Dodaj do ulubionych

Co to był za budynek może ktoś wie???

18.03.06, 15:06
Obserwuj wątek
    • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.03.06, 15:11
      Za szkołą nr 5. ten z czerwonej cegły.
      Wyglądają jego resztki okazale.(szczególnie fasada)
      Czy to część dawnego pałacu? a może dom zarządcy browaru?
      A może ktoś wie kto tam mieszkał niedawno!!!
      A ten staw obok to zawsze istniał czy dopiero powstał po melioracji Krasawny?
      ---------------------------------------------
      Można się tam dostać i się przyjrzeć fasadzie(naprawde warto!!!) przez dziurę w
      siatce na ulicy Browarek albo przez bramę 5 -ki i potem furteczką(Zawsze
      otwarta)
      Z góry dziękuję za odpowiedzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • esie Pałac Danielewicza ?? 18.03.06, 18:58
        www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=0&limit=1&limitstart=9
        Miejsce by się zgadzało, został zniszczony pod koniec wojny
      • hajdana Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 20.03.06, 10:24
        zabiorę rodzinkę na spacer zgodnie ze wskazówkami, może czegoś się dowiem, ale
        to dopiero gdzieś w maju..
        • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 29.03.06, 19:14
          tak dla przypomniena -----------------widział ktos toto chciaż?
      • galoszka76 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 29.03.06, 19:41
        zaintrygowałes mnie, muszę się równiez przejsc i obejrzec. Przez tyle lat
        człowiek przechodził tamtendy, ale nigdy nawet nie zauwazyłam tego budynku.
        Koniecznie musze sie wybrac na niedzielny spacer. Cały czas zastanawiałam sie
        gdzie był (jest) ten Pałac na Wójtostwie ze strony umsieradz.
        • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 29.03.06, 22:40
          dokładnie tak
          też przez absolutny przypadek tam trafiłem(bo tak naprawdę nie ma tam legalnego
          wejścia) i dlatego z takim uporem zachęcam do odwiedzenia tego "ukrytego"
          zakątka naszego miasta"
          • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 29.03.06, 22:44
            aaaaa..
            w niedzielę przez piątkę się nie da!
            Trzeba od ulicy browarek przez dziurę w siatce,obok rowu Krasawny ścieżką do
            góry wzdłuż tylniego płotu winiarni!
            to są tylko resztki ale front dość ciekawy jak na sieradzką zabudowę.
            • galoszka76 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 30.03.06, 19:00
              dziękuje za instrukcje, jesli sie zgubie to w tygodniu się przespaceruje -
              trzeba piknąć kilka fotek :)
      • ebusia_fam_fatal Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:07
        bylam tam dzis, w srdoku i w piwnicy :) ponoc to oranzeria - tyle zostalo z
        palacu Danilewicza
        • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:10
          mało prawda?

a w środku byłaś !
          • ebusia_fam_fatal Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:12
            malo malo
            no przeciez pisze ze w srodku i w piwnicy tez w srodku :)
            graciarnia tam jest :/
            • ebusia_fam_fatal Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:14
              a w takim pokoiku po prawo od wejscia leza sobie sanki, kilka sanek :)
              anonimowy - faktycznie piekne okna!
              • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:19
                ale pytam się czy przeszłaś przez tą zieloną furtkę i popatzałaś z drugiej
                strony!
                • ebusia_fam_fatal Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:21
                  tzn z ktorej?
                  • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:24
                    a o której tam byłaś?
                    • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:25
                      a łóżek starych połamanyc z piątki brak jest?
                      • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 18:27
                        tam z tyłu gdzie tych chaszcy pełno
                        • ebusia_fam_fatal Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 22:02
                          jasiek pisz no wyraxniej.
                          pytasz o to czy weszlam od strony szkoly czy przez te dziure od ulicy browarek? :)
                          odpowiem moze od razu ze od szkoly, ale nad stawem tez bylam
                      • ebusia_fam_fatal Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 22:02
                        pisalam juz ze tam graciarnia, nie przygladalam sie zbytnio. tylko te sanki
                        zauwazylam :)
                    • ebusia_fam_fatal Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 18.04.06, 22:01
                      no jak wczesniej pisalam to akurat wrocilam stamtad
    • anonimowy_internauta Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 04.04.06, 15:25
      To tzw. domek ogrodnika. Podobno (jak nazwa wskazuje) był to dom ogrodnika zatrudnionego u Danielewicza. Niektórzy mówili na to "pomarańczarnia" - możliwe ,że część tego budynku (proszę zwrócić uwagę na piękne okna) pełniła rolę ogrodu zimowego. Sam budynek jest zapomniany bo do niedawna wejście było zagrodzone. Teraz siatka zniknęła ..... sam budynek od frontu wygląda urokliwie , jednak z drugiej strony to typowe zaniedbane miejsce spotkań pijaczków.
      • hajdana byłam, widziałam 29.05.06, 09:29
        niespodzianka zupełna, przekradliśmy się od strony ul.Browarek. Pięknie,
        klimatycznie i strasznie... Jeśli jest do renowacji, to wymagałoby to sporej
        kasy i zachodu, w ogóle olbrzymie wyzwanie i smutek, że można było tak
        zapuścić, zmarnować.
        • jasiek53 uwaga, uwaga! 29.05.06, 13:31
          ostrzeżenie!
          Wczoraj zaobserwowałem masowe występowanie tej dziadowskiej rośliny w okolicach
          stawu przy domku ogrodnika i na Krasawnie.
          Chodzi o Barszcz Sosnowskiego
          linki jak to wygląda!
          stareczarnowo.org/barszcz_sosnowskiego.html
          żeby nikomu nie przyszło do głowy zrywać albo wąchać tego dziadowstwa!
          szczególnie uwaga na dzieci!
          Bo się może tragicznie skończyć!

