklistką.
        Jak coś ciekawego jeszcze znajdziesz to dopisz, proszę.
        Dla ułatwienia: słodzę zsiadłe mleko i kapuśniak, solę słodki budyń,
        uwielbiam ciasto drożdżowe z szynką i ćwikłą.

Następne wiosło, czy zmiana nicku?
        • Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 21:33
          kropka. napisał(a):

> Jeżeli charakter i przekonania człowieka zależą od tego, czy lubi pizzę
          > z ketchupem, to ja muszę być antyamerykanką, antysemitką, feministką,
          > szowinistką, szansonistką, narkomanką i cyklistką.
          > Jak coś ciekawego jeszcze znajdziesz to dopisz, proszę.
          > Dla ułatwienia: słodzę zsiadłe mleko i kapuśniak, solę słodki budyń,
          > uwielbiam ciasto drożdżowe z szynką i ćwikłą.
          >
          > Następne wiosło, czy zmiana nicku?

Jeśli to do mnie to zaskoczę cię bardzo, ale tekst o ćwierćfunciaku
          pochodzi z filmu "Pulp Fiction" - który to film każdy amerofil powinien znać.
          Możesz jeść co chcesz, jak chcesz i ile chcesz (jak tam odchudzanie?) możesz być
          nawet żoną Saddama-każdy
          człowiek powinien decydować za siebie - więc nie rozumiem tego ataku na moją
          skromną osobę.

No i wypraszam sobie porównania z wiosłem czy kimkolwiek innym.
          panBozia to panBozia - original od 10tys. lat.
          • kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 22:23
            Gość portalu: panBozia napisał(a):
            > Jeśli to do mnie to zaskoczę cię bardzo,

Nie do ciebie, tylko do autora wątku. Ja się czepiam idiotycznych treści, a nie
            osób. Powinienes to juz zauważyć.

> pochodzi z filmu "Pulp Fiction" - który to film każdy amerofil powinien znać.

Nie znam. Widocznie nie jestem amerofilką. Jesli dobry - chętnie zobaczę.

> człowiek powinien decydować za siebie -

No właśnie. Tez tak uważam. :))

> więc nie rozumiem tego ataku na moją skromną osobę.

Uderz w stół? Nie bierz wszystkiego do siebie, głupoty wypisujesz, ale nie zawsze.
            Rokujesz nadzieję. Trenuj dalej! :))
            Pozdrawiam
            • Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 22:40
              > Uderz w stół? Nie bierz wszystkiego do siebie, głupoty wypisujesz, ale nie zaws
              > ze.
              Dziękuję i vice-versa.

> Rokujesz nadzieję. Trenuj dalej! :))
              > Pozdrawiam

Nparawdę dziękuję i pozdrawiam.
              • kropka. Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? 09.10.01, 23:04
                Gość portalu: panBozia napisał(a):

> Nparawdę dziękuję i pozdrawiam.

No to co? Zgoda?

P.S.Zastrzegam sobie prawo tępienia głupoty. Wyrażam zgodę na wzajemność.
                (-) Kropka
                • Gość: panBozia Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.pai.net.pl 09.10.01, 23:22
                  kropka. napisał(a):

> Gość portalu: panBozia napisał(a):
                  >
                  > > Nparawdę dziękuję i pozdrawiam.
                  >
                  >
                  > No to co? Zgoda?
                  >
                  > P.S.Zastrzegam sobie prawo tępienia głupoty. Wyrażam zgodę na wzajemność.
                  > (-) Kropka
                  Nie umiem odtrącić dłoni wyciągnietej do zgody...
                  Pakt zawarty, cyrograf podpisany, głupota tępiona będzie(także moja jesli się
                  takowa zdarzy).

Serdeczne greetz i dobranoc na dziś.
                  panBozia aka Boziunia
    • Gość: Ja Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 19:44
      Przepraszam, że się wtrącam, ale według zasad języka polskiego pisze się:
      keczup!
      • Gość: Califior Re: POLSKA GLUPOTA I ANTYAMERYKANIZM ???????????????????? IP: 67.104.79.* 13.10.01, 04:39
        Wybaczam.

Jak zwal, tak zwal.

Califior

Gość portalu: Ja napisał(a):

> Przepraszam, że się wtrącam, ale według zasad języka polskiego pisze się:
        > keczup!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka