yarro 26.02.06, 19:14 To wszystko dzieje się za szybko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 26.02.06, 20:39 Poza tym, czy Gazeta widziała jakieś plany, wizualizacje? Czy to zachwyt nad Nowymi Szatami Cesarza? Odpowiedz Link Zgłoś
citoyen Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 26.02.06, 20:52 Zakończenie tej bajki J.Ch. Andersena jest pouczający. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.02.06, 20:58 Inwestor podobno złożył wniosek o warunki i dołączył komplet rysunków. Co do tempa to dobrze że dziłają szybko. My do takiego tempa nie przywykliśmy a tuś nowego i normalnego wreszcie. OLO Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 26.02.06, 21:50 Tylko, że szkoda że nikt tych rysunków nie widział. To jezt zabytek, wokół którego powinna się toczyć publiczna dyskusja z udziałem mieszkanców poprzez konsultacje społeczne... Niestety. Prezio Tomaszewski chce mieć efekt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina feinstein Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 22:42 A wiecie, co jest najgorsze? Fatalna rola prasy w tym wszystkim. Bezkrytyczne, pozbawione cienia refleksji teksty gazetowe. Żurnaliści nie próbuja przedstawić roznych opinii i stanowisk. Robia złą robotę i szkodzą Łodzi hurra-propagandą na rzecz inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicislaw Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.24.rev.vline.pl 26.02.06, 22:08 Co się czepiacie jak to będzie zobaczymy. Ja nie mam nic przeciwko zamieszkaniu w takim mieszkaniu. Napewno będę śledzila postęp inwestycji. A tak swoją drogą czy nikt na tym forum nie jest optymistą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 22:46 > czy nikt na tym forum nie jest optymistą? ja jestem! ;) zdjęcia zostały dodane jakis tydzień temu do tamatu poruszonego jeszcze wczesniej... były maleńkie ale któryś z forumowiczów dołożył linka pracowni na której już coś wiecej dało się zaobserwować... (niestety nie mam go zapisanego) ogólnie efekt pozytywny :) do problemu dania mieszkańcom prawa wyboru co gdzie ma powstać... pomyślcie że nie dojrzeliśmy do takich działań... na takim forum mieszkańców pojawili by sie zapewne cwaniaczki widzące interes w utrudnianiu budowy pozatym zachowywanie "fabrycznej torzsamosci"... nie czepiacie się przy przerabianiu takiej fabryki na "hurtownie tapet" a robicie to przy loftach w których w interesie inwestora jest by wyglądały atrakcyjnie... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 26.02.06, 23:17 Słonko. Jak już komentujesz, to przynajmniej sprawdź o czym będziesz pisał! Głównym tematem artykułu i wątku jest inwestycja na KSIĘŻYM MŁYNIE w przędzalni Scheiblera przy TYMIENIECKIEGO. Inwestor zagraniczny, konsorcjum o kapitale m.in. australijskim. To, o czym mówisz, że "były obrazki", to inwestycja przy Tylnej 6 w fabryce Barcińskiego. Inwestor polski, SGI KOMFORT ze Szczecina. tinyurl.com/lvdvx Kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 00:47 ok - mój błąd - przyznaje sie bez bicia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 11:26 Czy wiecie, ze to jest pierwszy tego typu projekt w Polsce? Wiec Łodz moze na tym tylko zyskac...bo w Warszawie wiele osob o tym mowi i zazdroszcza, ze to w Lodzi. Wiem, ze sa plany ozywienia calego obszaru Ksiezego Mlyna, a pewnie niebawem inwestor udostepni plany architektoniczne. Ja mam nadzieje, ze Lodz wyplynie na tej inwestycji... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 27.02.06, 13:14 Nadzieją matką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 13:49 Nie prawda....problemem Lodzian jest to, ze nie wierza w swoje miasto...a szkoda, bo to naprawde fajne miasto z ogromnym potencjalem... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 27.02.06, 15:06 Tak. Ok. Zgoda. Ale mamy ograniczone zaufanie do zagranicznych inwestorów działających w zupełnej ciszy a obiecujących złote gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 16:39 Rozumiem to, ale jestez druga strona medalu - byc moze na tym etpaie inwestor nie moze podac zbyt wiele szczegolow inwestycji, a jestem przekonana, ze w najblizszym czasie dowiemy sie znacznie wiecej. Ksiezy Mlyn to naprawde rewelacyjny teren i jesli dzieki tego typu inwestycjom uda sie go przywrocic do zycia jako miesjce kulturalno-artystyczne, to mysle, ze takie inwestycje maja sens. Dodatkowo wazne jest to, ze z tego co czytalam, to zalozeniem inwestora jest rewitalizacja tego obiektu i adaptacja na cele mieszkaniowe, wiec powstanie rewlacyjny obiekt, ktory moze stac sie naprawde fajna wizytowka Lodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 27.02.06, 17:09 Gość portalu: Rita napisał(a): > Rozumiem to, ale jestez druga strona medalu - byc moze na tym etpaie inwestor > nie moze podac zbyt wiele szczegolow inwestycji, == Komfort zrobił otwarty konkurs i zaprezentował projekt, a zaczynają inwestycję na wiosnę 2006 więc można poinformować publiczność tylko trzeba chcieć. > a jestem przekonana, ze w najblizszym czasie dowiemy sie znacznie wiecej. == Ja mam taką nadzieję. > Ksiezy Mlyn to naprawde rewelacyjny teren i jesli dzieki tego typu inwestycjom > uda sie go przywrocic do zycia jako miesjce kulturalno-artystyczne, to mysle, > ze takie inwestycje maja sens. == Nie wiem w jaki sposób apartamenty z zapleczem usługowym mają zrobić z tego miejsca zagłębie kulturalno-artystyczne. Ja obawiam się, że jeżęli będzie tam monokultura mieszkaniowa, to miejsce się wcale nie ożywi, co najwyżej wyremontuje, tracąc swoją "prawdziwość". > Dodatkowo wazne jest to, ze z tego co czytalam, to zalozeniem inwestora > jest rewitalizacja tego obiektu i adaptacja na cele mieszkaniowe, == To było od początku w planach, żadna rewelacja. > wiec powstanie rewlacyjny obiekt, ktory moze stac sie naprawde fajna wizytowka > Lodzi... == Wizytówką to on już jest w pewnym sensie. Ze względu na klimat, realizm, otoczenie... Oby wlasnie się nie zmienił w komercję, bo wtedy dopiero straci... Jestem umiarkowanym pesymistą. Za wiele fabryk w Łodzi juz przegraliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mall-content Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:18 Ja bym uważał z tymi zachwytami. Czy to będzie rewelacja, czas pokaże. Znając metody stosowane przez inwestorów obawiać się można, że wszystko będą chcieli robić najprościej i najtaniej. Pamiętaj Rito, że to absolutnie najwyższa półka jesli chodzi o zabytki industrialne Łodzi. Wiele można zepsuć i zmarnować. Nic nie mam przeciw kangurom, ale przypuszczam, że mało ich obchodzi nastrój Ks. Młyna, a znacznie bardziej - komercyjny sukces. Co zresztą zrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarro_z_nielogu Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.toya.net.pl 27.02.06, 17:20 Mniej więcej o to mi chodziło właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 18:57 Ja jestem absolutnie zauroczona Lodzia, szczegolnie jej czescia fabryczna. Nie jestem z Lodzi i na pewno nie jestem w stanie do konca zrozumiec wartosci tego miejsca dla Lodzian. Jesli chodzi o komercjalizm, to ja sie zastanawiam, czy tego tpyu mieszkania sa do konca komercyjne - wydaje mi sie ,ze absolutnie nie i podejrzewam, ze nie kazdy bedzie chcial w takim budynku zamieszkac, w sensie beda to bardzo okresleni ludzie, bo nie kazdy lubi taki "pofabryczny" klimat. Wydaje mi sie, ze moze tam zamieszkac tzw. bohema i roznego rodzaju artysci, bo dla nich bedzie to atrakcyjne. Dla mnie ogolnie tego typu architektura to rewelacja i mam nadzieje, ze u nas tez cos takiego powstanie. Jesli chodzi o kwestie ozywienia terenu Ksiezego Mlyna, to pewnie jest to dluga droga i nie stanie sie to z dnia na dzien, ale moze cos sie ruszy. Naprawde - Lodz ma ogromny potencjal i szkoda, zeby sie zmarnowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 19:05 Mam jeszcze do Was pytanie, bo sie zastanawiam ,czy nie kupic tam mieszkania jako inwestycji - wiem, ze sa tam w okolicy familioki i wiem tez, ze w Lodzi ciesza sie one raczej kiepska opinia (ponoc jest tam niebezpiecznie), czy to prawda? Bo widzialam tylko zdjecia tych budynkow i nic wiecej nie wiem o tamtej okolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 27.02.06, 19:42 Hm. Moim zdaniem jest tam w miarę bezpiecznie. Są w środmieściu miejsca groźniejsze. Poza tym, taka inwestycja poprawi poziom bezpieczeństwa w tym rejonie i to jest plus. Ja sam szukam wlasnie mieszkania w famułach - bo tak się na te domy w Łodzi mówi - gdyż zaperwne nie będzie mnie na razie stac na mieszkanie w przedzalni ;) Pzodrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 20:08 famuły :)) dobre :))) a ile kosztuje srednio metr kw. mieszkania w Lodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mall-content Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 20:41 Oj Rita! Dorosła i wybujała kobita, a tak naiwnie wciąż pyta. Wierzy, że artystów zamieszka tam trzystu i nadejdą tysiące turystów Niby Łodzią zauroczona, a wypisuje frazesy i slogany. Czy udaje tylko idyotkę, a bawi się jak mysz z kotkiem (albo odwrotnie) Ja dziękuję stokrotnie i oddalam się od jej fatamorgany. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 27.02.06, 20:47 Hm, znajomo brzmi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarro_z_nielogu Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.toya.net.pl 27.02.06, 21:00 Nowe mieszkania kosztują od 2100 do 2800 zł/m2. Ale to są dane niepełne, bo posiłkowałem się tabelką z nowymi inwestycjami mieszkaniowymi w Łodzi z dodatku do Gazety Wyborczej. Jak jest z rynkiem wtórnym nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihot z nielogu Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 17:04 Gość portalu: yarro_z_nielogu napisał(a): > Nowe mieszkania kosztują od 2100 do 2800 zł/m2. A jak dobrze policzą to tak ok 4000 im wyjdzie. Ale na razie powoli podnoszą stawkę. Było ok 2000 już są widełki do 2800. zobaczymy na czym sie zatrzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbrudu Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 20:43 Moim zdaniem jest bezpiecznie. Od ponad roku prowadzę galerię sztuki na Księżym Młynie. Dotąd nie było żadnych problemów.Wręcz przeciwnie same sąsiedzkie przyjemności z sernikiem upieczonym przez sąsiada na ostatnim wernisażu włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 21:10 Super, bardzo dziekuje Wam za informacje, pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 21:55 ...rozumiem pewien pesypizm takich postaci jak yaro ale pesymizmu marudzenia i tym podobnych w naszym mieście jest ci dostatek... i tak nie mamy wpływu (na dobrą sprawe) na to co gdzie i kiedy powstanie (a szkoda) więc komentarze powinniśmy zostawić na koniec... rozumiem - też nie lubie "propagandy sukcesu" ale takie szeżenie defetyzmu tez nie jest dobre... kilka linków: podoba mi się zastosowanie starych budynków do nowych celów jakie to ma miejsce w poznaniu bank.muratorplus.pl/obiekt/dane?IdProduktu=8227 ciekawe czy nie dało by się przystosować jakiejś fabryki na szpital/jednostke straży, pogtowia, policji/użąd czy muzeum secesji nie powinno powsatć bądź co bądź w secesyjnym mieście?? bank.muratorplus.pl/obiekt/dane?IdProduktu=7370 szkoda że nikt w UMŁ na to nie wpadł... bank.muratorplus.pl/obiekt/dane?IdProduktu=13173 czy to nie jest ten sąd który miał być przeniesiony z wawy do ladzi a chyba jednak nie bedzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 27.02.06, 23:56 Gość portalu: jan napisał(a): > ...rozumiem pewien pesypizm takich postaci jak yaro ale pesymizmu marudzenia i > tym podobnych w naszym mieście jest ci dostatek... > i tak nie mamy wpływu (na dobrą sprawe) na to co gdzie i kiedy powstanie (a > szkoda) więc komentarze powinniśmy zostawić na koniec... > rozumiem - też nie lubie "propagandy sukcesu" ale takie szeżenie defetyzmu tez > nie jest dobre... == A dobra jest bezkrytyczność mediów i bicie piany wokół tej inwestycji przez Gazetę Wyborczą? Nie. Pani pisząca artykuł nie ma pojęcia o czym pisze. > kilka linków: > podoba mi się zastosowanie starych budynków do nowych celów jakie to ma > miejsce w poznaniu bank.muratorplus.pl/obiekt/dane?IdProduktu=8227 > ciekawe czy nie dało by się przystosować jakiejś fabryki na szpital/jednostke > straży, pogtowia, policji/użąd == Hm. A co tam się mieściło wcześniej? Czy nie straż? Manufaktura chciała oddać jeden z budynków bliżej nowej ul.Karskiego na wydział komunikacji i praw jazdy, ale przecież Manufaktura jest BE i miasto sie wypieło, wynajmując jednocześnie dawny dworzec PKS Północny :( > czy muzeum secesji nie powinno powsatć bądź co bądź w secesyjnym mieście?? > bank.muratorplus.pl/obiekt/dane?IdProduktu=7370 > szkoda że nikt w UMŁ na to nie wpadł... == A tam jest muzeum secesji? Z tego co wiem, to tam jest muzeum REGIONALNE. > bank.muratorplus.pl/obiekt/dane?IdProduktu=13173 > czy to nie jest ten sąd który miał być przeniesiony z wawy do ladzi a chyba > jednak nie bedzie?? == Nie. To jest wyłoniony ok. dwóch lat temu projekt, wg ktorego będzie realizowana rozbudowa naszego Sądu Okręgowego i Apelacyjnego przy placu Dąbrowskiego. Nie ma to związku z nowo tworzoną Prokuratorią Generalną, ktora miała mieć siedzibę w Łodzi, z czego nic nie wyszło. Zachęcam do lepszego zgłębianai zagadnień o ktorych się pisze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 01:31 > A tam jest muzeum secesji? Z tego co wiem, to tam jest muzeum REGIONALNE magazynswiat.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=134&mode=thread&order=0&thold=0 tak tam jest muzeum secesji w odnowionej ostatnio secesyjnej kamienicy... > A dobra jest bezkrytyczność mediów i bicie piany wokół tej inwestycji przez > Gazetę Wyborczą? Nie. Pani pisząca artykuł nie ma pojęcia o czym pisze. ...gdyby nie gw pewnie o tym bym się nie dowiedziła (przynajmiej nie tak wcześnie) ale rozumiem ciebie: tez mi się nie podoba "propaganda sukcesu" i nierzetelność pismaków... > Zachęcam do lepszego zgłębianai zagadnień o ktorych się pisze. nie znam się - to fakt ;) - ale nie piszac, nie pytając się nigdy się nie dowiem mimo że jestem z łodzia zwiazany od zawsze mieszkam tu dopiero od października... (pozatym nie pisałem że w budynku straży wcześniej było coś innego, z muzeum to chyba ja miałem racje, a o sadzie to było pytanie) mimo wszystko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 28.02.06, 11:46 Poprawka. Straż w Poznaniu to ZUPEŁNIE NOWY BUDYNEK z lat 2003-2004 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 16:27 > Poprawka. Straż w Poznaniu to ZUPEŁNIE NOWY BUDYNEK z lat 2003-2004 :) hehe... ale chodziło mi ogólnie o adoptowanie budynków fabrycznych pod... nie wiem jak to nazwać... budynki państwowe a co sadzisz o zaadoptowaniu fabryk pod budynki uczelni i szkół?! kilka takich "pozycji" w naszym miescie jest Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 28.02.06, 17:34 Gość portalu: jan napisał(a): > ale chodziło mi ogólnie o adoptowanie budynków fabrycznych pod... nie wiem jak > to nazwać... budynki państwowe == Mówi się często po prostu budynki publiczne, użyteczności publicznej. > a co sadzisz o zaadoptowaniu fabryk pod budynki uczelni i szkół?! kilka takich > "pozycji" w naszym miescie jest == Jestem absolutnie ZA! Jak najwięcej adaptacji na szkoły, uczelnie, biura... ale i na mieszkania i to bardziej tych fabryk w centrum miasta. Nie tylko na Księżym Młynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 20:16 > ale chodziło mi ogólnie o adoptowanie budynków fabrycznych pod... nie wie > m jak > > to nazwać... budynki państwowe > == > Mówi się często po prostu budynki publiczne, użyteczności publicznej. "budynki publiczne" - właśnie tego zwrotu chciałem uniknąć bo kojarzy mi się z działalnościo osób prywatnych (no może nie koniecznie) w każdym razie myslałem o budynkach w które kase wciska państwo... rany boskie - oto problem polskiej młodzierzy (i nie tylko) - w sumie nie tak dawno co pisałem mature a nie potrafie się wysłowić (o ortach nie wspominając) :P Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego 28.02.06, 21:35 Ale budynki publicznie, to nie są prywatne :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Wizygocki Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 21:40 Masz Pan klopoty... Pomijając ortografię, radzę nauczyć się, że: adoptować - to można dziecię z przytułku (tez trudne słowo) adaptować - budynek lub dzieło. Zawsze "na coś"). I jak daleko teraz do Młyna Księżego.... Ach, ach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:10 dzieki zapamietam :) czyżbym natrafił na nauczyciela polskiego... ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Rusza budowa mieszkań przy ul. Tymienieckiego IP: *.lodz.msk.pl 28.02.06, 16:08 Zgadzam się z Tobą. Owszem mieszka tam sporo meneli. Ale są to menele z charakterem. Prędzej sobie rękę odgryzą niż ruszą "swojego". Odpowiedz Link Zgłoś
xk A ja mam mieszane uczucia... 28.02.06, 00:12 Dobrze, co coś dobrego dzieje się z tkalnią, ale lofty tam....jakoś mi się to nie uśmiecha. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: A ja mam mieszane uczucia... 28.02.06, 00:31 No więc własnie, szkoda tej kubatury :( Odpowiedz Link Zgłoś