Dodaj do ulubionych

Dźwięki w nowych jelczach

IP: 212.51.207.* 09.02.06, 12:40
Jeśli było, to nie bijcie.
Mam pytanie do znawców konstrukcji jelcza M121MB i tych, którzy jeździli w
innych miastach autobusami takimi, jak te ostatnio zakupione przez MPK
(2501-2519):
Jechałem już kilkoma egzemplarzami nowego nabytku i za każdym razem przy
ruszaniu z okolic tylnej osi wydobywał się dziwny dźwięk, jakby jakaś
niedokręcona blacha wpadała w rezonans. Zjawisko znikało gdzieś w połowie
drugiego przełożenia automatu. Czy to samo pojawia się w innych miastach tzn.
ten typ tak ma, czy też egzemplarze łódzkie zmontował jakiś niedokładny robociarz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jypli Re: Dźwięki w nowych jelczach IP: *.widzew.net / *.widzew.net 09.02.06, 13:27
      To fakt, coś tam musi być niedokręcone albo coś musi trzeć przy wysokich obrotach. Nawet nie domyslam się co.

Wkurza i nie tylko mnie ale i zagadniętgo kierowcę jedno: Sygnał po wciśnięciu przycisku otwarcia drzwi. Chyba 8 piskliwych dźwięków, potem piskliwe piśnięcie przy pierwszych drzwiach w końcu sygnał otwarcia drzwi. Z relacji owego kierwocy wiem ze przy drugim "kółku" głowę zaczyna rozsadzać od środka... Nie da się tego troche zniwelować?
      • Gość: Karol Re: Dźwięki w nowych jelczach IP: *.uni.lodz.pl 09.02.06, 14:37
        Nie znam się na tym ale wydaje mi się że to dźwiek turbosprężarki.
        W innych autobusach tego typu też chyba go słychać ale rzuca się tak w uszy.

Ale w tym wypadku proszę o weryfikację fachowców.
        • Gość: Lukasz Re: Dźwięki w nowych jelczach IP: *.toya.net.pl 09.02.06, 19:28
          Doładowane są też niekture ikarusy jeżeli się nie myle te z serii numerów 22XX
          ale jak się ona załączy to jest zupełnie inny dźwięk niż w Jelczu. Tam to taki
          bardziej szum a w Jelczu to taki dźwięk że aż uszy chce rozsadzić :/
    • Gość: 0 Re: Dźwięki w nowych jelczach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:44
      Jeżeli chodzi wam o taki terkoczący dżwięk, pochodzący najprawdopodobniej od
      sprężarki powietrza, to również Citaro po dostawie takimi nas radowały - wynika
      to z docierania się silnika i powinno ustąpić po kilkudziesięciu tysiącach km.
      • Gość: Obserwator Re: Dźwięki w nowych jelczach IP: 212.51.207.* 10.02.06, 12:13
        Powiedziałbym, że to raczej wycie niż terkot, a z Citaro tego nie pamiętam. Ale
        poczekamy, zobaczymy, może się dotrą. Faktem jest, że są chyba najgłośniejsze ze
        wszyskich w Łodzi (może poza starszymi braćmi M11).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka