Dodaj do ulubionych

W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc

• Gość: k PiS - Podp...dolimy i slonce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:33
      z ksiezycem nam sie udalo
    • Gość: widziane- Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.eia.pl 14.03.06, 23:56
    • Gość: widziane-inaczej Wybiórcze Barany!! Tylko możecie sobie popluć. IP: *.eia.pl 14.03.06, 23:58
    • Gość: azul Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: 62.206.45.* 15.03.06, 00:16
      zacmienie ksiezyca?chyba w niemczech inny ksiezyc jest, bo swieci mi prosto w
      okno i po zacmieniu ani sladu...
      • Gość: joeef Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.06, 00:24
        No wlasnie! Jest 20 min po polnocy, winien glupek byc czerwono. brazowy, a on
        jak wypucowany sidolem(kto pamieta,ten wie! Cididlo Rakona! To je ono!). A moze
        Niemcy leza gdzies poza Europa? Przepowiadacze zacmien w Egipcie (starozytnym)
        byli bardziej precyzyjni. Ale co jakis czas bede nadal wyhodzil na taras, by
        sprawdzic. Moze sie jeszcze zarumieni? (okolice Koblencji)
        • Gość: Michał M. Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.03.06, 08:02
          Zaćmienie było półcieniowe. W jego trakcie można zobaczyć tylko delikatny
          spadek jasności i tylko blisko maksymalnej fazy. Autor artykułu napisał
          głupoty. Zapraszam do obejrzenia zdjęcia i lektury atykułu:

news.astronet.pl/news.cgi?5289
    • autowidol Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc 15.03.06, 00:23
      No czekam i na razie szału nie ma. W Gdańsku niby niebo bezchmurne i łysy
      świeci, ale jakoś dziwnie cały. Poczekamy jeszczez pół godziny.
      • Gość: gh67 Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:33
        W Warszawie tak samo, pic na wodę z tym zaćmieniem ;)
    • Gość: bartek Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:36
      beznadzieja, i poraz kolejny niekompetencja dziennikarzy z GW!!!!!!!!!!!! u mnie nic nie brunatno-czerwonieje!!! aaaaaa przez WAS nie poszedlem spac i jutro sie nie wyspie!!!!!!!
      • Gość: adam_ski Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:47
        Tja... zniknął, ale w innej bajce.

Nawet nie jest czerwono-brunatny, moim zdaniem. To zresztą tez inna bajka.
        • Gość: burro Oni ukradli nie tylko Księzyc IP: *.aster.pl 15.03.06, 00:53
          oni go ukradli razem z zaćmieniem!
    • Gość: monia Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.crowley.pl 15.03.06, 00:51
      jakoś nie znika..
      • Gość: . Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:53
        Bo to taka kompetentna gazeta jest.
      • Gość: piotr bart Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 01:04
        To straszne... wszędzie trąbią o zaciemnieniu "znika", "brunatnieje" a to (jak
        sami widzimy) się nie sprawdza (ktoś wymyślił inne efekty niż te które były
        widoczne - nie zniknięcie lecz "wędrówkę cieni"). Jeśli tak właśnie każda
        wiadomość jest rzetelna to ja serdecznie dziękuje... nie mówiąc o tym że dziś
        miało padać i z obserwacji miały być nici. (nie widze ani jednej chmury
        /Warszawa/)Więc jeśli były by chmury w gazecie napisali by jutro- "kolejny raz
        chmury zakryły zniknięcie tarczy księżyca" albo "fantastyczne widowisko - szkoda
        że nie dla nas". Podobno gazeta ma dobry zespół od stron poświęconych nauce -
        niech wytłumaczą i sprostują - moim zdaniem mega wpadkę.
    • Gość: karth albo jestem ślepy albo ... IP: *.elpos.net 15.03.06, 00:52
      widze tylko lekką smugę cienia na księżycu :/ :)

jak komuś za zimno polecam stronkę

eclipse.madiedo.com/index.html
      • Gość: karth Re: albo jestem ślepy albo ... IP: *.elpos.net 15.03.06, 00:58
        dla maup dokładniejszy link ;)

eclipse.madiedo.com/eclipse14mar06eng.html
    • Gość: aaa Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.03.06, 00:54
      Mam nadzieję, że autor artykułu skonfrontował właśnie swoją niewiedzę ze stanem
      rzeczywistym. No chyba, że jemu coś zbrunatniało przed oczami :)
      • Gość: karth Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.elpos.net 15.03.06, 00:56
        autorowi przyśniło się chyba brunatno czerwone logo gazety :D
        • Gość: aaa Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.03.06, 01:04
          Pod warunkiem, że jasny Księżyc dał mu spać:D
    • szmydzik Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc 15.03.06, 01:05
      He he, w Holandii tez nie zniknal...;) a tak mi sie chcialo spac okolo 23...
      • Gość: karth ja już sobie ostrzę ząbki ... na 29 marca IP: *.elpos.net 15.03.06, 01:10
        całkowite zaćmienie słońca (60% u nas :P )

sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/OH/image1/SE2006Mar29-Fig2.GIF
    • Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:08
      Niestety, można było zaobserwować zaćmienie tylko bardzo niewielkiej części
      tarczy księżyca.
      Mam kilka zdjęć tego zjawiska.
      • Gość: Tom Vein Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.03.06, 01:16
        To pokaż je gdzieś ja stałem z aparatem na dworze od 0:30 do teraz i mam
        wszystkie fotki takie same. Ja żadnego zaćmienia nie widziałem
        • Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:17
          Może czasy im sie popitoliły i to ma być o 0:47 GMT?
          Zaraz wrzuce zdjątko na imgshack
          • Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:21
            Prosze

src="img108.imageshack.us/img108/6522/ksiezyc5lg.jpg" border="0"
            width="515" alt="Image Hosted by ImageShack.us" /></a>
            • Gość: karth live webcam IP: *.elpos.net 15.03.06, 01:31
              jak by kogoś interesowało porównanie :)

eclipse.madiedo.com/eclipse14mar06eng.html
              lekka smuga z dołu nic więcej :P
            • Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:31
              No tak, GW zapomniała napisać że to zaćmienie jest w pewien sposób wyjątkowe.
              Księżyc będzie przechodził przez obszar półcienia ziemi i nie powinien wejść w
              obszar pełnego cienia. Dlatego zmiany świecenia księżyca są raczej subtelne.
              Świeci on poprostu mniej intensywnie i MOŻE (nie musi) zmienić kolor świecenia.
              • Gość: Tom Vein Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.03.06, 01:39
                No własnie też tak zacząłem myślećbo obejrzeniu po pierwsze stronu która była
                podana wcześniej o zaćmieniu gdzie wyraźnie jest pokazane że księżyc nie zniknie
                tylko "nie będzie świecił". Tak też to widzę na swoich zdjęciach:
                Godzina 22:37:
                i15.photobucket.com/albums/a383/Vein1975/DSC_3470-2237.jpg
                Godzina 00:49 (czyli teorytyczny szczyt zaćmienia):
                i15.photobucket.com/albums/a383/Vein1975/DSC_3479-1249.jpg
                • Gość: Tom Vein Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.03.06, 01:45
                  Jeśli fotki się nie otworzą zapraszam na mojego bloga:

www.veinslife.blog.pl

• Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:50
                    Otworzyły się. Całkiem niezłe wyszły z tego Nicona D50 :D
                • Gość: dlaciebieidlamnie Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 07:10
                  oni po prostu.. zgasili księżyc! :-)
    • Gość: b Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 01:19
      taaak, jakis taki rzeczywiscie"" nieuchwytnie inny byl ten ksiezyc
      widac diabel tkwi w szczegolach a na bezrybiu i rak ryba, ja tez mam zdjecia, z czasu kiedy to prwie ze juz zaczynal brunatniec:D
    • Gość: desperatki Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 01:27
      nieprawda, nic nie wdac, od 22 00 siedzimy w oknie i caly czas księżyc wygląda identycznie, ewentualnie moze troche upodobnul sie do jajka.
      • Gość: bart Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: 193.17.14.* 15.03.06, 01:44
        nic nie było ):
        • Gość: tintin Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.chello.pl 15.03.06, 01:50
          Zgadzam się... chyba komuś się dzni musiały pomylić. Jak na razie bezchmurne
          niebo a księżyc w pełnym blasku :) :(
    • lech66 przez dwóch takich ? 15.03.06, 08:40
      >w nocy zginie księżyc.

przez dwóch takich ?
      • Gość: LukiW Re: przez dwóch takich ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 17:38
        Nic mądrzejszego nie masz do powiedzenia?
        To nie wiem po jaką ch... coś piszesz w temacie, w ktorym nie masz nic do
        powiedzenia. Mądry Polak po szkodzie- byle coś piepszyć, a czy na temat to już
        druga sprawa.
        • lech66 Re: przez dwóch takich ? 16.03.06, 16:03
          nie lubisz piepszenia czy pieprzenia ? Różnica robi wszystko !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka