Gość: k PiS - Podp...dolimy i slonce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:33 z ksiezycem nam sie udalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widziane- Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.eia.pl 14.03.06, 23:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widziane-inaczej Wybiórcze Barany!! Tylko możecie sobie popluć. IP: *.eia.pl 14.03.06, 23:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azul Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: 62.206.45.* 15.03.06, 00:16 zacmienie ksiezyca?chyba w niemczech inny ksiezyc jest, bo swieci mi prosto w okno i po zacmieniu ani sladu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joeef Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.06, 00:24 No wlasnie! Jest 20 min po polnocy, winien glupek byc czerwono. brazowy, a on jak wypucowany sidolem(kto pamieta,ten wie! Cididlo Rakona! To je ono!). A moze Niemcy leza gdzies poza Europa? Przepowiadacze zacmien w Egipcie (starozytnym) byli bardziej precyzyjni. Ale co jakis czas bede nadal wyhodzil na taras, by sprawdzic. Moze sie jeszcze zarumieni? (okolice Koblencji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.03.06, 08:02 Zaćmienie było półcieniowe. W jego trakcie można zobaczyć tylko delikatny spadek jasności i tylko blisko maksymalnej fazy. Autor artykułu napisał głupoty. Zapraszam do obejrzenia zdjęcia i lektury atykułu: news.astronet.pl/news.cgi?5289 Odpowiedz Link Zgłoś
autowidol Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc 15.03.06, 00:23 No czekam i na razie szału nie ma. W Gdańsku niby niebo bezchmurne i łysy świeci, ale jakoś dziwnie cały. Poczekamy jeszczez pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:33 W Warszawie tak samo, pic na wodę z tym zaćmieniem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:36 beznadzieja, i poraz kolejny niekompetencja dziennikarzy z GW!!!!!!!!!!!! u mnie nic nie brunatno-czerwonieje!!! aaaaaa przez WAS nie poszedlem spac i jutro sie nie wyspie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam_ski Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:47 Tja... zniknął, ale w innej bajce. Nawet nie jest czerwono-brunatny, moim zdaniem. To zresztą tez inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burro Oni ukradli nie tylko Księzyc IP: *.aster.pl 15.03.06, 00:53 oni go ukradli razem z zaćmieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.crowley.pl 15.03.06, 00:51 jakoś nie znika.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:53 Bo to taka kompetentna gazeta jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr bart Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 01:04 To straszne... wszędzie trąbią o zaciemnieniu "znika", "brunatnieje" a to (jak sami widzimy) się nie sprawdza (ktoś wymyślił inne efekty niż te które były widoczne - nie zniknięcie lecz "wędrówkę cieni"). Jeśli tak właśnie każda wiadomość jest rzetelna to ja serdecznie dziękuje... nie mówiąc o tym że dziś miało padać i z obserwacji miały być nici. (nie widze ani jednej chmury /Warszawa/)Więc jeśli były by chmury w gazecie napisali by jutro- "kolejny raz chmury zakryły zniknięcie tarczy księżyca" albo "fantastyczne widowisko - szkoda że nie dla nas". Podobno gazeta ma dobry zespół od stron poświęconych nauce - niech wytłumaczą i sprostują - moim zdaniem mega wpadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karth albo jestem ślepy albo ... IP: *.elpos.net 15.03.06, 00:52 widze tylko lekką smugę cienia na księżycu :/ :) jak komuś za zimno polecam stronkę eclipse.madiedo.com/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karth Re: albo jestem ślepy albo ... IP: *.elpos.net 15.03.06, 00:58 dla maup dokładniejszy link ;) eclipse.madiedo.com/eclipse14mar06eng.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.03.06, 00:54 Mam nadzieję, że autor artykułu skonfrontował właśnie swoją niewiedzę ze stanem rzeczywistym. No chyba, że jemu coś zbrunatniało przed oczami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karth Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.elpos.net 15.03.06, 00:56 autorowi przyśniło się chyba brunatno czerwone logo gazety :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.03.06, 01:04 Pod warunkiem, że jasny Księżyc dał mu spać:D Odpowiedz Link Zgłoś
szmydzik Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc 15.03.06, 01:05 He he, w Holandii tez nie zniknal...;) a tak mi sie chcialo spac okolo 23... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karth ja już sobie ostrzę ząbki ... na 29 marca IP: *.elpos.net 15.03.06, 01:10 całkowite zaćmienie słońca (60% u nas :P ) sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/OH/image1/SE2006Mar29-Fig2.GIF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:08 Niestety, można było zaobserwować zaćmienie tylko bardzo niewielkiej części tarczy księżyca. Mam kilka zdjęć tego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Vein Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.03.06, 01:16 To pokaż je gdzieś ja stałem z aparatem na dworze od 0:30 do teraz i mam wszystkie fotki takie same. Ja żadnego zaćmienia nie widziałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:17 Może czasy im sie popitoliły i to ma być o 0:47 GMT? Zaraz wrzuce zdjątko na imgshack Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:21 Prosze src="img108.imageshack.us/img108/6522/ksiezyc5lg.jpg" border="0" width="515" alt="Image Hosted by ImageShack.us" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karth live webcam IP: *.elpos.net 15.03.06, 01:31 jak by kogoś interesowało porównanie :) eclipse.madiedo.com/eclipse14mar06eng.html lekka smuga z dołu nic więcej :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:31 No tak, GW zapomniała napisać że to zaćmienie jest w pewien sposób wyjątkowe. Księżyc będzie przechodził przez obszar półcienia ziemi i nie powinien wejść w obszar pełnego cienia. Dlatego zmiany świecenia księżyca są raczej subtelne. Świeci on poprostu mniej intensywnie i MOŻE (nie musi) zmienić kolor świecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Vein Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.03.06, 01:39 No własnie też tak zacząłem myślećbo obejrzeniu po pierwsze stronu która była podana wcześniej o zaćmieniu gdzie wyraźnie jest pokazane że księżyc nie zniknie tylko "nie będzie świecił". Tak też to widzę na swoich zdjęciach: Godzina 22:37: i15.photobucket.com/albums/a383/Vein1975/DSC_3470-2237.jpg Godzina 00:49 (czyli teorytyczny szczyt zaćmienia): i15.photobucket.com/albums/a383/Vein1975/DSC_3479-1249.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Vein Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.03.06, 01:45 Jeśli fotki się nie otworzą zapraszam na mojego bloga: www.veinslife.blog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piach Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.06, 01:50 Otworzyły się. Całkiem niezłe wyszły z tego Nicona D50 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlaciebieidlamnie Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 07:10 oni po prostu.. zgasili księżyc! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 01:19 taaak, jakis taki rzeczywiscie"" nieuchwytnie inny byl ten ksiezyc widac diabel tkwi w szczegolach a na bezrybiu i rak ryba, ja tez mam zdjecia, z czasu kiedy to prwie ze juz zaczynal brunatniec:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desperatki Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 01:27 nieprawda, nic nie wdac, od 22 00 siedzimy w oknie i caly czas księżyc wygląda identycznie, ewentualnie moze troche upodobnul sie do jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: 193.17.14.* 15.03.06, 01:44 nic nie było ): Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tintin Re: W nocy z wtorku na środę zniknie Księżyc IP: *.chello.pl 15.03.06, 01:50 Zgadzam się... chyba komuś się dzni musiały pomylić. Jak na razie bezchmurne niebo a księżyc w pełnym blasku :) :( Odpowiedz Link Zgłoś
lech66 przez dwóch takich ? 15.03.06, 08:40 >w nocy zginie księżyc. przez dwóch takich ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukiW Re: przez dwóch takich ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 17:38 Nic mądrzejszego nie masz do powiedzenia? To nie wiem po jaką ch... coś piszesz w temacie, w ktorym nie masz nic do powiedzenia. Mądry Polak po szkodzie- byle coś piepszyć, a czy na temat to już druga sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lech66 Re: przez dwóch takich ? 16.03.06, 16:03 nie lubisz piepszenia czy pieprzenia ? Różnica robi wszystko ! Odpowiedz Link Zgłoś