U ludzi, zetknięcie skóry z tymi roślinami wywołuje uczulenia na promienie
          słoneczne. Powodowane jest to obecnością w roślinach furanokumaryny, będącej
          prenylowaną formą kumaryny. Substancja ta rozpuszczalna w tłuszczach i
          rozpuszczalnikach organicznych występuje jako składnik olejków eterycznych,
          które mogą przenikać przez skórę wywołując efekt fotodynamiczny i prowadząc w
          konsekwencji do poważnych oparzeń z martwicą skóry włącznie.

----------------------------------------------------------------------
          Poznałem tę francę od razu bo będąć często w Tatrach i na Podhalu nauczyłem się
          ją bezbłędnie rozpoznawać ponieważ prowadzi się tam bardzo intensywną wojnę z
          tą ekspansywną i szkodliwą rośliną!
          • hajdana Re: uwaga, uwaga! 29.05.06, 14:16
            no dzięki, spoko, obyło się bez ofiar;)
    • sieradzak Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 04.04.06, 22:07
      • ebusia_fam_fatal Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 05.04.06, 10:25
        nie wiem, ale pewnie moglaby byc nasza ;)
        • sieradzak Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 05.04.06, 13:35
          ebusia_fam_fatal napisała:

> nie wiem, ale pewnie moglaby byc nasza ;)

Nie wiem czy nasza, ale można się sprawą zainteresowac, bo w sumie poto
          zakładaliśmy BKS ?!
          No nic trzeba będzie ruszyc wywiadownię ;)
          • jasiek53 Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 05.04.06, 14:03
            chyba szkoła 5-ka jest właścicielem
            w środku tego domku zrobili magazyn rózżnych staroci (łóżek,połamanych zabawek
            itp)
            aaa i można tam wejść do środka.
            Ta sala z oknami i starym piecem prezentuje się bardzo ładnie
            • jasiek53 Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 05.04.06, 19:39
              a ten staw tam był czy dopiero powstał po regulacji?
              kaczek tam pełno a nie ukatrupiłem ni jednej bo:
              • anonimowy_internauta Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 06.04.06, 12:54
                Staw był dawno - na pewno za czasów Gierka. Przypuszczam ,że powstał dużo wcześniej - bo był potrzebny przy produkcji piwa w sąsiednim browarze. W dawnych czasach gdy nie było agregatów chłodniczych (lub były za drogie) wyrąbywano zimą lud ze stawów i przechowywano w piwnicach browaru zasypany trocinami. Te wiadomości nie są na 100% pewne - pamietam takie opowieści z przed 30lat ale nie pamiętam kto opowiadał i w jakich okolicznościach.
            • ebusia_fam_fatal Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 18.04.06, 23:47
              > Ta sala z oknami i starym piecem prezentuje się bardzo ładnie
              pieca juz pol wyrabano :/
              • anonimowy_internauta Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 19.04.06, 16:24
                Czy ktoś porobił trochę fotek? Byłem tam 18.04 ok 18 i widzę postępującą dewastację. Od zimy chyba zarwał się kawał dachu, ślady po pożarze w okolicznych komórkach, systematycznie przybywa śmieci. Widać ,że nikt o to nie dba i nie zamierza dbać. Powiem więcej - nie zdziwił bym się gdyby oranżerię doprowadzono do całkowitego zniszczenia a działkę sprzedano. Pamiętacie jak było z "leżowcem" ? Stał stał i niszczał - a potem chwila moment zniknął i już nowe domy tam są pobudowane.
                • ebusia_fam_fatal Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 19.04.06, 16:37
                  fotki beda najpoxniej jutro
                  leżowiec??

no teraz tam graciarnia jest w tej pomaranczarni, mebli sporo, sanki:D, stol
                  bilardowy :D i piekne okna :)
                  • paenka Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 19.04.06, 17:12
                    aaaa moze ja bym tam se cwicznia zroila skro to sie tak sypie? dobre gruzy z
                    tego beda? kto sie schowa?
                  • esie Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 19.04.06, 19:52
                    > leżowiec??

To było na Cypriana Bazylika - taki dłuuuugi barak (dlatego leżowiec :D). Był tam kiedyś urząd wojewódzki, zanim wybudowali swój wieżowiec w centrum.
                    • ebusia_fam_fatal Re: Czyja jest ta ruina w chwili obecnej ? /nt 19.04.06, 22:55
                      aaaa potem byl tam jakis zwiazek nauczycielstwa czy cos"?
                      to pamietam :)
    • wielkopolskawschodnia Re: 19.04.06, 01:02
      www.allegro.pl/item99223442__sieradz.html
      -----
      • ebusia_fam_fatal Re: 19.04.06, 08:51
        ktos najwyraxniej nie ma pojecia co ta pocztowka przedstawia :)
        a to nasz kochany teatr! :)
        • paenka Re: 19.04.06, 09:48
          ale dlaczego twierdzisz ze ktos nie ma pojecia co przedstawia budynek a czy ten
          marek to nasz marek czy nie?
          • ebusia_fam_fatal Re: 19.04.06, 10:05
            bo nie napisal nigdzie co to jest :)
            a ten marek to nie nasz marek, chyba ze nasz marek mieszka w gorzowie, w co wątpie
            • paenka Re: 19.04.06, 10:56
              a gdzie znalazlas jego pochodzenie?
              • ebusia_fam_fatal Re: 19.04.06, 16:34
                no przeciez zawsze jest napisana lokalizacja sprzedajacego
            • sbi Re: 19.04.06, 11:16
              Ten mieszka w Sieradzu, tak przynajmniej wynika z tej aukcji
              www.allegro.pl/item94230251_94230251.html
              • wielkopolskawschodnia Re: 19.04.06, 23:32
                A ja nie mieszkam, a...

www.allegro.pl/item97925367_mapa_lodz_piotrkow_sieradz_pabianice_skierniewice.html
    • wielkopolskawschodnia Re: 19.04.06, 11:49
      Wiem, że to teratr, zresztą już parę razy piałem tu w niebogłosy nad jego dawną
      urodą.

Link wkleiłem po to, byśmy mogli spojrzeć od czasu do czasu na starą widokówkę.
      -----
      • ebusia_fam_fatal Re: 19.04.06, 16:35
        alez ja wiem ze Ty wiesz.
        tylko mowie ze sprzedajacy nie wie, chyba ze to TY:) ale jak sie sprzedaje
        widokowki to mozna by napisac co na nich widnieje :)
        a link niedlugo bedzie nieaktualny, bo allegro coraz szybciej usuwa dane aukcji
    • ajkata1 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 20.04.06, 10:29
      jasiu53 tu mowi twoj kochany braciszek-Ajkata
      • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 09.05.06, 19:10
        no właśnie to było pudło !
        -------------------------------------------
        qwa ale jaja
        • farbenheit Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 09.05.06, 19:15
          Teraz to dementujesz? bo rozumiem, ze dementujesz?
          • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 09.05.06, 19:21
            okazało się że to było pudło
            na szczęście mój braciszek neta jeszcze nie posiadł!
            zbieżność ników i tyle

• Re: Co to był za budynek może ktoś wie???
            ajkata1 20.04.06, 10:38 + odpowiedz

to byl jasiek53

• do ajkata!
            jasiek53 20.04.06, 10:50 + odpowiedz

o młody neta maaaaaasz wreszcie!
            gratulacje.Napisz mi coś na gg to pogadamy
            bo to nie jest forum na pierdoły!
            rozumiesz !:)
            • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 09.05.06, 19:22
              bo za mały heehehehe
              • jasiek53 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 09.05.06, 19:24
                a zresztą wiiny się tłumaczy hehehehheheeehehheeheeh'
                :]
    • ajkata1 Re: Co to był za budynek może ktoś wie??? 20.04.06, 10:38
      to byl jasiek53
      • jasiek53 do ajkata! 20.04.06, 10:50
        o młody neta maaaaaasz wreszcie!
        gratulacje.Napisz mi coś na gg to pogadamy
        bo to nie jest forum na pierdoły!
        rozumiesz !:)
        • ajkata1 Re: do ajkata! 20.04.06, 22:24
          znow mi sie to gg zrabalo
        • ajkata1 Re: jasiu53 20.04.06, 22:29
          znow mi sie to gg zrabalo i dupa blada
          • jasiek53 ale 24.04.06, 01:23
            ale tam kolorowo się zrobiło(czytaj kwiatkowo)
            prawdziwy dom ogrodnika:)
            • ajkata20 Re: pomylka! 09.05.06, 19:46
              doszly mnie suchy ze uwazacie jaska53 za mojego brata!
              najpierw niech ludziska na tym forum pomysla zanim wypisuja takie bzdury!
              • farbenheit Re: pomylka! 09.05.06, 20:21
                to trzeba bylo glupot nie pisac...no ale po raz kolejny za duzo od ciebie
                wymagam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka